-----------------------------------
Cristian Kata
28 Sep 2025 14:05

Discutii despre binocluri chinezesti
Asta ce model este? Ocularele par identice...sunt poze in care apar altfel...ghici care sunt adevarate :).

zoth
29 Sep 2025 13:30


..  :roll:

Cristian Kata
30 Sep 2025 11:31


Se pare ca poza de mai sus este falsa, m-am uitat atent la mai multe videoclipuri...si 8x42 nu arata asa la oculare. In plus, pe youtube sunt filmulete de prezentare la 10x42 dar de fapt este 8x42, si nu e un caz izolat, manevrate in asa fel incat sa nu iti dai semana ca e 8x42, tocmai pt ca la 8x42 ocularele arata mai bine.

tudor
30 Sep 2025 12:55


E atât de greu sa fie clari &#537;i concisi în prezentarea modelelor?! Asta arata multe despre faptul ca e o mare loterie cu aceste binocluri. Aceste binocluri sunt binocluri de un an, maxim doi. Adică peste doi ani nu mai &#537;tie nimeni de ele pentru ca le face din ce în ce mai proaste ca să fie ieftine. Doar cele de la lansarea pe pia&#539;a sunt mai răsărite în rest timpul le va &#537;terge din memoria colectiva cum am văzut &#537;i cu alte modele chineze&#537;ti. Tocmai de asta nu exista un brand statornic in performanta chinezesc. Ei nu î&#537;i construiesc branduri cu tradi&#539;ie &#537;i nume statornic în timp,  tocmai pt ca ei cauta doar produc&#539;ie rapida în masa, scurt &#537;i rapid. Apoi le mai reduce controlul calită&#539;ii &#537;i calitatea pana se alege praful.

Dbird
30 Sep 2025 13:41


În documenta&#539;ia oficială ocularele de 8x au &#537;i diametrul mai mare decât 10x.La svbony aceste documenta&#539;ie este corectă. Cat despre reclame, de multe ori am sesizat la chinezi un dezinteres total. La modul "daca nu î&#539;i convine nu îl cumpără, mă doare in basca." Motivul nu îl &#537;tiu/în&#539;eleg.
Cat despre cele ce spui, draga Tudor...eu mă îngrijorez că tocmai acele firme mari, stabile &#537;i de renume de care zici, riscă să dispară mult mai rapid decat imensa "fabrica" de binocluri chinezeasca.

tudor
30 Sep 2025 13:57


Firmele mari nu dispar, doar ca nu vor mai fabrica binocluri in Europa. De exemplu Zeiss isi muta divizia de optica sportiva in Japonia. Le vor fabrica in Japonia, sau chiar in China la preturi mai mici (modelele Terra entry level sunt deja fabricate in China)! Dar le vor fabrica asa cum trebuie pentru un brand cu renume, adica fabricate cu grija  la performanta si mai ales cu pastrarea calitatii în timp. Nu ca cele chineze&#537;ti, care peste un an de la lansare, acelasi binoclu initial de calitate, e fabricat apoi pe repede înainte în tiraj cât mai mare posibil, de nu îl mai recunosti! &#536;tim foarte bine exemple de modele Lacerta, APM &#537;i altele. Modelele noi SVBONY sunt acum la început,  dar tare ma îngrijorez ca se vor alatura listei de mai sus în scurt timp, ca asa este tradi&#539;ia chinezeasca (sa rupă gura târgului la început cu un model &#537;i după aia s-o lase moale). Tare as vrea sa vad un brand chinezesc care sa î&#537;i păstreze prestanta &#537;i calitatea în timp. Încă îl a&#537;teptăm...cu toate ca chinezii fac binocluri de mult timp.

valy
30 Sep 2025 15:14


Este o veste excelenta pentru noi cand o firma ofera produse bune si (mai) ieftine si aflam despre ele. Este bine pentru ochi si buzunar.

zoth
30 Sep 2025 17:15


Binocluri bune si ieftine fac chinezii dar binocluri bune, fiabile si ieftine nu exista! Un binoclu chinezesc va ceda nervos dupa un numar relativ mic de focalizari pentru ca cele mai multe din ele folosesc piese din plastic intr-un raport invers proportional cu pretul. Daca vrei un binoclu pe care sa-l muncesti si care sa reziste trebuie sa iei un binoclu de firma, adica scump.

valy
30 Sep 2025 17:20


.. Un binoclu chinezesc va ceda nervos dupa un numar relativ mic de focalizari pentru ca ...Nu este nici o problema, ai garantie 10 ani sau 30 sau pe viata (cateodata), il duci frumos la reprezentanta in service si ti-l repara gratis. Ups, stai, ca n-ai acest serviciu la binoclurile chinezesti. Asta e, cumperi altul, ca e ieftin.

zoth
30 Sep 2025 17:25


Cumperi altul sau ii dai de lucru lui Cristian Kata  :)

valy
30 Sep 2025 17:32



Uite asta e o intrebare buna: ce e mai misto de reparat, un Zeiss sau un SVBony?
Instinctiv ne gandim la pretul de achizitie, dar un instrument optic e cu bataie lunga, in timp si spatiu.

Dbird
30 Sep 2025 18:01


Doar timpul va confirma sau nu prezum&#539;iile noastre a&#537;a că sa fim sănăto&#537;i sa apucam  :D 
De ce ne dorim un binoclu sa tina o via&#539;ă? Tocmai că este foarte scump, altfel am lucra  &#537;i acum pe 286. Personal evolu&#539;ia generală a "chinezăriilor" îmi place foarte mult caci majoritatea obiectelor din jurul meu nu ar fi fost posibilă la acelea&#537;i caracteristici dar fabricate de "firme mari" fie ele europene sau mai departe vestice. Iar Tudor, din nou cam confunzi pia&#539;a românească unde ,da se aduc după primele emisii doar rebuturile, cu piata chinezeasca. Acum lăudăm piata japoneza care acum 50 de ani producea acelea&#537;i nonameuri....cum produc acum chinezii....eu zic, sa fim sănăto&#537;i sa apucam &#537;i perioada viitoare....

Cristian Kata
30 Sep 2025 20:10


"Uite asta e o intrebare buna: ce e mai misto de reparat, un Zeiss sau un SVBony?"
Raspunsul pe scurt este: SVBony. Cand vorbim de reparat lucrurile nu mai sunt chiar asa de "DA" sau "NU". Daca vorbim de binocluri din aceeasi generatie, clar ca un SVBony e mai usor de reparat, sa nu uitam totusi ca si Zeiss a descoperit lipiciul, si nu face economie, daca vrei sa dai jos rotita de focus la un Conquest, sigur lasi urme pt ca are lipit zdravan capacul de aluminiu de pe rotita iar loc pe langa nu este, dar la Lacerta Prime de ex care tot spre China l-as orienta, nu ai aceasta problema. De ce sa dai jos rotita la Conquest? Pt ca si acest binoclu are probleme cu focalizarea defazata tipic la roof, deci si la 6000 de lei...aceeasi problema, si nu vorbim de un exemplar ci vorbim de multe, sigur ca nu deranjeaza pe toata lumea defazajul asta :), dar el ...cam exista, dar daca trece Zeiss la China poate se rezolva... Daca optic vorbim de o evolutie la Zeiss in timp, mecanic vorbim de involutie, mai concret, sa luam binoclurile porro, cu cat sunt mai vechi cu atat e mai usor de reparat, prisme cu locas fix etc, cand ajungem la multi coated...locasul la prisme e mult mai mare decat prismele, ori stii exact ce ai de facut ca sa il colimezi ori....adio! Deci eu nu as miza asa de tare pe nici o firma. Dar problema principala este faptul ca nu prea sunt oamenii obiectivi, iar ca sa fii obiectiv trebuie sa ai pretentii, suna ciudat dar asa este, poate fi zeiss, poate fi svbony, orice, daca nu iti place ceva sa ai curaj sa spui ca nu iti place in conditiile in care e binoclul tau si ai dat niste bani pe el. Dar exista un efect psihic, nu stiu cum sa ii zic, care e foarte puternic si e dat de numele producatorului, ii inspira cumparatorului o incredere chiar si atunci cand e priceput nu mai zic de un simplu amator, aici e problema cea  mare, ca se uita omu prin binoclu si nu stie ce sa analizeze. In fine...eu nu cred in comparatii de genul zeiss vs svbony vs leica vs lacerta vs etc, eu fac comparatie direct intre doua modele nu intre doua marci, poate fi zeiss mai bun poate fi svbony,  etc. Dar cand apari intre persoane "avizate" nu poti sa apari cu svbony, trebuie un binoclu mai de duminica, mai ales in poza de grup, ca pe urma pleaca lumea ingandurata...e alta treaba, dar totusi, numele firmei o sa aiba grija ca poseorul sa nu cada in depresie, o sa ii aduca argumente indubitabile "totusi e un binoclu de firma, chiar daca nu se vede chiar asa de wow, o sa reziste mult timp, nu degeaba ai dat o caruta de bani pe el...etc" si are dreptate...am si eu un CZ 10x50 imaculat daca intereseaza pe cineva....sigur e la pret mare, e zeiss si are deja vreo 50 de ani, ca nou, si asa o sa si ramana la mine...nu prezinta interes sa il uzez, deci e fiabil. 

CONCLUZIE: Lupta se da intre producatori, NU intre posesori, indiferent de brand. Scopul nostru e sa luam binocluri cat mai bune la bani cat mai putini. Acum ce as alege eu, zeiss sau svboni? As alege de 1000 de ori tot Conquest fara discutie, eu zic ca merita toti banii pe care i-am dat, cu un mic si cu totul neglijabil aspect.... am dat 1500lei pe el...:)  (nu e furat, l-am verificat la zeiss, vb serios).

zoth
01 Oct 2025 08:20


Doar timpul va confirma sau nu prezum&#539;iile noastre ...

Ca sa nu gresesc m-am dus la dex care spune ca prezumtia este o parere bazata pe aparente, ipoteze, deductii. Cu alte cuvinte e doar o presupunere ... In cazul meu, "prezumtia" de care spui e bazata pe realitate. Poate nu ai fost activ in perioada respectiva pe forum, dar cand ai timp si chef poti parcurge un exemplu concret:

De ce ne dorim un binoclu sa tina o via&#539;ă?

Sigur nu pentru asta ci pentru a putea avea baza in el sau speranta ca nu ne va lasa cu "ochii in soare" cand avem mai mare nevoie. Nu e putin lucru ...
Si sigur ca parerile noastre sunt diferite, fiecare are logica lui, daca iei un binoclu pentru a-l tine in dulap sau vitrina, atunci da, unul chinezesc e foarte bun si te va tine multa vreme. Eu unul iau un binoclu pentru a-l munci, sa scot si untul din el dar si banii pe care i-am platit. Pentru asta un binoclu trebuie sa fie fiabil, sa nu ma lase ...

Dbird
01 Oct 2025 15:12


Da, e normal sa avem păreri diferite. Dar trebuie în&#539;eles că eu am dorit mereu , &#537;i am "militat" pentru asta , sa popularizez acest echipament foarte slab cunoscut &#537;i folosit in &#539;ara noastră. A&#537;a cum am men&#539;ionat mereu scrisul meu se adresează cu predilec&#539;ie începătorilor in acest domeniu....ar trebui sa nu mă repet ... Voi care sunte&#539;i deja mu&#537;ca&#539;i de acest microb e normal sa vă dori&#539;i un Rolls Royce ....dar un începător trebuie sa afle mai întâi daca acest domeniu va fi cu adevărat o pasiune...&#537;i asta duce la o investi&#539;ie minimă dar totu&#537;i cat mai calitativă. Personal chiar am ajuns sa fiu nemul&#539;umit că lor (începătorilor) le recomand deja binocluri cam scumpe că acest Svbony 205. Dar am fost tentat...de fiecare dată când am găsit un binoclu cu calită&#539;i deosebite, sa măresc limita pre&#539;ului. La fel de bun arfi &#537;i un Svbony 202 ED, etc .Dar mereu m-a tentat un pas înainte al calită&#539;ii. Cine e la început de drum &#537;i se molipse&#537;te,nu mai are nevoie de sfaturile mele sau ale voastre , va pleca singur mai departe cumpărand binocluri Rolls Royce...sau cum este cel mai grav...va cumpăra foarte multe binocluri bune, nereu&#537;ind să se mai despartă de ele....probabil toată via&#539;a.
A&#537;a ca eu nu pot da sfaturi scumpe, dar caut unele optimale pe cât posibil. De ce să speriem lumea de binoclurile chineze&#537;ti? Sunt &#537;i ele în review-uri &#537;i cele bune &#537;i cele rele. &#536;i sigur vor &#539;ine până când utilizatorii fie îl vor arunca la cos, fie vor pleca după unRolls. &#536;i atunci eu câ&#537;tig...căci am mai format un pasionat...&#537;i poate chiar un astronom inveterat care va continua aventura cu lunete, telescoape mari puternice care poate la rândul lor vor îngropa chiar &#537;i Rolls Royce-ul.
Cer senin tuturor!

valy
01 Oct 2025 15:53


Desigur, dar poate fi si o arma cu doua taisuri.
Incepator: zice unu pe net de SVBony, dar nu dau 250E, uite am gasit altu similar pe Alibaba, il iau ca e doar 35$
Incepator: zicea unu pe net acum cativa ani de un SVBony, ieftin si foarte bun, l-am comandat, dar ma doare capu cand ma uit (intre timp SVBony a schimbat furnizoru, si loturile noi sunt o pocnitoare)
Eu (acum multi ani): am luat un entry level, ma rog, ceva 150 lei, la vremea aia, o pocnitoare, acum ceva ani s-a si rupt, a cedat de buna voie parca stiind ca e inutil
Este intr-adevar o problema sa recomanzi Rolls din prima, dar daca oricum ajungi acolo dece sa nu il iei din prima? Greu de recomandat, greu de rezistat in fata "chinezismelor".
Mai e si problema preturilor prohibitive, cel putin raportat la venituri, poate poate cele entry level sa fie mai abordabile.

Dbird
01 Oct 2025 20:58


S-ar zice că îl copiez .... Dar eu am prezis/a&#537;teptat acest moment cu multi ani înainte...găsi&#539;i prin review-uri le mele...deci Kata, nu am copiat!:
https://www.holgermerlitz.de/hp_binoculars/hp_binoculars.html
&#536;i cât de frumos se termina:"Never before have binoculars of such high performance and variety been available at such accessible prices. Let&#8217;s go out and use them!"

Cristian Kata
01 Oct 2025 21:23


"...deci Kata, nu am copiat!" Nu stiu ce sa zic... asteptam rezultatul comisiei, daca se dovedeste ca e plagiata ideea, ii bai mare :))), nu ne jucam cu asa ceva :))).

PS apropo, oare cum o fi gasit numele la binoclul acela...Loava Aglaia? :)))

valy
01 Oct 2025 22:41


S-ar zice că îl copiez .... Dar eu am prezis/a&#537;teptat acest moment cu multi ani înainte...găsi&#539;i prin review-uri le mele...deci Kata, nu am copiat!:
https://www.holgermerlitz.de/hp_binoculars/hp_binoculars.html
&#536;i cât de frumos se termina:"Never before have binoculars of such high performance and variety been available at such accessible prices. Let&#8217;s go out and use them!"Hmm, poor man's NL Pure la o fractiune de pret?! Dabea acum devine interesant topicul asta   :shock:

Mircea Pteancu
01 Oct 2025 23:47


Aglaia este cu siguranta un nume grecesc. De Loava n-am idee.

Mircea

nobody
02 Oct 2025 03:49


Loava este numele de cod al lui Mr. Lova Lova: https://www.youtube.com/watch?v=27JZMgLZjj0

Cristian Kata
02 Oct 2025 06:49


:)))

zoth
02 Oct 2025 08:20


Tot Holger Merlitz spune ca brandul Loava apartine domnului Zheng Liu, chinez de natie iar binoclurile fabricate sub acest brand sunt la acelasi nivel de performanta cu vestitele SRBC de la Sky Rover.
Dl Zheng Liu este in afara afacerilor un mare entuziast in observarea cerului, un fel de nea Mircea al chinezilor.

Mircea Pteancu
02 Oct 2025 10:19


Sper sa nu fiu foarte off-topic. 

Invit pe toti participantii la aceasta discutie sa fie participanti si la ''International Observe The Moon Night'', folosind atat binoclurile nivel Rolls Royce si mult laudate cat si pe cele hulite. Daca aveti din ambele soiuri.

Rog colegii cu experienta in Selenografie sa ma ajute si sa propuna la ''Teme de observatii'' niste formatiuni de relief selenar care ar trebui sa fie accesibile binoclurilor de 40mm- 50mm apertura. Printre care sa fie si detalii la limita. Cu alte cuvinte sa lasam rezultatele practice sa judece si sa vorbeasca, nu opiniile personale.
As fi curios sa aud de la domniile voastre ce rezultate ati obtine la Luna cu ambele categorii de binocluri.

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=24756

Ce ziceti ?

Mircea

tudor
03 Oct 2025 08:12


Ne-a lini&#537;tit domnul Mircea :) ...
E adevarat că practica nu omoară. Acum la treabă! Adică după ce trec ploile.

zoth
08 Oct 2025 11:30


Se pare ca am dat peste un pretendent la ceea ce-mi doresc. Un binoclas care isi surclaseaza competitorii, pe unii dintre ei chiar violent. Sig Sauer Zulu 8.

https://www.youtube.com/watch?v=NPhMI5oI7vw
https://www.youtube.com/watch?v=4Qbfhs1QAHg
https://www.youtube.com/watch?v=tV9BC27Wdb4
https://www.youtube.com/watch?v=D5sE-qqncmg

Singura jena ar fi ca e destul de scump si el ..

Cristian Kata
08 Oct 2025 13:39


Vorbind strict dupa filmare eu vad cam asa:
-SVBony le bate pe toate la lumina si culoare, dar e cel mai prost la margini, probabil de la filmare sau eye relief mic ca altfel nu se explica atata zona de blur in margine;
-Sig Sauer Zulu 8 este cam la egalitate cu GPO Passion ED in rest e depasit de celelalte 3 in special la lumina si detalii;-
-In realitate se poate ca lucrurile sa fie foarte diferite...trebuie probat :).

PS as alege mai repede un Sig Sauer P320 :)))

valy
08 Oct 2025 13:58


Le comanzi pe toate, returnezi ce nu iti place.
Pare sharp Zulu ala, dar cred ca e cumva favorizat in filmari,  nu pare sa fi potrivit prea bine camera cu pupila de iesire cand a filmat cu celelalte binocluri.
Pan' la urma vad ca daca vrei calitate tot trebuie sa decartezi min. 1k E/$ cand vorbim de binocluri, fie ca sunt ele Zeiss sau made in China. Adica ajungem de unde am plecat: calitatea costa.

zoth
08 Oct 2025 15:15


Sigur este dificil sa le judecam numai dupa imagini luate de o camera dar ... pentru mine si pentru ce apreciez eu la o imagine, Zulu ocupa un loc mai bun. Il vad cam la egalitate cu Conquestul mai putin imaginea copacului care mi se pare ca are un contrast mai bun in Zulu (prima imagine de sus). Cu Bushnell e mai greu de comparat deoarece avem diferenta de magnificatie dar si asa definitia imi pare mai buna in Zulu (imaginea a doua de sus in jos). Daca va uitati la cladirile din stanga antenei veti observa ca se vad bine definite doar in Conquest si Zulu. La imaginea copacului iar pierde Bushnell la contrast (imaginea a treia de sus). In fine Passion pierde clar la definitie (imaginea a patra de sus in jos) iar SvBony arata un glare destul de urat pe imagine 5 si 6. 
Ar trebui verificate la ochi toate ...

tudor
08 Oct 2025 15:36


Din filmari sau poze nu ne dam seama. Telefonul expune automat si schimba expunerea in functie de luminozitatea binoclului. Pe deasupra nu e in totdeauna consistent chiar prin acelasi binoclu (adica iti da imagini diferite daca il pui si il iei de repetate ori de la ocularul chiar aceluiasi binoclu). Iar contrast mai mare in cazul filmarii poate sa insemne doar o transmisie a luminii mai mica sau o compensare automata, deci nu suntem siguri de alegerea automata a expunerii telefonului.

zoth
08 Oct 2025 16:04


Asa este  :) 

Mai am un candidat, Alpen Teton 10x42ED, stiti careva, ceva despre el?
Ma incanta teribil faptul ca are prisme Abbe-Konig ..

https://www.youtube.com/watch?v=GAO1Ac5Za6Q

Cristian Kata
08 Oct 2025 21:26


In primul rand ma gandesc ca devine din ce in ce mai necesar un topic cu "Discutii despre binocluri chinezesti" unde sa putem discuta cam orice despre binocluri chienzesti, pareri etc, recomandari, ....adica de toate, asa ca rog un moderator care poate sa face acest topic si sa mute acolo postarile care nu au legatura cu review-ul. Referitor la Alpen Teton 10x42, nu are ocularele mici...prea mici? Sau doar mi se pare? Nu se rabda daca nu face undeva economie, daca au pus prisme mai bune trebuie neaparat sa fure altundeva....asta e enervant, mai bine mai punea un pic la pret ca oricum nu e mic si facea ceva la care sa nu poti baga de vina cel putin in poze.

PS cred ca se poate taia incepand cu postarea mea din prima pagina "28 Sep 2025 14:05" ca sa se lege pe urma discutiile.

CristiB
08 Oct 2025 22:02


Silviu nu vreau sa produc tulburari inutile insa daca compari fotografiile facute de mine prin SLC 8x56 si cele din comparatiile postate de tine cred ca se vede usor diferenta enorma de calitate in orice privinta. Iar un Conquest e si ala vreo 1700 de euro, am avut unul pe 10x dar nu mi-a placut, aberatie cromatica din belsug.

Cristian Kata
08 Oct 2025 22:14


"daca compari fotografiile facute de mine prin SLC 8x56 si cele din comparatiile postate de tine cred ca se vede usor diferenta enorma de calitate in orice privinta" o asemenea comparatie nu are sens, conditii diferite, aparate de filmat/fotografiat diferite, dar sa compari o fotografie facuta cu ap foto sau telefon cu o captura de ecran....e ilogic rau de tot (o captura de ecran e infinit mai slaba fata de o fotografie...adica o captura e un fel de fotografie la fotografie dar cu rezolutie mica)

"am avut unul pe 10x dar nu mi-a placut, aberatie cromatica din belsug" da, are aberatii cromatice pt tot forumul :))), doar ca eu de ex nu am nici un fel de problema cu aberatiile astea, am alte exigente, de asta se confirma inca odata ca ce e bun la mine poate nu e la altul si invers, pana la urma binoclurile astea la pret mare toate sunt bune dar depinde la ce capitol exceleaza, ca sigur au si minusuri mari, dar pana nu e in mana nu stii unde e partea slaba...

CristiB
09 Oct 2025 09:40


Kata ce crezi,  fotografia de mai jos e o captura de ecran sau una facuta cu telefonul?
Oare ce corp ceresc este?

tudor
09 Oct 2025 10:37


Fotografia afocala (prin ocular) nu se compara cu fotografia in focar (fara ocular direct in obiectiv). Cum majoritatea  binoclurilor nu au oculare detasabile, sunt sortite doar la fotografierea afocala, care are multe limitari si probleme optice. Fotografierea afocala e mult inferioara celei in focar si deasemenea inferioara optic si privitului direct prin oculare. Asa ca discutam degeaba despre comparatii pe fotografii prin binocluri. Ca sa iti dai seama de diferente reale intre doua binocluri si pentru un studiu comparativ cat mai obiectiv binoclurile trebuiesc comparate vizual prin alternare la ochi in cat mai multe situatii de lumina. Datorita faptului ca telefonul face corectii imprevizibile la ocularele binoclului este foarte greu de stabilit un standard de departajare prin comparatie a pozelor, fiind la "mila si cheremul schimbator" al compensarii automate a exponometrului aparatului foto (care poate fi pacalit de o licarire mai puternica sau de o vignietare invizibile cu ochiul liber). Poti face cu succes poze prin binocluri cu telefonul, chiar foarte reusite, dar a compara doua binocluri pe baza pozelor afocale este foarte subiectiv si ajuta doar cel mult la diferentierea marimii campului vizual!

sorin georgescu
10 Oct 2025 11:58


- nu va mai luati dupa filmari cu telefoane la oculare. Variabilele sunt enorme si nu au treaba cu realitatea. Unica metoda corecta e ...sa puneti binoclul la ochi. Chiar si daca compari filmari intre modele/marci diferiite ai zice ca ala mai bun se vede mai bine si in filmari/poze cu telefonul.... Ei bine, nu este asa! Poate fi chiar pe dos.

- exista o vorba celebra - "Daca traiesti putin te tine mult!" 

- China are o politica de distrugere a economiei mondiale prin invadarea pietei planetare cu produse care nu pot fi concurate la pret. Politica e dusa de statul chinez centralizat folosind proprii cetateni ca sclavi la munca. Oricum, sunt multi si saraci, nu ar avea ce face, ar muri de foame. Asa ca se imbina utilul cu placutul, fiecarui chinez i se gaseste ceva de facut sa manance si gura lui ceva si in felul asta se produc lucruri extrem de ieftine. Dar si cu ajutor centralizat (subventii pentru export). Sa nu uitam, este un stat centralizat, o dictatura. Desteapta! Super desteapta!

- peste tot in comertul montial se dovedeste ca forta cea mai mare este.... PRETUL. Nimic nu poate invinge "pretul cel mai mic'"! Oricat am vrea noi si oricate teorii am emite! Majoritarul planetar (nu conteaza tara si nici regimul politic) va alege cea mai ieftina oferta. Astfel, politica Chinei este super inteligenta, e ca o lupta din aia de sport martial in care folosesti forta adversarului sa o intorci impotriva lui insusi, tu fiind mai slab, dar mai abil, mai inteligent, mai istet.

- prin aceasta politica chineza marile branduri europene si americane sunt deja pe faras. Multe branduri au fost deja cumparate de chinezi si urmeaza restul. Daca nu se intampla ceva cataclismic cu lumea.... Oricum, vedem ca foste mari "legende" in orice domeniul au ajuns niste carcase goale, majoritatea produc in China. Asta e o alta politica chineza, sa-i atraga la ei sa le copieze tot, dupa care sa-i concureze si in final sa-i extermine. Folosind o alta "lege" a capitalismului occidental, aceea prin care orice capitalist va cauta sa produca cat mai ieftin pentru a-si mari profiturile. La inceput chinezii au fost platiti cu un bol de orez, adica nimic. Incet, incet incep si ei sa fie platiti mai bine, sa traiasca mai bine si cam toti vor sa copieze modelul occidental. De aici li se va trage si sfarsitul dominatiei intr-un viitor indepartat. Deoarece alti flamanzi ai lumi le vor copia metodele si le va face ce fac ei acum altora. Caci cine ridica sabia, de taisul sabiei moare.

- acum in China se poate fabrica orice calitate, inclusiv cea mai inalta posibila. Problema e doar economica. Nu renteaza sa produci fiabil si scump. Pentru ca nu vinzi si dai faliment.

- pe piata libera capitalista exista un "razboi" permanent si natural - producatorul vrea sa ofere clientului cat mai putin pe cat mai multi bani. Marketingul actual lupta pentru asta, sa poata vinde cacat cu aspect de profiterol pentru un profit cat mai ridicat. Deci unica pavaza a clientului (consumatorului) este propria lui educatie, cultura, inteligentza, abilitate de a discerne pacaleala de adevar. Astfel, asa cum observam la noi in tara, cu cat publicul consumator este mai inapoiat, needucat, credul, adica prost si ignorant, cu atat oferta comerciala este mai ticaloasa, adica lucruri proaste si ieftine. Astfel, furnizorul de baza, aproape unic este..... China. De unde se poate importa gunoi cu aspect de marfa, sa ia banii la prostovani.

- La noi pe piata intervine si felul majoritar al rumanului, adica sa nu faca nimic dar sa-i curga banii, sa pacaleasca, sa dea teapa, sa-si fure caciula. Astfel chinezismele sunt vandute la noi cu de 2....3...4....chiar si 10 ori pretul chinez. Chit ca vanzarea nu prea merge, avand adaosul urias, ticalos, tot le iese sa supravietuiasca. Ca atat si fac, supravietuiesc. Nu am vazut in astia 35 de ani firme romanesti care sa creasca mari si sa intre in jocul mondial. Sunt cateva mai rasarite conduse ceva mai inteligent, dar capitalul romanesc..... vai de mama lui! (cei mai multi bani, cele mai mari averi in Romania se fac prin furt din banii statului - de aia am si ajuns colonie economica. Daca toti fura de la stat, cumva statul trebuie sustinut, asa ca au venit colonistii din Vest sa produca aici. Doar ca ei produc ca in coloniile africane pe vremuri, adica iau 7 piei de pe oaie). Nu poti aduna capital decat prin succes in afaceri. Ori daca numai supravietuiesti si te multumesti cu "cat pica", adio mama! Deci, capitalul romanesc e sublim.... dar nu exista! = suntem cea mai buna piata pentru gunoi chinez.

- cat priveste comertul facut si condus de chinezi (direct). E vai capul lor, la asta chiar nu se pricep ei deloc. Desi au marfa la pret foarte bun, chiar si bunicica calitativ cateodata. Ce observ pe site-uri chineze, exista o tactica de ametire a clientului prin efect de turma. ---- Cand stai si te uiti la o turma de zebre sa alegi una sa o mananci, ametesti repede si pana la urma alegi la intamplare, la noroc, poti nimeri una costeliva si prapadita pentru ca ai ametit deja, toate-s la fel si in miscare. ---- De aceea anunturile lor sunt aiurea, arata in poza ca are 5 picioare si in text scrie ca are 3 picioare, arata in video altceva, etc, etc.Isi fac si multe conturi cu jdemii de nume cretine si pun aceeasi marfa la preturi diferite, chiar si de 3 ori mai mari. Insa cu descrieri diferite sa nu poti gasi cu nici un search. Nici Ai-ul nu ar gasi din cauza haosului lor. ---- Special o fac, pana si titlurile care descriu practic acelasi produs (cu preturi total diferite) sunt formulate complet diferit. In felul asta e o loterie. Plus momeala cu discounturile care de fapt nu sunt reduceri, doar manevre de marketing. ---- Deci intr-un fel, chinezii sunt afoni la vanzare dar buni pacalici, cunosc multe metode de a pacali pentru a vinde. ---- In consecinta, pe o piata ca asta nu poti construi un nume, un brand, o firma. Nu renteaza, nu e practic, nu le foloseste la nimic sa fie seriosi, sa aiba un brand..... pentru ca vin alti chinezi care incep sa-i pirateze, sa-i torpileze, sa-i atace. ---- E o lume a rechinilor. Cum e si societatea lor.... Daca nu stiati, ei nu au pensie. Ii tin copiii, familia pana mor. Nu au multe chestiuni de protectie sociala cum e in lumea occidentala. In China omul de rand are de ales intre a munci ca un sclav (cuminte) sau a crapa. Faptul ca de ceva vreme li s-a ridicat nivelul de trai in unele zone chiar peste UE, e alta poveste.....

- deci, cea mai mare greseala e sa generalizam. E placut in conversatii, insa e in afara realitatii. Trebuie luat fiecare caz in parte si judecat. Eu cred ca exista pe piata binocluri no-name chineze foarte bune si la pret bun dar care si vor rezista multa vreme (....daca traim putin!  :lol: ). Din pacate constat o cadere constanta in calitate la marile branduri vestice, cu traditie si istorie in spate. Cauza?!..... Am scris mai sus! Fiecare trebuie sa se adapteze pietii mondiale dominata de China in felul pe care l-am descris.

PS - ceva interesant apropos de pret la chinezi (as fi curios ce parere aveti):  https://youtu.be/ZXwlNar_hzE

valy
10 Oct 2025 15:03


- nu va mai luati dupa filmari cu telefoane la oculare. Variabilele sunt enorme si nu au treaba cu realitatea. Unica metoda corecta e ...sa puneti binoclul la ochi. Chiar si daca compari filmari intre modele/marci diferiite ai zice ca ala mai bun se vede mai bine si in filmari/poze cu telefonul.... Ei bine, nu este asa! Poate fi chiar pe dos.Pai e simplu: daca prin telefon se vede mai bine intr-un binoclu prost e ok, cumparam binocluri proaste, filmam cu telefonul, si vedem bine..  :lol: 

Chestia asta cred ca trebuie lamurita, nu mi-e clar cum functioneaza, dece este asa si nu altfel. Adica dece filmatul la ocular produce rezultate diferite sau chiar contrare versus privit.

CristiB
10 Oct 2025 15:12


Acum pe bune,  chiar nu stie nimeni ce e in fotografia de mai sus?
Legat de fotografierea prin binoclu,  eu nu am sesizat diferente asa de mari intre fotografie si realitate.  Dar probabil conteaza si prin ce binoclu faci poza aia.

zoth
10 Oct 2025 15:24


Acum pe bune, chiar nu stie nimeni ce e in fotografia de mai sus?

Seamana cu asta:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pluto

CristiB
10 Oct 2025 15:32


Aa, deci  e de-a noastra! &#128578;
Se pare ca ai o memorie vizuala excelenta,  mai ales si pentru faptul ca nu poate fi vazut prin binoclu si cred ca nici prin telescoape mici.

zoth
10 Oct 2025 15:55


Scrie in tabelul din dreapta, magnitudine aparenta 13.65-16.3
Pe cerul de aici nu am acces la astfel de magnitudini cu jucarelele mele ...

CristiB
10 Oct 2025 16:16


Eu cu jucariile mele am reusit sa-l vad,  poza e facuta cu telefonul.

Stanescu Octavian
10 Oct 2025 16:23


Pluto nu arata detalii prin atmosfera terestra imposibil  la 0.1 sec arc angular dim , Uranus are 4 sec Neptun 2.4  Ganimede 1.8

zoth
10 Oct 2025 16:30


Eu cu jucariile mele am reusit sa-l vad,  poza e facuta cu telefonul.

 :lol:  :lol:

tudor
10 Oct 2025 16:57


- nu va mai luati dupa filmari cu telefoane la oculare. Variabilele sunt enorme si nu au treaba cu realitatea. Unica metoda corecta e ...sa puneti binoclul la ochi. Chiar si daca compari filmari intre modele/marci diferiite ai zice ca ala mai bun se vede mai bine si in filmari/poze cu telefonul.... Ei bine, nu este asa! Poate fi chiar pe dos.Pai e simplu: daca prin telefon se vede mai bine intr-un binoclu prost e ok, cumparam binocluri proaste, filmam cu telefonul, si vedem bine..  :lol: 

Chestia asta cred ca trebuie lamurita, nu mi-e clar cum functioneaza, dece este asa si nu altfel. Adica dece filmatul la ocular produce rezultate diferite sau chiar contrare versus privit.
Datorita compensării automate a aparatului. De exemplu:
- am un binoclu cu contrast foarte scazut vizibil în mod vizual. Telefonul î&#537;i va marii contrastul din softul lui astfel incat fotografia prin acest binoclu sa fie cât mai contrastanta &#537;i saturata &#537;i atunci pune de la el o tona de contrast &#537;i claritate artificiala  doar sa arate mai bine pe ecran. Dar vizual, in realitate acel binoclu e fără contrast. &#536;i exemplele pot continua...
 -un binoclu fără transmisie bună &#537;i foarte întunecos vizibil în mod vizual, poate fi "ajutat" de telefon prin faptul ca va creste expunerea încât sa fie mai luminos 
 -La fel &#537;i cu compensarea balansului de alb, unde tenta dominanta a obiectivului telefonului influen&#539;ează tenta dominanta a binoclului.
-Aberatiile cromatice pot apărea sau dispărea chiar din fotografia prin acela&#537;i binoclu, fiind strâns legate de alinierea optica perfecta între lentilele telefonului &#537;i ale binoclului. În func&#539;ie de unghi pot apărea sau disparea .
-Distorsiunea liniara a unui binoclu sa zicem de tip clepsidra va fi anihilata de distorsiunea de tip butoi a unui telefon, binoclul apărând ca nu are distorsiuni, în realitate la vizual binoclul având distorsiuni mari
- Aici intervine &#537;i claritatea pe margini care poate fi influetata de o anumita curbura de camp a obiectivului telefonului, in conjunc&#539;ie cu curbura de camp a ocularului binoclului.
&#536;i de aici este clar ca nu putem compara doua binocluri prin poze cu telefonul ci doar vizual asa &#537;i cum le vom folosi in realitate. Fotografia cu telefonul printr-un binoclu poate sa arate foarte bine &#537;i frumoasa, poate fi contrastanta, fără distorsiuni, luminoasă &#537;i cu culori saturate si naturale, intr-un cuvant cosmetizata de soft. Insa atunci când privesti prin acel binoclu nu este obligatoriu sa fie tot asa de bun binoclul, ci vizual exista probabilitatea sa fie chiar pe dos ca in foto. Adica telefonul de multe ori compensează lipsurile optice ale unui binoclu slab. Ba chiar poate sa defavorizeze pe un binoclu mai bun prin adăugarea unui contrast mai cuminte daca deja binoclul are unul ridicat, prin exagerarea distorsiunilor liniare daca telefonul are acela&#537;i tip de distorsiune, prin subexpunerea imaginii atunci când binoclul cu transmisie mai mare ar arde zonele de alb prea mult. Deci la telefon +binoclu  vorbim prea mult de "cosmetica " &#537;i "silicoane" fotografice... pe când la vizual vorbim de realitatea optica a binoclului, adica ce ne intereseaza pe noi la un binoclu

valy
10 Oct 2025 17:59


Din ce zici tu aici singurul care pica prost e ochiul, care nu corecteaza, nu compenseaza, nu satureaza, nu nimic, practic de aceea prefer (eu) fotografia, lucrurile capata viata, capata culoare, pe cand ochiul arata natura asa cum e ea, cenusie, terna, imperfecta, necorectata. Nu, multumesc...  :lol:
Din pacate aici drumurile noastre se separa iremediabil ..

tudor
10 Oct 2025 19:13


Discu&#539;ia nu este despre frumusetea si utilitatea fotografiei propriu zise prin binoclu, care este binevenita &#537;i poti avea rezultate chiar frumoase si spectaculoase. Aici nu te contrazic. Insa eu am tras un semnal de alarma doar despre fotografia prin binoclu ca metoda ineficienta de comparare a doua binocluri.

Daniel Simion
10 Oct 2025 19:36


Dar daca folosesti un telefon care permite setari manuale in totalitate si pastrezi aceleasi setari de la un binoclu la altul?

sorin georgescu
10 Oct 2025 20:00


Nu ati zis nimic despre link-ul pe care l-am pus. Omul ala a pozat prin ocular, deci unii de pe aici ar fi incatati sa-si dea cu parerea. El zice ca ii place mai mult versiunea noua (nu stim daca are interese comerciale). Insa eu unul observ ca versiunea noua are coatingul verde, cea veche il are rosu-mov. Mai observ finisajul aluia vechi mai serios, mai calitativ si o greutate usor mai mare, inclusiv dimensiuni mai mari. Deci asta nou este, mai ieftin, verde la coating, mai usor, mai scurt si mai plasticos. FOV-ul mai mare probabil ar implica si anumite dezavantaje optice deoarece orice este o balanta de plusuri si minusuri, castigi la ceva, pierzi la altceva. Zona, "bun si ieftin".

tudor
10 Oct 2025 20:13


Dar daca folosesti un telefon care permite setari manuale in totalitate si pastrezi aceleasi setari de la un binoclu la altul?
Chiar &#537;i dacă ai putea trage în mod complet manual cu telefonul cu aceleasi setari, tot o să rămână câteva probleme din cele men&#539;ionate de mine mai sus care vor face compara&#539;ia binoclurilor nerealista, cum ar fi: 
distorsiunea pe margini si claritatea pe margini ale binoclului pot fi compensate sau accenute in functie de forma distorsiunii si curbura de câmp ale obiectivului aparatului foto. Deasemenea si astigmatismul binoclului poate fi compensat sau accentuat în func&#539;ie de astigmatismul obiectivului foto. Aberatiile cromatice ale binoclului deasemenea se pot cumula sau neutraliza în func&#539;ie de dispersia cromatica a obiectivului foto. Deci cu alte cuvinte obiectivul foto al aparatului poate sa neutralizeze sau dimpotrivă să accentueze în fotografie anumite aberatii optice, în func&#539;ie de prezen&#539;a sau absen&#539;a acestor aberatii în binoclurile testate în realitate la vizual

valy
10 Oct 2025 21:22


Afirmatiile sunt valabile in contextul in care telefonul are acele probleme optice si/sau geometrice. Eu tind sa cred ca nu prea le are, sau daca le are ele sunt corectate automat. Iesea scandal mondial daca telefoanele aveau slabiciuni d'astea.
Desigur ramane valabila problema WB-ului, a saturatiei, a sharpului aplicat, al compensarii epunerii, dar aici nu ai ce judecati sa faci, sunt irelevante pentru ca suntem constienti ca telefoanele aplica astfel de ajustari, tind sa cred ca le aplica chiar daca pozezi RAW. Poti controla oarecum timpul de expunere, dar nu vad o relevanta pt teste, cred ca diferenta de luminozitate e greu de decelat.

tudor
11 Oct 2025 07:27


Valy, păi telefonul î&#537;i face corec&#539;ii automate la greu mai sles corec&#539;ii ale obiectivului minuscul pe care îl de&#539;ine ca să "arate" cat mai bine poza, tocmai asta spun &#537;i eu! deci Nu po&#539;i compara două binocluri in mod obiectiv printr-un dispozitiv supercosmetizat prin soft care "înfrumuse&#539;ează" realitatea vizuală doar să arate bine pe ecranul mic al telefonului, dar care mai &#537;i î&#537;i schimbă algoritmul pentru fiecare click în parte in func&#539;ie de subiectul pozat sau de iluminare ( de aia ii zice "smart" telefon) Reviewurile noastre aici pe astronomy trebuie sa fie despre binocluri, nu despre telefone mobile.. Cu cât poza arată "mai bine" cu atât mai mult este implicat softul în acest proces de cosmetizare/corec&#539;ie. &#536;i ce este cel mai important aspect pt insuccesul compararii a două binocluri prin fotografia afocala la ocular, este faptul că cosmetizarea/ corec&#539;ia softului telefonului este "smart" adică aplicată diferit de la un subiect la altul &#537;i de la o situa&#539;ie de iluminare la alta. Tocmai datorită acestui algororm "smart" Binoclurile se judeca cu ochii, doar la vizual,  nu modificate cu softuri AI sau alte cosmetizari automate ale telefoanelor, pentru ca la realitatea vizuala surpriza poate fi foarte mare (in bine sau in rău) de zici ca e alt binoclu!
 Consider că am fost destul de explicit cu exemplele si lamuririle date în a demonstra că, compara&#539;ia a două binocluri se face fără intermediari "smart", adică direct la realitatea vizuală in optica binoclurilor, Nu introducând &#537;i interferand în ecua&#539;ie, pe lângă optica binoclurilor comparate, o altă optica (obiectivul foto) &#537;i o procesare "smart" (softul telefonului)

Revenind la binoclurile noastre chineze&#537;ti. 
După cum a zis si Sorin Georgescu (&#537;i subscriu la ce a scris), problema de fond a produselor chineze&#537;ti pentru mase este inconsistenta. Aceasta inconsistenta e suficientă să mă facă să consider binoclurile chineze&#537;ti doar ca produse ieftine care dacă se strică nu se repară ci se  schimbă. Acest lucru încurajează consumerismul... consumerism care alimentează produc&#539;ia de proastă calitate. Este un cerc vicios între&#539;inut si de noi oamenii care am muscat momeala producătorilor de "jucarii"...Nu mai putem trai fără "jucarii"

zoth
11 Oct 2025 10:04


... (as fi curios ce parere aveti): https://youtu.be/ZXwlNar_hzE

Pe mine ma sperie chestiile astea, doua binocluri vizibil diferite cu aceeasi denumire, nici macar o litera sau o cifra de diferentiere intre ele ... cand comanzi asa ceva pe care il primesti acasa?
Cine garanteaza ca sunt numai doua modele? Ambele par panarame (Dorin m-ar contrazice cred) dar cel vechi pare lucrat mai bine ...

CristiB
11 Oct 2025 11:22


Aceasta inconsistenta e suficientă să mă facă să consider binoclurile chineze&#537;ti doar ca produse ieftine care dacă se strică nu se repară ci se  schimbă. Acest lucru încurajează consumerismul... consumerism care alimentează produc&#539;ia de proastă calitate. 
...si asa in 4-5 ani cumperi cam tot atatea, si cand tragi linie ajungi la pretul unui binoclu pur-sange ce functioneaza impecabil si 30 de ani,  dar constati dejamagit ca chinezii au ramas cu banii iar tu cu cateva bucati de plastic inutile.  Tineti-o tot asa! Trebuie sa traiasca si baietii aia din ceva. 
Am visat si eu visul asta,  am acelasi sange, si am avut aceeasi mentalitate,  dar dupa cateva bucati dezamagitoare mi-am dat seama ca intr-adevar doar visez sa gasesc ceva si ieftin si bun, apoi am schimbat macazul.  Acum am liniste,  optica la superlativ si imi doresc doar sa fiu sanatos si sa pot folosi acea optica atat cat poate ea sa duca. Si daca dupa 30 de ani optica o sa cedeze , nu-i bai,  in cazul in care o sa mai fiu pe Pamant,  am timp destul sa strang bani pentru altul nou.  &#128578;
Dar eu un singur lucru nu inteleg,  chiar daca am acelasi sange,  in Romania exista cultul masinii,  trebuie sa fie cea mai deosebita, sa impresioneze la maxim...chiar daca dau si ultimul ban din buzunar. Dar cand vine vorba de optica cu aceleasi calitati impresionante ca si masina...nu, nu se poate,  trebuie sa fie buna calitatea,  dar va rog  cat mai ieftina,  daca se poate chiar gratis. 
Daca s-ar aplica cultul masinii si in cazul opticii,  Romania ar avea cele mai bune scule optice din lume.

Mircea Pteancu
11 Oct 2025 11:56


Chestiunile discutate aici depasesc cu mult domeniul binoclurilor. 
Un aspect de nisa. Din motive deja discutate de voi, pentru viitorii colectionari de telescoape antice si pentru viitorii cercetatori ai istoriei telescopului, telescopul ''zilelor noastre'' va fi un mare rahat imprastiat. Aplicabil si binoclurilor, tot mai plastifiate. Nu-i departe ziua in care sticla va dispare din optica disponibila poolimii. 

Mircea

mmarin
11 Oct 2025 11:56


@sorin georgescu: Dacă modelul nou era disponibil acum un an juma' îl cumpăram cu ochii închi&#537;i, nu mă aruncam la Celestron Regal. Evident că e o panaramă &#537;i probabil că se strică fără măcar să-l bruschezi dar pentru pentru nevoile mele e suficient de bun.

sorin georgescu
11 Oct 2025 12:34


Mircea Pteancu, nimic in viata reala nu este "pur". Toate-s cumva amestecate. Ca altfel nu ar mai fi viata reala ci.... virtuala. Noile generatii crescute cu ochisorii in ecranase deja se afla pe jumatate in viata virtuala. Si da, ai dreptate, sticla va ajunge material de lux! Ca si branza facuta din... branza! Acum 50 de ani nu exista decat branza din branza si ultimul sarac o manca. Acum bani sa ai, mergi la "raionul de lux" si cumperi facatura. Una ceva mai buna, dar tot facatura. Asta e mersul. Suntem din ce in ce mai multi si mai indopati cu "basini" in cap (legate de drepturi fara obligatii). In timpul asta comunistii chinezi ne trag presul de sub picioare, incet, incetisor. Pentru ca ei au ramas la vechea doctrina care exista si la noi pe vremea sovietic-comunista, adica fara "productie nu exista bunastare". Cand stai degeaba in fata unui ecranas si manevrezi cifre virtuale (adica pacalesti pe altii) nu produci in realitate nimic, doar papi, consumi si caci. In felul asta occidentul este un joc piramidal, toti vor sa pacaleasca pe toti, adica sa castige fara sa faca nimic, adica sa castige din munca/truda altora. Cei care au mai ramas sa munceasca sa produca ceva sunt dispretuiti, adica, "niste prosti". Peste toate planeaza noua religie a ateilor, cea cu "salvarea planetei" (care le umple golul din sufletul lor ateu). Dar politica asta e precum apa sfintita turnata pe mort. Nu-l mai invie dar consoleaza rudele indurerare adunate in jurul coparseului. Si daca nu-l ingroapa la timp incepe sa puta. Si asa ajungem la binocluri. O zona de nisha, mica, micuta. Insa discutia ar fi total plictistoare, sterila daca ne-am rezuma doar strict la subiect.

CristiB, observatia cu acest cult al masinii detinute este reala si teribila. Dar nu e nimic nou sub soare pe planeta noastra. Toti amaratii, inapoiatii, tribalii au acest cult al masinii detinute sa se fuduleasca in societatea lor cu valori primitive si bolnave. In mintea lui simplificata majoritarul crede ca daca sta intr-o masina scumpa, de lux, ceilalti babuini se vor uita cu admiratie la el. Adica dintr-un maimutoi banal, inapoiat, incult, primitiv si foarte frustrat, fara respect de sine, se va transforma intr-un "maimutoi premium" din privirile pline de jind din partea lighioanelor cu care se aseamana pana la totalitate si monotonie. Doar detinand o masina premium! 
Deja daca ne uitam la noile generatii crescute la lumina ecranaselor vedem ca orice exemplar macar si putin altfel decat turma este rejectat de turma. 
De aceea exista si expresia, "masina de invingator". Daca vreun babuin din asta se duce la intalnire cu alte maimute ca el intr-o masina rapanoasa, grupul de maimute il vor rejecta ca pe un "neica-nimeni". 
Ei bine, detinerea de binocluri de catre maimutele astea e ceva de neinteles. E un obiect de folosinta ocazionala care e format din doua tevi prin care te uiti si vezi ceva....marit (cumva) - apropos, prin Talciok Vitan e un tigan fost prin UK care vinde binocluri pe o masuta. Preturile sunt enorme, peste Olix. Toate sunt decolimate intre grav si deosebit de grav pana la nefunctionarea unui ocular sau nu vezi nimic.... Ei bine, se mai gaseste cate unul care cumpara. Am asistat la scene in care unul se uita prin binoclul (grav) decolimat si zicea ca "ce misto se vede!".... In fine, greu de redat in cuvinte, insa realitatea bate filmul.

PS - mie mi se pare din acel video ca Svbony vechi e mai bun decat cel nou. Dar evident, doar a explicat in detaliu Tudor cat de aiurea e sa judecam dupa poze cu telefonul.
Si intradevar, e horor sa apara un model nou cu aceeasi denumire, insa foarte diferit din orice punct de vedere. Oricum, daca as alege intre un coating rosu-mov si unul clasic verde, mi-ar lua o secunda sa aleg pe cel rosu-mov. Nu mai spun si cum arata pe afara la finisaj... Chiar in poze! Plus ca pretul la asta nou e usor mai mic.... Deci imi miroase a tzeapa. iar acum pe Amazon inca mai sunt putine din cele vechi insa destule din cele noi. Asta daca ne luam dupa poze din anunt..... Ca nu stim ce primim. Noroc cu "sfantul" RETUR ! 

Mentionez ca am deja de aproape 2 ani unul model vechi 10x42 si e chiar bunicel. Inca merge perfect si l-am si tavalit oleaca, nu a fost afectat cu nimic. In lipsa de ceva de top, se poate folosi. Ma deranjeaza doar magnificatia 10x deoarece la vant puternic imi tremura in maini. Cu timpul am ajuns fan pentru magnificatia de 8X care mi se pare ideala la utilizare terestra. Evident, conteaza definitia, parerea mea fiind ca o definitie mare compenseaza o magnificatie mai mica. Adica pot spune ca nu mai imi plac magnificatii mari cu definitie redusa. 
Doar avand multe binocluri invatam, incet incet..... Insa se duc banii pentru "masina de invingator"! :lol:

CristiB
11 Oct 2025 14:05


"... dar sa compari o fotografie facuta cu ap foto sau telefon cu o captura de ecran....e ilogic rau de tot (o captura de ecran e infinit mai slaba fata de o fotografie..
Silviu eu nu am glumit,  fotografia respectiva am facut-o cu telefonul,  care nici macar nu e ceva de top. Nici nu am mintit cand am spus ca e facuta doar cu jucariile mele. 
Totul a plecat de la afirmatia citata,  am asteptat un raspuns dar nu a venit. 
Nu e obligatoriu ca o captura de ecran sa fie infinit mai slaba decat o fotografie facuta direct in natura. Cum a spus si Tudor tehnica si software-ul de astazi poate face o captura de ecran mai vie si mai intensa decat originalul insusi. 
Ce se vede in acea imagine,  adica Pluto,  e captura capturata de captura capturii, si inca arata bine, captura redata de LG-ul meu ce are o rezolutie incredibila si care in acelasi timp e mai subtire decat sticla ce o am la balcon.  Asa de departe s-a ajuns cu electronica asta. &#8311;
Am mai adaugat doua capturi de ecran luate cu telefonul de la tv-ul amintit.

nobody
12 Oct 2025 06:11


Din ce zici tu aici singurul care pica prost e ochiul, care nu corecteaza, nu compenseaza, nu satureaza, nu nimic, practic de aceea prefer (eu) fotografia, lucrurile capata viata, capata culoare, ...
Ba le face si ochiul, dar in mod diferit de aparatul foto / telefon, aici e problema, si nici ochii nu-s la fel.
Se pot face comparatii si prin foto la anumite aspecte, dar nu ca aia de pe yuturb.

CristiB
12 Oct 2025 10:50



Se pot face comparatii si prin foto la anumite aspecte, dar nu ca aia de pe yuturb.
&#128077;

sorin georgescu
12 Oct 2025 11:15


adica Pluto, e captura capturata de captura capturii, si inca arata bine, captura redata de LG-ul meu ce are o rezolutie incredibila si care in acelasi timp e mai subtire decat sticla ce o am la balcon. Asa de departe s-a ajuns cu electronica asta. &#8311;pozele postate de tine sunt niste mizerii sinistre, o manjeala colorata. 
Nu foloseste la nimic rezolutia aia imensa pe acel ecranas minuscul de LG.
...Dar atunci cand judecam poze pe telefon ne aflam intr-o alta lume, una imaginara. Daca zice "neica-nimeni" mai sus ca si ochiul compenseaza (mai ales ochii de melc), si imaginatia compenseaza mica poza pe micul ecranas de telefon ca o mica sorcova cu un numar imens si colosal de pixeli (inutili).
Deci daca ochii ne pot juca feste (am vazut in real life oameni incantati de imaginea grav decolimata pintr-un binoclu mizer), mintea ne joaca feste si mai grave.

valy
12 Oct 2025 11:23


 (am vazut in real life oameni incantati de imaginea grav decolimata pintr-un binoclu mizer), mintea ne joaca feste si mai grave.Sigur nu era ca la alba neagra pe vremuri cand 2-3 asazisi habarnisti jucau si castigau, inghiteai momeala, pariai si pierdeai? De obicei asta se intampla cand te vedeau ezitant, indecis.

catalin dumitru
12 Oct 2025 13:06


În 2020 sau 2021 am dus în talcioc acel binoclu "Ersde " 30x80 , încă nemodificat , să arăt panarama unui amic pasionat de binoacle.  Un vechi cunoscut (electrician auto) l-a pus la ochi &#537;i a exclamat acel 'uau' plin de satisfac&#539;ie . 

Am rămas cu gura căscată , acel binoclu în forma lui originală arătând o imagine mizerabilă , neclară dar cu afov mare &#537;i ortoscopicitate perfectă . Probabil l-a păcălit câmpul ăla de vreo 70 de grade , că altfel  nu în&#539;eleg reac&#539;ia tipului .

zoth
12 Oct 2025 15:00


Cristi, in curand nu va mai fi nevoie sa faci capturi de ecran sau poze la ocular .. A aparut SA208 care are camera incorporata de 6Mp si poate trimite pozele pe telefon prin wifi  :)

https://www.svbony.com/products/sa208-binoculars?srsltid=AfmBOop5Dw_PdRz02KvgOROZjjxLoOedghKr0jVu__NqC1f1a5SySuad#img-5

CristiB
12 Oct 2025 16:45


Pai de ce  ,,in curand" daca vecina  ,,deja il are"!?&#128578;
Scuze ca am stricat topicul,  asta nu e chinezarie.
AX Visio https://share.google/P5lbMQxka2jGMZMz2

valy
12 Oct 2025 17:49


Pai nu se pune, acolo la austria, elvetia, germania, sunt bogari, castiga 2-3000 E pe luna, isi permit sa ia odata un Swaro. Aici la noi e problema, sunt o groaza castiga milioane, ioc taxe, deci brutu=netu, si vor ieftin si bun, de pe temu, trendiol, alibaba.
Deci asteptam teste cu binoclurile chinezesti bune si relativ ieftine, cine se incumeta?

CristiB
12 Oct 2025 17:58


...Aici la noi e problema, sunt o groaza castiga milioane, ioc taxe, deci brutu=netu, si vor ieftin si bun, de pe temu, trendiol, alibaba...
&#128517; gura pacatosului adevar graieste! Persoanele de fata se exclud. 
,,Teste cu binocluri chinezesti ieftine si bune" este acelasi lucru ca si cautarea taramului unde curge lapte si miere. Din fericire pentru chinezi mierea curge doar spre ei.

Mircea Pteancu
12 Oct 2025 19:01


Sa nu fie cu suparare dar sunteti comici tare de tot  cu topicul acesta. Era vorba sa fie despre binoclurile chinezesti dar cumva tinde sa se extinda la toate produselel lor. Inclusiv telescoapele, ca pe mine acelea ma intereseaza.
Apoi dragilor, eu vin cu Masina Timpului de la o distanta mai maricica, nu de la primul colt. Ma credeti daca vreti dar, daca nu era boom-ul telescoapelor chinezesti, la ora actuala astronomii amatori romani - incomparabil mai putini ca acum -  si-ar fi numarat banutii cu manusile de box si ar fi considerat ca daca isi cumpara al treilea telescop si trec de la 70mm la 114mm,  fac un pas urias inainte. Ca primul telescop accesibil ar fi fost rezultatul unui profund studiu de marketing: 52mm sau 56mm.
Inca imi amintesc foarte bine de vremurile in care un ocular mai ca lumea costa cat un salar mediu pe economie. Pret din care, cu toate bubele din capul lor, chinezii au demonstrat ca majoritatea erau ceruti pentru aburi, vanturi si infuzii.
In alta ordine de idei, in alte tari nu exista numai zabalosi ca CTP ci inca mai exista jurnalisti de investigatie adevarati. Uite asa am vazut, filmate sub acoperire, negocieri cu chinezii. Procentul de rahat din chinezarii, dragii lui moshu', este stabilit de rahatii care cica va reprezinta. Chinezii executa comanda, conform negocierilor. Ticalosii din Europa care scriu pe produse '' calitate germana produsa in RPC'' sau ''conform normele CE'' sunt autorii morali ai chinezariilor.

Cu asta inchei: linia celor putini care mai produc in UE dar fac numai produse scumpe este fundamental gresita. O buna parte din profit ar trebui sa o intoarca spre cel putin un produs popular, accesibil si vizibil mai bun decat chinezariile. Altfel n-au viitor. 

Mircea left the building

valy
12 Oct 2025 20:36


ar/am/as fi avut Takahashi acum. Daca stau sa ma gandesc parca as fi preferat sa nu se fi inventat Skywatcher...zic..

Mircea Pteancu
13 Oct 2025 10:57


valy

Vezi ca a sunat desteptatorul, trezeste-te, nu mai visa, risti sa-ti cada mana in oala de noapte.

Mircea

valy
13 Oct 2025 11:41


Mda, poate ca am fost cam dur cu Skywatcher, dar intrebarea este legitima.

In fine, e de observat un lucru la Skywatcher, nu s-au bagat sa faca binocluri, nu au dat tepe, si au o istorie lunga, cel putin din 2005-6 de cand am luat eu newtonul. Calitate ok, nu extraordinara dar nici jalnica, consistenta excelenta as putea zice, n-au sarit calul si n-au coborat stacheta, nu s-au aventurat in afara zonei lor de experienta. Si totusi nu au binocluri, oare dece?

tudor
13 Oct 2025 12:09


Skywatcher se axeaza pe telescoape cu un raport calitate pret exceptional. Au reusit aceasta ramanand concentrati doar pe un palier, cel al telescoapelor si al accesoriilor acestora. Si e foarte bine ca fac acest lucru, ca altfel s-ar imprastia si ar intra cu productia in prea multe zone de produse in detrimentul calitatii! Totusi nu s-au putut abtine si si-au pus numele si ei pe niste binocluri   :lol: binoclul Skywatcher 2.1x54 si 2.1x42

Cristian Kata
13 Oct 2025 14:02


"Dar eu un singur lucru nu inteleg, chiar daca am acelasi sange, in Romania exista cultul masinii, trebuie sa fie cea mai deosebita, sa impresioneze la maxim...chiar daca dau si ultimul ban din buzunar. Dar cand vine vorba de optica cu aceleasi calitati impresionante ca si masina...nu, nu se poate, trebuie sa fie buna calitatea, dar va rog cat mai ieftina, daca se poate chiar gratis.
Daca s-ar aplica cultul masinii si in cazul opticii, Romania ar avea cele mai bune scule optice din lume."


Cultul masinii nu este altceva decat incultul masinii, adica sa ai cultul masinii inseamna sa nu ai habar despre masina, doar sa observi numarul de priviri atrase, in rest habar nu ai ce e sub capota, nici nu are rost sa vorbim despre raportul calitate pret, vorbim doar de raportul efect/pret, mai exact masina are un alt scop, nu cel firesc ci mai degraba unul asemanator podoabelor, adica pur vizual; si trecand la orice alt cult de acest fel, putem include si cultul binoclului care se pliaza perfect pe cultul masinii.
Asa ca e nevoie de o corectie:
"Daca s-ar aplica cultul masinii si in cazul opticii, Romania ar avea cele mai ARATOASE scule optice din lume."

valy
13 Oct 2025 14:35


".. in rest habar nu ai ce e sub capota.."Pai de cand astept sa vedem ce e sub capota unui binoclu, si dece, ce implicatii are fiecare solutie, ce avantaje/dezavantaje are, ca sa decidem singuri cand vrem un binoclu, dupa ce sa ne uitam, altceva decat pret si brand. Cine arunca primul piatra?

zoth
13 Oct 2025 15:06


 ... de cand astept sa vedem ce e sub capota unui binoclu ... 

Ti-am aratat la Vanguard din toate directiile posibile. Crezi ca te-a ajutat la ceva?

... ca sa decidem singuri cand vrem un binoclu, dupa ce sa ne uitam, altceva decat pret si brand.

Poti sa te uiti mult si bine la un bino (mai ales roof), mecanismele interne nu sunt la vedere, nu poti sti ce e plastic sau metal in el ...
Loteria chinezeasca ramane valabila  :)

Cristian Kata
13 Oct 2025 15:29


valy, ce binoclu te-ar interesa? Vrei sa achizitionezi un binoclu? Hai sa rezolvam o problema pas cu pas.

valy
13 Oct 2025 15:51


In principiu vroiam sa imi iau unul, doua chiar. Am incercat, n-am reusit, am renuntat, mi-am zis ca fac eu unul din doua ED-uri de 50mm. Dupa care piticu de pe creier a revenit. 10x50 sau 15x70, pentru astro, de preferat camp aparent mai larg. NL Pure pica, desi cumva reuseam cu unul singur sa acopar si camp real mare si magnificatie mare. Pica din cauza de pret, excesiv pt. mine. Nu-mi plac chinezismele din principiu, dar si din motiv de nervi, calitate, in special partea mecanica si/sau confort vizual. Apreciez pozitiv feelingul, modul cum se simte/cum sta in mana.

zoth
13 Oct 2025 17:00


Daca vrei pentru astro cea mai buna varianta dupa mine ar fi un binoscop cu oculare carmite la 45 sau 90 de grade, dupa dorinta. Un 70 sau 82 de preferat, cel de 100 e deja foarte mare si greu. Mi s-a parut cel mai comod instrument pt astro. Ai pozitie comoda, vedere binoculara si magnificatia pe care o alegi singur.

Cristian Kata
13 Oct 2025 17:15


APM 10x50, Fujinon 10x50 sau variante cu camp mare dar mai slabe optic cz 10x50 sau hensoldt 10x50 (reglaj individual), inafara de cz restul sunt destul de grele.

valy
13 Oct 2025 20:26


Da, stiu, cam acelea sunt variantele 
Sincer, dar sincer, mi-a cazut cu tronc asa ceva, o forta itezistibila ma atrage, nustiu dece, poate formele poate altceva: https://imaging.nikon.com/sport-optics/lineup/binoculars/nature/x50x70/
Ambele, in pereche, ca sunt complementare. Oi gasi eu pe cineva care sa prefere noile minuni binocluri chinezesti si vrea sa se debaraseze de vechituri. Au camp aparent mic, dar sunt dispus la unele sacrificii.

CristiB
13 Oct 2025 20:33


... mi-a cazut cu tronc asa ceva, o forta itezistibila ma atrage, nustiu dece
...
De cand au devenit binoclurile pur  japoneze chinezarii?
Alegerea e foarte buna,  nu sunt ED-uri dar au o calitate exceptionala. 
Problema e ca in ultima vreme nu se mai gaseau pe piata,  dar poate au aparut din nou,  nu am mai verificat.
Am vrut sa le iau si eu,  le platisem,  dar au spus ca nu stiu cand o sa le primeasca din nou asa ca am luat banii inapoi si am cumparat Swarovski.

tudor
13 Oct 2025 20:51


Da, stiu, cam acelea sunt variantele 
Sincer, dar sincer, mi-a cazut cu tronc asa ceva, o forta itezistibila ma atrage, nustiu dece, poate formele poate altceva: https://imaging.nikon.com/sport-optics/lineup/binoculars/nature/x50x70/
Ambele, in pereche, ca sunt complementare. Oi gasi eu pe cineva care sa prefere noile minuni binocluri chinezesti si vrea sa se debaraseze de vechituri. Au camp aparent mic, dar sunt dispus la unele sacrificii.

Nu vei da gres cu ele pentru ca sunt din alta liga!  Atat ca sunt scumpe. Am prezentat mai demult binoclul asta Nikon 10x70. Era a lui Daniel. Bineinteles ca nu se compara cu chinazariile! Bineinteles ca are si modele ieftine fabricate in China, dar cele premium iti vor fura inima, avand calitate de top ca acest binoclu 10x70 sau 10x50
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=19010&view=next&sid=0a6b69fb319ef7334ab0edfbebe1fd76

valy
13 Oct 2025 20:53


... mi-a cazut cu tronc asa ceva, o forta itezistibila ma atrage, nustiu dece
...
De cand au devenit binoclurile pur  japoneze chinezarii?
.
Pai nu sunt chinezesti, dar m-a intrebat colegul cam ce vreau, si asta e solutia mea de rezistenta in fata chinezismelor actuale. Se mai gaseste SH, poate cine stie, am noroc.

CristiB
13 Oct 2025 20:58


Solutia e foarte buna,  daca ajunge sa fie si pusa in practica...cam asta e pentru ceva ani in materie de binocluri! &#128578;
Il gasesti nou aici,  e un magazin de produse pentru fotografie, dar face si stocuri cu produse de optica.  De obicei lumea nu prea cauta in magazinele dedicate foto produse de optica,  in cazul nostru binocluri. 
Nikon 7X50 IF HP WP Tropical mit Skala - Foto Erhardt https://share.google/GTU4bZ5GZCIcrsIxe
E un magazin serios,  cand nu se gaseau oculare Morpheus pe piata doar ei le aveau,  mi le-au livrat sigilate,  si chiar mi le-au si schimbat pe primele de 6,5 mm cu altele tot Morpheus dar de 9 mm.

Cristian Kata
13 Oct 2025 21:15


valy, eu nu cred ca esti dispus la un camp de 5,1 grade, nici tu nu crezi ca vrei asa ceva, spui la inceput ca vrei camp cat mai mare apoi iti place ceva cu un camp chiar foarte mic...eu sunt absolut sigur ca NU vrei asa ceva;

valy
13 Oct 2025 21:18


... 
Nikon 7X50 IF HP WP Tropical .Atentie, Tropical e copia infidela, nu e bun! Neaparat IF SP!

valy, eu nu cred ca esti dispus la un camp de 5,1 grade, nici tu nu crezi ca vrei asa ceva, spui la inceput ca vrei camp cat mai mare apoi iti place ceva cu un camp chiar foarte mic...eu sunt absolut sigur ca NU vrei asa ceva;Hmm, poate ca nu e asa rau. Depinde. Am pus BCO 18 mm pe binocularul ala incropit. E ok, cat timp nu treci la el de la XW-ul de 70' si invers.

nici tu nu crezi ca vrei asa ceva, spui la inceput ca vrei camp cat mai mare apoi iti place ceva cu un camp chiar foarte mic...eu sunt absolut sigur ca NU vrei asa ceva;Vointa si putirinta sunt uneori divergente, csfncsf, asta e.

Cristian Kata
13 Oct 2025 21:35


Cu siguranta nu e rau dar depinde cat de mult tii la camp, dupa cum ai inceput eu am inteles ca tii mult, eu am un fix cu campurile largi, e o chestie subiectiva peste care nu pot sa trec indiferent de calitatea imaginii intr-un camp mai mic, am intalnit fixul asta si la atii, nu e o treaba buna pt ca tine mai mult de ceva subiectiv, un fel de moft dar nici nu imi propun sa renunt la el :).

valy
13 Oct 2025 22:03


Ca sa fiu ontopic, exista ceva chinezesc echivalent?

mmarin
13 Oct 2025 22:26


Ceva asemănător &#537;i în stoc de la chinez ar fi APM MS10x50 ED, dacă mai are cineva încredere în APM. Sau Helios LightQuest HR.
  @Cristian Kata: Eu n-am aversiune la câmp îngust dar când lumina zilei e intensă prefer, pentru confort, un instrument cu câmp de minim 60°.

sorin georgescu
13 Oct 2025 22:39


Cristian Kata valy, eu nu cred ca esti dispus la un camp de 5,1 grade, nici tu nu crezi ca vrei asa ceva, spui la inceput ca vrei camp cat mai mare apoi iti place ceva cu un camp chiar foarte mic...eu sunt absolut sigur ca NU vrei asa ceva; in opinia mea Kata stie bine ce zice si trebuie luat in seama. Probabil toti trecem prin aceleasi etape, mai repede sau mai lent. Kata a ajuns deja departe, asa ca stie el ce spune. Eu unul inteleg tare bine. Am aflat pe pielea mea! (a se citi buzunarul meu).
Si sa nu uitam, dreptul la RETUR este ca plasa de siguranta la circ.

Cristian Kata
13 Oct 2025 22:41


Ca sa fiu ontopic, exista ceva chinezesc echivalent?
Este, asta: &#20013;&#22283;&#38617;&#31570;&#26395;&#36960;&#37857;&#21313;&#20493;&#19971;&#21313;

tudor
14 Oct 2025 09:20


Tărâmul binoclurilor este unul preferen&#539;ial si deschis tuturor preferintelor de toate felurile. Nu exista o reteta de binoclu buna pentru toti, fiecare î&#537;i are rigorile si doleantele proprii, mai bine sau mai pu&#539;in conturate în func&#539;ie de experienta. La instrumentele astronomice exista multe "febre", dar doua sunt cel mai des intalnite printre astronomi, considerate aproape axiome:
1 febra aperturii cât mai mari
Si
2 febra campului vizual cât mai mare
Aceasta din urma, la care ma voi referi, este de multe ori folosita ca marketing, similara cu goana dupa megapixeli la aparatele foto.
Eu le-am avut pe amândouă &#537;i am căpătat cu timpul o anumită imunitate la aceste "febre", tocmai datorită unor construc&#539;ii optice extraordinare ce s-au a&#537;ezat parcă împotriva acestor curente generale,  si care si-au demonstrat avantajele proprii. Cum ar fi tocmai acest Nikon 10x70 IF, Swarovski Habicht 7x42, TeleVue plossl 32mm (cu diafragma de camp micsorata de mine sub 50grade), Takahashi TPL 33mm, Masuiyama 25mm, Fujiyama 25mm sau alte ortoscopice cu camp extrem de mic. Toate aceste instrumente au un fel de "vino-ncoa" (observat si de altii) &#537;i culmea au in comun chiar acest camp vizual mic tip "gaura cheii". Datorita unor instrumente ca acestea am început sa apreciez mai mult comoditatea si usurinta de privit in fata ocularelor unui instrument cu camp vizual de 50grade, dar bine corectat, decat campul cat mai mare posibil dar cu compromisuri la comoditatea privirii. Compromisuri de comoditate cum ar fi:
-eyebox limitat/libertate restransa de miscare fata de axa optica, 
-eyerelief restrans/distanta de privit mai mica,
-blackouts/aberatii de sfericitate a pupilei de iesire). 
Nu mai zic de corec&#539;iile &#537;i transmisia maxima la aceste instrumente cu camp vizual mic. De exemplu Nikon 10x70 în discu&#539;ie nu are nici un fel de aberatii cromatice chiar daca nu are sticla ED,. &#536;i ce e spectaculos e ca are un câmp vizual ce îl vezi dintr-o privire extrem de comod până pe margini.
Am privit prin oculare de 100 de grade AFOV, extrem de scumpe, am avut oculare de 82grade. Toate, dar absolut toate, sunt incomod de privit pe margini, iar în modul bino este imposibil sa vezi marginile laterale cu amândoi ochii prin aceste oculare.  Ori vezi marginea din stanga ocularului drept &#537;i dispare imaginea din ocularul stâng, ori invers. Deabea în mod ciclop po&#539;i vedea marginea la un ocular de 82 grade, dar &#537;i atunci pierzi contactul cu marginea opusă. Este foarte ciudat si incomod pentru ca e&#537;ti intr-un spa&#539;iu nelimitat de diafragma de camp care te ar fi ajutat mult la orientare si estimarea distantelor intre asterismele stelare. Dar ca să vezi cât suntem de diferi&#539;i,  tocmai asta le place enorm unora la aceste oculare în modul ciclopic, adica lipsa bordurii campului vizual. Acestia dupa ce au gustat din campurile enorme, cu greu vor aprecia avantajele unuia mai mic "tip gaura cheii" (dar pana vor gusta din instrumente de genul celor enumerate de mine mai sus, gen Nikon 10x70 IF)... Cine e muscat de febra campului vizual cat mai mare sunt constient ca nu scapă foarte u&#537;or de ea, &#537;i în&#539;eleg perfect de ce! Dar cat traim experimentam si fiecare rămâne cu preferin&#539;ele lui actuale doar până ce va gusta &#537;i din ceva complet diferit, bineîn&#539;eles cu condi&#539;ia să fie de calitate.

catalin dumitru
14 Oct 2025 11:58


...Am privit prin oculare de 100 de grade AFOV, extrem de scumpe, am avut oculare de 82grade. Toate, dar absolut toate, sunt incomod de privit pe margini, iar în modul bino este imposibil sa vezi marginile laterale cu amândoi ochii prin aceste oculare...

Din cauza asta , în modul bino , claritatea la marginea câmpurilor de peste 60-65 grade este aproape inutilă .

Zic aproape , pentru că mie personal mi se par mai u&#537;or de privit marginile câmpului în sus &#537;i în jos , decât stânga-dreapta . Bănui că e valabil &#537;i pentru majoritatea .

valy
14 Oct 2025 12:16


In principiu vorbim de niste instrumente, un binoclu, un telescop, o camera foto. Ele sunt create ca sa rezolve o problema. De multe ori noi dobandim fetisisme legate de forma, de culoare, de moda, de o marca anume, etc. Dar mai este un aspect pe care l-am observat (la mine): un instrument nu doar rezolva o problema (sau tu rezolvi problema prin acel instrument), conteaza si cum o rezolva. Am patit de-a lungul timpului multe astfel de situatii, de la surubelnite care pur si simplu merg vs altele care se tocesc, indoaie, aluneca in palma, bormasini, calculatoare, echipamente foto etc.
Si binoclul se incadreaza aici. Am un binoclu care s-a rupt. Am un alt binoclu tip "ieftin si bun" cu care nu ma inteleg deloc, desi el bifeaza multe (Lacerta), am altul mic care pur si simplu functioneaza desi nu e perfect, am altul pe care il construiesc eu fix ca asa imi zice piticul de pe creier. Depaseste notiunea de "intrument" acel obiect care pur si simplu te inspira sa il folosesti. Patesc asta cu un obiectiv foto, am luat un Samyiang si pur si simplu ma indeamna sa fac poze cu el. Caut un binoclu, sau doua care sa ma inspire  in acelasi mod. Ca o fi cu oculare de 45' sau de 65' ..vom vedea.
Zicea colegul zoth de un bino cu obiective interschimbabile, dar am intors problema pe toate partile, nu ma inspira, desi il am in minte de mai multi ani. Este si putin riscant ca nu sunt sigur ca gasesc ceva bun, colimat, corect mecanic. Nu se poate tine in mana, si asta e o problema.

zoth
14 Oct 2025 12:32


Daca vrei bino "de mana" atunci Nikon sa fie  :)  Dar inainte de Nikon iti propun sa treci cand ai chef intr-o zi cu soare sa arunci o privire prin Fuji. E mai cazon la aspect, nu are eleganta Nikonului dar imaginea lui ar putea sa te "inspire" intr-un anumit fel ...  :)

catalin dumitru
14 Oct 2025 12:34


Ce mă enervează pe mine la chinezoii lu' pe&#537;te , e că nu fac binocluri măricele , bune de &#539;inut în mâna chiar dacă ar avea  grosismente de 10 spre 15 X .
Mă refer la acel tip constructiv pe care l-am văzut în unele filme americăne&#537;ti : lentile mari , tuburi scurte , invariabil prisme uria&#537;e &#537;i distan&#539;ă mare între obiective . 
Sunt convins că din cauză că sunt foarte scurte , imaginea prin ele suferă mult mai pu&#539;in din cauza tremuratului .
Probabil greutatea ar fi o problemă pentru unii , dar cine a băgat muncă de ocna&#537; în tinere&#539;e , nu ar trebui să se plângă ...

Cristian Kata
14 Oct 2025 12:51


"claritatea la marginea câmpurilor de peste 60-65 grade este aproape inutilă" si cate binocluri 10x avem cu camp de 65 grade clar pana in margine? Putem pune intrebarea si altfel, cate 10x avem cu camp peste 65 grade? Foarte putine. CZ 10x50 este unul dintre cele care are camp de peste 65 grade iar zona de neclar mi se pare extrem de deranjanta, exact cum ai avea la parbriz doar o zona transparenta si in rest totul aburit, sa zicem ca prin zona clara vezi asa incat sa poti conduce, cu toate astea e ceva apasator sa conduci in asa conditii, cam asa si cu campul mare si zona de clar mica, mai ales daca ai pus odata la ochi unu cu camp mare si clar...adio, CZ 10X50 ramane pt melancolici cu "cunoscatori". Din start depinde pt ce ne trebuie binoclul, mie nu imi trebuie sa rezolv ceva concret decat foarte rar, de ex sa vad daca mi-a intrat un animal in gradina, deci sa faca fata la 200m, in cazurile astea pun mana pe orice, si e bun pt ca isi atinge scopul oricare, inclusiv un Auriol ar rezolva tot asa de bine problema. Dar cand e vorba de relaxare, sa te uiti prin binoclu si sa te bucuri de imaginea oferita, lucrurile stau exact pe dos, atunci campul mare conteaza, zona de clar conteaza, totul conteaza si cea mai mica chichita pt care platesti mult ca sa o aibe acel binoclu. 

Daca nu despartim foarte clar in doua scopul "binoclatului" garantat nu ajungem la nici o concluzie: sunt pasionati de astronomie care folosesc binoclul ca instrument, si, sunt pasionati de binocluri care se folosesc de astronomie ca mediu de "lucru" cu binoclul, daca aceste doua lucruri nu sunt clare, vorbim limbi diferite, pentru ca aceste doua mari categorii sunt cele care dicteaza din start asteptarile de la un binoclu. Unii se dau cu bicicleta ca sa ajunga la munca mai repede/nu au mijloc de transport/etc iar altii se dau pt ca le place sa se dea cu bicicleta, cei din urma o sa ia bite de fite poate, primii nu prea... ba chiar sunt satui de pedalat, pt ei fiind o necesitate bicicleta iar pt ceilalti un mod de relaxare. Eu asa cred ca trebuie tratata problema la binocluri altfel...la comun acord sigur nu se ajunge.

tudor
14 Oct 2025 14:24


Ideal este sa le combini pe amandoua, adica si placerea astronomiei vizuale si alegerea instrumentul pe masura acestei placeri. Adica un binoclu trebuie sa il aibă pe "vino-ncoa" pentru că este un instrument ce este o extensie a ochilor ce trebuie sa deservească pe deasupra si cu placere in astronomie. Poate sa aibă pe mama specifica&#539;iilor record dar dacă nu e comod &#537;i plăcut ochiului fiecareipersoane in parte, degeaba. Dau exemplul lui Habicht 7x42. După specifica&#539;ii este o petarda de binoclu! Dar pus la ochi are pe "vino-ncoa " te lasă cu gura căscată. Eu mi-am pus aceasta intrebare: de ce imi place imaginea acestui binoclu ?, că nu ar trebui sa îmi placă doar pentru transmisia lui record. &#536;i am aflat raspunsul: tocmai datoruta acestui AFOV de 46 de grade, el e cel ce imi dă epicentrul placerii privitului prin el. Tocmai veriga slaba se transforma in calitate si avantaj. Pentru ca pot vedea AFOVul acela înconjurat perfect de negru absolut dintr-o singura privire. Merg până acolo încât spun ca dacă Habicht avea AFOVul de 60 de grade de exemplu, efectul ăsta halucinant de interesant disparea, pentru ca nu îl mai puteam vedea "dintr-o bucata" &#537;i comod. Deci strict personal pt mine transmisia lui e pe locul doi ca importanta în crearea plăcerii privitului prin el, pe primul loc fiind, în mod paradoxal, AFOVul mic de ocular ortoscopic.

Mircea Pteancu
14 Oct 2025 14:26


Cum zice unul in motto pe Stargazer Lounge: '' Eu imi folosesc trusa de oculare ca sa observ Universul. Altii folosesc Universul ca sa-si observe trusa de oculare''.

Treaba cu campurile vizuale sta cam asa la mine. Un camp de cinci grade este foarte bun. Orice camp mai mare de atat devine practic inobservabil. A face observatii la mine se cheama a cauta si a vedea detalii. Nu am cum sa observ si sa interpretez si sa absorb detalii intr-un camp mai mare de patru sau cinci grade. De la cinci grade poate fi oricat 6,5 sau sapte sau opt, tot aia e.
Valabil si la oculare. Un camp aparent de 50 grade este acceptabil, bun. Unul de 60 de grade este observabil, excelent. Peste 60, poate fi 68 sau 72 sau 82 ( prin mai mare nu am privit si nu imi ard talpile de nerabdare sa faca asta) tot aia, nu poate fi vazut, interpretat si absorbit cu adevarat.

Este  ca viteza aceea de 240 km/h de pe cadranul Skodei mele. Este acolo dar nu va fi atinsa sau utila vreodata. De ce ? Pentru ca ma simt stapan, ''acasa'', intre 90 si 120. Am ajuns pana la 144 dar nu m-am simtit deloc fericit sau macar confortabil.

Dar ii inteleg pe cei care au fixul campurilor extra-largi. Ei numai la asta se uita. Ca daca s-ar uita la detalii, nu ar mai baga in seama marginea campului. Ce conteaza pentru mine unde incepe Atlanticul, in Spania sau Portocalia, daca minijupa ce ma intereseaza defileaza prin Cucuietii din Deal in Romanica ?

Mircea

Mircea

valy
14 Oct 2025 14:47


E bun citatul. Problema e ce te faci cand nu ai oculare? Mai trebuie un citat si pt cazul asta... :roll: 

La mine cel putin nu e legat de campul aparent. E o parte a ecuatiei, poate. Dar cand ma gandesc la un binoclu ma gandesc la tot, de la greutate, modul cum sta in mana, atingerea, cum se simte partea mecanica, cum stau ochii la ocular, ce se vede prin el, transparenta, claritatea, campul, detaliile in centru, rezistenta la flare, usurinta reglajelor, jocul mecanicii, magnificatia potrivita. Ideea e ca imaginea nu o face ochiul ci creierul, cu ochiul mai poti discuta/negocia dar cu creierul ba... 

Campul real, campul aparent am impresia ca e esential la vanatoare/birdwatching/natura, cand vrei sa urmaresti subiectul, cu cat campul e mai mare si magnificatia e mai mare cu atat ochiul identifica mai usor mistretul sau ciocarlia. De aia inteleg, cred, rostul unui NL Pure unde ai camp aparent urias, camp real usrias, greutate mica, totul intr-un singur binoclu, adica fix ce vor astia cu "natura". ma rog, cel putin asa motiveaza ei cheltuirea 3k+ pe un asemenea binoclu.


'' Unii folosesc oculare ca sa observe Universul, eu folosesc Universul ca sa-mi caut ocularul pereche''

Cristian Kata
14 Oct 2025 14:53


Avand in vedere ca suntem pe forum de astro, ii dau dreptate  domnului Mircea, daca eram pe forum de terestru l-as fi contrazis grav de tot. In modul terestru, un binoclu 10x de 5 grade fata de unul de 6.5 grade cu zona de clar pana spre margine, e pistol cu apa, ca sa nu zic de vreun bolid gen swaro cu camp si mai mare bine corectat. Tocmai de asta am zis ca e bine de facut o diferenta clara, pt ca fiecare are dreptate in zona lui. Nici daca imi da cea mai beton imagine din lume, un 10x cu 5 grade nu ma intereseaza nici gratis, daca la microscop nu am nevoie sa vad toata masa, in natura am nevoie de camp cat mai mare.

CristiB
14 Oct 2025 15:07


. De aia inteleg, cred, rostul unui NL Pure unde ai camp aparent urias, camp real usrias, greutate mica, totul intr-un singur binoclu, adica fix ce vor astia cu "natura".
Daca l-ai fi incercat si in acelasi timp l-ai fi comparat si cu alt binoclu ai fi renuntat la cuvantul urias.
SLC 15x56 il bate la fundu gol pe NL 14x52.
Dar iar am dat-o pe chinezarii.  &#128578;

valy
14 Oct 2025 15:25


Nu prea inteleg, NL Pure are 70'/5.3', SLC are 65'/4.5', deci NL Pure are o magnificatie putin mai mica dar aproape un grad mai mult la campul real.

CristiB
14 Oct 2025 15:28


Da, si cand le pui la ochi o sa vezi realitatea,  nu cifrele ales.  A fost deja o discutie pe tema asta pe topicul aferent unde am pus doua fotografii facute in aceleasi conditii,  una prin SLC cealalta prin NL.

valy
14 Oct 2025 15:33


E bine ca ai putut sa testezi si sa alegi in cunostinta de cauza.

Cristian Kata
14 Oct 2025 15:36


Cristib, Sper sa gasesc postarea asta ca sa pot sa ti-o arat dupa ce o sa iei NL Pure :).

CristiB
14 Oct 2025 15:43


Daca mi-l da cadou il iau,  dar cu bani nu, sunt variante mai bune.  Nu stiu de ce incanta pe toata lumea acest NL, dar l-am incercat in fel si chip si nu e cu nimic,  in afara de pret,  peste SLC. Din contra,  imaginea e usor mai intunecata la NL. Iar mie personal nu imi place cum sta in mana,  parca as tine doua sarmale strivite la mijloc.

tudor
14 Oct 2025 15:52


Revenind la binoclurile chineze&#537;ti &#537;i mai exact rebranduirile europenilor, alegerea se rezuma la cateva gen APM, Delta etc. unde mai po&#539;i găsi cu pu&#539;in noroc un binoclu bun. Iar pentru iubitorii de camp mare (dar incomod) SkyRover este si el un pretendent de luat în seamă.

CristiB
14 Oct 2025 15:59


Putem uita si de APM.  Au schimbat fabricantul iar  acum multe modele sunt varza.  Pana acum doi ani erau cele cu inel albastru.  Erau cele mai bune.  Acum celalalt fabricant produce aceleasi formaturi,  de exemplu 16x70, 10x50, dar sunt din start bani aruncati la gunoi.  Ce s-ar mai merita acum sa se cumpere de la APM sunt binoclurile cu oculare interschimbabile,  a ramas acelasi producator ca la inceput.

tudor
14 Oct 2025 16:07


De asta ziceam ca "cu pu&#539;in noroc" &#537;i perseveren&#539;ă gasim &#537;i ceva bun la APM. Se mai pot găsi în unele stocuri modelele mai vechi. Sau exista chiar varianta SH cu proba.

CristiB
14 Oct 2025 16:15


Nu mai gasim nimic in stoc din pacate,  am scos sufletul din toti distribuitorii din Germania,  eram in limba dupa alea cu inel albastru. &#128578;
Ramane varianta second...sau APM sa faca pace cu vechiul producator.  Lacomia strica omenia!
O alta varianta ar fi Oberwerk.  Patron american, productie in China,  americani multumiti pe CN, vanzare si in Europa din magazinul din Italia. 
Mie imi place acest binoclu ce vrea sa reincarneze un Takahashi,  dar am si doua modele preferate din seria Ultra. 
20X65 ED Deluxe https://share.google/F5EGAwElGKxhSou20

valy
14 Oct 2025 16:25


Pai nu mai bine cumparam direct de la chinezi, binoclu chinezesc cinstit, original, adica nu mai umblam cu cioara vopsita nemteste...?
Comanzi 3 , testezi, si, daca ai noroc, pastrezi unu bun, refund la celelalte ...

CristiB
14 Oct 2025 17:06


Din ce am citit eu pe CN asta ar fi cel mai laudat binoclu de la Oberwerk care poate fi folosit atat pe trepied cat si in mana. 
https://www.rpoptix.com/shop/index.php?id_product=1866&rewrite=2070-ed-ultra&controller=product&id_lang=2

tudor
14 Oct 2025 18:28


Pai nu mai bine cumparam direct de la chinezi, binoclu chinezesc cinstit, original, adica nu mai umblam cu cioara vopsita nemteste...?
Comanzi 3 , testezi, si, daca ai noroc, pastrezi unu bun, refund la celelalte ...
Pai nu po&#539;i pt ca astea sunt comandate de afaceristi europeni care î&#537;i pun numele lor pe ele si le vand ei in Europa direct din China. Tot ei sunt cei care sunt responsabili de calitate, prin faptul ca nu sunt foarte exigen&#539;i în cerin&#539;e către fabricantul chinez. Ce cere chinezului aia ii va da in functie de stabilirea pretului.

PS Iar tie chinezul nu o sa î&#539;i vândă un binoclu decât poate minim 1000 de bucati.

valy
14 Oct 2025 19:07


Ma refer ca comandam, pe persoana fizica, de pe alibaba gen. Nu APM-urile fara eticheta ci ce se vinde si s-a amintit pe aici.

Cristian Kata
14 Oct 2025 20:33


"Ce cere chinezului aia ii va da in functie de stabilirea pretului."
Exact asta nu intelege lumea, chinezul nu da o marfa mai proasta decat ce i s-a cerut si platit! Eu am facut un calcul la un moment dat si am ajuns la concluzia ca un Delta extrem 10x50 de ex iese din fabrica la maxim 100 euro, restul sunt adaosuri, apoi atat si face, 100euro! Degeaba e mare si tare ca e clar pe centru si la aberatii cromatice iese campion, singurul binoclu la care nu am putut tolera aberatiile cromatice, eu care nu prea le bag in seama, dar la delta ma dureau ochii la ce mov aprins imi baga in ochi ca la sudura. Tocmai de asta cred ca e mai bine cu binoclu china integral pt ca ei au profit mai mic decat europenii, nu trece prin atatea maini.

catalin dumitru
15 Oct 2025 01:32


"claritatea la marginea câmpurilor de peste 60-65 grade este aproape inutilă" ... Dar cand e vorba de relaxare, sa te uiti prin binoclu si sa te bucuri de imaginea oferita, lucrurile stau exact pe dos, atunci campul mare conteaza, zona de clar conteaza...

Nu am spus că nu contează zona de clar. Am scris că este aproape inutilă claritatea marginală , la ocularele de binoclu cu afov mare .  Decât să te ui&#539;i prin binoclu ca un câine cu ciudă pe propria coadă , mai bine &#539;ii privirea înainte &#537;i mi&#537;ti pu&#539;in binoclul . Nu încălze&#537;te pe nimeni un bino cu câmp clar până la margine , dar care nu poate fi accesat decat cu câte un ochi.

Mi se pare că nici cei care &#537;i-au pus panoptice la binoculare , nu au fost prea ferici&#539;i .

zoth
15 Oct 2025 07:42


In caz ca am uitat, haideti sa ne reamintim cam ce inseamna un bino chinezesc: plastic, lipici si vaselina ...

https://www.youtube.com/watch?v=WnSEVaptp-Q

Pentru pretentiosi exista insa solutii. Nenea din filmuletul urmator a bagat 18k dolari pentru a testa mare parte din "purtatoarele de drapel" ale celor mai bengoase firme. Castigator pare a fi Nikon WX... vizionare placuta!

https://www.youtube.com/watch?v=N--ScVi5m78&t=434s

CristiB
15 Oct 2025 08:49


Nikon WX 10x50. As vrea si eu o ,,chinezarie" din asta!  Numai ca in realitate e 100% japonezărie. Iar pretul de peste 5 000 &#8364; e mai mult decat attraktiv. &#128578;
Dar sa visam nu ne costa nimic.

Update: 6799 &#8364;. Cu banii astia iau 3 binocluri de la Swarovski,  din clase diferite, si imi mai si raman bani. 
WX 10x50 IF https://share.google/dpGtIXWeGqkZhCJaJ

Stanescu Octavian
15 Oct 2025 12:09


si doar cu asemenea jucarie iti este satisfacuta explorarea informatiei venita din infinitul cosmos ?? fara detalii la planete inel saturn canale martiene benzi eclipse pe jupiter detalii pe Luna  nisip de stele din roiuri globulare culori prin nebuloase  spirale galaxii. investind 2000 6000 E  pt ce ??  10x marire  :lol:  si simti astronomia tinuta  cu o jucarie in mana

CristiB
15 Oct 2025 12:12


Nu stiu cum folositi dumneavoastra instrumentele,  dar noi  ne mai uitam si la pasarici cu ele.

Cristian Kata
15 Oct 2025 13:31


Domnilor, mie imi place pe cat pot sa fiu obiectiv, asa ca de data aceasta nu pot decat sa ii dau dreptate domnului Stanescu, stiti bine ca nu suntem prieteni ca sa il sustin dar nici dusmani nu suntem asta iar sa fie clar :). Un binoclu la o suma astronomica nu se poate justifica niciodata avand ca baza astronomia mai ales ca vorbim de 10X, punct. Ca vrem noi sa o tinem pe a noastra e alta treaba... In prezent din punctul meu de vedere un binoclu chinezesc bun pana in 1000 lei cu 10x, acopera nevoile REALE ale unui astronom ADEVARAT in materie de binoclu. Binoclurile despre care tot vorbim (sau le avem) noi sunt deja in sfera "fitelor", trebuie sa recunoastem acest lucru, ele pe langa faptul ca rezolva ceva, mai au si o parte care intra la "placere,destindere etc...chiar pana la fitze", si nu vad nici o problema in a cumpara un binoclu scump. Nici eu nu vad sensul de a da o caruta de bani pe un binoclu doar ca sa ma uit la stele, vad stelele foarte bine cu un bk7 japonez bine facut care nu are nici urma de aberatii cromatice si stelele sunt foarte bine adunate. Nu mi-am luat binocluri performante pt astronomie ci pt terestru, deci pt astro nu as da o gramada de bani pe un binoclu. Posesorii si amatorii de binocluri care sunt si astronomi reprezinta un procent foarte mic, asa ca se vede clar faptul ca astronomia nu e tocmai tinta unui binoclu si nici nu a fost niciodata, asta nu inseamna ca nu putem sa ne uitam la stele cu binoclul. Mie since mi se par destul de clare lucururile astea in jurul carora se tot face tamtam. 

Si o sa profit de ocazia asta ca sa ii arat lui Cristib unde greseste el: :)
In primul rand toata lumea stie ca daca isi cumpara un swarovski generatie noua sigur are un binoclu calitativ, nu mai discutam pretul, deci asta stie toata lumea. Faptul ca unii cred ca e totusi prea exagerat pretul este alta treaba, iar faptul ca au dreptate e tot...alta treaba. Problema e urmatoarea, tu faci o reclama agresiva la swarovski, esti ca un spam, care apare continuu cu acelasi mesaj obsesiv "swarovski e singurul...etc", iar frecventa asta de spam-are are exact efectul invers, adica o revolta impotriva brandului swarovski, nu stiu daca esti constient de acest lucru. Gandeste cum ar fi daca ar veni de ex Tudor sa ne spuna constant ca Victory e spuma spumelor si orice alta achizitie este o pierdere de bani, oricum TOT la Victory o sa ajungem intr-un final, asta daca suntem normali la cap. Ce parere ai avea tu despre Tudor in acest caz ipotetic? Noa :), exact aceeasi parere au si restul despre tine referitor la felul in care lauzi swaro, exact cum papa e infailibil tot asa de infailibil e si swarovski si la fel de adevarate sunt ambele glume. Acum ma gandesc ca nu te superi pe mine, dar trebuia odata sa lamurim si acest aspect si nu ai nici un motiv sa te superi, am spus doar adevarul, exagerezi cu reclama la swarovski! in rest numai de bine la adresa ta, cel putin din partea mea. 

 :P

CristiB
15 Oct 2025 13:43


Atata pacat sa am eu in viata asta. &#128513;

Cristian Kata
15 Oct 2025 13:49


Trebuie sa tinzi spre perfectiune :)

CristiB
15 Oct 2025 13:51


De asta am luat Swarovski.

valy
15 Oct 2025 14:02


..doar ca sa ma uit la stele..Pai stai putin. Eu, de exemplu, folosesc binoclul la stele in mai multe moduri:
- cautator, desi in principiu sunt axat pe foto, gasirea manuala a tintei poate fi o problema, mai ales cand nu am goto, nu vreau goto. Caut obiectul cu binoclul, si aici nu ma refer la stele, ci la obiecte mai difuze.
- e febra asta de ceva vreme cu cometele, deasemenea folosesc binoclul
- acelasi binoclu il folosesc prin calatorii, cand nu car toate telescoapele, deci el ar trebui sa inlocuiasca un telescop
- acelasi binoclu trebuie sa fie portabil, de obicei il car in buzunar, in rucsac cand plec in calatorii, pt. observatii terestre, cateodata prin muzee, biserici
- cateodata pur si simplu vreau sa privesc cerul prin binoclu, sau o pasare, un avion, sau releul de pe Costila.
- cateodata imi vine asa o inspiratie, si vreau sa fac poze/filme prin el.

CristiB
15 Oct 2025 14:07


Privind din perspectiva lui Tudor,  una sanatoasa de-altfel, si citind doar micul fragment ales de el din postarea lui Kata....Kata,  esti bine-dispus azi si pus pe glume! Nu-i rau! &#128578;

Stanescu Octavian
15 Oct 2025 14:37


Am avut 80% din viata binoclu slab de 100 -200 lei  42 -50mm lentila obiectiv  cautator vag pe langa telescoape .  multimi ozn de moment deslusite prin campuri dealuri . in final am trecut spre treapta superioara mult  un apm 16x70 . imi da sigur la 800Emult   peste toate cele scumpe Zeeis swarovski nikon wx 10x42 10x 50 pentru astro .

CristiB
15 Oct 2025 14:51


Pai da, ca e 16x70 cu inel albastru( iar o sa ma certe Kata si pentru obsesia asta &#128516;) , iar alea au fost cel mai bun lucru pe care l-a avut APM vreodata. 
Cu astea si-au consolidat reputatia si volumul de vanzari pe piata de profil.  Cand au disparut inelele albastre,  a disparut si reputatia. De vanzari nici nu mai zic!
Binoclurile astea de la APM pe care le-am tot pomenit au fost fabricate de aceeasi firma ce produce optica pentru armata chineza. Pacat ca s-au stricat la ma&#539;e cu ei. 
Dar asta dovedeste inca o data ca banul nu-i ochiul binoclului ci al altcuiva.

Cristian Kata
15 Oct 2025 16:48


Nu-i bai ca e inel albastru sau rosu...numai sa nu fie curcubeu ca atunci apar alte probleme :))))...+ cu + si - cu -

Daniel Simion
15 Oct 2025 17:43


In caz ca am uitat, haideti sa ne reamintim cam ce inseamna un bino chinezesc: plastic, lipici si vaselina ...



Ma doare capul doar cand vad cum au lasat colimarea aia de la minutul 13:06.  :x

Si daca ma uit in comentariile videoclipului ma doare si mai rau. 

De exemplu: WoW!  Just look at the quality control and precision!

Mircea Pteancu
15 Oct 2025 18:09


Si eu i-am dat dreptate lui Stanescu nu odata ci de n-spe ori in aceasta privinta. Un binoclu decent este foarte potrivit pentru Astronomie. Si am un exemplu la indemana, Nikon Aculon 10x50mm pe care a binevoit CristiB sa mi-l doneze. Nu am numarat dar sunt sigur ca m-a ajutat sa fac fotometrie vizuala la stele variabile de cateva sute de ori.
Ma foarte indoiesc ca un binoclu de zece ori mai scump ar fi dus la evaluari de zece ori mai precise. Si in loc sa fac fotometria vizuala cu precizie de o zecime de magnitudine, scumpetea m-ar fi ajutat sa fac evaluari la sutime... Astea-s bancuri la care nu stii unde trebuie sa razi ...

Mircea

CristiB
15 Oct 2025 18:20


..Ma foarte indoiesc ca un binoclu de zece ori mai scump ar fi dus la evaluari de zece ori mai precise... 
E vorba aia,  cand doi iti spun ca esti beat,  du-te si te culca. 
Astazi si Mircea si Kata mi-au spus asta,  bineinteles on-topic. 
Cred ca o sa vand Swarovski-urile.

tudor
15 Oct 2025 18:22





Ma doare capul doar cand vad cum au lasat colimarea aia de la minutul 13:06.  :x

Si daca ma uit in comentariile videoclipului ma doare si mai rau. 

De exemplu: WoW!  Just look at the quality control and precision!

În filmule&#539; binoclurile se fac repede...dar prost :lol:  că e mare cererea în lume... E adevărat că filmule&#539;ul prezintă fabricarea unui model ieftin. Sunt sigur că au fabrici &#537;i pentru unele mai bune, dar care si ele vor îmbră&#539;i&#537;a în timp deviza "pe repede înainte", atunci cand cererea se va marii :lol:

Cristian Kata
15 Oct 2025 19:33


"Cred ca o sa vand Swarovski-urile." Adica tot la cuvintele mele ajungi...vrei sa iei NL Pure si de asta le vinzi... :)

CristiB
15 Oct 2025 21:13


Mircea,  Nikonul nu a fost donatie,  a fost cadou de ziua de nastere,  e o deosebire ca intre carul mic si carul mare . &#128578;
Kata,  daca imi ies toate 6 la loto,  o sa iau unul numai ca sa scap de insistenta ta.  &#128578;
De fapt ca sa fiu sigur ca o sa scap o sa iau doua iar unul iti apartine.  Promit!

Cristian Kata
15 Oct 2025 21:32


Prima conditie ca sa castigi este sa joci :).

CristiB
15 Oct 2025 21:40


In seara asta mi-au iesit doar 2 numere,  poate ai noroc mai mult in weekend Kata. &#128578;
Promisiunea-i promisiune!

valy
15 Oct 2025 21:56


Prima conditie ca sa castigi este sa joci :).Prima si singura conditie e sa stii numerele.

CristiB, ia 3.

Mircea Pteancu
15 Oct 2025 23:14


CristiB

Am inteles, sa fii sanatos si Doamne da, sa-ti iasa cele sase numere. Asta ar face fericiti cel putin doi din participantii la aceasta discutie. 

Eu vorbeam despre binoclurile in Astronomie. Nu ca n-ar fi pretentii si aici dar rezultate bune se pot obtine deja cu binocluri modeste. Stanescu a pomenit ca a folosit jafuri ieftine sa caute obiecte si de la acelea a trecut la APM-ul de calitate. Si asta mi se pare foarte corect. 
Parca te si vad amatorule, cum manevrezi telescopul, cauti obiecte, te uiti in atlas sau aplicatie, iar binoclu, iar telescop si tot asa. Numai cine nu a facut asta isi imagineaza ce grozav decurge cu un binoclu de 5000 euro care face bang in tubul dobului cand te apleci la ocular, apoi face zdrang intre injuratura ca n-ai gasit obiectu' si coltul masutei pe care sta atlasul si apoi ding in ladita de oculare cand il cauti pe ''ala mare'' ... si tot asa ... Aha, uite acolo un alt participant la discutie care zice, in sinea lui, ca el va face asta cu binoclul de 8000 euro dar va avea grija. Mda, o sa-i reuseasca cam asa cum au avut grija parintii nostri ... ca daca aveau grija cu adevarat nu era cine sa poarte discutia asta inteligenta ...

Revin la Astronomie. Lasati va rog deschisa portita aceea democratica numita '' cerul, o carte pentru toti'' pentru oamenii cu venituri modeste sau cei cu cheltuieli marete. Sau, pur si simplu, pentru oamenii care stiu sa se stapaneasca.

Pasionatii, colectionarii nu se pun aici. Dar ii inteleg si pe ei. Sa fii colectionar adevarat, ehei ! O pilda la intamplare: sa ai Deltrintem-ul cu cel mai mic numar de serie din lume, poate chiar prototipul ... Daca te-a prins flama, dai oricat pentru asta. Aia deja e patima !

Mircea

nobody
16 Oct 2025 03:32


...Am privit prin oculare de 100 de grade AFOV, extrem de scumpe, am avut oculare de 82grade. Toate, dar absolut toate, sunt incomod de privit pe margini, iar în modul bino este imposibil sa vezi marginile laterale cu amândoi ochii prin aceste oculare...

Din cauza asta , în modul bino , claritatea la marginea câmpurilor de peste 60-65 grade este aproape inutilă .

Zic aproape , pentru că mie personal mi se par mai u&#537;or de privit marginile câmpului în sus &#537;i în jos , decât stânga-dreapta . Bănui că e valabil &#537;i pentru majoritatea .

E mai greu sa corectezi pozitia ochilor pe orizontala (nasul, gatul), poate o pupila de iesire uriasa ajuta la asta, ca la alea de pe nave, montate pe pilon.

Diafragma de camp vizibila mai ajuta si la focalizarea ochilor, mai ales pe campuri vizuale cu detalii slabe.

gpaunescu
16 Oct 2025 09:51


Nu sunt specialist in binocluri, dar am cumparat si imi plac niste chinezarii (mai multe, dar 2 merita enumerate):
SAGA Dual ED Lens 10x42
https://www.aliexpress.com/item/1005004311254039.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.1b041802hKMxhf

SAGA Dual ED Lens 15x56
https://www.aliexpress.com/item/1005007031764841.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.1b041802hKMxhf

Daca cineva doreste sa le testeze, eu stau in Popesti-Leordeni.

sorin georgescu
16 Oct 2025 10:10


dupa mica galceava .... eu mai lipseam! ....:?
Am citit tot si constat ca unii isi descarca anumite frustrari si altii isi emit fixatiile pe subiecte extrem de inguste, adica de nisha.

Am postat sa va spun ca pentru eclipsa aia de Luna din 7 septembrie m-am repezit la mare cu cortul intr-o zona total pustie. Si am avut noroc de ceva greu de descris in cuvinte, Luna rasarind din mare, locul de observatie fabulos (pustiu total), cer senin, vreme sublima, lipsa tantarilor (batea vantul atat cat trebuie), pe scurt ceva care ramane in amintire pe viata.

Deja incepuse eclipsa cand Luna s-a ridicata asa cum stiti, iar o linie de orizont mai perfecta decat marea.... nici nu exista. Si un loc mai minunat de observatie decat pe fotoliu in varful unei dune de nisip... nici nu exista! Ce sa mai spun despre culorile Lunii ?..... Am ramas cu gura cascata. 

Deci.... scopul si durata vizitei! - precizez ca mi-am luat atunci numai micul APM 8x32 (pe care l-am laudat aici pe forum si continua sa fie o minune pentru mine). Ce se vedea prin binoclu m-a uimit efectiv!.... Asa cum am mai spus sunt preocupat si de foto (zona in care am dotare materiala de top)  dar nu se poate fotografia asa minunatie cu nimic! Am simtit un fel de necaz, frustrare ca nu pot poza ceea ce vad prin binoclu! Adica as putea poza, evident, dar iese o mizerie. Am facut numai cateva poze doar asa de amintire. Vai de ele de poze..... Ce se vedea direct prin binoclu NU se poate reda cu nimic! (culori, imagine, definitie) Si acum parca ma furnica cand ma gandesc!

Deci, e bun si un binoclu cateodata. La randul meu consider ca utilitatea e mai mult pe terestru. Desi se poate si la stele. Tot in noaptea aia sublima, senina, se vedea pe intreg cerul de la sud spre nord pe deasupra capului galaxia noastra. Practic eram cu fatza direct catre planul galaxiei din cate mi-am dat eu seama. Iar binoclul are o "privire" mai de ansamblu decat o luneta sau telescop. Imi aduc aminte ce socant era sa ma uit prin binoclu si sa vad de zece ori mai multe stele decat cu ochiul liber! Nu am vazut atatea gramada in viata mea!..... Mai ales ca locuind in Bucuresti nu am parte niciodata de cer senin cu adevarat. Plus ca atunci nu a existat acea umezeala de la mare care apare de obicei noaptea si afecteaza vizualizarea cu binoclul la distanta. A fost uscat, m-am mirat dimineata ca nu aveam pic de umezeala pe masina si nici pe cort (cum era de obicei). Era rece si uscat, ceea ce a determinat si atmosfera sa fie mult mai clara.

...Tin minte cum arata Luna cat a stat umbrita de Pamant.... Parca era altceva, parca era o planete misterioasa dintr-un film SF. Iar imaginea prin binoclu.... nu se poate descrie! Sublim! O am in minte, ca in poze.... insa nici o sansa sa prinzi asa ceva cu aparate foto-video, nu poti sa redai asa ceva pe ecrane sau print. Lumina era la un nivel mult prea mic, nu sunt scule foto-video sa poata prinde toate gradientele, nuantele, culorile, etc. 

Iar cat priveste dilema intre binoclu ieftin si scump, eu cred ca exista niste limite peste care nu se poate trece. Exista limita de lipsa calitate (in jos) sub care pretul chiar nu conteaza. Exista si limita in sus peste care pretul este nerusinat, adica raportul calitate/pret e distorsionat grav de pretul urias. Astfel ca exista pe undeva (imprecis si mobil) un punct mediu unde raportul calitate/pret e optim. Unde evident, nu avem nici cea mai buna calitate dar nici cel mai mare pret. Ei bine, din punctul meu de vedere, acest punct median se poate obtine cu binocluri chinezesti, chiar si fara brand. Dar cum se obtine?!..... Cu noroc in primul rand...... Dar asta e o discutie mai complicata.

valy
16 Oct 2025 15:14


E bine cand agiti apele, mai afli una, mai descoperi alta.


..Cu noroc in primul rand..Incerc sa elimin norocul din ecuatie, sau daca il iau in calcul e bine sa fie asa mai pe la coada.

zoth
16 Oct 2025 16:04


Incerc sa elimin norocul din ecuatie...

In cazul asta va fi nevoie sa bagi mana mai adanc in buzunar ...

CristiB
16 Oct 2025 16:17


Conform forumurilor mari de astro sunt doar trei producatori de binocluri recunoscuti mondial unde nu ai nevoie de nici un strop de noroc. &#128578;

tudor
16 Oct 2025 17:01


Subscriu si eu colegilor astronomi ca un binoclu, de exemplu 10x42, de 3000e va arata fix aceleasi obiecte DSO cu un binoclu 10x42 de 300e. Deasemenea vom face observatii similare &#537;i vom vedea stele de aceeasi magnitudine si într-unul si in altul ( poate cu condi&#539;ia ca transmisia luminii celui ieftin sa nu coboare prea mult sub 80%, dar deobicei nu este cazul). Deci vom vedea aceea&#537;i informa&#539;ie! Atunci ce le diferen&#539;iază în afară de pre&#539;?
Doua lucruri în principal:
1 CÂTĂ informa&#539;ie po&#539;i vedea am văzut ca nu diferă. Dar CUM vezi această informa&#539;ie deabea aici se poate observa o diferen&#539;ă între cele două binocluri. Aceasta diferen&#539;ă este suma mai multor mici avantaje optice. Poate un pic mai pu&#539;ine aberatii cromatice. Poate un pic mai pu&#539;ine reflexii parazite când privesti Luna. Poate un pic mai bună corectie pe margini.  Poate un pic mai strălucitoare detalii etc. Toate aceste "un picuri", chiar dacă nu sunt atât de evidente la o privire rapida &#537;i chiar dacă nu sunt de 10x mai mari precum pretul, toate aceste "un picuri" dau o imagine optica generala mai plăcută &#537;i mai estetică. Ca merita de 10x pretul sau nu depinde de fiecare.E ca la o ma&#537;ină. Po&#539;i merge pe autostrada în Germania la fel de bine cu o Dacie ca &#537;i cu un Porsche. Amandoua te tuc la destina&#539;ie! &#536;i totu&#537;i...
2 Al doilea lucru ce face o diferen&#539;ă mai evidentă este MECANICA. Sa nu uitam ca un binoclu nu este doar un instrument optic ci &#537;i unul mecanic. Mecanica poate sa ajute optica, dar o optica bună nu poate sa ajute o mecanica proastă. Un binoclu scump de cele mai multe ori este o investi&#539;ie pe via&#539;ă ce o la&#537;i mo&#537;tenire. Pe cand Un binoclu ieftin este un binoclu de câ&#539;iva ani, apoi apar probleme. În epoca noastra consumerista, instrumentul este gândit chiar sa nu mai fie reparat "ca la banii ă&#537;tia putini î&#539;i iei altul"

tudor
16 Oct 2025 18:32





E mai greu sa corectezi pozitia ochilor pe orizontala (nasul, gatul), poate o pupila de iesire uriasa ajuta la asta, ca la alea de pe nave, montate pe pilon.

Diafragma de camp vizibila mai ajuta si la focalizarea ochilor, mai ales pe campuri vizuale cu detalii slabe.

Exact, privitul pe campuri foarte mari pe verticală e mai simplu decat pe orizontală că la mi&#537;carea amplă a ochilor in AFOV nu avem suprapunerea &#537;i interpunerea intre pupilele ocularelor stânga/dreapta.
Iar vizibilitatea diafragmei de camp care ajută la focalizarea detaliilor slabe (mai ales la nebuloase sau galaxii) chiar este un avantaj mare al ocularelor cu campuri vizuale mici si moderate, la care nu ma gândisem! +1 !

Cristian Kata
17 Oct 2025 09:14


Depinde de persoana probabil, stanga-dreapta mi se pare extrem de usor, la fel si partea de jos, cel mai greu mi se pare partea de sus, deci inafara de partea de sus, nu in sensul ca nu o pot vedea dar nu ma intereseaza mai ales terestru pt ca acolo e cerul de obicei... in rest folosesc tot din camp, acum imi explic de ce nu toata lumea vrea camp larg. Eu daca pun chiar si cz 10x50 la ochi si ma uit central, imediat vad daca e clar in margini (mai putin sus), tocmai de asta ma si deranjeaza daca nu e clar in margini pt ca le vad, iar cu habicht 7x42 si nu numai, zici ca ma tine de cap din cauza campului foarte mic. Se pare ca sunt lucruri care tin si de anatomie sau ce o fi, nu e vb doar de lucruri subiective.

PS Tudor, nu inteleg ce ai vrut sa zici aici "la mi&#537;carea amplă a ochilor in AFOV nu avem suprapunerea &#537;i interpunerea intre pupilele ocularelor stânga/dreapta". Care ar fi diferenta intre orizontala si verticala?

tudor
17 Oct 2025 14:02


Pt Kata
La oculare de peste 70 de grade de exemplu, când misti ochii pe orizontala, adica vrei sa vezi marginea campului vizual din stanga sau din dreapta î&#539;i va optura campul vizual ocularul vecin (dispare diafragma de camp din partea opusă unde privesti). La binoclurile cu camp vizual mediu spre mic nu ai aceasta problema de restrictionare a campului vizual, practic cand te uiti in dreapta de exemplu, vezi cu vedere periferică &#537;i partea din stanga a FOVului pana la diafragma de camp (cu tor cu diafragma de camp &#537;i negrul inconjurator)

Cristian Kata
17 Oct 2025 14:40


Niciodata nu am patit asa ceva, tocmai de asta nici nu am inteles ce ai vrut sa zici, aici ori e o chestie ce tine de anatomie aproape sigur ori de reglaj DIP, dar avand in vedere ca tu ai patit asta sigur e vb de anatomie altfel nu se explica pt ca sigur ai reglat corect DIP. Nu toti avem ochii la fel pozitionati in orbite, asta conteaza mult, si acum inteleg niste lucruri pe care nu le intelegeam pana acum legat de preferinte, de fapt sunt niste nevoi diferite pe care la are fiecare nu e vb de niste mofturi. Deci problema semnalata de tine nu o au toti, cred ca tine de cat de adanc sunt pozitionati ochii in orbite pt ca diferentele pot fi foarte mari de la o persoana la alta.

CristiB
17 Oct 2025 15:13


.. si acum inteleg niste lucruri pe care nu le intelegeam pana acum legat de preferinte, de fapt sunt niste nevoi diferite pe care la are fiecare nu e vb de niste mofturi....
E bine ca ai inteles! &#128578;
Unul dintre cele mai importante criterii pentru mine in achizitionatea unui binoclu a fost si cum se aseaza ocularele binoclului la ochii mei.  
Cele mai negative experiente in acest sens le-am avut cu APM 20x80 si APM 8x32.
Pe partea opusa se afla Swarovski SLC 8x56 si 15x56 care parca sunt turnate pentru ochii mei. 
Si ca sa nu mai spui ca fac reclama acestei firme o sa adaug ca Swarovski Habicht,  toate modelele,  nu se potrivesc ochilor mei deloc,  nu ma impac cu ocularele lor nicicum.
Iar daca Swarovski nu ar fi avut nici un model care sa-mi etanseze ochii cu ocularele lui, atunci nu as fi cumparat nimic de la ei. 
Din fericite seria SLC etanseaza perfect conturul ochilor,  e o placere sa-l folosesti.

Cristian Kata
17 Oct 2025 15:51


Mare-i universul asta....!

CristiB
17 Oct 2025 15:53


Da, are oculare pentru orice moaca! &#128517;
Ai sa te lamuresti cand o sa-ti primesti NL Pure.

Cristian Kata
17 Oct 2025 16:03


"Ai sa te lamuresti cand o sa-ti primesti NL Pure." Da :))))) Ai punctat bine, atunci o sa ma lamuresc :)))))

zoth
17 Oct 2025 16:44


... o sa adaug ca Swarovski Habicht,  toate modelele,  nu se potrivesc ochilor mei deloc,  nu ma impac cu ocularele lor nicicum.

Am avut aceeasi senzatie cand le-am testat dar am gasit o solutie ieftina care imbunatateste semnificativ experienta cu aceste binocluri: cupele de cauciuc cu aripioare de la Baader. Montate pe oculare etanseaza ochii perfect.

Mircea Pteancu
17 Oct 2025 21:15


Domnilor, lovitura de gratie vine de unde nu te astepti. Binoclul cel mai greu de pozitionat corect cu care m-am intalnit este Omegon 2x54mm. Presupun ca aceasta provine de la designul Galilei si de la campul vizual efectiv enorm, de 24 grade. Trebuie doar o eroare mica de asezare a binoclului, sa fie adica inclinat in plan orizontal sau vertical, sau sa fie luneta dreapta mai sus sau mai jos un pic, sau stanga etc si, binoclul care acum cinci secunde dadea imagini cristal, abereaza.
La binoclurile cu prisme mi-am dat seama ca are loc un fel de aliniere automata a binoclului fata de corp care la aceste binocluri galileene grandangulare nu exista.
Dupa ce m-am perpelit vreo doua ceasuri am gasit metoda de aliniere care rezolva problema, un fel de ''manevra Daimaca'' pe steroizi: tin binoclul de oculare si-l sprijin cu celelalte degete in ''V''. Si atunci sa vezi tu rock and roll !

Culmea, am scris ceva pe topic, deorece si acesta este produs in China. Pe cat e de mic , pe atat e de greu, cum il iei in mana iti dai seama ca e un produs de calitate. Dar are problema ergonomica amintita si din review-uri mi-am dat seama ca toate le au, indiferent de producator. 
M-am intalnit cu ea si la observatiile cu oculare Galilei de puteri mari. Dar acolo campul este foarte mic si nu se manifesta atat de intens. La telescoape exista avantajul ca daca constat aparitia acestui fenomen pe care nu stiu cum sa-l numesc, ma trag un pic inapoi ca sa vad ocularul si sa-mi ordonez corpul in pozitia corecta fata de ocular. Nu de putine ori, dupa ce ma trageam in spate pentru control, imi dadeam seama ca priveam cu fata si ochiul inclinat fata de axa optica, undeva pe langa marginea stanga ( de obicei) a ocularului. La binoclul grandangular nu ai acest lux, acolo esti una cu el, e nevoie de manevra Daimaca+. Mi-e greu sa o explic, video nu stiu si nu vreau sa fac.

Mircea

dragos.n
19 Oct 2025 03:55


Mircea, asta imi aduce aminte de o emisiune TV de acum vreo 25 de ani, in care Jeremy Clarkson facea misto de masinile chinezesti. Probabil binoclurile nu sunt (inca) pe lista tehnologiilor prioritare in China. Ca lista cu tehnologii prioritare pentru ei exista.

Ce marca e binoclul?

Cristian Kata
19 Oct 2025 13:44


Pornind de la o discutie avuta cu un prieten de pe forum aseara, am facut niste teste pe cateva dintre binoclurile mele si am ajuns la o concluzie personala cum ca multi fac alegeri gresite, luand binocluri foarte scumpe idiferent daca sunt sau nu chinezesti, in plus am impresia ca roof nu prea e un binoclu destinat astronomiei ci pt terestru, sigur ca nu trebuie sa fiti de acord cu mine pt ca fiecare isi cumpara pe banii lui ceea ce crede el, eu va spun rezultatul testului facut pe stele in interiorul Pleiadelor unde sunt stele foarte mici incat poti diferentia foarte usor cate stele vede un binoclu si cate vede altul. Am testat CZ Jenoptem 10x50 (nu multicoated), Lacerta Explorer 10x50, Lacerta Prime 10x42, BPT 12x40, Conquest 10x42. Concluzia este ca CZ Jenoptem 10x50 vede mai multe stele iar pana la urmatorul binoclu de sub el care este Conquest este cale lunga incat nu cred ca un Conquest 10x56 il ajunge pe Jenoptem dar si daca l-ar ajunge ar fi ceva la limita. Daca terestru pe zi Jenoptem nu prezinta interes pt ca e clar doar pe centru, uite ca in regim astro rupe tot, rezultatul pe care l-am obtinut va asigur ca este 100% fara erori, diferenta intre Jenoptem si restul fiind una mare care nu poate pune semne de intrebare. Ce sa deduc de aici? Avand in vedere ca am testat totusi un binoclu cu transmisie buna, Conquest si ca nu a facut fata, inseamna ca un roof 10x42 nu e deloc potrivit, nu are rost sa mai vb de Prime 10x42 sau chinezisme 10x42, poate un 10x56 sa faca diferenta dar nu stiu, prismele la un roof sunt incomparabile prismelor unui porro. In regim terestru un Conquest este incomparabil cu un Jenoptem, dar noaptea se schimba grav lucurile. Deci e bine sa stim ce vrem de la inceput, ca una e terestru si cu totul alta astro. Un lucru pe care nu l-am mai spus este ca un roof ascunde multe slabiciuni pt forma compacta, acum e la moda roof dar....RAR gasesti un roof cu mecanism de focalizare comparabil cu cel de la porro, dar foarte putini observa problema, daca la unele este foarte grava si o vad multi, la altele de ex Conquest, foarte putini o vad si normal ca restul spun ca binoclurile lor sunt ok nu au problema etc, sunt obisnuit... Nu zic sa mergem spre binocluri vechi ca principiu, dar in momentul de fata productia de binocluri nu se adreseaza astronomilor, cel putin nu roof-urile, iar decat unu nou si scump mai bine un CZ 10x50 in stare buna, pt astro. Lacerta Explorer 10x50 tot porro este si pe zi te rupe la ochi fata de CZ la lumina, dar la stele este sub CZ indiscutabil, poate din cauza prismelor mult mai mici sau...alte motive pe care nu le stiu pt ca e clar ca transmisia e mai buna la Lacerta, dar uite ca noaptea "cere" sticla multa.

Mircea Pteancu
19 Oct 2025 14:35


Dragos

Binoclul este Omegon 2x54mm, ca in poza care nu-mi apartine.
Am primit binoclul cadou de la un coleg de forum caruia-i multumesc din nou, ca am de ce.
Problema pe care am semnalat-o nu este specifica binoclurilor chinezesti, apare si la cele similare, japoneze sau rusesti. Este o chestiune de design, de lupta cu mama Natura si cu regulile ei de fier.

O fi el dificil ( trebuie sa ai centura neagra in Bino Jiu Jitsu ca sa-l stapanesti), o fi el chinezesc dar spun nu doar ca-mi place ci de-a dreptul ca-l iubesc. Mi-a redat vederea tineretii.

Cristian Kata

Am citit cu interes ce ai scris dar nu pot sa am opinie deoarece dintre cele vreo zece, unspe binocluri pe care le am, doar unul este roof. Apoi nu pot sa ma pronunt obiectiv din motive politice, sunt conservator nu doar intr-o privinta ci in toate. Mie imi plac binoclurile Porro si sunt incantat de viteza ( a se citi: pretul mic) cu care proprietarii lor vor sa scape de ele. 
Asadar, apel catre toti posesorii de binocluri Porro: nu-l ascultati pe Cristian Kata, Porro nu este bune, dati-le-ncoace, pentru un pret minim va scap eu de ele. :wink: 
Nu mai vorbesc de plictiseala, daca ai vazut in viata ta un binoclu roof, le-ai vazut pe toate, toate, dar absolut toate arata la fel. Noroc cu cate o dungulita sau cerculet pus pe ici pe colo. Vorba romglezilor, atat de boring de-ti vine sa boresti ...

Mircea

zoth
20 Oct 2025 09:14


O comparatie interesanta intre Fujinon HC, Leica Trinovid si Shogetsu-Kansei:

https://www.youtube.com/watch?v=zh7iqtxIcXU

CristiB
20 Oct 2025 10:16


.. Un lucru pe care nu l-am mai spus este ca un roof ascunde multe slabiciuni ..
Deci nu mai vrei NL Pure. Am scapat de promisiune. &#128513;

Cristian Kata
20 Oct 2025 12:44


Stai linistit, tu te-ai bagat la promisiuni si tot tu te-ai scos, deci fii linistit ca esti in grafic. :)

CristiB
20 Oct 2025 13:57


Am glumit Kata.&#128578;

Mircea Pteancu
20 Oct 2025 20:06


Asta nu inseamna ca n-ai voie sa castigi la Loto ... Bafta !

M.

CristiB
20 Oct 2025 20:47


Multumesc! Daca se intampla e posibil sa mai vina inca unul la Arad. &#128578;

valy
20 Oct 2025 23:02


Daca se intampla e posibil sa mai vina inca unul la Arad. &#128578;Iar daca nu se intampla, totusi, se poate sa vina unul la Bucuresti. Cred ca sunt primul pe lista cu un NLPure .

CristiB
21 Oct 2025 07:29


Daca nu se intampla....nu se intampla ninic,  ca nu e de unde.  &#128578;

gpaunescu
21 Oct 2025 09:09


O comparatie intre Skyrover Banner Cloud si Swarovski NL Pure.

https://www.birdforum.net/threads/brief-comparisons-between-skyrover-banner-cloud-vs-swarovski-nl-pure.458393/

Claritatea pe margini cam lasa de dorit la NL (din punct de vedere al pretului).
Plus ca unele binocluri de la ei sufera de deteriorarea periodica a invelisului extern (invelis pe care ei schimba la cerere fara costuri suplimentare - in afara de transport, dar e enervant sa stai o perioada fara binoclu, cand platesti atatia bani).

Cristian Kata
21 Oct 2025 13:35


Pozele alea sunt absolut fara nici o relevanta, apoi comparatiile in sine par a trece de la dreapta la stanga, adica ba e bun ba nu e bun skyrover ca in final sa se termine cu "nu recomand", e destul faptul ca a precizat ca la skyrover roata de focus merge mai greu intr-un sens si mai usor in celalalt atat la 10x cat si la 8x, asta se traduce prin "chinezarie". Apoi claritatea pe centru este mai slaba decat la Conquest, mai spune. Din felul in care descrie el acolo lucrurile eu cred ca e un compromis mare doar ca sa scoata un camp plat dar pica la definitie si nu numai, iar la mecanica ne spune pe fata cum stau lucrurile. Nu cred ca se poate compara totusi cu NL Pure, nu sunt eu fan swaro dar cred ca e cam fortata comparatia. Am servisat nu de mult timp un binoclu care parea sa aibe o imagine aproape la fel de clara si pe margine ca pe centru, era cu fungus deci mi-am facut o parere foarte generala, dupa curatare lucrurile s-au limpezit, practic pe centru era la fel de prost ca margine, adica avea o claritate constanta dar era una slaba care te putea pacali incat sa zici ca are un camp bine corectat la margine, deci ma tem ca la unele binocluri (dar nu vreau sa dau nume :) ) platim campul plat cu rezolutia centrala, mai departe fiecare poate pune in balanta ce e prioritar, pt ca gusturile  nu se discuta :).

Ps: personal pana nu am in mana nu mai cred nimic, una e in poza alta la ochi :)

CristiB
21 Oct 2025 15:25


Un binoclu interesant, nu am mai vazut pana acum asa ceva:
6x15M CF https://share.google/TtjgcrR2zCxfYgvy3

tudor
21 Oct 2025 16:26


Nikon Mikron 6x15 nu este fabricat în China!!!

CristiB
21 Oct 2025 16:28


Nici NL Pure care apare aproape in orice postare.
Lor de ce nu le atragi atentia? &#128578;

tudor
21 Oct 2025 16:32


NL Pure apare comparat cu SkyRover, un binoclu chinezesc...

CristiB
21 Oct 2025 17:08


Sincer sa fiu am vrut sa leg acest binoclu de Omegonul lui Mircea,  mi se par cam din aceeasi ni&#537;ă, dar cand am vazut cat de lunga e postarea am renuntat la cele cateva cuvinte pe care vroim sa le citez.  Sunt la servici,  trebuie sa strang bani pentru binoclul Xyxz  xxxx y x z, nu am timp de pierdut.  &#128578;

Mircea Pteancu
21 Oct 2025 21:22


CristiB

Imi pare rau daca dezamagesc dar piticania din acel link nu are nici o legatura, dar absolut nici una cu grandangularele. Acest Nikon are marirea de 6x si este un binoclu Porro, cu prisme. Banuiesc ca are un camp de vreo sase, cel mult opt grade. Omegon 2x54mm nu are prisme, este, sa zicem, de tip galilean si pentru mine are un camp de 24 grade. Foarte interesant, Duminica seara, l-a testat si Armand si la el se pare ca are un camp mai mare. Poate ca e asa cum banuiam, la binoclurile clasice ( Porro, roof si galileene), ochiul le foloseste. La grandangular, ochiul observatorului devine parte din sistemul optic.

Nota: am scris ''sa zicem'' ... Lunetele numite galileene de putere foarte mica, 2x sau 3x au fost folosite, asa cum a demonstrat recent Roger Ceragioli, cu zeci de ani inaintea lui Lipperhey si Galileo. Exista o carte din secolul XV care il descrie pe un preot care citea la slujbe din Evanghelii, cu o pereche de ochelari din asemenea lunete, el fiind deoparte a bisericii iar cartea langa peretele opus.


In ultimii ani, Neil English a neglijat telescoapele si s-a concentrat pe binocluri. La acest link puteti citi comparatia lui SRBC cu binocluri Leica, Zeiss si Nikon si ce-o mai fi. Nu ma omor dupa subiect, nu citesc dar pot sa va spun ca Neil nu evalueaza binocluri dupa poze cu telefonul. Aceea este o metoda de care pana si Borat s-ar jena. Binoklistan ! E ca si cum, la un simpozion, as aprecia lucrarile dupa cravatele participantilor.

https://neilenglish.net/further-thoughts-on-the-srbc-8-x-42-apo-binocular/#comment-1051683

Mircea

CristiB
21 Oct 2025 21:33


Nu e nici o dezamagire,  din contra,  asa mai invatam si (unii dintre) noi cate ceva.  Multumim frumos!

valy
22 Oct 2025 16:47


.. Nu ma omor dupa subiect, nu citesc dar pot sa va spun ca Neil nu evalueaza binocluri dupa poze cu telefonul. Aceea este o metoda de care pana si Borat s-ar jena. Binoklistan ! E ca si cum, la un simpozion, as aprecia lucrarile dupa cravatele participantilor..Nu evalueaza dar se deda la poze cu tel prin binoclu. E ca si cum nu iti place sa evaluezi o lucrare dupa cravata speakerului dar i-ai cam face some photo ca e misto  :lol: 
..I&#8217;ve ordered up a custom iPhone adapter to do some imaging,..

Deci pana la urma lumea lauda acel chinezism?!
Am facut greseala sa ma uit si la celelalte binocluri, nush cum sa zic dar am avut un dejavu tip "Oh, no, not another APM like company!"
https://skyroveroptics.com/products/banner-cloud-ms-ed-10x50-binoculars
https://skyroveroptics.com/collections/giant-binoculars


Intrebare: cu seria SRBC au copiat sau nu NL Pure? Sau nu conteaza?

tudor
22 Oct 2025 17:11


Valy, Revin cu ce am scris mai demult tot pe acest forum, &#537;i sunt sigur ca &#537;i Mircea e de-acord cu mine
Discu&#539;ia nu este despre frumusetea si utilitatea fotografiei propriu zise prin binoclu, care este binevenita &#537;i poti avea rezultate chiar frumoase si spectaculoase. Aici nu te contrazic. Insa eu am tras un semnal de alarma doar despre fotografia prin binoclu ca metoda ineficienta de comparare a doua binocluri.

Deci putem face poze prin binocluri lini&#537;ti&#539;i &#537;i cu rezultate senza&#539;ionale &#537;i frumoase. Dar nu despre asta vorbea Mircea Pteancu. El vorbea de nerelevanta compararii binoclurilor între ele prin fotografierea afocala, pentru ca e o metoda cu prea multe variabile ce tin de aparatul foto după cum am mai explicat, cu detalii tehnice de nenumarate ori. Doar cine s-a uitat direct prin Sky Rover si Nl Pure va putea sa spună despre diferente. Nu se &#537;tie decât dacă te ui&#539;i prin ele în mod direct, unele lângă altele

Mircea Pteancu
22 Oct 2025 20:44


Bime punctat Tudor, mi-ai citit foarte corect gandurile. 

Am mai dat acest exemplu deoarece asa este cel mai corect, sa respecti tu o regula inainte de a o predica altora: nu ma intereseaza Astrofotografia. Dar sa detaliem: nu ma intereseaza deoarece nu ma pricep. Ca atare, de 17 ani de cand sunt pe acest forum, am intrat la sectiunea respectiva de vreo ...cinci ori. Cum ar fi atunci, desi stiu ca sunt tamaie la astrofoto, sa imi dau cu parerea despre cei care au investit sume mai mult sau mai putin astronomice in echipamente si secole in procesarea fotografiilor ? 
Dar imi place si apreciez din inima rezultate ca cele prezentate de Stanescu, auriga, iosif si ceilalti la cometele actuale. Si cu multe alte ocazii. Dar in ''bucataria'' lor nu ma bag ca nu cumva sa ma oparesc.
Si culmea, cand se aliniaza astrele, mai comit si eu o poza sau doua. Dar nu neaparata prin binocluri si cu atat mai putin, chinezesti. Asta nu ma face expert in a aprecia telescoape dupa poze de telefon. Asa ceva se poarta pe Cloudy Nights (zic cei cu care discuta Neil, nu eu). Mai mult, pe CN se dau mari experti, oameni care nici nu au pus mana pe binoclul ''analizat''. Daca asta se intampla in alte vremuri iar eu as fi fost Voda, puneam strajerii ... sa le-o taie si sa-i frece cu sare ...

Mircea

sorin georgescu
23 Oct 2025 10:06


eu am scris de mult pe forumul asta ca nu se poate aprecia si cu atat mai putin compara binocluri prin poze facute la ocular (invariabil cu telefoane, deci mai rau nu se poate). Am scris si eu ca unica apreciere CORECTA este sa punem jucaria la ochii proprii. Si ca pozele, poate funny pentru multi, pot fi extrem de inselatoare.

Vad ca depuneti mult efort sa explicati asta, mai ales Tudor..... inca! Desi aici se presupune ca nu sunt oameni afoni in domeniu.

Si voi le spuneti asta unor generatii crescute la lumina ecranaselor! Toti mufatii in "retele sociale" a caror unica cultura generala e accesarea lui Gogu (si mai curand e foarte fancy accesarea robotilor ChatGPT si Grok). Nu vor pricepe niciodata ce scrie Tudor. Pentru ca le lipseste "organul" de simtz. Asa cum incercam si eu in zadar sa explic cateodata unora ca pozele facute cu ORICE FEL de telefon sunt niste vome borate. Se uitau la mine ca la un tzicnit, asta fiind cazul unei atitudini politicoase din partea lor..... nu mentionez si cand atitudinea e nepoliticoasa.... In curand nici politetea nu va mai fi la moda cum a disparut de mult rusinea. 

Deci, nu mai cereti ignorantilor sa isi dea seama ca-s ignoranti! Primul "simptom" cand nu mai esti ignorant (ca poate toti am fost o data in diverse domenii) este atunci cand iti dai seama ca nu sti aproape nimic. Dar ignorantul le stie pe toate si de obicei are si multe idei fixe. De care te lovesti ca de un zid de beton armat cand incerci sa-i explici ceva.

E vorba de standarde personale. Si de educatie.

valy
23 Oct 2025 12:48


Desigur trebuie demonstrat, dar telefonul nu deformeaza geometric, daca stalpul e curb prin binoclu el ar trebui sa apara la fel de stramb atat la ochi cat si in poza de pe telefon. Telefonul vede campul real, cam la fel ca si ochiul, presupunand ca poti acoperi intreg campul binoclului (adica nu faci crop). Telefonul nu prea baga aberatii cromatice, si nici nu le corecteaza daca ele provin de la binoclu, decat daca procesezi tu poza si te joci cu "fringe removal", deci ar trebui sa reliefeze cam acelasi nivel de CA ca si ochiul.
Desigur senzatia la ocular nu o poti reproduce prin poza, desigur nealinierea sau pozitia la ocular difera ca ochiul are o alta contructie. Desigur contrasul este denaturat ca telefonul percepe intr-un fel iar ochiul in altfel. Desigur culoarea e contrafacuta grav de telefon, care in general e pacalit de sistemele optice, insa daca pozezi natura direct este destul de precis. Posibil si nivelul de claritate sau consistenta campului sa difere dar nu cred ca foarte mult. Desigur ca nu toate telefoanele sunt identice si nu toti le manuiesc identic, nu tot timpul AF-ul e spot on, dar nici ochii nu sunt identici si concluzia unuia poate fi anticoncluzia altuia.

In concluzie: acel chinezism de 70' e intr-adevar tentant. Pretul nu e mic, nu e deloc mic, dar nici nu costa 3400E cat e un NL Pure. Desigur multi l-au laudat, intrebarea: daca eu comand acum primesc acelasi nivel de calitate? Se risca cineva sa comande 10 si sa ni le vanda, desigur cu un profit, dar pe testate?  :roll: 

As lua vreo 2-3, oricum as iesi mai ieftin decat un singur binoclu de fite, oricare ar fi el.

Stanescu Octavian
23 Oct 2025 13:03


exista si brichete posete cu foto se poate si vorbi cu ele iar la unele telefoane este atasata si drujba sau fierbator . binoclu pentru cercetari astro =spray  de lustruit bordu la trabant

CristiB
23 Oct 2025 13:08


Ceea ce se numeste pe forumul romanesc ,,binoclu de fite" , pe forumul german si american poarta denumirea de binoclu de calitate. 
Dar atat timp cat aici tema principala de discutie e binoclul chinezesc ( ieftin si bun) ar fi un non-sens sa folosesti in acelasi context si formularea ,,binoclu de calitate". Luati cat mai multe,  2-3 e nimica toata,  pana primiti comanda mai fabrica baietii 2-3000. Sa fie pentru toata lumea.

tudor
23 Oct 2025 13:36


Desigur trebuie demonstrat, dar telefonul nu deformeaza geometric, daca stalpul e curb prin binoclu el ar trebui sa apara la fel de stramb atat la ochi cat si in poza de pe telefon. Telefonul vede campul real, cam la fel ca si ochiul, presupunand ca poti acoperi intreg campul binoclului (adica nu faci crop). Telefonul nu prea baga aberatii cromatice, si nici nu le corecteaza daca ele provin de la binoclu, decat daca procesezi tu poza si te joci cu "fringe removal", deci ar trebui sa reliefeze cam acelasi nivel de CA ca si ochiul.
Desigur senzatia la ocular nu o poti reproduce prin poza, desigur nealinierea sau pozitia la ocular difera ca ochiul are o alta contructie. Desigur contrasul este denaturat ca telefonul percepe intr-un fel iar ochiul in altfel. Desigur culoarea e contrafacuta grav de telefon, care in general e pacalit de sistemele optice, insa daca pozezi natura direct este destul de precis. Posibil si nivelul de claritate sau consistenta campului sa difere dar nu cred ca foarte mult. Desigur ca nu toate telefoanele sunt identice si nu toti le manuiesc identic, nu tot timpul AF-ul e spot on, dar nici ochii nu sunt identici si concluzia unuia poate fi anticoncluzia altuia.

In concluzie: acel chinezism de 70' e intr-adevar tentant. Pretul nu e mic, nu e deloc mic, dar nici nu costa 3400E cat e un NL Pure. Desigur multi l-au laudat, intrebarea: daca eu comand acum primesc acelasi nivel de calitate? Se risca cineva sa comande 10 si sa ni le vanda, desigur cu un profit, dar pe testate?  :roll: 

As lua vreo 2-3, oricum as iesi mai ieftin decat un singur binoclu de fite, oricare ar fi el.

Valy, repet pentru a nu stiu cata oara ce am spus in repetate randuri, ca telefonul î&#537;i face corec&#539;ii agresive obiectivului lui cat un varf de ac, deformand realitatea în mod diferit de la un binoclu la altul. Tu chiar crezi ca obiectivul telefonului este atât de bun optic asa cat un purice?! Pe deasupra are si un obiectiv super wide ce il focusezi la distanta minima de focalizare, adica ai reteta sigura de un dezastru optic cam la toate capitolele. Ce il face fara deformari si alte aberatii (cromatice, pierdere de contrast, vignietare etc) este doar softul ce coafează realitatea micului obiectiv! Un binoclu se judeca după REALITATEA din fa&#539;a ocularelor lui nu după algoritmii de corectie automata ai telefonului care cosmetizeaza realitatea si care pare ca poate face din rahat bici si din bici rahat. Poti compara doua binocluri prin fotografii cu telefonul, dar nu vor reflecta realitatea binoclurilor respective ci "relitatea" softului telefonului. Corec&#539;iile nefiind de fiecare data aceleasi fiind în func&#539;ie de binoclu, cadru, sau chiar mici fructuatii de lumina  din cadru pe care ochiul nostru nici nu le baga în seama. Telefonul î&#539;i face corec&#539;ii diferite în func&#539;ie de cum AI-ul lui judeca scena în secunda respectiva.

valy
23 Oct 2025 13:47


Deci, stai putin. Hai sa discutam o treaba:
- "obiectiv super wide", nu baga soparle in discutie. Nu vorbim de obiective superwide, fisheye, supertele zoom. Eu vorbesc de aparate foto (telefoane) cat de cat normale (a se citi cele mai high end, care fac poze bune), si de camera principala, care nu e superwide sau tele, cu aia faci poze. Ca unii folosesc altceva e treaba lor, desi n-am vazut poze prin binoclu cu superwide.
- "deformand realitatea " ok, deci, ai un exemplu unde un aparat foto pozeaza un stalp stramb si pe imagine apare drept, sau invers, pozezi un stalp drept si il corecteaza? fie ca e un stalp pozat direct fie ca e prin binoclu? Poate asa e, dar ca sa ma lamuresc trebuie sa vad un astfel de experiment.
- "nu după algoritmii de corectie automata ai telefonului care cosmetizeaza realitatea si care pare ca poate face din rahat bici si din bici rahat" aici drumurile noastre se despart. Totusi ce zici tu e o descriere poetica, care nu prea are legatura cu realitatea, telefoanele astea nu sunt chiar asa cum zici, sau daca ai dovezi putem discuta
- "Telefonul î&#539;i face corec&#539;ii diferite în func&#539;ie de cum AI-ul lui judeca scena în secunda respectiva", poti sa ne arati un astfel de experiment? Sigur nu sunt la curent cu toate problemele telefoanelor, dar as fi curios, poate ca asa e.
- "Un binoclu se judeca după REALITATEA din fa&#539;a ocularelor" corect!

tudor
23 Oct 2025 13:50


Am tot explicat procesul de corectie al telefoanelor chiar in topicul asta. Chestiuni tehnice ti-am mau prezentat cu exemple acolo

valy
23 Oct 2025 13:52


Am tot explicat procesul de corectie al telefoanelor chiar in topicul asta. Chestiuni tehnice ti-am mau prezentat cu exemple acoloStiu, sunt de acord cu ele, mai putin la partea cu corectiile geometrice si optice. In rest, culoare, sharp, contrast, da, desi si aici e discutabil. Si nu toate telefoanele au AI.

Eu pot sa judec dupa experienta mea:
- daca la oculat vad stalp indoit lafel de indoit se vede si pe poza
- daca la ocular vad un camp vizual X, la fel se vede si pe poza
- daca un binoclu are CA sigur se vede lucrul asta si pe poza, daca nu are nu se vede, am testat 10x25-ul meu (care are) si un nikon similar (care n-avea), vizual e aceeasi concluzie ca si pe poze
- n-am vazut ca telefonul sa indrepte sau sa indoaie, sa imi arate un alt camp sau un alt clar fata de ce vad
La fel si cand pozam prin luneta, cu oculare, campul, deformarile optice, chiar si CA este similar, nu am tras concluzii diferite cu una sau alta din metode. Desigur asta e valabil la experimentarea mea, cu telefonul meu, cu tehnica mea de fotografiere sau de observare, pe subiectele mele. Nu am AI, nu pozez cu camera ultrawide, nu am vazut sa deformeze realitatea fie ea directa sau prin instrumente optice. Asta e experienta mea, fireste.

tudor
23 Oct 2025 14:00


Este fix ca la o corectie jpg direct  din camera care recuniaste obiectivul, se aplica direct în telefon pt ca are un singur obiectiv. La aparatele cu obiective interschimbabile corec&#539;iile se fac în func&#539;ie de obiectiv pe PC si formatul jpg direct din camera. La telefon se face direct în camera pt ca are un obiectiv fix. 24mm este un wide foarte larg ,greu de fabricat si corectat direct optic la  micimea aia. Chiar Sony GM 24mm f1.4 "the best of the best" are corec&#539;ii speciale in mod jog dar si un plugin în Photoshop mai ales pt aberatii cromatice &#537;i distorsiuni.

valy
23 Oct 2025 14:05


Telefonul nu indreapta stalpul daca el este indoit de optica din binoclu, e la fel de curb atat pe poza cat si vizual. Telefonul nu corecteaza aberatiile cromatice din binoclu, daca ai purple fringe in binoclu lafel si in poza cu telefon. Daca la tine face asa ceva ai mare dreptate, nu poza cu el prin intrumente optice. 

Ia uite ce purple fringe imi apare pe poza la zeisul meu, lafel e si vizual:

tudor
23 Oct 2025 14:10


Nu este adevărat. Ba chiar Uneori se poate si invers decat sa corecteze, adica chiar accentueaza distorsiunea ocularului binoclului, în func&#539;ie de cum se anihilează sau potenteaza cu optica ocularului. Am testat &#537;i î&#539;i poate confirma asta &#537;i Zoth la ocularele Vixen. În poza era deformat rău stalpul pe margini, iar în realitate erau foarte pu&#539;in curbate. Softul este încurcat când pui doua sisteme optice în "tren" unul după altul (adica ocular &#537;i apoi obiectiv). Pt senzor si soft este ca si cum ai pune un adaptor tele înfiletat în fa&#539;a obiectivului

valy
23 Oct 2025 14:14


..Am testat &#537;i î&#539;i poate confirma asta &#537;i Zoth la ocularele Vixen. În poza era deformat rău stalpul pe margini, iar în realitate erau foarte pu&#539;in curbate. Softul este încurcat când pui doua sisteme optice în "tren" unul după altul (adica ocular &#537;i apoi obiectiv)Desigur nu te pot contrazice.
Din fericire am si eu Vixenurile, care intr-adevar indoaie liniile. Am pozat si tot indoit apare. E drept ca n-am comparat/testa daca indoirea e identica, dar o pot face.

CristiB
23 Oct 2025 14:28


tudor esti total off-topic,  nu ai nici o legatura cu tema topicului pe care l-ai aparat atat de eroic in fata invaziei binoclurilor non-china. 
Moderatorul din tine vrea sa impuna reguli stricte,  dar userul tudor nu le poate respecta.

tudor
23 Oct 2025 15:18


Da, mea culpa!
 Discu&#539;ia despre comparare binocluri prin metoda foto afocala a iesit din topic de la o compara&#539;ie a unui binoclu chinezesc SKyRover vs NL Pure prin aceasta metoda. Da corect, sa rămânem pe subiect!
Binoclul asta Sky Rover are mul&#539;i admiratori chiar printre oameni ce au scris &#537;i căr&#539;i despre binocluri, cum ar fi Holger Merlitz. Din cate am citit despre aceste binocluri, se pare ca este un consens general (bineinteles cu unele pu&#539;ine exceptii) legat de raportul calitate optica/pre&#539; care este foarte bun. Dar tot ca un consens general este faptul ca raportul calitate mecanica/ ptet este slab. Trebuie sa treacă &#537;i testul timpului peste ele. Cine vrea sa încerce &#537;i este curajos, poate fi răsplătit cu un binoclu bun, sau nu. Mie personal nu îmi plac binoclurile cu camp mare si plat asa ca eu zic pas. Asta nu inseamna ca nu sunt curios sa compar acest binoclu cu binoclurile mele. Dacă pun mana pe unul o sa îl puric bine de tot :)

CristiB
23 Oct 2025 15:32


Da, mea culpa!..
Poporul spune ca greseala recunoscuta e pe jumatate iertata.  &#128578;
Iar pentru ca recunoasterea a fost facuta cu demnitate se poate ierta totul. 
Exista in Germania doua firme ce isi produc binoclurile in China,  dar conform forumurilor straine au o calitate comparabila cu cele produse prin Europa: DD Optics si GPO.
Poate fi o varianta interesanta si destul de calitativa. Eu as paria pe GPO.

Cristian Kata
23 Oct 2025 18:33


Intr-o vreme avea cineva pe olx o gramada de DD Optics, am vb cu cineva care a si luat...din ce retin parca nu erau grozave, eram tentat si eu dar parca au campul mic, sub medie, cam asta imi aduc aminte, dar in mana nu am avut, asa ca...nimic concret, doar o banuiala ca NU.

CristiB
23 Oct 2025 19:27


Am testat si eu acum vreo 3-4 ani un DD Optics,  cred ca era un 8x56 nu mai stiu sigur,  in orice caz nu era unul dintre modelele lor cele mai scumpe,  ceva mediu ca si pret. Pe centru imaginea era bunisoara dar cromatism destul de mult,  iar cam in ultimii 20% din obiectiv nu prea mai distingeam nimic clar.  Ca si constructie si mecanica parea bine facut,  dar cine mai stie si cat tine acest  ,,bine facut". Cred ca GPO e ceva mai sus atat optic cat si mecanic.

zoth
23 Oct 2025 20:58


Imi aduc aminte cand l-ai testat, erai foarte entuziast la inceput dar te-ai dezumflat repede cand ai vazut cum sta cu CA-ul. Am citit totusi ca DDoptics au serii fabricate in Japonia dar nu am avut nici unul in mana.
Si GPO sunt laudate pentru optica si mecanica lor dar din ce spune lumea pe forumurile de afara corectia campului e destul de modesta.

CristiB
24 Oct 2025 13:19


Am vazut ca APM prezinta pe pagina sa de internet un binoclu 20x70 ...cu inel albastru. 
Poate cineva sa le trimita un email si sa intrebe daca asa e si in realitate? 
APM Telescopes. APM ED Apo 20x70 Magnesium Series Binoculars https://share.google/Ivdnt730sUxaidqsX

Le-as fi scris eu,  dar inca sunt in litigiu cu ei privitor la binoclul 82mm/90° SD. Se face anul acu&#537;. &#128578;

valy
24 Oct 2025 13:37


Zice "pre-order" acolo, deci iei blana ursului din padure.

CristiB
24 Oct 2025 13:47


Si mai scrie si asta:
Availability acc. to manufacturer : Oct 27 2025

valy
24 Oct 2025 18:51


Sincer m-am cam saturat de site-urile de scule care au pe site "termen de livrare maine", "7-14 zile" etc.  
Decat APM parca mai bine iau de la chichineji. Ieftin si bun.
Acel binoclu parca are un exit pupil cam mic, se pare ca am ajuns la concluzia ca 7mm ar fi mai ok, ma refer la binoclurile care se folosesc din mana. Asta inseamna ceva de genul 7x50, 10x70.

Cristian Kata
24 Oct 2025 20:48


10x70 folosit din mana...sunt absolut convins ca la vreo 2,5 kg o sa vezi stele in miscare :)))))

valy
24 Oct 2025 21:27


Am probat odata 16x70, mi se pare gestionabil, as zice ca e un sweetspot chiar, nici prea mare nici prea mic, nici prea fulg dar nici pietroi. Am experienta aparatelor foto cu obiective relativ maricele, e foarte ok.
Evident ca tremura imaginea, mai ales la stele, dar daca asta devine o problema ai oricand optiunea sa il pui pe trepied sau sa sprijiini coatele de ceva. La 16x70 stateam cu coatele pe pervaz, dar la o adica merge si din mana cand vrei sa verifici daca e vecina acasa ca sa imprumuti un ulei.

tudor
25 Oct 2025 09:44


Am facut 90% din observatii cu binoclul chinezesc APM 16x70 doar din mana! Pentru DSO si comete merge foarte bine in reprize scurte. Este un binoclu relativ mare, dar care nu mi-a dat batai de cap in concedii, pentru ca nu aveam nevoie de montura la el. Insa, normal ca  pentru stele duble nu merge din mana! Pentru duble sunt lunetele cocotate pe trepied!

Cristian Kata
25 Oct 2025 10:16


Daca voi vreti neaparat ca un 16x70 sa fie binoclu de mana mai ales la greutatea lui vreo 2.5 kg, atunci asa ramane.

tudor
25 Oct 2025 10:22


Pt observatii astronomice DSO merge din mana in reprize scurte pentru reperarea obiectelor difuze (nebuloase, galaxii, comete) dar si roiuri deschise si globulare. Din mana intradevar nu merge deloc pt stele duble unde necesita stabilizare "ca de stanca" pt rezoluitia despartirii stelelor!

tudor
25 Oct 2025 10:23


Uite un raport de observatii cu acest tip de binoclu 16x70 (incepand cu a treia postare de pe pagina)
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=197274#197274

MariusP
25 Oct 2025 16:45


(incepand cu a treia postare de pe pagina)
Tudor, dacă nu ai &#537;tiut deja, po&#539;i posta link-ul fiecărei postări luându-l de la iconi&#539;a marcata în imagine...  :wink: (&#539;i-am editat mesajul de mai sus punând link-ul postării la care te-ai referit)

sorin georgescu
25 Oct 2025 21:52


tudor Pt observatii astronomice DSO merge din mana in reprize scurte poate daca nu bei cafea! Problema este ca dupa cateva cafele nu merge nici pe trepied deoarece iti tremura capul.
Eu nu reusesc nici cu 10x, vad numai linii albe. Cand bate vantul si un 8x e prea mult pt mine.

... A trecut vara si nu am cunoscut pe nimeni de pe forumul asta astronomic, macar sa fi mers si eu la observatii pe tarla noaptea, nu deranjam pe nimeni. Dar nu am prins.... Asa sa ma duc de nebun mi-e ca dau de caini, gropi, poate ma alearga paznicii de culturi agricole, garantat am o rafuiala si cu tantarii.... Habar nu am la stele, nu disting nimic pe cer cand ma uit in rare ocazii. Vad o gramada de stele si atat, ma uit si nu pricep. Mereu ma intrebam despre ce vorbiti voi aici cu stele duble si galaxii si alte alea ca eu desi mai am si vreo doua lunete (cu magnificatie mult peste binocluri) nu fac nici o diferenta. M-am mai uitat de unul singur la Jupiter ca asta e mare si eventual Saturn ca mi le gaseste telefonul pe unde sunt dar sa-mi dau eu seama ca un biet punct de lumina e stea sau galaxie... sau stea dubla.... nu reusesc. Cred ca vad si una normala dubla si chiar tripla daca dardai de frig cu jucaria in mana.....

PS - ca tot am vorbit de viata.... Cu timpul am invatat ca nu exista ieftin si bun dar poate exista scump si prost. Am mai invatat ca in general preturile nu sunt de florile cucului si ceea ce costa mult e in general de calitate. Cred ca Swaro daca nu ofereau calitate reala nu puteau sa tina preturile asa sus. Exista destui snobi care cumpara ca e pomul laudat, dar treaba asta nu tine mult, daca produsele nu ofera calitate reala pana la urma vanzarile se prabusesc in faliment.

Cat ii priveste pe chinezi, as putea emite o parere destul de avizata deoarece sunt cumparator chinezofil. Deci, in astia nu se poate avea incredere, e loterie la orice. 

Chiar si la alea mai bune ale lor, tot loterie este. Mai au ei mult si bine pana sa-i ajunga pe japonezi din urma. Si cred ca nici nu vor reusi vreodata. Pentru mine japonezii sunt o referinta a calitatii si seriozitatii. 

Din pacate azi piata nu mai cere calitate, cere "ieftin si bun". E vorba de oameni, de cumparatori, de educatia lor la modul general. Desi am alergat si eu dupa "ieftin si bun" si chiar am avut noroc de cateva ori (si de multe ori, nu!), mi-am dat seama de e o vorba mare - decat multe, ieftine si proaste, mai bine unul scump, dar bun! Si mi-am mai dat seama ca banii se duc mai repede pe "multe, ieftine si proaste", marile cheltuieli sunt facute dintr-o gramada de mici cheltuieli si nu din unice mari cheltuieli. Si la mancare e la fel, decat mult si prost, mai bine putin dar bun. Insa probabil societatea asta de consum ne induce un fel de lacomie si megalomanie.

tudor
26 Oct 2025 07:51


Sorin,
Păi vorbim la telefon când vom ie&#537;ii in afara Bucurestiului.

Sunt de-acord in legătură cu "decât multe ieftine &#537;i proaste mai bine unul scump &#537;i bun".  
Totusi dacă cineva vrea doar un instrument pt observatii natura &#537;i astronomie, fără pasiune in optica si echipament, un binoclu chinezesc ieftin dar decent ii poate sluji cu brio observatiilor. Dar ce ne facem daca pofta vine si mâncând &#537;i va vrea ceva mai bun? :lol: atunci ajungem iar la concluzia adevărata ca "decât multe ieftine &#537;i proaste mai bine unul scump &#537;i bun".  Iar dacă pofta nu vine atunci respectivul rămâne  mul&#539;umit de instrument &#537;i cu banii în buzunar

CristiB
26 Oct 2025 09:06


.. Dar ce ne facem daca pofta vine si mâncând &#537;i va vrea ceva mai bun? :lol: atunci ajungem iar la concluzia adevărata ca "decât multe ieftine &#537;i proaste mai bine unul scump &#537;i bun".  Iar dacă pofta nu vine atunci respectivul rămâne  mul&#539;umit de instrument &#537;i cu banii în buzunar
Va suna cunoscut? &#128512;

tudor
26 Oct 2025 09:16


Da, îmi sună cunoscut pentru că si tu împreună cu majoritatea de aici suntem "mu&#537;ca&#539;i" de patima asta binoculara, &#537;i pentru că mai to&#539;i de aici am gustat la un moment dat din ceva mai bun!

CristiB
26 Oct 2025 15:05


... Cred ca Swaro daca nu ofereau calitate reala nu puteau sa tina preturile asa sus.....
Apropo, firma mai sus citata are chiar preturi mici in comparatie cu concurenta.  Asta daca ramanem obiectivi si principalul criteriu ramane calitatea.
Exista aici pe forum un user numit Zoth.
El joaca in cazul binoclurilor acelasi rol pe care il joaca apometrele din casele noastre.
Intrebati-l pe el cate binocluri am cumparat si cate am mai pastrat.  Stie mai bine si mai precis decat mine. &#128578;
Sorin are cumva dreptate, mai am doar un japonez si doi austrieci. Nu dau nume ca iar ma stric cu moderatorii.
Calitatea chiar conteaza. 
Si Loganul si Ferrariul te duc in acelasi loc. Insa conteaza cum.

mmarin
26 Oct 2025 17:50



  Î-hâ! Dacă îmi permit o singură ma&#537;ină, garantat o să cumpăr una în care cu greu încap doi adul&#539;i cu înăl&#539;imea peste medie, cu un motor însetat &#537;i zgomotos, cu garda la sol de 2,5cm &#537;i un portbagaj în care cu greu încap două topuri de hârtie de scris... Mai las-o-n sânge!

CristiB
26 Oct 2025 18:30


Tre' sa fii foarte prost ca sa nu intelegi analogia.

nobody
26 Oct 2025 18:53


Cel mai probabil, foarte proasta analogia.

mmarin
26 Oct 2025 19:00


Tre' sa fii foarte prost ca sa nu intelegi analogia.
  A&#537;a-s io, mai sărac cu duhu'. Dacă aveam mintea  lu' Jay Leno aveam &#537;i io o hală plină de ma&#537;ini. Pardon, benoacle!

Cristian Kata
26 Oct 2025 19:02


... Cred ca Swaro daca nu ofereau calitate reala nu puteau sa tina preturile asa sus.....
In filme poate ca e asa cum zici tu, in realitate si mai ales Romania, Ferrariul o sa te duca doar in oras pe strazi bine asfaltate si cam atat...pardon, te duce si in service daca incerci ceva extra urban, iar Loganu o sa te duca aproape oriunde , deci nu te duc amandoua in acelasi loc! Exista totusi un loc unde te duc amandoua (chiar toate te duc acolo), se numeste service si conteaza nu cum te duc acolo ci cum te duci de acolo, dpdv financiar, deci daca faci analogie ferrari/swarovski, rezulta ca swarovski e mai mult pt oras/poze/impresie, dar cand da de greu...cad hainele de pe el si ramane in pielea goala din cauza vesmintelor eco. Deci nu se potriveste filmul cu realitatea :).

CristiB
26 Oct 2025 19:22


Kata de la tine ma asteptam la mai mult. &#128578;
Atunci sa revenim la oile noastre,  hai sa comparam un Zeiss Victory cu un Auriol( Auriol e chinezesc , deci suntem on-topic).
Amandoua sunt ,,masini".

Cristian Kata
26 Oct 2025 20:28


NU! De la mine nu te asteptai la mai mult, doar tu ai fost singurul care ti-ai exprimat parerea referitor la capacitatile mele de a evalua un binoclu, nu? :) Asta nu e o problema si nici macar nu e ceva pt care sa se supere cineva, dar atunci te rog sa ramai constant ca sa ai credibilitate, nu pot fi azi prost si apoi competent la scurt timp :), deci de nu ta astepta de la mine la nimic mai mult, nu sunt eu mai competent decat altii.

CristiB
26 Oct 2025 20:39


Competent esti, si inca cum, dar iti sta aroganta in fata.

Cristian Kata
26 Oct 2025 20:47


Noa hai amu.... :)

Mircea Pteancu
26 Oct 2025 21:41


''Taimaut'' ca ati devenit nervosi !
Si nici la observatii nu va pot sfatui sa mergeti ca-i vreme nasoala.
Asa ca luati de aicea si savurati niste unboxing de Auriol, sa auziti cu urechile voastre ce bun este, tome necredinciosilor:

https://www.youtube.com/watch?v=JrBLQdyZZEg

https://www.youtube.com/watch?v=7QAMLkvQ5HY

Mircea

sorin georgescu
26 Oct 2025 21:43


Tudor, multumesc! Intr-o zi frumoasa o sa-ti aduc toate jucariile mele sa le evaluezi. As fi curios ce parere ai. 

Copii, domnul CristiB este entuziast si isi manifesta entuziasmul si incantarea aici pe forum iar pe voi va roade pizma. De unde si tot felul de impunsaturi. Dar sustin ce am mai scris, sunteti mult mai asemanatori decat credeti. In real life v-ati intelege de minune, desi dusmani aici. 

Mediul asta virtual poate fi extrem de inselator, il face pe om sa para altfel de cum este in realitate, si in bune si mai ales in cele rele. Eu observ de la o vreme efectul grav de tampire si inraire a oamenilor datorita mediului virtual, retelelor sociale, iluziei asteia in care credem ca "traim".

Cristian Kata
27 Oct 2025 00:25


Da, eu mor de ciuda :))), ca nu am swarovski...ba, stai ca am si eu unu da ii primit si nu am dat bani pe el in plus e numai vreo 1000 lei second...deci nu se pune, musai sa iau unu nou, da as lua unu peste SLC, poate EL, NL Pure.....daca le-ar fi la toti ciuda cum imi este mie...ar fi treaba super buna. Stiu ca ai glumit Sorin, dar duc si eu gluma mai departe.

Acum sa revenim la binocluri chinezesti, adevarul este undeva la mijloc, adica ele nu o sa ofere (poate) ce ofera un binoclu a unei firme cu traditie, dar ofera suficient pentru un amator de rand, iar nu toate binoclurile chinezesti sunt ieftine, cuvantul ieftin este atat de subiectiv ca nu se poate mai subiectiv. Aici suntem cativa loviti in cap cu patima binoclurilor, eu nu glumesc cand zic asta, in 99,9% din familii exista altceva mult mai important decat achizitia unui binoclu care costa sa zicem 200 euro, un pret care poate parea enorm pt cineva care ia binoclul in mana o data sau de doua ori pe an cand merge in concedii, si e logic sa fie asa. Eu va spun ca majoritatea persoanelor la care le place sau le-ar placea sa se uite cu binoclu nu ar da 100 euro pe un binoclu, eu vorbesc din viata reala, oameni cu care ma intalnesc, care cumpara, etc...deci discutiile noastre au logica doar pentru un grup foarte restrans de persoane, ori daca nu constientizam acest lucru traim in lumea noastra, eu imi permit doar aici pe forum sa critic ba un binoclu ba altul dar in viata reala nu fac asa ceva decat cu persoane chiar pasionate, in rest daca un binoclu e colimat si nu e un pericol pt ochi, eu nu  il fac praf doar pt ca sa arat ca eu am ceva mai parfumat, dar nici aici pe forum nu toata lumea isi permite sa dea multi bani, iar daca iti permiti nu esti cu nimic mai presus decat unul care nu isi permite, fiecare cu problemele si prioritatile lui, exact cum pt mine sa zicem hainele sunt bune daca nu sunt rupte, pt altul trebuie sa fie de firma, eu ma zgarcesc sa dau bani pe haine scumpe dar dau pe binocluri scumpe...fiecare cu pasaricile lui. Apoi, depinde cum si ce sacrificii presupune achizitia unui binoclu scump, la unii presupune sa stranga cureaua un pic, la altii mai mult iar la altii poate ramane doar o dorinta pt ca efectiv nu se poate. As da un exemplu acum, Lacerta Explorer 10x50 / 8x45 este un binoclu foarte bun, sa fim totusi obiectivi, acest model bate multe modele scumpe si de marca de acum 30ani, nu exista sa nu iti faci treaba cu asa ceva, ca gasim noi si puncte slabe e altceva, dar sunt bune pentru un utilizator de rand. Aici am vrut sa ajung, degeaba tot strigam Swarovski in sus si in jos, swarovski NU se adreseaza muritorilor de rand din RO, trebuie sa fim cu picioarele pe pamant, trebuie sa te pui in randul celorlalti si asa sa gandesti. Prietenii mei nu stiu ce binocluri am, si ma refer la prieteni foarte buni, fiecare a vazut la mine binoclul pe care el si-l poate permite, unii au vazut cel mult  pe Lacerta Explorer si inca ezita sa si-l cumpere din cauza pretului, ce sens are sa ii arat altceva? doar ca sa ii fac ciuda? non sens, eu vreau ca si ei sa isi cumpere binocluri sa iesim impreuna. Cand am iesit cu binocluri mai scumpe au fost doua situatii, ori am fost doar cu cei din familie ori am fost cu prieteni total dezinteresati de binocluri. Si uite asa merg la binoclat cu binocluri japoneze bk7, cu BPT 7x50 de care multi sunt foarte incantati...oricum, pana in 150euro maxim, si toata lumea e incantata, poate le mai arat si cz 7x50B ca sa ii hipnotizez un pic dar le spun ca oricum nu este de cumparat...etc, deci nu ii afecteaza, iti poti face prieteni pe care sa ii bagi in randul binoclistilor cu binocluri bune si ieftine, sa nu uit de BPT5 8x30 care mi-e drag (chestii pur subiective, cu asa ceva am crescut) sau poti sa ii sperii cu un binoclu de 200 euro sau mai mult si efectul este exact cel nedorit, iar sa te prezinti in general cu fujinoane, conquest..mai stiu eu ce in astfel de situatii e total ne inspirat, chiar nu are sens. Se poate detalia pagini intregi subiectul, tot nu se termina, depinde cum vede fiecare lucrurile, dar cred ca e mult mai relaxant daca mai ai cativa prieteni cu care sa binoclezi decat sa stai singur cu fuji de ex. si sa salivezi singur, sigur ca mai sunt si astfel de momente :), dar parca tot mai frumos e cand sunt mai multi chiar daca nu mai mergi cu "parfumuri" :). Haideti sa fim realisti, una este a vrea si alta a putea.

valy
27 Oct 2025 16:30


.. Haideti sa fim realisti, una este a vrea si alta a putea.E suficient sa vrei! Fiecare problema are cel putin trei solutii, important e sa definesti cerinta, sa evaluezi corect solutiile si sa te decizi. Restul e istorie.

Sunt oameni care vor neaparat Swaro, au ei un pitic pe creier, tot cotesc in stanga si in dreapta "uite binoclul X e aproape lafel de bun ca Swaro, ia-l pe ala!!", dupa ani de incercari si bani cheltuiti tot la Swaro ajung. Nu era mai bine sa fie cinstiti cu ei insisi si sa fi zis din prima "Asta e, costa dar vad eu cum fac si iau"?
Alti oameni habar nu au de Swaro, si folosesc linistiti toata viata "vechiul binoclu luat de la Lidl acum 10 ani", nu ca ar conta daca ar stii de Swaro.
Altii se uita, compara, schimba, si la final raman cu binoclul cel mai potrivit lor.

PS: "swaro" e un termen generic, orice asemanare cu colegii este pur intamplatoare, poate fi orice produs/marca/firma, ieftina sau scumpa.

CristiB
27 Oct 2025 18:47


Asa sa fie! Intamplatoare.&#128077;
Vedeti ca tocmai i-ati stricat PIB-ul lui Tudor,  personal il vad in Pool-Position  pentru un SLC sau un  NL.
Pe locul 2 e Silviu.

CristiB
27 Oct 2025 18:56


.. Nu era mai bine sa fie cinstiti cu ei insisi si sa fi zis din prima "Asta e, costa dar vad eu cum fac si iau"?..

Postarea asta ar trebui sa fie trecuta la alea vesnice.
A se citi lipicios. La propriu.

Cristian Kata
27 Oct 2025 20:42


"E suficient sa vrei!" Mai fals de atat nu se poate!

CristiB
27 Oct 2025 20:51


Kata ,esti pe locul 3. .

valy
27 Oct 2025 21:01


"E suficient sa vrei!" Mai fals de atat nu se poate!Ai ales sa te opresti aici. Preia si continuarea: "...Fiecare problema are cel putin trei solutii, important e sa definesti cerinta, sa evaluezi corect solutiile si sa te decizi. Restul e istorie."

CristiB
27 Oct 2025 21:08


Leica, Zeiss,  Swarovski. 
Forumurile internationale citesc invers.
E recunoscut mondial.
Auriol.

Cristian Kata
27 Oct 2025 21:15


Nu sunt nicaieri in clasamentul pt Swarovski, si pot spune si in locul lui Tudor ca nici el nu e :). Daca vroiam Swarovski aveam, la fel si Tudor. Eu nu sunt in cautarea unui binoclu, de nici un fel, practic 3 binocluri imi acopera toate cerintele ( CZ 7x50B, Conquest 10x42 , Fujinon 10x50), iar restul stau la naftalina, deci sunt foarte ok si nu am nici cea mai mica intentie de a cumpara ceva.

Valy, poate ca vorbim de lucruri diferite, am vrut sa spun ca degeaba vrea cineva un binoclu scump daca nu poate financiar, nu cred ca am gresit spunand asta, chiar nu poate.

CristiB
27 Oct 2025 21:23


In seara asta ....ah , dureaza prea mult. Kata,  viseaza in continuare.Tudor vrea asta..

valy
27 Oct 2025 21:25



Valy, poate ca vorbim de lucruri diferite, am vrut sa spun ca degeaba vrea cineva un binoclu scump daca nu poate financiar, nu cred ca am gresit spunand asta, chiar nu poate.Nu intru si nu vreau sa discut in zona de lux, unde intr-adevar conteaza doar sa vrei si sa ai bani. Vorbesc de binoclu ca un instrument. 
De exemplu, tip de cerinta: "vreau un binolcu cu parametrii X, sa fie rezistent, sa ofere garantie, sa il pot repara, sa aibe mecanica Z...etc..". Si ai variante:
1. iau 3 binocluri chinezesti, se strica unu, il folosesc pe celalalt de rezerva
2. Iau Swaro ca daca e nevoie il trimit si mi-l serviseaza gratis X ani
3. Imi fac eu unul, se strica stiu sa il repar imediat
Fiecare e o solutie, tu decizi.

PS: "swaro" e un termen generic, orice asemanare cu colegii este pur intamplatoare, poate fi orice produs/marca/firma, ieftina sau scumpa.

CristiB
27 Oct 2025 21:42


..Nu intru si nu vreau sa discut in zona de lux..
Silviu...heeelp.

mmarin
28 Oct 2025 00:01


Leica, Zeiss,  Swarovski. 
Forumurile internationale citesc invers.
E recunoscut mondial.
Auriol.
Tradus în limba automobilistică ar suna cam a&#537;a:
&#8222;Daimler Benz, Wolksvagen, BMW.
Forumurile interna&#539;ionale citesc invers.
E recunoscut mondial.
Tecumseh.&#8221;
  Credeam că noi încercam să discutăm despre nume ca Renault, Isuzu, Kia, etc... Nu că ar avea vreo importan&#539;ă, fiecare rămâne la părerea sa...

CristiB
28 Oct 2025 00:46


Doar poza e on-topic. . Dar trebuie sa recunosc ca Marin e foarte inteligent. Fotografia nu are nici o legatura cu personalitatea lui.

zoth
28 Oct 2025 13:02


Am citit ultima parte a topicului, cea care imi lipsea din lectura si sincer va spun ca am pierdut sirul destul de repede. Am dat peste niste referiri la persoana care nu mi se par ok, peste un clasament in care mi-am regasit numele dar nu stiu la ce se refera, peste marci auto dar si de binocluri. In concluzie, confuzie totala, nu inteleg care e problema si unde se vrea a se ajunge ... poate ma lamureste cineva binevoitor...
Nu ar fi mai sanatos si mai util sa vorbim doar despre binocluri?

Stanescu Octavian
28 Oct 2025 13:52


ar fi mai sanatoasa preocuparea pentru astronomie cu instrumentele potrivite nu  gargara pe teme de productie  tari  preturi vanzari axate pe binoclu si iar binoclurile  cele mai mici pt gradinita si soimii patriei copii mici ai astronomilor . se pot recomanda 3-4 sa ai in dotare  pt incepatori -avansati si ajunge .

CristiB
28 Oct 2025 14:15


&#128301;

zoth
28 Oct 2025 14:30


Avea dreptate Sorin, nu suntem atat de diferiti dar in lumea virtuala nu ne intelegem neam ...

CristiB
28 Oct 2025 17:14


Daca tăceai filozof ramaneai 
Sunt activ pe acest site,  dar daca Adminul isi va respecta atributiile...Nu e nici o pierdere.  Chinezariile......oare de ce ma complic eu atat?
 ,,

Î-hâ! Dacă îmi permit o singură ma&#537;ină, garantat o să cumpăr una în care cu greu încap doi adul&#539;i cu înăl&#539;imea peste medie, cu un motor însetat &#537;i zgomotos, cu garda la sol de 2,5cm &#537;i un portbagaj în care cu greu încap două topuri de hârtie de scris... Mai las-o-n sânge"

O las ca nu am ce face.
In sange.
In sangele gurului.
Marin, nu ai nici o vina ca esti roman, si eu sunt,  suntem la&#537;i, frico&#537;i si căcăcio&#537;i ..
Si asa vom muri.

Mircea Pteancu
28 Oct 2025 23:33


Stanescu are din nou dreptate. Si Silviu. Topicul acesta e deraiat, nu are nici o finalitate.
Daca discutia ar fi fost corecta si utila, deja dupa atatea pagini si pareri, ar fi trebuit sa existe, exact cum s-a spus: 3/4 recomandari de binocluri si o lista de lucruri la care sa fim atenti, sa le verificam atunci cand vrem sa cumparam binocluri chinezesti.
In loc de asta, avem un talmes-balmes asezonat din plin cu kaka de maka. 

Dar Astronomie ... ioc. Nici macar cu binoclul. Jalnic. Doar comentarii din ce in ce mai tampite, tot mai departate de Astronomie. 

Asa ca ori va intoarceti la sentimente si comportament civilizat si prietenos si conlucrati la formarea unui punct de vedere agreat de majoritate, la recomandari de cateva binocluri chinezesti, ori eu ii scriu lui Admin despre ce se intampla aici si ii cer sa blocheze aceasta rusine nationala.

Mircea

nobody
29 Oct 2025 04:39


Din tot topicul, daca-mi permiteti sa-l numesc asa, din 17 pagini de sa nu zic ce, asta merita atentia, trebuie sa fie tare fain mai ales daca il poti prinde de cap ca la casca.

sorin georgescu
29 Oct 2025 11:13


deci, sa incerc o revenire pe sine dupa deraiere. Intrebari:

Cine pe aici mai pune la cale o achiztie chinezeasca ? (ieftin si bun)

Ce ati recomanda acum de la SvBony pe 8x (.... in afara de "Swaro"  :lol:  :lol:  :lol:  )

Marturisesc ca a trecut ceva vreme de cand nu am mai cumparat un binoclu..... si asta ma roade. Dependenta obsesisv-compulsiva se manifesta din cand in cand. Culmea este ca eu cu aceste obiecte nici nu ma uit la stele. Ca in minunatul meu oras (amplasat langa Sintesti) nici nu exista.... In fine, pot vedea doar stele verzi cateodata!

Cum putirintza mea financiara nu duce catre "suprema achizitie" (adica "Swaro" :lol:  :lol:  :lol: ) raman la obiceiul (nesanatos, traiasca RETUR-ul!..... cand exista...) de a cauta "ieftin si bun". 

De aceea ma uit pe la SvBony cu speranta ca in realitate nu e ceea ce pare acum pe net, adica faptul ca si-au bagat picioarele in ultima vreme. Adica le-au usurat, scurtat, plasticat, uratit si ieftinit, invers proportional cu marketingul si povestile cu marmota care invelea.... etc.

CristiB
29 Oct 2025 11:29


..."suprema achizitie" (adica "Swaro" :lol:  :lol:  :lol: ) ...
Cineva spunea ca toate drumurile duc spre Roma...
Jumatate din paginile despre binoclurile chinezesti duc spre Swarovski. 
In realitate chiar asa si e, pe drumul catre  ,,binoclurile chinezesti " o sa va stea intotdeauna in cale fabrica Swarowski.
Mandra de calitatea sa, fara sa faca compromisuri....si mai ales sa nu tina cont de un individ ce da 20- 30 de mii pe un ruginibil,  dar se caca pe el cand e vorba de optica superlativa.

sorin georgescu
29 Oct 2025 11:32


Apropos, CrisB tu care esti obsesiv-compulsiv cu Swaro (eu fiind cu "ieftin si bun"), desi e foarte offtopic nu ma pot abtine sa nu citez o afirmatie de-a ta cu care sunt 100% de acord si care sintetizeaza perfect ceea ce suntem cu adevarat din punct de vedere MAJORITAR in timpurile actuale:

CristiB: Marin, nu ai nici o vina ca esti roman, si eu sunt, suntem la&#537;i, frico&#537;i si căcăcio&#537;i ..
Si asa vom muri.

valy
29 Oct 2025 11:40


..o achiztie chinezeasca ..O alta concluzie a acestui topic este ca esti pe cont propriu. Nu cere si nu te astepta la garantii sau pareri 100% corecte din partea nimanui.
Forta sa fie alaturi de tine!...aa, si norocul!

CristiB
29 Oct 2025 11:47


Apropos Sorin, obsesiv nu sunt,  doar incerc sa va apar pasiunea si banii. 
In rest ce sa zic....ma mir ca ai replicat la acea afirmatie. 
E adevarată, oricat ne-am suci,  dar mare cinste nu ne face. 
Dovada forumul asta. 
Marius spune ca suntem de vanzare...si toata lumea sta drepti. Nici cea mai mica reactie.  Pai unde esti tu Stefan cel Mare,  Tudor, Zoth, Mircea Pteancu, MMarin..chiar si Octavian. 
De rasu curcilor.

catalin dumitru
29 Oct 2025 12:51


Acest topic mă amuză grozav , sper să o &#539;ine&#539;i a&#537;a muuul&#539;i ani . Poate o să citească chinezu' &#537;i i se va face ru&#537;ine . Să vezi după , calitate nene ...

Apropo de calitate  "gălbejească" , în vara asta am închipuit o stru&#539;o-cămilă , prin plantarea la corpul unui bpc 8x30 , a unor tuburi de la un chinez zoom de 50 mm . Cred că era o pra&#537;tie de la Lidl , marca "Tronic" , acum am văzut baterii cu numele ăsta . A&#537;tept cu nerăbdare bateriile "Auriol" !!
 În fine, degeaba am centrat "de puta madre" la strung acele tuburi de obiectiv , pentru îndepărtarea filetului original , după plantarea pe corpul binoclului , a urmat chinul naibii ca să fac ceva colimare . La ambele tuburi , conurile alea de plastic erau injectate destul de excentric /aiurea în jurul piesei de aluminiu sau ce o fi ăla de se pupa cu restul binoclului .

Or fi făcut asta inten&#539;ionat , ca să ajute la colimare prin rotirea (de fapt înfiletarea sau desfiletarea) tuburilor cu obiective ?

Ciudat e că obiectivele sunt chiar bunicele, mai bune decât unele de la binocluri sovietice . (Afirma&#539;ie bazată pe testare la grosismente de 30 , 40 sau chiar peste 50 x ).

Cristian Kata
29 Oct 2025 23:12



Or fi făcut asta inten&#539;ionat , ca să ajute la colimare prin rotirea (de fapt înfiletarea sau desfiletarea) tuburilor cu obiective ?.

Nu are nici o legatura cu colimarea, le colimeaza din prisme, chiar si la obiective cu excentrice colimarea principala e tot din prisme iar din excentrice reglaj final...

sorin georgescu
29 Oct 2025 23:36


Intrebare de baraj! E fabricat in China. Nici extrem de scump nu e. 
Deci, asta face parte capitolul chinezarii ? Adica daca-l cumpar se numeste ca am luat o chinezarie (buna si ieftina) ? 
Ca e asta japonez cum APM-ul e neamtz.

https://www.amazon.de/-/en/Nikon-Prostaff-P7-Dark-Green/dp/B0B3H4LFPX/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8

nobody
30 Oct 2025 01:19


Article ID 000066853 Published 13/08/2024 Update 28/10/2025 
Country of Origin of Nikon Products
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000066853&configured=1&lang=en_GB

sorin georgescu
30 Oct 2025 09:50


Cool man, merci, link-ul trebuie salvat!
Deci si Nikon PROSTAFF P7 dar si si MONARCH M7 sunt chinezarii. 

Apropos, am investigat ca si MONARCH M7 e tot loterie, unul nu seamana cu altul si nu nimeresti nimic fara macar un defect cat de mic. Culmea, la pretul asta poti nimeri si oleca decolimat! Cool! (la cele mai ieftine nu te miri decat in caz ca.... nu e decolimat! :lol:  )

Deci, "ieftin si bun" de la mama China la respectatul brand NIKON ! ( sau poate m-am uitat eu la influencerii gresiti?! )

PS - sunt ontopic!
PS2 - inca ma zbat, dau din maini si picioare sa nu ajung la SWARO !  :lol:  :lol:  :lol: