-----------------------------------
ovidiuv
28 Iul 2026 20:39

Astronomul amator Radu Gherase, recent doctor in astronomie!
Am plăcerea sa va anun&#539; recenta sus&#539;inere publică (luni 29 iunie 2026) a tezei de doctorat cu titlul &#8222;Contribu&#539;ii la cunoa&#537;terea asteroizilor din vecinătatea Pământului observa&#539;i prin intermediul re&#539;elei EURONEAR&#8221;, 

elaborată începând cu anul 2020 de către cel de-al doilea doctorand al meu din România, Radu Gherase (inginer &#537;i astronom amator), si sustinuta in cadrul Universitatii din Craiova! (orasul meu natal si facultatea unde am absolvit si eu matematica). 

Mul&#539;umiri dr. Marcel Popescu pentru colaborările anterioare &#537;i pentru co-coordonarea informală a doctorandului! 

Cateva poze de la si de dupa fericita sustinere! 

Astfel, probabil Radu devine primul astronom amator din Romania doctor (formal in fizica) cu un subiect de astronomie! 
(daca cumva mai stiti pe altcineva inainte, va rog sa anuntati aici).

Erwin
28 Iul 2026 22:37


Felicitări, Radu &#537;i mul&#539;umiri lui Ovidiu pentru efortul neobosit în a promova Astronomia în România! 

Dintre cei care au fost întâi amatori &#537;i au devenit profesioni&#537;ti ulterior, dar înainte de a face doctoratul îl &#537;tiu pe dr. Simon Angel &#537;i încă un doctorand cu lucrarea terminată, probabil sus&#539;inerea va fi în toamna acestui an: Cristian Omăt, membru fondator al Astroclubului Urania &#537;i actualmente angajat la Institutul Astronomic dar nu pe un post de astronom. D-na Ruxandra Toma a fost &#537;i ea amatoare înainte de a face doctoratul în Armagh iar acum este angajată la Institut. Cred că &#537;i Marcel Popescu a fost întâi amator, l-am cunoscut într-o tabără Astromania, dacă &#539;in bine minte. 

Ceea ce contează de fapt nu este parcursul profesional anterior ci pasiunea cu care ace&#537;ti oameni s-au dedicat studiului Astronomiei. 

Mul&#539;umim pe această cale &#537;i pentru atribuirea numelor de asteroizi unor astroamatori români.

Mircea Pteancu
29 Iul 2026 10:53


Cele mai sincere si prietenesti astro-amatoricesti felicitari lui Radu pentru obtinerea titlului de doctor!
(Nu spun ''calduroase'' ca si asa suferim din cauza caniculei).

Am placerea sa-l felicit si pe Ovidiu pentru indrumarea cu succes a noului nostru doctor in stiinte, in Astronomie. Ne mandrim cu voi si asezati un exemplu atat de vrednic de urmat de catre tinerii pasionati de Astronomie.

Multumesc si lui Erwin pentru detaliile foarte interesante. Timpul va sterge batjocura adusa de politicieni si sinecuristii lor titlului de ''doctor'' si vor ramane doar cei adevarati. Ma bucura mult sa-i vad printre cei adevarati pe astronomii amatori. Cu vointa, dorinta si sarguinta, renasterea spirituala a romanilor este inca posibila. Doamne ajuta !

Mircea