-----------------------------------
zoth
28 Ian 2026 15:40

Mercur pe cerul de zi
Topic separat din "

Azi 28 ian. ora locala 12.50 l-am vazut pentru prima data pe Mercur (m -1.2) in miezul zilei. La ora aia era exact la meridian. O prezenta fantomatica in luneta de 4 toli si daca nu aveam un ajutor de nadejde in campul vizual cu siguranta nu l-as fi vazut. Ajutorul a fost planeta Venus cu o magnitudine de -3.9 deci bine vizibil. Am focalizat pe Venus si am cercetat zona inconjuratoare. Exact pe directia SSV la mai putin de un grad aparea in camp Mercur ca o prezenta aproape imperceptibila, un punct alb foarte palid. Sunt sigur ca m-am uitat la el de mai multe ori pana am reusit sa-l vad.
L-am plimbat in camp stanga/dreapta si sus/jos si s-a dovedit ca era real nu artefact sau ceva reflexie, isi pastra constant pozitia fata de Venus. La scurt timp dupa isprava au aparut in zona fasii translucide de nori care au dizolvat pur si simplu imaginea planetei fantomatice.
Am sa refac observatia cand voi mai prinde cer senin.

Erwin
29 Ian 2026 10:25


Felicitari, Silviu! Soarele unde era?

zoth
29 Ian 2026 11:50


Mersi Tavi, pentru mine a fost o mica victorie deoarece il pandesc de multa vreme... Conditiile de vizibilitate depind de multi factori care din pacate se aliniaza foarte rar.
Am uitat sa specific distanta fata de Soare care ieri a fost de 5.7 grade. Din cauza poluarii excesive cu particule mari, cel putin aici in oras, zona din apropierea Soarelui capata o luminozitate excesiva, aspect care ingreuneaza foarte mult observatiile. Doar pe Venus am reusit sa-l observ la o distanta mai mica de un grad de Soare dar foarte dificil.

Mircea Pteancu
29 Ian 2026 12:51


Silviu

Felicitari cu multi de ++++ pentru aceasta observatie foarte dificila !

Precizarea conditiilor din raspunsul catre Erwin arata in detaliu cat de dificila este o asemenea observatie.
Una dintre personalitatile mele preferate din Istoria Astronomiei este Antoine Darquier. Atasez ca imagine traducerea pasajului dintr-o nota biografica despre el. Aflam de acolo ca primul care a reusit sa observe pe Mercur pe cerul de zi si in apropierea Soarelui a fost astronomul Bonrepos in 1774. Afland aceasta, Darquier s-a ambitionat si a reusit si el pe 8 Mai 1775. Observatia a fost un succes atat de mare incat a trebuit repetata in zilele urmatoare pentru curiosii care au dat navala. 
Conditiile in care a lucrat Darquier au fost insa foarte diferite de ale tale, mult mai favorizante. In primul rand instrumentul: o luneta de tranzit. Cu asa ceva, odata Soarele trecut de meridian, nu mai trebuie sa te temi de accidente. Apoi luneta de tranzit iti permite o predicitibilitate incomparabila cu lunetele noastre lipsite de cercuri gradate. Si nu in ultimul rand, cerul din Toulouse al anului 1775 a fost cu siguranta mult mai curat, mai favorabil observatiilor de orice fel.
Pentru a avea o idee mai concreta, atasez imaginea unei lunete de tranzit de Jeremiah Sisson din 1770.

Inca odata, bravo si spor in continuarea acestor observatii de performanta !

Cer senin, Mircea

zoth
29 Ian 2026 16:32


Multumesc Mircea  :)  Materialul postat este excelent si de mare ajutor!
Incercarile repetate pentru observarea lui Mercur m-au condus cam la aceleasi concluzii ca ale domnului Darquier in fata caruia imi scot basca! ... (palarie nu am  :( ) Am sa repostez citatul cu pricina.

Sigur ca primul reflex te indeamna sa te uiti la Mercur cand se afla la elongatie maxima insa pe pozitiile pe care l-am prins pana acum mi-au aratat ca Mercur in acele situatii are o magnitudine prea mare pentru a putea fi discernabil pe cerul de zi. Cand se afla in conjunctie superioara are cea mai buna iluminare, deci cea mai buna magnitudine pentru a fi vazut dar este prea aproape de Soare. Rezulta deci ca momentele prielnice se afla intre cele doua pozitii extreme, adica atunci cand are o magnitudine ce poate fi discernabila pe cerul de zi dar si suficient de departe de zona de dispersie Mie (dispersie pe particule mari) care genereaza acel halou de un alb stralucitor din jurul Soarelui. Asa as traduce eu expresia "sa intre sau sa iasa din razele Soarelui".

PS. Vad ca luneta de tranzit este una cu focal lung, motiv numai bun si suficient pentru a-mi comanda si eu una noua  :lol: Cu siguranta va gestiona lumina parazita mult mai bine decat o face o luneta RFT cu care am facut observatia precedenta.

Mircea Pteancu
29 Ian 2026 22:13


Silviu

Ma bucur ca ti-a placut citatul din nota bio despre Darquier. 
Cat despre luneta de tranzit, abia acum am remarcat ca cea din poza tinteste spre antipozi, e in pozitie de microscop, nu de telescop. Nu prea isi bat capul cu studiul individual muzeografii astia ...
Ma intreb daca luneta Sisson din imagine o fi avand obiectiv acromat sau simplet. Partea cea mai dificila sa construiesti una este ... locul de amplasare. Apoi cercurile gradate,mai exact vernierul.
Pe cercuri gradate manual,simple, eu am ajuns la o precizie de citire de 15' - 20'.
De aici in jos trebuie vernier. Sau metoda anterioara vernierului, a oblicelor.
Iar daca vrem sa lucram stil sec. XXI atunci se  pot folosi senzori, encodere etc ca la masinile unelte.

Cer senin, Mircea

zoth
30 Ian 2026 11:40


Si inca ceva despre care am vrut sa scriu in interventia de ieri dar am uitat: Daca Darquier a vazut Mercur la o distanta de 2-3 grade de Soare insemna ca e o performanta deosebita, motiv suficient sa-mi scot basca in fata lui inca o data!
Dincolo de instrumentarul folosit poluarea atmosferica din ziua de azi cred ca face imposibila o astfel de performanta. L-am vazut pe Mercur la meridian abia la o distanta de 5,7 grade de Soare si atunci ca pe o naluca ...

Erwin
30 Ian 2026 12:36


Cu tehnologia actuala pare a fi simplu, totul este sa nu iti bata Soarele in ochi/instrument. Transparenta buna se gaseste iarna, la munte, nicidecum in mijlocul orasului. 

Lunete meridian se gasesc la noi la Institut, dar sunt piese de muzeu, nu mai lucreaza nimeni cu ele, oamenii care stiau sa le foloseasca s-au pensionat demult... Mircea, sunt convins ca ti-ar placea sa le vezi, cand ne faci o vizita? :)

Mircea Pteancu
30 Ian 2026 23:26


Silviu

Compararea distantei la care ai observat tu Mercur cu cea a lui Darquier m-a intarit in convingerea, pe care am si afirmat-o, ca el a beneficiat de conditii categoric mai bune. 
Darquier auzise despre succesul lui Bonrepos, dar observarea lui Mercur pe cerul de zi a facut-o pe cont propriu, fara ajutor. Deci aici nu se poate vorbi de experienta in sens restrans, asa ceva nu avea nici el pana ce nu a reusit si asa este si cazul tau. Sens restrans= Mercur/ cer de zi/ in apropierea Soarelui. 
Deci eu cred ca desi distantele sunt diferite, ele sunt echivalente. 
Daca ai avea cer curat ca  al lui adica, ai reusi si tu sa observi Mercur la o distanta ca cea reusita de Darquier. Am motive deci sa dublez felicitarile !

Erwin

Eu credeam ca imi esti prieten cand colo tu ma bagi in ispita. ( Giouc ! :lol: )

Sigur ca imi doresc de o viata sa vizitez Observatorul. Iti multumesc pentru invitatie, cine stie, poate voi reusi intr-o zi. Numai sa ma perchezitionati prin buzunare inainte sa intram la vechituri. Ca poate voi avea la mine lant si lacat sa ma leg de ele ...

Intrebare pentru natiunea astronomica. Sangeorzan vorbeste (cred) in ''Ghidul Cosmosului'' despre observarea acelei aureole din apropierea Soarelui, modul de estimare a diametrului, raportarea ei in mod numeric. 
A facut cineva, mai ales la Astroclubul Bucuresti, asa ceva ? 
E vorba de ceea ce Silviu a notat cu ''Mie'' ?
Ce ar fi daca am reactiva asemenea observatii ?

Mircea

valy
31 Ian 2026 00:44


Oare construirea/utilizarea unui coronograf nu permite observarea planetelor aflate aproape de disc?

zoth
31 Ian 2026 11:24


Mircea, am numit-o dispersie Mie pentru ca asa se numeste dispersia pe particule mari. Numele ei vine de la fizicianul german Gustav Mie care a studiat-o. Fenomenul are loc in atmosfera terestra la fel ca si dispersia Rayleigh (dispersia moleculara) din cauza careia vedem cerul albastru.
Haloul alb stralucitor din jurul Soarelui este dat de acest fenomen si este cu atat mai intens si extins cu cat poluarea cu particule mari din aer este mai mare. Prin particule mari se inteleg acelea cu dimensiuni mai mari decat cele moleculare. La munte la altitudini mari sau in zonele cu atmosfera mai curata, asa cum spunea si Tavi, fenomenul este mai ponderat dar el exista in continuare.
Am citit undeva, din pacate nu mai retin sursa lecturii, ca numai in Antarctica cerul se vede albastru pana la contactul cu limbul solar. Nu am avut ocazia sa verific acest lucru chiar daca mi-ar fi placut, poate intr-o alta viata ...
Am sa pun mai jos un desen din care se poate intelege usor fenomenul.
Vali, coronagraful ne scapa de lumina directa a discului solar, nu si de haloul generat de dispersia Mie.
Sigur, m-as bucura daca ar exista interes fata de acest subiect si din partea altor amatori, atat dezbaterile cat si observatiile ar putea fi mult mai bogate, dar ... nu-mi fac mari iluzii. Numarul observatorilor vizuali a scazut semnificativ in ultima vreme ..

mmarin
01 Feb 2026 14:05


Multumesc Mircea  :) ...PS. Vad ca luneta de tranzit este una cu focal lung, motiv numai bun si suficient pentru a-mi comanda si eu una noua  :lol: Cu siguranta va gestiona lumina parazita mult mai bine decat o face o luneta RFT cu care am facut observatia precedenta.
   Un parasolar de neam prost, lung, gros &#537;i dotat cu câteva diafragme pentru întărire &#537;i redirec&#539;ionarea luminii reflectate face minuni. Poate fi confec&#539;ionat relativ u&#537;or din carton sub&#539;ire ca să nu tragă la cântar. Chiar &#537;i un refractor lung are de câ&#537;tigat de pe urma unuia. 
  Apropo, cumva ai pus ochii pe ăsta https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/apochromatic-refractor-55/all-apos-und-eds-223/ts-optics-102-mm-f-11-sd-apochromat-with-2-5-rap-focuser-16207 ?

zoth
01 Feb 2026 16:50


 Un parasolar de neam prost, lung, gros &#537;i dotat cu câteva diafragme pentru întărire &#537;i redirec&#539;ionarea luminii reflectate face minuni.

Ai dreptate boss, ca solutie economica e cea mai buna! In plus m-ar ajuta si noaptea in special la asteroizi unde am pierdut ceva magnitudine stelara din cauza noului sistem de iluminare stradala. As pune totusi un tub usor de plastic tapetat cu velur la interior, ca sa iasa treaba putin mai rigida. Vad eu cum ma hotarasc ...

.. ai pus ochii pe ăsta https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/apochromatic-refractor-55/all-apos-und-eds-223/ts-optics-102-mm-f-11-sd-apochromat-with-2-5-rap-focuser-16207 

Nu musai, m-am gandit initial doar la ceva cu focala mai lunga. Am avut varianta acromata a celui din link si mi s-a parut un instrument bun, de incredere. Simularile pe care le-am facut ulterior mi-au aratat ca varianta ED ar ajunge la performanta apo daca chinezul ar fi folosit aceleasi sticle ca la celelalte lunete din seria ED. Daca a folosit altele mai slabe atunci e posibil ca performanta ra ramana in aceeasi clasa. Varianta SD mi se pare un pic overkill pentru ce-mi trebuie mie .. dar si foarte scumpa ..

mmarin
01 Feb 2026 17:24


Versiunea ED nu mai e în ofertă momentan; poate mai apare câte unul s/h, de&#537;i cei care le au &#539;in să le păstreze. Altair Planeta e virtual identic cu versiunea SD exceptând vopseaua &#537;i sticla SD (cel mai probabil HFK95-R); în UK e mai ieftin decât modelul f/7 &#537;i poate fi comandat &#537;i la unii distribuitori europeni...

zoth
03 Feb 2026 17:00


Versiunea ED nu mai e în ofertă momentan.
Pare sa nu mai fie in productie, a disparut cam de peste tot ...

Azi 3 feb, ora locala 12.18 confirmare clara si de lunga durata la Mercur(m-1.1). La acea ora Soarele era cu cateva grade inainte de meridian. In urma lui la 7,7 grade se gasea Venus(m-3.9) de la care am inceput cautarea lui Mercur. L-am gasit la fix 3 grade in urma lui Venus (10,7 grade in urma Soarelui), ca pe un punct alb palid destul de greu vizibil pe cerul de zi. De data asta nu am mai avut nici norisori, nici ceata asa incat Mercur s-a vazut constant in ocular. Aspect absolut stelar la 20x in timp ce Venus la aceeasi magnificatie se vedea ca o stea mai grasa si evident mult mai luminoasa. Si pentru ca persistenta lui Mercur in ocular era clara am incercat la urc la 55x. La aceasta magnificatie mi s-a parut usor pufos si cu un contrast ceva mai scazut. M-am indreptat spre vest catre Venus care capatase deja diametru si care era si el pufos, deci atmosfera mai continea inca urme de umezeala sau cristale de gheata de la ninsoarea de ieri. Am revenit la 20x si am virat din nou spre Mercur.
Un fapt care mi s-a parut interesant a fost acela ca detectarea vizuala este mai usoara cand il plimbi in campul vizual. Daca iei ochiul de la ocular pt 2-3 secunde si revii, nu-l mai vezi decat dupa secunde bune, timp in care ochiul incearca focalizarea probabil.. Daca il plimbi in camp detectarea vizuala se intampla mai repede, fenomen cumva similar cu acela al detectarii stelelor de magnitudine mare la limita instrumentului. Nu stiu cand a trecut timpul dar la 12.58 au navalit norii si sesiunea de observatii s-a inchis. Am reusit totusi sa-l urmaresc pe Mercur in ocular timp de aprox 40 minute fapt pentru care ma declar multumit.
Prognoza meteo imi arata cer acoperit pentru urmatoarele 10 zile iar magnitudinea lui Mercur este in crestere, deci este posibil sa nu mai fie vizibil pe timp de zi pentru o perioada buna...

Cer senin!

tudor
04 Feb 2026 09:23


Zoth, felicitări &#537;i de la mine pentru observa&#539;iile îndrăzne&#539;e/periculoase ale lui Mercur în preajma Soarelui!
 Referitor la detectarea vizuala mai dificila, &#537;i necesitatea "plimbării" planetei în câmpul vizual e, după cum ai zis &#537;i tu, datorita contrastului scăzut (similar cu situatia observarii stelelor, nebuloaselor sau galaxiilor foarte palide aflate la limita observarii). Ochiul chinuindu-se sa se "aga&#539;e" de ceva contrastant din cadrul vizual, nu găse&#537;te decat mici diferente de contrast intre planeta &#537;i cer...in cazul asta, î&#539;i dau o idee: poate po&#539;i sa te ajuti de diafragma de camp a ocularului. Dar doar  dacă clarul marginii diafragmei de camp se potriveste cu clarul pe planeta! Adică, daca acestea corespund, sa î&#539;i focalizezi ochiul pe marginea neagra a diafragmei de camp ca să fie mai pregătit pe clarul pt planeta! Pote ajuta un pic. În topicul prezentarii mele de oculare, aceasta idee mi-a sugerat-o nobody ca un avantaj in observatii al diafragmei de camp bine conturate (ca un tăi&#537; de cu&#539;it).

Mircea Pteancu
04 Feb 2026 12:08


Felicitari Silviu pentru noile observatii ! Cu harnicie, tu demolezi mitul urban ca din metropole nu se pot face deloc observatii. Se fac mult mai greu dar sunt posibile si rezultatele tale o dovedesc.

Fenomenul despre care vorbesti, cel al mai bunei vizibilitati a lui Mercur daca imaginea este miscata in camp, imi aminteste de observarea galaxiilor foarte slab luminoase. Daca lovesti usurel tubul telescopului ca sa trepiedeze, imaginea ''prinde'' viata. Eu am numit aceasta drept ''vedere dinamica'' sau ''vederea lui TRex'' despre care se crede ca vedea mult mai bine obiectele in miscare.

Spor la observatii, Mircea

zoth
04 Feb 2026 16:20


Multumesc Tudor si Mircea  :) 
Observatiile de genul celei de ieri pot sa fie catalogate drept curajoase dar periculoase nu sunt daca acordam un pic de atentie circumstantelor. Eram totusi cu Venus la 7-8 grade de Soare si cu Mercur la 10-11 grade. Chiar nu e pericol!
La observatia din 9 ianuarie facuta cand Venus se afla la 0,8-0,9 grade de Soare in plin halou stralucitor, da, aia a fost periculoasa dar mai mult traumatizanta psihic, asa am si catalogat-o. Nu m-a incantat foarte tare..
Tudor, in general folosesc oculare de camp moderat 45-55 grade deci am in permanenta diafragma de camp in vedere. Il vad pe Mercur si langa diafragma de camp si in mijlocul campului dar trebuie ca ochiul sa fie focalizat pe el. Il vad si static oricata vreme dar cu aceeasi conditie. Daca am luat ochiul de la ocular, normal fiind ziua afara el focalizeaza pe orice obiect din apropiere si in momentul in care pun din nou ochiul la ocular sigur nu-l mai vad pe Mercur. Am facut un experiment de genul asta, am centrat Mercur in camp, am luat ochiul de la ocular, am privit obiectele din jur apoi m-am apropiat iar de ocular. Mercur disparuse. Am baleiat usor cu privirea fiecare coltisor al campului si nimic, Mercur era disparut. Am zis atunci, na ca l-am pierdut! Hai sa misc montura pe azimut. Cum am miscat-o imediat a aparut si el.
Mi s-a parut straniu. Noaptea te mai ajuti de vederea periferica la detectarea unor obiecte foarte palide dar ziua se pare ca vederea asta nu functioneaza. Cum ai miscat campul in schimb, cum apare. Cred ca este cum zice Mircea, vedere de TRex.
Naspa, om avea oare in sange sau in ADN ceva ramasite de pradator?

Mircea Pteancu
04 Feb 2026 23:01


Nu-i nevoie sa mostenim de la TRex caracteristici de pradator.
Le avem implicite, prin constructie. De aceea avem si ''vederea dinamica'' sau ''vederea lui TRex''. Pentru ca sa sesizam ce misca. Ceea ce misca te poate ucide sau e bun de mancat.
Va fi vai si amar de Universul asta daca se descopera un mijloc ieftin si la indemana pentru deplasari interstelare.

Cer senin, Mircea

zoth
05 Feb 2026 09:42


Va fi vai si amar de ..

Optimist ca intotdeauna ..  :) 

In timpul ultimei observatii la Mercur am mai facut un mic experiment, am vrut sa vad daca in conditiile date il mai pot detecta vizual intr-un instrument cu deschidere mai mica. Observatia principala am facut-o cu RFT-ul de 4 toli care are in capacul obiectivului o gaura centrala de aprox 50mm. Fara sa-mi iau ochiul de la Mercur am pus capacul pe obiectiv cu gaura centrala evident deschisa. Spre mirarea mea nu am vazut nici o deosebire, Mercur se vedea ca inainte, fundalul cerului la fel. Am repetat scoaterea si punerea capacului pe obiectiv in 4-5 randuri si doar o singura data mi s-a parut ca fundalul cerului ar fi ceva mai palid dar nu in mod categoric ci la nivel de parere. Am ramas pe moment nedumerit.
Nedumerirea s-a lamurit dupa observatie cand am facut urmatorul rationament: daca am facut observatia cu 100mm la 20x asta inseamna o pupila de iesire de 100/20=5mm. Cu siguranta la un fundal atat de luminos al cerului ochiul meu nu va permite o cantitate atat de mare de lumina si isi va inchide pupila. Daca pupila va fi inchisa la jumatate, sa zicem 2,5mm asta va insemna o diafragmare a obiectivului la o valoare de 2,5*20=50mm. Iata de ce nu am vazut nici o deosebire cu capac fata de varianta fara capac.
Vestea buna din toata polologhia asta e ca Mercur se poate vedea pe cerul de zi cu orice panarama mica de luneta sau cu orice panarama de newton diafragmat extraaxial. Cu proxima ocazie am sa incerc sa-l vad cu "Tuci", luneta mica de 45 f11 si am sa va tin la curent ..

zoth
19 Feb 2026 16:22


Azi intre orele 11 si 13 am incercat din nou observatii la Mercur dar din pacate fara succes, magnitudinea planetei a crescut mult ajungand azi la -0.4 valoare care nu-mi mai asigura vizibilitatea in miezul zilei sau cel putin asta e concluzia de moment.
Tot azi Mercur va atinge elongatia estica maxima la 16.59 GMT la o valoare de 18 grade si 7 min arc.
La ora 12.30 cand Soarele era la meridian l-am observat pe Venus (m-3.9) care era cu 12,8 grade in urma Soarelui si la o elevatie de aprox 36 grade. L-am vazut usor si la 20x, magnificatia de cautare si la 100x unde parea usor pufos, cel mai probabil din cauza umiditatii din atmosfera. Nu am reusit in schimb sa-i estimez faza de 98.4% si nici pozitia terminatorului, ori mi-am pierdut eu antrenamentul ori nu au fost cele mai bune conditii atmosferice..
In urma lui Venus la 8,9 grade ar fi trebuit sa-l gasesc pe Mercur care nu a vrut insa sa apara in ocularul cautator. Plecand mai departe spre est inca 7,7 grade am dat de luna aflata in faza de 4.4%, vizibila ca un firisor subtire de ata in forma de arc de cerc. Cu toata magnitudinea ei de -6.1 era abia vizibila in luneta de 4 toli.
Incep sa simt dependenta fata de observatiile pe timp de zi  :roll:

zoth
21 Feb 2026 11:40


Daca tot ninge afara, m-am asezat la masa de lucru si am facut o evaluare pentru viitor in ce-l priveste pe jupanul Mercur. Dupa 19 februarie cand a ajuns la elongatia estica maxima cu magnitudinea de -0.4, marime aparenta 7,1", faza de 51,1% si vizibil numai dupa apus, Mercur incepe sa se apropie din nou de Soare dar si de pamant. In 6 martie va fi pe aceeasi pozitie cu Soarele si cel mai aproape de pamant dar asta nu ne va ajuta cu nimic deoarece faza planetei scade pana la 1%, magnitudinea creste pana la +4.6, deci nu va fi vizibil nici pe parcursul zilei, nici la rasarit si nici la apus.
Din 6 martie elongatia lui Mercur incepe sa creasca spre vest pana in 4 aprilie cand va atinge valoarea maxima de 27 grade si 49 min arc. Magnitudinea lui va fi in scadere si va atinge valoarea de +0.3 la acea data iar faza va ajunge la valoarea de 50,8%. Va putea fi vizibil inainte de rasarit pentru cine are deschidere.
Dupa 4 aprilie elongatia lui Mercur incepe iar sa scada, distanta fata de pamant creste, magnitudinea scade si ea iar pe 4 mai ajunge la valoarea de -1.0 si faza planetei la 91,3%. Dupa aceasta data planeta va putea fi vizibila pe cerul de zi in opinia mea.
Sper ca pana atunci sa stea si ninsoarea  :)

Mircea Pteancu
21 Feb 2026 12:07


Domnule, daca observarea lui Mercur este o dependenta atunci este cu siguranta una cu adevarat nobila. In loc sa te cert pentru asa ceva, te felicit !

Zilele trecute, pe ''The60mmTelescopeClub'', Thoman Jensen ne-a prezentat noua sa luneta japoneza Sightron Infini 50, o luneta cu obiectiv 50x540mm. Pe 19 Februarie a avut ocazia sa o testeze si atunci a vazut planeta Mercur dar pe cerul de seara.

https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub/message/27360

Multumim pentru analiza vizibilitatii lui Mercur pentru perioada urmatoare.

Asteptam cerul senin, toate cele bune, Mircea

zoth
25 Feb 2026 15:20


Duminica 22 feb, cerul semi senin cu nori razleti destul de vioi dar si cu zone de clar. Am facut observatii de zi cu bino Fuji la Luna aflata pe est in faza de 27% cu formatiuni de relief deja bine vizibile insa nu am stat sa identific ceva anume. Mercur in perioada de vizibilitate doar pe seara cu magnitudinea ajunsa la valoarea 0.0 imposibil de detectat la amiaza si surpriza zilei Venus aflat cam la 14 grade in urma Soarelui vizibil cu aspect stelar destul de palid in bino din cauza luminozitatii excesive a campului.

Azi 25 feb am reluat observatiile pe timp de zi cu rft-ul de 4 toli la Luna trecuta de faza de 50% pe ENE, bine vizibila si cu ochiul liber si Venus aflat cu 15 grade in urma Soarelui. Cele mai multe observatii la magnificatia de 100 si 125x, aspect de disc destul de bine definit. Turbulenta a fost medie cu valuri lente.
Am testat cu ocazia asta si niste filtre si cel care mi s-a parut cel mai placut la Venus a fost #8 light yellow. In cazul lunii balanta a inclinat clar spre filtrul #21 orange.
Am dat o privire si in obiectivul lunetei si am observat ca Soarele intra cam prin jumatate de obiectiv si ajungea pe peretele interior al lunetei pana la a doua diafragma insa lucrul asta nu m-a deranjat deloc la observatii. Ma gandesc la un parasolar lung cat focala lunetei si tapetat cu velur si sper sa ma ajute macar ziua .. Pentru seara mi-ar trebui unul mult mai lung ..

zoth
04 Mar 2026 15:30


In dorinta de a-mi mentine antrenamentul incerc sa ies la fiecare senin pe care il prind pe timp de zi chiar daca in perioada asta nu am alt musteriu decat Venus. Ieri a fost un fel de senin dar unul ciudat cu cer alburiu si imagine stralucitoare in zona Soarelui pe o intindere unghiulara consistenta. Am incercat in zadar sa-l gasesc pe Venus in jurul amiezii dar nu a fost chip, ratare 100%. Spre seara m-am uitat pe net la situatia poluarii si am aflat ca in cursul zilei a fost praf saharian destul de zdravan. Cred ca esecul de ieri i se datoreaza din plin.
Azi un cer senin mai apropiat de normal si dupa cateva calibrari l-am gasit pe Venus tot asa spre ora pranzului. S-a vazut bine, turbulenta mai mica decat in datile trecute, imagine foarte buna si stabila in rft-ul de 4 toli la 100x. La Mercur inca nici o sansa, magnitudinea lui azi a urcat la +3.6 deci e departe de a putea fi vazut ziua ...

Cer senin!

Mircea Pteancu
04 Mar 2026 16:13


La o asemenea pacla e prea tare termenul de ''ratare'' ... zic eu. Corpurile ceresti pot sa nu fie vizibile chiar daca aparent este senin. N-avem ce face, astptam cuminti conditii de observatie mai bune.

Cer senin, Mircea

zoth
04 Mar 2026 19:40


Nu stiu, poate .. Tu esti mai indulgent din fire, eu mai putin ..
Oricum iarna asta sau ce-o fi fost ea, am avut foarte putin senin.

Azi dupa orele pranzului mi-am dat seama ca mai am un client pentru observatiile pe timp de zi, nimeni altul decat Jupiter. Un Jupiter fara sateliti ziua  :) 
L-am gasit cu bino Fuji azi pe la ora 17 cand Soarele era spre vest la o elevatie de 11 grade. Am montat repede RFT-ul si am avut parte de o priveliste pe cinste. Planeta aparea in RFT la 100x alburie dar cu detalii pe suprafata, se vedeau clar cele doua benzi ecuatoriale percepute de ochii mei in nuanta maronie intensa si zonele polare mai intunecate in nuanta cenusie. Nu sunt sigur daca nuanta maronie a benzilor ecuatoriale era reala sau doar zugravita de creierul meu din amintire dar cu siguranta asa o percepeam. Am sa reiau observatiile la Jupiter in zilele urmatoare .. Oricum a fost un Jupiter asa cum nu l-am mai vazut niciodata pana acum ..

Mircea Pteancu
04 Mar 2026 22:00


Noa, asta da ! Ceva ma face sa cred ca de fapt in aceste conditii vezi Jupiter in culorile sale naturale. Nu noaptea. 
Dar de ce tot chibitez aici, de pe margine ? Nu mai bine incerc si eu ? Mi-ai starnit o strasnica curiozitate, sa vedem cine invinge eu sau lenea.

Da, da, cu indulgenta ai dreptate. Tu te asemeni cu profa noastra de Matematici Speciale care a fost descrisa de proful de Mecanica drept o femeie .... '' aspra dar .... severa''. Acea pauza de efect de dupa ''dar'' a fost bine lungita si sa vezi ce dezamagiti am fost noi cand am auzit urmarea. Auzisem niste zvonuri. Care apoi s-au confirmat. Sa treci de anul III, de Matematici Speciale, era ca traversarea fluviului Mara din Kenya ...

Mircea

tudor
06 Mar 2026 08:31


O sa încerc &#537;i eu Jupiter pe zi. Defapt l-am mai văzut si eu în trecut seara la asfin&#539;it, filtrat un pic de ni&#537;te nori fini &#537;i impresia a fost bună. 

"Aspra dar...severa" se aseamănă cu "nu-i frumoasă dar e bătrână"

zoth
06 Mar 2026 12:22


Ohoo, doi observatori vizuali foarte experimentati, Mircea si Tudor se alatura observatiilor pe timp de zi!
Nu e putin lucru, ma bucur  :) 

In ceea ce-l priveste pe Mercur in perioada imediat urmatoare va intra in linie cu Soarele si pamantul si chiar daca va fi cel mai aproape de ultimul, magnitudinea lui va creste azi pana la +4.6 la o faza de 1% iar maine +4.8 la o faza de 0,7% deci va fi total invizibil atat la rasarit, pe perioada zilei cat si la apus. Cam de duminica elongatia lui va incepe sa creasca spre vest.

zoth
08 Mar 2026 11:55


In asteptarea lui Mercur am reusit ieri sa confirm culoare in benzile ecuatoriale ale lui Jupiter. L-am gasit ceva mai devreme ca data trecuta. La 4.02 pm era fix pe est la o altitudine de aprox 34 grade in timp ce Soarele era pe vsv la altitudine de 21 grade. In rft-ul de 4 toli la 100x discul planetei aparea alburiu cu usoare intunecari spre poli iar cele doua benzi ecuatoriale colorate intr-un maroniu destul de intens.  Pentru ca era senin si nu ma alerga nimeni am mai facut ceva experimente cu capacul de diafragmare axiala a obiectivului. La noua apertura de 50mm Jupiter ramanea vizibil dar semnificativ mai palid iar la inceput benzile ecuatoriale mi-au parut ca se golesc de seva culorii si primesc nuanta fundalului cerului. Stand in continuare la ocular am constatat ca informatia de culoare revine dar mult mai timid decat la apertura intreaga a rft-ului. Am trecut apoi pe luneta Tuci de 45mm si cu insistenta benzile ecuatoriale pareau a fi desenate intr-un maroniu palid abia vizibil. Si planeta pe ansamblu aparea mai palida pe fundalul cerului la o magnificatie de 99x.

Mircea Pteancu
09 Mar 2026 15:08


Confirm culoarea maronie a benzilor joviene. Asa le-am vazut Vineri si Sambata prin dobsonianul Toleascop D=200mm. Pare a fi culoarea lor reala, nu un efect de contrast.

Mircea

zoth
09 Mar 2026 17:50


Multumesc pentru confirmare Mircea  :) 

Cer senin si spor la observatii!

zoth
03 Apr 2026 09:25


Dupa cum spuneam intr-unul din posturile anterioare, Mercur ajunge azi 3 aprilie la elongatia vestica maxima in valoare de 27 grade si 49 minute arc, cea mai mare elongatie pe care o atinge anul asta.
Magnitudinea lui (in scadere) este azi de 0.3 si poate fi vizibil in aceste conditii doar dimineata inainte de rasarit pe cerul de est evident pentru cei care au senin si deschidere pe zona amintita.

zoth
05 Apr 2026 14:41


Azi 5 aprilie a fost prima zi cu cer senin dupa ploile diluviene din ultima vreme. Am iesit cu jucariile la Venus in timpul amiezii deoarece Mercur inca nu poate fi vazut ziua. La ora 12.40 l-am gasit pe Venus exact pe SE la o inaltime de 50 grade. In ocularul cautator la 20x avea aspect stelar si luminozitate suficienta cat sa pot mari magnificatia. Am urcat la 55x si apoi la 100x in RFT-ul de 4 toli, magnificatii la care a capatat aspect de biluta. La 100x l-am perceput rotund insa limbul estic mi-a parut ceva mai pufos decat cel vestic, semn ca ceva se intampla acolo. Softul mi-a spus ca faza lui Venus era de 93,1% aspect pe care nu am fost in stare sa-l decelez la ocular iar pe partea estica se afla de fapt terminatorul.
Turbulenta depasea secunda de arc binisor asa ca nu m-am aventurat la magnificatii mai mari.

Si in final cateva clarificari asupra vizibilitatii lui Mercur pe timpul zilei. Acesta va putea fi vizibil cand se afla cel mai departe de pamant pe perioada trecerii dintre elongatia vestica si cea estica cand fata lui iluminata de soare este indreptata spre noi. Urmatoarea perioada de vizibilitate va fi intre 5 si 25 mai cand magnitudinea lui va fi mai mica de -1.1
Pentru mercurieni lucrurile vor sta diferit, vor avea cea mai detaliata imagine a pamantului atunci cand Mercur se afla intre elongatia estica si vestica si va fi cel mai aproape de pamant, adica exact atunci cand Mercur este invizibil pentru noi si dimineata si la pranz si seara  :) 

Cer senin!

zoth
24 Apr 2026 08:05


De cateva zile bune magnitudinea lui Mercur a trecut la valori negative ajungand azi la m-0.3 si este in continuare vizibil inainte de rasarit pentru cei care au deschidere buna spre est. Putem incepe sa ne lustruim pustile si cartusiera pentru ca va urma perioada de vizibilitate pe timp de zi asa cum spunneam in postul anterior.
Multa bafta si cer senin!

zoth
06 Mai 2026 14:20


Azi 6 mai ora locala 12.06 l-am prins in sfarsit pe jupanul Mercur in ocular  :)  Zic in sfarsit pentru ca in ultima perioada am mai avut incercari dar toate ratate. Am inceput pe 27 aprilie cand avea magnitudinea -0.5 si era firesc sa nu-l vad, la fel pe 1 mai cand magnitudinea lui a scazut la -0.7, pe 3 mai cu mag -0.9 si ieri cand a ajuns la m -1.1.
Azi a atins m -1.2, suficient de luminos incat sa nu mai merg cu observatia la limita. Toate incercarile trecute inclusiv cea de azi le-am facut cu RFT-ul de 4 toli. In ocularul cautator aspect stelar destul de stabil, lucru care m-a incurajat sa urc la 55x unde se vedea ca o stea obeza dar suficient de luminoasa si apoi la 100x unde a capatat aspect de biluta. Foarte fain, este pentru prima data cand il vad in statut de planeta. L-am urmarit in ocular pana dupa 12.30 cand mi-a venit in cap intrebarea daca n-as putea sa-l vad si intr-o luneta mai mica. Am luat-o repede pe Tuci, luneta de 45 f11, i-am pus ocularul si iata-l din nou pe Mercur tot in forma planetara la 99x pe un fundal ceva mai intunecat de data asta.
Azi Mercur s-a aflat la ora amintita mai sus cu 17,8 grade inaintea Soarelui si la o altitudine de 57-58 grade. In zilele urmatoare magnitudinea lui va fi in continuare in scadere dar se va apropia mai mult de Soare si de haloul acestuia asa incat observarea va fi tot dificila.
Recomand atentie sporita celor care vor sa faca astfel de observatii!

zoth
08 Mai 2026 14:25


Azi a fost o zi relativ insorita dar si bogata in nori condensati ceea ce pana la urma a fost aproape bine.
Am incercat prin gaurile dintre nori sa-l gasesc din nou pe Mercur care a ajuns azi la m-1.4 dar nu a fost chip, cativa musterii albiciosi si-au gasit "de lucru" exact unde ma uitam eu. Enervant!
Ca sa nu zic ca am scos jucariile degeaba la aer, dupa ora 13.30 m-am indreptat spre est pana cand am dat de Venus. Foarte luminos si departe de Soare deci o placere sa tot privesti. Am urcat la 99x si am vazut faza planetei pe care am estimat-o initial undeva la 75-80%. Softul insa mi-a spus ca nu ma pricep si de fapt faza lui Venus este de 86%. Pe la ora 14 am strans jucarelele ...

tudor
09 Mai 2026 08:13


Felicitări pentru Mercur din 6 mai! Asa este: Cu focu' te poti juca, da' cu Soarele ba!

Mircea Pteancu
09 Mai 2026 12:45


Nu te necaji Silviu din cauza unghiurilor. Marele William Herschel era mandru ca stie sa aproximeze unghiurile cu precizie de cinci grade. Noi, in Romanica, ne putem multumi cu o abatere de sase grade. Eu, la PA- ul de la stele duble, cand nimeresc valoarea corecta, destup sampanie ( sau ceva pe acolo) sa sarbatoresc. Si anunt toata mahalaua ...

Mircea

zoth
10 Mai 2026 17:28


Multumesc  :)  Nu, nu ma necajesc din atata lucru ... diametrul vizibil este foarte mic la magnificatiile folosite de mine si de aici eroarea mare...
Azi Mercur a ajuns la m-1.7 dar si distanta lui pe azimut fata de Soare a scazut usor sub 10 grade. Din pacate a fost o dimineata noroasa, cu ploaie deci nu s-a putut face nimic. Abia dupa pranz cerul sudic a inceput sa se degajeze usor astfel incat pe la ora 16.40 am avut ocazia sa-l salut pe Sirius ca pe un vechi prieten. La intrunire au participat Sirius, subsemnatul si luneta Tuci 45 f11 cu oculare pentru 20 si 99x.

Mircea Pteancu
11 Mai 2026 11:07


Inca odata, bravo, performeaza foarte bine Tuci !

Daca nu-i vreun secret despre vreo ''liaison dangereuse'', m-ai facut curios de unde vine numele de ''Tuci'', te rog ?

Mircea

tudor
11 Mai 2026 12:57


Am o banuiala: cred ca e neagra si de aici "Tuci"

zoth
11 Mai 2026 16:24


A, e foarte complicat ce-mi cereti dar am sa incerc sa va explic. Nu garantez ca ma voi face si inteles ...
Tuci este prescurtarea unui nume asa cum Alex este prescurtarea lui Alexandru. De aici incolo lucrurile se complica ... intamplarea a facut sa construiesc aceasta luneta in a doua parte a lunii ianuarie si inceputul lui februarie 2025, cam pe vremea cand coiful de la Cotofenesti era subtilizat din muzeul olandez de arta. Mare valva mare in serile urmatoare pe sticla. Nu putini dintre analistii si istoricii care dadeau explicatii, puneau in context si analiza evenimentul, pomeneau cu insistenta numele istoricului grec Tucidide facandu-l partas parca la epoca in care astfel de echipamente erau folosite de razboinicii geti fie in lupta, fie la parade. Ideea e ca Tucidide a trait in secolul V iHr iat coiful de la Cotofenesti ar fi datat pe la inceputut secolului IV iHr, deci posterior istoricului grec. Istoricii contemporani nu se lasa si fac legatura intre tineretea lui Tucidide petrecuta in Tracia si contactul lui cu razboinicii geti. Cu atata insistenta era amintit istoricul grec incat numele lui a devenit o obsesie, ma trezeam si noaptea gandindu-ma ce legatura poate fi intre cele doua subiecte ... si atunci cand vrei sa scapi de o obsesie nu trebuie decat sa o personalizezi. Asa a ajuns sa fie botezata mica mea luneta pentru ca nu am avut pe cine altcineva sa ma razbun ...

CristiB
11 Mai 2026 17:09


Sper sa nu se intample ceva prin lume care sa forteze sursele media sa vorbeasca cateva zile despre tanarul roman Mucius Scaevola( personaj foarte real din Republica Romana). Mai glumim si noi.&#128578;
Dealtfel un baiat foarte curajos,  si-a ars singur mana dreapta.

Mircea Pteancu
11 Mai 2026 18:50


Multumesc Silviu, te-am inteles intrutotul, buna alegere !

CristiB

N-am avut curiozitatea sa ma interesez si multumesc pentru explicatie. Aud des acest nume deoarece , in Arad, il poarta o strada din apropiere si pe care sunt Finantele. Nume foarte potrivit si acesta.
Oare cine isi arde mana ? Statul roman care ne beleste de bani fara sa faca nimic pentru ei sau noi, fraierii cotizanti ?

Mircea

zoth
14 Mai 2026 09:30


In ultimele zile magnitudinea lui Mercur a tot scazut pana azi cand a ajuns la -2.2 dar s-a apropiat vertiginos si de Soare. Din pacate conditiile meteo ale ultimelor zile nu au mai permis observatii pe timp de zi inclusiv azi cand vom avea parte de un fenomen pe care oricum nu-l putem observa.
Pentru locatia in care ma aflu softul imi spune ca azi in jurul pranzului Soarele il va oculata pe Mercur. Fenomenul are debut in locatia mea in jurul orei 12.40.
De maine Mercur va trece in elongatie estica iar magnitudinea lui va incepe sa creasca. Vom mai avea la dispozitie cateva zile in care acesta va mai putea fi observat pe cerul de zi.