-----------------------------------
Armand Popa
09 Feb 2026 18:35

Raportul de activitate al Astroclubului Galaxis pe anul 2025
Încă un an plin de observa&#539;ii astronomice, prezentări, evenimente speciale &#537;i momente memorabile sub cerul înstelat!
Vă invităm să descoperi&#539;i în raportul nostru câtă pasiune, implicare &#537;i energie s-au adunat în jurul Astroclubului Galaxis în 2025.

Citi&#539;i articolul aici:

https://www.astroclubgalaxis.ro/2026/02/raport-de-activitate-astroclubul.html

Cer senin
Armand

tudor
11 Feb 2026 09:25


Bravo pentru toti cei implicati în aceasta promovare! Asta arata o pasiune puternica &#537;i  adevarata a organizatorilor pentru astronomia observationala!

Mircea Pteancu
11 Feb 2026 13:25


Tudor

Multumim pentru aprecierea foarte pozitiva si incurajarile prietenoase, Doamne ajuta !
Suntem deschisi spre colaborare cu alte astrocluburi si cu amatori inividuali. Suntem oricum prea putini.

Ce ai spus tu despre Observatorul Urseanu la alt topic este trist. Asta se intampla cand o asemenea institutie ajunge pe mana birocratilor plictisiti si incompetenti.
Nu stiu despre ceilalti dar despre Adrian Sonka stiu ca este cu adevarat pasionat de astronomie. Mai demult facea si observatii de stele variabile. Dar nu el face regulile. Regulile la institutii sunt stabilite si impuse, in ultima instanta, de Primarie. 

Am avut timp de zece ani un presedinte care, cica, este fizician si un primar al Capitalei care, cica, este matematician. Nu a demonstrat nici unul pic de atasament fata de stiinta. Doar birocratie, lehamite si incompetenta fara intrerupere.

De aceea singurul observator popular din Bucuresti, este inchis de Vineri seara pana Luni dimineata ? Si de la ora 17 pana la ora 8 in ziua urmatoare ?

In primul si in primul rand, lacomului stat securist si similarei Primarii a Capitalei: jos labele de pe Observatorul Urseanu. Din punct de vedere moral, acesta apartine Societatii Astronomice Romane. 
Care si-ar organiza activitatile asa cum trebuie, cu observatii publice, cu cursuri si conferinte. Soarele, Luna, Jupiter, Saturn, roiurile luminoase si stelele duble stralucitoare se vad chiar si din Manhattan. Darmite din catunul Bucuresti.

Oare pentru aplicarea acestui minunat orar anti-astronomic a fost alungat Astroclubul Bucuresti de la Observatorul Urseanu? Astroclubul Bucuresti, cea mai veche si prestigioasa organizatie de astronomi amatori din Romania si continuatoarea societatii astronomice al carei presedinte a fost Amiralul Urseanu.   

Iata dragi astronomi amatori romani la ce aberatii duce spiritul care va stapaneste pe multi: '' eu n-am nevoie de nimeni, nu ma intereseaza ce fac altii''.
Cerul va este furat prin cresterea exponentiala si zilnica a becurilor de iluminat ( nu am nevoie de nimeni) iar putinele observatoare va sunt furate de mafia locativa ( nu ma intereseaza ce fac altii ... ca mie imi place sa-mi frec red-catul singur si in liniste).

Am sa va developez insa ce se intampla. In viitorul nu prea indepartat, va apare un punct pe ordinea de zi a Consiliului Capitalei: inutilitatea Observatorului Urseanu. Concluzia va fi: '' public, observatii, activitate aproape nule. Ce-i de facut ? E timpul sa rentabilizam''.
Observatorul din Timisoara este impins deja pe aceasta traiectorie. Prima decizie a directorului numit dupa decesul lui Laszlo Farkas, a fost suspendarea activitatilor cu publicul. 
Exact invers fata de ce facea Laci Farkas, Domnul sa-l odihneasca ! Dar conform cu planurile samsarilor.

Mircea

Night
27 Feb 2026 10:50


De aceea singurul observator popular din Bucuresti, este inchis de Vineri seara pana Luni dimineata ? Si de la ora 17 pana la ora 8 in ziua urmatoare ?

Am vizitat recent Observatorul (îl frecventez destul de des) &#537;i era deschis Sâmbătă seara. Locul era plin de lume ... copii, nepo&#539;i, părin&#539;i, bunici.

Observatorul este deschis de Marti până Sâmbătă, cu program 14-22, ultima intrare la ora 21. Observa&#539;iile se efectuează de pe terasă. Nu &#537;tiu de unde ave&#539;i informa&#539;ia cum că ar fi închis sâmbăta. Din câte &#537;tiu, cu excep&#539;ia renovării a fost deschis de Mar&#539;i până Sâmbătă, zeci de ani neîncetat.

Mircea Pteancu
27 Feb 2026 12:58


De aici de pe forum am informatia.

Mircea

tudor
28 Feb 2026 08:38



Am vizitat recent Observatorul (îl frecventez destul de des) &#537;i era deschis Sâmbătă seara. Locul era plin de lume ... copii, nepo&#539;i, părin&#539;i, bunici.

Observatorul este deschis de Marti până Sâmbătă, cu program 14-22, ultima intrare la ora 21. Observa&#539;iile se efectuează de pe terasă. Nu &#537;tiu de unde ave&#539;i informa&#539;ia cum că ar fi închis sâmbăta. Din câte &#537;tiu, cu excep&#539;ia renovării a fost deschis de Mar&#539;i până Sâmbătă, zeci de ani neîncetat.
Da, e deschis &#537;i sâmbătă, dar se închide la ora 22 exact când se deschid cluburile. La ora aia ar trebui sa se deschidă observatorul, mai ales ca zici ca e plin de lume, deci lumea ar veni dar e "trimisa in cluburi" la ora 22!
Am si eu un exemplu din urbea noastra de "observator abandonat": Observatorul Vasile Urseanu din Bucure&#537;ti  "se abandoneaza" (se închide) la ora 22 (de mar&#539;i până sâmbătă)&#129315;&#129315;&#129315;&#129315;. De exemplu sâmbătă, la ora 22, observatorul se închide, fix la ora când cluburile se deschid&#129315;&#129315;&#129315;&#129315;. Asta da "observator"!

Mircea Pteancu
28 Feb 2026 13:03


Noa, multumesc Tudor pentru interventie, eu nu te-am turnat ... 

Pe de alta parte, Night, nu vreau sa  sa te superi pe mine. Am facut un comentariu, daca simti ca-ti aduce atingere, imi cer scuze si il retrag.

Ce ma intereseaza pe mine este ca observatorul Galaxis sa fie deschis. Cum va fi, de pilda, deseara cand vom observa cu ocazia clicbaitului ''Alinierea planetelor'', aliniere care-i de fapt Ecliptica, cunoscuta de cateva mii de ani. Dar nu si de influencerii super-inteligentii asistati de AI din social-media zilelor noastre.
Astept cu nerabdare ziua in care, cu mare uimire si groaza, vor afla ca pamantul nu e plat.

Mircea

Night
13 Mar 2026 13:02


Nu imi aduce atingere observa&#539;ia, în&#539;elesesem gre&#537;it eu, cum că ar fi închis de tot. Se putea &#537;i mai rău. Ora 22 este rezonabilă totu&#537;i, deoarece pu&#539;ine institu&#539;ii de cultură mai sunt deschide atunci.  Pu&#539;ine, nu multe, &#537;i nu tot timpul. Evident, în mod normal ora de închidere ar trebui să fie 24, sau 06 diminea&#539;a, în condi&#539;ii ideale.

Apropo de alinierea planetelor, planetele sunt aliniate tot timpul, din perspectiva unor privitori bidimensionali, cum ar fi &#537;i publicul ne-avizat ce nu vede sfera cerească tridimensional. ci doar ca pe un .. cer .. PLAT. 

Felicitări pentru activitate, Astroclubului Galaxis!

Mircea Pteancu
14 Mar 2026 20:27


Pipa pacii e cea mai buna.
Multumim Night, cer senin si spor la observatii si tie !

Mircea

sonkab
18 Mar 2026 16:57


Domnule Pteancu, din ce a&#539;i scris pare că trăi&#539;i într-o lume paralelă cu realitatea.

În loc să scrie&#539;i că Observatorul Urseanu este &#8222;este închis de Vineri seara pana Luni diminea&#539;a ? Si de la ora 17 pana la ora 8 in ziua următoare ?&#8221; poate ar fi fost mai simplu să intra&#539;i pe site-ul acestuia să vede&#539;i ce program are (https://astro-urseanu.ro/). 

Avem deschis de mar&#539;i până sâmbătă până la ora 22 noaptea, ceea ce este de ajuns pentru publicul care a doua zi are serviciu sau &#537;coală. 

A&#539;i ajuns să critica&#539;i pe nedrept singurul observator astronomic popular din &#539;ară care are un program constant de observa&#539;ii cu publicul. Verifica&#539;i să vede&#539;i ce program au celelalte observatoare din &#539;ară, câte mai sunt &#537;i ele, &#537;i apoi mai gândi&#539;i-vă. Noi ne desfă&#537;urăm activitatea mai discret, fără auto-promovarea pe care o fac al&#539;ii care au o ie&#537;ire în parc pe an, pentru că este serviciul nostru. În plus, informăm publicul săptămânal despre ce se întâmplă pe cer prin săptămâna astronomică (https://astro-urseanu.ro/saptamana-astronomica/). 

Nu &#537;tiu cum de î&#537;i imaginează cineva că un program până la 2 sau 6 diminea&#539;a ar atrage pe cineva la observator. Nu uita&#539;i că oamenii au &#537;i ei o via&#539;ă, un program, inclusiv angaja&#539;ii observatorului.  Nu vă mai spun ce presupune din punct de vedere legal &#537;i administrativ un program până la ora 6 diminea&#539;a pentru că sigur nu a&#539;i în&#539;elege. 

Mi-a&#539;i men&#539;ionat numele &#537;i a&#539;i ata&#537;at o grămadă de inven&#539;ii. Programul este stabilit de noi cei de la observator &#537;i nu de primărie, având în vedere experien&#539;a de aproape 30 de ani pe care o avem.

Am văzut că se pune în balan&#539;ă mersul în cluburi cu programul observatorului. Chiar crede cineva că oamenii merg în cluburi pentru că nu este deschis observatorul Urseanu?

În privin&#539;a Astroclubului Bucure&#537;ti, care cică &#8222; a fost alungat Astroclubul Bucuresti de la Observatorul Urseanu&#8221;, ei nu au fost da&#539;i afară niciodată. Pur &#537;i simplu clădirea a intrat în repara&#539;ii capitale, s-a închis pentru că era &#537;antier &#537;i toată lumea a trebuit să se mute, inclusiv noi, angaja&#539;ii. Apoi, după ni&#537;te refuzuri ale proaspe&#539;ilor &#537;efi ai institu&#539;iei de care apar&#539;inem, au fost invita&#539;i în mod repetat de mine să vină să î&#537;i &#539;ină &#537;edin&#539;ele săptămânale la noi, dar au refuzat din motive personale ale &#537;efilor lor. În plus, ei au sediul oficial la noi, a&#537;a că nu în&#539;eleg despre ce vorbi&#539;i. Dacă vre&#539;i vă pot arăta în particular toată coresponden&#539;a, ca să nu vă mai supăra&#539;i degeaba.

Mircea Pteancu
19 Mar 2026 00:46


sonkab

Asa cum i-am explicat colegului de forum Night, am citat un astronom amator bucurestean nemultumit.
Cum il cunosc de ceva vreme, daca este nemultumit inseamna ca are de ce. 
Nu am sa ignor nemultumirea lui exprimata public ca sa nu te deranjez pe tine sau mai stiu eu care alt birocrat de Primarie. 

Observatoarele astronomice sunt destinate observatiilor astronomice, nu mersului la culcare odata cu gainile. Cand veti proceda corect = observatii nocturne, am sa aplaud, acum ma tem sa fac asta ca sa nu picati din pat la 22:01.
E jalnica scuza ca alte observatore o fac si mai lata si nu fac observatii deloc. Se respinge.

Nici musamalizarea problemelor pe care cineva le face intentionat Astroclubului Bucuresti nu este ''inventia'' mea. Am citit cu stupoare, am emailuri in arhiva despre asta, ca s-a ajuns chiar si la proces.

Astronomia este o stiinta observationala. Una peste alta, nu faceti observatii, nu faceti Astronomie.

Pe de alta parte, Observatorul Urseanu este o institutie publica, finantata din bani publici. Chiar daca sunt ultimul dintre romani, am dreptul sa-mi exprim opiniile asupra activitatii sale. Vad ca nu stii, asa ca te informez: asa e legea. 

In incheiere: curajosule, convinge-i pe amatorii din Bucuresti, nu te lupta cu unul aflat la 800 km. Nu gasesti in tot forumul vreun raport de observatii sau MACAR O SINGURA OBSERVATIE facuta la Observatorul Urseanu. Ale tale nu se pun - tu esti platit.
Sunt insa nenumarate observatii facute prin parcuri ( ce-i pe care-i ironizezi pentru ca tu dormi acasa cu cheia unui observator la gat), din balcoane si de pe ogoarele Patriei +++

Quod erat demonstrandum !

Mircea

sonkab
20 Mar 2026 17:46


Dle Pteancu,

Eu &#537;tiam că în&#539;elepciunea cre&#537;te cu vârsta, dar văd că nu este mereu cazul.

A&#539;i rostogolit informa&#539;ii false, cum că observatorul nu este deschis, măcar a&#539;i recunoscut că nu este a&#537;a. Tocmai pentru că vă afla&#539;i departe de noi sunte&#539;i o victimă u&#537;oară a bârfelor astronomie. 

Observatorul este deschis pentru toată lumea. Cine vrea, vine &#537;i vede despre ce este vorba. Dacă se pricepe poate face mai multe pe partea observa&#539;ională, cât timp nu are instrumente mai bune decât ale noastre &#537;i un cer mai prost decât de la noi.

Nu uita&#539;i însă că ne aflăm efectiv în mijlocul ora&#537;ului, în trafic intens, înconjura&#539;i de reflectoare de la un hotel &#537;i două poduri. Orice astronom amator care dore&#537;te să facă fotografii de la noi va avea de pierdut nu de câ&#537;tigat, venind la lumină, nu la întuneric. Astronomii amatori avansa&#539;i preferă să iasă în afara ora&#537;ului pentru observa&#539;ii, observatorul fiind în primul rând un loc de întâlnire.

Dvs. crede&#539;i că se fac observa&#539;ii astronomice din mijlocul ora&#537;ului, dar asta se explică prin faptul că face&#539;i vizual &#537;i nu foto. 

Vă iert mojiciile pe care mi le adresa&#539;i. Nu uita&#539;i că dvs. a&#539;i început să vă certa&#539;i, deci nu vă mai supăra&#539;i când primi&#539;i răspuns. 

Probabil că duce&#539;i (pe drept) o luptă cu toate lucrurile rele care se întâmplă în societate, dar să &#537;ti&#539;i că observatorul Urseanu nu face rău nimănui, ci dimpotrivă, popularizează astronomia, cu un program atipic unor &#8222;birocra&#539;i&#8221;, a&#537;a cum ne numi&#539;i.

tudor
24 Mar 2026 08:33


Activitatea online de informare a Observatorului Vasile Urseanu este de lăudat fiind foarte utila, asta in mod categoric. Dar asta nu are legătură cu programul observational al observatorului. Ora 22 de închidere este total nepotrivita (mai ales vara când Soarele apune tarziu). Se pot face observatii &#537;i din mijlocul Bucure&#537;tiului la obiecte foarte luminoase. Iata &#537;i acest topic e un exemplu ca se pot face observatii de popularizare dintr-un oras mare. De exemplu Luna, atunci când se poate vedea este o &#539;intă foarte usoara &#537;i extrem de spectaculoasa, chiar &#537;i dintr-un ora&#537; poluat luminos cum este Bucure&#537;tiul. Mai sunt si planetele. Stiu ca intra in ecuatie si vremea proasta, dar solutia unui astronom "de garda" măcar în câteva din zilele senine din săptămâna se poate face. &#536;tiu ca implica program de noapte aleatoriu ce e foarte complicat, dar ce sa-i facem, astronomia observationala se face noaptea si cand nu sunt nori. Nici nu îmi imaginam ca trebuie sa argumentez faptul ca astronomia observationala se face cu predilectie noaptea, cu excep&#539;ia Soarelui. Inteleg perfect ca ora 22 de închidere este una convenabila &#537;i confortabila logistic dar, pentru observatii mai ales vara, este nepotrivita.

Night
27 Mar 2026 10:45


Oricum din mijlocul ora&#537;ului, chiar &#537;i vara când se întunecă mai târziu, planetele &#537;i Luna se pot observa în crepuscul la fel de bine (chiar mai bine, pentru cine observă des, privitor la condi&#539;iile de turbulen&#539;ă atmosferică). Necesitatea &#537;i oportunitatea unui program extins sunt totu&#537;i lucruri distincte. 

Privitor la necesită&#539;ile astronomilor amatori, legate de un cer mai profund, mijlocul ora&#537;ului nu este tocmai locul ideal de unde să încerci asemenea inevitabile dezamăgiri. Totu&#537;i, din câte &#537;tiu sunt destui astronomi amatori care frecventează Observatorul...

Am văzut mul&#539;i oameni ferici&#539;i de faptul că pot vedea o planetă, sau Luna, &#537;i chiar nu contează prea mult că o văd la ora 21:00 sau la ora 23:00.  Personal cred că orice observator astronomic pentru public ar trebui să fie deschis non stop. Dar nu trăim într-o societate ideală.  

Cu siguran&#539;ă s-ar găsi oameni dispu&#537;i să lucreze pe un program de noapte, însă &#538;ARA TE VREA PROST.  Ce atâ&#539;ia bani în cultură, &#537;i mai ales în cultura astronomică?  Investi&#539;ii zero în astronomie, pe toate planurile. Am văzut că la Gala&#539;i chiar l-au închis, Observatorul de acolo.

mihaig
31 Mar 2026 14:17


Am fost pentru o perioada destul de lunga,client fidel,2-3 ori pe luna,al observatorului din Muenchen.
Niciodata,iarna sau vara,nu a existat program dincolo de ora 22,cu ocazii foarte speciale 22:30.De asemenea,prin anii 2000,am umblat destul de des la observatorul Round Tower din Copenhaga.Nici acolo nu era program cu vizitatorii dincolo de ora 22....

Mircea Pteancu
31 Mar 2026 15:55


sonkab

Informatia si opinia pe care am citat-o, iata ca nu a disparut ci a fost repetata. Si nu pot sa nu fiu de acord cu cele spuse de Tudor. Nu retrag cele spuse nici de frica Ayatolahului ...

Pe vremea lui Alexescu, atunci cand el a fost ''tartorul'' Observatorului Urseanu, acesta se afla exact in acelasi centru de Bucuresti. Ca si acum. Daca oricine binevoieste sa rasfoiasca volumul ''Note si observatii astronomice'' publicat in 1959, va vedea cu uimire ce activitate efervescenta exista in Observator.

Pentru cei care mai stiu sa citeasca doar telefonul, am scos eu doua exemple, observatii ale lui Venus si ale lui Marte.
Desigur ca observatiile la Venus s-au conformat poruncilor birocratice ale Primariei Bucuresti, ba chiar si  celor mUE, de unde of fi ele. Cam pe la orbul gainilor ... Asa e Venus asta !

Dar ce facem, cui trebuie sa-i turnam pe amatorii de atunci care au incalcat toate normele de protectia somnului?  Iata-i pe inginerul Boico Vladimir, pe Pop Tatian sau pe Petrescu E. facand desene la Marte pe la orele 2h 45 min, mai spre dimineata !?!?

Cat despre ''complimente'' si alea d-alea ... a la guerre comme ala guerre. Se aplica regula lui Predator: nu pune mana pe arma si (poate) scapi nejupuit.

Observatiile alea planetare la Marte si Jupiter, efectuate din centrul Bucurestiului, i-au adus lui Matei Alexescu, Domnul sa-l odihneasca, Premiul Henry Ray in 1974 si titlul de laureat al Societe Astronomique de France.

Sa lasam gargara la o parte si sa ne hotaram ce fel de romani suntem: cei care vor sa continue o asemenea traditie nobila sau mai bine lenevim, sforaim, respectam normele de Protectia Somnului si le abandonam ?

Nu cred ca la ora doua din noapte, Boico sau Alexescu sau Sangeorzan nu au fost somnorosi. Dar pasiunea pentru astrii a ars in inima lor cu mare putere. De aceea au umblat prin locuri inaccesibile epigonilor.

Mircea

Night
14 Apr 2026 11:55


Lumea s-a schimbat. (refren Parazi&#539;ii).

Astronomia s-a democratizat, în ultimii 20 de ani: oricine poate să î&#537;i cumpere un telescop decent, cu care poate face observa&#539;ii, sau un setup de astrofotografie.  Relevan&#539;a observatoarelor astronomice a scăzut, iar pt Urseanu, vorbind de un observator pentru public, a scăzut &#537;i mai mult.

Probabil singurul argument în sus&#539;inerea unor astfel de institu&#539;ii &#539;ine de competen&#539;ele acumulate în jurul lor, mă refer la apelarea la competen&#539;ă (acel know how). Alexescu si ceilal&#539;i aveau un ora&#537; ce se ilumina, aveau încă parte de un cer senin anestian. Acum, cu greu mai vezi o galaxie, din mijlocul ora&#537;ului.

Cât prive&#537;te orele de vizitare, exceptând cele trei luni de vară, când noapte se face dupa orele 22, oricine poate să privească prin telescop &#537;i să primească acest virus al astronomiei, pe care să il converteasca intr-un hobby plăcut.  

Nu sunt adeptul institutionalizarilor insa in anumite domenii este bine sa ai competente la care sa apelezi, in cadrul societatii. Relevanta observatiilor astronomice este nulă totusi daca acele observatiuni nu sunt incadrate intr-un tot unitar (teorie) ce le-ar oferi o substanta de sine.

Menirea observatoarelor populare, nu este aceea de a efectua cercetări (de&#537;i este indicat) ci de a oferii publicului o alternativă de petrecere in mod placut si util timpul liber, cred.  Sa nu mai punem la socoteala trairea interna, noi si cerul.  

Eu unul ma bucur ca exista un loc unde sa pot pune o intrebare, chiar daca e doar pana la ora 22 deschis. La fel de bine, putea sa nu fie. Daca nu ar fi fost Anestin si Urseanu, si generatia anilor 50-60.

Mircea Pteancu
14 Apr 2026 14:17


Americanii au inceput demersuri pentru salvarea observatorului Sunspot din New Mexico. Cel pe care kakaciosii de globalisti s-au repezit imediat sa-l inchida deoarece  a dat mercurul pe afara. Telescopul poate sa functioneze foarte bine si fara baia de mercur. De fapt, telescopul solar din Germania, similar lui Sunspot, asa a functionat de la bun inceput. Cu oglinda de siderostat, nu trebuie sa pui in miscare tot telescopul.
Am dat acest exemplu deoarece sunt de acord cu tine. Este bine si util sa avem observatoare si merita pe deplin sa facem eforturi sa le salvam. Marea provocare, dupa construirea unui observator este aceea de a-i da viata, utilitate si viitor.
Eu sunt dispus sa ajut la modul concret la perenitatea Observatorului Urseanu, un loc aproape sfant al Astronomiei de amatori din Romania. Dar ia sa vedem, te lasa sonkab ?

Mircea

Night
28 Apr 2026 11:05


Ma lasa nu ma lasa, traim intr-o lume in care sonkab e singurul astronom (amator + profesionist) care inca mai tine steagul sus, privind competentele astronomice.

Intrebarea ar fi, se lasa sau nu se lasa, sonkab?

Mircea Pteancu
28 Apr 2026 16:16


Eu cu el nu am nimic de impartit. Sa nu se bage sa-i apere pe trantorii politruci din Primarie ...
Carora, printre altele, li se falfaie de ditamai CET-ul care alimenteaza patru cartiere. 
E usor atunci sa ne dam seama ce tare-i doare-n basca de Observatorul Urseanu si ce ganduri au legate de el.

Mircea