-----------------------------------
Alexandru Claudiu
02 Mar 2026 20:05

celestron c8 edge hd + reducator pt. astrofoto?
Ce părere ave&#539;i de un telescop C8 Celestron Edge HD cu reducer pentru astrofotografie (galaxii si nebuloase mici, roiuri stelare)? Am deja un Esprit 100ED, eq6-r si Asi 533mc. Caut ceva cu focala mai mare, care sa nu necesite colimare inaintea fiecarei sesiuni si relativ usor de transportat. C8 pare sa indeplineasca aceste cerinte. In plus ar fi util si la planete, ceea ce ar fi o noutate pt. mine.

Are cineva sau a folosit un astfel de setup pt. astrofoto?
Pe astrobin am vazut imagini de calitate cu el...

Mersi.

mmarin
04 Mar 2026 00:21


Cu reducătorul dedicat ai cam 1.4m focală, pu&#539;in cam mult pentru camera pe care o ai; ideal ar fi un senzor spre aps-c &#537;i cu pixeli mai mari. Dar nu înseamnă că nu po&#539;i ob&#539;ine rezultate interesante. Pentru planete/Lună e chiar foarte potrivit. Principalul dezavantaj e legat de aclimatizare, dacă temperatura variază semnificativ de-a lungul nop&#539;ii n-o să fie niciodată în echilibru termic. Unii îmbracă tubul în material termoizolant ca să reducă diferen&#539;a de temperatură între componentele telescopului; am folosit &#537;i eu metoda la newtonienele mele &#537;i pare să ajute...

Alexandru Claudiu
04 Mar 2026 19:24


Multumesc.

Da, cred ca sunt cateva probleme potentiale cu aceasta combinatie care necesita timp pentru a fi rezolvate ... si-mi dau seama ca nu prea am, momentan, acest timp. Ca urmare raman tot la refractoare.