-----------------------------------
mmarin
18 Mar 2026 01:48

Altair Planeta 101/1111mm
Astă toamnă am avut revela&#539;ia că n-o să ne mai bucurăm mult de jucării ieftine importate din China &#537;i m-am apucat să fac o listă scurtă cu obiecte care nu-mi trebuiesc dar pe care mi le-a&#537; putea dori în viitor, când nu vor mai fi accesibile. Spre surprinderea mea, lista s-a limitat la două: un refractor pentru nop&#539;ile cu seeing prea slab pentru observa&#539;ii cu dobul &#537;i un ocular bun cu focală mai lungă, pentru observa&#539;ii cu filtru OIII.
Prea multe nu-s de spus, e similar altor refractoare fabricate în Kunming, doar că mai lung. Focuserul are un mecanism diferit de cel al mai vechiului triplet de 90mm, la fel de bun, dar tubul culisant e neschimbat, cu acelea&#537;i diafragme interne boante. Diafragmele din tubul optic sunt însă corect calculate &#537;i î&#537;i fac treaba perfect. Focuserul e montat pe tub printr-un rotator &#537;i există de asemenea un segment de tub ce poate fi înlăturat pentru a putea folosi un binoviewer.
Abia aseară am avut cer suficient de bun ca să-l iau la puricat &#537;i... e bun. Jupiter promitea un spectacol interesant &#537;i n-a dezamăgit. În timp ce doi sateli&#539;i se apropiau de discul planetei am studiat cu aten&#539;ie detaliile prin ocularul de 6.5mm. Benzile ecuatoriale erau bine conturate, cu câteva festoane fine, vizibile sporadic, cea nordică prezenta o îngro&#537;are semnificativă. Spre Nord, o bandă cenu&#537;ie, apoi una albă &#537;i apoi calota. La Sud, o bandă întunecată, vag maronie, sub&#539;ire &#537;i incompletă apoi calota. Vântul mi&#537;ca telescopul destul de tare a&#537;a că nu am putut să-mi iau repere pentru festoane sau discontinuită&#539;ile fine din banda incompletă. Nu am remarcat barje sau pete ovale (WOS). Anexez un desen încropit la repezeală, din memorie.
Apoi am trecut la testul pe stea. În focus, imaginea perfectă, fără halo violet. Nici o urmă de cromatism rezidual în imaginile intra/extra focale; am crezut că pot identifica o urmă de sferocromatism dar nu bag mâna-n foc; pare să fie o diferen&#539;ă vagă de culoare a inelului exterior în intra versus extra focal dar e subtilă. Există însă o urmă de sub corec&#539;ie, în extra focal inelele sunt ceva mai pu&#539;in contrastante ca în intra &#537;i, dacă sunt mai pu&#539;ine de 4 se vede o pierdere vagă de iluminare la centru. E ceva între lambda/6 &#537;i lambda/8. Imaginea defocusată nu arată astigmatism sau zone.
E un telescop pe care îl folose&#537;ti cu plăcere, fiind lung îl manevrezi cu un singur deget &#537;i nu sim&#539;i nevoia să tot ajustezi focalizarea. Are nevoie însă de un trepied înalt &#537;i &#539;eapăn, cel din poză e la limita de jos. Dacă nu-&#539;i place culoarea &#537;i modelul TS e prea scump, KUO tocmai a aruncat pe pia&#539;a europeană versiunea brănduită SkyRover, în livrea albă.

Mircea Pteancu
18 Mar 2026 11:51


mmarin

Sa folosesti sanatos noua luneta ! Un telescop cu lambda/6 in frontul de unda este deja un instrument foarte bun. Se vede si din detaliile joviene din raportul de observatii. Poate-l incerci data viitoare si pe niste stele duble ca m-ai facut curios.

Cer senin, Mircea