-----------------------------------
CristiB
09 Apr 2026 09:48


Conform mai multor marturii, Gib Mihaescu a avut mai multe lunete. Însă "Luneta" din casa memorială, nu este o lunetă ci două :) La o privire mai atentă se observă clar că este un binoscop!
https://biblioteca-digitala.ro/reviste/Buridava/15-Buridava-Studii-si-materiale-15-2021_248.pdf
Am mai vorbit pe tema asta dar ...
Tele- inseamna in vechea greaca  ,,departe:.
Despre cealalta parte a cuvantului nu are rost sa vorbesc pentru ca toata lumea stie ce inseamna.
Acum...
Telescop.
Binoscop.
Ultima notiune e total falsa. 
S-a inlocuit Tele- cu Bino-. 
...dar nu am nimic impotriva sa utilizati cat mai multe telescoape....fie ele si binoculare/binoculate.
Dar sa fie!&#128578;
O samanta de adevar ar fi daca ne uitam la radacinile propriei limbi, latina.
Insa chiar si asa termenul  ,,Binoscop" e fals. 
In latina gasim  termenul echivalent uitatului cu doi ochi,  adica binoclu,  ceea ce justifica  folosirea termenului bino-, insa de fapt e o stru&#539;ocamilă in cazul binoscopului. Dar daca ajuta la observatii,  de ce nu?

tudor
09 Apr 2026 13:01


Etimologia cuvantului "binoscop" este "a privi cu doi ochi" (lat. bini + gr. skopos). Deci si acest termen este corect, chiar daca zice jumatate din poveste. Exact la fel, si cu un binoclu (8x50 sau 16x70 etc) privesc tot in departare, si nu ii zicem telescop binocular, chiar daca si el e format exact tot din doua telescoape (mai scurte) si este fix aceeasi constructie in definitiv. Si totusi nu ii zicem "tele bino scop"
Deci folosesc termenul "binoscop" pentru binoclurile mari cu oculare interschimbabile pentru ca e mai scurt si il folosesc majoritatea astronomilor in engleza. Termenul "telescop binocular" intregeste mai bine acest instrument, dupa cum zici si tu, dar este mai lung si mai rar intalnit, de asta nu il folosesc!

CristiB
09 Apr 2026 13:16


Vorba cuiva de pe forum,   Boss ai si dumneata dreptate! 
Pana la urma si o luneta poate fi binoclu.

Mircea Pteancu
09 Apr 2026 16:19


Mi-a trimis recent Ovidiu Cotcas doua articole despre lunete. Intr-unul din ele, la sfarsit, cercetatorul francez demonstreaza ca denumirea de ''telescop'' este o strutocamila, un termen fortat, zice dumnealui.
Ar fi trebuit, dupa dumnealui, pastrata denumirea de ''astroscop'' data de Huygens lunetelor si care este corecta din toate punctele de vedere.
Am luat nota de parerea respectiva, asa cum si de cea a lui CristiB si care au argumente in favoarea lor.

Pe de alta parte, inteleg propunerea lui Tudor. ''Binoscop'' nu este acelasi lucru cu ''telescop binocular''. 
Binoscopul este un binoclu pe steroizi pe cand telescopul binocular este un telescop jumelat, are o asemanare doar principiala cu binoclul.
Deci pe etimologia franceza, toti termenii au sens bine particularizat: luneta, telescop, binoclu, binoscop, telescop binocular.
Etimologia engleza este mai incerta, fada, stearsa de continut si semnificatii: refractor, reflector.
Refractor ? Ce, microscopul nu refracteaza lumina ?
Reflector ? Ca cel cu care dobori avioane ?

Io zic asa: ''Let it be'' si ''Power to the people''. Mai tartorilor, lasati poporul sa faca ce vrea! Sau macar sa zica daca nu sa faca ...

https://www.youtube.com/watch?v=CGj85pVzRJs&list=RDCGj85pVzRJs&start_radio=1

https://www.youtube.com/watch?v=4Epue9X8bpc&list=RD4Epue9X8bpc&start_radio=1

Mircea

CristiB
09 Apr 2026 16:48


Eu am vazut ca exista si trinoscop....sau telescop trinocular.

nobody
10 Apr 2026 09:01


Traiasca Barosanu!
Este de toate.
Trinoculare: https://amscope.co.uk/collections/trinocular-compound-microscopes
Binoscoape:

CristiB
10 Apr 2026 09:37


Eu ma refeream la unul autentic, chiar nu era gluma,  un instrument format din doua oculare dar si cu o legatura pe acelasi canal optic la care era fixata o camera foto.  Practic utilizatorul putea folosi in timp real toate cele trei cai ale luminii.  Mai mult sau mai putin.
Apropo de limba engleza,  chiar ei denumesc un astfel de instrument ca fiind telescop binocular. 
Binocular Telescope - Which One to Choose? - Binoculars - Cloudy Nights https://share.google/B1k2TXNTy2nN3qCdX
Daca ne luam dupa traducerea  ,, a vedea cu doi ochi " deschidem cutia Pandorei,  insasi o casa de nasteri poate fi observator astronomic, copiii aia vad in mod binoscop, ca sa nu mai zic de cei ce poarta ochelari sau sunt la volan in fata parbrizului. Toate sunt observatii binoculare,  dar,  din nou,  nu toate observatiile sunt telescopice, fie ele binoculare sau unioculare. A se vedea definitia telescopului.

tudor
10 Apr 2026 11:23


Atunci pot spune ca eu am 4 telescoape binoculare in ordinea marimii: 8x20, 8x30, 7x42, 10x42. Si am mai avut doua telescoape binoculare unul 16x70 &#537;i unul mare 28x110  :lol: 
De telescopul binocular de 100mm cu prisme roof nu mai vorbesc!

CristiB
10 Apr 2026 12:45


Pai si unde e problema?&#128578;
Sa le stapanesti sanatos. La cat mai multe Tudor. 
Daca e sa spun ceva ce are legatura cu actualitatea, as putea spune ca esti un Mircea Lucescu astronomic.
E si asta un sport. 
Mircea poate adauga mai multe daca va dori,  reprizele lui  astronomice au durat mai mult de 45 de minute si meciul mai mult de 90. Ca sa nu fie confuzie de nume, coincidenta sau nu, ambii nume mari,  dau un indiciu,  unul s-a dus spre stele celalalt priveste la stele. 
Vreau sa mai fac o completare,  scrisesem ceva de visinata dar am sters.  In realitate doream sa primesc cadou o sticla din acea renumita visinata.  Imi cer scuze ca m-am exprimat gresit, in mintea mea era doar sa stimulez propunea de a primi cadou o sticla cu visinata, recunosc,  sunt fan.&#128578;
Scuze de offtopic dar o sticla cu visinata te face sa vezi patruscopic , un pic decolimat dupa experienta mea, dar asta e tot. Acum ce sa zic, nu stiu daca si telescopic.

tudor
10 Apr 2026 13:26


Problema este la termenul folosit :)

CristiB
10 Apr 2026 15:55


Nu ma pricep asa de bine,  chiar mi-as dori sa stiu mai mult,  de exemplu hartile ceresti. 
Care ar fi termenul corect dupa parerea ta?
PS: am observat ca Silviu se fereste de topicurile mele ca ala de tamaie.  In realitate imi este dor de interventiile tale profesioniste.  Mai mult de atat e greu de spus. 
Din punctul meu de vedere vom ramane mereu prieteni,  fara discutie. 
Sper sa ma ierti. 
Paste fericit tuturor !