-----------------------------------
ionescu_george_bz
09 Aug 2008 23:20


Buna seara! Si e sunt nou pe forum si de asemenea sunt in cautarea primului meu telescop. Bugetul meu este de 850 RON si ma gandeam sa imi iau un Skywatcher 130/900, oglinda sferica (stiu ca ar fi mai bun un telescop cu oglinda parabolica insa ma gandesc ca la dimensiunea asta nu sunt diferente prea mari) montura EQ2. Astept niste pareri sau/si niste sfaturi de la dumneavoastra. Va multumesc!

Ovidiu M. 
10 Aug 2008 09:03


Buna seara! Si e sunt nou pe forum si de asemenea sunt in cautarea primului meu telescop. Bugetul meu este de 850 RON si ma gandeam sa imi iau un Skywatcher 130/900, oglinda sferica (stiu ca ar fi mai bun un telescop cu oglinda parabolica insa ma gandesc ca la dimensiunea asta nu sunt diferente prea mari) montura EQ2. Astept niste pareri sau/si niste sfaturi de la dumneavoastra. Va multumesc!

 Scuteste-te de chinuri si ia-ti direct un Dobson de 203 mm. Este 1190 lei, de departe cel mai bun telescop in gama asta de pret.:)
 In oras ori iti iei in refractor pt planete si luna ori apertura serioasa a unui reflector care sa-ti arate cat de cat ceva DSO.

 P.S - daca vrei concitadine poti veni intr-o zi sa-l vezi la mine:)

Forever_Man
10 Aug 2008 10:08


Pe la inceputul anului, dobsonul de 200mm se apropiase de 1000 de lei...pacat ca s-a scumpit iar.  :(

horatius
10 Aug 2008 10:35


Daca fondurile sunt suficiente atunci merita un Dobson. Daca chiar nu se poate, in loc sa iei un reflector 130/900 cu oglinda sferica, mai bine ia unul de 130/650 cu oglinda parabolica. In acest sens iti recomand un Astromaster 130EQ de la Celestron. Uita-te in linkurile din semnatura mea pentru instrument.

ionescu_george_bz
10 Aug 2008 15:53


va multumesc frumos pentru sfaturi! sa vad poate mai fac rost de niste bani pentru un Dobson de 203 mm. :)

ionescu_george_bz
13 Aug 2008 18:01


Am facut comanda. Imi ajunge vineri :D

ionescu_george_bz
15 Aug 2008 14:45


Mi a ajuns tunul acasa :D

Ovidiu M. 
15 Aug 2008 17:48


Felicitari! Pana acum oficial sunt doua tunuri de 203mm in Buzau:)

Doru Dragan
15 Aug 2008 18:52


Felicitari. Cel mai deranjant la dobsonurile astea, asa la prima vedere, este axa foarte subtire pe care se misca. Rezolvarea este destul de simpla.

HoO_Germany
16 Aug 2008 00:02


Felicitari. Cel mai deranjant la dobsonurile astea, asa la prima vedere, este axa foarte subtire pe care se misca. Rezolvarea este destul de simpla.

Axa are un diametru de 10 mm si este absolut de tare. Aici nu trebue sa se faca nimic. Instrumentul este absolut ok  :) 
Un avantaj este, ca axa de altitiudine are un fel de frana, care da posibilitate, a pune altitudinea in fiecare pozitie, si sta. Chiar cu un ocular greu, se potate "frana", alte Dobsoane nu au acest "luxus".

Serban
16 Aug 2008 12:30


felicitari pt achizitie! o sa fii foarte multumit :) 

ma-ntreb cate dobsonuri de 203 is in romania (sau no, pe forum) ar fi dragut sa facem un topic cu recensamantul dobsonurilor de 203 :lol:

Forever_Man
16 Aug 2008 13:23


Dar sunt de 203 sau de 200 ? Pe al meu scrie 200.

red giant
16 Aug 2008 14:31


Cel mai deranjant la dobsonurile astea, asa la prima vedere, este axa foarte subtire pe care se misca.
Telescopul nu stă în mânerele alea. Are discuri de vreo 12-13 cm pe lateral, care se sprijină pe niște "dopuri" (în poză se văd șuruburile cu care sunt prinse). Mișcarea e suficient de lină pentru vizual. La captură cu webcam lucrurile se schimbă, e destul de greu să poziționezi o planetă unde vrei pe chip.

Serban
16 Aug 2008 15:12


Dar sunt de 203 sau de 200 ? Pe al meu scrie 200.

8''=203mm, dar cred ca tipii ori aproximeaza in sus la 8'' (in loc de 7.9''), ori aproximeaza in jos la 200

cine-s spala oglinda vreodata, sa o si masoare :lol:

ionescu_george_bz
16 Aug 2008 15:14


ce accesorii imi recomandati la el?

Forever_Man
16 Aug 2008 15:50



Barlox 2x, ocular cu camp larg si filtru daca observi mult din oras. Cel putin, astea le-am cumparat eu de cand am luat telescopul.  :D

ionescu_george_bz
16 Aug 2008 16:40


Merci!
 Am gasit si husa pentru el :))

HoO_Germany
17 Aug 2008 18:09


Ca ocular larg pentru un camp maximal, se recomanda unul de 2"/32mm/70°.
2x-Barlow s-a spus deja, aici ajunge una de 1,25".
Pentru observare planetara, se recomanda oculare cu un camp larg, aici sant unele de gasit la astroshop.ro sub categoria oculare 1,25" . Ele au un camp de 70° la cer si iti usureaza urmarirea obiectelor foarte mult, pentru ca aceste raman mai lung in campul ocualrului.

horatius
17 Aug 2008 19:21


In functie de buget, pentru inceput ar trebui sa te intereseze:
-lentila Barlow 2X, SkyWatcher Apo, Celestron Omni, Ultima etc.
-oculare: a) la telescopul tau performante deosebite au ocularele Hyperion (68 grade camp vizual aparent, corectie excelenta, transmisie de lumina mai buna decat majoritatea ocularelor cu camp vizual larg existente etc.); b) pentru planete 1-2 oculare PWA sau Ortoscopice ; c) oculare Super Plossl Apo in locul Hyperion, daca bugetul nu e asa mare
- un filtru de contrast Baader Neodymium
- filtre colorate pentru contrast la planete
- filtru lunar sau filtru polarizator, pentru a nu te orbi lumina intensa a Lunii
- cu timpul, dupa mai multe utilizari iti vei da seama singur de ce mai ai nevoie

ionescu_george_bz
17 Aug 2008 19:55


Va multumesc frumos!