-----------------------------------
neox
18 Noi 2008 21:33

Diagonala dielectrica 2&quot; GSO
Dupa cautari crancene :D  de review-uri pe net, putin concludente, ajung cu intrebarea si aici: ce parere aveti de diagonalele dielectrice de la GSO? Stiu ca au specificatii de genul: oglida cu 1/12 acuratete, 99% reflectivitate. Se merita comparate/cumparate fata de un Lumicon , Televue? Desi sunt destul de ( a se intelege foarte :) ) sceptic fata de chinezariile care au invadat piata de instrumente, GSO pare a fi o exceptie, care se straduieste sa tina calitatea la vedere. Astept pareri.

horatius
19 Noi 2008 10:24


E o loterie cu ele. Reflectivitatea e mare, spre 99%, dar calitatea suprafetei optice depinde de la bucata la bucata, si asta doar interferometric vezi. Chiar daca teoretic calitatea ar fi l/10, acest l/10 e dat pentru oglinda neacoperita dielectric, iar in urma depunerii straturilor dielectrice suprafata ajunge la o valoare mai mica, nu stii care e valoarea RMS care e mult mai importanta, iar la interferometru se vad diferente imense intre aceste oglinzi. In plus mai sunt si probleme de colimare cu ele, sunt mari sansele sa o primesti gata decolimata. Oglinzile acestea sunt facute toate in acelasi loc, doar nume diferite primesc (GSO, WO, AT, Orion etc.) deci nu conteaza din punct de vedere optic ce sigla e tiparita pe ele.

Daca ai bani iti recomand doar urmatoarele oglinzi, care unele modele nu sunt cu mult mai scumpe decat cele gso: Astrophysics, Baader Planetarium sau Televue. Sunt cele mai bune oglinzi dielectrice, materialul din care sunt facute e astrosital, procesul de depunere a straturilor dielectrice e complet diferit, fiecare e testata dupa depunerea straturilor si ajung la vanzare doar cele care indeplinesc intr-adevar criteriul l/10. In plus nu sunt decolimate (decat foarte rar).

neox
19 Noi 2008 13:01


Aha! Multumesc pt info. Diferenta de pret dupa cat am gasit e totusi mare, un GSO era pe la 100$ pe cand un Televue batea lejer spre 200. Oricum daca e vorba de principiul loteriei  :) mai bine nu.

red giant
20 Noi 2008 17:59


Eu tocmai am ridicat o diagonală WO de la poștă. Prețul e puțin peste GSO, dar am zis că &#955;/10 sună mai credibil decât &#955;/12 la preț mai mic. :lol: Acum, după cele spuse de skywatcher, nu pot decât să sper că am tras un loz câștigător. :P