-----------------------------------
Alexandru Claudiu
27 Dec 2025 16:10

Fantoma din Cassiopeia
Test mai bun ca acesta pentru un filtru, rar gasesti. Am fotografiat fantoma pentru prima data pe 28 octombrie 2025 utilizand filtrul Optolong L-Para, in speranta ca nu voi avea halouri enorme, asa cum imi facea Optolong L-extreme-ul meu, in jurul stelelor luminoase. 

Am fost multumit de rezultatul oferit de acest nou filtru. Practic am combinat cadre facute cu filtrul Baader Uv/Ir cu cadre realizate cu filtrul de banda ingusta de 10 nm, Optolong L-Para. 

Telescop triplet SW Esprit 100ED redus la 443 mm si f/4.4. Camera Asi 533MC.

Mi se pare dificil de prelucrat aceasta tinta ...

iulian90
27 Dec 2025 19:46


Wow, superba imaginea cu nebuloasa Gamma Cas/ IC 59-IC 63 , desi e o tinta dificil de fotografiat, mai ales din oras, fiind foarte slab luminoasa.

dmtr69
28 Dec 2025 14:11


Minunate pozele! Felicitari!
Eu nu am incercat niciodata aceasta tinta. Ori e in afara campului meu, ori e disponibila pentru putin timp (montura mea e pe balcon spre sud). Haloul pe care l-as avea in jurul Gamma Cas este alt motiv pentru care am evitat-o. Si eu am nevoie de un filtru dual NB, care sa nu aiba halouri, mai ales daca l-as folosi si cu obiectiv f2.0.

valy
28 Dec 2025 14:35


Tinand cont ca ai filtru, reductor si stea luminoasa, cred ca a iesit perfect.

Imi place atmosfera din ultima imagine.

Alexandru Claudiu
28 Dec 2025 17:47


Multumesc!

Intr-adevar mi s-a parut o tinta destul de dificila. Desi pozitia ei pe cer mi-a permis s-o abordez deseori, am tot amanat momentul. Stiam ca n-am filtrul care trebuie.

Acum filtrul L-Para este clar o imbunatatire, insa am observat anumite mici imperfectiuni la anumite stele. inca nu-mi dau seama daca provin de la filtru sau de la prelucrarea mea. Mai trebuie sa folosesc acest filtru: urmatorul test ar trebui sa fie HorseHead + Alnitak...acolo se va vedea ...

Teoretic acest L-Para (care e de 10nm) ar merge si la f2.0... mi-as dori sa am noul filtru Antlia ALP-T (Ha&Oiii) de 3 nm ...