-----------------------------------
Bivanus
05 Ian 2026 15:43

Touptek PAPO GS350 RACI Finder / Guider / Small OTA
La mul&#539;i ani, domnilor &#537;i doamnelor! &#536;i odată cu începutul anului 2026, unele bunuri au fost în sfâr&#537;it aduse din acel tărâm mistic spre Est, despre care poate a&#539;i dori să auziti. Este un tub mic destul de nou de la Touptek, descris de ei ca Finder/Guider &#537;i chiar ca mic telescop pentru utilizare generală . 
PAPO provine din obiectiv planar apocromatic &#537;i ei spun că această celulă cu trei elemente integrează si un field flattner. Nu am avut niciodată un produs Touptek înainte, dar de la al&#539;ii am auzit în general păreri bune asa ca Mo&#537; Crăciun a decis să meargă pe varianta asta. Ini&#539;ial mă uitam la dimensiunea 250, totu&#537;i, nu exista nicio garan&#539;ie că va intra in focus a&#537;a că am ales 350 care este si mai mare in dametru la 58mm ( fata de 50mm). Am ales un focalizator cu cremalieră &#537;i pinion (tipul Crayford e disponibil dacă se dore&#537;te)   
Timpul de livrare nu a fost prea lung nici prea scurt , 54 de zile dar cu Craciunul &#537;i Anul Nou în perioada de livrare, adevărata bila albă pe care o prime&#537;te Touptek este faptul că Vama & Co a fost gestionată direct de ei si inclusa in cost (de precizat ca transportul a fost gratis pt valoarea de $236.55 redusa de la $249 pentru &#8216;prima comanda&#8217; ) astfel încât pachetul a fost livrat pur &#537;i simplu la cutia locală de livrare ca orice colet obi&#537;nuit. Pachetul în sine era învelită în folie cu bule &#537;i înfă&#537;urat în plastic, iar tubul din interiorul cutiei de carton este tot într-un suport din spumă. Micul GS-350 OTA este exact a&#537;a cum este descris pe site, este un aluminiu anodizat negru solid, cu un finisaj mate care se simte foarte plăcut la atingere, fără senzatie de alunecare &#537;i/sau amprente. Cât de bună este stratul  anodizat doar timpul &#537;i utilizarea pot spune. Componentele principale sunt celula obiectivului, două tuburi de extensie (al meu are 2 x 7 cm), focuserul &#537;i inelele&dovetail. Una dintre cele două ro&#539;i de focalizare era slăbită si a cazut  e u&#537;or de montat, dar va trebui să găsesc un Inbus suficient de mic pt grub screw. Nu &#537;tiu dacă e accidental sau pur &#537;i simplu e u&#537;or să pui un focalizator electronic 
Pentru montare/demontare a fost nevoie de ni&#537;te mâini, un Inbus de 3mm &#537;i unul de 2,5mm (&#537;i unul de 1,5mm pentru roata focalizatorului, mereu m-am uimit cu ce găsesc prin cutia cu maimu&#539;e). Inelele nu sunt articulate, a&#537;a că după ce le slăbe&#537;ti pu&#539;in trebuie să desfiletezi un capăt pentru a extrage tubul. Toate filetele se simt foarte netede &#537;i ferme, a fost nevoie doar de pu&#539;ină for&#539;ă pentru a începe mi&#537;carea, dar apoi au mers ca unse. Dovetail-ul  este făcută din două piese, trebuie să desurubezi două &#537;uruburi pentru a accesa celelalte două care &#539;in efectiv inelele. Spa&#539;iul dintre inele este perfect pentru utilizarea cu Guider, dar trebuie redus dacă este nevoie de utilizarea RACI Finder. Placa se potrive&#537;te într-un localizator de tip Synta sau direct dacă sunt disponibile gauri filetate M3. 
Celula de lentilă arată grozav, vine cu un capac foarte util ca la obiectivele foto &#537;i dew shield-ul fix este destul de adânc. Se pare că po&#539;i să-l demontezi, bucata cu "GS-350" scris cu alb se desprinde &#537;i po&#539;i accesa direct celula din interior (sunt bucuros să raportez că este în&#537;urubată ca să nu cadă , filetul e disponibil si in fata dar nu stiu diametrul si pasul)  
Nu am insistat cu celula, mie sa nu o decolimez, am continuat cu tubul in format RACI Finder &#537;i l-am testat cu o prismă AMICI de 1,25"  cu  Pan 24mm / Del 8mm ca lunetă de zi (nori pe trei strate, deci utilizarea pe timp de noapte va urma la o dată nedeterminată, am fost destul de optimist &#537;i am pregătit &#537;i camera 585MC dar fara sanse)
 Func&#539;ionează pur &#537;i simplu fără bătăi de cap, a intrat în focalizare cu un tub de 7 mm scos a&#537;a cum zice si pe site, focuserul afi&#537;ând 20 mm din 35 mm disponibile. Testarea  cu ramuri mici pe fundalul cerului nu a arătat dublare sau colorare falsă (o să o fac din nou într-un zi mai luminosa). Pentru a folosi filetul T2 de pe  focuser trebuie scose cele trei &#537;uruburi de fixare, nu e mare lucru, doar să nu le pierd. 
Greutate (OTA &#537;i inele) este 1220g pentru Guider &#537;i 1140g pentru varianta mai scurtă Finder, relative grele pr Finder/Guider. 
Concluziile mele de până acum:
   * livrat conform reclamei la calitatea de fabrica&#539;ie descrisă 
   * OTA mic cu adevărat flexibil cu focalizator complet func&#539;ional
   * această flexibilitate vine cu pu&#539;ină bătaie de cap, dar departe de ceva cum ar fi o colimare 
   * odată fixată, integritatea structurală este minunată, fără zgomote sau mi&#537;cări
   * utilizare u&#537;oară ca telescop de zi cu vederi plăcute care nu afi&#537;ează CA detectabil (pentru ochii mei) 
Va urma: 
  * first light de noapte  pt ochi & cameră

Bivanus
19 Ian 2026 23:19


Ce face plictiseala din om ! In lipsa stelelor am pus EAF la PAPO  :D 
TOUPTEK zice ca jucaria lor e compatibila cu ZWO EAF direct dar nu-i chiar asa , au facut mansete la ambele capete ale axului , dupa ce dai rotitele jos vezi ca nu ai destul metraj sa prinzi adaptorul.
Asa ca am taiat o bucata de plastic si am infipt-o ca prelungitor de ax , nu inainte de a ramane cu numitul ax in mana in timp ce rulmenteii se dadeau fericiti de'a dura pe sub mobila. Dupa nitzel exercitiu fizic si niscai strigaturi stramosesti , am pus totul la loc - iese usor dar si intra usor - si o data ce am prins motorul pe bracketul fixat in doua suruburi (s-au potrivit cele din kitul ZWO) tot ansamblu sta fix si nu permite prelungitorului de plastic sa cada.
Cum afara nu e de iesit am folosit ca tinta un loz Zodiac cam la 5 m de mine printr-un hol & bucatarie. Nu m-am complicat cu montura si Asiair am mers pe manual din telecomanda ZWO ,a mers foarte bine , neted si asa de fin ca pe 'SLOW' aproape nu sesizam schimbarea , am dat pe 'FAST' Singura plangere e greutatea mare a EAFului care dezechilibreaza ansamblul , ar fi interesant un auto focuser mai usurel.

Bivanus
08 Feb 2026 12:46


In timp ce ma benoclam aseara pe YouTube , am gasit la un fratior din China o prezentare la GS350 muuuuult mai buna decat as avea eu rabdare sa fac vreodata. Are inclusiv partea de utilizare pentru DeepSky AP , se confirma statutul de semi-APO , si faptul ca acel flatner integrat isi face treaba onorabil.

https://youtu.be/w6eQSDYoc3o?si=LEwxOA2KdizN8OlE