-----------------------------------
gcmw387
10 Apr 2026 19:33

Dezasamblare binoclu IOR B7x40
Salut, am o mare problemă cu binoclul meu, nu il pot dezasambla mai mult de oculare (cred că a&#537;a se numesc).
Am incercat cu alcool izopropilic, wd40, incalzit cu uscatorul de par/bricheta, bagat in congelator, cleste cu plastic pus peste, nimic nu func&#539;ionează si nu se misca deloc. 

Motivul pentru care vreau sa il deschid este pentru ca are praf in interior si in oculare si vreau sa scot reticulul, poate o sa fie mai putin galben dupa cură&#539;are. Este colimat si nu am treabă cu prismele. Ocularul stang are un mic joc sus-jos dar nu pare sa afecteze func&#539;ionarea.

Am citit ghidul facut de DBird, si toate postarile despre IOR de pe acest forum, dar pana acum nu am găsit solu&#539;ia. 

A&#537;adar &#537;tie cineva ce a&#537; mai putea sa incerc?

Cristian Kata
10 Apr 2026 22:42


Sa o luam incet, unde are praf? esti sigur  ca e pe oculare? Daca e pe oculare, nu se vede praful cand te uiti prin obiective, iar daca e pe prisme se vede prin obiective. Pune poze si arata in poza ce vrei sa desfaci daca nu stii denumirea exact. Presupun ca tu ai vrut sa desfaci tuburile port ocular din corp, in primul rand alea nu trebuie desfacute la nici o interventie (doar daca vrei sa le schimbi), apoi sunt atat de  stranse incat nu cred ca o sa reusesti prea usor, eventual strici ceva. Presupun ca ai ocular model nou. Desfaci tot ce se poate de pe ocular: inelul care tine boneta de cauciuc, inelul de sub boneta, inelul mare striat de unde reglezi focalizarea, inelul de sub ocular care prinde burduful de ocular, surubul blocator din portocular apoi iese ocularul afara. Pune poze si rezolvam cat ai bate din palme :). Tot asa de galben o sa fie, asta fii absolut sigur!

gcmw387
10 Apr 2026 23:45


E prima oara cand folosesc forumul si inca nu stiu sa pun poze, dar am reusit doar sa scot ocularul din corp si inelul blocator. binoclul este modelul vechi. Are un punct mare negru vizbil cand te ui&#539;i prin el. Eu am vazut ca se poate desface tot de pe el (si asta vreau).,daca imi amintesc bine asa era recomandat de Dbird pentru scoaterea reticulului într-o postare. Înafara de ce se vede in poza nu se poate scoate nici macar inelul care tine piesele de cauciuc pe oculare.