-----------------------------------
oaciu
07 Noi 2008 09:20

M31?
Se da:
Skywatcher 114/900 EQ2
Ocular 25mm

Se cere:
Observatie M31

Dupa ce am consultat Stellarium si am incercat sa ma descurc prin poluarea luminoasa (iluminat public) am gasit ceva in acea zona. 
Problema e ca prin textele de pe net am  gasit ca "M31 is huge, over 4 degrees in diameter and thus exceeds the field of view even in
most wide field eyepieces". Ori eu am vazut o zona luminoasa cetoasa mica (aprox 1-2 cm).
Am vazut altceva sau am inteles gresit?
Multumesc.

Forever_Man
07 Noi 2008 10:47


M31 se intinde cam pe 3 grade, dar asta inseamna cu tot cu brate. De obicei, pe un cer de oras se vede doar nucleul si inceputul bratelor din jurul nucleului. Probabil ai vazut ce trebuie.  :wink:

saiph
07 Noi 2008 14:10


intr-un 114, pe un cer de mag lim 6, cu ocular de 25 poti vedea zona din jurul nucleului destul de bine (cam o treime din tot diametrul aparent al galaxiei).  nu o sa poti distinge brate spirale sau alte detalii fine, dar o ceata eliptica tot apare :D  (fuzzy little pacth of haze, cum zicea cineva odata)  plus M32 si M110, daca le cauti atent  ;)

incearca sa aprozimezi dimensiunea dpdv unghiular, nu liniar, pentru ca nu poti stabili cu certitudine ca un obiect are fix N cm... aflat/proiectat la ce distanta de ochi?  de obicei oamenii au tendinta sa aprecieze dimensiunea unui obiect aflat pe cer ca si cum el s-ar afla la un cot, altii la un brat distanta de ochi.  ceea ce nu e tocmai ok...

spor la observatii!
cer senin!