-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Aug 2026 13:13

Focalizator scurt 2''/ 1.25'' cu microfocalizator
Cumpar focalizator scurt 2''/ 1.25'' cu microfocalizator. Inaltimea in stare inchisa (de la tubul telescopului pana la fata superioara a adaptorului 2''/ 1.25'') sa nu depaseasca 60mm. Preferabil mai scurt.
Daca are microfocalizator nu conteaza daca este de tip Crayford sau cu pinion-cremaliera.

Sau ofer la schimb focalizator 2''/ 1.25'' cu microfocalizator, constructie foarte solida, cu inaltimea in stare inchisa = 80mm ( cu adaptorul 2''/ 1.25'' inclus).

Mircea

mmarin
18 Aug 2026 15:23


Cred că ăsta e ce-&#539;i trebuie https://www.teleskop-express.de/en/telescope-accessories-5/focusers-adapters-motorfocus-296/focusers-and-micro-transmission-92/skywatcher-dual-speed-2-crayford-newtonian-focuser-5615 
   În UK e sensibil mai ieftin; e &#537;i o variantă la care tubul de extensie e înlocuit de extensii filetate.

Erwin
18 Aug 2026 22:26


Chiar azi am avut unul din asta de la TS in mana, i-am facut un inel adaptor pentru a fi montat pe flansa de la Skywatcher. Nu stiu de ce s-au zgarcit si-au facut flansa asa subtire si dreapta, cu umeri, intra lumina pe langa el. In plus, coada de randunica cu care se prinde pe flansa este ridicol de ingusta. Asa ca nu-l recomand desi altfel este bun pentru astrofoto, are 8 rulmenti.

Mircea Pteancu
18 Aug 2026 23:44


Multumesc lui mmarin si Erwin pentru sfaturi si informatii !
Inaltimea de 58mm este aproape de limita dar buna. As putea muta focuserul existent dar daca tot trebuie sa fac mutarea, vreau sa castig la modul dramatic si la campul de plina lumina.

Erwin

La focuserul din linkul dat de mmarin se aplica observatiile tale? Partea cu astrofoto nu intra in calcul. Sunt prea mosh sa mai incep asa ceva. Si nu exista ''chimie''. Vad in ochii mintii un dobsonian, un rob care sa-mi trudeasca in ocna vizualului si atat.

De la Astromagazin am primit aceasta sugestie care pe mine m-a vrajit, pare a fi un focuser bestial.
Stie cineva ceva chestii picante despre aceasta mireasa ? Il rog sa vorbeasca acum sau ...

https://astromagazin.ro/focalizatoare/6880-focalizator-2-hybrid-crayford-omegon-pentru-reflectoare-newton-dual-speed.html

Daca are cineva asa ceva si nu-i place, sa mi-l dea mie, primeste in schimb un focuser foarte tzapan si ceva lovele.

Multam inca odata, Mircea

mmarin
19 Aug 2026 09:27


E aceea&#537;i jucărie cu cea recomandată de mine, diferă brandul. Are o cursă de 23mm &#537;i cică tubul culisant nu taie din lumină când e complet retras.

Mircea Pteancu
19 Aug 2026 12:22


Multumesc pentru raspuns ! Vad totusi o diferenta in inaltime de 7mm.  Acum aceea poate proveni si de la modul cum masori.

Mircea

zoth
19 Aug 2026 14:50


Aparent seamana si a-i zice ca-s identice insa constructiv diferenta intre ele e maricica. Primul este un Crayford care are prostul obicei sa mai alunece daca nu-i pui presiune zdravana pe ax iar al doilea are cremaliera si suporta conform specificatiilor o sarcina de 4x mai mare decat primul. Sigur lui Mircea nu-i trebuie atata sarcina la vizual dar poate avea baza in el ... si asta nu e putin lucru!

Mircea Pteancu
19 Aug 2026 15:09


Multumesc si ai dreptate Silviu, nu mai am timp sa ma apuc de astrofoto.
La focuserul Omegon se vede capatul cremalierei asa cum ai spus. Angrenajul este cu dinti inclinati, deci considerabil mai bun ca unul cu dinti drepti.

Mircea