-----------------------------------
Stanescu Octavian
18 Iul 2025 21:09


he he multi habar nu aveti ce inseamna activitate astro de amatori  uite aici in link apar eu la ESO randu 3 https://www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/photos/vt-photos-page34.html

Mircea Pteancu
19 Iul 2025 22:41


Asta-i o serie de papagali colorati despre care cineva afirma ca ar fi poze la astri.
Daca el zice, noi il credem pe cuvant ...
La ce folosesc toate acele pete colorate ? Ce aflam nou, ce invatam din ele ? Doar atat ... ''lesinati bai de invidie, uite ce grozav sunt eu ... banii, banii, banii/ cipu' + eu babanu ...''.

Uite asta e activitate astronomica. Iar omul e modest, nu-si umfla muschii niciodata asa cum fac altii, lasa rezultatele sa vorbeasca.

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=243601#243601

Mircea

Night
20 Iul 2025 15:10


Astronomia de amatori presupune înainte de toate pasiunea proprie, trăiri interioare proprii.

Cunosc astronomi amatori care faceau observa&#539;ii doar cu ochiul liber! Asta nu îi făcea mai pu&#539;in astronomi amatori. Cuno&#537;teau la perfec&#539;ie detaliile bol&#539;ii cere&#537;ti.

A fi astronom amator presupune însă doar să cuno&#537;ti cerul, &#537;i să te po&#539;i bucura de tainele lui. Unii au instrumente scumpe, al&#539;ii nu.  Esen&#539;a nu este instrumentul, &#537;i nici măcar rezultatul, ci ..   ac&#539;iunea în sine.

A fi astronom amator presupune să î&#539;i placă să prive&#537;ti cerul, nu neapărat să-l observi, sau să descoperi ceva.

A fi astronom amator este o trăire, un mod de via&#539;ă, de la informare continuă în domeniu, la cel pu&#539;in contemplarea nocturnă a cerului.

Faptul că astronomii amatori au posibilită&#539;i &#537;i efectuează observa&#539;ii astronomice în adevăratul sens al cuvântului, cum este domnul Cristian Suciu, este un exemplu ce ar trebui mai des evocat! Dar, reamintesc că nu este obligatoriu, ca fiecare astronom amator să aibă asemenea rezultate remarcabile.

Evident, puterea exemplului poate să creeze o tendin&#539;ă către rezultate asemănătoare. Dar, de ce observăm cerul, lăuntric, nu are legătură cu o posibilă ulterioară faimă reie&#537;ită în urma unei descoperiri, să zicem.

Astronomul amator adevărat, nu trebuie să &#539;intească like-uri pe instagram &#537;i pe facebook, cu poze la nebuloase. El trebuie să nu î&#537;i piardă acel sentiment lăuntric în care este doar el &#537;i cerul, în noapte, el &#537;i universul.

Cele de mai sus sunt opinii personale, &#537;i nu am preten&#539;ia că ar fi adevăruri absolute.

Stanescu Octavian
21 Iul 2025 10:28


tot pareri spun si eu : ce inseamna totusi si o lentila fara instrument nu se descopereau  atatea roiuri galaxii nebuloase  .pe jos nu ajungea omul pe Luna . cu ochiul liber si binoclu nu se vedeau planetele cu detalii (pata rosie benzi pe Jupiter Inel div cassini Saturn  detalii pe Marte.  mai jos zona Laguna Trifid . ce inseamna senzor Full frame si o lentila

Stanescu Octavian
24 Iul 2025 19:57


frumosul m27 Dumbell captura doar 1h 30 min

MrSpace
25 Iul 2025 10:42


frumosul m27 Dumbell captura doar 1h 30 min

De vis.

Poti te rog sa ne spui ce setup si ce ce setari la achizitie ai folosit ?

Multumesc

Stanescu Octavian
25 Iul 2025 11:25


telescop  Newton 210mm f/3.9 oglinda slefuita de mine din sital zero expansiune dar tub canalizare poliamida . focuser solid lacerta cu 8 rulmenti si motoras autofo touptec pus pe reductor  corector televue paracor 2 . camera imx 571 touptec . montura cem 70  autoghidare  pilotare Nina  cu exp 5min  prelucrare pixinsight ingrasat cu RCAstro. seing nu a fost bun abea mergea autoghid prost si autofocalizarea . langa Bigar 750 m alt . imagine croop mult

Stanescu Octavian
03 Aug 2025 16:31


in 1 august am avut noapte astro foto la Slatina de Mures Trompa Elefantului doar 1h expunere cerul bun

Stanescu Octavian
04 Aug 2025 14:11


Sudul :Calea Lactee langa  Bigar Scaunul lui Ieremia . noapte  astro foto