-----------------------------------
dmtr69
23 Apr 2025 12:10

NGC 2170_din Telescope Live
Salut!

 Procesarea cadrelor obtinute de la Telescope Live. Cadre LRGB: RBL cate 30x300", G- 33x300". Expunere totala de 10 ore si 15 minute.
Camera QHY 600M, telescop CDK24 (Chile). Rezolutie 0,39as/px (in mod bin2x2).
Principla problema a fost tinerea sub control a haloului din jurul stelei NGC 2167 (din greseala inclusa in catalogul NGC de catre John Herschel). Haloul este mai evident in luminanta si in canalul albastru.
-Imaginea este redusa la 80%

jimao22
26 Apr 2025 01:31


Ai inchiriat timp de telescop?

dmtr69
26 Apr 2025 09:21


Prin subscriptie ai acces la "cerinte avansate"- programarea unei anumite tinte, pe un anumit telescop, cate cadre si cu ce expunere , ce filtre. Dar nu controlezi tu, de acasa, telescopul din Chile sau Australia. Ar trebui sa fie nebuni sa lase la mana amatorilor telescoape de sute de mii de dolari.  
Tipul subscriptiei/abonamentului trebuie sa fie de la "argint" in sus. Pentru "bronz" ai doar 5 credite si acces limitat (nu poti accesa tutoriale sau cerinte avansate).
 Pretul inchirierii este prohibitiv pentru amatorii de rand, ajunge pe la 130 credite/ora pentru telescopul de 100cm (ASA RC-1000AZ). Pentru abonamentul "Argint" am 20 credite pe luna, deci nu-i de nasul meu.
 Dar se poate achizitiona pachete de observatii (in jur de o ora are un pachet, cadre LRGB sau HSO) pentru aceeasi tinta. Preturile depind de marimea pachetului si cred ca si de vechimea capturii sau cat de cerut este. De la 4-5 credite in sus poti avea cadre pentru o poza decenta. Dar si aici conteaza sa ai mai multe ore (minim 8 pentru o poza LRGB) ca sa ai un SNR mai bun.