-----------------------------------
alex7
22 Sep 2025 22:17

Platforma ecuatoriala pt Dobson
Salutare tuturor,
Am un sky-watcher 200p si am vazut ca exista platforme ecuatoriale pentru el,
dar am vazut si ca se pot construi, deci ar fi mult mai ieftin.
Sunt mai multe clipuri pe youtube,
dar nu am nici indemanarea nici rabdarea sa fac asa ceva.
Stiti pe cineva care a facut si ar fi dispus sa mai faca?
Contra cost, desigur.
Multam

Mircea Pteancu
23 Sep 2025 11:13


Stiu sigur ca Csukas Matyas din Salonta a construit asa ceva, pentru un dobsonian de 200mm, a publicat un articol pe aceasta tema in ''Meteor''.
Dar nu cred sa faca la comanda.

Mircea

alex7
24 Sep 2025 22:46


Multumesc
Pana la urma cred ca o sa ma enervez si o fac eu  :D

Bonzai
25 Sep 2025 21:43


Faci două? Vreau &#537;i eu  :D

alex7
26 Sep 2025 07:02


Daca iese bine incep productia de serie &#128512;

Erwin
26 Sep 2025 16:12


Există planuri dar trebuie să ai îndemânare, ceva scule &#537;i materiale. Nu am mai făcut dar din ce am în&#539;eles de la cei care au reu&#537;it, precizia segmentelor de cerc &#537;i alinierea lor pe montură este partea esen&#539;ială. Pentru antrenare sunt mai multe solu&#539;ii, atât cu motor cu reductor &#537;i regulator de tura&#539;ie cât &#537;i cu motor pas cu pas. Eu mereu am încercat să folosesc ce am avut la dispozi&#539;ie a&#537;a că planurile nu mi-au fost de folos decât orientativ. 

Succes!

valy
26 Sep 2025 17:35


O intrebare: dece vrei platforma ecuatoriala?

alex7
27 Sep 2025 04:08


Astrofotografie? 
Am comandat o camera (ASI 715) in special pt planete si luna. 
Am folosit un mirrorles fullframe pana acum si ma descurcam cat de cat si asa manual, dar cu noua camera o sa fie alta lărgime de camp, plus ca voi urmari imaginea pe un laptop, o sa mai am mana pe mouse etc.

valy
27 Sep 2025 08:57


Alta intrebare: dece nu motorizezi actuala montura dobson? Ar fi mai simplu, cred. Rotatia campului nu e o problema asa mare pt planete/Luna.
Si o ultima intrebare: personal as lua o montura EQ5 sau echivalent (SH), cu motorizare, mi se pare mai flexibila, mai simplu de lucrat cu ea la astrofoto ( de ex. autoguiding, precizie).
Asta chiar e ultima intrebare: daca scopul tau e sa lucrezi DIY atunci noi te sustinem 100%. Nu-i asa, baieti?!

(arce de cerc, sau alte asemenea, putem taia la CNC relativ precis)

dragos.n
27 Sep 2025 09:49


Un SkyWatcher de 200 mm sta foarte bine pe o montura EQ6, destul de bine pe HEQ5, si acceptabil pe EQ5. E posibil ca o platforma equatoriala sa iti iasa mai ieftin, daca ai scule potrivite, si multa atentie la lucru. La fel de posibil este ca sculele si materialele, plus timpul de lucru, sa te coste mai mult decat o montura EQ second-hand. Ca sa nu mai vorbesc de eventualele erori provocate fie de scule sau materiale nepotrivite, mici erori de pozitionare a componentelor, erori care de obicei se aduna, nu se compenseaza. O jumatate de milimetru aici, inca o jumatate dincolo, si toata munca devine rebut. Chiar si monturile de fabrica, la fel ca si telescoapele au sisteme de corectare a erorilor de fabricatie. Iar la sfarsit, afli ca dupa circa o ora de functionare trebuie sa repozitionezi platforma, pentru ca ea nu poate fi lasata in aceeasi pozitie toata noaptea, ca o montura ecuatoriala.

Oricum, daca decizi sa te apuci de construit, iti urez sa ai multa rabdare, si la sfarsit, Succes.

alex7
27 Sep 2025 17:05


Alta intrebare: dece nu motorizezi actuala montura dobson? Ar fi mai simplu, cred. Rotatia campului nu e o problema asa mare pt planete/Luna.

Da, ar fi o idee. Poti trimite un link? Nu stiu exact cum arata.
Altfel, varianta A ar fi:
https://astromagazin.ro/monturi/14564-platforma-ecuatoriala-cu-sectoare-nordice-verticale.html?gad_source=1&gad_campaignid=22663034871
iar daca prind un black friday probabil ca nu mai stau pe ganduri.

sau varianta B:
https://www.youtube.com/watch?v=zTGYW9dXqAM
Incredibil ce a reusit indianul asta cu mijloace si materiale rudimentare. La un moment dat arata dimensiunea unei componente, pe care o masoara cu metru de croitorie. :))
probabil mi-ar lua cateva saptamani sau luni,
lemne am pe aici, niste rulmenti si un motoras mai trebuie   :D

valy
27 Sep 2025 17:35



Da, ar fi o idee. Poti trimite un link? Nu stiu exact cum arata. Ma refer la asa ceva, dar diy:

https://telescop-expert.ro/kit-upgrade-goto-dobson-skywatcher_129273?srsltid=AfmBOoqORqg9dRHiPN9MZZ51J31rNJs_Q3NfCHKKY8mH_mlRi_tOv8K5

Erwin
29 Sep 2025 08:32


Am văzut la David din Oradea o astfel de motorizare. Folose&#537;te reductoare cu ro&#539;i de curea, carcasele sunt printate 3D, mai trebuie axe, rulmen&#539;i, iar comanda este onStep, motoare pas cu pas nema 17. Dacă alegi să faci un maxESP32 ai posibilitatea să pui în afară de cele 2 drivere pentru motoare un driver pentru focuser si unul pentru rotator (sau roata de filtre pt EQ). Cel mai simplu &#537;i ieftin kit de mihaig pentru telescoapele lui homemade. A pus motoare cu reductoare incluse iar ro&#539;ile mari sunt transformate in ro&#539;i din&#539;ate pentru că a lipit pe cant curea din&#539;ată. Motoarele au pinioane care se angrenează direct cu aceste ro&#539;i fiind fixate pe un suport care este tras radial de un arc ca să preseze cureaua din&#539;ată &#537;i să rămână în angrenare chiar dacă nu sunt perfect centrate.

dragos.n
29 Sep 2025 11:18


La fabricatie exista doua principii opuse. Primul spune asa. ''Masoara de 10 ori si taie odata''. Celalalt spune '' Masoara odata si taie de doua ori, apoi arunca piesa realizata''. Evident nu intotdeauna se intampla asa, dar privind la platforma creata de acel om din India, am ceva dubii ca a functionat mai mult, si satisfacator.

alex7
29 Sep 2025 20:59


Multumesc tuturor pentru informatii, dar m-am hotarat ca nu e de mine sa construiesc asa ceva de la zero.
Mai bine iau un kit de diy. Poate sa fie si azimutal, ca e mai simplu si mai ieftin.
Asa ca daca ma puteti indruma in directia asta, v-as fi recunoscator.
Eu sunt incepator.
Am gasit asa ceva:
https://romer-optics-llc.myshopify.com/collections/coma-fee-dobsonian
si cineva care il testeaza
https://www.youtube.com/watch?v=NYCKvGiqonk

dar nu mi-e clar care din kit-uri imi e suficient si daca mai trebuie luat ceva separat (motoare?)
In plus, firma e din America, deci o fi mai complicat cu transportul (taxe vamale etc).
Poate stiti ceva asemanator care se gaseste macar in Europa, daca nu pe la noi...

Erwin
30 Sep 2025 09:24


Nu am cautat sau vazut astfel de kit-uri pana acum. M-am uitat la video, este foarte clar ca acest kit nu se potriveste decat la anumite modele de Dobson, sigur nu se potriveste fara adaptari partea de altitudine la montura Skywatcher/GSO. Si are o problema, daca rotile nu sunt perfect aliniate si nu ai rulment central la baza azimutala nu va functiona corect. Asamblarea inseamna o manopera destul de importanta. 


Dar cred ca pt mine ar fi destul de simplu de facut, mai putin semi-roata aia mare care este mai mare decat masa de la CNC-ul meu si ar trebui sa apelez la un prieten. Habar n-am cat ar costa, preturile pe care le afiseaza site-ul american par foarte mici. Problema este de timp si numar de bucati posibil de vandut, daca se poate mentine un cost rezonabil sau nu, la prototip e clar ca nu...

dragos.n
30 Sep 2025 10:37


Sectoarele de cerc, daca sunt din lemn sau placaj se pot confectiona in tolerante aproximativ acceptabile cu o freza din comert, si cu un brat cu un pin pentru centru variabil, de lungimea potrivita. Daca insa raza cercului e mare, sau bratul nu e destul de riigid, si punctul central nu e intarit, pot aparea erori semnificative. Adica peste un milimetru, doi, pe raza. Sau erori de perpendicularitate a taieturii.

valy
30 Sep 2025 11:28


Erorile nu cred ca sunt o problema. Adica poate roata iese mai mult sau mai putin ovala per total, dar pentru o expunere de 30 sec nu e asa grav ca local nu e asa mare abaterea. Daca ai autoguiding poate ca se elimina erorile, nu?
Trebuie inclinat la 45'? Nu am experienta cu montura asta.
O alta idee: daca pui motor doar pe axa AZ de la Dobson, o inclini la 45' (sau cat ai pe pozitia/locatia ta), nu rezolvi catdecat problema guidingului? Adica un motor stepper, 1m de banda lipita pe placa de lemn de la baza, un driver, un arduino..si cam atat, totul la 100 de lei. Desigur mai trebuie si ceva soft si experiment.

dragos.n
30 Sep 2025 12:32


Daca roata iese putin ovala poate sa nu fie o problema, Daca insa apar sarituri, adancituri sau trepte la frezare, si se intampla, atunci e o problema. Sa nu uitam ca lemnul are o elasticitate, dar si o plasticitate.

La electronica sunt afon.

Erwin
01 Oct 2025 11:13


Valy, apar probleme cu echilibrarea &#537;i flexura monturii originale Dobson. Este prea grea ca să func&#539;ioneze corect la 44-46 grade. 

Dragos, ai dreptate. Eu am rezolvat problema putin diferit, ca nici nu aveam freza (router) de mana. Am decupat cu pendularul cu precizie de +/-1mm apoi am prins sectorul pe o scandura care se putea roti pe alta scandura fixa pe care am pus la un capat bormasina prevazuta cu disc de slefuit, cu o clema ce se gaseste in comert si poti sa o orientezi pe 2 axe. Apoi am miscat sectorul contra smirghel pana am obtinut curba perfecta. E anevoios si se face mult praf, dar pentru un singur sector a mers (ultralight-ul de 305mm cu o singura teava de carbon).

dragos.n
01 Oct 2025 11:53


Da, e utila metoda asta. Dar se face o gramada de praf fin, iar curentul de aer creat il raspandeste peste tot.