-----------------------------------
sandri
19 Aug 2008 20:19

Noua pe forum
Buna.  
Ca sa incep, vreau sa imi achizitionez un telescop. Am binoclu si luneta, dar vreau sa mai avansez.  :) Ma intereseaza astronomia de foarte mult timp,dar am nevoie de ajutor. 
Ce imi recomandati in materie de un telescop bun? In ceea ce priveste pretul ar fi in jur de 20 mil.  As vrea sa fie unul care sa merite chiar daca este foarte scump, si optional pentru fotografie. Vreau sa pot vedea planetele clar, nebuloasele, galaxiile, aglomerarile stelare etc. 
Luneta mi-a fost adusa din strainatate in cutie, cu toate accesoriile, dar telescopul il cumpar de aici, numai ca nu stiu clar de unde sa il iau si daca accesoriile se iau separat.  Deci as avea nevoie de cateva sfaturi. (ce telescop, ce accesorii etc.) 

Multumesc.

CristiB
19 Aug 2008 23:54

Re: Noua pe forum
Buna.  
Ca sa incep, vreau sa imi achizitionez un telescop. Am binoclu si luneta, dar vreau sa mai avansez.  :) Ma intereseaza astronomia de foarte mult timp,dar am nevoie de ajutor. 
Ce imi recomandati in materie de un telescop bun? Deocamdata nu conteaza pretul, vreau niste idei. As vrea sa fie unul care sa merite chiar daca este foarte scump, si optional pentru fotografie. 
Luneta mi-a fost adusa din strainatate in cutie, cu toate accesoriile, dar telescopul il cumpar de aici, numai ca nu stiu clar de unde sa il iau si daca accesoriile se iau separat. (ce site...exista magazin astronomic in Constanta..) Deci as avea nevoie de cateva sfaturi. (ce telescop, ce accesorii etc.) 

Multumesc.
Cred ca trebuie sa stabilesti niste puncte de reper daca vrei sa-ti raspunda cei care se pricep! Dupa ceea ce ai spus mai sus cineva ar fi putut sa-ti recomande toare telescoapele scumpe pentru ca ai zis ca deocamdata pretul nu conteaza. Ai observat ca nu s-a incumetat nimeni sa se bage la asa munca. 
Alege o suma pe care vrei sa o investesti, hotaraste ce-ti doresti mai mult de la el, vezi in ce masura il doresti si usor portabil sau nu, apoi o sa apara si raspunsuri. 
Uita-te pe aici http://skywatcher.ro/     http://www.astromagazin.ro/  .
Sfaturi despre ce sa achizitionezi nu pot sa-ti dau pt ca si eu sunt in stadiul de a intreba pe altii  :)  !

sandri
20 Aug 2008 00:48


ms pt site-uri :D

HoO_Germany
20 Aug 2008 10:15


Bine venita pe Forum.

Suma data in lei nu stiu cat Euro sant, dar asa cum inteleg, tu ai deja putin experienta in astronomie.
Treba este, ca pentru dorinta data sa se achizitioneze un instrument pentru astrofotografie, depinde de mai multe lucruri.
In primul rand iti trebue o montura ecuatoriala stabila, asta costa bani. 
In al doilea rand treube sa dai o hotarare despre instrument. Sa fie mai mic (si ceva mai ieftin), ar putea sa se ia si o montura mai mica (ceva mai ieftina).
Daca zici ca vrei un Newton, aici trebue sa cada decizia in pro pentru o montura mai mare, tare si asa mai scumpa.

Asa ca zice-mi ca sa ne putem lamuri, cat de mare este budget-ul dat (in Euro), unde dupa asta putem discuta, care este cel mai optimal Setup pentru tine.

sandri
20 Aug 2008 10:40


Multumesc.
La astrofografie as vrea sa renunt.
Eu m-am gandit la Dobson 10", bugetul 600 euro, poate mai mult. La montura nu ma pricep ca nu am mai avut de aface cu alegerea ei separat, dar as vrea sa fie maricel telescopul. 
Oricum, astept orice sugestie cu privire la marca acestuia, nu neaparat Dobson.

HoO_Germany
20 Aug 2008 12:27


Multumesc.
La astrofografie as vrea sa renunt.
Eu m-am gandit la Dobson 10", bugetul 600 euro, poate mai mult. La montura nu ma pricep ca nu am mai avut de aface cu alegerea ei separat, dar as vrea sa fie maricel telescopul. 
Oricum, astept orice sugestie cu privire la marca acestuia, nu neaparat Dobson.

Dobson este un gand bun, aici nu este nevoie de montura  :) 
Cu 10" este destul potential dat, la sfarsit candva, tubul se poate demonta si pus pe o montura ecuatoriala.
Sincer aici exista mai multe posibilitati de marca, eu as recomanda Skywatcher sau MEADE.
La MEADE se plateste si putin numele, mai bune nu sant aceste instrumente. Skywatcher este un product bun, optica este ok si instrumentul in total da o impresie buna.

Cu budgetul de 600 Euro sa zici sa iei un altfel de instrument care sa fie si mare, si montat paralactic pe o montura suficient de tare, faci prea multe sacrificii.
Ori iei un instrument mai mic sub o montura suficienta, ori iei un instrument mai mare unde montura sufera sub optica. 
Asa ca Dobsonul este aici un instrument in primul rand  :)

sandri
20 Aug 2008 13:06


Multumesc  :D 
Cred ca raman la Dobson

CristiB
20 Aug 2008 13:13



Eu m-am gandit la Dobson 10", .

Adica asta http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=52&class1=1&class2=106
Din putina mea experianta cred ca ti-ar mai trebui un frate cel putin geaman ca sa te ajute cu instrumentul asta. E destul de mare!

sandri
20 Aug 2008 13:18


Dobson este un gand bun, aici nu este nevoie de montura  :) 
Cu 10" este destul potential dat, la sfarsit candva, tubul se poate demonta si pus pe o montura ecuatoriala.

Ce tip de montura ecuatoriala s-ar potrivi?

sandri
20 Aug 2008 13:39


Din putina mea experianta cred ca ti-ar mai trebui un frate cel putin geaman ca sa te ajute cu instrumentul asta. E destul de mare!

Cam cat de mare? :?  eu am ,71

De LightBridge Dobson ce parere ai?

CristiB
20 Aug 2008 13:49



Cam cat de mare? :?  eu am ,71

De LightBridge Dobson ce parere ai?
Erau niste fotografii pe undeva cu acest model si utilizatorul sau din care putea-i sa-ti faci o idee. Acum nu le gasesc. Despre celalalt model de Dobson nu pot sa-ti spun nimic. Si asta deoarece eu prefer refractoarele si nu prea m-am interesat de reflectoare.

sandri
20 Aug 2008 13:53


ok, ms :D

razwan34
20 Aug 2008 14:58


Si eu am oscilat intre un obiect mare gen dobson si unul portabil gen si Skywatcher Travelmax 127.Am ales ultimul, adica varianta portabila si sunt f multumit. Se vede f bine si gandeste-te ca il poti cara la mare la munte in fata blocului etc...pe cand un dobson numai cu masina.Daca vrei sa faci observatii terestre si ai de gand sa calatoresti gandeste-te si la o varainata usor de transportat.Intradevar campul vizual cu un dobson, si luminozitatea ce ti-o ofera este mult peste telescoapele obisnuite.Oricum decizia e a ta.Bafta multa!!!

sandri
20 Aug 2008 15:21


Ms. 

http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=156&category_id=8&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43

http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=4&category_id=8&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43

Dintre acestea care ar fi cel mai bun? Ma gandesc ca primul datorita diametrului obiectivului? :) 

Pe mine ma intereseaza sa vad destul de clar nebuloasele, galaxiile si planetele.

Forever_Man
20 Aug 2008 15:37


Daca ceea ce vrei este sa vezi cat mai clar nebuloasele si galaxiile, si nu te intereseaza portabilitatea, ramai la dobsonul de 250mm.

sandri
20 Aug 2008 15:48


Cred ca asa o sa fac  :? mai citesc si despre asta http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=1_2&products_id=7&osCsid=3217393f4e53ed73118bf63fbf1d7606   Seben Navigator 203/1000, si cred ca raman la dobson

HoO_Germany
20 Aug 2008 16:11


Telescope Seben NU as recomanda in nici un fel.
Instrumentul apara pe priml clip internesant, necunoscand detaliile necesare si erspective care sant importante la achizitionarea unui instrument, detaliile date 200/1000 apar atractiv. 
Dar aceste telescoape sant katadiotrice, ce inseamna ca in drumul optic este montat un element opticial prelungator de focala, care el singur NU se lasa sa se justeze.
Din cauza asta instrumentele nu se pot colima cum trebue, ce la sfarsit inseamna ca imaginile aratate nu sant bune.

In cazul tau, daca este posibil a observa cu Dobsonul din gradina sau cumva de al balcon mare, atunci asa de greu nu este instrumentul a-l nu putea misca.

sandri
20 Aug 2008 16:15


Raman la Dobson. Am si curtea si posibilitatea de a merge in afara orasului unde e un cer mirific noaptea  :lol:

horatius
20 Aug 2008 19:21


Un Dobson de 203mm e suficient de mare pentru satisfactii imediate cu  conditia sa stii sa te orientezi pe cer sau sa ai rabdare sa inveti. Pe viitor, daca vrei, vei putea sa il pui pe o montura ecuatoriala si sa incerci fotografia. La 600 euro buget pe langa Dobson mai intra si niste oculare suplimentare, filtre, barlow etc.

Nu recomand telescopul acela Seben dat in linkul de mai sus, e plin de probleme mai ales mecanice, optica s-ar putea sa fie buna. Sunt cateva review-uri pe net la cateva modele de la Seben si toate arata tot felul de probleme.

Detalii despre Dobson, alte instrumente si accesorii gasesti in linkurile din semnatura mea.

sandri
20 Aug 2008 19:23


Multumesc :D 
Stii cumva ce oculare si filtre s-ar potrivi?

horatius
20 Aug 2008 19:45


In primul rand iti recomand o lentila Barlow 2X Apo de la Sky-Watcher sau mai bine una de la Celestron, modelul Omni sau Ultima.

Ca filtre, neaparat un filtru lunar sau polarizator ca sa nu te orbeasca lumina lunii. Filtru solar daca te va pasiona Soarele. Pentru planete un filtru portocaliu #21 si unul albatru deschis #80A sau chiar un set complet de 6 filtre si sa experimentezi cu ele pentru ca fiecare filtru produce rezultate diferite si uneori senzationale. Pentru contrast general un filtru Neodymium, iar pentru nebuloase un filtru UHC-S.

Oculare: daca bugetul permite recomand cu caldura niste oculare Hyperion. Pentru inceput 2 sunt suficiente, sa zicem unul de 13mm si unul de 5mm, plus 2 inele de prelungire. Eventual un al treilea, un Hyperion de 21mm sau 24mm pentru campuri largi de stele, nebuloase extinse etc. Daca bugetul nu permite, atunci niste oculare Super Plossl Apo ar fi ok pentru inceput.

sandri
21 Aug 2008 18:11


Asa e bine?  :D 
-ocular Hyperion 24mm
-Barlow 3x1,25
-set 6 filtre colorate
-1 filtru lunar 1,25

Ovidiu M. 
21 Aug 2008 19:33


Asa e bine?  :D 
-ocular Hyperion 24mm
-Barlow 3x1,25
-set 6 filtre colorate
-1 filtru lunar 1,25

 Daca vrei sa incepi cu hyperion (ceea ce este f bine), iti recomand sa incepi cu Asphericul de 31mm. Asa cel putin stii ca ai un widefield adevarat. Cel de 24mm echivaleaza aprox cu un plossl simplu de 32mm...
 Cu barlow ai si focala de 10mm ceea ce este excelent. Pe viitor mai bagi si unul de 8mm cu doua FTR ca sa ai focala pana la 4.3mm si te-ai aranjat. Cam asta intentionez sa fac eu de asta iti recomand asa.
Vezi ca filtreleale colorate nu prea-s trebuie toate. Mai bine iti iei unul doua , nu mai stiu care eerau f recomandate si de restul iti iei un UHC-S pt nebuloase. Filtrul lunar este must have, pe mine ma ustura ochii dupa cateva secunde dc privesc prin dob la luna.

 Clear Skies!

sandri
21 Aug 2008 19:59


Multumesc mult
Ce filtru de soare mi-ai recomanda?  :)

Ovidiu M. 
21 Aug 2008 20:05


Din cate stiu este destul de costisitoare observatia la Helio:) Parca era unnul pe site la skywatcher.ro unul la 910 roni.... Parerea mea, daca ai bani de investit, lasa-l deocamdata pe asta solar si concentreaza-te pe oculare, unul de luna, un UHC-S si unul pt planete sa zicem.

horatius
21 Aug 2008 20:44


Pentru soare poti incepe cu observatii in lumina alba si e nevoie doar de un filtru Astrosolar. Urmatorul pas e observatii cu o prisma Herschel. Iar urmatorul pas e un refractor solar dedicat in h-alfa sau CaK.

Forever_Man
21 Aug 2008 20:48


Cand am fost la star partyul din muntii Macin, am privit prin 3 filtre la Jupiter. Doar printr-unul se vedea putin mai multe detalii. Prin celelalte 2 nu am observat nicio imbunatatire semnificativa, doar culoarea schimbata. Nu stiu ce filtre erau.

sandri
21 Aug 2008 20:55


Dar prin DeepSky O-III Premium 1.25" se vede bine? 
Sau  IR Block Filter 1.25" ?

Doru Dragan
22 Aug 2008 07:12


Cel mai bine se vede prin DeepSky UltraExtraPremium O-VI/H-9,12 :) 
NU exista filtru prin care se vede cel mai bine. Exista doar filtre potrivite pentru diferite obiecte:
http://vegas.astronomynv.org/Tutorials/Filters.htm

sandri
22 Aug 2008 16:27


Gata.  :) Azi fac comanda.
-SW Dobson 10"
-ocular Hyperion 24mm
-Barlow 3x1,25" acromat
-set 6 filtre colorate
-filtru lunar Celestron 1,25"
-filtru O-III 1,25" Premium
-filtru IR Block Filtrer 1,25"

Ovidiu M. 
22 Aug 2008 18:46


Gata.  :) Azi fac comanda.
-SW Dobson 10"
-ocular Hyperion 24mm
-Barlow 3x1,25" acromat
-set 6 filtre colorate
-filtru lunar Celestron 1,25"
-filtru O-III 1,25" Premium
-filtru IR Block Filtrer 1,25"

 Sandri te felicit pt alegere. Insa in locul O III ului mai bine mergeai pe UHC-S care acopera o gama mai larga de nebuloase...
 Si vezi ca Dobul de 10" este deja cam handfull, mai ales pt o fata:); asta daca nu faci parte din lotul olimpic de halterolfile:)

sandri
22 Aug 2008 19:25


Ms. 
Cu greutatea ma descurc. Am familie mare.    :lol:

sandri
04 Sep 2008 16:13


Gata!  :D 
El este Ron  :roll:  

http://i210.photobucket.com/albums/bb250/sandri_90/Ron1.jpg

Forever_Man
04 Sep 2008 16:59


Vezi ca ai pus cautatorul invers. :D

Ovidiu M. 
04 Sep 2008 17:05


Banuiesc ca Sandri a crezut ca in directia oglinzii se fac observatiile ca la refractoare:) Dovada fiiind si faptul ca oglinda este orientata in sus:)

 Sandri, sa te bucuri de ele, dar vezi ca trebuie sa indrepti partea cealalta (goala) spre cer :wink:

sandri
04 Sep 2008 17:19


da  :lol: scuze

Doru Dragan
04 Sep 2008 17:30


Care cer mai baieti ca telescopul este in camera :? Iar in camera asa se tine, cu oglinda in jos ca sa nu intre praful :)

Ovidiu M. 
04 Sep 2008 17:43


Care cer mai baieti ca telescopul este in camera :? Iar in camera asa se tine, cu oglinda in jos ca sa nu intre praful :)

 De praf se ocupa capacul :lol:   Sau ai glumit nu? 8) 

 P.S - nu-i nimic Sandri, se intampla si la case mari:)

sandri
05 Sep 2008 12:24


L-am scos aseara afara si normal ca n-am vazut mai nimic cu el decat vreo cateva stele care se vedeau foarte neclar. Cand am vrut sa vad Jupiter n-am putut sa-l gasesc, desi aliniasem corect finderscopul.  Dupa care am intrat in casa si mi-am adus aminte ca trebuie sa-l colimez.  :lol: 
L-am aranjat; vroiam sa va intreb daca sigur din cauza asta nu se vedeau stelele clar :) ca incercasem sa-l focalizez dar tot nimic. Oricum, in seara asta ies iar.

Laurentiu
05 Sep 2008 14:22


Sandri,


Mai intai ar trebui sa te familiarizezi putin cu cerul. Poti incepe prin a 
instala pe computer un program de tip planetariu (gen Stellarium gasit pe 
site-ul www.stellarium.org - acesta este gratis si usor de folosit). De asemenea, mai poti folosi hartile de aici http://www.skymaps.com/downloads.html - descarci harta care corespunde lunii calendaristice in care ne aflam, pentru emisfera nordica, si o printezi.

Iesi apoi pe afara si compari ce ai vazut pe harta/programul planetariu cu ce se vede pe cer la acea ora.

Cat despre folosirea propriu-zisa a telescopului, intra pe site-uri care abunda in informatii. Un foarte bun exemplu ar fi http://www.skyandtelescope.com/

Cauta carti, documenteaza-te. Un bun inceput poate fi si biblioteca de astronomie on-line de aici:
http://sarm.astroclubul.org/carti/

Toti am fost incepatori (si unii inca mai suntem).

Succes si tine-ne la curent cu progresele tale.

sandri
05 Sep 2008 14:29


Ms. 
Cu cerul ma descurc f bine. :D  De mica am invatat conselatiile; stiu unde ce sa caut; cu binoclul gasesc tot ce se poate vedea, am o groaza de carti de astronomie.  :lol: Doar ca n-am mai avut telescop, doar luneta si mi-era sa nu fie ceva gresit cu el. Dar l-am testat azi pe zi si vad ca e bine acum.

Laurentiu
05 Sep 2008 14:36


E bine ca stii unde se afla pe cer toate lucrurile pe care le poti vedea  :lol:  

Inseamna ca stai mai bine ca mine la capitolul acesta.

Si totusi iti recomand sa intri pe site-urile la care ti-am dat link-uri  macar sa inveti sa folosesti un telescop.

sandri
05 Sep 2008 14:53


vorba vine :lol: pana acum am mers mai mult pe binoclu, de aceea.  :) 
o sa intru pe sky and telescope daca mai am vreo nelamurire

sandri
08 Sep 2008 23:13


wow :shock:  Am iesit in ultimele zile la observatii si incep prin a spune ca stelele le vedeam foarte mari cu cercul acela negru in mijloc, dupa care am vazut ca daca nu indes de tot ocularul se vad superb :roll: M-au fascinat intr-adevar, mai ales culoarea puternica.
In seara asta am iesit special pt Jupiter. Am ramas fara aer :lol: ce senzatie diferita cand vezi cu ochiul tau, nu numai in carti! Planeta nu se vedea mare; doar ca o punct luminos dar clar, pe care am distins putin niste benzi; si desigur 4 sateliti.  :D (O intrebare: se presupune ca ar trebui sa o vad mai mare? )
Si ca tot e Luna pe cer am zis sa ma uit si la ea doar ca nu se vedea mai deloc prin ocular; se vedea foarte sters  :( am incercat toate posibilitatile de oculare, cu/fara Barlow, dar nimic. M-am rezumat la a o privi prin finderscop. Stiti cumva cam ce problema ar putea avea?

Multumesc.

Doru Dragan
09 Sep 2008 07:13


Ceva e complet wrong cu telescopul tau :( "Stele mari cu cerc negru in mijloc", "Jupiter ca un punct luminos" si ... daca nu vezi Luna aia inseamna ca ... nu e bine deloc :? Dupa cum descrii tu operatiunea de "indesare" a ocularului, se pare ca acolo e prima problema. Ocularul nu se "indeasa" ci trebuie reglat usor pana se focalizeaza imaginea. Mie imi face impresia ca tu vezi imagini defocalizate.

zoth
09 Sep 2008 08:45


Telescopul tau nu are nici o problema.
Stelele mari cu cercul negru in mijloc sunt stele defocalizate, asta e confirmat si de imaginea stearsa a lunii.
La Jupiter nu inteleg cum distingi dungi pe suprafata daca il vezi ca un punct  :shock: 
Ce ai de facut?
- Slabesti suruburile din portocular si introduci ocularul pana la capatul barelului (acel tub cromat care intra in portocular) si apoi asiguri ocularul prin restrangerea suruburilor.
- Incerci sa reglezi focalizarea imaginii din rotita focalizatorului.
Daca observi ca ocularul nu se misca deloc prin acest reglaj, vezi ca noile focalizatoare (Crayford) au sub ele un surub de blocare a cursei (asemanator celor ce asigura strangerea ocularului) pe care va trebui sa-l slabesti putin.
Surubul de blocaj se foloseste de obicei pentru transport sau cand pui accesorii grele in focalizator si exista pericol de dereglare a focalizarii.
Sper sa-ti ajute!   :D

sandri
09 Sep 2008 10:41


Am zis "indes" ca sa spun spun ca-l bag :lol: Umblu usor cu ele.
Dar am reusit!!! Cu surubul de blocare de la focalizator.
Multumesc mult! :lol:

sandri
09 Sep 2008 10:45


Jupiter il vedeam ca pe un punct gros, ca sa nu zic pata (ca ar fi prea mare). Benzile, le distingeam cu greu daca ma benoclam mult.  :)

Forever_Man
09 Sep 2008 10:55


Uita-te prin mai multe oculare, pentru diferite mariri.

sandri
12 Sep 2008 07:59


Am fost aseara afara  :lol: a fost superb.
Jupiter l-am vazut super, mai putin pata rosie. Apoi m-am dus pe Luna. Frumoase cratere :roll:  :roll:  :roll: si aproape  :shock: