-----------------------------------
Erwin
19 Oct 2008 17:27

Aparate optice din piese recuperate
Am găsit la vechituri acest "instrument", este prevăzut cu un reticol în cruce, ocularul se poate regla, la fel și obiectivul cu ajutorul bucșei randalinate, astfel că vizând cu el la poziția infinit (marcată pe tub) un obiect îndepărtat, arată o imagine răsturnată cu o mărire de aproximativ 4x. Bucșa din față are o teșitură pe coardă. Alături de sigla IOR scrie Sr.22-79. Aș putea să-l utilizez ca lunetă căutătoare, dar mă întreb la ce a fost folosit de fapt? 
 
http://img370.imageshack.us/img370/7614/img3926mii3.jpg

neox
19 Oct 2008 17:34


Poate la vreun teodolit  :?:

Erwin
19 Oct 2008 17:48


nu cred, teodolitul are imaginea normală și reticol cu gradații pentru măsurarea distanțelor. Mai degrabă seamănă cu un instrument de ochire de la aruncătorul de grenade...  :roll:

KLK
19 Oct 2008 19:15


Am avut un vechi teodolit unguresc acasa si vedea rasturnat, avea si reticul. a fost primul meu instrument cu care am vazut un satelit al lui Jupiter :) . Dar acela avea altfel obiectivul, de 40 mm, seamana cu al tau doar la ocular... Nu are semne ca a fost prins pe vreo montura ceva? Ar fi trebuit sa ramana urme...

Erwin
20 Oct 2008 00:21


nu am gasit urme de fixare, posibil să fie un instrument de colimare? focalizarea instrumentului pe un obiect merge de la aproximativ jumătate de metru, (gradația -2 pe corp), trece prin infinit și apoi are gradații spre +2, dincolo de infinit. La vizarea unor stele slabe acestea apar punctiforme. Mărirea este mai mare de 4x. Placa din fața obiectivului nu prezintă urme de fixare, dar se poate deșuruba și mă gândesc că l-aș putea folosi și ca ocular dacă îndepărtez obiectivul original. Focala celui original este de 80mm, dar am un dublet acromat de 30mm cu focala de 200mm si vreau să-l încerc ca obiectiv.

P.S. Dubletul nu e bun, imaginea arăta cețoasă, dar am avut tot de la vechituri un obiectiv de copiator cu diametrul de 36mm si focala de 300mm format din 2 lentile acoperite antireflex și pe care, provizoriu, le-am montat cu ocularul de mai sus cu ajutorul unui... tub de la aspirator! Sunt impresionat de claritatea imaginii și puterea de mărire. Abia aștept să urce luna deasupra copacilor ca să fac o probă.  :) 

http://img340.imageshack.us/img340/5619/img3930mpu8.jpg

Erwin
20 Oct 2008 01:24


Până atunci, să vă prezint o altă construcție simplă: un microscop:

http://img508.imageshack.us/img508/2874/img3928mni1.jpghttp://img136.imageshack.us/img136/9127/img3929ch0.jpghttp://img239.imageshack.us/img239/5457/microscop2bgg4.jpg

imaginea unei părți dintr-o bancnotă de 1 leu. (atât microscopul cât și camera foto le-am ținut în mână, așa că imaginea nu e prea bine focalizată)

Erwin
20 Oct 2008 02:03


http://img339.imageshack.us/img339/6333/microscop1auj3.jpg

aici este de fapt primul microscop pe care l-am construit cu ani în urmă, format dintr-un obiectiv de la un aparat de proiecție montat invers și un sistem optic cu ghidajele aferente de la un scanner de coduri de bare (cred) Suportul e din sticlotextolit, am găsit de curând o lentilă condensor (emisferică) pe care aș putea s-o pun la lampă.

Erwin
20 Oct 2008 02:10


http://img129.imageshack.us/img129/1324/microscop2by6.jpghttp://img185.imageshack.us/img185/1629/microscop2avy5.jpg

imaginea unei bancnote de 1 leu, același suport: mâna  :)

Erwin
20 Oct 2008 02:57


Prima lumină a lunetei, așa printre frunze, arată bine, se disting multe cratere pe Lună la terminator, apreciez că grossismentul este undeva între 12-15x. Nu știu să calculez focala ocularului, este format din 3 lentile, imaginea se formează pe sau foarte aproape de suprafața lentilei de câmp unde este gravat reticolul. Apar ceva aberații cromatice, probabil suferă și din cauza colimării aproximative a obiectivului, dar cred că merită să apelez la un strungar să imi facă un tub adecvat. Am mai observat câteva stele din Taurul, din jurul lui Aldebaran precum și Pleiadele până la magnitudinea 6. :)

P.S. Instrumentul inițial a costat 20 lei, restul pieselor au fost gratis. Comparativ cu spooting scope-ul de 10x46 imaginea Lunii este puțin mai slab definită și mai puțin luminoasă, mult mai bună decât m-aș fi așteptat de la un astfel de instrument. :)

zoth
20 Oct 2008 09:08


O metoda simpla si destul de precisa pentru aflarea grosismentului si a distantei focale a ocularului ar fi urmatoarea:
Pui luneta in lumina si cu ajutorul unui subler masori diametrul pupilei de iesire chiar la fata ocularului.
Facand raportul dintre diametrul obiectivului si pupila de iesire afli grosismentul lunetei.
Daca cunosti distanta focala a obiectivului faci raportul dintre aceasta si grosisment si ai aflat focala ocularului.
Daca nu cunosti focala obiectivului atunci o poti afla prin urmatoarea metoda:
Focalizezi luneta pe un camp stelar pana faci clarul si apoi masori cu o rigla distanta dintre mijlocul grosimii obiectivului si reticul.

Erwin
20 Oct 2008 11:53


aplicând prima metodă DP/dp, a ieșit 8x. Dacă iau în considerare notația Sr. 22-79 am dedus că focala ocularului este 22mm deoarece focala obiectivului original este de 79mm (inițial am aproximat-o la 80mm) și făcând raportul F/f=300/22mm rezultă grossismentul de 13,63x, o valoare mai aproape de cea obținută vizual pe imaginea Lunii, în comparație cu spooting-scope-ul de 10x46.

zoth
20 Oct 2008 12:45


Diferenta intre rezultate este prea mare, ceva nu e in regula.
In raportul DP/dp, pupila de intrare este egala cu diametrul obiectivului iar dp este diametrul cercului luminos care se formeaza pe lentila ocularului cand pui luneta in lumina.
Nu cumva ai impartit diametrul obiectivului la diametrul lentilei ocularului?

Erwin
20 Oct 2008 13:22


Am refăcut măsurătorile încercând să obțin o precizie cât mai bună. 

Diametrul obiectivului lunetei, la diafragma dintre cele 2 lentile este de 29 mm iar diametrul pupilei de ieșire este de 3,1mm și rezultă grossismentul de 9,35X. 

Am măsurat cu aceeași metodă diametrul pupilei ocularului de la spooting-scope și este de 5mm iar diametrul obiectivului la diafragmă este de 43 mm, însemnând că marcajul de pe el (10x) nu corespunde cu grossismentul optic ci 8,6x. (Este rusesc, cu carcasă din plastic și optica din sticlă acoperită antireflex)... l-am găsit pe net aici: [url=http://www.monocular.info/berkut.htm] TZ 10x46 
  
Cred că așa se explică diferența de mărire vizuală constatată... :)

Tavi F.
20 Oct 2008 16:25


Cite lucruri bune se pot face din componentele optice recuperate!

Am scos si eu dintr-un copiator un obiectiv cu diametrul de 35mm si distanta focala 210mm, design simetric 4 lentile. Imaginea e f. buna privita cu ocular de 6mm, deci grosisment 35x.
Alt obiectiv de la ceva fax (l-am primit gata recuperat), cu f=26mm, este f. bun folosit ca obiectiv de microscop, chiar daca instrumentul va iesi mai lung (200..250mm). 

http://img139.imageshack.us/img139/7740/obiectiveforum2aq3.th.jpgfrontala de diametru cunoscut, mai mica decit diametrul util al obiectivului.

Mircea Pteancu
20 Oct 2008 19:29


Erwin
foarte interesante postarile tale,asta-i ''muzica'' ce-mi place.
Spune-mi te rog daca ai testat obiectivele de camere de supraveghere pe post de oculare?Daca da,ce rezultate ai obtinut?Faina ultima ta achizitie iar pretul de 20 ron excelent.Mircea

Erwin
20 Oct 2008 22:25


mulțumesc de răspunsuri și sfaturi! 

Sigur că am testat obiectivele pe post de oculare, cel mai bun este obiectivul de 12 mm deoarece are un diametru mai mare și nu afectează prea mult eye-relieful, la extrema opusă, cel de 4 mm este greu de văzut ceva prin el, mai degrabă se vede reflexia genelor. Lentilele din care este compus obiectivul sunt fixe, montate într-un barell intermediar din plastic, cu filet fin pentru ajustarea focalizării și cu filet exterior pentru montajul în carcasa camerei CCD. Se pot procura de la magazinele de profil cu cca 25-27 lei. 

Azi am observat Andromeda cu luneta, în oraș, cer foarte luminos și turbulență, se vedeau cu ochiul liber doar stelele de pe arcul principal al constelației, dar cu luneta am identificat M31 și am putut distinge nucleul. Va necesita un tub mai rigid pentru că obiectivul nu stă aliniat perfect în tubul de plastic și un suport pentru trepied.

Mircea Pteancu
21 Oct 2008 18:07


Inteleg din cele spuse de Erwin ca obiectivul de 12mm focal ar merita sa fie luat in considerare ca ocular.Are cineva idee din ce fel de lentile sunt confectionate aceste obiective si ce schema optica au,va rog?
PS:sper sa nu fie din plastic ,ca la aparatele foto se obisnuieste....Mircea

Erwin
10 Noi 2008 01:27


Nu cred să fie din plastic, suprafața este tratată antireflex, are o culoare violacee. Nu am desfăcut niciunul dintre ele dar am mai probat obiectivul de 12mm și dă rezultate bune ca ocular, în combinație cu dubletul acromat de 200mm, trebuie să găsesc un tub potrivit pentru a le monta împreună într-o mică lunetă. Mai am o lunetă veche 25x30 pe care am primit-o fără obiectiv, i-am pus un astfel de dublet acromat (pe care tot din piață le-am luat acum câțiva ani) din păcate tuburile ocularului care sunt din ebonită s-au spart la margine și trebuie să găsesc un strungar priceput care să-mi confecționeze altele... Mai am o piesă optică care nu știu de la ce provine, conul este din plastic iar lentilele acoperite antireflex sunt montate în 2 grupuri la un capăt și la celălalt. O pot folosi ca ocular cu unghi larg, are un câmp uniform și foarte luminos, la fel eye-relief-ul este mare, de cca 50mm. 

http://img404.imageshack.us/img404/2295/img4107mjc3.jpg[/img]

Erwin
10 Noi 2008 01:39


Iată și luneta cu obiectiv din lentilă de ochelari, schema clasică, dar la care am folosit un ocular confecționat dintr-un grup de lentile recuperat de la un obiectiv foto cu zoom (grupul mobil din interior). Tubul port-ocular este format din țeavă de dural iar adaptorul din aluminiu strunjit. Tubul principal este un tub de carton de la hârtie de calc cu diametrul de 50mm, înăuntru am pus 3 diafragme care atenuează aberațiile într-o măsură suficientă ca să nu afecteze prea mult observațiile. Trepiedul este unul foto, achiziționat mai recent, ieftin și foarte bun comparativ cu altele chiar de trei ori mai scumpe.

http://img385.imageshack.us/img385/5529/lunetaocwa0.jpg

Am făcut observații la Lună, Jupiter & sateliții săi și constelații, lumina însă este prea puțină pentru deepsky, abia se distinge nucleul la M31. Mărirea este de aprox. 50x, prea mult pentru acest "obiectiv" (menisc de 0,75 dioptrii)... :)

Mircea Pteancu
10 Noi 2008 21:20


Erwin
multumesc pentru informatiile despre obiectivele de supraveghere.Mai ales ca in acea clasa de 12mm eu nu am decat un Ramsden de 12,5mm de constructie proprie,deci ma intereseaza foarte tare subiectul.
Cat despre luneta ,nu pot decat sa te felicit,este foarte reusita.Daca-mi permiti o sugetie ,care este si o rugaminte in acelasi timp:avem la ''Lunete si telscoape'' un topic intitulat ''Ce instrumente de observatie aveti'' initiat de Ovidiu Danut.Te rog posteaza si acolo poza cu luneta ,impreuna cu date si comentarii.Acuma se desfasoara un recensamant al telescoapelor detinute de membrii forumului,eu l-am propus,Forever Man il chiar deruleaza,apoi cred ca neox  a propus sa intocmim un pictorial cu telescoapele noastre.Ei bine,eu cred ca topicul ''Ce instrumente....'' poate fi baza acelui pictorial.
Piesa conica imi este necunoscuta,ai idee din cate componente este formata?Poti afla privind si numarand reflexiile unui bec aflat in spatele tau:lipite sau cu interstitiu,simple sau compuse ,lentilele pot fi numarate impartind numarul total de reflexii la doi.Fiecare dioptru (fata de sticla) produce o reflexie:o lentila simpla doua,un dublet patru etc.Mircea

Erwin
11 Noi 2008 17:37


Se văd câte 4 reflexii pe fiecare parte, deci sunt două dublete, un dublet mic identic am avut și separat și l-am folosit la construcția microscopului cu tub de copiator.

am primit azi un ecran LCD spart de la un laptop, aș vrea să recuperez folia polarizată, pentru confecționarea unui filtru variabil (două discuri suprapuse, rotite la un unghi față de direcția de polarizare) dar încă nu știu cum aș putea s-o dezlipesc...  :?: 

printre foliile din care este făcut ecranul sunt două folii subțiri din plastic, care produc difracția luminii, privite la microscop prezintă o rețea de linii foarte fină, mă întreb dacă nu cumva ar putea fi folosite la vreun aparat optic de măsurat?

Blakut
11 Noi 2008 18:09


Poti face un heliospectroscop, daca ai o retea de difractie. Acuma nu stiu cum functioneaza cea de la ecranul laptopului, dar daca o poti dezlipi si se comporta ca o retea de difractie, poti sa iti faci un astfel de aparat.

Erwin
11 Noi 2008 22:11


foliile de difracție nu au fost lipite, cred că rolul lor era dispersia uniformă a luminii de la lampă, într-adevăr, îndreptate spre soare sau o sursă de lumină oarecare apare un spectru colorat, ca la o prismă. Una are liniile orizontale și cealaltă verticale. Folia polarizată este însă lipită de sticla ecranului propriu-zis. Aș vrea să o dezlipesc fără să se strice suprafața.

later edit: din ce am aflat, folia polarizatoare este făcută din 3 straturi: două folii de triacetat de celuloză și în mijloc o folie de polivinl-alcool dopat cu iod, amândouă sunt rezistente la solvenții obișnuiți, o să încerc mâine cu diluant tip terpinol care dizolvă adezivul obișnuit de scotch, poate merge.

Mircea Pteancu
12 Noi 2008 21:40


Erwin
daca ai reusit sa recuperezi reteaua de difractie,am sa fiu obraznic si am sa te rog sa-mi pui si mie deoparte o bucata,am si crede-ma ca si tu ai nevoie,de o retea Ronchi.Cu o bucata din acea retea de difractie si  o bucsa de diametru 1,25 inch ,poti sa-ti faci un ''ocular Ronchi'' pe care apoi il pui in portocularul oricarui instrument astronomic,il indrepti spre o stea si ...pac...afli imediat ce calitate are acel instrument/obiectiv.Si inca in conditii reale ''de lupta''!
Eu am incercat sa tiparesc pe folie transparenta reteaua Ronchi de la Stellafane,atasata aici, dar mi-a iesit cu defecte,spatii si grosimi inegale.
Mircea

Erwin
12 Noi 2008 22:55


M-am gândit eu și la rețeaua Ronchi, dar credeam că trebuie să fie libere acele interstiții dintre fire, ca lumina să treacă nestânjenită, ori folia apare semireflectorizantă și un obiect privit prin ea este decalat cu 200-300mm, se vede încețoșat... Oricum am 2 folii de la un LCD de 15,4" wide, puțin mai mari decât un format A4, așa că o să păstrez o bucată și pentru dvs. 

Am studiat aseară construcția unui spectroscop simplu, se pare că o bucată dintr-un CD este mai potrivită pentru așa ceva, are 1000 linii pe mm și reflectă mai bine lumina incidentă. Folia are mai puține, nu am reușit încă să le număr.

Mircea Pteancu
13 Noi 2008 19:50


Erwin
multumesc pentru lamuririle referitoare la fostul ecran LCD.Da,ai dreptate,intersitiile trebuie sa fie optic neutre.
Poti te rog sa detaliezi un pic ideia despre utilizarea unui CD pentru obtinerea unei retele Ronchi ?Ai mentionat reflexia in postul precedent, reteaua Ronchi clasica fiind o retea de difractie prin transmisie.Canalele de pe CD-uri sunt circulare,nu-i asa?Ca element de dispersie intr-un spectroscop cred ca ar merge,la metoda Ronchi cred ca este absolut necesar ca liniile sa fie drepte.
Apropo,a vazut cineva ,la telescop,spectre stelare?Mircea

Erwin
13 Noi 2008 21:21


Nu, Mircea, ai înțeles greșit, o bucată de CD se poate folosi la un spectroscop simplu, unde lumina se reflectă, nu trebuie să treacă prin rețeaua de difracție. Cred că toată lumea a văzut reflexiile multicolore de pe CD-uri, insă pentru a face un spectroscop trebuie un aranjament cu o fantă și un ecran, ca în instrucțiunile de aici:
http://skolor.nacka.se/samskolan/eaae/summerschools/Spectro05Eng.html

Mircea Pteancu
13 Noi 2008 22:22


Erwin
multumesc pentru link ,l-am si pus la Favorites.Eu am o prisma echilaterala ,deci cu unghiuri de 60 grade si fetele de forma patrata cu latura de 30mm.Am profitat de faptul ca o stea este o sursa de dimensiune foarte mica,practic nula deci pentru stele nu am nevoie de fanta spectroscopului,iar telescopul este un instrument afocal,lumina iasa prin pupila de iesire in fascicole paralele,asadar nu am nevoie nici de colimator.Singurul element de care am asadar nevoie este prisma mea  care ,daca o asez peste lentila de ochi a ocularului,imi va furniza spectrul stelei din campul telescopului.Ocularul trebuie sa fie un ocular relativ puternic,sa-mi dea un grosisment de 80-100x.Am facut primele experimente de acest gen cu  12 ani in urma cu telescopul de 160mm si folosind prisma de 60 grade.
Desi nu am incercat,totusi cred ca unele rezultate /spectre se pot obtine si cu prisme cu reflexie totala,folosindu-se unul din unghiurile de 45 grade.Sunt sigur ca navigatorii acestui forum detin impreuna zeci,daca nu sute de  prisme cu reflexie totala,demontate din vechi binocluri si monoculare.Si telescoape sunt deja destul de multe,asa ca iata,o noua chemare,un nou ''chalenge'' va asteapta :vizionarea,si ,poate,fotografierea spectrelor stelare.Mircea

Stanescu Octavian
14 Noi 2008 00:27


Vorbind de retea de difractie, poate stiti ca exista in cutiile cu cd blank, cd de protectie sus primul care pare transparent dar nu e chiar plastic gol . are santurile facute dar nu e aluminizat si e o veritabila retea de difractie prin transparenta. 
Am dat exemplu cum am masurat capacitatile unui filtru Deep Sky de la Lumicon  (Un subler drept fanta si discul in fata ap foto)
 http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?download=13583&t=1149

Stanescu Octavian
14 Noi 2008 00:32


textul mesajului vechi apare dar poza sper ca acum 
http://www.astronomy.ro/forum/files/analiza_spectro_128.jpg

Erwin
14 Noi 2008 01:24


Ceea ce demonstrează că se poate face optică și cu materiale obișnuite! :)

Într-adevăr, CD-ul de protecție este cu mult mai transparent decât folia de la LCD, și îmi amintesc că am citit pe undeva că poate fi folosit ca rețea Ronchi, în aplicații în care nu contează că șanțurile sunt circulare. 

Am o mulțime de unități CD-ROM vechi, am încercat să recuperez un laser de la una defectă dar n-a funcționat, o să încerc să scot unul de la un CD-ROM funcțional. Nu am nici un DVD-writer, am citit că au laserele mai puternice. În interiorul subansamblului mai există niște prisme care cred că sunt din sticlă optică, dar lentilele sunt din plastic și nu au o mărire suficientă pentru un microscop.

Stanescu Octavian
14 Noi 2008 08:07


Materiale obisnuite... Recuperate din   "Zona" ramase de la Picnic la marginea drumului aduse de Stalker  :lol:

Erwin
14 Noi 2008 22:37


:lol: 

materialele astea au început să fie peste tot, prin calculatoare mai ales, și calculatoarele prin toate aparatele... :)

tamasflex
23 Noi 2008 11:29

Re: Aparate optice din piese recuperate
Am găsit la vechituri acest "instrument", este prevăzut cu un reticol în cruce, ocularul se poate regla, la fel și obiectivul cu ajutorul bucșei randalinat.........
Este o luneta de reglaj.
Se foloseste pentru reglarea infinitului si scalei de dioptri a ocularelor de la lunete terestrice.
Nu merita sa desfaci.
Este un instrument pretios daca sti ce trebuie sa faci cu el.
Am si eu una lafel.
Asa arata schema optica:
http://www.AceLayouts.com/uploads/images/2008-11-23/5gxKHFTYZn.jpg

Erwin
23 Noi 2008 23:33


Mulțumesc, tamasflex! Deocamdată am folosit ocularul la lunetă, dar pot să-l montez la loc oricând, am scos doar tubul obiectivului care este culisant. Nu știu la ce altceva ar mai putea fi folosit în afară de ce spuneați dvs.

Erwin
25 Noi 2008 01:47


componente din pickup-ul CD-ROM: 
http://img353.imageshack.us/img353/7696/opticacdod9.jpg

lentila mică (subansamblul cu bobine) are F=2,5 mm iar cea mare are F=10 mm, alăturat se văd o oglindă plană cu reflecție parțială, o lamelă de sticlă și un filtru de la laser

în subansamblu se mai găsesc 2 magneți mici dar foarte puternici

Erwin
12 Apr 2009 02:28


Am refăcut un ocular construit mai demult și care nu avea rezultate prea bune, de data asta folosind o cutie de film foto. In prima imagine se văd piesele componente: capacul cutiei in care am decupat cu un compas ascutit orificiul pentru ochi, lentila de ochi (F1=65 mm), inel distanțier 3mm, lentila de câmp (F2=100mm), diafragma de câmp formată dintr-un căpăcel (de la obiectivele camerelor de supraveghere) și cutia în care am practicat o deschidere in fundul cutiei. Arcul care menține lentilele presate (nu se vede în poză) l-am introdus primul în cutie, apoi diafragma, lentila de câmp, distanțierul. Lentila de ochi s-a potrivit în capac așa că am presat-o puțin și închizând cutia ansamblul e gata (imaginea a doua). Lentilele sunt dublete acromate, găsite în piață. După un calcul aproximativ (nu am putut măsura exact distanțele focale) rezultă focala ocularului de 43 mm. 

Foc=(F1xF2)/(F1+F2-d)

unde:
F1=focala lentilei de ochi
F2=focala lentilei de camp
d=distanța dintre lentile

Mircea Pteancu
12 Apr 2009 13:12


Excelenta constructie,cum a spus odata John Dobson ''ceva in acest Univers a vrut ca acest (ocular) sa se nasca''. John a zis asta despre un telescop,nu ca de asemenea oculare ar fi strain...
Doua intrebari ,te rog
-''ma perche'' o diafragma asa de mica la lentile ,mai ales cea  de camp, asa de mari
-in asezarea actuala cam cat este campul.Eu nu astept sa masor prin masuratori de timp pe stele ecuatoriale,compar ocularul nou cu unul vechi,de camp cunoscut.Ambele oculare alipite,cu lentilele de camp tinute spre mine.
Si eu am planuri cu doua lentile acromateD=25mm/ f1=100mm (obiectiv mini-binoclu) si d2=17mm/f2=30mm (din fotometru pt laborator medical),abia astept sa-mi spui ce calitate are imaginea.
Eu zic ca daca obtii calitate buna si un camp de min.30 grade,este OK.Mircea










0

Erwin
12 Apr 2009 21:00


diafragma așa de mică din fața lentilelor de câmp care au diametrul de 28 mm are rolul de a elimina umbrele lăsate de balsamul de canada care pe margine 2-3 mm este dezlipit... Din cauza asta am refăcut ocularul, înainte fără diafragme imaginea era compromisă pe margine. Nu am apucat să măsor câmpul, cu siguranță este acum mai mic, dar sper la o imagine mai clară. Deocamdată nu am un tub optic gata cu un obiectiv mai mare pentru a-l proba cum se cuvine, urmează în curând. :)

Erwin
26 Apr 2009 18:07


Am găsit la piața de vechituri un binoclu 8x30 fabricat de Agfa, dar nu m-am uitat prea bine la el și acasă am constatat că are prismele foarte murdare. Fiind curios dacă pot scoate ceva din el, cel puțin să fac școală pe el, l-am demontat și am găsit cauza: lamelele de oțel care presează prismele în locașul lor au ruginit și un strat subțire s-a depus pe fațete, ca și când ar fi fost afumate. Am spălat cu apă și săpun prismele, apoi cu apă și detergent de geamuri, le-am lăsat un pic la înmuiat. Între timp am curățat o parte din stratul de plastic de pe corp care se fărâmița. Presupun că binoclul a fost uitat pe-afară și supus timp îndelungat intemperiilor. L-am remontat de probă și imaginea s-a îmbunătățit mult, dar acum este un pic decolimat. Intenționez să-l desfac din nou, să curăț bine corpul de tot plasticul rămas și să-l imbrac in piele neagră, apoi prismele și lentilele mai bine și să încerc să le așez cât mai aproape de poziția originală.

dragos.n
27 Apr 2009 00:30


Prismele par a fi in stare buna, dar e posibil sa ai nevoie de solutie de curatat sa scoti petele de rugina de pe ele. 

Suruburile pentru colimare sunt, de obicei spre capatul dinspre oculare, dar o sa ai nevoie de un banc, sa stea fix cand faci colimarea.

Erwin
27 Apr 2009 01:05


rugina a ieșit, l-am reasamblat și l-am scos la observații. Corpul este din aliaj de aluminiu turnat, poziția prismelor poate fi reglată axial cu câte un șurub la care nu am umblat, s-au așezat frumos pe vechiul locaș, le-am aliniat aproximativ după urma rămasă de la șuruburile de reglaj. Partea proastă e că obiectivele și ocularele au montura din plastic, unul din obiective s-a desfăcut mai greu și au rămas semne. Totuși, sunt mulțumit de imaginea pe cer pe care am văzut-o în seara asta, așa că voi continua restaurarea lui.

Erwin
19 Iul 2009 01:38


Încă o piesă de muzeu, descoperită în piața de vechituri, nu știu ce este, dar pare să fie tot un fel de lunetă de reglaj. Am desfăcut-o și am curățat-o un pic, am impresia că lipsește ceva din interior, în tubul care ține ocularul (se vede în dreapta imaginii) există un inel elastic și în apropiere, amplasate la 120 grade, 3 șurubele, presupun că a fost acolo un reticol. Piesa randalinată din stânga are în interior un filet pătrat și face ca tuburile să culiseze, la fel și piesa de la ocular. Așa cum este funcționează ca un ocular, dar diametrul fiind mic se pierde multă lumină.

Cred că pe același sistem cu filet se poate realiza un focuser, adaptând cotele la un diametru mai mare.

Erwin
09 Sep 2009 14:14


Am recuperat o lunetă de armă, Gamo 4x20 (un model ieftin), care a fost un pic brutalizată. Am găsit la obiectiv o singură lentilă, bănuiesc că au fost 2 și una s-a spart, tubul a fost turtit în față și sunt urme de desfacere pe inelul filetat. Am un dublet lipit puțin mai mare, 30x200, l-am încercat ținut în mână și imaginea este destul de bună, eye-relief-ul este mare. Aș vrea să fac din ea o lunetă căutătoare, are reticul la ocular, doar că acum câmpul este cam îngust. S-ar putea să crească dacă scot lentila inversoare? Încă nu știu cum se poate demonta.  :?:  :roll: