-----------------------------------
Alexandru Claudiu
10 Mai 2026 20:46

Galaxiile Antene
Salutare,

Pe 6 mai 2026 am abordat un subiect pe care mi-l doream de multă vreme să-l fotografiez &#8211; Galaxiile Antene (NGC 4038 &#537;i NGC 4039). Un subiect complicat, galaxiile având o traiectorie extrem de joasă. A&#537;adar, este nevoie de un loc cu deschidere largă către sud, ceea ce mie mi-a lipsit. În plus, sunt &#537;i foarte mici.
Cred ca este o tinta foarte rar fotografiata de la noi din cauza pozitiei. 

Am fotografiat din Domne&#537;ti, lângă Bucure&#537;ti.
În urmă cu vreo lună am mai încercat din acea zonă, însă am avut ni&#537;te artefacte extrem de ciudate în imagini: toate punctele de praf din poză mai con&#539;ineau încă un punct negru, mai mic &#537;i mai închis la culoare. Mi-am dat seama că problema era cauzată de un bec cu LED peste care trecea galaxia la o distan&#539;ă foarte mică, ceea ce înseamnă că aveam parte de ni&#537;te refrac&#539;ii &#537;i reflexii foarte dubioase, care nu puteau fi rezolvate prin flat-uri. Este prima dată când am avut parte de un astfel de fenomen optic.

Acum am ales o pozi&#539;ie aflată la vreo 5 m mai departe de cea ini&#539;ială &#537;i se pare că a avut efect: reflexiile au dispărut.

Echipament: EQ6-R, APO refractor 130 mm TS-Optics redus la 730 mm &#537;i f/5.6, ASI 533MC.
Procesare: PixInsight
Timp foarte scurt: 3 h 24 min

M-a mirat că sunt vizibile structurile arcuite de tip &#8222;antenă&#8221; într-un timp atât de scurt.

dmtr69
11 Mai 2026 10:08


Arata foarte bine! Felicitari!
 Eu nu am incercat o captura proprie a acestei tinte (sunt intr-o depresiune, inconjurat de munti- ceea ce limiteaza mult timpul disponibil), desi depaseste 25 grade elevatie la meridian (am pozat tinte si mai joase). M-am multumit sa procesez cadrele de la Telescope Live.

Alexandru Claudiu
11 Mai 2026 11:00


Mersi. Cred ca voi relua subiectul cu o focala mai mare anul viitor ca sa am macar vreo 10 ore