-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Aug 2008 19:19

Baigish la Arad
@zircon,dan smarandoiu,gm cat si alti conoisseur-i intrale Baigish

aceasta marca a aparut la un magazin din Arad.Este vorba de tipo-dimensiunea 8x40mm.L-am tinut cateva minute in mana.Am aruncat o privire prin el spre spatele magazinului si la neoanele aprinse aflate cam la 10m distanta.Si apoi a aparut acel carcel in mana mea care nu mai vroia sa-i dea drumul:imagine super de hiper,un fel de ''winter fresh'' optic....Lentilele exterioare ,obiectiv si lentila de ochi ,aveau o acoperire neostentativa AR de culoare verzuie ,pe corp era gravata marca Baigish 8x40mm dar iata motivul pentru care va scriu.Am tot citit in rapoartele voastre despre binoclurile rusesti ca sunt grele ,spre foarte grele,cu mult metal in ele.Cel despre care va vorbesc insa este relativ usor,semn ca are mult plastic in partea mecanica.E normal sa fie asa?Sau este din nou o facatura chinezeasca precum ''luneta'' de 60x700mm pe care am primit-o de la o fosta colega de-a mea si care nu avea nici in obiectiv,nici in diagonala , nici in doua oculare si nici in microscop nici macar un gram de sticla.Si culmea,obiectivul din plastic este compus din doua componente ,un ''crown'' si un ''flint'' ,ambele din acelasi acrilat.Gretos.
Asadar o fi Baighish original sau nu?I-am cerut vanzatorului sa aduca tipodimensiuni mai mari.Pe care mi-ati recomanda-o?Multumesc anticipat pentru sfaturi.Mircea

dan.smarandoi
17 Aug 2008 22:29


Salut,
nu cred sa fie vorba de Baigish,daca aruncam o privire pe site la fabrica,ei produc doar 8x30 si urmeaza 10x40,nici vorba de 8x40

 http://www.baigish.ru/eng/products_c/dayvision/binoculars3/
sau 
 http://www.baigish.ru/rus/catalog/tovari_nar/binokli_se/

zoth
18 Aug 2008 12:24


Mircea, nici eu nu am cunostinta de vre-un model Baigish 8x40.
M-am uitat pe situl fabricii si in catalogul Sturman si nu am gasit asa ceva.
La un moment dat aici pe forum GM sustinea ca e in posesia unui astfel de exemplar. Din pacate nu l-am mai vazut pe GM pe forum de ceva vreme.
KOMZ a fabricat la baza binocluri militare si deci putin probabil sa aiba plastic in ele, chiar nu pot vedea compatibilitatea unor asemenea binocluri pe plastic cu campul tactic, ar fi de rasul curcilor cred.
Poate totusi intre timp KOMZ sa fi infiintat vreo sectie de jucarii (pentru rentabilizare) si atunci s-ar putea explica aceasta situatie... cine stie... gradina Domnului e mare!!!

''luneta'' de 60x700mm pe care am primit-o de la o fosta colega de-a mea si care nu avea nici in obiectiv,nici in diagonala , nici in doua oculare si nici in microscop nici macar un gram de sticla.Si culmea,obiectivul din plastic este compus din doua componente ,un ''crown'' si un ''flint'' ,ambele din acelasi acrilat.Gretos. 

acum incep sa inteleg "simpatia" pe care ai capatat-o pentru refractoare... poate daca ai incerca niste modele mai ortodoxe... , chiar niste modele IOR, poate ti-ai schimba parerea... dar nu e musai.

Mircea Pteancu
19 Aug 2008 17:31


Zircon,Dan
multumesc pentru lamuriri,intradevar doar in posturile lui GM era pomenit un Baigish de 8x40mm.Ma si miram eu sa am norocul sa cumpar un binoclu cu asa un pedigree cu doar 95 lei.
Cat despre refractoare versus reflectoare,la mine e mai mult atitudinea aceea ''sunt acrii strugurii,ca oricum n-ajung la ei''.Stima,Mircea

Mircea Pteancu
13 Sep 2008 22:26


Am vizitat siturile recomandate de Dan.Smarandoiu si intre timp vanzatorul de la acel magazin a adus ,ca sa-mi faca pe plac,un binoclu pe care este gravat: Baigish, made in Russia, gama de temperaturi la care rezista si,cel mai important, 10x50mm.Pe imagini terestre binoclul se comporta cam la fel de bine ca binoclul meu Fujinon 7x50mm,ceea ce nu-i putin lucru.Sunt confuz,ce sa mai cred,cineva -i burghiaza pe rusi sau situl nu este upgradat  ?Mircea

dan.smarandoi
14 Sep 2008 01:41


Salut Mircea, 

Saitul cred ca este la zi ca sa spun asa,au lista de preturi din februarie 2008,nu apare nici un 10x50 in lista,nici in limba rusa .nici in engleza

daca arata asa e posibil sa fie baigish

Vlad
14 Sep 2008 11:42


Salut
Eu vad foarte clar un binoclu 10x50 pe site-ul lor
http://www.baigish.ru/eng/products_c/dayvision/new_design1/
Cred ca modelul 8x40 este real insa nu s-a mai fabricat de ceva timp. Se mai gaseste cate ceva online cand faci search pe acest model.

dan.smarandoi
14 Sep 2008 14:20


Ai dreptate,asta ne-a scapat,dar chiar si asa,in lista cu preturi nu apare nici un 8x40,nici 10x50,cred ca Mircea e mai in masura sa ne spuna cu care din ele seamana cel pe care la probat

Mircea Pteancu
14 Sep 2008 16:11


Ambele binocluri Baigish pe care le-am avut in mana sunt din seria Foton,si la ce preturi,multumesc pentru informatii.Sa vad saptamana aviatoare daca binoclul 10x50mm mai este de vanzare.8x40mm s-a vandut inca in August,acela mi s-a parut ca era chiar mai bine corectat decat 10x50mm si avea si un camp vizual aparent mai mare.Desi si 10x50mm cred ca are ocular Erfle cu camp vizual aparent de 63 grade in timp ce 7x50mm trebuie sa aiba oculare Kellner de 45 grade.
Eu ,spre rusinea mea, continui sa folosesc oculare Erfle si la telescop desi sunt situri care spun ca ocularele Erfle sunt demodate si pe cale de disparitie:doua sunt IOR 20mm,doua sunt sovietice 15mm si unul este nazist 30mm.Zdrazvite,Mircea

zoth
14 Sep 2008 16:15


Mircea, ar fi bine sa pui niste imagini cu binoclurile astea daca poti, sa vedem cam despre ce este vorba...

In opinia mea un binoclu adevarat trebuie sa indeplineasca cateva criterii esentiale:
- sa aiba structura complet metalica, inclusiv tuburile obiectivelor (lucru intalnit destul de rar la binoclurile chinezesti)
- obiectivele sa fie in montura metalica prevazuta cu celula excentrica de reglaj (lucru inexistent la binoclurile chinezesti)
- prisme de calitate
- antireflex pe toate suprafetele optice (iarasi multe chinezarii fac exceptie de la aceasta conditie)
- un design optic al ocularelor mai elaborat pentru o corectie cat mai buna a campului (de regula binoclurile chinezesti au oculare Kellner sau RK).
- un reglaj al focalizarii fin dar robust.

Ai grija ca deja Yukonul a pasit pe calea pierzaniei, fabricand tuburile obiectivelor din plastic... si s-ar putea sa mai paseasca si altii pe aceasta cale.

OvidiuS
08 Apr 2009 15:23

Re: Baigish la Arad
[quote="Mircea Pteancu"]@zircon,dan smarandoiu,gm cat si alti conoisseur-i intrale Baigish

..aceasta marca a aparut la un magazin din Arad...

Unde in Arad ? Locuiesc in Timisoara si as da o fuga.
Baigish bins par sa fie cea mai ieftina oferta din categoria celor de inalta calitate. Cum esti multumit de ele ?

Posibil ca in Arad e un punct de vanzare al :
http://www.hunterscompany.ro/prezentare.htm 
http://www.hunterscompany.ro/optica.htm

Mircea Pteancu
09 Apr 2009 23:33


Este un magazin de ''diverse'' aflat pe strada Metianu ,capatul dinspre Piata Catedralei.Eu n-am mai apucat sa-mi cumpar Baigish,pana ce m-am lamurit ,s-au vandut.Din fericire nu este un punct de vanzare al acelor macelari asasini de animale nevinovate de la care eu n-am sa cumpar in veci ,nimic ,nici daca vor vinde binoclul Baigish cu un leu bucata.Iti urez succes,nu au mereu Baigish,mai des au Bushnel si chinezarii.Mircea

Mircea Pteancu
18 Apr 2009 18:41


OvidiuS
am fost azi pe la acel magazin,am intrebat,Baigish n-au mai avut de vanzare de anul trecut.In schimb ,am vazut niste palose chinezesti ,evident copii dupa piese istorice,''replica'' cum se zice acuma,absolut superbe.Ma bate gandul sa schimb setul meu de sabii de samurai contra unui asemenea palos...daca gasesc pe  cineva amator :evil: .Mircea

OvidiuS
22 Apr 2009 00:47


Mircea
Daca palosele ale sunt chinezesti probabil ca sa ramaii doar cu minerul in mana de inadata ce incerci sa le folosesti, banuiesc ca pina si un binoclu greu rusesc ar fi mai util intr-o situatie de autoaprare decit palosele alea.

Doru Dragan
22 Apr 2009 07:42


Mai baiatule, alea nu sunt pentru autoaparare. Cine naiba scoate ditamai palosul sa se apere? Alea sunt pentru frumusete :) Nu exista ceva mai bun pentru autoaparare decat un laser verde :D Mic, rau si legal. :wink:

OvidiuS
22 Apr 2009 11:17


Dragos
Nu cred ca un laser-- chiar si unu verde, mic si rau-- ar opri un tigan decis sa te lase fara telescop si binoclu cind esti la observatii noaptea printre blocuri. Dar poate ca ar speria "cainii comunitari".

Unde ar fi de gasit asa ceva in Timisoara ? unul mai slab de 10-25 MW ca nu vreau sa ma orbesc din greseala ...poate pe la chinezii de pe "fisia gaza" ?

Laurentiu
22 Apr 2009 13:58


Eu cred ca un laser verde este perfect pentru a trimite la plimbare infractorii nocturni. Si pentr a-i tine la o distanta respectabila - cateva sute de metri cel putin.

Am facut deja cateva experimente (nu pe subiecti umani ci un stol imens de ciori extrem de deranjante care nu s-a mai intors cateva zile la cuiburi :-))

In Timisoara nu stiu sa se comercializeze dar aici, pe forum, vei gasi de vanzare ( de ex. http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3254 - am cumparat si eu unul).

Mircea Pteancu
24 Apr 2009 20:47


Off-topic ,Doru are dreptate,sabiile sunt pentru agatat pe pereti,pentru ''fitze''.Apoi am o atractie pentru ele deoarece in adolescenta am facut otzara de scrima,cu floreta sa fiu mai exact.Un sport cu adevarat nobil, insa interesant doar pentru duelistii direct implicati.La Ocska,piata noastra de vechituri,in doua ocazii diferite,am gasit de vanzare o sabie  si,alta data,un pistol cu teava lisa,ambele autentice,presupun de fabricatie austriaca.Sa nu uitam ca la Arad se afla una din cele mai mari cetati stelare din Romania,construita in epoca Imparatesei Maria Tereza si care ,in viitorul apropiat, va fi redata publicului.Mircea

Laurentiu
24 Apr 2009 21:39


Cam pe cand se deschide pentru public ? Eu sunt mare amator de locuri istorice (si mai ales cetati si fortificatii militare).

Cetatea de la Arad, in forma de stea in 6 colturi si situata strategic intr-o bucla a raului Mures, se vede frumos cu Google Earth.

Mircea Pteancu
25 Apr 2009 18:32


Iar off-topic,da' ce sa fac nu sunt cetatean model,am sa ma interesez si te tin la curent.Daca-mi dai voie,te-as intreba daca ai vizitat castelul contilor Karoly din oraselul meu natal,Carei adica Nagy Karoly adica Grosse Karol.Castel contruit nu se stie cand,intrat in reparatie capitala pe la 1300 toamna.Familia Karoly a fost major implicata in miscarea si razboaiele kurutzilor ,miscare musamalizata atat de istoricii romani cat si maghiari si definitiv infranta in batalia de la Nagy Maytin,azi cunoscuta drept Moftinu Mare,aflata intre Carei si Satu Mare.Obiectivul acelei miscari a fost formarea unui stat transilvan independent;subsolul orasului se pare ca este strabatut de tunelele folosite de razboinicii kurutzi pentru atacuri de gherila,in copilaria mea ,cu ocazia unor lucrari de constructie a fost descoperit un asemenea tunel si o magazie de arme de epoca.Mircea

PS in una din salile acelui castel am invatat scrima dar...''unde sunt zapezile de altadat''

Mircea Pteancu
05 Sep 2009 23:19


Ei bine,am dat numeroase tarcoale si am facut numeroase teste in lumina de zi,pe obiecte terestre fireste,binoclurilor care se vand la Arad sub numele de ''Baigish''.Familia a hotarat sa puna capat acestei situatii si,de ziua mea,mi-a cumparat/finantat un asemenea binoclu.Este vorba de un binoclu de 10x50mm si care are elemente comune cu binoclul de la linkul de mai jos

http://www.baigish.ru/eng/products_c/dayvision/new_design1/

Am zis elemente comune ,nu ca ar fi identic.Astfel,acoperirile anti-reflex vizibile pe lentila de ochi si pe obiectiv sunt de culoare albastra si nu de culoarea roscata din poza.Dispozitivul ''built-in filter'' mentionat atat la acest link ,precum si in instructiunile tiparite pe o singura fata a unei foi aflate in tolba instrumentului,lipseste cu desavarsire.Fapt care nu este intamplator,instrumentul meu fiind cu 15mm mai scurt pe directia axei optice si cu 150 de grame mai usor decat scrie in tabelul de pe site.Corpul binoclului pare a fi metalic,bratele care leaga lunetele de axul articulatiei centrale fiind drepte nu usor arcuite ca in poza.Aceasta articulatie are un capacel care acopera alezajul filetat de fixare pe trepied,sigla vizibila pe capacelul din poza lipsind la instrumentul meu.
Corpul este imbracat in imbracaminte cauciucata,relieful care asigura o mai buna aderenta a mainilor avand o forma diferita de cea din poza .Capacul de pe corpurile prismelor pe partea dinspre obiective,este plan spre deosebire de cel din poza.Cel dinspre oculare are forma celui din poza.
Asa ca o comparatie a performantelor acestui binoclu,auto-declarat ''Baigish'' 10x50mm cu vechiul si incercatul meu ''Fujinon Mariner'' 7x50mm,promitea sa fie interesanta si ,recunosc faptul , o asteptam cu inima indoita.Blestemul instrumentului nou a lovit din nou si afara cerul este acoperit de nori,prin care uneori se vede Luna,Jupiter,stelele mai stralucitoare si in unele petece de cer,stelele mai slabe.Desigur ca am iesit sa fac teste chiar si in aceste conditii.Ei bine ,prima surpriza placuta este aceea ca instrumentul este bine colimat,lucru pe care-l stiam de la testele de zi dar trebuia confirmat pe stele. Ocularele sunt probabil Erfle,oricum un design mai evoluat decat Kellner,cu un camp vizual aparent mai mare si mai bine corectat.Desi marirea de 10x este cu aproape 50% mai mare ca 7x,campurile vizuale efective ale celor doua binocluri sunt sensibil egale.In al doilea rand,aberatiile extraaxiale ale lui ''Baigish'' sunt categoric mai mici decat in Fujinon.Apoi magnitudinea limita a lui ''Baigish'' pare a fi de asemenea mai mare.Fondul cerului apare in ''Fujinon'' mai luminos,stelele slabe sunt mai greu observabile decat in celalalt binoclu.De asemenea la sosirea avionului de 21h40min,care zboara foarte jos ,pregatindu-se de aterizare,am supus cele doua binocluri unui test brutal din punct de vedere optic.Si anume,observand avionul cu ''Baigish'',la un moment dat am observat pe langa un bec stradal.Se vad reflexii parazite in ambele instrumente,din nou ''Baigish'' fiind mai putin afectat ca ''Fujinon''.Apropierea optica a axei optice de bec,pe langa arce luminoase de reflexii interne,cand becul este chiar la marginea exterioara a campului vizual,produce si un halou,o ceata luminoasa categoric mai pronuntata in ''Fujinon''.
As mai spune doar ca pana acum binoclul ''Fujinon'' a fost cel mai bun binoclu al meu iar trecerile in revista de pe net arata ca nu este un concurent usor de depasit.
Ar mai fi doua aspecte subiective.Primul pot sa-l exprim doar astfel,ca in ''Baigish'' imaginea este '' mai plastica,mai plina''.Iar al doilea aspect,pentru mine important,binoclul a costat doar 130 lei si promite sa fie,daca nu binoclul meu preferat ,atunci unul din cele doua binocluri preferate dintre cele patru-cinci pe care le am.In afara de cele doua binocluri mentionate,mai am un ''Sakura'' 9x60mm modificat,un binoclu militar 8x30mm si un mini-binoclu ''Winston'' 8x21mm.Spun patru-cinci deoarece ma bate gandul sa demontez mini-binoclul pentru a-i folosi ocularele la vizorul binocular de microscop obtinut recent la schimb contra a doua oculare.Mircea

Mircea Pteancu
20 Sep 2009 17:02


Aseara a fost oarecum senin,cerul avand un aspect ''laptos'' desi se vedeau stele si chiar si Calea Lactee se vedea cu ochiul liber.Asa ca am incercat binoclul ''Baigish'' 10x50mm pe un cer cat de cat acceptabil,in jurul orei 22.00.Nu este un instrument perfect.Pe 80% din diametrul campului vizual imaginea este buna,spre margini apare astigmatismul si coma.Dar o stea dubla deschisa precum Epsilon 1-2 din Lyra continua sa fie vizibila ca dubla pana la iesirea din camp,chiar si la marginea extrema a acestuia.Obiectele foarte luminoase ,cum ar fi M13,M11 sau M31 aproape ca fac ''ping'' atunci cand intra in campul vizual.Culoarea stelelor este redata bine,tocmai o ''problema de culoare'' la Albireo arata ca ,fixat pe un trepied,acest binoclu va rezolva aceasta dubla.Fondul cerului este intunecat,intre Cygnus si Polara am vazut doua obiecte pe care nu le-am identificat;la fel si coborand spre Sud de M11 am zarit mai multe obiecte care asteapta sa le identific.La Jupiter am vazut trei sateliti galileeni,doi la Est,unul la Vest.
Per ansamblu,acest binoclu 10x50mm este un binoclu bun,cu o corectie buna a aberatiilor,promitand multe observatii interesante si pentru care sunt recunoscator familiei.Mircea

dan.smarandoi
20 Sep 2009 17:14


Salut Mircea,cumva binoclul tau este asta?

Mircea Pteancu
20 Sep 2009 23:18


Salut Dan
Da,acesta este, cu mici diferente cosmetice.Lipseste eticheta pentagonala de pe luneta stanga,cea cu BPC,bonetele ocularelor si relieful din imbracamintea cauciucata au alta forma.In rest,inclusiv culoarea acoperirilor AR totul pare a fi identic.
Asadar,este Baigish sau nu este Baigish,aceasta-i intrebarea,cu tot ce inseamna ea.Mircea

dan.smarandoi
20 Sep 2009 23:29


Eu cred totusi ca e o copie,la polonezi se vand cu 80-100 lei,mai mult ca sigur e o copie chinezeasca,mai este si un 8x40 identic

Mircea Pteancu
22 Sep 2009 18:31


Pe mine nu ma deranjeaza daca-i copie.A naibii imitatie,ce rezultat bun ofera.Ce mi-ar place sa cumpar cu,sa zicem 200 de RON, o imitatie de aceeasi calitate a unui Ethos de 8mm :D .Mircea

Doru Dragan
22 Sep 2009 18:46


Cine dracu se apuca sa faca o copie Baigish si mai scrie pe ea Made in Russia. Or fi chinezii copiatori dar ... nici chiar asa. Ar fi scris pe el Olimpos sau Nikkor sau Beigish :) Si apoi ... o chestie de asta ar putea sa duca la o intalnire la cel mai inalt nivel pe teme agricole intre cele doua state vecine si pret :lol: ine

CristiB
23 Sep 2009 00:26


Sa tinem cont totusi ca domnul Mircea nu a postat fotografii ale binoclului, iar supozitiile se bazeaza pe imaginile altcuiva.

Rudy
16 Noi 2009 14:19


http://www.comenzi.ro/product_info.php?products_id=2162

Este original ? Oare acesta sa fie pretul real al unui baigish?

Doru Dragan
16 Noi 2009 16:13


E un binoclu 8x30 si costa 99 lei. Mi se pare OK. :)

KLK
16 Noi 2009 16:24


In talcioc Militari cereau pe niste vechituri 8X30 1 mil. Vechituri cu lentilele patate de mucegai, cu focalizatorul intepenit de jeg. Asa ca unul ca acesta nou, chiar chinezesc de ar fi, daca vede bine, pentru outdoor merge. Nu-ti atarna greu in rucsac. Dar important ar fi sa-l probezi sa vezi daca imaginea te satisface, e confortabil de tinut la ochi, sa nu iti dea dureri de cap dupa ce privesti cu el :) .

Rudy
16 Noi 2009 16:30


La cat de laudat este, mi se pare totusi ca valoarea lui e destul de mica.
Asta ma intriga.
Inainte de '89, tatal meu a achizitionat unul identic cu peste 1000 de lei, cei drept cu holder, cureluse de gat de piele si filtre galbene.

Gabriel Muranca
16 Noi 2009 16:32


Valoarea sau pretul ?

Rudy
16 Noi 2009 16:34


ron

Mircea Pteancu
22 Dec 2009 01:55


Ieri,Duminica 20 Decembrie,in jurul orei 22:00 TLR,am testat binoclul Baigish 10x50mm in conditii noi.Nu stiu ce temperatura o fi fost,dar a fost foarte negativa.Azi,Luni,la ora 11:00,dupa ce Soarele a batut vreo doua ore si tot erau inca -14 grade Celsius.
Revenind la observatia de Duminca seara,cerul a fost noros,doar partea de Est a cerului s-a mai eliberat de nori;la zenit se vedeau stele de pana la magnitudinea 4 VOL.Nu ma indoiesc ca si in zonele care s-au deschis putin,au ramas straturi subtiri de nori.Ca obiecte,dupa un post astronomic foarte lung,am reusit sa vad M42,Pleiadele,Hyadele,roiul dublu hi si has Persei.Nu am reusit sa vad nici una din roiurile din Auriga sau Stupul din Rac.Am admirat nitel Betelgeus din Orion (George Gamow povesteste despre un ostas care credea ca steaua se numeste ''Gasca de lupta''/''Batlegoose'' :lol: ),Sirius ,Castor si Pollux.Apoi tremuratul a devenit cronic asa ca am intrat in casa.
Si atunci a avut loc testul proriu-zis:de indata ce am intrat la caldura,binoclul s-a aburit.Insa numai in exterior,nici inainte si nici dupa uscarea exteriorului  nu am vazut semne de aburire in interior.Stim ca binoclurile cu Center Focus, de slaba calitate mecanica, au aceasta tendinta.Ceea ce nu este cazul binoclului pentru care am deschis acest topic.Mircea

gtibicj
29 Dec 2009 21:39


Domnule Mircea, va rog sa-mi spuneti daca despre acest binoclu este vorba: http://www.comenzi.ro/product_info.php?products_id=2161

Mircea Pteancu
29 Dec 2009 22:42


Fara-ndoiala sunt frati,difera in mici detalii.La al meu lipseste logo-ul de pe capacul care acopera piulita de fixare pe trepied;toate componentele mecanice sunt de culoare neagra;capacul ocularelor este paralelipipedic cu capetele racordate; iar acoperirea anti-reflex de pe obiective are aceeasi culoare albastra ca si cea de pe lentilele ocularului,nu galben-portocaliu ca in poza.Al meu a costat 140RON,din magazin.

Deci singura diferenta notabila consta in culoarea AR.Eu folosesc la locuinta de serviciu un binoclu Sakura 9x60mm cu obiective portocalii,care deci acolo ''locuieste'',ca sa nu trambalez Fujinon-ul sau Baigish-ul saptamanal;cred ca ar rezista,dar vibratiile si socurile suportate cate 6 ore pe saptamana nu cred ca fac bine nici unui instrument.Categoric Sakura nu se claseaza pe locul trei din cauza acoperirii portocalii :lol: .

Sper ca ti-am raspuns la intrebare,daca mai ai altele, raspund cu placere.
Mircea

gtibicj
29 Dec 2009 23:52


Multumesc pentru raspuns, insa mi-e cam greu sa ma hotarasc... Am mai gasit in aceeasi gama de pret un binoclu UpClose de la Celestron 10X50 Porro http://www.skywatcher.ro/BinoCel/upclose.htm. Inca nu e o urgenta pentu mine binoclul, dar pe viitor cu siguranta voi  cumpara unul. Pana atunci am sa-i fac o vizita dl-ui Horatius, sa vad mai de aproape binoclul. Ar fi interesanta o comparatie intre cele doua modele.

Mircea Pteancu
02 Ian 2010 02:18


Se pare,inca un verisor,daca nu frate cu binoclul meu.Doar ''fitele'' imbracamintii cauciucate difera.In rest,cat poti intelege dintr-o poza,seamana bine de tot.Mircea

http://www.scopesnskies.com/prod/Adler/optusrange/10x50/porro-prism/binocular.html.html