-----------------------------------
Alexandru Claudiu
09 Aug 2025 10:12

Usturoiul din Cassiopeia
In nop&#539;ile de 1, 2 &#537;i 3 iulie 2025 am fotografiat pentru prima dată această structură cosmică situată în constela&#539;ia Cassiopeia, rezultată din explozia unei supernove, dintr-o zonă bortle 4-5 (Vâlcea-Orle&#537;ti).

Echipament:
Montură EQ6-R, telescop SW Esprit 100 ED cu corector/reducător TS-Optics (@443 mm, f4.3), camera Asi 533MC la -5C, gain 101, filtru de bandă dublă-îngustă pe 7 nm (Optolong L-Xtreme), AsiAIr+, 2 benzi anti-rouă, 2 baterii astro.

Prelucrare:
&#536;tiam că este o &#539;intă dificilă, de aceea am &#537;i amânat-o până acum. Observ că cele 12 ore de integrare colectate cu o cameră color sunt abia un minim necesar. Probabil ar fi necesar, cel pu&#539;in, să dublez acest timp. Cu siguran&#539;ă voi reveni la ea ...
Am avut mult zgomot &#537;i semnal destul de slab. Prelucrarea în Pixinsight a fost mai dificilă decât mă a&#537;teptam. 

Momentan acestea sunt cele mai bune variante pe care le-am ob&#539;inut după ce am reluat de vreo 4 ori procesul prelucrării imaginilor.

dmtr69
20 Aug 2025 10:13


A iesit foarte bine. Felicitari! Am inteles ca este o tinta dificila ce este atacata in special cu camera mono si foarte multe ore de expunere. Pentru mine este "off limits", nu o pot poza de pe balcon, dar cred ca voi lua cadre de la Telescope Live.

Alexandru Claudiu
20 Aug 2025 11:08


Intr-adevar mi s-a parut una dintre cele mai dificile tinte pe care le-am abordat pana acum, mai ales din perspectiva prelucrarii. In mod sigur voi reveni asupra ei, deoarece imi place foarte mult acest subiect.