-----------------------------------
Bivanus
17 Apr 2026 08:51

SVBONY SV198 intrebare legata de dimensiuni filet tub
As vrea sa schimb modul de prindere la cautatorul meu SV198. Stie cineva, sau poate masura daca il are, ce filet folosesc fratii nostri galbeni direct pe tub? 
Am gasit pe net ca OD-ul ar fi 55.5mm si sublerul meu imi da 56mm deci e pe acolo. Interiorul l-am gasit a fi 50mm.Din pacate cam aici se termina priceperea mea :D 
Trist e ca uitandu-ma pe net am gasit cateva intrebari legate de subiect dar nexam raspunsuri.

Bivanus
24 Apr 2026 13:30


Am luat un adaptor M54x1 la M42x0.75 - pot confirma ca filetul NU este M54x1.
Pasul este de 1mm , am verificat cu lera , si pus cap la cap arata o diferenta foarte mica , educated guess inclina spre M53x1 , un filet atipic dar care mai apare pe ici pe colo.
Daca cineva poate face un adaptor Male M53x1 la Male M42x0.75 il rog sa imi dea un PM.

Mircea Pteancu
24 Apr 2026 15:08


Cu titlu de comentariu: M53x1mm nu este deloc un filet atipic. ''M'' arata ca parametrii filetului sunt standardizati. Iar pasul de 1mm este unul standardizat.
M53x1mm nu este un filet produs in masa, pe vreun organ de asamblare produs in masa, asta asa este.
Eu am executat la strungar ( care este strungar adevarat, nu ''rotunjitor'' si care nu a fost deloc surprins) filete de gen M31,8 x 0,75mm.

Sa revenim la subiect. Lera ta nu are sablon pentru filetul de 0,9mm? Ca si acela este standardizat. Lera mea, primita de la Alin Tolea, are sablon pentru filet metric cu pas 0,9mm. 

Dar problema poate sa provina si de la faptul ca diametrul filetului nu este ''fix'' 54mm.
Indiferent de pasul filetului, daca diametrul este corect, adica 54mm ata la arbore cat si la alezaj, atunci ar trebui sa ''muste'' un sfert sau jumate de tura macar.

Mircea

Bivanus
24 Apr 2026 18:13


Nea Mircea am facut rost de lere , are pasul de 1, se pupa perfect nu se vede lumina prin ele cand le pun.
E, la diametru e cu cantec. Am un subler clasic si din ce vad eu e 52.5mm adica cu tolerante poate fi si M53 si M52. Ca sa fie treaba treaba am aflat ca SVBONY are un obicei minunat dea face filete cu virgula  adica de ex M36.4x1 sau 26.5x0.5 (un om la RAF Camera face si dinastea ciudate si a scris si pt ce sunt)
Am dat comanda de un adaptor M52x1 , observatia fiind ca daca cumva e M53 sau M52.5 seva pupa cu un strat de banda de teflon.

Mircea Pteancu
24 Apr 2026 23:30


Mda, cum am zis, diametrul poate fi oricare. Mai exact cat are nevoie proiectantul.

Daca tin bine minte, in clasa de executie mijlocie si dimensiuni de 50mm, tolerantele libere sunt de ordinul 0,2 -0,3mm. La un filet nu ar trebui sa depaseasca 0,1- 0,2 mm. 

Daca ai masurat diametrul peste varful spirelor filetului ( tine sublerul usor inclinat ca sa incaleci cel putin doua spire invecinate) si ai obtinut 52,5mm atunci este un filet M52,5x1mm.
Cu cat dai pe piesele alea oare nu-ti facea un strungar o piesa ''la fix'' ? Intreb si eu ...

Succes, Mircea

Bivanus
25 Apr 2026 07:23


Din păcate strungarii au ajuns o specie pe cale de dispari&#539;ie. Cel pu&#539;in în zona Constan&#539;a ai &#537;anse să găse&#537;ti unul cam tot atâtea câte ai să găse&#537;ti un politician cinstit.

zoth
25 Apr 2026 08:20


Daca ai masurat diametrul peste varful spirelor filetului ... si ai obtinut 52,5mm atunci este un filet M52,5x1mm.

Nu sunt de acord nea Mircea, tocmai ce povesteai mai sus de toleranta de imbinare ... iar acum nu mai tii cont de ea... Orice surub M4 va masura pe varful filetului 3,9mm iar un M10 va masura 9,9mm. Toleranta la orice fel de imbinare este esentiala!

Pe de alta parte tot balamucul cu metrice ciudate la piesele noastre de astro rezulta din faptul ca initial o buna parte din ele au fost proiectate in standard imperial. Un singur exemplu ca sa nu va plictisesc: standardul de oculare cunoscut de noi sub denumirea de 1,25"(31,75mm) folosea initial un filet de filtre de 1 1/8" cu 42 tpi ceea ce tradus in mm ar insemna 28,575mm cu pas de 0,604mm. Acest filet imperial s-a tradus in productia de serie chinezeasca intr-un filet M28,5x0,6.

Spor la imbinat filete   :)

Bivanus
25 Apr 2026 11:54


Taman datorita faptului ca stiu suficient sa inteleg ca nu ma pricep am intrebat :wink:
Nea Pankratau aka RAF Camera , are o pagina dedicata masurarii filetelor pt ca e un fel de arta veche a ninjacilor. Masurat cum zice el pana si sublerul meu non-digital a aratat 52 mm, iar lera de 1 pica asa bine pe filet ca privit in bec nu vezi lumina printre. As zice deci , ca pe cat posibil in afara unor chinezarii dubioase este M52x1  :D

Mircea Pteancu
25 Apr 2026 14:13


Ai dreptate Silviu dar nu pot sa tin curs de prelucrari prin aschiere pe forum.
Intotdeauna e mai mult decat se vede si mai putin decat ai nevoie.

Eu, in asemenea cazuri, masor si diametrul alezajului si astfel stabilesc ''metricul nominal''. 
Se masoara diametrul peste spire al ''baiatului''.
Se masoara diametrul alezajului, ''pasarica''. Se scade din diametrul ''baiatului''  (2x 0,6x pasul) si se compara cu diametrul masurat al ''pasaricii''. 
Daca diametrul astfel calculat pentru ''pasarica'' se obtine mai mic decat cel masurat, inseamna ca strungaru' a fost nervos. Pe piesa reala masuram abateri dimensionale, de forma si de pozitie. Toleranta exista doar in mintea proiectantului si pe desenul sau la care nu avem acces.

Inca odata, bafta Bivanus, ne-ai facut curiosi de rezultat, Mircea

zoth
25 Apr 2026 16:04


Se masoara diametrul peste spire al ''baiatului''.
Se masoara diametrul alezajului, ''pasarica''. Se scade din diametrul ''baiatului''  (2x 0,6x pasul) si se compara cu diametrul masurat al ''pasaricii''.

 :D  :D 
Alta viata!

nobody
26 Apr 2026 00:07


M52x1 nu e chiar asa de nemaiintalnit in astro:

https://www.firstlightoptics.com/takahashi-adapters/takahashi-m52-female-to-m48-male-conversion-ring.html

https://rafcamera.com/adapters/thread-adapters/m5x/helicoid-m52x1

Filetele pot fi facute si la tolerante mai mici, chiar spre zero (plangi langa ele cand le desfaci).

Bivanus
26 Apr 2026 08:29


Dap, taman la RAF am apelat, am mai luat de la el si mi-a placut ca s-a misat repede si bine. Un pic mai greu cu livrarea pt a e din Belarus dar vine prin Posta incetisor.

Singurul filet cu toleranta "spre zero" de care m-am lovit a fost la un senzor de temperatura criogenic care era facut dintr-un aliaj ce nu isi schimba dimensiunile in gama lui de temperatura ce se ducea inspre -150°C Metoda practica de desfacere era incalzirea usoara a ansamblului prin scufundarea in apa clocotita. Si era fin , foarte foarte fin , nu stiu de cat era pasul dar la o lungime de 50mm spuneai Luceafarul fara sa te grabesti  :D Se prindea pe o mufa de 1in 3/4 si avea in varf un cristal , daca bagai cristalul in apa clocotita dadeai senzorul la gunoi  :roll:

Erwin
26 Apr 2026 21:23


Desi sunt inginer TCM si am cunostintele proiectantului despre tolerante si masurari, am si un strung si de o vreme ma chinui sa fac filete astro. Din pacate, putina mea experienta ma obliga sa folosesc piesele conjugate pe post de calibre pentru a obtine un filet corespunzator, prin metoda incercarilor succesive, cumva opusa metodei infailibile nemtesti care zice "masoara de 10 ori si taie odata". Eu tai un pic, masor, mai tai un pic pana ajung la cota, apoi mai tai putin cate putin pana cade unde trebuie. Asadar, "teoria ca teoria, praftica ne-omoara!"  :twisted:  :roll: 

Revenind la subiect, conditia necesara si suficienta sa pot ajuta cu adaptoare filetate este sa am piesa conjugata pentru a verifica filetul obtinut. Nu iese niciodata din prima nici la un strungar cu experienta. Chiar si in fabrica se folosesc calibre "trece-nu trece" executate la o toleranta de 10x mai mica decat piesa de serie.

Mircea Pteancu
26 Apr 2026 23:05


Felicitari Erwin pentru ca stapanesti arta de a confectiona filete acasa, in conditii artizanale !
In vremurile mai indepartate toate filetele erau confectionate in perechi si erau mari sanse ca surubul acesta sa nu se poata asambla cu piulita aceea. Desi pareau a fi identice.

Standardizarea are o poveste interesanta. Un prim episod a avut loc pe vremea reginei Elisabeta. Anglia era o tarisoara cetoasa si noroasa ai carei locuitori au fost obligati sa invete navigatia deoarece erau insulari. Era firesc sa intre in conflict cu supraputerea maritima a vremii, Spania. S-a ajuns pana acolo incat Spania incepuse sa debarce desant de infanterie pentru a cerceta capacitatea si metodele de lupta ale inglishmanilor. La ei acasa. Se pregatea invazia. Pe mare, era dezastru, ii gaureau ciur spaniarzii, de cate ori ii prindeau.
Mare a fost mirarea cand a fost analizata situatia si s-a aflat de ce se intampla asta. Dupa prima salva de onoare, cand trebuiau tunurile reincarcate, maiestrul canonier alerga (de multe ori topaia cu piciorul de lemn) de la o lada de ghiulele la alta, cu un fel de subler in mana, masurand care ghiulea la care tun sa fie trimisa. Daca mai apucau, vasele spaniole erau foarte bine inarmate.
Atunci au fost introduse reguli cu privire la calibre deci producatorii de tunuri trebuiau sa realizeze alezajele la o cota data. La fel cu ghiulelele. Asa s-a nascut ideea de precizie de executie.

A fost doar un inceput. Asemenea lucruri inca se intamplau la inceputul Primului Razboi Mondial. Atunci s-a format cu adevarat teoria calitatii, a campurilor de toleranta: sistemul arbore conducator, sistemul alezaj conducator, clasele de precizie, ajustajele ( h6, H7 etc).
Nu a fost prea distractiv sa primesti, in sfarsit, aprovizionare de 100.000 de cartuse, facute de fabrica x. Dar ce sa vezi, care se blocau si explodau in magazia pustilor facute de fabrica y. 
Mda, chestii d-astea se intamplau in armata Kaiserului. Cum o fi fost in oastea mioritica ?

Mircea

tudor
27 Apr 2026 07:10


Mircea, eram absolut sigur ca standardizarea a început cu cerintele războaielor. De altfel toată această tehnologie cumulată a zilelor noastre, cu care tare ne mândrim, î&#537;i are originea în aplica&#539;iile  militare.  Si asta se întâmplă încă de la prima piatră aruncată spre frate. Fiind o tehnologie care î&#537;i are începuturile în violen&#539;ă, ea caută să se dezvolte tot prin violen&#539;ă &#537;i poate î&#537;i va avea sfâr&#537;itul tot în violen&#539;ă. Asa se explica de ce tehnologia militara s-a dezvoltat infinit mai repede &#537;i sistematic decat cea medicală, care de multe ori imprumuta la mâna a doua tehnologii din aplica&#539;ii militare. Iată câteva exemple concrete: Internetul ini&#539;ial a fost o inven&#539;ie militara pentru a comunica. Conservele initial au fost inventate pt facilitarea alimentatiei militarilor.Radioruile, telefoanel, binoclurile &#537;i lunetele au avut ini&#539;ial tot aplica&#539;ii militare. Medicina, ingineria, construc&#539;iile, si multe alte domenii, sunt tributare razboiului/ armatei. De la industria textilă la energia nucleară toate stau sub semnul razboiului. Si iată că &#537;i standardizarea filetelor nu e de mirare că î&#537;i are originea tot in luptă.

Mircea Pteancu
27 Apr 2026 12:15


Tudor, ce mare dreptate ai ! 

Descoperirile astronomice cu luneta ale lui Galilei se datoreaza dorintei sale de a se impune in lumea stiintei. Pana ce nu a auzit de luneta lui Lipperhey, i se flutura de Astronomie. Era ocupat sa scrie lucrari despre geografia Infernului. Si facea horoscoape pentru protectorul sau Cosimo de Medici.
(Daca cineva are chef de polemici, sa pofteasca, am exemple din fiecare.)

Cat despre Lipperhey, el a avut din start in vedere uzul militar pentru luneta sa. Care luneta NU a fost acceptata. Comisia numita de Printul Mauritius i-a cerut sa construiasca binocluri. Si a construit trei perechi. Deci uzul terestru a fost in vedere de la bun inceput.
Mauritius a testat binoclul in prezenta trimisului spaniol la convorbirile de pace de la Haga. In gluma, dar numai pe jumatate, Mauritius i-a spus spaniolului sa aibe grija ca de acum poate urmari toate pregatirile sale pentru lupta. Banuiesc ca spaniolii au priceput cealalta jumatate, care nu a fost gluma.
Aceasta s-a intamplat pe 15 Decembrie 1608, in timpul unor negocieri de pace. Deci in pauza unui razboi. Si nu a fost vorba de luneta ci de binoclu.

Cu banii primiti pentru cele trei binocluri, Lipperhey si-a permis sa cumpere o casa lipita de catedrala. 
(Daca nu stiati, va informez ca in orice sat, casele de langa biserica erau cele mai scumpe. Ce sa mai vorbim de un oras olandez.)
Casa a fost numita ''In de dry varegesichten'' care inseamna ''In cele trei vazatoare departe'' (Huib Zuydervaart, 2007).

Aplicatia militara a fost bine platita. Della Porta, vezi cartea sa ''Magia Naturalis'', 1558, cel care a confectionat de fapt prima luneta ''galileana'' ca exemplu de experiment stiintific ( s-au gasit in arhive marturii scrise ale contemporanilo sai ) a primit ... un spitz. 

Mai multe despre povestea primelor binocluri, in articolul meu ''Istoria binoclului - Fragmentarium'' publicat in revista Asociatiei Astronomice Sirius ''Pasi spre infinit'':

https://www.academia.edu/44150388/Istoria_binoclului_Fragmentarium

Mircea

nobody
27 Apr 2026 22:28


Nea Pankratau aka RAF Camera , are o pagina dedicata masurarii filetelor pt ca e un fel de arta veche a ninjacilor. Masurat cum zice el pana si sublerul meu non-digital a aratat 52 mm, iar lera de 1 pica asa bine pe filet ca privit in bec nu vezi lumina printre. As zice deci , ca pe cat posibil in afara unor chinezarii dubioase este M52x1  :D

Dar cum ai masurat prima data de ti-a dat 52.5 mm, cumva in diagonala pe o singura spira ?

Bivanus
07 Mai 2026 18:33


Misterul misterios s-a rezolvat foarte frumos, adaptorul tata-tata de la RAF Camera de la M52x1 la M42x0.75 se potriveste perfect. Fiind ingust (5mm) mai intra si in tub vreo 3 mm si castiga astfel inca nitzel in-focus ceea ce face ca diagonala AMICII sa se pupe mai mult decat perfect lasand si nitzel loc de reglaj carele va sa zica !

Mircea Pteancu
07 Mai 2026 22:56


Ura, sa folosesti sanatos noul cautator !

Mircea