-----------------------------------
vizitator
06 Oct 2005 16:40

structura spiralata
Salut.. am si eu o intrebare: ce determina structura spiralata a galaxiilor  :?: 
Este vorba de materia intunecata sau doar viteza angulara?

mac
06 Oct 2005 17:26


"vizitator", interesant id si interesanta intrebare!

Structura spiralata a unei galaxii este dictata de viteza angulara.
In general galaxiile cu moment angular mare iau forma unei spirale, iar cele cu moment angular mic raman eliptice.

Exista multe teorii despre forma galaxiilor, insa cea mai viabila este ca initial toate galaxiile au forma eliptica, dupa care aceasta colapseasa intr-un disc, iar apoi datorita rotatiei se formeaza bratele.

vizitator
08 Oct 2005 21:55


Ma intereseaza ce anume formeaza bratele spiralei si cum.

DaJackal
10 Feb 2006 01:35


vizitator,
Cand Universul se extinde, prezinta niste regiuni mai putin dense decat celelalte, iar datorita acceleratiei gravitationale suplimentare incetineste expansiunea. Pana la urma, expansiunea este oprita in unele regiuni, si se produce colapsul gravitational. Atractia gravitationala din exteriorul acestei regiuni poate face ca regiunile sa se roteasca. Aceasta regiune, devine din ce in ce mai mica, ea se roteste tot mai repede. Cand aceasta regiune devine destul de mica, deja ea se roteste repede, astfel incat ea echilibreaza atractia gravitationala...
Cam atat stiu eu...sper ca stiu bine...daca am gresit cu ceva, va rog corectatima.