-----------------------------------
Alexandru Claudiu
04 Iun 2026 18:53

Cat's Eye (NGC 6543) din constelatia Dragonul (Draco)
Un subiect care m-a fascinat de cand am aflat despre existenta lui. Anul trecut l-am fotografiat prima oara, insa nu am reusit sa evidentiez nucleul. 

Pentru a eviden&#539;ia cât mai bine structura nucleului, am reprocesat datele ob&#539;inute în 2025 (aproximativ 10 ore de integrare), utilizând tehnici HDR, la care am adăugat 100 de cadre cu expuneri de câte 3 secunde (în total 5 minute) realizate pe 26 mai 2026.

Dintr-un motiv pe care nu-l inteleg, cadrul master din 2025 a avut foarte mult zgomot oblic. Am fost obligat sa intunec mult fundalul.

Echipament:
- 2025: montură EQ6-R, telescop Sky-Watcher Esprit 100ED (550mm, f/5.5) cu corector, focalizare manuală cu mască Bahtinov, cameră ZWO ASI533MC Pro răcită la -10°C, ASIAIR+, sistem de ghidaj, două baterii &#537;i două benzi încălzitoare.
- 2026: telescop TS-Optics Photoline APO 130 mm (910 mm, f/7) cu focalizare automata.

Procesare in Pixinsight (90%).

tudor
07 Iun 2026 09:42


Frumos! Îmi plac imaginile!

dmtr69
07 Iun 2026 10:26


Foarte frumos! Buna treaba! Un HDR reusit si se vede putin si din zonele exterioare cu Ha (pentru alea e nevoie de expuneri mari si preferabil o camera monocrom).

Alexandru Claudiu
08 Iun 2026 16:52


Mul&#539;umesc amândurora.

Am observat că zonele bogate în H&#945; erau prezente &#537;i în cadrul meu ini&#539;ial, însă, cumva, prin reprocesare am accentuat mai mult albastrul în detrimentul culorii ro&#537;ii, fără să îmi doresc neapărat acest lucru.

Cred că &#537;i cu o cameră color s-ar putea eviden&#539;ia mai bine regiunile bogate în H&#945; dacă timpul de integrare realizat cu un filtru dual-band ar fi mai mare.

Oricum, acest subiect mi s-a părut unul dintre cele mai dificile din punct de vedere al prelucrării. Fotografierea lui este relativ simplă, deoarece se află într-o pozi&#539;ie accesibilă pe cer.

Ata&#537;ez &#537;i varianta fără stele, în care nucleul este mai evident.

Cândva, poate voi relua această nebuloasă cu un telescop având o focală mai mare &#537;i cu mult mai multe cadre scurte, pentru a eviden&#539;ia mai bine structura nucleului.