-----------------------------------
Erwin
24 Iun 2025 07:21

Sticla ceramica pentru bucatarie este buna pentru oglinzi
Am găsit un filmule&#539; interesant pentru cei care doresc să facă oglinzi de telescop:
[url=https://youtu.be/r6fRT0FHgcc?si=9uH9Hk3bNpdCyTOy]From Cooktop to Optical Part

Stanescu Octavian
24 Iun 2025 13:41


e vorba de mici oglizi secundare plane sau cat se poate face din 5-8mm gosime . nu exista smecherii scurtaturi . poti face din sticla verde de 25mm un 300mm newton . dar nu prea mai slefuieste nimeni ca nu au conditii si timp sa invete sa adune dispozitive si spatiu liber alocat

Quasar
24 Iun 2025 16:36


Eu am vazut pe YT telescop facut din discurile interne ale unui HDD .Au gaura centrala si cu o piulita de plastic prin stringere ii dadea forma sferica , focala . Acum daca nu ai ce face avind telescoape performante , te poti distra . De ce nu se pot face doua si ai bino telescop . Suprafata e super reflexiva , si parca au 3,5 inch deci superior 76mm.

Stanescu Octavian
24 Iun 2025 21:38


discuri hardisk garantez ca nu vor da imagine nici cat un binoclu de jucarie cu lentile de plastic oricat ai trage cu surub nu ai atinge precizie nici de o sutime 10 microni la sfera oglinzii primare

romh
24 Iun 2025 22:26


E bun canalul. Am vazut niste filmulete de ale lui. Foloseste un soft simplist de modelare a fronturilor de radiatie. Odata a explicat intuitiv fenomenul de lensing cred cand o galaxie enorma curbeaza lumina . Am vazut aceleasi simulari sau cel putin cu acelasi soft si in alta parte. Pare ceva simplist 2d. Cred ca s-ar putea face ceva similar cu o librarie cu element finit si un model 3d al unui telescop. O sa manance ceva resurse dar cred ca ar fi posibil. In rest are multe alte experimente interesante, unele cu succes, alte interpretate gresit dar recunoaste cand greseste si are o voce de om umil.

Quasar
25 Iun 2025 09:35


Asta e unul din clipuri . Atitea improvizatii + luna vazuta ziua , nu e rau . Nu cred ca are 500gr .
https://youtu.be/YYrrtTIzND0?si=cF6_AVZqwRFWccBy

MariusP
25 Iun 2025 11:30


Doar un mic comentariu de la filmule&#539;:

"Anyone who has a simple idea about optics knows that the owner of the video is a liar!"

valy
25 Iun 2025 14:37


Doar un mic comentariu .."mic"?
Wishful thinking functioneaza pana la contactul cu realitatea. Am impresia ca nici filmarea nu e facuta printr-un newton, pare refractor.
Oglinda optica are reflectivitate spre 99%, oare tabla din HDD cat are?
Ar trebui intrebat nenea ala cu filmarea: discul trebuie sters in prealabil, sau lasi cu date pe el? Ma gandesc ca bitii 010011 duc la o imagne intetosata, daca e totul sters ar fi imagine mai clara, nu?

Stanescu Octavian
25 Iun 2025 16:18


Daca tot ma ocup cu optica de ceva zeci e ani hai sa va arat precizia unui disk de asta ce ar trebui plan sa fie inainte sa curbezi la o raza pt oglinda 1000mm  focala 500 sau mai mult . asa arata test inerfero cu calibru plan. cine stie un pic optica fizica  fiind inscrisi pe asa forum cu studii 12 clase . daca arata macarL/2 sau chiar 1 dadea ceva imagine daca reusea curbare uniforma (si aia departe sa fie posibil)

romh
25 Iun 2025 19:23


MariusP poti sa spui ca acel comentariu se refera la filmuletul lui quasar.

Quasar
25 Iun 2025 20:01


Nu am citit comentarile la clipul in cauza . Am ramas mirat la ideea autorului . Toti stim ca nu ai nevoie de toata oglinda perfecta sa scoti o imagine buna. Chiar si o parte din lumina captata daca apare in planul focal se formeaza o imagine ,aceasta poate fi buna daca oglinda e buna. Aici e problema de rugozitatea suprafetei slefuite care la acele discuri e buna , dar prin prelucrari ulterioare scade .  Comparatia cu o oglinda normala discul HDD pare smirghel. Au incercat si altii explicatii. 
https://www.quora.com/Is-there-anything-more-polished-than-a-hard-drive-platter-How-does-it-compare-to-a-standard-home-mirror-or-the-James-Webb-Space-Telescope-mirrors
Ar mai fi o chestie , faptul ca contrastul imagini este destul de rau , ar duce spre solutia ca doar o parte a oglinzii sa fie ok.

MariusP
25 Iun 2025 20:03


MariusP poti sa spui ca acel comentariu se refera la filmuletul lui quasar.


Stanescu Octavian
26 Iun 2025 00:49


oglinda optica si motorul autoturismului   he he cum  ar merge familia  la mare daca doar uneori un piston la motor ar  functiona . de la caldura fara racire creierele unora  incep alterarea

nobody
26 Iun 2025 02:18


Am impresia ca nici filmarea nu e facuta printr-un newton, pare refractor.
Exact asta-i, refractor binocular  :)

Erwin
26 Iun 2025 07:36


Topicul era despre sticla ceramică, nu despre alte metode aiuristice... 

Normal că nu se găse&#537;te sticlă ceramică ieftină, la îndemână, destul de groasă. La un moment dat în filmule&#539; (primul!) zice nenea ăla acolo că face secundara din o bucată &#537;i oglinda parabolică din 2 bucă&#539;i suprapuse. Nu am urmărit canalul ca să văd &#537;i această ispravă, la 2 foi suprapuse cu regula 1/10 ar putea fi poate 130-160mm ceea ce deja este interesant pentru un amator. De asemenea, fuzionarea celor 2 foi nu este nici ea la îndemâna oricui. Cea mai mare bătaie de cap este detensionarea, eliminarea tensiunilor din sticlă, explicată deja în filmule&#539;. 

De acord că nu mai vrea nimeni să se apuce de &#537;lefuit când face chinezul oglinzi mai ieftine &#537;i destul de bune pentru toate buzunarele. 

Poate că materialul în sine se poate obtine &#537;i la grosimi mai mari, ca produs pentru alte aplica&#539;ii decât electrocasnice.

romh
26 Iun 2025 09:24


Octavian remarc ca nu ai prea mentionat, din cate amintesc pe cei care te au ajutat si te-au invatat ceea ce stii azi. Imi vinr greu sa cred ca erau oameni aroganti sau ca tu nu erai un elev umil. Sau poatr ca ai invatat totul in vlasa a 12-a si restul a fost doar practica...

valy
26 Iun 2025 11:46


Topicul era despre sticla ceramică,..Nenea pleaca de la expansiunea termica, oare este asa mare impactul pentru o oglinda plana mica? Plus ca mai e o pb. acolo in film: cuptorul ala la 900'C nu prea e treaba de amator.

Octavian remarc ca nu ai prea mentionat..Totusi aici problema semnalata de Octavian Stanescu era legata de common sense-ul specific opticii si nu numai: adica sa faci oglinda sferica/parabolica din tabla de 0.5 stransa cu surub si sa zici ca e "suficient"...e o problema...

Quasar
26 Iun 2025 14:02


Telescopul Optus 76mm/700mm prin care am vazut culori in benzile lui Jupiter nu o sa il compar niciodata cu acel pseudo telescop . Era intersanta ideea doar.  :?

nobody
27 Iun 2025 06:14


Care tabla ?