-----------------------------------
florincosta
08 Noi 2008 17:27

curiozitate
se pot vedea nebuloasele in culori?daca da ce filtre ar trebui sa folosesc respectiv oculare la un dob 300mm/1500 /f5.

Forever_Man
08 Noi 2008 17:31


Eu nu am vazut.

florincosta
08 Noi 2008 17:35


sa inteleg ca nu e posibil?

red giant
08 Noi 2008 20:50


Dacă vrei culori ca în poze, nu e posibil. Dacă te mulțumești cu o culoare, poți vedea M42 verde cu un filtru OIII. Sunt persoane care au văzut și urme de roșu tot în M42.

saiph
08 Noi 2008 23:01


cu un Dob de 12" poti vedea culori in nebuloase.
in afara de tenta verzui-albastruie cu usoare accente rosiatice din M42, mai poti distinge in M57 o stralucire de "neon" (nu gazul...) de culoare albastruie, in M27, ceva mai verzuie.  pe un cer f. bun, sau cu filtru UHC / LPR se mai disting nuante slabe si in alte neb planetare - desi sunt mai mici si trebuie sa le cam cauti....

nebuloase ca M16, M17, M8, M20 nu prea pot fi distinse in intregime (cromatic vb, nu ca forma/intindere) din cauza acuitatii fiziologice scazute pt lumina rosie. ochiul nu poate percepe culoarea luminii slabe/difuze, daca se indeparteaza de regiunea albastra-verzuie, spre deosebire de aparatele foto.

din pacate nu am apucat sa testez si pe Helix, sau pe Crab, dar nu m-as fi asteptat la minuni.  NordAmerica am vazut-o ca pe o ceata f.f. fina si incolora. 
oricum, daca nu reusesti sa distingi culori nu trebuie sa te lasi prada frustrarii. in poze se vad mai frumos culorile, plus ca le poti obtine cat de intense doresti ;)


cer senin!



p.s.:  un pic off-topic, dar mi-am adus aminte. "La multi ani!" lui Mihai, se stie el care, posesorul Dob-ului de 12" skw de care vb mai sus.  la fel si pt toti Mihai-ii si Gabriel-ii de pe forum si nu numai  ;)   aa, adica si mie..  :P

Jhonny
20 Feb 2009 17:56

buna intrebare
buna intrebare la asa ceva m-am gandit si eu