-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Noi 2008 22:56

100 hours of astronomy / IAY 2009
Anul viitor, in Aprilie 2009,se va desfasura un gigantic proiect in cadrul Anului Astronomic International IAY 2009 la a carui reusita poti contribui si tu!
Este vorba despre sedinte de observatii publice care se vor desfasura de Joi 2 Aprilie pana inclusiv Duminica 5 Aprilie 2009,organizate sub titlul ''100hoursofastronony'' adica ''100oredeastronomie''.
Obiectivul Proiectului ''100ore'' este ca, pe durata lui, 10 milioane de oameni, din lumea intreaga ,sa faca observatii astronomice prin telescop.


http://www.astronomy2009.org/globalprojects/cornerstones/100hoursofastronomy/

Acest obiectiv poate fi atins daca la actiune participa 100.000 de astronomi amatori si fiecare prezinta obiecte ceresti vazute prin telescop unui numar de 100 de observatori ocazionali.
Iata un obiectiv intrutotul realizabil!
Nu este prea devreme,nu este prea tarziu,ne putem organiza din timp si putem obtine rezultate cu larga expunere internationala.
Sunt de mai bine de un an in legatura cu Donna Smith de la Sydewalk Astronomers,membra a Grupului de Proiect (Task Group) al IAY2009 pentru ''100hoursofastronomy'' ,datorita participarii mele la ISAN.In 2008 ,la ISAN au participat patru astronomi amatori romani :Danut Ionescu din Noua Zeelanda,Emil Pasculescu si Mircea Pteancu din Arad,si a mai fost un al patrulea muschetar.Este cumva aici pe forum ?
Ca dovada ca eu si fac ceea ce predic,incep acum o lista cu astronomii amatori romani care vor fi dintre cei ''100.000'':
1)Mircea Pteancu /Dobsonian 125mm F/7/Arad

Va invit sa participati!Mircea

PS:daca va uitati mai bine,veti vedea ca Grupul de Proiect are un job disponibil , pentru 6 luni,pentru Coordonator al Proiectului;cu perspectiva spre alte joburi.Nimeni interesat ?

stefan
25 Noi 2008 01:42


de ce nu, cu cea mai mare placere, daca tot am un instrument, de ce sa nu vada si altii prin el?

B Stefan refractor Astromaster 90 AZ 90/1000 (speram la mai mare) :D 
Bucuresti

Forever_Man
25 Noi 2008 20:01


de ce nu, cu cea mai mare placere, daca tot am un instrument, de ce sa nu vada si altii prin el?

Dar e ceva de la sine inteles. Eu cand ies la observatii si trece lumea si ma intreaba ce e cu tunul ala, le dau si lor sa vada.
Diferenta ar fi ca in loc sa ies cu el in spatele blocului unde circula putina lume, ar trebui sa ies undeva printr-un parc.

Stefan, daca tot ai telescop, de ce nu te duci chiar acum cu el printr-o zona publica fara multe becuri, sa le arati oamenilor cerul ? Si azi, si maine...daca e sa faci ceva, nu faci doar cu ocazii speciale, faci oricand ai ocazia.

Cum sunt si astia cu ecologizarile. Planteaza odata pe an niste copaci si se dau mari, apar prin ziare, pe la televizoare, si in restul anului daca vrei sa ii contactezi nu dau niciun semnal. Ma rog...acest lucru se poate generaliza in multe alte cazuri...

stefan
25 Noi 2008 21:19


Salut
Nu e prima oara cand ies in locuri publice
de eclipsa partiala de luna, de eclipsa partiala de soare, si inca de cateva ori

A propos de plantat copaci, si alte manifestari de ecologizare, bine ca se fac macar atunci. Dar nu cred ca sti despre toate actiunile, eu cunosc lume care lucreaza in domeniul ecologiei, si ma cheama regulat la tot felul de actiuni
Saptamana trecuta s-au plantat vreo 3000 de pomi la marginea bucurestiului. Din pacate nu am apucat sa ajung, plus ca era bataie pe locuri si sa mergi cu ratb-ul nu era cea mai bna idee :D 
Voluntariatul incepe sa infloreasca si in romania, de orice fel ar fi el, sa nu fim pesimisti 
Nu vreau sa plictisesc lumea cu copaci si saci de gunoaie, ca este un forum de astronomie, da faceam o mica paranteza, ca tot veni vorba

numai bine & cer senin

Mircea Pteancu
26 Noi 2008 00:23


Asadar pot sa-i spun lui Donna ca suntem deja trei voluntari pentru ''100hours''.
1)Mircea Pteancu,Arad ,Dobsonian 125mm
2)Stefan,Bucuresti,refractor 90mm
3)Forever Man,Iasi,Dobsonian 200mm (presupun)

Excelent,multumesc celor doi colegi de hobby care deja sau alaturat actiunii si-i asteptam si pe altii.

Acuma un pic despre detalii,nu vreau sa fiu paternalist,numai ca trebuie sa clarificam ce vom face.Sydewalk Astronomy tradus in litera sa inseamna Astronomie de Trotuar.In limba romana aceasta traducere are o conotatie clar peiorativa de aceea propun sa o traducem prin Astronomie Urbana.
Dupa telescop,care este prima cerinta,vine a doua cerinta si care este locul unde vom face o ''ambuscada astronomica''.Ei bine ,acest lucru este foarte important:trebuie sa fie un loc foarte circulat  de pietoni.Nu trebuie sa fie un loc retras,nu de intuneric avem nevoie aici.Trebuie sa fie un parc ,un spatiu verde,un loc deschis de ex. vis-a-vis de un Mc Donald.Obiectele pe care le vom prezenta vor fi dintre cele foarte luminoase cum ar fi :Luna in Prim Patrar,dau ca ex. Saturn (ar fi excelent,de verificat),Alcor si Mizar ,M44 Praesepe.Toate acestea,si multe altele se vad si din zona cea mai poluata luminos.
Scuzati-mi comentariul,dar daca poponautii gasesc firesc sa faca marsuri si festivaluri,eu nu vad de ce trebuie sa fiu timid si retras pentru ca practic acest hobby minunat pe care concetatenii mei vor sa-l ucida cu becurile si paranoia lor.Mircea

Laurentiu
26 Noi 2008 11:40


Mircea,

de la Timisoara inca unul (cel putin): subsemnatul, cu telescopul Newton 200 mm f/6.

Zic "cel putin" pentru ca sunt sigur ca vom fi mai multi - doar avem 2 astrocluburi in Timisoara   :D 

ANTARES, din care fac si eu parte, are acum vreo 10 oameni si cel putin 10 instrumente.

In limita timpului disponibil, la eveniment vor participa cu siguranta cel putin o parte dintre noi.

bill22
26 Noi 2008 21:13

sal
si cum pot sa particip si eu,unde se tin observatiile,cum se poate deomstra ca se fac toate observatiile astea?eu am un newton 114\1000 si sunt din botosani

Mircea Pteancu
26 Noi 2008 22:25


Salut Laurentiu, salut bill22

Va multumesc pentru ca v-ati alaturat actiunii ''100hoursof astronomy''.
Donna deja mi-a raspuns la emailul trimis ieri.Probabil de Duminica urmatoare va incepe sa functioneze un webbsite sponsorizat de cei de la ''IAY2009/100hours'' si care va emite buletine de informatii/newsletter.De indata ce ma voi lamuri despre ce este vorba am sa va trimit toate informatiile,fiecare dintre participanti va primi newsletter-ul ,va exista si un grup de discutii unde oricare vom putea pune intrebari si rezultate,deasemenea acolo vom si posta rezultatele finale.Ca sa raspund la intrebarea lui bill22 niste poze insotite de comentariile noastre sunt tot ce trebuie pentru a demonstra cum s-a desfasurat actiunea,pozele nefiind obligatorii.
Este nevoie sa ne pregatim din timp deoarece ,acolo unde este posibil si gasim interes,in cele patru zile ar fi bine sa organizam si o expozitie de carte astronomica la biblioteca locala (o fac ei noi numai sa-i zgandarim),si o expozitie de space-art daca sunt creatii proprii disponibile,si niste conferinte daca avem conferentiari si auditoriu (mai simplu la planetarii) ...si mai vorbim.Esentiale insa raman sedintele de astronomie urbana.Veti fi uimiti de interesul pe care-l veti trezi!Mircea

Lista participanti romani la ''100hoursofastronomy''

3)Forever Man,Iasi,Dobsonian 200mm (presupun
4)Laurentiu,Timisoara,Dobsonian 200mm F/6
5)bill22,Botosani,Newtonian 114mm F/8,8

admin
26 Dec 2008 17:02


Mircea apreciez initiativa ta, de a mobiliza astronomi amatori de la noi din forum pentru aceasta actiune.

Numarul persoanelor interesate pana acum (5 membrii din peste 700) este foarte modest, insa este un inceput. Asteptam asadar si alti membrii doritori sa contribuie la IYA2009.

Inca ceva: imaginile care se vor realiza se vor putea incarca si in albumul dedicat: http://www.astronomy.ro/album/thumbnails-64.html . De asemenea categoria dedicata din blog ( http://www.astronomy.ro/category/astronomie/iya2009 ) va sta la dispozitie pentru articole si comentarii.

dragos.n
26 Dec 2008 23:38


ATENTIE MARE.

Pentru a va aseza intr-un parc sau pe o strada cu telescopul, trebuie sa aveti APROBARE DE LA PRIMARIE. iAR ASTA COSTA. Anul trecut, pt ziua astronomiei a fost 200 RON. Daca este vreme urata, primaria nu o sa va dea banii inapoi, si nici nu va va permite sa faceti actiunea in alte zile decat daca ati prevazut asta de la inceput. 

Mircea, cred ca este foarte bine sa discuti cu organizatorii internatiomali problema timpului. Mai ales ca primavara vremea este in general instabila, si dincolo de prezenta publicului, cred ca nimeni nu isi doreste sa ii ploua in telescop.

O alta problema ar fi sa nu mergeti singuri. Mie personal, desi am o experienta de 4 ani de astronomie publica, au trecut pe la telescoapele mele multe mii de oameni, nu mi s-a intamplat nimic grav, dar am fost de multe ori la marginea unui conflict. Poate ca statura, cele 100 de kile,  figura mea urata, si tupeul m-au ajutat atunci cand, destul de rar, am fost singur. Dar e bine sa fie doua persoane.

stefan
27 Dec 2008 05:53


Foarte ciudat
AUTORITATEA i&#537;i exprima interesul foarte clar în privin&#539;a educa&#539;iei cetă&#539;enilor!
pe bază de ce se stabilesc aceste tarife?
pentru ce trebuie sa plăte&#537;ti taxă?
mă gândeam că &#537;i dacă por&#539;i o pereche de ochelari cu dioptria mai mare, poate trebuie să plăte&#537;ti vreo taxă... sunt pregătit sa-mi fac datoria de cetă&#539;ean onest...&#537;i sunt curios ce o sa scrie pe amendă, as da banii pe ea numai ca să o pot pune în ramă...sincer, e sinistru de-a dreptul...
nu comentez mai mult, da am reac&#539;ii de genul când mi se aduce aminte de unele lucruri.
În orice caz, am iesit cu luneta mea pe strada, si am sa ies, si sunt absolut sigur ca nu va fi nevoie sa platesc absolut nici o taxa, si sunt sigur ca numai cineva care are cea mai mica pregatire in domeniu ar introduce o astfel de taxa, si ma indoiesc, desi viata e plina de surprize, ca ar vrea cineva sa faca asta . (punct)

dragos.n
27 Dec 2008 06:19


Stefan, daca vrei amenzi, am eu cateva sa-ti pui in vitrina.

In alta ordine de idei eu nu sunt autoritatea si nu am fixat eu regulile. Eu doar atrag atentia asupra a ce se intampla. Sau poate vrei sa spui ca ar trebuii sa tac.

stefan
27 Dec 2008 06:47


marog, in alta ordine de ideei, nu consider ca ar trebui, ca ar fi normal, logic, moral, etc... sa se puna o astfel de taxa...
ce faceam eu era un strigat de razvratire...sunt tanar si nelinistit, la varsta frustrarilor si razvratirilor...
nu am absolut nimic la adresa ta
poate mi-as fi dorit sa existe oameni ca tine care sa decida lucrurile in privinta asta.

ca o remarca, cred ca partea ilegala ar fi INCASAREA DE VENITURI NEIMPOZITATE, tradus prin ciuda primariei ca s-ar putea ca cineva sa ceara bani pentru treaba asta...

sincer, nu cred ca vreun organ...al legii stie ceva despre taxa asta. zic asta pentru ca nu am vazut niciodata pe cineva cu telescopul pe strada, si ma indoiesc ca acel organ sa fi vazut mai multi decat mine
din punctul meu de vedere nu cred ca doritori participanti IYA2009 sa aiba vreo problema in privinta asta...dar bine de retinut, nu se stie niciodata, traim in romania.
numai bine&cer senin

PS: in privinta iesirilor neinsotit, nu e cea mai buna idee, s-ar putea sa va intoarceti fara jucarie si machiat acasa...
PS2:de amenzi nu am nevoie, dar daca ai vreuna pentru ca ai iesit cu telescopul in spatiul public, trebuie sa o vad :) 

sa nu ma inteleaga cieva gresit si sa se simta ofensat de masjul meu, imi cer scuze

dragos.n
27 Dec 2008 09:01


Anul asta de ziua astronomiei, domnul Valentin Grigore. presedintele SARM, a organizat o serie de manifestari, inclusiv obsevatii publice in Targoviste. Printre co-organizatori se afla si primaria acestui oras. Si ghici ce. A trebuit sa plateasca taxa. Deci , primaria a taxat o actiune organizata de ...primarie. Domnul Grigore era mai revoltat decat tine, dar a platit.

Doru Dragan
27 Dec 2008 09:43


Din cand in cand sunt necesare (sau chiar obligatorii) si razvratirile tineresti :) In tara asta, asa zisii conducatori, functionari ai administratiei publice, au decis ca astronomia nu e importanta si nu mai trebuie predata in scoli. Drept urmare educatia in domeniul asta se face de ani de zile cum da Dumnezeu. Adevarul e ca nu am iesit niciodata in oras la observatii :shock: Intotdeauna am preferat iesirile in afara orasului, pe cat posibil muuult in afara orasului :D Daca am organizat ceva in oras asta a fost in incinta observatorului astronomic. Am considerat ca daca cineva e interesat, apai trebuie sa faca un minim efort de deplasare. Nu am fost niciodata adeptul "sidewalk astronomy". Am constatat ca pana si cei care fac efortul deplasarii la manifestatiile publice organizate, dispar in cea mai mare parte incepand de a doua zi. Dar ... daca (prin absurd :)) m-as hotara sa organizez un punct de observatii astronomice in mijlocul orasului, nu as plati nici un ban primariei :!: Pentru ce :? :?: Pentru ca fac o munca de educatie a cetatenilor urbei? Pai pentru asta ar cam trebui sa plateasca ei. Si eu as fi interesat ca si Stefan sa primesc o amenda de asta. As face mai multe copii si le-as trimite in toata lumea la diferite organizatii pentru ca sa se stie clar in ce fel de tara traim.

dragos.n
27 Dec 2008 12:05


Poate ca asa ar trebuii facut, dar mie teama ca organizatiile alea se vor multumii sa iti spuna ca trebuie sa respecti legile tarii in care traiesti.

Cat priveste astronomia la observator versus Sidewalk astronomy, cred ca adevarul e undeva intre.

red giant
27 Dec 2008 15:18


Dacă se dorește organizarea unui eveniment în buricul târgului, cu publicitate și tot tacâmul, nu cred că 200 de lei pot reprezenta un obstacol major. Sunt sigur că pot fi găsiți sponsori.

O amendă pentru ocuparea spațiului public cât e? :lol:

Forever_Man
27 Dec 2008 16:50


Cand iesiti in zone publice, cum atrageti oamenii sa priveasca prin telescop ? In foarte putinele ocazii cand am mai iesit prin zone in care mai treceau cativa oameni, acestia poate se uitau curiosi la telescop, dar treceau mai departe.

Doru Dragan
27 Dec 2008 18:41


Lipesti o poza cu Nicoleta Luciu (sau altele asemenea) pe tubul telescopului :)

Mircea Pteancu
28 Dec 2008 16:31


Se pare ca traim in tari diferite.La actiunea ISAN II de anul acesta,am instalat telescopul meu ,si pe cel al lui Emil Pasculescu,tocmai in fata Primariei.Iar printre vizitatori a fost si vice-primarul de atunci cu un grup de prieteni.Ever/never a mentionat cineva ,ceva despre vreo taxa.
Totusi,iau in considerare sfaturile lui dragos.n,toate si indemn poporul sa puna din timp intrebari.Sau sa se bizuie pe tupeu.
Sfatul de a nu merge singur e bun,dar am fost si singur,si am ceva mai putin de 100 de kile,dar eu sunt fooooarte frumos !!!??? si n-am avut probleme.
@Forever Man:nu trebuie sa-ti faci probleme,oamenii curiosi vin singuri si intreaba sau cer voie sa arunce o privire.
@Doru:am avut cel putin 20 de persoane care reveneau dupa asemenea actiuni informale.Alte au fost cauzele...Mircea

dragos.n
28 Dec 2008 23:26


Daca veti sta langa telescop, foarte putini oameni vor venii sa va intrebe ce e aia. Daca va veti uita tot timpul prin el oamenii vor venii sa va intrebe la ce va uitati. Simplu.

Chestia cu tari diferite e perfect adevarata. Depinde de la oras la oras, sau chiar mai mult.

Foarte utila ar fi existenta unor afise care sa fie puse langa telescop, si care sa spuna despre ce e vorba. Mircea, poate contactele tale internationale pot sa iti trimita ceva de genul asta, macar in format electronic. Daca o sa imi permita sanatatea si altele, o sa particip si eu, asa ca poti sa ma treci pe lista.

Mircea Pteancu
31 Dec 2008 01:09


dragos.n
multumesc mult,ma bucur ca ai intentia sa participi.Se lucreaza la cererea Donnei Smith la un afis.Ca exemplu ,cand voi putea din cauza PC (de cate ori fac download se stinge PC-ul),am sa prezint afisele celor doua ISAN.An Nou Fericit tuturor,din toata inima.Mircea

Mircea Pteancu
31 Dec 2008 01:18


Lista actualizata este:

5)bill22,Botosani,Newtonian 114mm F/8,
6)Dragos Niculescu,Ploiesti,T 200 F/6

An Nou Fericit!Mircea

admin
08 Ian 2009 09:00


In urma cu 5 zile a fost lansat oficial noul site al proiectului "100 Hours of Astronomy": http://www.100hoursofastronomy.org

Logo-uri si postere se gasesc la adresa http://www.100hoursofastronomy.org/all-content
Tot acolo gasim cateva PDF-uri, care pot fi folosite ca recomandari pentru organizarea si mediatizarea evenimentelor.

Mircea, uita-te te rog peste ele si hai sa ne organizam corespunzator si din timp. Evenimentele pe care le organizam le putem inregistra in curand pe siteul 100hoursofastronomy.org. 
Am ceva contacte la posturi TV si ziare din capitala, deci putem beneficia de o mediatizare sub umbrela "www.astronomy.ro". Am sa te conctactez pe email pentru mai multe detalii.

dragos.n
08 Ian 2009 23:05


Am vazut afisele astea si concluzia mea este ca ar trebuii sa ne facem noi unele. Din pacate, desi am facut niste afise, cu ajutorul lui Horatius, nu stiu sa desenez pe computer. Dar poate stiu altii de pe forum.

Sa alegem niste fotografii facute de membrii forumului, sa gandim un text, si apoi cineva sa le pagineze. Cam asa am facut eu si Horatius pentru afisele pe care le-am folosit eu.

stefan
08 Ian 2009 23:07


poate am sa reusesc sa fac niste afise, daca fac ceva, le pun pe forum, sa aflu pareri

admin
09 Ian 2009 00:45


Sunt de acord cu un poster facut de noi. Acesta trebuie conceput in asa fel incat sa aiba o rezolutie suficient de mare, pentru o calitate buna de tipar in format A3.

Bannerul sa includa:
- o imagine realizata de unul din membrii forumului nostru. Tavi, Hans, Catalin, etc nu ne dati o mana de ajutor?
- titlul "100 Ore de Astronomie"
- placeholder pentru locatie, organizator, data si ora evenimentului
- unul dintre logourile 100HA: http://www.astronomy2009.org/resources/multimedia/images/detail/100hastronomy/
- logoul local IYA2009: http://www.astronomy2009.org/resources/branding/designkits/
- adresa siteului si logoul astronomy.ro: http://www.astronomy.ro/img/banner_astroshop_240x120.jpg . Sunt deschis aici si la alte variante de logo.

De asemenea sa lasam loc pentru potentiali sponsori, care ne-ar putea ajuta cu ceva finantari pentru a tipari si distribui posterele. Am sa ii contactez pentru asta pe Robert (HoOGermany), Horatius (Starmax), Szende (Telescope Expert).

Stefan sau cine se mai pricepe la grafica, haideti sa vedem cateva incercari, pe care sa le votam in forum. Sa alegem varianta cea mai buna pana catre sfarsitul lunii ianuarie.

admin
11 Ian 2009 10:48


Mai multi membrii din forum s-au oferit sa ne puna imagini la dispozitie pentru poster. 
Stefan putem eventual crea un mozaic din imagini.

Iata unde gasesti imagini: 
- Tavi: http://www.astronomy.ro/album/index-10165.html
- Hans: http://www.astronomy.ro/album/index-10291.html
- Catalin Mitu: http://www.astronomy.ro/album/profile.php?uid=218
- Catalin Paduraru: http://www.astronomy.ro/album/index-10185.html

Alege de acolo cateva imagini. Daca acestea nu sunt in rezolutia potrivita, putem apela la autori.

Stefan, pe cand poti pregati cateva sample-uri?

In legatura cu sponsorii, avem unul sigur: AstroShop (banner: http://www.astronomy.ro/img/banner_astroshop_240x120.jpg).
De asemenea Telescop Expert s-a aratat interesat sa ajute. Mai trebuiesc definitivate cateva formalitati.

Inca ceva: pana acum s-au aratat interesati sa participe la observatii doar 6 membrii. Chiar nu se mai ofera nimeni? Doru, Tavi, Catalin(i) - voi nimic?

Stanescu Octavian
11 Ian 2009 11:25


Sa particip la observatii pentru public da , dar nu pe strada. Voi fi poate cu un instrument in curtea Observatorului din Timisoara si apoi vom anunta o intalnire pe dealul de la Silagiu(30min de oras cu masina) unde vreau sa arat celor interesati obiecte Deep sky,poate si cometa noua prin telescopul de 380mm, adica lumea sa vada intradevar ceva impresionant , de pe strazile orasului vor vedea doar Luna si doua trei roiuri palide. Pot sa ma inscriu pe lista dar cu cele aratate mai sus.

Doru Dragan
11 Ian 2009 12:50


Pe unde-i Tavi, cam pe-acolo-s si eu :D In fiecare an am organizat intalniri impreuna cu cei de la Observatorul Astronomic. E un cadru cat de cat organizat si oficial. In rest, probabil ca o sa facem iesiri in afara orasului pe dealul Silagiului, la iesirea din satul Giroc, la Parta sau la Albina (depinde de directia de observatie care ne intereseaza). Toate astea o sa se-ntample prin aprilie-mai-iunie.

stefan
11 Ian 2009 12:54


dap, si eu mi-as stabili un program pentru ocazia asta...
sa ma documentez putin si sa imi fac o tematica pentru fiecare din zile
daca cineva din bucuresti ar vrea sa mai participe la &#8221;miscare&#8221;, poate sa fim mai multi, cum s-ar zice sa ne unim fortele! :twisted: 
Pace & cer senin!

admin
11 Ian 2009 19:37


Lista actualizata: 
7)Tavi, Timisoara, T 380mm
8)Doru, Timisoara, T 380mm

Inca odata, pentru cei care nu au urmarit acest subiect de la inceput, scopul acestei discutii este de a ne organiza in perioada 2 - 5 aprilie, in ideea de a participa la observatii astronomice publice, dedicate evenimentului "100 ore de astronomie", organizat in cadrul IYA2009.

Cine se mai anunta?

stefan
11 Ian 2009 21:26


am primit un PM, 
da, as vrea sa ma ocup de afisul pentru evenimentul cu pricina, doar ca deocamdata sunt foarte aglomerat cu timpul, e perioada de presesiune, si la noi la arhitectura acum e cel mai ocupat.
cand am sa pot am sa postez niste variante
daca mai este cineva dispus sa faca treaba asta, cu atat mai bine, concurenta sporeste calitatea.
timp consider ca este inca suficient, depinde de cat de repede vrem sa scoatem acest afis la vedere. sa-l execut nu dureaza mult, dureaza mai mult faza de concepere.
multa bafta&cer senin

dragos.n
12 Ian 2009 01:06


Am vazut printre fotografiile lui Octavian Stanescu una numita ""Omul si Galaxia". Mi se pare foarte buna pentru un fundal al unui afis. Eventual peste sa fie suprapuse alte cateva, cum ar fi Saturnul lui Hans si componente din fotografiile de la eclipse ale lui Cristi Paduraru.

stefan
12 Ian 2009 22:28


Pana acum lucrurile par sa stea bine, ne-am strans o mana de oameni, si cred ca o sa se mai adune.
Mai trebuie cer senin, aici nu prea putem lucra...

Mai sunt 81 de zile, si eu abea astept, sper doar sa pot face totul asa cum imi imaginez, si sa iasa bine

admin
18 Ian 2009 23:59


Am dat afisul la facut la un grafician. Vom folosi una sau mai multe imagini, din urmatoarea selectie:

- http://www.astronomy.ro/album/displayimage-19-3.html
- http://www.astronomy.ro/album/displayimage-20-2.html
- http://www.astronomy.ro/album/displayimage-20-9.html
- http://www.astronomy.ro/album/displayimage-18-3.html
- http://www.astronomy.ro/album/displayimage-32-4.html

Deci, Stefan deocamdata nu mai este nevoie sa te deranjezi.

Forever_Man
23 Ian 2009 23:42


Cei din Iasi, ce ati zice sa ne strangem toti care aveti telescoape (cat si ceilalti) la un loc, cu ocazia "100 ore de astronomie". Vazand atatea telescoape la un loc, sper sa se stranga mai multi oameni. De altfel, ar fi si mai frumos sa fim toti adunati. Unii arata spre un obiect, altii spre altul.

admin
25 Ian 2009 18:15


Iata si afisul evenimentului 100 Ore de Astronomie (vezi atasat mai jos). Ce parere aveti?

De asemenea la adresa http://www.astronomy.ro/100-ore-de-astronomie_379.html gasiti afisul in mai multe formate si alte detalii despre eveniment.

Haideti sa ne strangem cel putin 15 membrii din forum si sa avem ca tinta sa atragem cel putin 10 persoane per organizator.

oaciu
05 Feb 2009 11:50


Eu sunt cel mai amator dintre astronomii amatori dar Luna/Jupiter/Saturn ma descurc sa arat.
Luca Aurel
Telescop: Newtonian 114mm F/8

admin
07 Feb 2009 12:54


Iata lista actualizata:
9)Luca Aurel, Stefanesti, Arges, Newtonian 114mm F/8

In circa 3-4 saptamani vom incepe distribuirea posterelor, persoanelor participante.

Se mai anunta cineva?

Mircea Pteancu
07 Feb 2009 22:20


Vad cu placere ca ati avansat mult la ''100hoursofastronomy'',felicitari tuturor.Inteleg din mesajele de la alte categorii ca vom beneficia de participarea unor vedete precum Saturn si cometa Lulin.Dar vedeta principala se pare ca va fi spiritul de echipa care face turnee atat de rare,prea rare,pe meleagurile noastre.Mircea

Mosu'
13 Feb 2009 12:16

Descopera SINGUR Universul!
Tare.... bun slogan si felicitari bloggerilor @stronomy pentru gasirea interpretarii. Chiar e o realitate de care ne lovim si trebuie sa dovedim prin implicare in proiectul 100 de ore ca, macar pentru noi, nu e chiar asa, nici macar in criza...
De la Craiova va pot spune ca vom avea actiuni cu public, folosind solarscopul personal si un telescop newtonian 114/900;tinta sunt in special elevii si ceva parinti si cadre didactice , speram sa atragem si jandarmi si politisti precum si media. Intr-o saptamana va fi gata si programul, daca exista oferte de sprijin dati pm.

admin
14 Feb 2009 18:21


Iata si lista finala pentru activitatea initiata de astronomy.ro:

10)Mosu', Craiova, telescop 114/900

Nu este un numar mare, insa suma finala e frumusica. Daca vom reusi in medie sa strangem 10 curiosi per gazda-observator, atunci vom putea spune ca la initiativa "100 ore de astronomie", in perioada 2-5 aprilie din partea siteului nostru circa 100 persoane au participat la observatii astronomice.

Pentru a documenta acest lucru, am sa trimit organizatorilor un model de tabela Excel. Pe acestia am sa ii rog sa completeze tabela pe perioada observatiilor. Datele vor fi centralizate si trimise secretariatului 100HA si IYA2009. Deoarece initiativa noastra este independenta de organizarea locala a AIA2009, nu vom trece aceste date prin nodul romanesc. Din pacate nu avem niciun suport din partea lor. Si poate ca este mai bine asa.

De asemenea, organizatorii vor fi contactati in urmatoarele zile pentru a stabili adresa la care se pot trimite afisele pentru populariza evenimentul (vezi mai sus).

Am scris anterior ca lista organizatorilor este finala. Cu o oarecare flexibilitate, putem extinde aceasta lista.

admin
21 Feb 2009 18:03


Pe cei care s-au inscris in lista "100 Ore de Astronomie" si inca nu mi-au trimis adresa de livrare a afiselor evenimentului, ii rog sa isi verifice emailul si sa ma contacteze cat se poate de repede.

Mircea Pteancu
22 Feb 2009 13:33


admin

ar fi posibil ca inca  trei organizatii de astronomi amatori si un amator individual sa se alature actiunii ''100hours''.Putem sa le lasam o cale de acces ,te rog ?Mircea

Forever_Man
22 Feb 2009 17:06


Cum mediatizati evenimentul la voi in oras ?

admin
23 Feb 2009 00:12


admin

ar fi posibil ca inca  trei organizatii de astronomi amatori si un amator individual sa se alature actiunii ''100hours''.Putem sa le lasam o cale de acces ,te rog ?Mircea

Da, sigur. Despre cine este vorba? Trimite-mi te rog pe email toate de detaliile (nume, email, locatie, etc).

Laurentiu
23 Feb 2009 12:15

Timisoara
In contextul celor spuse mai sus de Mircea, rog admin-ul sa completeze lista participantilor de la Timisoara la programul celor 100 de ore de astronomie cu un grup organizat: Astroclubul ANTARES  - din care fac si eu parte ( http://antares.darksky.ro/ ).

De fapt, cu ocazia AIA 2009, la Timisoara se vor desfasura o intreaga serie de evenimente care depaseste mult ca durata si amploare programul 100 de ore de astronomie. 

Promotorii acestor activitati sunt Observatorul Astronomic din Timisoara apartinand filialei locale a Academiei Romane, Universitatea de Vest si astrocluburile ALTAIR si ANTARES.

Aceasta serie de evenimente va debuta in data de 28 februarie 2009 cu deschiderea oficiala a AIA la Timisoara.

In cursul acestei zile va voi trimite si doua documente cuprinzand afisul de deschidere a AIA 2009 precum si Planul de Activitate al AIA la Timisoara.

Laurentiu
23 Feb 2009 21:03


Atasat veti gasi:

1. Afisul cuprinzand anuntul de deschidere AIA in Timisoara

2. Planul de activitate AIA 2009  in Timisoara.

admin
24 Feb 2009 00:21


Laurentiu, am sa includ si Astroclubul ANTARES in lista pe care o vom comunica celor de la 100HA. 

Pentru a documenta evenimentul, folositi acelasi template pe care ti l-am trimis pe email.

Mircea Pteancu
24 Feb 2009 09:27


Asociatia Astronomica ''Sirius'' din Vaslui ,reprezentata de dl.  profesor Ioan Adam doreste sa participe la ''100hrs''.Revin cand am detalii despre restul.Mircea[list=][/list]

Doru Dragan
24 Feb 2009 15:53


Ciudat :? Mircea Pteancu intermediaza pentru Asociatia Astronomica ''Sirius'' din Vaslui :roll: Are dl. profesor Ioan Adam dificultati in accesarea internetului :shock: Sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa fac un proces de intentie dar am observat ca exista inca destul de multi astronomi amatori care au reticenta la a se inscrie pe acest forum. Mie unul mi-este clar ca la momentul asta forumul astronomy.ro este cea mai buna platforma de comunicare intre astronomii amatori de limba romana (includ aici si cativa amatori din Respublica Moldova :)). Si totusi unii se incapataneaza sa stea deoparte sau sa participe la actiuni paralele. Pana cand apare un eveniment cu adevarat important. Atunci incep "sa dea din coada" :) Poate gresesc (ca deobicei :()

Mosu'
24 Feb 2009 21:50

inscriere in forum
Dl. Dragan, situatia e, ca de obicei si la case mai mari, proasta gestiune a timpului si eventual opinia ca pe chat se iroseste timpul. Dar prezumtia de nevinovatie ne indeamna sa nu facem presupuneri mai gresite decat eventualitatea problemelor cu netul....
Personal am recomandat forumul dar n-am stat sa verific daca mi-au fost urmate recomandarile.

admin
03 Mar 2009 14:58


Afisele pentru popularizarea evenimentului "100 Ore de Astronomie" au fost puse ieri pe posta. Ar trebui sa le primiti in urmatoarele zile. Va rog confirmati aici, PM sau pe email.

Din pacate bill22 nu va primi nici un poster deoarece nu a confirmat nici pana acum adresa de livrare. Posterele pe care initial le-am planificat pentru acesta au fost redistribuite la ceilalti membrii.

Pe langa participanti, pentru a raspandi zvonul, vor primi afise si sponsorii evenimentului cat si institutii precum Observatorul Astronomic al Academiei Romane.

In rest, ramane cum am stabilit.

dragos.n
05 Mar 2009 15:08


Confirmare primire afise.

Multumesc.

Doru Dragan
05 Mar 2009 18:40


Confirm si eu :)

admin
05 Mar 2009 23:15


Merci de confirmare!

Au ajuns si la Observatorul din Cluj-Napoca. 
De asemenea le-a primit si Mosu', la Craiova. 

Sper sa nu fie prea mototolite :?

Stanescu Octavian
05 Mar 2009 23:59


Da, au ajuns si la mine :)

stefan
06 Mar 2009 20:12


Si eu am primit afisele.
De saptamana viitoare ma apuc sa injgheb de un mic plan, si ceva documentatie.

Forever_Man
09 Mar 2009 18:08


Le-am luat azi de la posta.

Mircea Pteancu
09 Mar 2009 19:19


Confirm primirea afiselor la Arad,au sosit aproape simultan cu telescopul Maksutov-Cassegrain.Multumesc pentru ambele.Stima,Mircea

oaciu
09 Mar 2009 23:08


Primit afise. Multumesc pentru ajutor.

admin
09 Mar 2009 23:29


Bun, deci toata lumea a primit afisele, mai putin Laurentiu. Sa speram ca ajung si la el, mai ales ca lui i-am trimis ceva mai multe afise, datorita participarii astroclubului Antares.

Acum ca aveti tot ce trebuie, mai trebuie doar sa va faceti un plan pentru sesiunea pe care urmeaza sa o gazduiti si sa popularizati evenimentul.

Fireste, sa nu uitam de documentare si imagini de la fata locului.

Laurentiu
15 Mar 2009 18:26


Salut,

Am primit si eu afisele - acum ceva vreme. Nu am confirmat primirea intrucat pana vineri (13 martie) inclusiv am fost internat in spital (nici acum nu sunt complet refacut, dupa doua saptamani de febra si perfuzii, dar sper sa imi revin cat de repede   8) ).

Laurentiu
15 Mar 2009 19:36


Iarasi cu intarziere, pe site-ul Astroclubului ANTARES un link cu imagini de la deschiderea AIA la Timisoara, 28.02.2009:

http://antares.darksky.ro/galerie/galerie_aia_2009_banat_deschidere.html

stefan
17 Mar 2009 18:41


Am lipit zilele trecute o parte din afise, dar se pare ca la mine in scoala nu au fost tolerate, azi unu din ele era rupt. O sa fac xeroxuri pe A4, si lipesc in mai multe locuri. Oricum, am vazut ca au succes, deja cineva m-a cautat sa ma intrebe daca poate sa vina si el cu instrumentul. Deja incep sa imi pun problema discutiei de la inceputul topicului, in legatura cu taxa de 2 milioane. Probabil ca aceasta taxa e pentru manifestari organizate in spatiul public. Sper sa nu fie cazul sa platesc. Da daca tiganii au reusit sa blocheze o strada cu o nunta, atunci de ce nu as putea si eu sa fac observatii cu publicul intr-un parc? 
Ramane de vazut.
Alte vesti bune, mi-am procurat un nou instrument, un dob 200/1200, pot zice ca am trecut la grupa mijlocie.
Acum pot numai sa sper ca o sa fie si vreme buna, mai ales ca in bucuresti in ultima vreme a fost numai vreme urata!
Numai bine&cer senin!

alexconu
17 Mar 2009 19:36


Taxa nu e de 200 lei; e mult mai mica. Anul trecut era 7 lei. Fara autorizatia de la primarie nu prea merge treaba in Bucuresti. Daca vrei s aincerci, treaba ta. Dar ar cam fi cazul sa ne invatam sa facem legal manifestarile astea cu publicul. Trebuie putin alergat prin cladirea primariei, dar se rezolva.

Forever_Man
17 Mar 2009 19:42


Am incercat cu o cerere la primarie sa obtinem stingerea luminilor in zona centrala, dar nu s-a aprobat. Daca o sa facem intr-o zona cu mai putine lumini, credeti ca or sa vina oamenii doar pe baza afiselor ? Sau e mai sigur in zona centrala, unde sunt oricum oameni ?

Am discutat cu domnul Gales (profesorul de astronomie de la Cuza), sa tina si dumnealui niste prezentari la planetariu tot in cadrul 100 ore de astronomie. A fost de acord, dar si aici e aceeasi problema. Cum strang oameni pentru planetariu ?

alexconu
17 Mar 2009 19:53


Faci actiunea in zona cu cel mai mare trafic de persoane. Nu te intereseaza prea tare luminile. Intr-o actiune de popularizare nu insisti niciodata pe obiecte care tie ca astronom amator ti se par fascinante dar pentru trecator nu-s mai mult decat pete cetoase. Luna atrage atentia oricui; poate nu e cea mai interesanta pentru noi, dar oricine va fi entuziasmat de gaurile din cascavalul cel gri. Le spui povesti atragatoare, like cat faci cu masina pana la Luna. 
La o actiune de popularizare trebuie sa faci PR pentru astronomie si trebuie sa stii cum sa te legi de nimicuri neinteresante pentru tine, dar fascinante pentru public. Bafta!

stefan
18 Mar 2009 15:34


Pentru a aduna oamenii, nu e asa de greu.
Eu nu ma bazez pe curiosii care o sa se opreasca pe drum, ci pe cei pe cate ii chem, sper doar sa am noroc de vreme buna, altfel va fi degeaba, desi, probabil ca o sa-mi fac ceva materiale sumare sa le prezint, dar se pierde partea frumoasa.
Daca puteti sa imi spuneti mai mult despre taxa, astept. Desi nu cred ca as avea probleme, daca este doar 7 lei taxa, e accesibila, si poate ar merita efortul.
numai bine&cer senin!

cassiopeialt
20 Mar 2009 17:57


Salutare! Sunt Lukacs Tiberiu profesor de matematica la o scoala generala din Petrila jud Hunedoara. As dori sa fac parte din program. Sunt elevi la scoala care sunt interesati si vor veni cu parintii in apropierea scolii pe un teren de fotbal din apropiere. Am un telescop newtonian skywatcher 150/750 cu diferite oculare.

admin
23 Mar 2009 10:23


Salutare! Sunt Lukacs Tiberiu profesor de matematica la o scoala generala din Petrila jud Hunedoara. As dori sa fac parte din program. Sunt elevi la scoala care sunt interesati si vor veni cu parintii in apropierea scolii pe un teren de fotbal din apropiere. Am un telescop newtonian skywatcher 150/750 cu diferite oculare.

V-am inclus pe lista participantilor. Va rog sa va verificati emailul pentru mai multe detalii. 

Iata din nou lista actualizata a participantilor la evenimentul "100 Ore de Astronomie", in urma initiativei www.astronomy.ro :
11)Astroclubul ANTARES, Timisoara
12)Profesor Ioan Adam, Asociatia Astronomica Sirius, Vaslui
13)Profesor Lukacs Tiberiu, scoala generala Petrila, skywatcher 150/750

stefan
23 Mar 2009 13:46



V-am inclus pe lista participantilor. Va rog sa va verificati emailul pentru mai multe detalii. 

Iata din nou lista actualizata a participantilor la evenimentul "100 Ore de Astronomie", in urma initiativei www.astronomy.ro : 
11)Astroclubul ANTARES, Timisoara 
12)Profesor Ioan Adam, Asociatia Astronomica Sirius, Vaslui 
13)Profesor Lukacs Tiberiu, scoala generala Petrila, skywatcher 150/750

Am achizitionat de curand un dobson 200/1200, deci voi avea doua instrumente, in caz ca nu fac fata fluxului de cetateni curiosi :shock: 
O sa am si ajutoare, in caz ca nu are cine sa le manuiasca.

Forever_Man
23 Mar 2009 19:08


Am primit raspuns de la un site, si au spus ca anuntul evenimentului va fi difuzat si in autobuze prin sistemul de publicitate mobila. :D Sper sa avem suficiente telescoape. Haideti cei care mai sunteti prin Iasi cu telescoape, veniti si voi, macar intr-una dintre cele 4 nopti.

Valentin Grigore
24 Mar 2009 05:00


Domnule profesor Lukacs Tiberiu, va invit sa va inregistrati cu activitatea pe care o organizati si pe siteul oficial in limba romana al proiectului 100 de Ore de Astronomie pentru a putea sa va promovam activitatea. 
www.100deoredeastronomie.sarm.ro
formularul de raport il gasiti la adresa
http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro/formular.php
Daca o faceti pana maine dupa pranz (este nevoie sa stim denumirea scolii/institutiei) va pot include chiar si pe afisul pe care il vom tipari si va putem trimite cateva exemplare.

Este valabil pentru toate organizatiile/institutiile care organizeaza evenimente in perioada 2-5 aprilie.
De asemenea, pe site se pot inscrie si observatorii individuali sau grupurile, este un mijloc prin care putem face publica informatia. 
Vom prezenta programul si pe toti cei care organizeaza evenimente si in cadrul conferintei de presa de luni 30 martie de la Bucuresti.

Valentin Grigore

admin
24 Mar 2009 09:41


Valentin, cu d-l Lukacs Tiberiu corespondam de cateva zile pe email. 
I-am comunicat despre ce este vorba si cum sa abordeze evenimentul "100 Ore de Astronomie". De asemenea, pentru a populariza evenimentul in scoala si orasul dansului, am organizat pentru a-i trimite si cateva afise.

Evenimentul dansului este inregistrat pe pagina oficiala a 100HA (
http://www.100hoursofastronomy.org/component/eventlist/details/1143-sa-ne-cunoastem-locul-in-univers?cid=1%3Atelescope-viewing ) unde de altfel s-au inregistrat din timp si alti participanti de pe astronomy.ro.

Valentin Grigore
24 Mar 2009 13:43


Valentin, cu d-l Lukacs Tiberiu corespondam de cateva zile pe email. 
I-am comunicat despre ce este vorba si cum sa abordeze evenimentul "100 Ore de Astronomie". De asemenea, pentru a populariza evenimentul in scoala si orasul dansului, am organizat pentru a-i trimite si cateva afise.

Evenimentul dansului este inregistrat pe pagina oficiala a 100HA (
http://www.100hoursofastronomy.org/component/eventlist/details/1143-sa-ne-cunoastem-locul-in-univers?cid=1%3Atelescope-viewing ) unde de altfel s-au inregistrat din timp si alti participanti de pe astronomy.ro.

Este meritul organizarii pe care o aveti. Foarte bine. Este exact ceea ce trebuie. Cu atat mai mult este valabila invitatia adresata de a trimite programul activitatilor si prin intermediul formularului de la adresa
http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro/formular.php
pentru a putea promova evenimentul atat pe siteul oficial in limba romana, cat si la conferinta de presa.
Invitatie valabila tuturor celor care organizeaza evenimente in tara.

admin
24 Mar 2009 16:42


Pentru a da curs invitatiei lansate de Valentin, rog membrii forumului care vor participa la "100 Ore de Astronomie" sa imi trimita pe email (folosind sau nu template-ul trimis) detaliile despre sesiunile de observatii planificate.
Eu sau Mircea le vom centraliza si incarca pe siteul SARM.

Merci!

stefan
24 Mar 2009 17:47


:)

Valentin Grigore
24 Mar 2009 19:08


Pentru a da curs invitatiei lansate de Valentin, rog membrii forumului care vor participa la "100 Ore de Astronomie" sa imi trimita pe email (folosind sau nu template-ul trimis) detaliile despre sesiunile de observatii planificate.
Eu sau Mircea le vom centraliza si incarca pe siteul SARM.

O solutie buna.
Este foarte important sa se indice ziua, ora si locul de desfasurare a tuturor evenimentelor, pentru informarea publicului.
Astept si logoul forumului, pentru a-l pune pe afis si pe site.

Valentin

admin
26 Mar 2009 00:29


Evenimentul a fost inregistrat, iar logoul a fost trimis pe email.

Doru Dragan
26 Mar 2009 08:27


Uraaaaa!!!!! :) Traiasca Pacea si Pretinia Intre Boboare :D

stefan
26 Mar 2009 12:14


La mine la &#8221;paranghelia stelara&#8221; (star party) cred ca o sa fie buluc, sper sa fac fata, si sa nu ma fac de ras...
Asta pentru ca am pus afise in locuri cheie. Ieri am fost in liceul Lazar, si directoarea m-a primit cordial, nici macar nu a trebui sa lipesc eu afisele, a trimis copii. Tot ieri, am primit doua mass-uri pe yahoo messenger de la doi prieteni cu evenimentul meu promovat pe metropotam.ro. Deci nu cred ca o sa fie lipsa de clienti.

Daca ma intreaba cineva de distante pana la nustiuce corp ceresc, as putea zice orice :D, dar nu e cel mai frumos lucru pe care-l pot face...poate se ambitioneaza omu si cauta acasa, si a doua zi vine si-mi da o cheie pe lentila de la telescop :D .In scopul asta o sa ma inarmez bine cu cunostiinte macar pentru obiectele pe care o sa le arat oamenilor. Desi, din experienta mea, lumea se uita, si nu prea intreaba, doar asculta ce mai povestesc eu.

Pot spune ca lucrurile merg bine, si...da, &#8221;pace intre boboare!&#8221;
Mai astept niste materiale de la cei de l-a SARM, care s-au oferit sa ma sustina. Am sa fac rost si de un tricou, pentru a avea un aer mai &#8221;oficial&#8221;.

Mai ramane problema cerului, si cu ocazia asta rog toti americanii nativi sa nu faca nici un dans al ploii pe teritoriul tarii, cu atat mai putin in bucuresti. Mai mult de atat nu pot face, dar la ora respectiva o sa ma aflu la locul faptei, sa trimit oamenii acasa, si sa le spun ca natura nu e de partea noastra in seara respectiva, poate maine :D 

Multa bafta si celorlalti participanti!

admin
01 Apr 2009 08:48


Pentru participantii la evenimentul "100 Ore de Astronomie", din partea astronomy.ro, nu uitati sa documentati evenimentul, folosind template-ul trimis. Informatiile vor fi centralizate si trimise oficialilor de la 100hoursofastronomy.org.

De asemenea, imagini de la evenimentele organizate pot fi incarcate in albumul dedicat: http://www.astronomy.ro/album/thumbnails-64.html

In cursul zilei veti primi pe email detalii pentru utilizarea blogului, in cazul in care doriti sa descrieti in detaliu evenimentul organizat.

In rest sper sa fie totul OK. 

Cer senin!

Myhneas
01 Apr 2009 21:18


buna seara
am o intrebare: care vor fi locatiile de unde se va observa cerul de maine incepand, in Timisoara?

Va multumesc

Forever_Man
01 Apr 2009 21:34


http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro/cauta.php

Laurentiu
01 Apr 2009 21:53


La Timisoara evenimentul 100 de ore de astronomie se va desfasura la Observatorul Astronomic in 3 si 4 aprilie, incepand cu ora 19.

Atasat veti gasi afisul evenimentului.

Mosu'
02 Apr 2009 06:13

100 de ore au inceput...
... cu 100 de ore de ploaie mai degraba! La Craiova e o vreme de imi vine sa plang, traiesc cu impresia ca legile lui Murphy nu sunt exceptii ci principii fundamentale! 
Si ca tacamul sa fie complet, prin reducere la absurd, prognoza meteo a anm bineinteles ca de aceasta data va fi corecta macar pentru regiunea Olteniei!
am planuri de rezerva dar participarea se va reduce cantitativ spre deosebire de precipitatii!
Sa speram, ca hindusii, in cer senin si tot ca ei, ma rog la Soare, macar de ziua lui sa apara!
Pentru moderator sau admin, comentariile si rapoartele zilnice nu ar fi bine sa apara nu numai pe blog, ci si pe un topic separat aici? Nu ca ar fi nevoie dar poate ar fi mai eficient in cazul in care nu dorim sa scriem poezii, ci doar proza SF! 
La ora asta sper ca veti manifesta oarece intelegere.....

admin
02 Apr 2009 08:49

Re: 100 de ore au inceput...

Pentru moderator sau admin, comentariile si rapoartele zilnice nu ar fi bine sa apara nu numai pe blog, ci si pe un topic separat aici? 
Absolut! Ideea este foarte buna.
Fiecare organizator de sesiune poate deschide un topic in categoria IYA2009, pe care sa il actualizeze zilnic cu detalii, imagini, feedback, etc.

Pentru a avea o privire de ansamblu despre cine si ce scrie propun ca fiecare topic sa aiba titlul dupa cum urmeaza:
"100HA in <localitate> - Organizator <utilizator>"

Exemplu: "100HA in Craiova - Organizator Mosu'"

Pentru a nu amesteca aceste topicuri cu celelalte discutii de la "Teorie", in urmatoarele ore vom avea o sectiune a ultimelor discutii IYA2009, in coloana din dreapta a forumului. 
Vom pastra aceasta sectiune-sumar pe parcursul intregului an.

Erwin
02 Apr 2009 08:52


nici la Timișoara vremea nu-i prea grozavă, e cer variabil, mai mult noros, aseara s-a înseninat puțin, dar hai să nu anticipăm, că n-aduce anul ce aduce ceasul! :) Iar prognoza meteo poate fi răsturnată de un fluturaș ce zboară în Noua Zeelandă! :)

Blakut
02 Apr 2009 15:38


Asociatia Astronomica Urania organizeaza si ea sesiuni de observatii pentru evenimentul 100 de ore de astronomie, mai multe detalii aici:

http://www.urania.ro/view_news.php?id=32

http://www.astronomie.ro/

In serile de 2 si 3 aprilie, puteti veni la observator pentru observatii. 

In zilele de 4 si de 5 aprilie ne gasiti acolo tot timpul.

auriga
03 Apr 2009 17:29


Si la Cluj Napoca, astroclubul local Borealis organizeaza in pta Mihai Viteazul joi-vineri 16.30-23.00 si  sambata-duminica 12.00-23.00 "100 de ore de astronomie".
 Joi a trecut bine, am avut peste 100 de vizitatori, s-a observat Luna, Saturn si cateva deepsky-uri luminoase, prin binocluri, refractoare mici si un newtonian 150mm pe eq-3-2 motorizat, care a fost folosit  si la proiectie cu Saturn "live" pe ecran.

oaciu
03 Apr 2009 21:36


Vineri, 10 oameni extrem de entuziasti au privit pentru prima oara prin telescop (Luna si Saturn). Nu-i mult, dar entuziasmul lor a compensat.
Si maine e o zi pentru o noua prezentare.

oaciu
04 Apr 2009 22:01


Sambata, inca 12 persoane au participat la prezentare. 
Ca o surpriza, adolescentii au fost greu de impresionat, in timp ce oamenii mai in varsta nu mai plecau de langa telescop. Parca nu se indurau sa plece. 
Am facut si fotografii dar mi-e greu sa le incarc cand sunt deja alte imagini cu zeci de persoane in centrul oraselor. Noi am fost mai putini.
Eu am fost singurel si nu foarte priceput, asa ca nu ma judecati prea tare.
Multumesc tuturor ca m-ati ajutat sa-mi fac curaj  :D

Laurentiu
04 Apr 2009 22:16


Fii serios. Arata pozele !

Efortul tau e cu atat mai valoros cu cat NU ai avut ajutor de nicaieri si ai incercat sa arati frumusetile cerului unui numar mic de oameni (popularizarea e mai greu de facut asa decat daca ai "la indemana" o masa mare de oameni - dintre acestia se gasesc, oricum, macar cativa care sa fie curiosi; daca-s putini, nu prea ai de unde alege).

stefan
05 Apr 2009 00:14


In parcul Izvor lucrurile au evoluat exponential...in bine!
In orima seara am plecat cu coada intre picioare. Era prima data cand am scos dobsonul de 8&#8221;, si mi-a luat ceva pana sa il stapanesc cum trebuie, iar refractorul a fost aproape inutil pentru ca mi s-a asezat repede roua pe el. Nici cerul nu a fost foarte prietenos :) . Cu toate astea, am avut 10 curiosi care au vazut luna, si saturn, si cateva stele. 
Vineri seara, pe un cer impecabil, atat cat se poate in Bucuresti, am scos doar refractorul de 90mm, si pot spune ca am fost multumit, am avut aproape 50 de oameni. 
Asta seara, sambata, a fost fabulos. Natura de partea mea, si pot spune ca am avut aproape 200 de vizitatori. A venit un grup foarte mare de elevi de la un liceu, cat si uni din curiosii din zilele precedente la care le-am promis ca o sa scot telescopul de 8&#8221;, si vroiau sa vada lucrurile mai in clar. A fost nevoie de organizare, s-au facut cozi, si rasuflu usurat ca nu am avut probleme cu politia, pentru ca nu am reusit sa-mi fac rost de autorizatie, iar atata lume atragea prea mult atentia ca sa trec neobservat. Nu stiu cat de incantati au fost copii, poate cel mai mult le-a placut luna, dar imi pare rau ca nu am putut sa fac treburile mai bine, pentru ca eram coplesit de cata frunza si iarba cati erau, si nu am putut sa controlez in mod constrant ce se vedea prin ambele telescoape, eu unu, ele doua. Cu refractorul am prezentat luna, iar cu dobul, Saturn. 
Maine am sa fiu si de la ora 3 tot in parcul Izvor, pentru observatii solare.
Probabil ca maine voi avea mai putini clienti, poate toti cei care au tot amanat sa vina, si abea la sfarsit s-au urnit din case.
Oricum, sunt foaret incantat de cum au decurs lucrurile, si sper ca si maine sa iasa bine.  
Am sa pun si fotografii.
Sper ca si in alte parti a decurs tot la fel de bine.

Forever_Man
05 Apr 2009 00:19


oaciu, de exemplu, aici in Iasi au fost atatia oameni pentru ca este orasul mare. Pune si tu pozele tale.

oaciu
05 Apr 2009 08:42


O poza facuta sambata, cand au inceput sa se stranga primii curiosi. Eu sunt cel chel, iar pustiul cu fes verde e al meu :-)

Doru Dragan
05 Apr 2009 09:44


Respectand proportiile, in cele mai multe localitati de marimea Stefanesti (Arges) nu exista nici un telescop iar in unele o fi existand dar nu a fost folosit. Felicitari si poate "agati" inca un astronom amator cu ocazia asta. 
Stefane, singuratatea nu e buna :( Mai ia si tu cu tine un prieten (o prietena) ca sa te descurci mai usor.

admin
05 Apr 2009 22:34


Felicitari tuturor pentru evenimentele organizate si rezultatele atinse! 

In zilele urmatoare asteptam in continuare feedbackul vostru pe email (template-ul cu sumarul discutat), in albumul foto (imagini de la evenimente) si pe forum si blog.

Deja au inceput sa vina emailuri cu template-ul completat. Cand le vom avea pe toate vom face public rezultatele per ansamblu de la evenimentele organizate de membrii forumului nostru.

Cu albumul foto ( http://www.astronomy.ro/album/ ) daca sunt probleme sau intrebari va rog sa ma anuntati.

Blakut
06 Apr 2009 10:56

100 de ore de astronomie Asociatia Astronomica Urania
Asociatia Astronomica Urania:

Prezentari si observatii la Palatul National al Copiilor, in Observatorul PNC, in sediul Asociatiei, in Parcul Tineretului si la Targul Educatiei de la Facultatea de Drept: 

http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0263_246.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0245_244.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0240_243.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0231_242.jpg

http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0227_241.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0222_237.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0222_225.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0220_240.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0219_236.jpg

http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0218_239.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0216_238.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0187_233.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0185_232.jpg

http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0171_231.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0144_230.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0137_229.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0134_228.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0128_227.jpg

http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0066_226.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0066_252.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0065_251.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0041_250.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0036_249.jpg

http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0015_248.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0013_247.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0214_235.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/blakut/DSC_0207_234.jpg

auriga
06 Apr 2009 16:35

Re: 100 de ore de astronomie Asociatia Astronomica Urania
Evenimentul de la Cluj a fost un real succes, s-a prezentat Soarele prin filtru solar + filtru solar continuum, Luna, Saturn, M42, M45, M44 prin instrumente de la lunete de 60mm pana la newton de 200m pe HEQ5.
Poze puteti urmari aici:
http://picasaweb.google.com/viorel.bidirel

stefan
17 Apr 2009 00:46


Am sa pun si eu fotografii si datele de la 100 de ore de astronomie din parcul Izvor car de curand, scuzati intarzierea.

Alex Gaina
18 Apr 2009 17:49

Anul International al Astronomiei
Vreau sa-l felicit pe Mircea Pteancu pentru ideea foarte buna și pe ceilalti participanti ai forului pentru sustinerea proiectului 100 de ore de astronomie. Din nefericire nu pot sa ma laud cu o participare prompta la acest proiect, dar va rog sa ma credeti,  ca fac acest lucru de mai mult timp, fie si cu mijloace mai modeste. De,... Nu suntem inca in CE.
Dar, daca veni vorba despre UE, atunci:

 ziarul moldovenesc PULS ne sperie, intr-un articol din 17 aprilie, ca Unul dintre deputatii parlamentului european Gert Wilders, liderul Partidului libertatilor din Olanda,  intentioneaza sa initieze o campanie de excludere a Romaniei din UE. Din nefericire acest articol nu este postat pe site-ul
http://www.puls md
dar,  oricum,  nu cred ca a-ti fi reusit sa-l cititi. 

Este in rusa. 
parerea mea vizavi de acest articol este 
1) Romania nu trebuie sa incerce sa alege intre Europa si Basarabia. Evident, Europa
2) Munca,  mai multa munca in tara. Fala goala- traista usoara. Tiganaritul prin Europa nu este de bun augur. 
Mai multa munca de tipul aceleia pe care ati facut-o cu 100 de ore de astronomie. Si atunci nici un olandez nu va mai avea de spus nimic.

Succesul oricarei tari nu depinde de coloratura politica, nationala, etc... ci de PIB/capita.  Pot sa va conduca si comunistii, dar daca PIB/capita in Romania va fi mai mare decat cel din Olanda, atunci olandezul inchide gura. 

Dar pana atunci, a se vedea:

http://www.factmonster.com/countries.html
Mai departe selectati Romania si Olanda si comparati cifrele dela 

GDP/capita (Gross domestic product per capita) veti vedea, ca chiar daca Romania intrece Republica Moldova de vre-o 3.5  ori, din pacate tot de atatea ori ramane in urma Olandei. Iar Basarabia va fi Romaneasca,  atunci, probabil, cand PIB/capita romanesc va intrece PIB/capita al Rusiei. Din nefericire pentru moment situatia este inversa. Rusii intrec Romania la PIB/capita.... Altceva,  ca oaia parsiva este Basarabia si nu Romania. E adevarat, ca exista oi si mai parsive decat Basarabia, de exemplu Afganistanul, dar, sa ajungem tocmai pana acolo? 

Lenea - cucoana mare!

Mircea Pteancu
18 Apr 2009 20:19


Multumim domnului Alex Gaina pentru aprecieri,nu ne prea sperie deputatul acela olandez,dupa cum bine stim tara lui a legalizat utilizarea drogurilor si iata efectele incep sa apara :shock: .
Pe de alta parte ,nu incetez sa ma minunez de faptul ca o tara mica precum Olanda a jucat un rol atat de mare in dezvoltarea opticii,mai ales a telescopului.
Domnule Alex Gaina,am mai intrebat pe vremuri si pe forumul SARM,ca si aici ,nu am primit nici un raspuns.Inafara de Dvs. mai exista alti amatori de Astronomie in Moldova,sau astrocluburi,asociatii de amatori (nu-mi functioneaza tasta ''semnul intrebarii'').Stima,Mircea

stefan
21 Apr 2009 23:41

100 ore de astronomie parcul izvor
Cateva fotografii din parcul izvor
A se privi pozele in ordine inversa, nu am stiut ca daca le pun in ordine, o sa fie invers pe site :( 
Si ca sa fiu in asentiment cu un mesaj de mai zilele trecute, lenea e cucoana mare...

Alex Gaina
02 Mai 2009 19:07

Raspund D-lui Mircea Pteancu
Draga Mircea, s-ar putea să-mi fi dat o întrebare foarte binevenită. Într-adevăr, mă cam doare capul după ce primesc e-mail- urile de la

Topic reply notification. Ar fi bine să nu mi le mai trimiteți, mă gîndesc, căci eu știu foarte bine unde trebuie să le caut. Î-ti trimit adresa e-mail a D-lui Stefan Tiron
stefan.tiron@yahoo.com

precum și adresa D-lui Valeriu Canțer cu conținut, adică î-ți trimit o scrisoare întreagă, la care vă rog să reacționați. Mă gândeam să vă trimit mai de mult corespondențele D-lui Păpușoi, care necesită o examinare serioasă și atentă.


 Flag this messageRe: Fw: &#1057;&#1077;&#1085;&#1089;&#1072;&#1094;&#1080;&#1086;&#1085;&#1085;&#1086;&#1077; &#1086;&#1090;&#1082;&#1088;&#1099;&#1090;&#1080;&#1077;Sunday, December 28, 2008 9:04 AM
From: "Valeriu Canter" <kantser@lises.asm.md>Add sender to ContactsTo: "Gaina Alex" <alex_gaina@yahoo.com>Alex,
La multi ani!
Ce te-a ajuns si pe tine tipul.
Pe mine de vre-o 5-6 ani ma terorizeaza cu descoperirea lui epocala.
Cu bine,
Valeriu

Sunday, December 28, 2008, 4:23:45 PM, you wrote:

> Valera, de unde s-a luat schizofrenicul acesta?

> Dr.of Physics and Mathematics, Programmer
> Alexei B. Gaina
> 146/2 Deleanu str., MD-2071
> The Republic of Moldova
> Phone: (37322)512674; Fax: (37322)549155
> http://ro.wikipedia.org (Alex Gaina)
> http://ru.wikipedia.org (Aaeia, Aeaenae Ai?eniae?)

> --- On Sun, 12/28/08, popusoi leonid <popusoi@rambler.ru> wrote:
> From: popusoi leonid <popusoi@rambler.ru>
> Subject: &#1057;&#1077;&#1085;&#1089;&#1072;&#1094;&#1080;&#1086;&#1085;&#1085;&#1086;&#1077; &#1086;&#1090;&#1082;&#1088;&#1099;&#1090;&#1080;&#1077;
> To: duitsam@rambler.ru, bestkate@bk.ru, arlion@mail.ru,
> anti_gluck@mail.ru, afport@rambler.ru, Red_fire_on@mail.ru,
> Lenevgeb@mail.ru, KirichenkoAV@fio.ru, DRAGON-2@yandex.ru,
> KirichenkoAV@fio.ru, DRAGON-2@yandex.ru, Alex_Gaina@Yahoo.com,
> "&#1057;&#1077;&#1088;&#1075;&#1077;&#1081;" <far_for@mail.ru>, "physics" <www@physics.nad.ru>,
> "Moldtelecom" <office@moldtelecom.md>, "Jay Gallagher"
> <aj.gallagher@iop.org>, "Andrew Wray" <andrew.wray@iop.org>
> Date: Sunday, December 28, 2008, 4:49 AM

> --
> popusoi leonid.

> -&#1042;&#1072;&#1096;&#1077;&#1084;&#1091; &#1074;&#1085;&#1080;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;&#1102; &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1089;&#1090;&#1072;&#1074;&#1083;&#1077;&#1085; &#1088;&#1077;&#1082;&#1083;&#1072;&#1084;&#1085;&#1099;&#1081;
> &#1088;&#1086;&#1083;&#1080;&#1082; &#1075;&#1080;&#1076;&#1088;&#1086;&#1087;&#1086;&#1084;&#1087;&#1099;, &#1082;&#1086;&#1090;&#1086;&#1088;&#1072;&#1103; &#1088;&#1072;&#1073;&#1086;&#1090;&#1072;&#1077;&#1090; &#1073;&#1077;&#1079;
> &#1090;&#1086;&#1087;&#1083;&#1080;&#1074;&#1072; &#1080; &#1101;&#1083;&#1077;&#1082;&#1090;&#1088;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1072;- &#1091;&#1085;&#1080;&#1082;&#1072;&#1083;&#1100;&#1085;&#1086;&#1077;
> &#1080;&#1079;&#1086;&#1073;&#1088;&#1077;&#1090;&#1077;&#1085;&#1080;&#1077;! http://popusoileonid.ucoz.com/

> #
> &#1043;&#1083;&#1072;&#1074;&#1072; 1-&#1103;. &#1054;&#1090;&#1082;&#1088;&#1099;&#1090;&#1080;&#1077;, &#1076;&#1086;&#1087;&#1086;&#1083;&#1085;&#1103;&#1102;&#1097;&#1077;&#1077; &#1079;&#1072;&#1082;&#1086;&#1085;
> &#1050;&#1077;&#1087;&#1083;&#1077;&#1088;&#1072;

> #
> &#1043;&#1083;&#1072;&#1074;&#1072; 2-&#1072;&#1103;. &#1050;&#1077;&#1087;&#1083;&#1077;&#1088;, &#1090;&#1099; &#1085;&#1077; &#1087;&#1088;&#1072;&#1074;!

> #
> &#1043;&#1083;&#1072;&#1074;&#1072; 3-&#1103;&#1103;. &#1050;&#1072;&#1082; &#1076;&#1074;&#1080;&#1078;&#1077;&#1085;&#1080;&#1077; &#1047;&#1077;&#1084;&#1083;&#1080; &#1074;&#1083;&#1080;&#1103;&#1077;&#1090; &#1085;&#1072;
> &#1087;&#1086;&#1075;&#1086;&#1076;&#1091;, &#1087;&#1088;&#1080;&#1083;&#1080;&#1074;&#1099; &#1080; &#1086;&#1090;&#1083;&#1080;&#1074;&#1099;?

> #
> &#1043;&#1083;&#1072;&#1074;&#1072; 4-&#1072;&#1103;. &#1055;&#1086;&#1095;&#1077;&#1084;&#1091; &#1083;&#1102;&#1076;&#1080;, &#1088;&#1086;&#1076;&#1080;&#1074;&#1096;&#1080;&#1077;&#1089;&#1103; &#1074; &#1088;&#1072;&#1079;&#1085;&#1099;&#1077;
> &#1074;&#1088;&#1077;&#1084;&#1077;&#1085;&#1072; &#1075;&#1086;&#1076;&#1072;, &#1086;&#1090;&#1083;&#1080;&#1095;&#1072;&#1102;&#1090;&#1089;&#1103; &#1087;&#1086; &#1080;&#1093; &#1074;&#1085;&#1091;&#1090;&#1088;&#1077;&#1085;&#1085;&#1077;&#1081;
> &#1101;&#1085;&#1077;&#1088;&#1075;&#1077;&#1090;&#1080;&#1082;&#1077;?

> #
> &#1043;&#1083;&#1072;&#1074;&#1072; 5-&#1072;&#1103;. &#1053;&#1086;&#1074;&#1099;&#1081; &#1074;&#1080;&#1076; &#1076;&#1074;&#1080;&#1078;&#1077;&#1085;&#1080;&#1103; &#1087;&#1086;&#1079;&#1074;&#1086;&#1083;&#1080;&#1090;
> &#1087;&#1091;&#1090;&#1077;&#1096;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086;&#1074;&#1072;&#1090;&#1100; &#1085;&#1072; &#1082;&#1086;&#1089;&#1084;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1082;&#1080;&#1093; &#1072;&#1087;&#1087;&#1072;&#1088;&#1072;&#1090;&#1072;&#1093; 
> &#1086;&#1090; &#1086;&#1076;&#1085;&#1086;&#1081; &#1079;&#1074;&#1077;&#1079;&#1076;&#1099; &#1082; &#1076;&#1088;&#1091;&#1075;&#1086;&#1081;.

> #
> &#1043;&#1083;&#1072;&#1074;&#1072; 6-&#1072;&#1103;. &#1054;&#1090;&#1082;&#1088;&#1099;&#1090; &#1092;&#1080;&#1079;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1082;&#1080;&#1081; &#1092;&#1077;&#1085;&#1086;&#1084;&#1077;&#1085;,
> &#1076;&#1086;&#1082;&#1072;&#1079;&#1099;&#1074;&#1072;&#1102;&#1097;&#1080;&#1081;, &#1095;&#1090;&#1086; &#1041;&#1086;&#1075; &#1089;&#1086;&#1090;&#1074;&#1086;&#1088;&#1080;&#1083;
> &#1084;&#1080;&#1088;.http://popusoileonid.ucoz.com/


  



-- 
Best regards,
Valeriu                            mailto:kantser@lises.asm.md

Doru Dragan
03 Mai 2009 10:01


Din ce zice dl Gaina nu prea am inteles care e treaba cu miscarea de astronomi amatori din Respublica Moldova :( Pompa d-lui Leonid Papusoi insa e foarte tare :) 
http://popusoileonid.ucoz.com/
Pe bune :D Asta da energie verde!!!

octopus
03 Mai 2009 10:18


Da , dar debitul cam mic! :)