-----------------------------------
Laurentiu
26 Aug 2008 01:49

Montaj oglinda secundara
Intrebare: este bine sau nu sa incerc sa montez oglinda secundara pe suportul ei folosind in acest scop adeziv ? daca da, ce fel de adeziv sa folosesc ? 

Deocamdata (adica de vreo 5 ani) secundara sta in suportul ei sustinuta de 4 cleme metalice. Vreau sa fac o schimbare (a se vedea mai sus) si vreau sa stiu daca e indicat acest lucru.

Multumesc anticipat,

Laurentiu

Mircea Pteancu
26 Aug 2008 10:37


Am pus aceeasi intrebaresi aici si pe Lista ATM pentru oglinda mea de 16cm.Si raspunsul ATM a fost :da, cu adeziv RTV.Eu am gasit doar ca nu sunt tampit sa dau 400 Euro pe o galeata de 5 kg.Daca gasesti in RSR o sursa de cantitati mici de adeziv RTV ,te implor anunta-ma si pe mine.Alti ATM-isti romani au folosit silicon sanitar sau special de oglinzi Bizon si sunt multumiti de rezultate.Mircea

Stanescu Octavian
26 Aug 2008 10:38


Salut Laurentiu! E am incercat sub test interferometric mai multi adezivi doar siliconul rosu Auto nu a deformat oglinda. Si acesta nu l-am presat lipit de suport ci am pus 3 distantoare de 1mm grosime.

Laurentiu
26 Aug 2008 10:46


Salut Tavi,

Dar rezista bine la efort, socuri mecanice ? Ma gandesc, spre exemplu, la cazul in care trec cu masina peste denivelari sau gropi in carosabil (ca inca nu vom  avea autostrazi pe aici, pana prin 2050  :lol: )

Multumesc frumos pentru raspuns,

Laurentiu

florin_astro
26 Aug 2008 10:57


Siliconul rosu auto are vreo denumire speciala? Pentru ca as vrea sa-l incerc si eu, deoarece am observat la grosismente mari ca oglinda secundara imi introduce un astigmatism pe care nu il pot trece cu vederea. In prezent secundara e lipita cu prenadez pe 3 bucatele de cauciuc.

Laurentiu
26 Aug 2008 11:00


Ceva de genul asta ?

http://www.toptentrade.bizoo.ro/vanzare/26135/Silicon-special-rosu

neox
26 Aug 2008 11:05


Dar e neaparat nevoie de adeziv daca da atata batie de cap? N-ar fi totusi clemele o solutie mai fiabila sa nu apara stres in plus la secundara ? In plus daca vrei sa scoti odata oglinda, ce te faci?

Laurentiu
26 Aug 2008 11:12


Cam toata lumea lipeste secundara de suport cu silicon. M-am gandit ca nu degeaba se face treaba asta. Pe mine ma deranjeaza clemele-suport atunci cand fac colimarea (se vad in tubul de colimare si ma cam incurca).

Un amic mi-a zis ca demontarea se poate face prin dezlipire cu ajutorul unui fir subtire (gen ata dentara  :D )

neox
26 Aug 2008 11:26


Un amic mi-a zis ca demontarea se poate face prin dezlipire cu ajutorul unui fir subtire 
Atunci inseamna ca trebuie un adeziv slabut si flexibil, ca altfel  :lol: daca pui un Bison din 2 componente, asa moare  :lol:

Cred ca ideea cu lipitul oglinzii sa strecurat de la telescoapele din comert ca e mai simplu de montat deci costuri mai mici de productie, nu neaparat ca e cea mai buna metoda.

Laurentiu
26 Aug 2008 11:37


Vorbesti de epoxi ? 

exclus asa ceva. ala se intareste si (in cazul in care nu se dezlipeste de la sine de pe sticla) devine prea rigid si, cred eu, va produce deformari in secundara.

HoO_Germany
26 Aug 2008 11:42


Aici se poate lucra si cu Silicon normal alb.
Se pun 3 puncte  mici pe oglinda si inainte de a lipi, se pun 3 distantoare intre oglinda si suportul sai.
Dupa ce s-a intarit, se scot distantoarele si oglinda sta optimal.

neox
26 Aug 2008 11:43


E un adeziv extra puternic. Glumeam, stai linistit. Doamne fereste, trebuie sa fi inconstient sa pui asa ceva la oglinda  :lol:

Mircea Pteancu
26 Aug 2008 17:44


Tavi

daca mai ai tubul de la acel adeziv auto ,te rog verifica compozitia,sunt curios daca nu cumva este adeziv cu RTV.Siliconul cu RTV asigura atat o buna fixare mecanica precum si ,datorita cauciucului din compozitie,absenta inducerii stresului mecanic  componentelor optice.RTV=Rubber Temperature Variable.Mircea

Stanescu Octavian
26 Aug 2008 20:45


florin_ astro:    ca sa fi sigur ce se intampla cu secundara ar fi necesar un test interferometric asa lipita si daca nu arata bine  un test dupa dezlipire.

Testu la plana aluminizata se poate face cu un calibru plan semi acoperit 50% Al dar cel mai bine crom (rezista la stergere nelimitat). La lumina unui bec economic Osram, se suprapun calibru cu og cu 3 foite de staniol pt evitarea contactului. Vor apare franje drepte echidistante daca totul e in regula. Daca franjele sunt usor curbate ,e acceptabil , daca se inchid facand cercuri e rau mai ales daca sunt 3-6 cercuri concentrice. Pot fi si SS -uri O-uri . Daca ai nevoie de asemenea calibru ma contactezi sau trimiti la mine la test.

florin_astro
26 Aug 2008 22:49


Inainte nu era asa, "dar m-a mancat" sa o lipesc mai bine si de atunci am observat astigmatismul. Ca sa ma asigur ca nu e de la principala am rotit-o in barilet cu 90 de grade iar astigmatismul ramane la fel. Adica daca defocusez foarte putin o stea, se deformeaza dupa axa XX' si respectiv YY' (intra si extrafocal). A, si am uitat sa mentionez, este vorba de telescopul de 25cm din avatarul meu. Am sa refac lipirea cu silicon, si daca rezultatul se repeta am sa o deslipesc si am sa o trimit la Dvs. pentru testare.

Stanescu Octavian
27 Aug 2008 13:00


Mircea: Intradevar scrie : Profesional use, RTV silicone Gasket Maker/ABRO INDUSTRIES.INC  FLORIDA U.S.A.
Tatal meu repara motoare masini si unge cu asta pe la garnituri.

Laurentiu
27 Aug 2008 13:26


Tavi,

Cum se numeste, mai exact, produsul ? 

In al doilea rand, ai incercat sa montezi secundare cu asa ceva ?  Crezi ca va rezista la socuri mecanice in timpul transportului ? (trecere cu masina prin gropi, peste denivelari...)

Multumesc,

florin_astro
27 Aug 2008 16:46


Eu am gasit la un magazin auto, un silicon rosu, pe care l-am cumparat cu 6 lei. Sper sa fie bun, o sa il incerc poate chiar azi. Scrie pe el RTV silicone. I-am facut si o poza pe care se vad detaliile.

valy
27 Aug 2008 16:55


Da sigur lipeste solutia aia? Ca din cate citesc e bun pentru garnituri (cel putin asta inseamna gasket) si e bun pentru ca rezista la temperaturi mari, la apa, ulei, frig. Am vazut cum se face: e o pasta rosie si se transforma in cauciuc elastic cand se intareste dar nu stiu in ce masura adera la suprafete si lipeste.

Laurentiu
27 Aug 2008 17:12


Macar stii ca rezista la temperaturi mari  :P 

Redevenind serios, banuiesc ca tine si la efort mecanic de vreme ce se foloseste la vehicule - supuse in mod curent la trepidatii. Iar pretul este... almost free  :D

Voi lua si eu un tub si voi face niste teste (am sa lipesc o bucata de sticla peste una din lemn - dupa 2-3 zile incerc sa le dezlipesc prin lovire).

Mircea Pteancu
27 Aug 2008 17:37


Tavi
multumesc pentru stire,este foarte buna.Sunt de acord ca trebuie imediat sa facem niste teste de durabilitate si ,sa nu uitam,optice.Adica haideti fratilor sa lipim elemente optice si sa le testam performanta.Eu unul stiu sa fac asta doar la modul rustic,montez oglinda si ma ''chioresc''.Trebuie sa vin din nou in Septembrie la Timisoara si ,daca esti de acord,aduc (sper) niste oglinzi lipite din cele pe care le-ai aluminizat sa le testam pe standul interferometric.Daca se confirma,ne-am rezolvat baieti.Mircea

Stanescu Octavian
27 Aug 2008 17:53


Am lipit secundare cu el ,e bun dar intarirea e greoaie , dupa 1-2 face o pojghita mai tare dar interiorul crud . dupa 24 as indrazni inclinarea fata de orizontala. intarrirea completa si subt centru oglinzii dupa o saptamana.Se dezlipeste prin taiere cu lama de ras sau cutter.Se pune cu distantoare 0.5-1mm deci aceasta e si grosimea lipiciului.
Asa am gandit eu , daca se lipeste micronic  pe Al coeficientul de exp ar putea trage si sticla.

Laurentiu
27 Aug 2008 22:16


Bun. Daca ziceti ca-i faceti teste optice mai astept si eu si deocamdata las secundara asa cum e ea - prinsa cu lamele. Dupa aceea (daca doriti sa impartasiti cu restul rezultatul testului  :) ) fac si eu "lipeala" cu silicon RTV.

Cristi M.
28 Aug 2008 12:48


Puteti incerca produsele Loctite.  Este vb despre Loc. 5920, silicon rosu, folosit indeosebi in service-urile auto. Se gaseste ambalat la 85gr = 32.55lei +TVA, sau la 300ml= 68,68lei+TVA.
Incercati la distrib. locali. 
Fisa tehnica e cam lunga....

PRODUCT DESCRIPTION
LOCTITE&#174; Product 5920 is a one component, room temperature curing RTV silicone non-sag paste formulated for low volatility applications, as in oxygen sensor equipped General Motors&#8217; engines.  Good for applications up to 350°C.

TYPICAL APPLICATIONS
This product is used to fill voids and irregularities in surfaces for a positive seal.   It adheres to metal, glass, natural and synthetic fibres, wood, ceramics, other silicone rubbers, pointed surfaces and many plastic substrates.   Product 5920 can be used on all assemblies where an engine manufacturer recommends room temperature vulcanising (RTV).  It is also used for electrical insulating applications.

	
	Typical Value	
Chemical Type	Oxime Silicone Rubber	
Appearance	Metallic copper paste	
Specific Gravity @ 25&#61616;C	1.05	
Viscosity @ 25&#61616;C	Thixotropic Paste	
Flash Point (TCC), &#61616;C	>93	

TYPICAL PROPERTIES OF CURED MATERIAL
Physical Properties
Coefficient of thermal expansion, ASTM D696, K-1	0.1
Coefficient of thermal conductivity, ASTM C177, W.m-1 K-1	10-4
Specific Heat , kJ.kg-1 K-1	0.3
Hardness, ASTM D2240, Shore A:	31
Tack-free time, min	30
Non-volatile content, %	98
Full cure time, hrs.	24

PERFORMANCE OF CURED MATERIAL
(After 14 days @ 23&#61617;2°C, 60&#61617;5% RH at 0.5mm gap)
	Typical Value	
Tensile strength, ASTM D412, N/mm2:	1.9	
                                  (psi)	(275)	
% Elongation to break, ASTM D412:	355	

Mai sunt si alte date, daca le considerati utile o sa le postez.

Cristi M.
28 Aug 2008 12:54


Celalalt produs din gama Loctite , tot RTV este 5900:

PRODUCT DESCRIPTION
LOCTITE&#174; Product 5900 is a non-slumping, non-corrosive, low odour, low volatile, single component, room temperature vulcanising (RTV) silicone adhesive/sealant.  It has been designed specifically for on line, low pressure tests carried out before product begins to cure.  Product exhibits excellent resistance to automotive engine oils.

TYPICAL APPLICATIONS
Designed primarily for flange sealing with good oil resistance and to withstand high joint-movement requirements.  For example, stamped sheet metal covers (timing covers and oil sumps).

PROPERTIES OF UNCURED MATERIAL
	Typical
	Value	Range
Chemical Type	Oxime Silicone Rubber              	
Appearance	Black	
Specific Gravity @ 20&#61616;C	1.36	1.34-1.38
Viscosity @ 25&#61616;C	Thixotropic Paste	
Extrusion Rate gm/min:		
   (3mm nozzle, 6 bar, 25°C)	35	20 to 50
Flash Point (TCC), &#61616;C	>93	

TYPICAL CURING PERFORMANCE
Skin Over Time
The surface of this adhesive becomes dry to touch on exposure to atmospheric moisture within 15 minutes at 23&#61617;2°C, 50&#61617;5%RH.

Cure speed vs. ambient humidity
The graph below shows shear strength developed with time on aluminium (Alclad) at a bond gap of 0.5mm.  Cure condition 23&#61617;2°C, 60&#61617;5%RH
Electrical Properties
	Constant	Loss
Dielectric constant & loss, ASTM D150,		
          		              @1 kHz	5.05	0.048
             		              @ 100kHz	4.29	0.042
             		              @ 1MHz	4.13	0.023
           		              @ 10MHz	4.12	0.013
Volume resistivity, ASTM D257, &#61527;.cm		6.70 x 1013
Surface resistivity, ASTM D257, &#61527;		4.35 x 1015

Physical Properties		
Hardness, Shore A, ASTM D2240		40 &#177; 5
Elongation at break, %, ASTM D412		350-550
Tensile strength, ASTM D412		1.5-3.0

PERFORMANCE OF CURED MATERIAL
(After 21 days @ 23&#61617;2°C, 50&#61617;5% RH at 0.5mm gap)
Isopropyl Alcohol wiped substrates
	Typical
	Value	Range
Shear Strength, ASTM D1002, DIN EN 1465		
     Mild steel, N/mm2 	1.2	1.0 to 1.4
(psi)	(150)	(150 to 200)
     Aluminium (T2024), N/mm2	1.0	0.7 to 1.3
(psi)	(150)	(100 to 190)
     Aluminium (Alclad), N/mm2	1.3	1.0 to 1.5
(psi)	(180)	(150 to 220)
     Zinc Dichromate, N/mm2	1.5	1.0 to 2.0
(psi)	(210)	(140 to 280)

La fel, daca aveti nevoie de alte date, le pot pune aici.

Mircea Pteancu
30 Aug 2008 22:09


Laurentiu

iata un link la care se vede binisor cum trebuie lipita secundara.Capurile suruburilor fixe din corp servesc SI de distantatoare la lipire,piesa elastica in forma de trifoi,pe care se lipeste secundara, serveste la centrarea secundarei cu cele trei suruburi mobile,2 cu cap plastic plus unul cu  cap metalic.


http://www.raddobs.com/atm/wire%20spider/wirespider.htm


Mircea

Doru Dragan
31 Aug 2008 19:18


Secundara aia ar trebui s-o mai curete omul ala ca e plina de iarba uscata :)

pacostiro
18 Mar 2011 17:17


Intrebare: am cumparat acest silicon. Nu stiu sigur daca voi lipi oglinzile cu el, dar este bun, ce parere aveti?
http://www.helmat.ro/silicon-bison-temperatura.html

Descriere Specificatii Produs

Mastic siliconic acetic pentru imbinari si lipituri care pot fi expuse la temperaturi inalte: cuptoare, cuptoare cu microunde, sobe, inele (ceramice) pentru aragaze, conducte de evacuare a caldurii, cosuri de fum, seminee, etc.

Calitatea superioara, elasticitate permanenta, culoare rosie, impermeabil. Este indicat de asemenea, ca garnitura de etansare in aplicatii diverse la autovehicule.

Temperatura maxima:
- expunere indelungata 250 grade Celsius;
- expunere scurta (aprox 1 ora): 300 grade Celsius.

Adera pe diferite materiale precum sticla, email, ceramica si faianta, diverse metale, lemn si diverse materiale plastice.

Utilizare:
Suprafetele de lipit trebuie sa fie curate, uscate, fara praf si degresate.

Aplicati masticul in mod uniform in imbinare si neteziti cu o spatula umeda.
Pelicula se formeaza in 10 min.
Timp de intarire: 3 mm dupa 24 ore.
Mentineti imbinarea uscata cel putin 8 ore.
Important: Temperatura de aplicare +5 grade....+40 grade Celsius.
Nu se poate vopsi.
A nu se folosi la acvarii.
Petele proaspete se curata cu spirt.
Petele uscate se indeparteaza pe cale mecanica.

Mircea Pteancu
18 Mar 2011 20:44


Uita-te daca exista date mai amanuntite despre compozitie.Ar fi ideal sa se specifice ca este RTV.
Fii amabil si informeaza-ne ce date in plus  ai gasit-sau nu ai gasit.
Mircea

pacostiro
18 Mar 2011 23:15


M-am uitat pe tub si nu scrie nicaieri RTV, doar ca e rosu, dar culoarea nu inseamna mare lucru. Iar despre compozitie nu scrie nimic in plus. Am sa ma straduiesc sa prind primara fara lipire iar pentru secundara am sa caut un silicon pe care sa scrie RTV intr-un magazin auto, pentu ca acesta este ceea ce am gasit in supermarketurile de bricolaj.

Laurentiu
18 Mar 2011 23:25


Din punctul meu de vedere este "no go".

pacostiro
19 Mar 2011 12:07


In cele din urma am reusit sa gasesc exact la fel ca cel din imaginea de pe pagina anterioara la un magazin de piese auto.

emilf
28 Sep 2012 09:50


Salutare !
Pina la urma dupa ce ati acumulat suficienta experienta, care este cea mai buna metoda de fixare a secundarelor ? 
Am citit si in alte topicuri mai noi despre lipire cu banda dubla adeziva, este aceasta o metoda mai fiabila ?:?:

Erwin
28 Sep 2012 10:24


La mine a func&#539;ionat după ce am schimbat bucata mare lipită pe centru - care flexa la temperaturi mai mari - cu 6 bucă&#539;ele mici lipite pe margine. Pozele cu Luna făcute de Tavi Stănescu au fost făcute după modificare, nu s-a remarcat nicio decolimare în cursul serii în care s-au captat imaginile. 

Banda TESA ce am folosit-o eu are 1.5 mm grosime &#537;i este făcută dintr-un burete elastic. Recomandarea lui a fost o bandă mai sub&#539;ire, cu un adeziv mai puternic, care se poate lipi &#537;i dezlipi de nenumărate ori. Dacă oglinda este suficient de groasă (a mea are 12mm la centru, 52mm diametru) nu apare astigmatism vizibil. Poate doar un test interferometric să vadă ceva, ochiul sau camera nu sesizează.