-----------------------------------
David Marica
13 Sep 2026 21:58

Ocultatie Luna-Venus - 14.09.2026
Salutare! Maine, 14 septembrie 2026, Luna (iluminata 12%) va oculta planeta Venus (iluminata 29%). Acest fenomen va avea loc pe cerul de zi si va fi putin dificil de observat fara instrumente. Mare atentie la Soare cand priviti prin instrumentele optice!!! La mine (Gherla) va incepe ocultatia in jurul orei 12:30 odv, la 12:39 cu incetul va disparea in spatele Lunii, iar la ora 13:48 va aparea de dupa partea luminoasa a Lunii. Daca conditiile meteo vor permite observatiile, vom putea avea parte de un mic spectacol ceresc. 
Cer senin tuturor!

David

tudor
14 Sep 2026 12:06


Mul&#539;umim de "atentionare"! Acum, în Bucure&#537;ti în partea sud vestica este un mare Nor pufos &#537;i alb ca zăpada. Practic asistam tot la o ocultatie, dar de data asta o ocultatie a Lunii de către acest nor &#128513;

David Marica
14 Sep 2026 15:16


Salutare din nou! Am reusit sa vad inceputul ocultatiei la ora 12:39 cu binoclul lacerta 10x50. Nu am apucat sa fac poza, deoarece s-a ascuns Venus repede dupa Luna. La ora 13:47 a reaparut frumos si stralucitor Luceafarul, era mult mai luminos decat Luna. S-a vazut superb prin binoclu, la fel si prin luneta de 70/700 cu ocular lacerta pff 25mm. Am reusit sa fac si cateva poze prin ocular, dar experienta vizuala a fost mult mai frumoasa, fazele s-au vazut superb si ce am mai remarcat a fost faptul ca s-a vazut si Venus clar cu ochii liberi pe cer, foarte mult timp, probabil chiar si acum cand scriu inca se vede in apropierea Lunii! :)

Cer senin!
David

Mircea Pteancu
15 Sep 2026 11:10


Superba observatie, felicitari !
Eu am fost pe drum toata ziua, nu am putut sa fac observatii.

Cer senin, Mircea

tudor
16 Sep 2026 07:37


Felicitari David Marica! Ai "spalat rusinea" :D fiind singurul de pe forum care a postat despre  aceasta ocultatie!

David Marica
16 Sep 2026 10:36


Multumesc frumos dle. Pteancu si Tudor! :)

Din pacate, in mare parte de tara a fost innorat in acea zi si norii au incurcat mult, mai ales pe astronomii din Cluj, care erau pregatiti de fotografiat si norul era chiar pe Luna... Eu fiind mai la nord in judet, departe de apuseni, am avut "noroc" de senin in aceste momente.
Din ce stiu ocultatia a fost fotografiata de mine, Maximilian Teodorescu si de catre Eduard Mociran (Baia Mare). Materialele noastre au fost prezentate ieri la emisiunea "Noi si cerul" : https://www.youtube.com/live/0ZGi-_bZ9Yc?si=ChDcoeTpX-d9XDEs&t=1611

Cer senin!