-----------------------------------
Quasar
05 Apr 2025 13:27

Pietre terestre si/sau posibili meteoriti II
Topic separat din "" în continuarea lui ""
Moderator MariusP

Buna ziua . Solicit redeschiderea topicului  "Pietre terestre si/sau posibili meteoriti" pentru a continua 
 a posta acolo . E bine sa fie toti meteoritii la un loc , acestia avind similitudini  , se pot compara si a nu duce in eroare cu n topicuri , care spun toate acelasi lucru . Sint multe de postat si e pacat sa nu fie publici . Mersi

Quasar
06 Apr 2025 22:32


Inteleg  temporal , ca se pot posta aici la mine "acasa" , mostre  identice , cu noi  recuperari ? .  Nu  am nevoie de  2SKY , acelasi =  utilizator  , doar sa continui  cu ochiul ce poate vedea meteoritii , ne arsi in Rominia ,  Fara detectoare . Mersi . E chiar stiinta !

Quasar
15 Apr 2025 21:24


M-am hotarit sa scriu cum un meteor a reusit sa devina aproape meteorit .  :D  . In noaptea de 4-5 august 2017 , priveam din balcon cei doi curenti Delta Aquaridele si Perseidele , 
Sa incep cu ceva ~vechi 2017 .
 Dupa o perioada lunga  in care nu am postat , dar in care am acumulat o gramada de meteoriti , mai mici si mai mari , am realizat ca e important ca acestia sa fie vazuti , si ca sursa de inspiratie ,  si ca mitul ...(in care ce e din NEA / NWA , chiar daca incalca unele date stiute , este acceptat ca meteorit) , sa cada.(Am mai explicat diferenta de latitudine) 
Intre meteoritii recuperati , se afla si recordul , care va urma . 
Meteoritul din pag.4 , an recuperare (2017),  achondrit 589gr , breccie regolithica lunara , are un frate mai mare , acesta are 710g si  e cazut cu ceva timp in urma , dar se vad inca portiuni mari arse , produse  in timpul trecerii prin atmosfera . Altfel sint identici ...

Quasar
19 Apr 2025 14:50


Urmeaza unul ceva mai spectaculos , gasit in oct 2024 ,  in concediu fiind . Este gasit aproape in afara orasului , (zona Freidorf , avind treaba in zona ). Este  o breccie lunara rezultata in urma unui impact mai mare , si continind si basalt , impactul trebuie sa fi fost la zona bogata in bazalt  , sau la inaltimi mai mici de relief . Meteoritul are 138g , a explodat in aer , si zonele laterale au prins crusta , probabil suprafetele opunind rezistenta in zbor .

tudor
19 Apr 2025 18:46


Aceasta piatra nu este meteorit! Mi-am dat seama foarte simplu. La 9cm lungime, aprox 4cm lă&#539;ime &#537;i  aprox 2cm grosime ar fi trebuit sa cântărească cel pu&#539;in dublu fata de  138gr. Vezi pe net exemplare reale de meteorit care, la dimensiuni comparabile cu alei pietrei acesteia, cântăresc cam 300g nu 138g!!!! Este diferen&#539;a mare de densitate între o piatra &#537;i un meteorit!!

Quasar
19 Apr 2025 19:26


Am mai multi meteoritii lunari la  ~aceasi suprafata , iti pot spune ca sint la fel de grei . La aceleasi  minerale cunoscute si aici pe Terra , nu are cum sa fie mai dens si greu . Nu exista brecci pe Terra de sute de mii de ani , poate in craterele imense , dar au alta compozitie si deja devin metamorfice , nu cazute fresh . Daca pina si marte produce brecci , nu e de mirare la cite cratere are luna , ca e plin de meteoriti . Un ochi format , insistenta , putin noroc si apar . Eu nu ii prezint pentru a fi crezut , pur si simplu cu asta ma ocup , geologie , exact cum ma ocup si de astronomie . Implica mai mult decit sa ai piesa , mai trebuie sa urmaresti , citesti , compari , ... .

Quasar
26 Apr 2025 12:17


Alt meteorit breccie lunara . Cu vreo 2 ani inainte de recuperare , pe traiectoria aproximativa locului unde a fost descoperit , am vazut un meteor mare , fiind noapte nu am vazut fum , doar coada luminoasa . Nici vorba de vreo sansa de a fi recuperat pe atunci . 
..Si totusi  , e posibil sa fie chiar el . Traiectoria ducea undeva in centru orasului , greu de estimat , deoarece nu am vazut exact inclinarea , avea unghi  in jur de 40-50gr . 
Cum mai nou am ajutor serios , nu mai trebuie prea mult noroc . Exista in tot orasul niste omuleti harnici , care scot toate  pietrele din toate parcurile si toate rondourile . Cu putina atentie stiind ce sa cauti , iti sare in ochi daca e ceva . Asta am patit , stind dupa autobuzul 33 la iesire din parcul central , era un morman de pietre la 2metri de alee , norocul piesa era clar vizibila nu a trebuit sa caut , si oricum rusinea face parte din meserie  . Este destul de afectat anorthitul pe toata suprafata , nu mai este alb doar mici portiuni . Meteoritul are 520gr. "Botul"  , clar mai afectat are alta culoare .

tudor
26 Apr 2025 13:56


:cry: 
Inseamna ca, basculanta vazuta ieri de mine pe strada mea era plina cu "meteoriti" exact de astia de pe Luna, de care ai gasit si tu. Mi s-a parut mie ceva aparte la basculanta aia. Se indrepta spre nordul Bucurestiului sa puna brecciile "lunare" la temelia unei vile de bogatasi din Primaverii. Astia, mai nou, isi toarna fundatia cu beton din praf de meteoriti! Cica betonul e mai rezistent asa! Singura problema este ca, atunci cand e Luna plina apar microfisuri, pentru ca brecia lunara e foarte sensibila la fazele Lunii, fiind inca in stransa legatura cu spatiul selenar chiar si de aici de pe Terra. Dar a doua zi microfisurile se astupa imediat, liantul devenind si mai puternic!

Quasar
26 Apr 2025 14:13


Vezi ca ce ai vazut sint chiar betoane aparte ! Un singur meteorit de 500gr e mai scump ca o vila chiar si in primaverii , la un pret mediu /gr. :? 

Iti spun eu , cind e luna nu ploaie ,  betonul tau crapa de ciuda , apoi dispare luna vine ploaia si ar putea ca betonul sa isi revina . Sint niste fenomene termice , la meteoriti nu apar , deci nu cauta ca sint betoane aparte , mergi degeaba  :roll:

MariusP
26 Apr 2025 14:50


Un singur meteorit de 500gr e mai scump ca o vila chiar si in primaverii , la un pret mediu /gr. :? 
Păi tocmai &#539;i-ai prezentat unul, deci nici nu pot să-mi imaginez ce comoară ai prin casă!
Dar mă freacă un gând... Dacă tot ai contravaloarea mai multor vile "in primaverii", n-ai putea &#537;i tu dona cele două telescoape de le vinzi?  :idea:  :oops:

Quasar
26 Apr 2025 15:10


1 . Si eu m-am gindit la fel , dar nu acum , la inceput dupa primul meteorit lunar mare , recuperat . Te obisnuiesti cu ei , si pare ceva ~normal dupa 8 ani . Este o avere mai mult simbolica . 
2 . Promit ca dupa primul meteorit lunar mare autentificat si vindut , sa donez 50% +1 comunitatii de astronomi amatori la nivel national , cind vor fi uniti. 
3 . Acum a treia varianta nu o pot spune , dar nu cistiga nimeni. Sau pierd toti .

catalin dumitru
26 Apr 2025 16:35


Să nu uităm de bolovanii care &#539;in varza scufundată . Ar fi culmea ironiei să fii sărac &#537;i să ai un meteorit în pivni&#539;ă .

Quasar
26 Apr 2025 16:38


Nu se poate pune un emoticon cu batai din palme?

MariusP
26 Apr 2025 17:48


A&#537;a, ?

Quasar
26 Apr 2025 17:59


Asta-i ! 
a doua oara cind aveam nevoie , am uitat de format. Poate in viitor ...

valy
26 Apr 2025 23:40


Trag un semnal de alarma. Asa ceva nu este corect, toti meteoritii cad in centrul Timisoarei?!! Poate sa raneasca pe cineva. Cineva sa faca ceva, orice.

Quasar
27 Apr 2025 00:23


Pare mult , dar daca iti spun ca doi mari sint prinsi pe camera  si vazuti recuperati , iar distanta dintre ei e ~50metri ,  bineinteles la ani distanta ....cum suna ? Apoi totalul  de meteoriti mari , peste 100gr pe o fisie de 150m /50m in zona , este 5 in 8 ani de cautari . Caderea lor nu se cunoaste si pe linga unul treceam de 2 ori pe saptamina , pina intr-o zi cind a cazut altfel lumina , posibil si spalat proaspat de ploaie . Atentie e cuvintul succesului , nu daca exista , ca e imposibil , etc . Si unul il confirma pe celalalt , deci progres .

tudor
27 Apr 2025 09:00


Mai nou eu m-am reprofilat, nu mai caut meteoriti. Eu caut pe strazile cartierului meu o bucatica de marmura de Carara sau măcar de Ruschita, dar dau tot peste meteori&#539;i de ă&#537;tia comuni, lunari, banali. Noroc ca,  la mine pe strada bordurile sunt inca cele din granit si imi mai delectez privirea. Asta da raritate! As da oricând colec&#539;ia mea de breccii lunatice pe o bucata zdravănă si rara de granit.

catalin dumitru
27 Apr 2025 14:10


Apropo de granit , am găsit în august 2011 o bucată de vreo 30 sau 35 kile , în albia Bistri&#539;ei , la vreo 9 km de ora&#537; . În zonă , pe sute de metri sunt numai gresii . Bolovanul arată ca o căpi&#539;ă , pare &#537;lefuit de curgerea apei &#537;i udat , are o culoare vânătă. Ce m-a intrigat , e că are încastrate bucă&#539;ele de rocă ro&#537;ie , multe din ele fiind rectangulare . 

De atunci zace pe terasă la soare &#537;i în nop&#539;ile de vară dorm mâ&#539;ele lipite de el . Rămâne cald multe ore după asfin&#539;it .

Quasar
27 Apr 2025 18:17


Toata lumea ar trebui sa stie cine este Geoff Notkin , mai ales daca te ocupi cu meteoriti . Are o vasta colectie de meteoriti , dealer , vinator de meteoritii .... In acest clip de la min 5:15 , pina la final , discuta despre un meteorit lunar clasic , dar rar . Si in timp citi meteoriti au fost aruncati de pe luna si au avut punct final Terra . Nu contin metal si sint greu de recunoscut 
https://www.youtube.com/watch?v=mGaxRo5Qi-M&t=334s

Quasar
27 Apr 2025 22:04


Nu cred ca e un topic de baliverne , OFF sau SF ...CINE NU RESPECTA  ar trebui sa intre la bancuri ,  ca nu am auzit de mult , mult  , timp .  AICI , este sau nu meteorit , si clasa , atit! 
Pentru alte roci minerale , asemenea , nu este topic de roci terestre  , se pleaca de la ideea clara ca ~este meteorit ,  exceptii /erorii se inteleg , Ideii trebuie aduse , si sustinute nu cu formule , ci adusa roca la  detalii  de minerale /descriere a ceea ce se vede ,  asa fac expertii in toata lumea . Dupa atitea pagini scrise ar trebui sa fie clara imaginea oricarui meteorit , ca asa... e bine ,  dar nu evoluam , raminem romales . Nu raspund la pseudo teorii !

catalin dumitru
28 Apr 2025 23:06


Scuze pt. off-topic . :)

Quasar
03 Mai 2025 18:01


Pina vine colegul cu unul lunar , mai pun eu unul . Acesta e printre cei mai scumpi meteoriti lunari ! Feldspathic  breccia meteorite , a fost salvat de la a fi acoperit de bitum poate ~100ani . Am trecut pe linga el si am stiut imediat ca e ceva interesant . Desi e f vechi , avind oxizi depusi pe partea mai mult expusa ,... e o piesa faina . Cind l-am luat m-am facut putin de rusine , m-a vazut o baba , minca langosi hotarita , a inceput sa rida ca proasta , dar e bine . Are 244g , este destul de "prajit" , are forma clasica de meteorit , la fel partea frontala mai afectata , are parti sarite posibil in zbor . Am facut 2 variante , cu el complet uscat , si ultimele sint cu el ud . Interesant de a privi cum ar fi aratat , daca ar fi fost fresh . Apa creaza o "crusta" artificiala , scopul e de a aduce contrast maxim si se vad mai bine detaliile fine , minerale ,  linii de curgere , anumite zone ale suprafetei care nu pot fi create decit de ablatie. E ca o intoarcere in timp a meteoritului . Multe poze par a fi identice , dar  unghiurile sint putin schimbate .

catalin dumitru
03 Mai 2025 19:53


Arată ca un conglomerat cu matrice fero-calcaroasă . Ia pune ni&#537;te acid clorhidric pe el . Dacă sfârâie vârtos , e de origine hidro termală .

Quasar
03 Mai 2025 20:00


Nu contine fier , nici calcar , are oxid pe accea parte expusa , e normal daca a fost ingropata .
Intre conglomerat si breccie este mare diferenta si nu pot fi confundate . A mai fost sugerata astfel de parere si in alte pagini si trebuie clarificata problema . Conglomerat este cind mineralele predominante sint in contact . Daca sint separate e breccie .

renclod
04 Mai 2025 02:19


Nu contine fier , nici calcar 
Cum ai aflat? Zici ca nu taiat, nu laborator... sau e doar o parere de amator?


 Conglomerat este cind mineralele predominante sint in contact . Daca sint separate e breccie .
Regret dar ai doua erori.
Nu e vorba de "minerale" ci de fragmentele de roca.
Si daca sunt separate tot poate fi conglomerat, si daca sunt in contact tot poate fi breccia.
Cauta pe net "clast-supported breccia" si o sa mai inveti.
Diferenta o face aspectul colturos sau rotunjit al fragmentelor de roca.


 Intre conglomerat si breccie este mare diferenta si nu pot fi confundate
Aiurea. 
Nu intotdeauna este usor de facut diferenta intre un conglomerat si o breccia. Chiar s-a intamplat unor mari experti.

renclod
04 Mai 2025 03:34


Exemple de roci sedimentare.
In stanga, conglomerat (seamana cu "meteoritul" lunar al lui Quasar).
In dreapta, breccia.
Ambele din colectia personala de roci, culese din Harghita.
Ambele sunt formate din proces hidrotermal, probabil.

renclod
04 Mai 2025 03:41


Exemplu de roca sedimentara, dificil de spus daca este un conglomerat sau o breccie.
Expertii de la mindat.org au avut pareri impartite.
Contine atat fragmente de roca rotunjite cat si fragmente angulare, de o varietate interesanta.
Din colectia personala, specimen gasit in Harghita.

Quasar
10 Mai 2025 12:50


Alt meteorit lunar , 60gr , ceva mai special . Se pare a explodat in aer , partea mare a lui nu am reusit sa o gasesc , acesta fiind virful . Este Lunar Regolith Breccia , special ,... ca poate fi vazut interiorul si este vazut pentru prima data anorthosite in mijlocul lui , pe linga anorthit , feldspar . Este gasit acum 2ani , are portiuni afumate , probabil motivul exploziei.

catalin dumitru
11 Mai 2025 01:08


Asta e o bucă&#539;ică de conglomerat din albia unui râu cu apă dură . Asemenea "meteori&#539;i" se pot forma în doar doi sau trei ani. 
Am fost martor la a&#537;a ceva pe un pârâu de munte ,unde în copilărie obi&#537;nuiam să scotocesc prin cotloane , după zglăvoace &#537;i pui de păstrăv . 
Unul dintre locurile preferate s-a cimentat cam doi-trei centimetri pe an , după care nu am mai putut să bag mâna după pradă.

Re&#539;eta constă în nisip , mâl , pietricele &#537;i apă dură puternic oxigenată .

Quasar
11 Mai 2025 15:52


Pe Terra aceste minerale sint rare , breciile nu pot fi confundate cu un conglomerat  / roci sedimentare , la care materialul din compozitie este ~rotund si mai ales in mediu umed , acestea devin prin spalare netede fara colturi . Apoi apar acele portiuni arse , si se vede cel putin o vena de soc , unde meteoritul a fost slab si a cedat prin explozie  . Daca scriu pentru mine , nu o mai fac . Mersi  :)

tudor
12 Mai 2025 09:37


Brecia 
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Brecie
Exact ca "meteoritii" găsi&#539;i pe strazile din Timisoara. Deci brecii comune!

Quasar
12 Mai 2025 12:17


E comica postarea .Procesul de formare nu il punem ? Minerale ? Forma clasica de meteorit ? Uneori parti serios topite ? Etc..Nu trebuia sa raspund la mesaj , dar e prea abrupt punctul de vedere . Am mai spus , nu trebuie sa ma creada , sau sa conving pe cineva de faptul ca sint meteoriti , E un hobby , bazat pe chestii vazute si studiu , nu alba /neagra..

Quasar
17 Mai 2025 22:05


Un alt meteorit tot breccie ,  originea nu e clara dar tind sa cred ca e Martian meteorit Breccia . Nu contine metal , este afumat , are forma clara de meteorit  con/sageata , are 82gr , gasit acum vreo 2-3ani , pare fresh . Am pus mai multe poze usor diferite .

Quasar
22 Mai 2025 22:51


Zoth a scris: Mă, tu ai fost pe luna de ai atâtea mostre?
Mi se părea mie că văd luna mai mica de la o vreme, semn că cineva cara material regulat de acolo ... Confused

In alte ere salvam prieteni nu pietre pe luna , dar nu mai sint . Acum DUMNEZEU  spune serviti dupa puteri , totul este al vostru . Neghiobii vor aur ,  altii alte "icoane" , mortaciuni  etc ... ,. Deci mergem dupa OCHII CHIAR SI ELECTRONIC . E grav cind nu ai busola setata !

Nu prea are urmare separarea celor doua topicuri si as vrea daca e posibil sa nu cada uitat . Sint niste anii . De ce nu reactivat ? ....nu ma bag !

zoth
23 Mai 2025 09:20


Asa am scris? Nu-mi mai aduc aminte dar suna nostim  :) 
De buna seama a fost o gluma si nu trebuie sa iei in serios. Am toata stima pentru cei care isi descopera in viata un drum propriu, numai al lor. Ideea e ca pe parcursul acestui drum trebuie sa existe calibrari periodice asa incat sa nu ne trezim in balarii intr-o buna zi. Asta implica studiu, experiment, ajustare si iar de la capat ...
Bafta!

Quasar
24 Mai 2025 11:02


Un alt meteorit Lunar regolith breccia , destul de ~vechi dar s-au pastrat detalii de la intrarea in atmosfera , la fel are forma clasica  de meteorit , 62gr , gasit acum 1an . Am gasit o lista cu meteoriti lunari de acum 2 ani , unde apar 19 meteoriti , unii deja postati , iar greutatea e cuprinsa intre 73gr-982gr. Acesta de azi nu e pe lista , si sint o gramada cuprinsi intre 10gr-50gr. Vor urma ...

P.S Acesta seamana cu primul de pe pagina https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21523&start=0  doar ca acela are aproape 700gr

catalin dumitru
25 Mai 2025 13:13


:)  :) 

Mai ai pu&#539;in până să pui poze cu rahat de câine fosilizat . Dar dacă ai norocul să fie de la un câine de pe Lună , te-ai scos !

Quasar
25 Mai 2025 15:52


Imi convine umorul , f mult si se intimpla fenomenul iarna , cind rahatul de ciine proaspat ingheata  ca piatra , are o ~forma  nu clasica dar credibila si chiar e riscul meseriei , fiecare "meteorit "  usor  gen smoala  , ~real vine spalat si poti sa vezi o substanta daca e de origine organica , ca la guvern bun /rahat . Minerale full dar ... puturoase , si una piesa din 200 e chiar meteorit , asta cind esti la inceput. 
E bine ca cacatul inghetat sa nu fie proaspat , ca altfel devine stralucitor ....nu trebuia sa dezalui fineturi ale meseriei , dar nu pute GARANTAT.
Asa "cacati" nu dispar nici in miliarde de ani , asta E COMPOZITIA . E greu de  crezut sa ai 10kg meteorit lunar fara investitii , doar camere ,  noroc si ochii /studiu , daca nu cunosti , dar te asigur ca totul e ultra filtrat si nu va fi taiat pentru a fi expertizat .... Exista o metoda revolutionara de a vedea interiorul unui meteorit fara a fi taiat , care sigur VA FI APLICAT ACESTOR MOSTRE , fiind multe.  Mersi

catalin dumitru
26 Mai 2025 09:20


Î&#539;i  doresc să ai dreptate cu măcar una sau două dintre aceste roci . Cine &#537;tie , poate are să vină ziua când vei trage lozul cel câ&#537;tigător , adică să găse&#537;ti ceva greu sau imposibil de contestat . 

Baftă !!

Quasar
31 Mai 2025 17:01


Urmeaza un meteorit Lunar feldspar breccia , f spectaculos pot spune comparat cu altii . Este gasit acum ~1an , sint mai rari si scumpi , acesta are 85gr , prezinta pe toata suprafata o nuanta galbuie de la trecerea prin atmosfera , anorthitul afectat  . Are o forma cunoscuta nici sageata nici con ..are din ambele .  Nu pare f vechi .

zoth
31 Mai 2025 17:10


No, sa te vedem ce mai ai de comentat amu Cataline ...  :)

renclod
31 Mai 2025 18:12


Nu stiam ca meteoritii lunari, fie ei feldspathic breccia sau altceva, capata o usoara "nuanta galbuie" la trecerea prin atmosfera. 

Atat!

In rest, se vede compozitia ca la orice conglomerat terestru!

Se pare ca literatura de specialitate are lipsuri serioase...

Quasar
31 Mai 2025 18:34


Fiecare meteorit postat pe cele trei topicuri prezinta portiuni galbene . Asa se formeaza crusta la inceput , care apoi se inchide unii spre maro , altii spre negru . Am explicat de ce la latitudinea noastra crusta se formeaza mai greu , si in cazul meteoritilor Lunari cu atit mai mult . Nu trebuie sa ma crezi si experienta cistigata pune noi intrebari , care toate ar trebui sa aiba raspuns , dar nu in articole pentru ca odata ce ai crusta de 1-2mm , nu te mai gindesti .
Este un criteriu de selectie vizual cind cauti meteoriti .  Daca o piatra pare galbuie , maro , negru , alb e de luat in seama . Galben inseamna ardere /afumare sau rugina la cei ce contin fier.

renclod
31 Mai 2025 19:19


Quasar, aia nu sunt meteoriti, nici lunari nici de orice alt fel.

Explicatia cu formarea crustei de fuziune in functie de latitudinea caderii este o aberatie, care denota lipsa de cunostinte SAU simularea prostiei pentru a ramane in dezbatere.

In toata literatura de specialitate nu exista nici o corelatie intre latitudinea caderii si tipul de crusta care se formeaza pe meteoriti.

Daca tu gasesti ceva, arata. Dar nu ai de unde, pentru ca este o aberatie.

Quasar
31 Mai 2025 19:52


Iar treci peste ce spun eu . Eu nu vreau sa ramin in dezbatere ci tu cind intervii cu negarea a tot . Cind gasesti mai multi meteoriti ca mine mai vorbim . Vad ca nu vrei sa pricepi . Ce treaba are literatura din domeniu cu Romania si latitudinea , Eu am vazut ceva ce nu e conform si trebuie sa aiba explicatie si nu simulari inventate de tine . Punct

Cite postari am pierdut eu arata ca nu vreau sa dezbat ci arat ce gasesc . Sper ca iti convine

renclod
31 Mai 2025 20:37


Iar treci peste ce spun eu . 
Dimpotriva, interactionez.

 Cind gasesti mai multi meteoriti ca mine mai vorbim . 
Pai, amandoi am gasit pana acum acelasi numar de meteoriti, ZERO!

 Cite postari am pierdut eu arata ca nu vreau sa dezbat ci arat ce gasesc . Sper ca iti convine
Apreciez pasiunea pentru meteoriti, pentru ca ma atinge si pe mine, pasiunea asta
Fabulatiile, aberatiile - nu.
Pana acum n-ai gasit nici un meteorit de aratat.

Quasar
31 Mai 2025 20:53


Nu sint fabulatii mai documenteazate , dar e greu cind nu asculti . In noaptea cind am vazut meteorul in zbor si fum de 50cm , in plin curent Perseide , am coborit jos din balcon si bolidul acesta a trecut razant 1,5m , ca o bomba de balcon , locul in care trebuia sa fiu . Daca nu coboram poate faceam infarct si tu nu pierdeai ca nu crezi , dar nu mai exista , meteoritul gasit dupa 2 luni .

Quasar
08 Iun 2025 00:32


2SKY A SCRIS :

Alt meteorit mare , e tot lunar , descoperit pe 12 ianuarie ,
e fresh , si urmeaza .....
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21523&postdays=0&postorder=asc&start=45

Despre acesta scriam pe 14 ian 2022 . Cu putin inainte sa se blocheze tot . 
Acum nu mai intreb vrea cineva crusta , chiar si cu sau  fara tot se vede ce e . Breccia ,   Meteorit Feldspathic Lunar . Piesa are 239gr , gasit in iarba in statia de autobuz E1 , zona Circumvalatiunii . Nu stiu cum , de la ce , dar are o portiune sarita si se vede interiorul . Marfa de calitate , made in ROMANIA . Aici greu mai vezi detalii fiind in iarba ...chiar trebuie ochi format sa il recunosti , si nu e simplu cu oameni in jur ...se uita , nu inteleg  , trebuie stofa ! :)   E destul de fresh .
( Se apropie recordul de 982gr. )

catalin dumitru
08 Iun 2025 15:55


Coprolit lunar !! 
Se văd bucă&#539;ele nedigerate . Cred că i-a apar&#539;inut lui nen'tu Armstrong  :D !

Quasar
14 Iun 2025 18:15


A venit rindul " balenei "spatiale . Deci cu atit mai important , rar , Lunar feldspathic breccia meteorit . Detine  recordul de 982gr in colectia mea , prezinta crusta completa  ca si cel anterior , este gasit acum ~3ani . Am facut mai multe poze fiind mare , am tras 2 seturi care sa arate si ceva detalii , merita "balena". Forma clasica aerodinamic , are si ceva ce se poate numi linii curgere , dar la meteoriti pietrosi e mai greu , nu pastreaza detalii ca cei fierosi . Nu pare f vechi .
(Vor urma unii mai mici , dar ( frumosi ) .

valy
15 Iun 2025 10:23


Cand zici "crusta", la ce te referi mai exact?
Cum s-a obtinut forma "clasica aerodinamica"?

Quasar
15 Iun 2025 15:05


Stiintific ..crusta are dupa experienta intre afectarea majoritatii mineralelor si chiar mai putin , pina la afectarea serioasa ~3mm adincime , ceea ce se accepta ca LIMITA ,  deci pierdem grame importante  si real , sint meteoriti fara crusta si nu rari  , dar ~crusta exista si trebuie experienta sa o vezi  . La cei lunari dupa tip , daca apare galben /maro sau gri , zici ca a inghetat noroiul pe meteorit , este valabil la regolith breccia . Forma aerodinamica o au toti meteoroizii ce nu au rotatie in coborire ...forma clasica , con /sageata /sau intre  . 
Totusi pentru un experimentat crusta minima mai putin fotogenic , e de preferat , nu si la vinzare .  Mai exista dubiul fresh , old ca spectacol . Toti sint valorosi !

Quasar
21 Iun 2025 20:28


Un meteorit de numai 13gr , e tot lunar feldspathic breccia , are crusta , forma sageata , e destul de fresh . In trecut puneam 3-7 asemenea meteoriti la o postare , dar se pare ca e prea mult si se pierde  din valoare .

valy
21 Iun 2025 22:08


.. are crusta , forma sageata .Orice piatra care are asemenea proprietati este automat meteorit Lunar?

Quasar
21 Iun 2025 22:29


Orice mostra ce intruneste : parti arse , crusta , anorthit , breccie , diferente intre minerale , grafit , basalt ,alte ca forma , parti lipsa de la intrarea in atmosfera , are prima sansa sa fie lunar , sau  de origine Vesta asteroid  , cometa Wild2 , Martian . Luna ca marime si apropiere e normal sa fi produs miliarde de meteoroizi /meteoriti. Deci cine urmareste un anumit tipar la pietre , e normal sa gaseasca meteoriti lunari cu preponderenta . Si daca gasesti metalici , HED, Condrite , e mai bine .

valy
21 Iun 2025 22:43


Trebuie vazut si cate tipuri de pietre terestre au aceleasi proprietati, sau similare.
De ex. temperaturi inalte poti avea si pe Terra, nu doar la trecerea prin atmosfera (fulger, vulcan, cuptor etc).

Inteleg ca se pot verifica relativ usor, magnet sau la microscop. De spart vad ca nu vrei sa spargi o bucata...doar asa de curiozitate.

Quasar
21 Iun 2025 23:14


Testul costa si e pacat sa fie taiati . Pietrele terestre nu intrunesc asemenea caracteristici , au alte forme , nu au crusta , anorthitul  este rar pe Terra f des intilnit pe luna , cind anorthitul este afectat si mai apare si crusta uniform , e clar meteorit . Cei lunari nici nu au crusta o mare parte , mai ales anorthositul lunar , dar comparind cu cei din asia/africa exista diferente . Aici sint probleme cind nu ai experienta latitudinii , in ce priveste toti meteoritii  . Se cauta meteoriti in sahara si antarctica pur si simplu ca sint putine pietre , asta se face de mult si in orase ,toate pietrele mari sint scoase din parcuri  si in ani de zile apar altele , intre care meteoritii . Am mai explicat , nu caut meteoriti intre pietre , se verifica suprafete toamna si primavara .

valy
21 Iun 2025 23:28


In cazul tau, procentul de reusita este 100%? Adica atunci cand ridici de jos un meteorit lunar el este sigur meteorit lunar?

. , anorthitul  este rar pe Terra .. .Wiki zice ca ar fi la Savarsin, cativa km in amonte fata de tine.

Quasar
22 Iun 2025 00:10


Dupa zeci /sute de vizualizari pe net , de clipuri , mostre , ca e clasat sau nu ,  vezi ca toti se incadreaza in ceea ce gasesti si tu . Procentul depinde de starea pietrei /rocii , unghiul in care privesti si experienta . Din 10 "breccii lunare" una chiar este , dar se justifica efort de invatare , rusine (iti dai seama , eu verificam o suprafata si omul de curatenie angajat la un bloc se uita , eu cautam , el matura , si atent tot timpul ce fac eu ,  nu a ris 1 sec , dar nici sa intrebe ce caut . A vazut ca era ceva cu pietrele , si s-o fi gindit asta imi face treaba e OK ). Deci ~10 % din care 1 este mare sute grame . Dar in timp , privind pe parcurs de 1 an , nu a existat   dupa 2017 an  , sa nu am macar 1 kg de meteorit lunar gasit .
Anorthitul ca mineral trebuie sa formeze o matrice si depinde de  cum a aparut in natura . Pe luna impactul formeaza breccia , pe Terra nu sint forte care sa creeze toate caracteristicile unui meteorit , chiar si fara crusta fiind

valy
22 Iun 2025 00:16


. . Din 10 "breccii lunare" una chiar este , .. .Poti posta si celelalte 9, de curiozitate?

Quasar
22 Iun 2025 00:37


Nu am pietre . Cum fac aia cu aurul cam asa fac si eu , selectezi ceva aproximativ ce pare sa fie , vine spalat uscat si vezi ce contine . Daca nu e vine aruncat .

valy
22 Iun 2025 01:22


...Cum fac aia cu aurul cam asa fac si eu .. . https://www.usgs.gov/faqs/what-fools-gold

Quasar
22 Iun 2025 02:23


E stiuta , si vinatorii astia ca se ocupa cu aur , sau altceva au ierarhie . La inceput mai gresesti ca initiat , apoi prinzi meserie si creste " leafa la unii "  la mine nu ca e colectie si nu vind .

valy
22 Iun 2025 09:07


E stiuta, dar dupa un experiment, acolo, minimal.

.. si nu vind .Ba vinzi, "ne vinzi" meteoriti lunari, aici pe forum :)

CristiB
22 Iun 2025 10:59


&#128077;

CristiB
22 Iun 2025 11:20


&#9770;&#65039;

zoth
22 Iun 2025 11:30


 .. la mine nu ca e colectie si nu vind. 

Sa nu-ti vina vreodata ideea sa faci vizita la o balastiera, ori le vei face cea mai mare paguba ori vei fi considerat cel mai tare client ..  :lol:  :lol:

Quasar
22 Iun 2025 15:38


Inteleg glumele , dar sa ne respectam ! :)

valy
22 Iun 2025 15:52


Meteoritii lunari nu sunt mai gri? Ce ai pozat tu par destul de colorati, si nu ma refer la crusta.

Quasar
22 Iun 2025 16:01


Depinde ... au gri , negru , nuanta verde , alb , maro , nuanta rosu f rari . Si matricea nu are voie  sa fie rosiatica . Luna produce meteoriti colorati ca a avut activitate ~tectonica , nu si asteroizii , ... aici e diferenta majora la brecci . 
CristiB  Mersi de intelegere .
Eu nu am dat acest nume topicului , dar ca siguranta ..e OK
S-a intimplat ceva ?

CristiB
22 Iun 2025 19:21


Topicul e si despre pietre terestre,  deci nu e nimic gresit cu acele fotografii. 
Pe de alta parte iti incalci propriul motto daca nu mai colaborezi... 
Dar daca doresti ca numai pietrele tale sa ramana aici,  si se pare ca e foarte important acest lucru,  atunci imi iau de buna voie inapoi propriile pietre. 
...cu toate ca unele dintre cele ale mele par mai frumoase decat ale tale!&#128578;
Mult succes in continuare si scuze ca te-am suparat.

Quasar
22 Iun 2025 23:09


Oameni buni , testul taierii  e oricum depasit  , la 56 ani si 2700 lei pe luna fara ciubuc , nu cred ca careva s-ar aventura . Asa ca relax , colectia are destin hotarit .

Quasar
28 Iun 2025 17:02


In continuare tot un meteorit lunar , este feldspathic regolith  breccia , 36gr , gasit in 2022 . Are portiuni cu un inceput de crusta , linii de curgere . Este cazut proaspat .

tudor
28 Iun 2025 17:16


Să fim serio&#537;i!

Quasar
28 Iun 2025 18:20


Incerc sa fiu serios .... dar  ma faci sa rid . Tu crezi ce spui ?. E ce spun eu , nu ce ti se pare tie . Mostra e descrisa , e un meteorit chiar rar si se vede ca nu vezi nimic , nu ai viziune . Doar pietre ...daca incepi iarasi cu betoane ...

Stanescu Octavian
28 Iun 2025 19:56


nici o piatra din pozele de aici nu sunt cazute prin atmosfera

Quasar
28 Iun 2025 20:13


La cita experienta cu recuperari am , si mostre in colectie , iti pot spune ca gresesti . De aia nu exista meteoriti RECUPERATI in ultimi zeci de ani , ca nu se cauta ce trebuie .  De lunari nici nu mai amintesc . Unii cauta meteoriti si altii cauta bolizi , e diferenta . Cind nu stii , zici ca e tot aia , aici apare experienta . Toti meteoritii sint de calitate si normal trecuti prin atmosfera . E usor sa arunci o parere , greu e sa ai si dreptate .

valy
28 Iun 2025 22:49


 , aici apare experienta .  .Si totusi tu nu ai nicio dovada ca e meteorit lunar. Tot ce stii e ca sunt pietre, au o culoare maroniu cafenie si o forma oarecare predominant rotunjita cu accente lunguiete. Dar dovada concreta, obiectiva nu ai.  In sensul ca pot fi pietre care par meteoriti si totusi sa nu fie.
Adica: o piatra este de pe Luna daca ea a fost pe Luna, dar daca o piatra are crusta nu inseamna decat ca are crusta si nimic mai mult. Iar acea crusta nu e nici ea dovedita, poate e doar culoare dobandita aici pe pamant.
Eu nu pot sa contest experienta ta, dar nici tu nu ai aratat ca ce se afla in interiorul acelor pietre este intr-adevar de pe Luna. Poate sunt pietre terestre desprinse si care au cazut inapoi.
Pe de o parte experienta, siguranta ta, si pe de alta parte incapatanarea de a nu face un test obiectiv, sunt ciudate. Ai motivat lipsa posibilitatilor financiare, dar asta nu cred ca e un motiv valid, cheltui mult efort, timp, poze, postari, cu putin efort poti testa poate chiar cu costuri zero, zgarie suprafata, inventeaza un microscop din lentile gratis, nu stiu, dar sunt solutii practice.

Quasar
28 Iun 2025 23:29


Sa presupunem ca vrei sa cumperi lunari de la cei din Asia /Africa . Nu sint clasificati si unul costa . Ce faci renunti sa risti  neavind act de clasificare , sau mergi pe ce stii tu si increderea in omul cu 200-500 meteoriti de diverse clase ? Se pare ca vorbesc dar nu se intelege . Ala ce gaseste , vinde , e expert si el spune ce e . 
Meteorii aproape toti au o parte care e mai afectata , expusa la ablatie , asta nu se produce pe Terra . 
De aici pleaca forma . Sint alte minerale . Sigur nu ai analiza de laborator , poti spune ca sint doar pietre , necunoscind si nefiind interesat . Dar eu am multe , ce facem ...eu postez si altii dezmint sau ? revin cu detalii iar si  iar ? Trebuie inteles ca sint chiar meteoriti si cind spun detalii chiar sint . Par multi de pe luna , dar e bine ca nu sint chondrite cu kg . 
Daca as dovedi ca o mostra este lunara , multi ar spune ...da ma una dar nu zeci  , asta e mecanismul  :roll: eu chiar cred ca ce am eu sint mult mai fotogenici si mai naturali , si astia se taie pentru vinzare fiind scumpi , daca ai colectie nu are rost taierea stiind cum i-ai gasit . La taiere pierzi niste bucati de care nimeni nu e interesat .

Stanescu Octavian
28 Iun 2025 23:43


Am vazut meteoriti la cineva un colectionar din Timisoara fost director la Observatoul astronomic  din anii 65 70 80 . avea multe dobandite si pe cai oficiale . am vazut zeci de kile la el . am dus o mostra a mea gasita in munti si a confirmat ca e autentic. este clar necesar sa aiba urma de topire inalta cu crusta lucioasa . mai sunt confuzii cu anumite bucati de la furnale zgura sau alte resturi vitrificate . am si acum pietroi negru greu si cu urma de topire clara poate proveni si de la un vulcan stins

valy
28 Iun 2025 23:46


Sa presupunem ca vrei sa cumperi lunari de la cei din Asia /Africa . Nu sint clasificati si unul costa . Ce faci renunti sa risti  neavind act de clasificare , sau mergi pe ce stii tu si increderea in omul cu 200-500 .
Vinzi?

Quasar
29 Iun 2025 00:00


Am repetat de n ori NU VIND!!!

valy
29 Iun 2025 00:06


Am repetat de n ori NU VIND!!!Donezi?

Quasar
29 Iun 2025 00:57


Acesta e o poveste a unui meteorit mare , si al  unuia mic gasiti impreuna . Ambii sint lunari si gasiti in 2018 . In anii 40-50 securitatea actiona la cel mai mic incident . Sa spunem ca amindoi au fost gasiti intr-un colt al unei curti mari . Erau defapt ascunsi de niste locatari care nu aveau cunostiinte despre origine sau valoare , dar se pare ca urmareau curent fenomenul meteoric . Acum ce motiv aveau sa ii ascunda in afara casei , NU PREA DEPARTE si pe ambii , si de cine ? .  Am ajuns la concluzia ca in curtea respectiva erau multi locatari . Se pare ca de frica securitatii , care probabil a aflat de aceste caderi prin cine stie ce surse , si care ar fi facut o vizita  ...si daca omul era vazut ca sapa o groapa sa ii ascunda , restul locatarilor ar fi intrat la banuieli  . Asa omul in speranta unor zile mai bune i-a ascuns integrindu-i in ce era in jurul casei . Se pare ca omul de frica nu a mai vrut sa ii recupereze si asa au trecut 70ani pina sa dau de ei . Si acum care sa il tai primul , ? e cam mult  :!: 
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21523&postdays=0&postorder=asc&start=0
sint primi 2 de pe pagina .
Si daca nu aveam ochiul format erau pierduti definitiv  :?: pai daca sint pietre nu sint pierduti ? Asa mai bine ma ascultati . Nu tot ce e NWA/NEA E METEORIT si RESTUL PIETRE .

Quasar
29 Iun 2025 18:51


Cei doi meteoriti au fost gasiti in curtea unde stateau cei doi , IONEL DRIMBA PRIMUL CAMPION  OLIMPIC LA SCRIMA AL ROMANIEI si  BELA KAMOCSA , FONDATOR  AL  TRUPEI   PHOENIX ...IN ANII 40-50 . Ceva inspiratie /forta ?! Primul e var primar cu mama mea . Deci cunosc din 70...' locatia ce a fost . 
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21523&postdays=0&postorder=asc&start=0
primi doi in pagina .

Quasar
03 Iul 2025 22:47


Incerc ceva non lunar . Sint sigur ca e pierdere de timp . Asta e trendul , nr.1  Lunari . Simbata ! . Mersi si scuze de timpul rapit .

Quasar
05 Iul 2025 17:27


Un meteorit Martian Shergottite . Gasit acum 2ani , cintareste 114gr , crusta formata uniform si integral , raspunde magnetic , forma aerodinamica sageata , e pe locul 2 ca valoare dupa cei lunari . Shergottitii sint printre cei mai intilniti meteoriti Martieni . Este cazut cu ceva ani in urma .

Quasar
05 Iul 2025 20:43


Mai pun unul nu foarte fain , dar linga unul mare merge si unul mic . 
Urmatorul este regolith Lunar breccia , cintareste doar 19gr , este destul de afectat , are o forma ciudata ...dar nu e primul . Este gasit acum 2ani .

renclod
06 Iul 2025 15:08


Oferta de la furnizorul meu din Maroc, meteorit lunar - troctolite. Nu-mi zice "melt"/topit sau altceva.

https://photos.app.goo.gl/c99CfNFCRFHhBK4B9

Sunt curios daca lumea e de acord ca arata, macar superficial, a meteorit lunar - troctolite sau nu.

Io zic ca nu prea arata, dar este. Dealerii astia din Maroc se cam pricep. Reactii?

tudor
06 Iul 2025 15:29


Da, la prima vedere arata cam poros pt un meteorit. Dar nu pot sa îmi dau cu părerea intr-un mod  caregoric

Quasar
06 Iul 2025 16:13


renclod meteoriti prezentati in clip pot fi lunari ,  dar la ei ...ecuator viteza mare , meteorii se sparg , vezi meteoritul 6 fragmente + CRUSTA care cintareste mult .  Troctolite CHIAR NU E INTERESANT DACA AI VIZIUNE . Nu poti avea olivine in sute de grame , dar poti avea grafit , lonsdaleite . Cica e super cautat  si cu cit e mai pur si mare e mai scump, Eu prin sansa nu a mea , am vizibili cu ochiul liber . NU IMI PLAC MUCHIILE ASCUTITE LA METEORITI. 
1. E fragment din ceva mai mare 
2. Viteza mare ardere crusta masiva  .

Am uitat sint fini observatori , asta e viata lor majora . Bravo lor !
Ala mare primul cred ca e aubrit . ACHONDRIT  , nu Lunar pretul spune tot ...
Ca sa fii sigur la astia trebuie sa fie maro crusta , chiar daca e inchisa la culoare , uniforma cu " ferestre " anorthit si negociaza meteorit mic !  dar intreg uniform , cu forma dinamica iti poti da seama de vechime  . 
 A treia oara ia doi , ala de sus pare lunar cel rosiatic . Cam smecher omul zici ca vinde droguri nu stiinta . Trebuie luat tare  omul pare sa iti vinda ciurucuri . Poate ~gresesc

Quasar
08 Iul 2025 08:45


E interesant un pret la primul sa zicem , daca ar avea ~500gr . Cite zerouri are ? (In &#8364;)

renclod
08 Iul 2025 19:52


Lunari, negocierea actuala este 5 euro per gram la minim 2 kg. (sper sa fac progrese, cu timpul; ar mai depinde si de tipul specific si calitate, etc.)

D'aia caut eu asociati. Nu pot sa cumpar singur 2kg deoarece pretuiesc mai mult linistea si armonia in familie   :wink:

Quasar
09 Iul 2025 10:16


E prea mare scorul nu merita. In 2kg iti baga tot felul de meteoriti explodati sa scape de ei , de aia iti impune 2kg. In cazul asta mai bine te orientezi cit face o excursie in zonele de interes si te asociezi , inchiriezi o masina  acolo , cumparati apa si combustibil si cautati  , eventual si cu detector de metale .Cred ca iesi mai ieftin . Am vazut pe YT , in oras sint ghizi iti spune unde sa mergi , macar ai o sansa sa dai lovitura , nu depinzi de dealeri 
 Sint harti cu Strewn field  si din Maroc si vezi ce meteor a cazut

Quasar
10 Iul 2025 21:48


Mai exista o teorie a meteoritului aparut in orase . E stiut  de ceva ani  ! . Satele , comunele RECUPEREAZA PRIN PRIMARII pietre ,  intre care apar si meteoriti . De mult nu am vazut la umplutura , roca de cariera bazalt , granit , nisip . Eu confirm anomalia , la care unii spun ...nu avea logica roca intre alte pietre .... Daca ai ochiul format ,  poti gasi meteoriti de sute de grame si nu trebuie sa fi cazut in oras .
Daca le cade ideea celor din Sahara sa adune un bun national ,  si sa nu fie trecut ca 0 valoare la export . Sa vezi cum apar meteoritii si DE PE ALTE CONTINENTE

tudor
11 Iul 2025 07:29




2Sky,
Nu cunosc astfel de locuri propice la noi in tara tinand foarte mult de hazard si de geografia suprafetelor intinse relativ reduse de la noi. Ca un haz de necaz, la noi gasesti prezervative si peturi incepand din centrul orasului si pana chiar in locurile cele mai retrase din natura :) Insa serios vorbind, deserturile sunt cele mai bune locuri de pe Terra de gasit meteoriti pentru ca au suprafata intinsa si relativ uniforma, orice piatra cel putin la suprafata nisipului fiind usor de observat. Asta nu inseamna ca la noi in tara nu se pot gasi meteoriti, insa mai greu! Probabilistic sansele cele mai mari sa gasesti meteoriti sunt in zonele cu suprafete pe harta cat mai intinse si fara vegetatie! Este logic ca zona de cautare trebuie sa si fie cu o suprafata cat mai mare! Probabilitatea sa cada din nou, in aceeasi zona un meteorit  este minima! Cine a facut razboiul stia ca cel mai sigur loc la un atac aerian era craterul unei bombe vechi, pentru ca probabilitatea sa cada alta bomba acolo, sau chiar in apropiere, era minima. Astfel deserturile sunt cele mai bune zone de gasit pentru ca au o suprafata intinsa enorma (desertul Sahara este cat jumatate de Europa)! Nu degeaba printre beduini este deja o noua meserie: cautatori de meteoriti! Acolo este locul perfect pentru asa ceva, o mare parte din meteoritii gasiti anual sunt gasiti in acea zona, dar si in alte deserturi mai mici din America sau Asia. Acolo in desert m-as duce noaptea cu un telescop si ziua dupa meteoriti :)
https://www.youtube.com/watch?v=WgW2K5EEW1U



Morala: Sa nu ne credem beduini fără sa avem desert!&#128521;

CristiB
11 Iul 2025 08:32


Am citit un articol in care scria ca meteoritii pot fi falsificati  si ca exista o mica industrie ce potoleste foamea de meteoriti folosind chiar numele acestui topic,  pietre terestre.

Quasar
11 Iul 2025 10:47


Nu ai cum sa falsifici un meteorit . Fie el roca sau metalic . Cine are de postat meteoriti o poate face , nu si pietre. Deci nu se foloseste nimeni de numele topicului falsificind mteoriti.

CristiB
11 Iul 2025 10:51


 Deci nu se foloseste nimeni de numele topicului falsificind mteoriti.
Ai inteles tot! &#128578;

Quasar
11 Iul 2025 11:13


Eu stiam ca nu se pot falsifica , nu trebuie sa inteleg . Tu sper ca ai inteles . Cine pierde timpul cu prosti te-ai gindit ?

CristiB
11 Iul 2025 13:14


Cine pierde timpul cu prosti te-ai gindit ?
Aici ai dreptate, scuza-ma ca am facut asta.

renclod
11 Iul 2025 23:17


In 2kg iti baga tot felul de meteoriti explodati sa scape de ei , de aia iti impune 2kg. 
Gresit.
Mie nu imi "baga" nimeni ceva, orice, pe banii mei.
Cand eu cumpar a priori din poze onine si nu platesc inainte de a le avea in mana mea.
Cele mai scumpe, dubioase si evident, tipuri rare (ex. CC) le achit la pret de OC iar cand am confirmarea de la laborator, restul.
Cu alte cuvinte, nu-mi pierd timpul cu prostii - daca excludem replicile la unele (prea multe) tampenii vazute pe forum.

P/S/ Cam toti meteoritii sunt "explodati", sa fie clar, chiar si aia care par individuali in crusta de fuziune 100% primara.

nobody
12 Iul 2025 03:46


Apropo de falsificari, e cam greu sa falsifici o structura cristalina, sau o compzitie izotopica.
Nu ca ar fi imposibil, dar ar costa mai mult decat originalul, chiar si superficial.
Nu e chiar ca cu "cristalele" Fakeovski...

Quasar
12 Iul 2025 13:57




P/S/ Cam toti meteoritii sunt "explodati", sa fie clar, chiar si aia care par individuali in crusta de fuziune 100% primara.

Da am vazut , toti cei ce cumpara meteoriti mai ales pietrosi din Sahara , NWA, NEA , sint meteoriti explodati . Am vazut pe YT  BOLIZI , au viteze mai mari ,  suporta mai greu momentul intrarii in atmosfera si astfel se fragmenteaza . In colectia mea nu cred sa fie mai mult de 4-5 , din zeci .

 La ei muchiile ascutite la meteoriti ar putea fi un criteriu de cautare si indiciu ca sint cazuti proaspat .  Cei vechi de la abraziunea vint , nisip se rotunjesc . La noi nu prea explodeaza  si ajung jos fara muchii ascutite .

Quasar
12 Iul 2025 16:38


Daca tot vorbim de meteoriti explodati , am gasit si eu unul ...oricum urma , era intre altii . Piesa f tare ,  meteorit Lunar feldspathic regolith breccia. Este deja mare cintareste 147gr , este afectat de mici pierderi posibil explozii , are crusta secundara toata suprafata este afectata . Gasit acum 2ani . E destul de fresh , fotogenic , se vede clar interiorul , are forma aerodinamica de sageata , cu botul lipsa .

tudor
12 Iul 2025 19:16


Da, cred ca a avut parte de "mici pierderi" pe ici pe colo prin locurile esentiale, de la ni&#537;te mici explozii de la revelion :lol:

Quasar
12 Iul 2025 19:34


Tu spui de micrometeoritii tai  :?: Da ,.... mari pierderi . Nu ma ocup de micrometeoriti dar cumva imi dau seama  :mrgreen:

tudor
13 Iul 2025 06:29


Da saracu'! a căzut dintr-un camion &#537;i si-a pierdut crusta principala, si-a spart botul &#537;i l-au călcat ma&#537;inile...de asta arata a bolovan terestru, ca el de fapt e lunar saracu' (adica a fost explodat &#537;i lovit de camion pe luna plina)...
Dar ce sa mai adaug, e asa cum crezi tu despre pietrele tale.. dar sa nu cumva sa i le ară&#539;i unui specialist, las-o asa in suspans etern!

valy
13 Iul 2025 10:22


Pare prea "vie" ca sa fie de pe Luna. 
I-am dat la chatgpt sa "analizeze", dar sigur el nu are experienta necesara pentru astfel de treburi complexe.

Stanescu Octavian
13 Iul 2025 10:42


ati citit de asteroidul Astrid Paniti ? Petru Paniti un chimist ar fi gasit resturi multe in 2 pesteri langa Resita Carasova

renclod
13 Iul 2025 14:28


ati citit de asteroidul Astrid Paniti ? Petru Paniti un chimist ar fi gasit resturi multe in 2 pesteri langa Resita Carasova 

Fake news.

"roci condrite &#537;i acondrite, cu o vârstă de până la 160 de milioane de ani, cele mai vechi roci care au existat vreodată în Univers."

te umfla rasul. Doamne cata prostie si cate complexe de inferioritate isi fac de cap in tara asta a noastra.

Cele mai vechi 'roci" din SISTEMUL SOLAR, gasite in meteoriti, au o vechime de aproximativ 4.5 - 4.6 MILIARDE de ani.

Cat despre "Univers" ... vai noua.

E ceva in apa de baut din Timisoara ?!

Stanescu Octavian
13 Iul 2025 14:47


atat ai putut ?  Fake news.

renclod
13 Iul 2025 14:56


"fake news" este cea mai politicoasa caracterizare pe care am gasit-o, chiar daca nu si cea mai precisa.

nobody
13 Iul 2025 15:48


Totusi, pare cea mai credibila poveste de prin jur...  `
Varsta aia de 100 milioane probabil se refera la momentul impactului, nu la varsta asteroidului in sine.


Numa' incet cu 'complexele de inferioritate', mai degraba-s de superioritate.

Quasar
13 Iul 2025 17:47



a căzut dintr-un camion 
&#537;i l-au călcat ma&#537;inile...
lovit de camion pe luna plina)...
Dar ce sa mai adaug, 


Lucrezi pe curse externe ?  la doua postari amintesti de camioane , basculante , masini . Nu , nu mai adauga nimic , nu am nevoie sa strici topicul cu visele tale urite . La , meteoriti esti  varza , la binocluri ai noroc ca nu cobor , la desene animate (graffiti) esti incepator , macar nu te da de gol . Tacerea e de aur  de multe ori  :wink: 

Sa nu mutati cimpul de batalie aici de la "Review instrumente" . Eu postez , cui nu ii convine sa deschida alt topic cu dezmintiri , sa se adreseze CCR si asa mai departe . Pai la fiecare meteorit trebuie sa reiau tot ? Nu stii , nu e grav , dar daca arunci cuvinte anapoda , nu mai ai raspuns . 

renclod . TREABA E VALABILA SI PENTRU TINE  . Nobody ARE DREPTATE  . Sint niste chesti de corectie  in presa si acolo se greseste . Sa spunem ca e eroarea celui intervievat , pai intrebi de 2 ori ca reporter , sint  multe cratere mult mai tinere . Normal ca se referea ca timp la caderea acestui asteroid . Este un imens bolovan ce nu isi are explicatie in "peisajul"  geologic din zona . Nu e primul caz , de aia zic nu stii te documentezi  , ...daca vrei . Deci nu prea e Fake .

Quasar
13 Iul 2025 19:46


Valy , compozitia unui meteorit lunar il face sa se topeasca la 1500gr ,   in timp de multe secunde ... deci crusta . Ce vedem noi noaptea lumina , coada aceea nu are 1500gr si suprafata meteorului e inghetata . Un bolid ca sa fie considerat bolid trebuie sa aiba mv -5 . Asta inseamna viteza mare , temperatura mare , multe sec , si asa explodeaza . Interiorul este inca inghetat , iar suprafata fierbe si se dilata . Asta la bolizi care nu prea frineaza. Daca lumina dureaza 2-5 sec nu are cum sa aiba crusta . Si mai e important unghiul de intrare mic  , practic pierde viteza treptat + forma meteorului . Iar zborul intunecat ... fumul curata suprafata si ramin doar urme de incins . 

O problema majora este ca pe luna , daca esti intr-un crater poti ingheta la -150gr , sau sa mori la 200gr . Asa e si cu meteoritii , nu toate suprafetele sint incinse uniform . Daca te uiti la un meteorit , vezi ca o curbura a suprafetei protejeaza restul . Lucru dracu cu meteoritii , nu e ca are sau nu crusta .

Quasar
19 Iul 2025 16:23


In continuare tot meteorit Lunar feldspathic regolith breccia . Are 14gr , cu 1 gram mai mult decit cel pe care se sprijina in ultimele 2 poze , si care a fost postat . Inceput de crusta , sau "afumat " bine , este gasit acum 2ani . Tot forma sageata .

RobertG
19 Iul 2025 21:08


Salut, postez si eu poza a "ceva" ce ar putea fi un chondrit H. A fost gasit de un coleg cautand cu magnetul prin gradina. Caracteristici: ~13mm diametru, 4 grame(4,4gr/cm3), pare a avea crusta de ardere cu identatii, usoare gropite in el, cateva fisuri prin care se vede ceva "pietros". Voi ce parere aveti?

Quasar
19 Iul 2025 21:46


Salut. Am recomandat . A fost la "Cum faci diferenta intre meteoriti"

"Toti cei ce posteaza ~meteoriti , nu bag in seama daca nu apar cel putin 4 poze cu mostra . Sus, jos , fata , spate , si clare . Dupa forma , crusta , linii curgere , vene soc , etc ."

Acum trebuie spus , orice mic detaliu poate da de gol o mostra . Poza arata bine , crusta ok , linii de curgere ce sint intilnite la meteoritii din roca , doar ca  poza nu arata forma foarte importanta  , nu prea exista meteoriti rotunzi , eu inca nu am ,  bineinteles pot fi raritati . Deci pe linga ce e clar , trebuie postate si detalii din toate suprafetele . Inainte ia o bucata de material tesatura Doc si slefuieste piesa uscata fiind , toate suprafetele . Asa fac bijutierii , si alti slefuitori /magazine de tot felul de metale si roci . Practic intorci in timp piesa . Apoi faci poze sa le vedem . Daca vrei !

Gradinile , randouri , gardurile vii , curtile mari , parcuri ...sint citeva locuri unde poti sa gasesti meteoriti f usor . Mai ales daca ai vazut ceva in aceste zone . Eu o mare parte din meteoriti i-am gasit in aceste locuri , peste 90% . In timp ce faceam observatii din balcon , tot vedeam ca , cad meteori in fata blocului in parcele verzi , dar nu am dat importanta pina nu am vazut acel meteor cu fum de mai mult de jumate de metru diametru zburind . Apoi mi-am amintit si am cautat in fata blocului , ce credeti am gasit ceva ? DA. Se pleaca treptat si se cistiga experienta . Dar daca mergeam cu detector eram orb la ACHONDRITI . PIERDEAM TOT .

Night
20 Iul 2025 15:14


Salut, postez si eu poza a "ceva" ce ar putea fi un chondrit H. A fost gasit de un coleg cautand cu magnetul prin gradina. Caracteristici: ~13mm diametru, 4 grame(4,4gr/cm3), pare a avea crusta de ardere cu identatii, usoare gropite in el, cateva fisuri prin care se vede ceva "pietros". Voi ce parere aveti?

Mie îmi pare meteorit. Du-l la Facultatea de Geologie, acolo trebuie mers.

Quasar
20 Iul 2025 15:31


INDIVID CIUDAT DIALOG STERS

Night
20 Iul 2025 15:44


Gresit ! geologia Romaneasca nu are aptitudini de a evalua o roca spatiala . O sa iti spuna ca e o raritate de piatra , sau TOTAL ABERATIE!!! . Odata ca nu exista evaluari in 80 ani despre meteoritii Romanesti , si nimeni nu se ocupa cu asa ceva in Romania  e vorba de recuperari ....AIUREA 
Nu mai scrieti banalitati .

Quasar, scriu ce vreau eu.  Dacă nu î&#539;i place, treci de la grădini&#539;ă la clasa a II-a eventual, &#537;i înva&#539;ă să accep&#539;i &#537;i ideile celorlal&#539;i.  

Bune rele, asta am putut. Chiar &#537;i tu. &#538;ie &#539;i-a putut mintea răspunsul de mai sus. Atât ai putut tu. Însă eu nu mă supăr pe tine! În&#539;elegi ce zic, sau trebuie să î&#539;i desenez?

Quasar
20 Iul 2025 16:00


Sters ...individ ciudat dialog imposibil

Night
20 Iul 2025 16:07


Deseneaza cu Tudor mai invata si el . Acum un sfat gresit fara voie este iertat . Nu inteleg insistenta . Si nu scri ce vrei tu , ca sigur te injura lumea ! 
"In&#539;elegi ce zic, "....NU IMI PLACE  FORMULAREA SI DIALOGUL . Night ,  Somn usor baga mare .

De sfaturi am nevoie, însă, nu de impunerea lor.  Observ că tu ai adormit înaintea mea, &#537;i tastezi în somn de ceva timp.  Sper doar că visele-&#539;i sunt bune, &#537;i le dai sfaturi obligatorii &#537;i celor de acolo (din visul tău).

Quasar
20 Iul 2025 16:19



Night
20 Iul 2025 16:30


Daca ai  secvente de ris , sau nu e clara situatia in  care esti ,  hai sa CONTINUAM , dar nu aici ! Deschide astronomul care ar trebui sa fii ,  si amintesteti ca nu ai ceva interesant de spus  . Deschide un topic si rupe tirgul , ca gura nu ai  cum

Lucrezi la o bancă &#537;i e&#537;ti ordonator de credite, iar aici crezi că po&#539;i să ordoni celorlal&#539;i ce să facă?  Cvasi-stelar object, trezeste-te, bea o bere, bucură-te de via&#539;ă! Nu mai impune celorlal&#539;i cum să se bucure de via&#539;a lor.

Apropo, tot ce ai tastat în ultimele 3 răspunsuri se încadrează la ceau&#537;isme, usersime, debilocronisme, în forul meu interior. Dar, nu mă supăr!  Asta e, a&#537;a e&#537;ti tu, atât po&#539;i gândi, Q. Cel pu&#539;in pentru moment, poate din cauza căldurii de afară!  

Uite, po&#539;i să zici absolut orice, &#537;i nu mă supăr.  Din contră, Mă amuză. Sper că asta nu înseamnă o lipsă de empatie din partea mea!

O să intru &#537;i mâine, doar să mă amuz cred. &#536;i mâine e o zi.  Bye bye forum, pt. azi.

Quasar
20 Iul 2025 16:42


Solicit stergerea dialogului cu ciudatul . Altfel il bag undeva   :twisted:  :evil:  :!: 


renclod
20 Iul 2025 17:11


Salut, postez si eu poza a "ceva" ce ar putea fi un chondrit H.

Pentru 4 grame nu prea merita sa te agiti.

Ce as face eu: l-as taia exact pe mijloc, as poliza/lustrui taietura, apoi studiu cu lupa, fotografii cu gadget macro si lumina polarizata (ex. Apexel 200x pe smartphone camera, ieftin si foarte foarte bun).

Din pacate este vorba de un specimen foarte mic. Eu l-as taia la mana, cu fir diamantat de 0.3 mm diametru - daca as avea sperante ca poate fi meteorit.

Greutatea specifica declarata pare un pic cam mare, 4.4 ? 
Chondritele H sunt pe la 3.4. 
Cum ati masurat, cu imersare in apa? daca doar ati raportat masa la volumul probabil (calculat dupa diametrul aproximativ), erorile sunt prea mari la aceste dimensiuni.
Recomand aplicarea metodei prin imersare. 
Pentru detalii, daca este nevoie, intrebati si raspund.

Bafta!

Quasar
20 Iul 2025 17:38


Piesa pare promitatoare !!! (fara forma ) Deci nu spune nimanui ce ai si cauta alta ,  si citeste si urmatoarea ... numai asa iti ascuti vederea . Trebuie cum spun IRON MAIDEN cauta adinc . Nu apar meteoritii fara vinator .

Nu pot spune ca prostia e neglijata de moderatori . Dar depinde de interese . Membri nu sint egali . Mai ca iti spune , e dreptul lui de ciudat  .

MariusP
20 Iul 2025 18:29


Solicit stergerea dialogului cu ciudatul . Altfel il bag undeva   :twisted:  :evil:  :!: 

Sters ...individ ciudat dialog imposibilNu pot spune ca prostia e neglijata de moderatori . Dar depinde de interese . Membri nu sint egali . Mai ca iti spune , e dreptul lui de ciudat  .

Ce-ar fi, Quasar/2SKY, să iei o pauză? Eu &#537;tiu, poate o lună, poate 3, poate permanentă? Cum &#539;i-ar surâde? Nu ai învă&#539;at nimic din suspendările anterioare &#537;i eliminarea de pe forum...

Quasar
20 Iul 2025 18:37


Am inteles , nu vor mai exista postari deocamdata . Nu corespunde trebuie spus direct . Ok  !

RobertG
20 Iul 2025 21:25


Va multumesc pentru raspunsurile constructive! Am sa le transmit colegului ce il are in posesie. Mai postez cateva poze facute. Personal, desi nu-s mare expert tind sa cred si eu ca sansele-s mari sa fie meteorit. Si eu i-am sugerat colegului sa-l taie cu o panza subtire(si asa nu e foarte mare). Seara faina!
edit: @renclod, am estimat densitatea cantaridu-l, in functie de diam. aproximativ.

Quasar
20 Iul 2025 21:55


Se schimba tot ,  e forma con iar spatele e dovada . Nu avea sens rotund fiind .  Este  ceva ce te leaga de spatiu  , eu l-as lasa ca reper in colectie si ambitie fara intruziuni . E mic , dar poti crea punti intre el si eventual viitorii . Vezi ca poate mai degraba sa fie Martian dupa forma , crusta ,  si ce apare din acele fisuri

Night
21 Iul 2025 21:11


 am estimat densitatea cantaridu-l, in functie de diam. aproximativ.

Po&#539;i să-l scufunzi într-un volum de apă cunoscut, o epubetră gradată ceva, &#537;i vezi cu cât urcă apa, afli astfel volumul.

renclod
23 Iul 2025 22:01


Metoda simpla si eficienta de a calcula greutatea specifica (sau densitatea, daca vreti, numeric este aceeasi valoare) este urmatoarea - nota: functioneaza bine pentru specimene solide de masa, volum rezonabil, adica nici foarte mici, nici foarte mari, sa zicem intre 0.01 si 3 kg.

1. Se procura un cantar adecvat specimenului pentru a evita erorile prea mari. De ex, un cantar pt bijuterii e bun pana la 500 grame, un cantar de bucatarie pt max 5 kg, un cantar de bagaje max 50kg. Nu o sa folosesti un cantar de bagaje pt un specimen de 300 grame, evident. Dar cantarul trebuie sa fie adecvat la ambele operatii.

2. Se cantareste specimenul si se memoreaza valoarea, sa zicem de exemplu 372 grame.

3. Se procura un recipient in care se va turna apa (la temperatura camerei este ok) si se va introduce specimenul; specimenul solid va trebui sa fie complet imersat in apa, sa nu atinga fundul sau peretii recipientului; preferabil un recipient usor, plastic de ex.; si trebuie sa incapa pe cantar, desigur

4. Se leaga specimenul cu ata sau sfoara astfel incat sa poata fi tinut suspendat, stabil. Cu cat mai putina ata sau sfoara intra in apa, cu atat mai mici erorile de calcul

5. Se pune recipientul cu apa pe cantar si se face "tara"; cantarul va arata valoarea zero/

6. Tinand specimenul suspendat de ata/sfoara, se imerseaza complet in apa, fara sa atinga fundul sau marginile recipientului. Se citeste valoarea aratata de cantar, sa zicem 131 grame.

7. Se calculeaza greutatea specifica facand impartirea exemplu 372 / 131 = 2.84
Densitatea este 2.84 grame/cm.cub

Quasar
24 Iul 2025 21:25


Vad ca apar banalitati dupa anii de postari . Nu se invata , este considerat topic de incepatori ,  si sint 3 topicuri  deschise numai ~ de mine , e adevarat ca e spectaculos , dar .. e de evitat sa repeti la nesfirsit aceleasi detalii . Am revazut "Pietre terestre si/sau posibili meteoriti" partea1. Si trebuie spus , sint spetaculosi  dar sint anii formarii  , si apar o gramada de meteoriti mici din zone apropiate cunoscute , si citiva mari descoperiti mai mult live , dar si la suprafete urmarite . Partea 2 " Pietre terestre si/sau posibili meteoriti II" este mult mai spectaculoasa ca specimene de marimi mari , si culmea ce nu apareau ca reactii in prima parte apar in a doua , dar nu de membri vechi ci de noi colegi .( Nu spun de respect) .
 Sa fim seriosi , chiar nu se poate scrie orice dupa sute de postari , e  ca si cum ai intra cu cizme de 2 lei in spatiu  real . Astept comentarii ! 

Dar real  sint mai multe colectii , culmea acolo nu isi baga nimeni coada !  Am ceva datorie cuiva ?

CristiB
25 Iul 2025 06:04



 Sa fim seriosi , chiar nu se poate scrie orice dupa sute de postari , e  ca si cum ai intra cu cizme de 2 lei in spatiu  real . Astept comentarii ! 


Si Inchizitia traia dupa acelasi principiu.

nobody
25 Iul 2025 08:23


Interesanta metoda prezentata de @renclod de a masura volumul si implicit densitatea.

zoth
25 Iul 2025 08:48


Interesanta metoda prezentata de @renclod de a masura volumul si implicit densitatea.

E fizica primara, probabil clasa a 7 a  :) 
Greutatea imersata este egala cu greutatea corpului minus forta arhimedica.
De obicei uitam lucrurile simple  :)

nobody
25 Iul 2025 08:58


Tocmai ca nu se masoara greutatea imersata... si nu sunt chiar asa tampit.

zoth
25 Iul 2025 09:46


Boss, am spus principiul de la care se pleaca.
Poti dezvolta daca te pasioneaza, dar tot simplu va fi  :)

nobody
25 Iul 2025 11:14


Tocmai ca nu asta e primcipiul in cazul de fata, dar n-are rost, spor la porcaiala.

zoth
25 Iul 2025 12:00


Ai dreptate boss, cand vorbim de un corp imersat in lichid ar fi o greseala sa plecam de la principiul lui Arhimede ... cum am putut sa fiu atat de naiv?  :lol:  :lol:

nobody
25 Iul 2025 12:13


Incerci sa te razbuni sau ce?

Mai bine ai vedea ca nu se cantareste un corp imersat in apa, ci altceva.

valy
25 Iul 2025 14:37


E fizica primara, probabil clasa a 7 a  :) Pai stai ca nu-i chiar asa simplu, ca daca era simplu era suficient sa invatam formule si automat ni se deschideau tainele universului.
Acu tre' sa iau un creion si o foaie si sa scriu niste formule ca sa imi dau seama ce-a zis mai sus colegul @renclod.

nobody
25 Iul 2025 17:31


Mi s-a parut interesant ca aici nu se aplica metoda clasica de a masura greutatea aparenta a pietrei imersata in apa, ci greutatea aparenta (si relativa) a paharului cu apa. Piatra in sine nu exercita o forta directa asupra paharului, dar totusi reuseste sa modifice greutatea aparenta a paharului,

Apropo, in clasa a VII-a eram olimpic la Fizica, si-mi explica profesorul, car-mi era si diriginte, ca nu-i chiara asa simplu cu principiul lui Arhimede.

renclod
25 Iul 2025 21:16


Cantarul are paharul cu apa si se face tara.
Acum arata zero.
Imersam piatra suspendata de ata, fara sa atinga paharul (si fara sa se reverse apa, evident).
Mana care tine piatra suspendata o sa simta ca "greutatea" pietrei a scazut, si automat o sa ajusteze forta aplicata ca sa mentina piatra intr-o pozitie imersata, stabila.
Conform principiului lui Arhimede, piatra este impinsa in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de apa dizlocuit.
Conform principiului actiunii si reactiunii, aceeasi forta va apasa in jos apa si paharul, deci cantarul.
Atunci, cantarul va arata o greutate egala cu greutatea volumului de apa dizlocuit.
Apa avand densitatea 1 (1 gram /cm.cub), calculand greutatea specifica
(adica raportul dintre greutatea specimenului si greutatea unui volum egal, de apa)
obtinem o valoare numerica adimensionala care este egala cu valoarea densitatii pietrei (specimenului) exprimata in aceleasi unitati, gram/cm.cub.
(edit: am amestecat masa si greutatea, corectie).

Quasar
26 Iul 2025 01:05


Nu are sens testul , mai ales la achondriti , la fel ca magnetismul , este folositor in alte domenii si nu poate fi precis la meteoriti lunari , mai ales basalt lunar .  Nu e structura uniforma si e o valoare matematica nu reala . Sint meteoriti f rari care ar merita sa ai o idee despre densitate lor , acestia nu cad pe miinile colectionarilor si de aia nici nu ii amintesc . Mai sint teste de meteoriti pentru incepatori e prostie curata . Testul de dungi lasate de  meteori&#539;i prin zgiriere etc . 

Se invata grupele de meteoriti si specificitatiile lor , asta inainte de a gasi un meteorit . Apoi sti ce sa cauti .

Quasar
26 Iul 2025 23:37


In continuare un meteorit mai rar dar tot lunar . Sint destul de rari provin din locurile inalte de pe luna , ca munti sau dealuri inalte  . Este vorba de Lunar Anorthositic Breccia , cred ca e al doilea la mine , primul e mai mare si a fost postat  . Acesta are 213gr , e destul de "prajit" , nu e chiar pur ca celalalt dar e mai interesant . Are forma de con /sageata , cu urme de la ablatie / linii de curgere. Este gasit acum 2 ani .

valy
26 Iul 2025 23:41


... , cu urme de la ablatie / linii de curgere. .Pozele sunt cam neclare, poti marca te rog pe o poza zona unde se vede ablatia?

Quasar
27 Iul 2025 00:04


Am folosit o poza cu putin alt unghi , dar e cam aceasi cu ultima . Ambele arata spatele meteoritului daca se intelege , partea mai plana unde e mai prajit , ablatia e mai uniforma . Partea marcata are si alta culoare .

valy
27 Iul 2025 09:37


Da, acolo se vede clar ablatia. Multumesc.

renclod
31 Iul 2025 19:52


Pentru diversitate, postez si eu imagini cu un specimen.
L-am taiat pe mijloc si am lustruit.
Poza in taietura, pusa pe google lens, da rezultate foarte lunar meteoritice (d'aia o si arat). In special cand am pus prima data poza originala (aici am postat o prelucrare cu rezolutie redusa, ca sa incapa in 1.5GB), am primit de la google lens un diagnostic ferm, Dar al Gani 400. Very exciting, bro.
Poza pe exterior, nu da la fel.
Enjoy!

MariusP
31 Iul 2025 19:56


La solicitarea lui alderamin59, am îndepărtat mesajele lui &#537;i ale celorlal&#539;i generate de acestea.

Quasar
31 Iul 2025 20:33


1. Nu e clar de unde provine mostra 
2. Ai ochii binisor formati dupa mostrele ce le ai , sau vazut . La mine intervin mai multe .
3. Poza e f  buna ca si claritate , dar prea luminoasa . Arata ok mostra , putin cam colturoasa  . 
4. Unii spun ca mineralul anorthit nu are voie sa fie prea lung vs lat . Maxim 3/1 . Asta mai nou . 
Eu zic ca e valabil , ai vena de soc , ar fi regolith Lunar breccia . Cu urme de bazalt . Si nu e prea fresh .

Odata te-am intrebat cu ce ii tai si nu era aiurea . Acum daca e secret sa ramina .  Se poate spune minim ca pierderi ?

renclod
02 Aug 2025 12:56


Odata te-am intrebat cu ce ii tai si nu era aiurea . Acum daca e secret sa ramina .  Se poate spune minim ca pierderi ?

Nu e deloc secret.

Pierderile (termenul in engleza folosit de lapidaristi este "kerf") sunt minime.
Inca si mai mici pierderi se pot obtine cu masini de taiat cu fir diamantat - alta data.

Eu folosesc masini construite de mine, cu discuri cumparate pe Aliexpress.
Primele discuri cumparate au margine diamantata continua.
Ulterior am trecut la discuri mai ieftine, cu margine diamantata segmentata.
Dimensiunile discurilor diamantate sunt:
- diametrul exterior intre 80 si 200 mm (exista si mai mari)
- diametrul gaurii 16, 20 sau 25mm
- grosimea intre 0,2 si 0,5 mm

Doua din masinile de taiat se vad in pozele atasate. A treia e mai sofisticata.

Edit. Pentru amatorii de asemenea improvizatii. Taierea unei pietre nu este o joaca. Aici nu ai un suport rigid pe care sa impingi specimenul. Se lucreaza cu ambele maini, prinde specimenul ferm si precis. Discurile sunt foarte flexibile si este usor sa-ti zboare piatra din mana sau mai rau. Aparatoarea anti-stropire este imperfecta, folose&#537;te un &#537;or&#539; &#537;i o mască respiratorie de bună calitate. Fere&#537;te partea electrică de stropirea cu apă - pericol de electrocutare. Ochelarii de protectie sunt obligatorii.

Quasar
02 Aug 2025 17:56


Da imi parea ca ai pierdut ceva mai mult la taiere , dar e ok cu lapidary cutting blades. Unii folosesc plastic  baton de lipit , topit cu pistolul care la final de indeparteaza usor . Este foarte rigid si nu risti sa ai colturi sarite , sau accidente .
Foarte faine masinile ! sint citeva firme in domeniu care produc sistemul cu fir diamantat . Cu circular transformat , cu echilibrare si masa de fixare  , se poate taia in unghiuri .

Quasar
03 Aug 2025 00:00


Urmatorul meteorit este un  Lunar feldspathic regolith breccia . Are doar 17gr , forma interesanta dar aerodinamica , urme clare de la trecerea prin atmosfera , este gasit acum 1an . Interesanta comparatia meteorit mare vs meteorit mic , cum seamana intre ei . Ar fi de asteptat sa nu fie la fel , si totusi ...este un criteriu de evidentiere .

renclod
03 Aug 2025 16:35


Va cer o parere despre acest specimen de peste 500grame.
L-am recoltat din satul bunicilor (foarte români) Jud. Harghita, acum 3 ani si ceva luni.
Arata ca o breccia feldspatica, nu ziceti?
Se pot vedea cateva clasturi poligonale (incliusiv triunghiulare!) fragmentate?
Estetic vorbind, specimenul asta este atractiv, nu?
Poate fi suspectat de a fi meteorit lunar?
Crusta de fuziune, daca va fi existat vreodata, s-a dus de mult.
Forma de bolovan oarecum rotunjit poate sa insemne orice.
Foaia are patratele de 5x5 mm.

Quasar
03 Aug 2025 18:10


Mie imi pare Rocă de calcar sedimentară  , se vede stratificare in poza 3 . Daca ar semana cu un meteorit lunar , ar trebui sa fie Lunar anorthosite meteorite  foarte impur . Eu am doua colturi unde ce nu e meteorit depozitez , sa  vezi acolo mostre ! Si cineva tot ii cara de acolo , dar e spatiu public . Asta e . Nu trebuie sa aiba crusta de fuziune , mai ales daca  e anorthosite , e  suficient nuanta de galben /maro .

Quasar
08 Aug 2025 00:40


In  ultimele saptamini am gasit mai multe piese . De cind a aparut Luna , evolutia vulcanica a acesteia + bombardamentul ulterior scoate mostre foarte diversificate , aproape imposibile . Vor urma . Vorbeam de o crusta speciala pentru meteoriti regolith breccia .  Subtila identificata clar si nu crusta de fuziune . Eu apreciez disparitia crustei in cel mult 2-5ani . Eu zic ca e dar .......acum cu valul voi trece si eu la camere Tapo 325WB  de la  SAMSUNG scd2080 dome perfecte , mai am 6 noi noute . Dar smart e mai usor . Camerele ca sansa sint decisive la inceput , apoi e evolutie geologica parca te ia soarta .

Quasar
09 Aug 2025 18:33


Urmatorul este un  meteorit spectaculos ca forma , aspect si felul in care este alcatuit . Este un  Lunar  regolith breccia , 240gr , forma sageata , este clar ca a fost incins serios , dar interesant si mai rar , partea din fata are mineralele mai mari , iar spatele foarte mici , e clara o formare rapida a acestuia . Pe mari suprafete are mici puncte negre , am la mai multi modul acesta de afectare la trecerea prin atmosfera . Este gasit acum 3ani .

valy
10 Aug 2025 19:32


https://hotnews.ro/video-un-meteorit-care-s-a-prabusit-peste-o-casa-din-sua-este-mai-vechi-decat-planeta-pamant-2041983

renclod
10 Aug 2025 23:01


"S-a prabusit peste o casa" este senzationalizare, masa totala este de 23 grame.
Tavanul din rigips, uzual la casele americane, nu ofera protectie suficienta la meteoriti. A rupt si placa de parchet laminat!
E drept ca a avut viteza mare la sol, in aer liber putea sa loveasca un mamifer in partile vitale si sa-l termine.
Si ce chestie, are crusta de fuziune!

Quasar
10 Aug 2025 23:17


In trecut unul de citeva kg a lovit o masina , apoi altul mai recent a lovit o doamna in timp ce dormea , asta 23 gr e fragment din ala mare si cu tehnologia de azi spera sa il recupereze pe ala mare  . E bolid  cind explodeaza nu prea mai ai ce recupera

renclod
11 Aug 2025 19:42


Din ce am citit pana acum, fragmentul cel mai mare recuperat (main mass) din meteoritul McDonough cantareste 406 grame. Urmatorul, 160 grame. Cativa pe la 20 grame; peste o suta, in jur de 1 gram si sub.
Nu cred ca totalul recuperat va depasi 1 kg, sau pe acolo.
Este un condrit OC, ordinary chondrite.

Quasar
16 Aug 2025 22:35


Alt meteorit lunar de 13gr . Este un Lunar regolith breccia  , urme de basalt , aerodinamic , are crusta serioasa , este gasit acum 1an . In alti ani dupa Perseide mai gaseam ceva meteoriti fresh , sa vedem anul asta .

Quasar
24 Aug 2025 15:48


Am intirziat cu postarea de noi meteoriti , dupa o noua serie de poze peste 10 bijuterii ! Plus o mare pierdere de timp pe Magazin Play , pentru a face free noile camere Tapo accesibile pe TV . Cu vechile camere desi ok vedeam 1/3 din cimpul  tapo si mai sters , asa se explica pierderea de meteori . Culmea dupa cumparare 2-3 comercianti au scazut pretul cu 50lei . Fa comert cu lenesi ! Revin . Mersi.

P.S  TAPO 2 -3 clase peste Samsung scd 2080 vechi de 3ani  . Nu cred ca nu au si Samsung , dar mai scumpe .

Quasar
25 Aug 2025 22:36


O noua serie de meteoriti urmeaza . Primul are 22gr  Lunar feldspathic breccia , este o piesa mult mai rara ...avind 2-3 buc nu stiam provenienta exact . Se pare pe luna este o zona speciala din ce am aflat,  care da meteoriti cu nuanta de rosu , sint foarte, foarte rari , am cautat de am obosit si in final asta e sursa . Am tinut eu minte ca si Marte da asemenea culori , dar spre roz . Este gasit acum 3 ani , crusta completa , forma con /sageata , pozele nu exprima 100% aspectul real vazut la lupa , dar ca aspect general e ok .

Quasar
30 Aug 2025 17:37


 Lunar feldspathic breccia , este o piesa mult mai rara ...avind 2-3 buc nu stiam provenienta exact . Se pare pe luna este o zona speciala din ce am aflat,  care da meteoriti cu nuanta de rosu , sint foarte, foarte rari , am cautat de am obosit si in final asta e sursa .

Acesta deci lunar , e al treilea de acest fel postat , si cel mai mic , avind doar 10 gr . Cred ca totusi nu e ultimul , are crusta f subtire si se vad parti arse , forma clasica con/sageata , este gasit acum 2 ani .

Quasar
06 Sep 2025 20:09


Alt meteorit din serie . Este un Lunar feldspathic regolith breccia , doar 9gr ,  forma mai complicata dar aerodinamic , crusta subtire , interesanta combinatia fragmente de minerale mari si mici in acelasi meteorit . Este gasit acum 4ani .

renclod
07 Sep 2025 17:17


...meteoritul McDonough ...
Nu cred ca totalul recuperat va depasi 1 kg, sau pe acolo.
Este un condrit OC, ordinary chondrite.
Meteoritul cazut (fall) McDonough, 20km sud de Atlanta, Georgia, USA, ala din care o bucata a gaurit un acoperis, tavan si parchet, a fost clasificat si publicat in metbul.
Este un ordinary chondrite L6.
Oficial, masa totala recuperata este 5,39kg, peste 200 fragmente, deci am estimat prea jos.

Quasar
07 Sep 2025 19:47


Pentru o estimare corecta a sansei de recuperare trebuie sa ai dinamica bolidului , unghi intrare , inaltimea la care a explodat , viteza , daca a avut zbor intunecat o bucata principala si restul formeaza Strewn field , estimarea locului daca e deschis cimp/parc/curte automat se schimba datele . Mai conteaza ce este ca si compozitie , sa nu fie fragil , si marimea exploziei , iar daca unghiul de intrare e mic nu e explozie mare vs unghi de intrarea mare . Poate a fost vazut / filmat automat cresc sansele de recuperare . Nu ai cum sa stii asemenea date dupa un clip , de aia eu am camere care prind si putin din cladirile din zona , (acoperisuri) pt orientare . Deci nu am gresit cu nimic , iar 200 fragmente inseamna ca era slab la doar 5,5kg , deci nu ai gresit ci asta a fost sansa sa fie recuperat . 

Daca era achondrit nu prea mai aveau sanse. Daca au gasit grame , sigur au folosit detectoare , si L6 inca e mult metal .

Quasar
13 Sep 2025 20:36


Alt meteorit Lunar feldspathic  breccia , doar 8gr , forma ciudata , destul de prajit ,  se vede crusta 360 grade. Gasit acum 1an.

Quasar
20 Sep 2025 22:06


Un alt meteorit lunar de 12gr . Lunar Regolith Breccia forma sageata , partea frontala mai afectata , si botul tesit de la intrarea in atmosfera , cam toti de aceasta forma si care nu se rotesc in zbor , au botul tesit . Este gasit acum 1an .

Daniel Simion
22 Sep 2025 15:00


Supun dezbaterii doua piese gasite, una pe o plaja din afara tarii si cealalta pe un munte tot din afara tarii. Ambele sunt atrase de magnet, dar nu foarte puternic si sunt relativ grele pentru dimensiunile lor. Ceva pareri despre ce ar putea fi?

Quasar
23 Sep 2025 12:53


Salut , ce magnet folosesti Neodim sau simplu ?  Sta magnetul pe mostre daca intorci piesa cu magnetul in jos? Cred ca sint tektite , a doua piesa dar si prima daca nu sint ferm atrase nu sint meteoriti . Altfel ar semana cu Pallasite meteorite cel putin primul. Care este de pe munte  primul sau al doilea ?


Cum ai ajuns sa le gasesti , cautai special meteoriti si ai zis daca e negru trebuie sa fie meteorit , sau intimplator pareau pietre faine si ai zis sa le pastrezi ?. Daca e prima a merge dupa  negru e eroare. In ~9 ani de cautari doar 2 au fost negri . Unul este meteorit feros iar al doilea pare martian .

Daniel Simion
23 Sep 2025 18:52


Cel colturos, adica primul, este gasit pe munte si celalalt pe plaja. Pur si simplu mi-au atras atentia pentru ca nu se potriveau cu restul pietrelor din zona. Ambele sunt foarte slab atrase de magnet neodim.

renclod
23 Sep 2025 20:52


Daniel: din caracteristicile exterioare nu apare nici o speranta de meteorit, nici proaspat nici invechit. 
Al doilea mi se pare 100% zgura (slag). Primul, nu mi-e la fel de clar.
As face cate o "fereastra" fiecaruia. Ori tai in doua si polizezi/slefuiesti, ori polizezi si slefuiesti direct pe exterior.

Quasar
24 Sep 2025 10:11


Al doilea daca e de pe plaja poate fi de la vreun traznet se intimpla , au fost multe cazuri .Oricum partile rotunde contin vesicle (gauri) ,
 Se formeaza in momentul cind scapa gazul prins in acele parti bombate .

Quasar
27 Sep 2025 21:50


Acesta este cel mai mic meteorit lunar postat pina acum. Este un Lunar feldspathic breccia , 7gr , crusta complet acoperit , se vad in unele portiuni ce este sub crusta subtire .  Forma aerodinamica interesanta ,  este gasit acum 2 ani .

Quasar
04 Oct 2025 23:49


Dupa o serie mici , urmeaza unul mai mare . Acesta are 150gr , Lunar Regolith Breccia , este foarte fotogenic , nu pot spune care e mai fain , dar sigur se inscrie intre primii 20 . Forma sageata , contine basalt , urme serioase de la trecerea prin atmosfera  , este gasit acum 3ani .

Quasar
12 Oct 2025 00:55


Urmeaza un alt meteorit 9gr , Lunar Feldspathic Breccia , forma aerodinamica , nu asa spectaculos ca precedentul . Este gasit acum 3ani .

Quasar
19 Oct 2025 02:43


Eu cred ca lumea s-a cam plictisit . Nu am ce face , trebuie sa continui ! Urmatorul specimen este Lunar regolith breccia , are 184gr , meteorit cu urme de basalt , afectat serios de trecerea prin atmosfera , are o forma intre con /scut /sageata , este destul de spectaculos  , se pot vedea detalii de finete , cu putina experienta , modul rapid de formare . Este gasit acum 3ani .

Quasar
25 Oct 2025 22:58


Seria prezenta se apropie de final , mai sint 2-3 piese . Urmatorul este meteorit  Lunar Feldspathic Breccia , 240gr ,  forma sageata ,  crusta formata uniform , toate suprafetele afectate , este gasit acum 2ani .

Quasar
02 Noi 2025 01:14


Urmatorul este un meteorit Lunar Feldspathic Breccia , are 153gr , destul de prajit , are o forma aerodinamica , ce aduce a sageata , este gasit acum 2ani . Are si portiuni care par a fi regolith , nu e primul caz .

Quasar
08 Noi 2025 21:38


Urmatorul este un lunar anorthosite meteorit . Are numai 9gr , forma aerodinamica , dar destul de ciudata . Este datorita formarii rapide a acestuia . Apar unele puncte maro ce provin de la intrarea in atmosfera a acestuia .  Botul afectat se vede in prima poza . Este gasit acum 2ani

Quasar
16 Noi 2025 02:29


Urmatorul este tot un lunar anorthosite meteorit . Are 21gr , forma aerodinamica  . Apar unele pete galben /maro si puncte , ce provin de la intrarea in atmosfera a acestuia . Botul afectat se vede in mai multe poze . Este gasit acum 1an . Tot mai rar gasesc meteoriti , si asta arata a evolutie dar si "cimpuri " mai sarace , iar caderea rara de meteori confirma saracirea acestor perimetre , care nu sint chiar aceleasi , si astfel mai cade cite unul .  :)

catalin dumitru
16 Noi 2025 13:37


Cred că to&#539;i pe&#537;tii din Bega au tulit-o în amonte !  :lol:

MariusP
16 Noi 2025 14:12


[url=https://www.youtube.com/watch?v=8HEAZQNhcwM]Indubitabil... 

Quasar
16 Noi 2025 16:38


catalin dumitru
Cel mai feroce pescar de amfibieni stie ca apa rece ii face sa coboare . In amonte daca apa e poluata.  
Acum nu inseamna ca 2-3 luni nu pot posta meteoriti . Ce am postat recent sint ultra rari , si provin din muntii lunei . Cu cit mai alb este mai pur . Cica vine vorba ! am comandat alte 2 Tapo 325wb pe EMAG la numai 264LEI bucata  , mai jos nu cred ca coboara si e cam tirziu .
Uneori iti este sentinta de nu poti sa evaluezi , daca crezi ca e ceva pozitiv , nu ai decit sa multumesti . Sa stii ca cararea asta e batatorita de cineva.
Geologii sint de acord in privinta rocilor terestre vs meteoriti . Cind crezi ca e cum scrie la carte , natura gaseste cai de a insela ideea . Se aplica mai mult rocilor terestre , deoarece meteoritii sint mai putin studiati , si clar alte minerale .

tudor
17 Noi 2025 09:48


... , deoarece meteoritii sint mai putin studiati ... .
Oare de ce sunt mai pu&#539;in studia&#539;i?! Care e motivul? Că doar tu ii găse&#537;ti pe toate drumurile din Timisoara?!
 Înseamnă că geologii nu &#537;tiu săracii, că probabilitatea este foarte mare să găsească meteori&#539;i în orice grămadă de pietre... &#537;i nu orice fel de meteori&#539;i, chiar dintre cei mai rari. Dar geologii sunt ni&#537;te ignoran&#539;i care nu trebuie contacta&#539;i când vine vorba de meteori&#539;i, ca nu se pricep la astea...nu e domeniul lor  :lol:

Quasar
17 Noi 2025 19:13


Toata lumea intelege bine numai tu pe dos . Ai idee cum isi cistiga existenta un geolog in Romania ? Crezi ca cumpara micro grame de meteorit ca tine  sa il studieze ? ce colectie de meteoriti e aia formata din praf ? . Sint mai putin studiati ca interesul si sansa sint mai mici . Este de preferat sa cunosti tu ce ai nu sa apelezi la geolog . Cum crezi ca erau ploile de meteoriti acum 100 - 1000 ani ? Da in "gramezi" de roci pot fi meteoriti , am demonstrat . Si aia din Sahara tot in "gramezi" de pietre gasesc meteoriti , numai ca gramezile sint altfel decit crezi .

tudor
17 Noi 2025 22:53


E evident ce sunt specimenele tale! Cam toti ne-am format aceeasi parere ca sunt pietre din Bega. Arata slefuiti si cu incretituri si galme dolofane ce nu au nici o legatuta cu meteoritii. Trebuie sa inveti ce inseamna un meteorit! Inteleg ca iti doresti mult sa fie, dar sa nu exageram! Aici avem  un caz fara scapare! Spor la postat bolovanisiuri!

valy
18 Noi 2025 10:36


 . Sint mai putin studiati ca interesul si sansa sint mai mici .  .Ce intelegi prin 'studiere'? Sansa si interesul nu cred ca sunt mici. De exemplu tu cum ii studiezi?

Quasar
18 Noi 2025 20:46


E evident ce sunt specimenele tale! Cam toti ne-am format aceeasi parere ca sunt pietre din Bega. Arata slefuiti si cu incretituri si galme dolofane ce nu au nici o legatuta cu meteoritii. Trebuie sa inveti ce inseamna un meteorit! Inteleg ca iti doresti mult sa fie, dar sa nu exageram! Aici avem  un caz fara scapare! Spor la postat bolovanisiuri!
Este de ris , arata ca nu ai vazut un meteorit real doar in poze , si aia pe sarite . Nu hotarasti tu forma si aspect ! cum adica slefuiti si cu incretituri ori e una ori e alta . Piesele gasite sint spalate si atit . 
Intre mine si alti colectionari e o diferenta . Eu invat si apoi gasesc , voi cumparati si apoi invatati . Studiul incepe cu demonstratia ca acel "meteorit" chiar a zburat . Aici deja trebuie sa ai o mare doza de certitudine , nu orice piatra este luata in seama . Apoi ajungi la grupa si specificul fiecarui meteorit . Sint geologi mai norocosi si altii mai putin norocosi . Nu cred ca oricine are sansa sa descopere meteoriti . Chiar si in desert , nu e simplu daca nu ai perimetru cunoscut ca strewn-field . Poti sa te invirti ore in sir si nu gasesti .
Laborator in Romania nu exista , deci interes minim ..nici nu are rost discutia . Cei ce au gasit cite ceva sint "tarani" , sau unu doua cazuri de aventurieri cu putina sansa , dar nu au colectie Romaneasca .

renclod
23 Noi 2025 18:43


 dar nu au colectie Romaneasca .
Cred ca nimănui de aici nu-i scapă uria&#537;a ironie... expunându-te ridicolului, faci un deserviciu colec&#539;ionarilor români! 
Insistând pe aspectul na&#539;ionalist - de&#537;i meteori&#539;ii nu au caracteristici fizice delimitate de grani&#539;e... doar colec&#539;ionarii pot avea...- daca elucubra&#539;iile tale ar scăpa în zona interna&#539;ională, colec&#539;ionarii români ar fi expu&#537;i ridicolului, ar fi u&#537;or &#539;inta bă&#537;căliei: ia uite ce pietre de râu adună românii în loc de meteori&#539;i!
Este bine că nu te văd pe forumurile cu largă audien&#539;ă interna&#539;ională...avem destule bile negre ca trădători, ho&#539;i, violatori, etc. asta ar mai lipsi!
Intre mine si alti colectionari e o diferenta . Eu invat si apoi gasesc , voi cumparati si apoi invatati 
Aici te păcăle&#537;ti singur.
Nu e&#537;ti primul, &#537;i nici singurul, care mai întâi a studiat meteori&#539;ii, apoi i-a căutat în zonele accesibile dar nu i-a putut găsi - pentru că geografia, clima, timpul liber disponibil &#537;i mijloacele materiale se opun!
Dar e&#537;ti un caz singular care insistă, in ciuda lipsei oricăror argumente &#537;tiin&#539;ifice, că de&#539;ine zeci/sute de meteori&#539;i (nu mai comentez despre tipurile imaginate).

"Quasar": Mie nu-mi place deloc sa devin antipatic cuiva, oricui. Ia-o ca pe o consiliere pozitivă. Este păcat că pasiunea ta se risipe&#537;te în van.

Quasar
23 Noi 2025 20:33


Nu e nici o ironie este o constatare reala . Nu sint colectionari de meteoriti Romanesti . Ai urmarit expozitiile mari de meteoriti Europeni ? Ai vazut cum se manifesta ? in timp ce international nu apare mare lucru despre meteoritii Europeni , acestia depasesc meteoritii NWA/NEA . Cind / daca elucubra&#539;iile tale au probleme de natie si comportament , culmea unde se taie miini pentru furt compari cu unii de culoare din Rominia . Poti sa crezi ca Romania /Europa nu au cer adica meteoriti . Eu cind vad meteoritul zburind si il gasesc nu am nevoie de zona internationala ! Unii meteoriti ai mei sint pe YT sau Google image , dar conteaza cum cauti la search . Zona internationala e nesigura si circotasa , nu sint nici ei siguri si apeleaza la unii mai cu laborator si... taie si vind , adica e dinamica ...eu nu ! Urmareste search Poland METEORITES sa vezi acolo complexe , bile negre ca trădători, ho&#539;i, violatori,. Asta spuneam si eu nu toti au sansa sa descopere meteoriti , cind nu crezi poti sa fi sigur ca nu gasesti . Gindestete asa , tot ce vezi pe cele trei sectiuni unde am expus au costat 0 timp , 0 lei . Pentru ca eram in mers . Adica eu nu merg cu detectoare sau in anumite locuri . Unde calc ma mai uit putin , dinamica si atentia sint esentiale , altfel te faci de ris .  

Sint probleme de timp pentru noi poze a unei noi transe de meteoriti . Revin!

tudor
23 Noi 2025 21:38


Avem aici un Manual pentru găsirea de meteori&#539;i "din mers" ...&#129315;  &#537;i tot "din mers" sunt clasifica&#539;i... 
Ii dau dreptate lui renclod &#537;i celorlal&#539;i colegi!

Quasar
23 Noi 2025 21:57


Intreb si eu pe "marii colectionari " cu accent pe vinatori de meteoritii ....cum e corect sa ai cind cauti , soarele in fata sau in spate . Va dau voie sa va inspirati din relatii internationale ! Nu e gluma

valy
24 Noi 2025 15:26


.. Eu cind vad meteoritul zburind si il gasesc ..Pai e si normal sa nu iti mai trebuiasca nicio certificare/atestare/verificare, ca doar il vezi cum cade, unde cade, si mergi la sigur 100%.

CristiB
24 Noi 2025 15:51


Postarea de mai sus ar trebui mutata la Bancuri,  e chiar unul bun. 
Imi place simtul umorului pe care il are Valy. Dar nici Quasar nu se lasa mai prejos.

Mircea Pteancu
24 Noi 2025 23:11


Va rog opriti-va ! V-ati spus punctele de vedere fiecare, sunt ireductibil contrare.
Nu are rost sa continuati, ce poate rezulta este o noua murdarire a forumului cu cine stie ce expresii si jigniri.
Invit persoanele mature sa paraseasca discutia.

Mircea

MariusP
24 Noi 2025 23:52


Păi &#537;i ce sens ar mai avea discu&#539;ia tocmai fără [url=https://www.astronomy.ro/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=5257]Quasar aka [url=https://www.astronomy.ro/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=2624]2SKY?!  :twisted:

catalin dumitru
25 Noi 2025 02:41


.. Eu cind vad meteoritul zburind si il gasesc ..Pai e si normal sa nu iti mai trebuiasca nicio certificare/atestare/verificare, ca doar il vezi cum cade, unde cade, si mergi la sigur 100%.

În urmă cu mai bine de 40 de ani , fratele meu bătea mingea împreună cu copii din vecini , într-o seară de vară , la intersec&#539;ia dintre strada Calistrat Hoga&#537; &#537;i strada Po&#537;tei .  
A venit pietroiul cu mare tam-tam &#537;i mult fum după el , dinspre Est , foarte oblic , &#537;i a căzut taman între casa pictorului Nicolae Milord &#537;i carmangeria de la "cantina partidului " , pe pământ moale &#537;i din fericire nelocuit . 
În zadar am căutat to&#539;i pe acea mică fâ&#537;ie de teren . 
Meteoritul parcă intrase în pământ  :)  :) !
Eu am renun&#539;at repede dar frate-miu &#537;i încă doi pu&#537;tani au răscolit zona mai multe zile la rând . Nu au găsit nici un loc de impact , de&#537;i atunci în acea seară târzie s-a auzit o izbitură clară . Dunga de fum portocaliu &#537;i sfârâitul , încă mi le mai amintesc .
Dacă a&#537; fi fost pasionat de a&#537;a ceva, poate că a&#537; fi dezlegat misterul . Nu &#537;tiu de ce , dar niciodată nu m-au atras meteori&#539;ii . 
Bine totu&#537;i că pietroiul ăla nu a spulberat scafârlia cuiva .

Quasar
25 Noi 2025 10:37


Cit timp exista respect reciproc e OK. Fiecare poate avea pareri bune sau gresite si discutam . Cind ai meteoritul si vrei sa scapi de el si daca mai este si scump cu istorie interesanta , e bine sa il clasifici. Eu nu ma  grabesc . Oamenii sint tentati sa creada ca daca a cazut prin atmosfera si a lasat si dira de fum trebuie sa fie negru , maro , crusta , regmaglypte ,linii curgere , crater....Asta am patit si eu cautam toate astea si nimic . Apoi am citit cu 1 zi inainte despre meteoriti lunari , si asa am reusit sa il identific , asta a fost in 2017 la primul caz vazut . La al doilea caz prins doar cu camere , (tot lunar)am reusit sa il identific mai usor , doar ca eroarea de curbura a obiectivului arata cu -7metri mai la dreapta de locul unde a fost gasit ..nu stiu la impactul cu solul daca nu a deviat , acesta a venit la unghi mare de intrare , practic perpendicular cu solul. Este o colectie si nu cred ca trebuie taiati pentru a demonstra ce se vede de fapt la fiecare ce este

Quasar
25 Noi 2025 18:01


Voi ce credeti daca ai asa inregistrare se poate recupera meteoritul sau nu ? Prima poza este de la intrare , inaltime ~40m ,  a doua ..... . Diametrul direi 50-60cm . Mai trebuie autentificat /catalogat ? Sa il tai acum ? :roll:

nobody
25 Noi 2025 20:30


Mai greu daca a intrat pe geam la vecini.

Quasar
25 Noi 2025 21:13


2SKY a scris:
Ultimii pe anul asta , sa speram ca 2020 va fi la fel , sau mai bun . Primii doi sint gasiti cu ajutorul camerelor . Primul este tot Breccie lunara 445gr , in rest foarte diversi , iar ultimii 2 sint metalici .

Vinovatul a fost gasit a doua zi dupa cadere , a cazut in rondoul de flori , fara crater , gasit cu ~7metri mai la stinga fata de cum pare in inregistrare . 
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21523&start=0
Este primul din aceea postare , are 7 poze unde se vede ce a suferit , nici nu e mare si a cazut fara zbor intunecat . Deci se poate , mai  trebuie putin noroc si cautat in astfel de cazuri .

renclod
25 Noi 2025 21:29


Mircea
Invitatie acceptata. Regret recidiva. Ca si colectionar de meteoriti, daca mai vad aici atacuri cu sageti oblice si nu o sa raspund, nu va fi pentru ca n-as avea cu ce, ci pentru ca n-are rost.

CristiB
25 Noi 2025 21:49


Stai linistit ca nu era vorba de tine,  mai citeste o data postarea lui Marius si o sa te lamuresti ca nu e vorba de tine, sunt altii mai maturi. &#128578;

Mircea Pteancu
25 Noi 2025 23:33


Cristi, am inteles, voi priviti problema printr-o luneta Kepler ...

renclod, tu ai inteles totusi bine, am sa-ti scriu un mesaj privat.

Mircea

tudor
26 Noi 2025 00:32


Mai greu daca a intrat pe geam la vecini.
 :lol:  :lol:  :lol:

valy
26 Noi 2025 14:05


..sa paraseasca discutia.
Nu cred ca este corect asa, adica daca cineva vrea sectiune personala n-are decat sa isi cumpere hosting si sa isi faca forum personal, poate scrie ce vrea el, fara sa fie inoportunat.

Ref. la captura de pe CCTV, e vorba de doua cadre succesive de 1 sec, as fi curios ce viteza calculata/determinata are meteoritul. Pare ca se si roteste in timp ce cade.
Ceva echivalent: https://www.youtube.com/shorts/RNdTR_49D4I

Quasar
26 Noi 2025 15:12


Sint doua cadre mult sub 1sec ambele . Am toata aceea noapte salvata , film original. Am zis sa se vada intrarea la -mare inaltime si finalul. Nici nu mai conteaza , dar pe linga vizual poti sa recuperezi meteoriti si dupa imagini.  Asta intereseaza de fapt si nu e greu daca sti ce sa cauti.

valy
26 Noi 2025 17:06


Sint doua cadre mult sub 1sec ambele .Posibil. Dar intre cadre ai 1 sec, deci timp de 1 sec acel obiect a stat in campul vizual. Stiind distanta pana la el poti afla viteza.

Quasar
26 Noi 2025 18:52


A fost in tranzitul secundei 29-30 , viteza este mult peste ce se vede in clipul pus de tine . Acolo e vorba de zbor intunecat  , in ce se vede la clipul meu e vorba de viteza principala .  Am sa pun secventa pe YT.

Quasar
26 Noi 2025 22:05


Acesta e clipul convertit H264 to mp4
https://www.youtube.com/watch?v=wDxvFlGR7tw&feature=youtu.be

nobody
26 Noi 2025 22:18


Stiind distanta pana la el...
Stiind de unde?

valy
26 Noi 2025 22:38


Stiind distanta pana la el...
Stiind de unde?L-a gasit, masoara cu ruleta. In plus a evaluat grosimea darei deci clar stie distanta pana la el .

(mie mi-a iesit 36km/h, distanta cam 2-5 m, dar eu n-am knowhowul necesar)

Quasar
26 Noi 2025 22:51


Interesant , dar nu stiu daca asta e esential . Distanta pina la acel bloc de la camera , 27-30m pina la rondou 25-28m.  Acum sa spunem ca sint curios de rezultat . Inaltimea la care apare prima data , acum ca am revazut exact clipul este ~100m . Chiar  si la 50 m inaltime  are 180km/h daca a stat in aer 1s. Dar a stat mult sub 1 sec . Deci viteza e poate in jur de 500km/h .  :idea:

valy
26 Noi 2025 23:22


As fi jurat ca e o tigara aruncata de la balconul de deasupra ca dara apare cum ca obiectul s-ar roti la o viteza mica, dar daca ai poza de la locul impactului ar cam elimina aceasta ipoteza bizara.

Quasar
27 Noi 2025 22:58


Nu exista rotatie a direi , e vorba de dinamica , poate viteza la limita aprinderii aerului . Care se pare este in functie de multi factori , dar apare si rotatia ..nu poate fi vorba de rotatie lenta , la mult sub 1 sec . Dira de tigara de 50-60cm ?

valy
28 Noi 2025 11:54


.. Dira de tigara de 50-60cm ?Nu stiu ce se fumeaza la voi acolo.
Cum ai masurat 50-60cm, cu rigla pe ecran?

Quasar
29 Noi 2025 20:20


Este foarte simplu , ce masuram ...partea luminoasa sau si fumul , gazul degajat . Compari ce vrei cu o sectiune de geam al blocului , dira si blocul sint la 2m unul de altul . Geamul are 60cm . Nu e filozofie nici balistica sa masori cu precizie .

Quasar
30 Noi 2025 00:07


In continuare , pe locul doi ca marime intre meteoriti mei , este Lunar Regolith Breccia , 734gr , vizibil interiorul de culoare inchisa , este gasit in acest an .  Vizibila afectarea suprafetei de culoare galben /maro . Forma aerodinamica . Am pus mai multe poze fiind destul de spectaculos .

nobody
30 Noi 2025 00:48


Inregistrarea de la camera nu pare a fi continua, ci sacadata.

La 19:23:29 apare acelasi frame si cu 19:23:30, frame-rate pare a fi 5fps, acelasi frame repetat de 5 ori ca sa dea 25, mai putin ceasul.


As fi jurat ca e o tigara aruncata de la balconul de deasupra ca dara apare cum ca obiectul s-ar roti la o viteza mica...
Ipoteza bizara dar cat se poate de plauzibila.  :) 
Un meteorit luminaza la viteze hipersonice (peste 2 km/s - un obuz de tanc are mai putin), nu cred ca mai ramanea un geam intreg in zona, daramite rondoul de flori.

Quasar
30 Noi 2025 02:20


In acei anii se punea problema daca l-ai prins , pur si simplu pe o camera aparea pe alta nu . Cum era setata cu timpi rapizi , multe cadre , aparea imaginea de noapte greu de inteles . Nu e sacadata , din cauza ca meteorul vine vertical viteza e  la limita aprinderii aerului si a ramas lumina in urma lui ....el era deja picat . Aia cu 2km/s e din TOPOR estimari . Am vazut o gramada de fireball cu viteze mai mici si veniti la unghi mic , unde au avut timp sa piarda viteza si tot au emis verde /albastru sau violet . Geamuri sparte poate la 500mm diametru , pai cite fireball sint pe an ar trebui sa schimbi de 2-3ori pe an geamurile . Eu am pus filmul ca sa se vada ca e posibil sa recuperezi , acum daca e contestat raminem fiecare cu parerea proprie .

tudor
30 Noi 2025 03:56


Da, rămâne fiecare cu părerea proprie! Majoritatea, cu excep&#539;ia ta, crede că sunt pietre terestre. Faptul că te opui oricărui test fizic &#537;i chimic confirmă până la proba contrarie ca NU sunt meteori&#539;i. Dacă nu îi tai ca să-i studiezi serios nici nu po&#539;i spune ce con&#539;in din punct de vedere chimic. Dar tu afirmi cu o lejeritate copilarească că sunt brecii lunare fără să ai nici cea mai mai elementară proba chimică. Ai fost întrebat în repetate rânduri cum ai ajuns la concluzia că pietrele tale con&#539;in anumite componente chimice fără test de laborator?! Raspunsul s-a lăsat a&#537;teptat &#537;i a fost ocolit de fiecare dată.

Quasar
30 Noi 2025 04:38


Da am spus ce contine vizibil si nu a fost ocolit raspunsul. Daca nu cunosti minerale majoritare in meteoriti si mai ales in cei lunari , citesti degeaba  , e de inteles de ce nu gasesti / gasiti . Nu am bagat pe git nimanui faptul ca sint meteoriti sau nu , e ca si cum te uiti la google image si te opresti apoi cauti analiza chimica . Fiecare are dreptul sa creada ce vrea. Omul vede si nu crede , nu pot si nu vreau sa conving ,  doar sa arat.

valy
30 Noi 2025 10:36


Da am spus ce contine vizibil si nu a fost ocolit raspunsul. .Analiza vizuala este suficienta? Si nu ma refer la crusta ci la compozitia interna si la origine. Daca raspunsul este DA, sa inteleg ca cei care ii taie si ii supun la teste chimice etc sunt habarnisti care nu sunt in stare sa ii clasifice vizual?

Quasar
30 Noi 2025 16:37


DA in cazul meteoritilor lunari si a altor tipuri . Meteoriti se taie ca sint scumpi si bineinteles clasificare . Cine da mii de E ca sa ramina cu un pietroi clasificat ca lunar ? Poate un muzeu , dar oamenii...? 
Sint unele minerale care se formeaza numai in meteoriti . Daca ai unul si vezi asa ceva in el , apoi compari cu alt mateorit care e identic , dar aparent  nu are acel mineral , inseamna ca sint ambii de aceiasi origine ! Fiecare face ce vrea cu colectia lui . La mine e vorba de multe exemplare care ar costa o avere sa ii clasifici . Exista variante de compromis si rezolvare treptata dar deocamdata nu . Sint aparate care vad in meteorit numai trebuiesc taiati .

tudor
30 Noi 2025 17:25


 Sint aparate care vad in meteorit numai trebuiesc taiati .
Tu esti unul din aceste "aparate"! :wink:

Quasar
30 Noi 2025 18:40


Daca nu ai ochii si putin noroc , nu esti vinator de nici un fel .  :D

valy
30 Noi 2025 23:35


Daca nu ai ochii si putin noroc , nu esti vinator de nici un fel .  :DPai daca ai noroc sa iti cada fix in fata ta nu esti deloc vanator, ci pur si simplu esti norocos.

https://youtu.be/qb3R3XMcGkM?si=WrVGdeYeiDcwO64Y

Quasar
01 Dec 2025 00:50


Cele trei sanse sint concurente , vinator presupune urmarire intentie /CUNOASTERE . norocul poti sa il uiti . Daca nu ai ochii ....e cel mai grav . De aceea am intrebat , cum e mai bine sa ai cind cauti Soarele in fata sau in spate .  NU exista teorie  sa imi sustina practica ca vinator de meteoriti , de aia nu o voi dezvalui .

Quasar
14 Dec 2025 20:08


Am ceva urgente si nu pot face poze a ceea ce urmeaza ...de abia am selectat mostrele . Scuze