-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Sep 2008 21:12

Luna, observatii de zi
De multe ori Luna se vede pe cerul de zi. Va invit sa discutam care este echipamentul/metoda de observare cea mai potrivita: tip de telescop, apertura, raport focal, grosismente, filtre. Mircea

Doru Dragan
13 Sep 2008 23:10


Cine-mi spune ce-i asta? :)

Ovidiu M. 
14 Sep 2008 08:51


Dragut....:) Nunul mare...sfantul Soare:)

Forever_Man
14 Sep 2008 09:16


Venus ?

Doru Dragan
14 Sep 2008 09:25


And the winer is ... Forever_Man :) E o poza pe care Tavi Stanescu a facut-o (impreuna cu mine :)) cred ca in mai 2004. Eu am aflat ca Venus e langa Luna si l-am anuntat pe Tavi care a tras poza asta. Obiectul mare e Luna iar planeta mica e Venus (in faza).

Ovidiu M. 
14 Sep 2008 10:19


Hmm...newbie me:D Credeam ca ala mare e soarele si Luna in spate...

 P.S - "winer" s-ar traduce plangaciosul; cred ca ai vrut sa spui "winner";)

Doru Dragan
14 Sep 2008 15:28


Correct ... my english is not very good :)

aportase
03 Apr 2009 19:25


Revin si eu.
Am facut observatii la Luna pe timpul zilei, chiar azi 3 aprilie 2009.
Se simte nevoia de ceva filtre, pentru marirea contrastului si
micsorarea cantitatii de lumina,... sau polarizari ?
Ce filtre recomandati ?

 Cu prietenie,

Mircea Pteancu
03 Apr 2009 19:44


La topicul''Primele pete solare 2009'' la un link despre construirea unui filtru solar pentru un newtonian,la final,autorul recomanda metoda sa,minus filtrul solar Baader, pentru construirea unei diafragme extra-axiale.Cantitatea de lumina scade puternic,F/D creste,dupa ''intelepciunea  astronomica ne-academica'',contrastul ar trebui sa creasca.Hai sa incercam,apoi  vorbim.Mircea

Cata Mircea
23 Feb 2010 16:19


Azi , intre orele 14 - 15 , am vazut cea mai frumoasa luna de cand am telescop. Nu stiam ca pe timp de zi se pot face asemenea observatii. Regret ca inca nu am o camera pe care sa o atasez la telescop , iar cu Fuji S2100 incercam degeaba . Toate detaliile se vedeau cu claritate , cerul era super iar conditiile meteo grozave. Nu am avut nici cel mai mic tremur al imaginii . Cu ocularul de 8 mm am surprins niste detalii excelente.

Cosmin Radu
23 Feb 2010 19:40


dap , in dupa amiaza asta cerul a fost foarte senin ca si acum , se vedea foarte bine luna chiar si cu un binoclu de proasta calitate :D

Armand Popa
19 Iun 2020 13:05


Azi, 19.06.2020, a avut loc o conjunctie intre planeta Venus si Luna. Secera planetei Venus practic a atins secera Lunii.

iulian90
19 Iun 2020 15:29


Interesanta  poza cu conjunctia dintre planeta Venus si Luna. Felicitari  :)  
Vad ca Venus a fost foarte aproape de discul Lunii. In poza se observa cat de redus este albedo-ul Lunii fata  de cel al lui Venus, discul Lunii abia  fiind vizibil pe cerul de zi ,mai ales la faze mai mici de 50%. :)  Aici a fost cerul nasol dimineata , albicios si plin de nori si nu am putut observa conjunctia.

Armand Popa
19 Iun 2020 18:01


da, Venus e mult mai luminos. Luna era la faza de aprox 4%. Cand i-am cautat Venus mi-a sarit in ochi , Luna a fost abia vizibila, nu zic ca, vedere indirecta, dar oricum slab :) Apoi am urmarit conjunctia timp de aproximativ o ora, iar cand sa ma trezesc sa fac si poze, au inceput sa vina norii, asa ca ma bucur de captura asta :) nu e cine stie ce, dar e :)

Mircea Pteancu
20 Iun 2020 15:43


Armand

Ai reusit o observatie foarte interesanta si rara ,felicitari !

Cer senin ( ce-i drept am si eu interes cand iti urez asta) ,spor la observatii si ATM ,Mircea

CristiB
10 Oct 2025 09:30


Eu am gasit varf la brad,  cu brad cu tot,  acum nu mai poate Mos Craciun sa spuna ca are limitari la apertura, incape orice sub brad. &#128578;

Mircea Pteancu
10 Oct 2025 11:05


Pai, sa fie atunci un telescop de un metru apertura. Iar daca nu-i bine asa, sa fie de doi metri ...

Mircea

CristiB
10 Oct 2025 11:10


Pai.....nu-i nici chiar asa de mare bradul! Plus ca el stie ca eu sunt cu lentilele,  mai greu la dimensiunile astea. Vom vedea,  mai are timp sa se gandeasca.

Mircea Pteancu
11 Oct 2025 11:33


Nu-i chiar asa de greu, lentila acromata de 1,2 metri, cea care a fost expus la o expozitie din Paris prin 1890 toamna, zace si aduna praf intr-un depozit.
Dar ma rog, datorita birocratiei este asa cum zici, intangibila. Birocratia a transformat lumea intr-un azil de nebuni si idioti. De exemplu: California ardea de zor. Soseste in ajutor o coloana de masini de pompieri din Colorado. Sunt insa refuzati si trimisi acasa deoarece motoarele de la masinile lor emiteau noxe peste nivelul permis de exigenta legislatie californiana.

Felicitari pentru pozele frumoase pe care le faci ! Deoarece eu apreciez latura estetica a Astronomiei, mi se par la fel de ''astronomice'' ca ultimele gaselnite ale telescopului spatial Webb.

Mircea

CristiB
11 Oct 2025 19:29


Multumesc Mircea,  nu e mare lucru , probabil secretul e sa fii la locul potrivit in momentul potrivit.
Exact cum ai spus,  in secunda urmatoare cerul are alta configuratie fata de secunda precedenta.