-----------------------------------
bill22
17 Sep 2008 14:02

incepator din Botosani
Salut
   
 Sunt din Botosani,dar momentan sunt in italia si am nevoie de cateva informatzii daca ar putea sa ma ajute cineva.Ma pasioneaza f mult astronomia,am pus cativa bani deoparte si mi-am cumparat un telescop(Newton 114!1000,f8,8 , montura EQ3-A,oculare de K9mm si k25mm si am dat 230 euro).As vrea sa stiu daca face banii, ce pot vedea cu el si cum sa gasesc anumite obiecte dupa coordonate.Mai pe scurt nu stiu sa folosesc telescopul :)

valy
17 Sep 2008 22:55

Re: incepator din Botosani
Salut
   
 As vrea sa stiu daca face banii, ce pot vedea cu el si cum sa gasesc anumite obiecte dupa coordonate.Mai pe scurt nu stiu sa folosesc telescopul :)

First daca face banii numai tu poti decide sau stabilii. Daca esti multumit de el atunci isi face banii, daca nu nu. Nu are rost sa-ti spuna altii pt. ca pentru unii isi merita iar pentru altii nu.

Second cel mai bine astepti noaptea si il indrepti spre cer si vezi tu ce vezi. Cel mai simplu e Luna, Jupiter, Saturn. Daca nu gasesti Jupiter sau Saturn, poti lua un soft gen Stellarium si vezi ce si cum. Gasitul dupa coordonate e can nasol ca nu prea ai cum sa le masori cu montura ta dar poti incerca. Cel mai empiric este tot cu un soft gen Stellarium si sa le gasesti ochiometric. 

Nu stii sa-l folosesti? Il montezi si il indrepti spre Luna si de aici o iei la plesneala vreo 2-3 nopti, dupa care te apuci putin de studiu, dupa ce iti mai trece elanul. Te uiti pe harti, identifici planetele, constelatiile si cu ajutorul softului, etc, etc.

bill22
18 Sep 2008 13:18


iti multumesc valy pentru sfaturi si as mai vrea sa stiu ce nu e bun la montura?

valy
18 Sep 2008 15:11


iti multumesc valy pentru sfaturi si as mai vrea sa stiu ce nu e bun la montura?

Pai tu zici cum ca vrei sa vezi obiectele dupa coordonate. Desi montura are ceva gradatii (cred ca a ta are, ca nu am vazut-o) e cam greu sa le folosesti pt ca cel putin la a mea au o toleranta destul de mare si precizia e cam mica, asta daca nu cumva lipseste cu desavarsire. Daca orientezi corect montura spre nord (punerea in pol) si ai o harta sau un soft cu coordonatele cred ca ai putea cel putin aproximativ sa gasesti ceva. Insa problema este sa si observi ceea ce vrei sa vezi adica sa ai un cer prielnic si conditiile sa fie favorabile vizualizarii respectivului obiect.
Cel mai bine o iei pas cu pas, cu Luna, cu un soft care sa iti arate aproximativ pozitia obiectelor, cu Jupiter, cu Saturn, cu Marte...astea sigur le vezi cu orice instrument. De aici in colo (alte planete, galaxii, nebuloase, etc.) depinde de calitatea cerului, de performanta telescopului si de priceperea ta in a le identifica.

bill22
18 Sep 2008 21:13


valy :) ,ar trebui sa-mi cumpar filtre,daca da,ce filtre mi-ar trebui?

valy
18 Sep 2008 23:11


valy :) ,ar trebui sa-mi cumpar filtre,daca da,ce filtre mi-ar trebui?
Nu ma pricep la asta...dar dece vrei neaparat filtre? Ai folosit telescopul  pana acum? Ce nu-ti convine la el?

bill22
18 Sep 2008 23:24


am facut observatii la luna si am gasit intamplator jupiter.ideea este ca as vrea sa pot vedea nebuloase,galaxii si poate imi trebuie vreun filtru sa le vad mai bine sau... eu stiu,mai clar,sau macar sa le pot vedea.inca ceva,ideea ca montura nu e prea buna,adica ca nu pot gasi obiecte dupa coordonate ma cam intristat.am gasit un dobson(http://www.astroshop.ro/prd133_promotii_Skywatcher-8-Dobson-Retro-Classic.php),as vrea sa stiu ce parare ai despre el si ce fel de montura are un dobson,daca are,si care sunt avantajele si dezavantajele in timpul abservatiilor.amm pus deja prea multe intrebari.

Forever_Man
19 Sep 2008 09:07


Nu trebuie sa gasesti obiectele dupa coordonate. Atunci cand vrei sa le gasesti pe cer, nu te uiti dupa un tabel in care le sunt date coordonatele, ci te uiti pe harti cu pozitiile lor pe cer, si stiind constelatiile, pur si simplu indrepti telescopul in directia respectiva.
Dobsonul e insasi denumirea monturii. Telescopul este tubul, iar restul ce vezi in poza este montura.
Montura Dobson este foarte intuitiva. Cu ea misti telescopul sus-jos, stanga-dreapta. Astfel, daca vezi ca un obiect e deasupra ta, tot ce trebuie sa faci, este sa misti telescopul in sus. Pe cand pe montura pe care o are telescopul tau actual, ar trebui sa il misti mai intai pe o diagonala, si apoi pe cealalta, ceea ce e mai complicat.
In domeniul observatiilor vizuale, dobsonul nu are niciun dezavantaj. Dar daca vrei sa faci astrofotografii, nu vei putea sa le faci cu un telescop pus pe montura dobson.
Despre vazutul nebuloaselor, galaxiilor, incepe mai intai prin a invata cerul, si apoi prin a le vedea. Se vad multe lucruri pe cer. Trebuie doar sa stii unde sunt si sa stii sa le vezi.

bill22
19 Sep 2008 13:33


ce harti ar trebui sa imi cumpar si care ar fi cel mai de folos accesoriu pe care ar trebui sa mi-l cumpar?as vrea sa intalnesc un astronom amator,poate fi chiar si din iasi,suceava.as vrea sa asist la observatzii,sunt sigur ca ar fi foarte bun... educativ,as avea de invatat.

MariusP
19 Sep 2008 13:57


Exista un utilizator pe forum care-i chiar din Botosani si s-ar parea ca are deja un telescop... Din cate-am vazut in ultimul lui mesaj, chiar cauta alti amatori din Botosani pentru observatii: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1875

Ia legatura cu el si poate incropiti voi ceva! Utilizatorul este nes si s-a prezentat aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1813

bill22
23 Oct 2008 04:55


luna fotografiata cu tel nokia 6500 slide pe unnewton114 1000

bill22
23 Oct 2008 04:56


luna fotografiata cu tel nokia 6500 slide pe unnewton114 1000,facuta in dimineatza asta

Doru Dragan
23 Oct 2008 07:31


Foarte bine bilutza taica. Continua tot asa :) Si nu te mai tot intreba ce mai trebuie sa cumperi. Intreaba-te ce mai trebuie sa faci. E plin internetul de harti ale cerului, se mai gasesc si programe tip planetariu. O imprimanta nu e un capat de tara. Listeaza si iesi afara cand e senin si incepe sa identifici constelatii si obiecte fara nici un telescop, cu ochiul liber. Cand incepi sa intelegi cam cum sunt asezate pe cer ia telescopul si cauta cu el. Ai inceput cu Luna, continua cu Jupiter si Saturn si dupa aia poti sa incerci si M31 Andromeda sau M42 Orion. Daca nu ti-o fi deajuns, vinde-l pe asta si ia-ti unul mai mare :D

bill22
23 Oct 2008 12:45

buna ziua
Multzumesc f mult pt sfaturi:),am gasit in orion THE TRIANGULUM si as vrea sa stiu daca face parte din M42 si daca face,sunt cam dezamagit pt ca nu vad nebuloasa... ceea ce vad in spate e ca un nor.

Doru Dragan
23 Oct 2008 15:27


Ai vrut probabil sa zici TRAPEZIUM :? TRIANGULUM nu face parte nici din Orion si nici din M42:
http://en.wikipedia.org/wiki/Triangulum
Daca o sa mai fii dezamagit atunci cand vezi niste norisori, pufuleti etc pe cer, mai bine vinde-ti telescopul si ia-ti niste bate misto de pescuit. Daca te astepti sa vezi rachete, martieni, extraterestrii inseamna ca ai fost gresit informat. Pe cer nu se vad decat Soarele, Luna, Jupiter, Saturn, Marte, Venus (restul planetelor nu se vad decat ca niste puncte iar Venus se vede cam naspa ca un fel de pufulet amarat). Stelele nu sunt prea interesante ca arata toate la fel. Niste puncte luminoase si ... gata. Roiurile de stele nu sunt decat niste ingramadiri de mai multe stele, adica puncte luminoase adunate gramada mai multe la un loc. In rest ... nebuloase, galaxii si comete care toate arata ca niste norisori. NASPA!!!

bill22
27 Mar 2009 21:17

salut
Mi-am cumparat cateva carti si printre care "Laboratorul astrofiziciznului amator" din 1986 si am gasit ceva f interesant si frumos,un aparat de masurat clisee (micrometru astronomic).in carte explica costruirea unui asemenea aparat si am chiar si un desen"tehnic",dar este cam greu de citit acest desen.am fost la maistru de la scoala si mi-a spus ca daca vreau sa-l construiesc imi trebuie sa vad la cineva acel aparat ca sa imi pot face o idee despre cum se construieste.cine ma poate ajuta in explicare (cel putin) construirii acestui aparat sau gasire cumpararii unuia?si as mai vrea sa stiu ca ar trebui sa-mi cumpar pt un  telescop newton114/1000 pt a face astrografie,aparat foto sau camera ccd,bine-nteles la preturi accesibile?multumesc anticipat :)

bill22
04 Apr 2009 14:50

ajutor
Mi-am cumparat cateva carti si printre care "Laboratorul astrofiziciznului amator" din 1986 si am gasit ceva f interesant si frumos,un aparat de masurat clisee (micrometru astronomic).in carte explica costruirea unui asemenea aparat si am chiar si un desen"tehnic",dar este cam greu de citit acest desen.am fost la maistru de la scoala si mi-a spus ca daca vreau sa-l construiesc imi trebuie sa vad la cineva acel aparat ca sa imi pot face o idee despre cum se construieste.cine ma poate ajuta in explicare (cel putin) construirii acestui aparat sau gasire cumpararii unuia?si as mai vrea sa stiu ca ar trebui sa-mi cumpar pt un telescop newton114/1000 pt a face astrografie,aparat foto sau camera ccd,bine-nteles la preturi accesibile?multumesc anticipat

hadres
05 Apr 2009 03:52


Prea mult saracasm.

Doru Dragan
05 Apr 2009 09:27


Nu m-a preocupat problema asta dar acuma daca ai intrebat am cautat si am gasit (destul de greu) cate ceva:
http://www.dustymars.net/TDLmisc1.htm
http://transits.mhs.ox.ac.uk/browse/onerecord.php?object_id=348
http://www.1911encyclopedia.org/Micrometer

bill22
11 Dec 2009 14:49

caut binoclu
sal tuturor,as vrea si eu un sfat.as vrea sa imi cumpar un binoclu,ce sfaturi imi puteti da in legatura cu alegerea lui?

Dan Vasiliu
11 Dec 2009 18:47


Din nou ne repezim.
Pentru incepatori recomand:

1. Capitolul "Observatii astronomice pentru amatori" este foarte util inainte de a trece la achizitii http://www.astronomy.ro/forum/Observatii-a...i-f38.html 

2. Centrul de educatie in domeniul astronomiei http://www.skywatcher.ro/educatie.htm

Pentru finetzuri mai tarziu ...

Cer senin !

Dan Vasiliu
11 Dec 2009 18:51


Scuze, am uitat. Desigur si recomandarea domnului Dragan - stat cu cel mai ieftin aparat (moca), adica ochii nostri, la stele cu o harta langa noi.

Cer senin !

bill22
11 Dec 2009 20:52

salut
multumesc pt sfat.eu m-am documentat deja si am si un telescop,un newton114 1000,dar vreau si un binoclu pt ca nu pot sa ies la observatii prea des cu telescopul(din mai multe motive).si as vrea sa stiu daca mi-ar fi folositor si un binoclu.

marius78
11 Dec 2009 21:12


Celestron 15X70 .Pret bun ,calitate satisfacatoare ,sunt cativa pe aici care au si sunt multumiti

Dan Vasiliu
11 Dec 2009 23:08


Binoclul este folositor si cu telescop si fara. Este aproape obligatoriu. Marius ti-a dat un sfat bun.

Cer senin !

Mircea Pteancu
12 Dec 2009 21:24


In completare la sfaturile bune ale lui Dan si marius78,as mai adauga faptul ca astronomul urban abia mai poate vedea chiar si cu binoclul stele pe care astronomii de acum doua-trei secole le vedeau cu ochiul liber.De aceea binoclul a devenit un instrument indispensabil pentru amatorul urban care face observatii prin telescop.Binoclul il va ajuta sa gaseasca /identifice acele stele din atlasele stelare pe care nu le mai poate vedea (vai!) cu ochiul liber dar care-l ghideaza in cautarea obiectelelor de observat.De ani buni,cand ma pregatesc sa fac observatii prin telescop,am la indemana binoclul sau macar un monocular.Secventa este:''tatonarea'' regiunii cu instrumentul de mana (binoclu sau monocular)-cautator-telescop.Mircea

Dan Vasiliu
12 Dec 2009 22:33


Domnul Mircea a pus bomboana pe tortul pe care il doresti. Atentie la alegerea binoclului. Daca este prea greu o sa-ti tremure mana la observatii. Daca este prea usor este posibil sa nu aiba calitati foarte bune pentru observatii astro (poate doar terestru). Daca optezi totusi pentru unul mai profesional si mai greu poti folosi un trepied sau un dispozitiv de tinut pe proprii tai umeri. O sa fac o schita si o voi posta.

Cer senin !

Dan Vasiliu
12 Dec 2009 23:09


Uite un desen schematic pentru suport de umar al binoclului.

Cer senin !

bill22
15 Dec 2009 15:18


multumesc.vroiam sa mai intreb  ce as putea sa-i fac unei monturi eq2 care are un pic de joc,cred de la transport.vad surubele pe la ea,sa ma bag sa vad daca pot sa-i fac ceva?

Laurentiu
15 Dec 2009 15:45


Greu de spus daca nu putem vedea obiectul. Fa cateva poze si indica unde anume apare jocul cu pricina.

bill22
18 Dec 2009 17:35

salut
asta e montura

Laurentiu
18 Dec 2009 19:47


... si indica unde anume apare jocul cu pricina. 

 :wink:

Boris
19 Dec 2009 00:26

am nevoie de putin ajutor
asa cum am zis acum cateva zile pe un alt topic, am primit o luneta Luneta SkyWatcher TRAVEL-RFT 80/400 EQ1 si acum incerc sa ma lamuresc ce-i cu ea, am montat-o dupa instructiuni si cred ca merge, n-am reusit sa ma uit la cer pentru ca deocamdata n-am ce vedea dar m-am uita asa un pic "pe la vecini prin curte" si functioneaza, intrebarea mea este ce fac cu lentilel care le-am primit, pe care le folosesc sa ma uit la stele, care sunt pentru luna sau planete si care pentru observari terestre.
in pachet am primit:
- diagonal mirror 90 grade
- diagonal prism 45 grade
- barlow lens 2x
- super 3,6 mm (este un ocular cred)
- super 20 mm (si asta cred ca este tot un ocular)
deci cum le combin ca sa vad cel mai bine ceea ce vreau sa vad si ce se poate vedea cu ele. As vrea sa ma uit la luna, planete, stele si poate deepsky daca se poate (de fapt banuiesc ca se poate important este sa si pot vedea ceva)

multumesc pentru sfaturi

cer senin! :)

bill22
09 Noi 2010 19:35

obiectiv acromat 80/400 in celula din plastic
salut,as avea nevoie de un sfat.  obiectiv acromat 80/400 in celula din plastic   daca l-as achizitziona,as putea vedea macar jumatate din obiectele catalogului menssier?fotografii am sanse sa fac?  multumesc

bill22
10 Dec 2010 02:05

sal
o parere despre Bushnell 10X50 FALCON...  imi putetzi spune daca este bunicel pt observatii?multumesc

Teo
10 Dec 2010 02:12


Personal am un Bushnell 70 mm diametrul obiectivelor si sincer  nu sunt prea multumit de optica lui. Este o facatura chinezeasca. 
Posibil ca firma originala sa faca produse bune, dar chinezii fac multe imitatii si de cand m-am pacalit cu Bushnell, nu vreau sa aud de aceasta marca.
E cam greu sa iti dai seama daca e fals sau nu, decat cand il pui la ochi iar pentru asta iti trebuie putina experienta.

catalin dumitru
10 Dec 2010 11:28


De curand mi-au trecut prin mana doua lunete de ochire Bushnell. Cea facuta in China m-a scandalizat pur si simplu. Material plastic chiar in zonele cele mai sensibile, la sistemul de ajustare a pozitiei imaginii in raport cu reticulul. Ar fi si o parte buna, bietele animale mai au astfel o sansa  :) Incet , incet devine tot mai greu sa-ti dai seama pe ce dai banii.

CristiB
10 Dec 2010 18:06


Posibil ca firma originala sa faca produse bune, dar chinezii fac multe imitatii si de cand m-am pacalit cu Bushnell, nu vreau sa aud de aceasta marca.
.

E adevarat firma originala face produse foarte bune, eu am acest Falcon 10x50, e primul meu binoclu si il recomand fara nici o ezitare.Si nici nu costa prea mult. Corpul e metalic, acoperit cu cauciuc, lentilele tratate corespunzator, denota culoarea albastra si daca e sa ne luam dupa cineva care a postat la alt model de binoclu, asta inseamna doua straturi antireflex. Am avut si ocazia sa vad intr-un magazin cu specific pescaresc-vanatoresc un Bushnell care marea pana la 200X. A fost usor de recunoscut falsul, chiar i-am spus vanzatorului iar acesta a recunoscut spasit ca asa e dar ca nu toata lumea stie. Una peste alta bill22 nu prea a avut incredere ca ii ofer un binoclu bun la un pret modic pt ca asa m-a rugat el, adica 130 lei, asa ca o sa-l pastrez.

Bogdanel Bogdan
16 Iul 2015 03:45


Salutare , mai este careva din Botosani ? Eu sunt la inceput si nu am gasit pe nimeni in Botosani care sa fie pasionat de astronomie.

Marius.Maciu
16 Iul 2015 16:25


Pe pagina de start a forumului, in stanga este lista membrilor. Te poti uita acolo. Asa m-am uitat si eu la toate cele 42 pagini. Ma uitam la oras, cand vad orasul meu, UAU! Dar cand ma uit la nume, eram eu   :|

Bogdanel Bogdan
17 Iul 2015 23:15


Merci.