-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Noi 2008 23:39

Ocultatia lui Venus de catre Luna
Ocultatia lui Venus de catre Luna va avea loc la 01.12.2008 intre 16:24 -17:25 UT adica intre 18:24 -19:25 TLR.La inceputul ocultatiei ,Soarele va fi deja la 15 grade sub orizont.Deci vom vedea ocultatia la inceput in crepusculul de seara iar apoi pe cerul de noapte.Luna va fi intr-o faza de 13,6%,imersia va avea loc in zona nocturna a limbului selenar,cam in dreptul lui Mare Humorum-Oceanum Procellarum,zona de noapte a  Lunii va fi scaldata de lumina cenusie. Iar emersia va avea loc in zona de zi a limbului selenar ,undeva aproape de craterul Biela cand insa splendidul cuplu selenar-cytherian va fi abia la 2,5 grade deasupra orizontului.La doar doua grade distanta peisajul va fi completat de Jupiter.
Ocultatii ale lui Venus vor mai fi, dar ,una care sa promita sa fie atat de frumoasa ,nu va mai avea loc pana in 2044.
In noul spirit european,nu cred ca va deranja pe cineva informatia ca datele despre ocultatia care va avea loc de Ziua Nationala a Romaniei au fost preluate din Anuarul ''Meteor'' a Asociatiei Astronomice Maghiare pentru 2008,un anuar bogat ,excelent editat si ilustrat,de  344 de pagini.Datele ocultatiei sunt calculate pentru Budapesta dar, cum din Arad pana acolo sunt doar vreo 250 de km, nu ma obosesc sa le recalculez.Ocultatie fericita!Mircea

Laurentiu
18 Noi 2008 12:15


Nu am acum la dispozitie niciun program de calculator care sa ma ajute, insa am impresia ca, din pacate, Luna nu se va ridica prea mult peste orizont nici la imersiune (de ex. pentru Timisoara nu cred ca vom avea mai mult de 7-10 grade altitudine).

Mircea Pteancu
18 Noi 2008 12:48


Ai dreptate,inaltimea va fi mica,ar trebui sa iau ASTRONOMIA SFERICA a lui PETRESCU,culegerea si sa fac calculele.DAR MIE DE TIMPUL PROBABIL MIE TEAMA.M.

Stanescu Octavian
18 Noi 2008 14:04


Pana sa iei vechiul creion hartie ,formule, Calculatorul spune rapid:
Pentru Budapesta  incepe  la 18:24  dar Aradul e departe 18:32  iar Timisoara  la secunda 18:33:9 
Inaltimea va fi de 9 grade .
Ce e interesant e ca Luna va manca diametrul lui Venus in aproape 1min, avem timp de poze :D

Doru Dragan
19 Noi 2008 00:18


http://lunar-occultations.com/iota/planets08/1201venus.htm
http://www.pierpaoloricci.it/eventi/occ-01-12_eng.htm
In principiu pe la ~ 18:30 ar cam trebui sa fim pregatiti :) adica loc fara lumini si cu orizontul vestic liber. Dar din pacate Mircea are dreptate, depindem de vreme :(

Erwin
19 Noi 2008 02:25


Să sperăm că va fi vreme bună! În acest caz se organizează vreo ieșire la Silagiu?

Doru Dragan
19 Noi 2008 14:01


Pentru un orizont vestic bun ar trebui sa mergem spre vest (Parta, Peciu Nou etc.) :) De pe Silagiu la vest se vede Timisoara :(

Erwin
19 Noi 2008 21:49


da, aveți dreptate, nu demult am fost pe drumul spre Jimbolia, există o zonă cu cer destul de negru între Beregsău Mare și Cărpiniș sau între Cărpiniș și Jimbolia, nu sunt prea multe lumini în zona aia și drumul este foarte bun.

red giant
20 Noi 2008 17:28


Nu e de preferat altitudinea, având în vedere că lucrurile se petrec aproape de orizont? În plus, Luna o să fie undeva pe la sud-vest, iar Timișoara ar trebui să fie pe la vest-nord-vest (aprox, n-am văzut cu ochii mei :P).

Mircea Pteancu
28 Noi 2008 23:58


In plus,maine Sambata 30 Noiembrie,Venus si Jupiter sunt in conjunctie,ajungand la o distanta unghiulara de 2 grade.Dupa ''Astronomy'' ,urmatoarea  conjunctie cam tot atat de stransa a celor doua planete ,pe cerul de seara, va avea loc in 2012.
Ceea ce este interesant,si asta se intelege din apropierea aparenta de Venus, este faptul ca Jupiter,pe care-l vedem acum ca fiind de sapte ori mai putin stralucitor ca Hesperus, este de cealalta parte (aprox) a Soarelui fata de noi.
Vechi denumiri ale planetei Venus :
Hesperus
Phosphorus
Cythera
Cer senin,sanatate si spor la observatii.Mircea

Stanescu Octavian
01 Dec 2008 16:34


Deja se vede cu ochiul liber Venus si Luna acum la 15 30.

Laurentiu
01 Dec 2008 16:40


Eu voi iesi sa vad ocultatia afara din Timisoara (comuna Sag).

Oliver Dragan
01 Dec 2008 20:03


Poze? Careva? Sa vada si ochii mei ca la Constanta a fost senin numai pana pe la 18.45.

Laurentiu
01 Dec 2008 20:47


In incercarea de a observa ocultatia am iesit din Timisoara si am mers pana in localitatea Sag impreuna cu un prieten.

Din pacate, norii nu ne-au lasat prea mari sperante. De asemenea, vantul a suflat suficient de tare incat sa incep sa ma tem ca imi va rasturna montura ecuatoriala pe care am avut luneta de 60/900 mm, cautator 10x50 si camera foto Nikon D50 cu teleobiectiv de 300 mm (nu s-a intamplat asta - toata "instalatia" are, totusi, vreo 25 kg).

Cerul s-a acoperit tocmai in directia in care nu ar fi trebuit si, socotind ca nu prea mai sunt sanse de a face observatii/fotografii, am strans echipamentul si ne-am rezumat la a arunca din cand in cand cate un ochi cu un binoclu 10x60 mm prin cate o spartura din nori. Nu am reusit insa sa observam imersiunea (si nici vorba de emersiune). 

Atasez singura fotografie pe care am facut-o.

Stanescu Octavian
01 Dec 2008 20:47


Uite aici atata am reusit apoi norii ...

Laurentiu
01 Dec 2008 20:53


Ti-au iesit tare fain imaginile ! (chiar daca au fost nori). Ce instrument ai folosit ?

Stanescu Octavian
01 Dec 2008 21:03


La prima SC-Cassegrain  120mm 600mm f si celelalte Newton 250mm

florin_astro
01 Dec 2008 21:57


Oau super v-au iesit la amandoi, felicitari. La Mures am avut palpitatii, cerul fiind variabil si din cand in cand mai acopereau norii Luna. In plus, locul de observatii nu a fost ales bine, astfel la inceputul ocultatiei ne-au intrat in cadru cladirile din apropiere si copacii. Am realizat cateva poze printr-un teleobiectiv Tamron 70-300mm si o luneta apocromata Individual ED70 Teleskop Service achizitionata de la firma Astromagazin. Echipamentul folosit: Canon 350D, luneta apocromata, teleobiectiv Tamron, trepied si platforma ecuatoriala, iar pentru focusare o masca Bahtinov.

Laurentiu
01 Dec 2008 22:01


Ultima e teribil de frumoasa. Ce timp de expunere ai folosit (eventual si ISO) si la ce focala ?

florin_astro
01 Dec 2008 22:12


Mersi,
ISO800, timp de expunere 4 secunde, focala 420mm F/5 in focarul lunetei amintite in mesajul anterior.

Stanescu Octavian
01 Dec 2008 22:13


Mercy dar ale tale artistice sun mai frumoase , mai ales cea cu brazii :D

Mircea Pteancu
01 Dec 2008 22:42


La Arad am avut o ocultatie super-completa a intregului cer de catre nori.
Felicitari tuturor pentru pozele frumoase,poate le si trimiteti prin lume.
Asadar am avut doua zile de tot bip-bipul,ieri ocultatie politica ,azi ocultatie noroasa....bip bipu' lu' bip bipu'....Poate in 2012...
Numai bine.Mircea

DeltaPavonis
02 Dec 2008 02:48

ocultatie
De la Cluj s-a vazut foarte bine. 
Din pacate ocultatia propriu-zisa n-am vazut-o ca am intrat pe stadion la meci, dar am apucat sa observ inainte cu binoclul. Am vazut (cred) si doi sateliti ai lui Jupiter, unul in stanga, altul in dreapta. Corectati-ma daca gresesc. Daca nu gresesc, se poate sti exact care din cei 4 sateliti s-au vazut?
O alta curiozitate de-a mea: de fiecare data cand ma uit la Jupiter, am impresia ca vad si inele in jurul sau, ca la Saturn. E normal sa fie asa (din cate stiu, nu), sau e doar o iluzie optica?

Oliver Dragan
02 Dec 2008 09:55


In jurul orei 18.30 Io si Ganymede erau unul langa altul in stanga, Europa aproape de Jupiter in dreapta si Callisto in dreapta mai departe. Probabil Io si Ganymede se vedeau ca unul singur iar Europa era prea aproape de planeta ca sa se vada.

Tavi F.
02 Dec 2008 10:22


La Craiova nu s-a putut vedea nici o urma de astru pe cer, din cauza norilor si a cetei. As fi vrut si eu sa fac niste poze, dar asta e  :( .

Felicitari celor care au avut parte de cer senin si au profitat de lucrul asta, in special prin "imortalizarea" evenimentului.

Stanescu Octavian
02 Dec 2008 10:27


A ha ha de necrezut uitati-va pe  http://www.spaceweather.com/ parca seamana imaginea cu...

Oliver Dragan
02 Dec 2008 10:51


Felicitari!

neox
02 Dec 2008 11:02


WOW! Ati trimis dv. poza sau au preluat-o ei? Oricum super. Felicitari! Imi pare rau ca n-am avut sanse sa ma bucur de eveniment, taiai norii cu cutitu :lol:

florin_astro
02 Dec 2008 18:20


Felicitari, v-am spus eu ca poza e reusita nu?  :wink:

Forever_Man
02 Dec 2008 19:10


Dar fotografie cu Venus vazut ca planeta, nu a facut nimeni ?

Doru Dragan
02 Dec 2008 19:17


Adica :? :?: Ce ai fi vrut sa se vada? Venus e o planeta inconjurata permanent de nori, motiv din care nu se vad nici un fel de detalii ale reliefului niciodata. Daca poza ar fi fost expusa mai scurt, nu s-ar fi vazut partea intunecata a Lunii, cea care da tot farmecul. Pe scurt ... mai bine de asa nu se putea :) Tavi a reusit o imagine foarte buna care a si ajuns pe prima pagina la www.spaceweather.com ca dovada. Felicitari. (Eram si eu acolo cand s-a facut poza :wink: Eu il incurajam pe Tavi de pe "marginea terenului" si faceam galeria :lol: )

Stanescu Octavian
02 Dec 2008 19:57


Multam pt aprecieri , daca va uitati pe http://www.spaceweather.com/
dati clic pe alte nume de sub poza se vad si fotografii facute la iesire unde se putea expune si prinde conturul planetei si Luna in bune conditiuni avand luminozitate apropiata.

Andi
02 Dec 2008 20:57


Au pus în clar cea mai bună fotografie. Simplu, nu?

Erwin
02 Dec 2008 23:44


felicitări pentru poze! Din păcate la București unde eram a fost cer acoperit de nori și ceață.

Tavi F.
17 Dec 2008 13:15


Se pare ca celor de la Space-weather le-a scapat urmatoarea imagine, obtinuta printr-o luneta de 160mm diametru, construita in 1871 cu niste componente achizitionate in 1865.

Doru Dragan
17 Dec 2008 21:48


Aaaa ... credeam ca e vorba de o imagine facuta de tine printr-o luneta confectionata din componente de la surplusshed :? 
Nu, nu le-a scapat la cei de la spaceweather, pur si simplu cred ca imaginea nu a fost trimisa acolo ci doar aici:
http://www.davidstrange.org.uk/venusoccult.html
Asa incat Tavi Stanescu nu a putut fi comparat decat cu alti vreo suta amatori din toata lumea. In plus e o mica diferenta intre a face o imagine de la "Norman Lockyer Observatory, Devon, UK" (cu ce instrumente or fi dotati aia de pe la 1800 ... toamna si pana acuma) si a face o imagine de pe terasa unei case din Timisoara cu un instrument facut de mana proprie. Dar asta e, Andi a inteles ca e important ca un astronom amator roman a aparut pe prima pagina la spaceweather. Altii ar vrea (daca se poate) sa-i moara capra :(

Tavi F.
18 Dec 2008 00:13


Aaaa ... credeam ca e vorba de o imagine facuta de tine printr-o luneta confectionata din componente de la surplusshed :? 
Nu, nu le-a scapat la cei de la spaceweather, pur si simplu cred ca imaginea nu a fost trimisa acolo ci doar aici:
http://www.davidstrange.org.uk/venusoccult.html
Asa incat Tavi Stanescu nu a putut fi comparat decat cu alti vreo suta amatori din toata lumea. In plus e o mica diferenta intre a face o imagine de la "Norman Lockyer Observatory, Devon, UK" (cu ce instrumente or fi dotati aia de pe la 1800 ... toamna si pana acuma) si a face o imagine de pe terasa unei case din Timisoara cu un instrument facut de mana proprie. Dar asta e, Andi a inteles ca e important ca un astronom amator roman a aparut pe prima pagina la spaceweather. Altii ar vrea (daca se poate) sa-i moara capra :(
Ce sari dom'ne asa in sus? 
Nu era destul de mare scrisul de sub imagine? (am facut special captura mai larga)
Stai linistit, eu nu culeg imagini diverse de pe net, apoi sa le afisez pe tot locul, inclusiv pe site-ul propriu, fara sa le specific autorul. RUSINE sa-ti fie!
Nici nu am zis ca ar fi trebuit sa o detroneze pe a d-lui Stanescu, am pus-o ca tot intreba cineva de o vedere mai de aproape (la limita puterii de separare a obiectivului, daca tot se folosesc obiective mari)

Cit despre "moartea caprei", e penibila domne afirmatia (ca sa nu zic mai mult). Toata treaba era sa fii pe faza si sa ai cer senin. Am afisat la astrofoto o luna plina facuta printr-o luneta de 47mm (afocal), cred ca se deduce cam ce putea sa iasa si cu apertura aia minuscula.