-----------------------------------
HoO_Germany
28 Dec 2008 14:27

Montura ecuatoriala - selfmade
De lung timp am un proiect unei monturi ecuatorieale, la care nu am putut lucra la ea. Am inceput acum 3 ani sa prelucrez primele piese, si asa am facut atunci axele complet gata cu rulmenti.

Acum 5 luni am inceput din nou sa prelucrez proiectul, si asa arata acuma.


http://www.astromaniacs.de/public_html/yabbfiles/Attachments/M3-Dekli-1.jpg
Axa DEC


http://www.astromaniacs.de/public_html/yabbfiles/Attachments/M3-Dekli-4.jpg
Axa DEC montata 


http://www.astromaniacs.de/public_html/yabbfiles/Attachments/M3-DecRAPoklbock-Einzeln.jpg
Axa DEC montata si Axa RA cu piesele de Polbock 


http://www.astromaniacs.de/public_html/yabbfiles/Attachments/M3-DecRA-fertig1.jpg
gata montat, arata asa


http://www.astromaniacs.de/public_html/yabbfiles/Attachments/M3-DecRA-fertig3.jpg
.... si asa.

Piesle le-am strunguit si le-am prelucrat eu singur. Roata melcara are 122 de dinti/modul 1 

Acum mai ramane sa montiez melcul si sa pun motoarele pe ea, si gata. Prelucrarile astea le vor face acum in luna urmatoare, asa ca eu pot sa zic, ca la sfarsitul Ianuarie, o sa fie montura gata.

Nu am facut nici un plan de constructie, pentru ca singurele masori care le-am trebuit sa le tin, erau masorile passing de la rulmenti. Restul l-am construit asa, cum mi-a placut. Totusi o sa redesenez tecnic aceasta montura, si cine doreste, o sa transmit desenul.

Doru Dragan
28 Dec 2008 14:47


Mi se pare mie sau e un pic mai "tare" decat Losmandy :) 
De unde ai rotile dintate?

HoO_Germany
28 Dec 2008 16:09


Salut Doru

despre cat de tare este, inca nu pot spune nimic, dar eu doresc ca la sfarsit, aceasta monutra sa sustine cam 25- 30 kg  :) 

Rotile dintate le am de la firma Maedler
http://www.maedler.de/de/Catalog/G/1643.aspx

aici de ex. melci
http://www.maedler.de/de/Catalog/G/1643/1619/705/1668.aspx

aici roti dintate de precizie
http://www.maedler.de/de/Catalog/G/1643/1619/705/743.aspx

costelus
14 Ian 2009 13:32


Salut Robert ,montura aceasta ai termint-o,pare foarte solida .Ce diametru are axa Ra si ce diametru are in zona rulmentilor,am uitat sa te intreb si lungimea ei pare foarte rigida .
Costel.

HoO_Germany
14 Ian 2009 15:40


Salut Robert ,montura aceasta ai termint-o,pare foarte solida .Ce diametru are axa Ra si ce diametru are in zona rulmentilor,am uitat sa te intreb si lungimea ei pare foarte rigida .
Costel.

Salut Costel

montura inca nu estea gata gata. Mai am ceva de lucrat la ea  :wink: 
Axa RA si axa DEC sant amandouo identice, cu un diametru ce 45 mm. Zona rulmentilor este de 40 mm, Rulmenti au diametru de 80 mm.
Dar aici masurile astea sant libere, s-ar pute construi si cu o axa cu diametru de 60mm si cu rulmenti de 90 mm afara si 50 mm inauntru.

costelus
14 Ian 2009 16:00


Salut Robert oricum este solida si asa cred ca un 12" al duce fara vibrati .Oricum si eu am materiale cam asemanatoare,mai trebuie sa te intreb ce lungime au  axsele la diametrul asta ,in plus am si roata de declinatie cu melcu modul 1,dinti 200.La montura asta am reusit sa gasesc un reductor mecanic asemanator ca al tau de la un rotisor la care pot atasa melcu si un motor stepar sa scap de motoarele de curent continu.Sper sa duca 12"si asta fara vibrati tu ce zici in structura ca a ta .Costel.Ps spune-mi ce lungime au axsele,oricum ai lucrat foarte ingrijit :D

costelus
14 Ian 2009 16:02


Sorry roata dintata ascesie s-au RA.

HoO_Germany
14 Ian 2009 19:42


Roata asta dintata are 125 de dinti, Modul 1.

Lungimea axelor le poti face libru. In constructie NU ai neaparat sa tii niste masori, deoare numai acele masori cu tolerante. Adica, masoarea diametrului pe axa TREBUE sa-o tii, dece ai sa zicem un rulment cu un diametru pe axe de 40mm. Aici trebue sa tii masoarea 40-0,02mm
Dar lungimea axei o faci cum iti trebue  la construcita necesara :wink:

costelus
14 Ian 2009 20:10


Mersi mult Robert se vede ca ai multa esperienta in prelucrari mecanice ,eu o sa apelez la un strungar pentru ca nu lucrez in domeniu in schimb o sa le asnablez si o sa le proiectez tinand cont de ecuatorialele tale care sant foarte bune si robuste cred parerea mea mult mai robuste ca cele de cunparat .Costel. :)

HoO_Germany
14 Ian 2009 21:40


Mersi Costel.
Eu iti doresc mult spor si succes la proiectul tau. Numai la o regula sa te tii  :wink: , anume ca in afara de masurile care au toleranta, poti sa construesti totul cum iti place tie si cum iti trebue tie cel mai bine. Asa am construit si eu aceasta montura, nu m-am tinut la nici o masura, inafara de alea cu tolerante.

Erwin
17 Ian 2009 01:43


Ce părere aveți despre a folsi profile Bosch 20x50 pe post de picioare la un trepied home-made, dintr-o bucată (neextensibile) ?

Aveți cumva dimensiunile standard pentru placa de susținere a monturilor EQ gata făcute?

HoO_Germany
17 Ian 2009 13:09


Ce părere aveți despre a folsi profile Bosch 20x50 pe post de picioare la un trepied home-made, dintr-o bucată (neextensibile) ?

Aveți cumva dimensiunile standard pentru placa de susținere a monturilor EQ gata făcute?

Pentru treipied eu prefer sa lucrez cu lemn (cel mai bine frasin). Asa un treipied este stabil, vibreaza foarte putin si este mai usor de transportat.

O placa de sustinere "standard" de monturi nu exista, pentru ca fiecare montura are cuplajul sau. Aici trebue sa-si construeasca fiecare uzator placa sale, pentru montura care o are. Exista niste producatori, care vand niste placi de sustinere pentru monturi, dar sant scumpe.

Doru Dragan
17 Ian 2009 18:43


http://cgi.ebay.de/Zeiss-Theodolit-Dreibeinstativ-theodolite_W0QQitemZ400003313108QQcmdZViewItemQQptZWissenschaftliche_Geräte_1?hash=item400003313108&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1229%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318

HoO_Germany
15 Feb 2009 14:32


Am mai lucrat putin la proiectul meu si asa arata acest proiect actual.
Inca nu sant gata, mai am de lucrat la multe piese pentru motorizarea DEC

Dar aici inca o poza mai departe

neox
15 Feb 2009 15:24


Superb!! Mi se pare mie sau Astro-Phisics ar trebui sa fie gelosi  :lol: ?
N-ar strica la asa o montura sa folositi o coroana melacata Ed Byers Pentru RA. 
Un pic de finisaj general si o sa arate de mii ...de euro!  :D  Ce controler pentru motoare o sa folostiti? Poate un GOTO?

HoO_Germany
16 Feb 2009 10:05


Salut

si eu sper ca AstroPhysics o sa moare de gelozie  :wink:  :lol: .....

Finisata inca nu este, ca mai am de construit la ea. Melcuri si coroana melcata se pot pune de la fiecare manufactura, eu am loat de la Maedler. Nu sant cele mai bune, dar tot nu sant rele, si au un pret bun.
Controller o sa fie posibil a alege intre FS2, Boxdoerfer sau alte libere controller care sant programabile.

CATA_==
18 Feb 2009 21:34


Ai putea sa prezinti un plan cu montura cu cote exacte 


MULTUMESC

HoO_Germany
19 Feb 2009 11:10


Ai putea sa prezinti un plan cu montura cu cote exacte 


MULTUMESC

Din pacate nu, ca tot planul l-am in cap. Nu am facut nici un plan si nici un desen tecnic pentru montura asta. 
Dar in viitor o sa am asa un plan, cand este gata se deseneaza tecnic si o sa am posibilitatea a pune asa un plan la dispozitie.

HoO_Germany
14 Mar 2009 21:25


Am mai construit mai departe la aceasta montura si acum este gata.
V-a arat acum primele poze dupa ce am montat si melcii si motoarele pe ambele axe. Montura este testata cu motor-drive FS2.

Cu acest motor drive FS2 merge actual montura la 12V un GOTO de 400x. Motor-drive-ul este compatiblu la 30V si asta inseamna, ca montura ar putea merge atunci cu 1200x GOTO.
Capacitatea de sarcina este de 35 kg (balastul echipamentului).

HoO_Germany
25 Mar 2009 00:32


Am avut posibilitatea sa masor curba PEC al monturei, sub un test in "labor". Inseamna ca un prieten ar configurat un Soft, care face posibil a arata pe un display unui PC/Laptop o stea artificiala. Montura se pune in pozitie in asa fel, ca PC-ul care arata softul cu steaua artificiala sta in sudul monturei, pe montura se monteaza un telescop cu o camera CCD/WebCam care tine steaua respectiva.
Montura se lasa sa merge si se masoara PEC.

Rezultatul arata in cazul meu asa cum se vede in poza de mai jos.
Curba Sinus este foarte buna, un Autoguider nu ar avea nici o problema a urmarii steaua de guidaj. 
Tepele zic/zac care se vad pe curba RA (galben) sant date din cauza ca steaua artificiala care este programata, nu poate sa se "plimba" altfel, dar numai ca un drum curbat. Din cauza asta arata curba PEC al montueri asa, cam si cum s-ar fii facut testul asta sub un cer cu un Seeing rau.

hans602
25 Mar 2009 09:48


Super Robert,ai dus cu succes acest project la capat.
Si cu PE-ul o sa mearga bine cu Autoguider.Vrei sa 
folosesti montura pentru astrofotografie?


   Clear sky Hans

HoO_Germany
25 Mar 2009 12:33


Mersi Hans

da, montura am terminat-o si ma bucur foarte mult ca a iesit asa de bine. Montura este un prototyp. Desigur vreau sa o folosesc si fotografic, dar in primul sens, aceasta montura sta ca "model" pentru o serie.

costelus
25 Mar 2009 21:00

Salut
Bravo Robert nu am cuvinte,ca sa faci asa ceva trebuie o multime de scule si relati peste tot ,la noi in Romania mai greu ,nu se mai termina cu tranzitia asta .Numai bine si cer senin,sa o folositi santos.

HoO_Germany
26 Mar 2009 09:48


Mersi Costelus.
Chair asa de rau nu este, pentru a construi o montura iti trebue desigur masini industriale, strung, freza.... si un plan  :wink: 
Restul, chiar si eu, am recuperat din material care l-am putut face rost. Rulmenti se pot cumpara, chiar si in Ro, motoarele cred ca sant mai greu de primit, si rotile melcate si melcul, nu stiu, dar poate si asta este posibil avalabil. 
Totusi cel mai important punct sant masinile industriale, freza si strung.

HoO_Germany
04 Apr 2009 14:24


inca niste poze

Laurentiu
04 Apr 2009 15:34


Toate ca toate, Robert, dar montura asta chiar merita niste picioare mai zdravene sau un pilon  :D

Intrebare: de ce ai ales transmisia pe curea si nu prin roti dintate ?

HoO_Germany
04 Apr 2009 21:10


Toate ca toate, Robert, dar montura asta chiar merita niste picioare mai zdravene sau un pilon  :D

Intrebare: de ce ai ales transmisia pe curea si nu prin roti dintate ?

ai dreptate Laurentiu, treipiedul se pare cam slab, dar pentru a putea folosi montura testal, ajunge acest treipied. Cu timpul o sa pun altul, asta poti sa fii sigur  :wink:  :) 

Eu am ales aceasta transmisie cu curea, din cauza ca am fost putin lenes, si mi-a mai si lipsit timpul a construi o transmisie cu roti dintate. Cu aceasta transmisie functioneaza montura totusi forate bine. Acum astept sa pot testa montura life la cer cu un telescop mare (7" Mak-Newton) ca sa am o impresie daca montura este in stare a implini asteptarile mele bagate in constructie. O sa vad ce iese.

neox
04 Apr 2009 22:51


Ma gandesc chiar ca transmisia cu curea e chiar mai buna. Reduce vibratiile de la motor. In plus rotile dintate ar trebui sa fie mai precis facute ca sa nu bage erori in plus, si mai esti si constrans de dimensiunile rotilor incat trebuie sa asezi reductorul cu motor cu tot numai in anumite pozitii pe montura, care poate aduce alte complicatii de constructie.

HoO_Germany
06 Apr 2009 12:22


Problema rotilor dintate nu este prea mare. Pozitia lor se poate afecta tot chiar usor, daca lucrezi cu 3 roti, fara sa se faca un diferential  :wink: 
Se uzeaza 2 roti egale, cu aceleas numer de dinti, numai roate mijlocata, care este numai de a face atingerea rotilor 1 si 2, poate sa fie mai mica. 
Distanta intre rotile 1 si 2 trebe tinuta mai ingusta ca diamterul rotii 3, asta este totul.

"Pericoul" la transmisia cu curea poate fie, ca se lungeste cu timpul sau daca se strange prea tare, sa se rupe sau sa indoaie axele melcului (axele la melc san 6 mm). Dar cu putin atentie tot nu se poate intampla nimic.
Asa ca fiecare construcite, daca este pregandita si facuta ordonat, are avantajele sale.

HoO_Germany
06 Apr 2009 21:19


Am mai facut un test, sa vad cam cum se poarta montura sub forta
telescopului, cu picoarele astea subtiri de la treipied. Tinund contul ca legatura monturei cu treipiedul nu este optimala (este mai mul un compromis), si exact la punctul asta intra cea mai mare miscare, totusi daca legatura este stransa bine, telescopul nu tremura lung, vibratile se scurta cam dupa max. 2 sec. 
Totusi o sa construesc cu niste picoare de treipied de la un stativ Skywatcher EQ6, o baza pentru aceasta montura, ca sa o pot monta cum trebue. 
Aici niste impresii cu un telescop Intes Micro MN 76 (Mak-Newton 7" f/6)

Mihai F. Dinu
08 Apr 2009 08:00

Schite, Planuri
Salut Hoo Germany. Ziceai la sfarsitul acestui topic ca te vei apuca sa faci niste planuri pentru montura aceasta. Ai apucat sa faci ceva ? Unde lucrez am acces la strung, de fapt ma ajuta niste oameni, lucrez in industrie. M-ar interesasi pe mine niste planuri. Crezi ca m-ai putea ajuta?
                          
                     Multumesc frumos, Mihai

HoO_Germany
08 Apr 2009 08:47


Salut Mihai

inca nu am facut nici un plan la aceasta montura, inca nu am dat-o in serie. Totusi ma repet, ca pentru a construi o montura, nu este neaparat nevoie de a avea un plan, chiar macar daca ai acces la freza si la strung. Singurele masori care trebue fie tinute sant masorile passing cu tolerante, restul este free mind si se poate face cum se crede.

Robert

Mihai F. Dinu
08 Apr 2009 09:04

Planuri
Multumesc frumos HoO Germany, vad eu cum fac. Iti admir foarte mult munca, sunt cam invidios :), tine-o tot asa. 

                                        Cu respect, Mihai

HoO_Germany
08 Apr 2009 21:19


Cu placere Mihai.
Daca o sa incepi sa construesti montura, o sa vezi ca nu este asa de greu cum chiar arata  :) Treaba este ca montura trebue sa iasa la sfarsit cu amanuntele necesare, dar cum si in ce marime le faci, este o alta treaba. Aici nu iti da nimeni nici o bariera, treaba este ca numai rulmentii si rotile dintate iti da masurile passing, altele lucruri le faci cum te gandesti. Asa iese tot mereu o montura individuala.

Robert

Mihai F. Dinu
09 Apr 2009 17:56

Montura polara
Salut HoO Germany, deja am inceput sa proiectez montura, sunt ing. proiectant. Eu cam duc lipsa de alte lucruri si anume: Rotile dintate,melcii, cu motoarele ma descurc. Rotile dintate le-ai pus pe canal de pana presupun eu ( d mic al rotilor este de 40 ); apropo, din cate imi dau eu seama, dupa textura, materialul este Al., Gresesc? Din pacate eu nu inteleg deloc germana, nu inteleg ce este scris pe site, de unde se pot cumpara rotile. Eu lucrez in industria grea ( centrale electrice) nicidecum transmisii mecanice- asa ca nu prea am idee de unde as putea cumpara din Romania roti, poate stiu ceilalti sa-mi spuna. Oricum, buna treaba, continua. 

                                               cu respect, Mihai

Mihai F. Dinu
09 Apr 2009 17:58

Self made- montura
Problema este ca daca folosesc otel, o sa fie extrem de grea si aluminiul este scump :(
                                                                    cu respect, Mihai

HoO_Germany
10 Apr 2009 00:15


Ok, rotile dintate si melcii nu ar fii problema, in cazul concret este posibil sa-ti trimet eu acestse piese de aici.

Rotile dintate NU sant puse pe canal de pana, asta nu este voie. Singur din cauzul ca rotile trebue sa se invarte liber, ca sa ai si frana de culisa. Cu presaj care il poti defina fin, ai posibilitate a apasa cu o piulita pa roata dinatata, unde asa definezi presajul.
In cazul meu este d mic 40mm, asta este dat din cauza ca diametrul internal al rulmentilor este tot 40mm. Eu am facut construcita asa, ca sa intre diametrul roatei dintate in diametrul rulmentului foarte exact, dar nu press passing.
Aici o imagine unde poti vedea piesele amanunte
http://www.astromaniacs.de/public_html/yabbfiles/Attachments/M3-Dekli-1.jpg
Cum se vede, tocul diametrului necesar al axei in locul unde sta rulmentul, este scurt (jumate latimea rulmentului). Asta am facut asa, ca sa poate intra in rest, diamterul 40mm al roatei dintate, care in poza nu se vede pentru ca este in spate. Cu piulita aia care o vezi in poza, fac presajul franei de culisa. Saibele alea sant ca sa pot mari presajul pe roata dintata, cu ele am posibil a apasa foarte tare si sa am totusi o frana.
Sub acelas aspect am construit si axa alalalta.

Daca incepi sa faci un plan, gandeste-te sa lasi axa RA lunga destul, ca sa ai mai mult loc la construcia Polbock. Si la axa DEC sa o lasi tot lunga destul. Eu le-am construit putin cam scurte, si am trebuit sa prelungesc axa DEC cu niste piese (cum vezi in poza asta http://www.astronomy.ro/forum/files/m3_fertigstativ_ganz_112.jpg )


Materialul este Al, corect. Numai materialul axelor este nirosta.

Material Al, tot nu ar fii problema sa primesti. Eu am aici posibilitate a primii materialul relativ ieftin. Scriu relativ, pentru ca nu stiu cat ar costa de ex. o bucata de Al in diametrul 110 x 400 mm in Ro.

Mihai F. Dinu
10 Apr 2009 09:29

Re: Montura polara, self made
Multumesc frumos, in cazul acesta, imi poti spune cat ma costa cele doua roti dintate si melcii, cu totul ( transport, colet) ?. In desenul initial eu ii pusesem si canal de pana, dar cred ca il elimin. Asa mai elimin din prelucrari.
Rugamintea mea este pentru ceilalti sa imi spuna de unde  au reusit sa faca rost de material pentru prelucrat, aluminiu sau altceva. Eu deja ma documentez in legatura cu acest lucru. Cum o sa termin schitele o se le si public aici. :)
                                      cu respect, Mihai

Mihai F. Dinu
10 Apr 2009 12:43

Salut HoO Germany, daca zici ca ai facut umarul pentru cel de-al doilea rulment cam jumatate din inelul interior al lagarului de rostogolire si umarul este pe arborele interior, inseamna ca cel de-al doilea rulment ( de langa partea pe care vine montat tubul telescopului) are d= mai mare decat cel de-al doilea, ori ai facut demontabil arborele sa poti pune rulmentul de langa suport.
           
                                                 cu respect, Mihai

HoO_Germany
11 Apr 2009 10:56

Salut HoO Germany, daca zici ca ai facut umarul pentru cel de-al doilea rulment cam jumatate din inelul interior al lagarului de rostogolire si umarul este pe arborele interior, inseamna ca cel de-al doilea rulment ( de langa partea pe care vine montat tubul telescopului) are d= mai mare decat cel de-al doilea, ori ai facut demontabil arborele sa poti pune rulmentul de langa suport.
           
                                                 cu respect, Mihai

Salut Mihai

cum se vede in poza de mai sus, umarul rulmentului pe partea unde intra roata dinatata, este pus pe jumate. Celalalt rulment din sus, pe partea unde sta telescopul, este complet. In constructia mea nu am folosit 2 diferite diametre de rulmenti, aici am facut construcita asa a putea-o demonta din ambele parti. In partea de sus (unde sta telescopul) am incheiat constructia cu ansamblul de prins telescopul, ala este montat cu suruburi "in capul" axei, cum se vede in poza asta cumva

http://www.astronomy.ro/forum/files/stundenachsemitmot1_857.jpg

Eu am facut o greseala mica, ca am strunguit axa la sfarsit prea subtire (pentru finet M 18 ). Diametrul axei are cel putin 40 mm. Asa ca lasa axa sa iasa la sfarsit cel putin la un diametru de 35-38mm si o insurubezi cu o piulita de electricieni la diametrul respectiv, are avantajul ca axa se poate folosi mai bine a punei un pol finder, de marime mai mare.

Referind rotile dintate si melcii, aici pretul este diferit, din cauza diametrul nevoit/dorit. De ex. o roata melcata cu 125 dinti, modul 1 costa 93 Euro, melcul costa 43 Euro. Stiu ca nu este ieftin, dar calitatea este buna.

Mihai F. Dinu
12 Apr 2009 23:10

Self made : Montura ecuatoriala
Multumesc frumos CS Robert. E prea mult pentru mine. O sa folosesc transmisie cu curea si roti de curea si vad eu ce reductoare folosesc, facute sau gasite pe undeva. Cu privire la piesele din Al, cred ca o sa reduc dimensiunile si o sa folosesc Otel, este mai ieftin si se gaseste peste tot. Deja am cumparat rulmentii. O sa fie un proiect grozav, o sa am documentatie pentru orice, ca un proict de licenta, compet. Dupa ce il temin o sa il public. La partea de optica o sa apelez la Catalin Padurariu.
                                      cu respect, Mihai

HoO_Germany
17 Apr 2009 17:13


Nu m-a lasat in liniste si am construit un stalp pentru montura mea nouo. Stalpul l-am facut din nirosta. Inaltimea este 880 mm, l-am pus pe 3 role ca sa pot sa-l misc de pa un loc pe altul mai usor. 
Diametrul tevii este 140mm 
Aici primele poze.

Doru Dragan
17 Apr 2009 18:29


Frumos. Pare destul de solid. Dar ce colectie impresionanta de instrumente :)

HoO_Germany
17 Apr 2009 22:02


Mersi ca iti place  :) .
Construcita este stabila si totusi transportabila. Ma gandeam sa iau montura si sa o pun pe stalpul monturii din gradina, incatre timp, aceea o vroiam sa o prelucrez nou si sa-i dau si ele un GOTO si o alta axa DEC. 
Dar acum cu stalpul asta mobil, o sa las montura pe el si o am transportabila.

Restul de instrumente sant cele pe care le am aici in Showroom pentru clienti. Trebue sa le arat ceva, diferente instrumente. 
In poza pe stalpul ala negru, este de. ex. un instrument LOMO Astele 150, un Mak-Cassegrain. Acest instrument l-am facut gata pentru un client.

SDM
17 Apr 2009 22:15


Robert
Apreciez ceea ce realizezi.
Am văzut montura ta și m-am decis să construiesc și eu o montura, dar din oțel. De ce am ales oțelul, motivele sunt lesne de înțeles.
Te rog să-mi spui dacă se recomandă un anumit raport între coroană și melc.
Ce raport ai folosit tu ?
Mulțumesc 
SDM

SDM
17 Apr 2009 22:26


Robert revin
M-am uitat la montura ta și nu am văzut dacă ai folosit simeringuri pentru etanșarea rulmenților.
Crezi că nu este nevoie ?
Mulțumesc 
SDM

HoO_Germany
17 Apr 2009 23:27


Robert
Apreciez ceea ce realizezi.
Am văzut montura ta și m-am decis să construiesc și eu o montura, dar din oțel. De ce am ales oțelul, motivele sunt lesne de înțeles.
Te rog să-mi spui dacă se recomandă un anumit raport între coroană și melc.
Ce raport ai folosit tu ?
Mulțumesc 
SDM

Salut, si ma bucur ca am putut sa dau spor altilor, sa faca si ei o asemenea constructie  :) 

Rotile melcate care le-am montat eu au 125 de dinti, modul 1. Se recomanda sa lucrezi ori cu modul 0,75, sau modul 1 sau modul 1,5. De mai multi dinti la roata dintata, de mai bine. Aici poti loa, ce ai posibil  :) . Treaba este, ca electronica (motordrive) este programabil si asa poti sa programezi fiecare configuratie in ea.

HoO_Germany
17 Apr 2009 23:28


Robert revin
M-am uitat la montura ta și nu am văzut dacă ai folosit simeringuri pentru etanșarea rulmenților.
Crezi că nu este nevoie ?
Mulțumesc 
SDM

Simeringuri nu sant nevoie. Rulmentii ii pui in passing in constructie.

SDM
18 Apr 2009 06:48


Multumesc Robert
SDM

HoO_Germany
19 Apr 2009 17:58


Am mai facut un test sa vad, la cam cate sarcina se poate folisi montura asta construita, si am adaugat 2 telescoape relativ de grele pe ea. Primul telescop este un Intes Micro MN 76, iar al doilea este un TAL 8" Klevtsov. Ambele instrumente cantaresc impreuna 24 kg (cantarit), plus actiunea parghiei. Pentru a balansa ambele instrumente am trebuit sa pun cam 30kg in contragreutati. Montura a functionat foarte usor, fara vibratii. Singurele vibratii intra, daca se loveste bara de contragreutati, aici isca vibratii foarte rele care se misca pana la ultima margine al telescopului lung. Altfel daca se loveste be baza monturii, adica pe axa DEC de ex, aici vibratiile se potolesc imediat.

Mihai F. Dinu
23 Apr 2009 09:45

Salut CS Robert
Vreau sa incerc sa confectionez rotile dintate si melcii pentru mecanis. Rugamintea mea pentru tine este sa imi dai toate datele acestora sa vorbesc la atelierul de strungarie sa vad daca ma pot ajuta. Deja fac progrese cu proiectarea. 

                                  Multumesc frumos, Mihai

Doru Dragan
23 Apr 2009 14:05


Incredibil :?  :(  :shock:  :roll:

marius78
23 Apr 2009 15:32


''Multi au fost putini au mai ramas''Draga Mihai nu o sa poti face angrenajul in Romania (roata dintata ,melc).Decat daca ai acces la un strung cu control numeric (CNC) pe care il gasesti foarte rar in Romania si nu costa decat 11 miliarde lei vechi .Unde gasesti firma care isi permite sa dea atatia bani pe un CNC sa faca roti dintate de precizie si mai trebuie si pers care sa il programeze si asta se gaseste rar .Intra te rog si vezi cam ce CNC-uri trebuie ptr rotile dintate si melc si ai sa te convingi .La un moment dat am avut o discutie cu ''Robert'' despre achizitionare rotiilor din Germania ,nu sunt foarte scumpe si transportul mic ,ajungi tu la o intelegere .Am vrut eu sa fac comanda la Robert ,dar sunt retinut de alte lucruri acum.

PS. Robert o sa revin.

HoO_Germany
23 Apr 2009 21:55

Re: Salut CS Robert
Vreau sa incerc sa confectionez rotile dintate si melcii pentru mecanis. Rugamintea mea pentru tine este sa imi dai toate datele acestora sa vorbesc la atelierul de strungarie sa vad daca ma pot ajuta. Deja fac progrese cu proiectarea. 

                                  Multumesc frumos, Mihai

Salut Mihai

eu am folosit roti dintate cu 125 de dinti, modul 1 si melcul tot modul 1.
Alte roti dintate nu am folosit, pentru ca motoarele au un angreiaj deja de 1:25 original. Asa imi iese un raport de 1: 3125

Daca poti confectiona roti dintate cu 125 - 150 de dinti, modul 0,75/1/1,5 este tot ok.



marius78 wrote: PS. Robert o sa revin.
nu este problema marius, cand este timpul venit, este ok  :wink: 

robert

Erwin
24 Apr 2009 00:27


Mihai, roțile și melcul sunt făcute de fabrică, Robert nu are cum să-ți dea dimensiunile constructive complete, trebuiesc recalculate cunoscând modulul și numărul de dinți. Nu am la îndemână Atlasul de Reductoare, dar poate găsești pe net ceva formule de calcul. Nu ai nevoie de strung CNC, se pot face și pe strung normal, freză cu cap divizor și freze melc-modul corespunzătoare, dar trebuie precizie și materiale de calitate. Interesează-te la prelucrători dacă au freză melc-modul 1 sau apropiat. Dacă nu au, atunci nu pot face roata. Melcul se poate face pe strung.

marius78
25 Apr 2009 21:52


La un moment dat ma interesam ce trebuie ca sa fac rotile dintate si melcul . Intreband pe la diferite firme de profil ,intalneam pers cu experienta care imi spuneau ca trebuie un strung ,nu mai stiu ce model si o persoana capabila sa faca asta ,in final rasp a fost''Daca vrei sa iti iau bani ,eu pot sa ii iau ,dar mai bine stai linistit si cumpara una facuta gata de la o firma specializata''.Persoanele de acolo imi tot vorbeau de niste torsiuni care apar intr dinti si melc ,toate bune si frumoase.Am inceput sa caut pe internet si din studiu in studiu am vazut pe la alte Atm-uri pe afara persoane care au incercat sa faca asa ceva ,spre surprinderea mea vorbeau despre acelas lucru ''Tensiuni,torsiuni intre melc si roata''Asta ma determinat sa iau leg cu ''Robert'' si sa intreb de preturi s.a.m.d.

Mihai F. Dinu
25 Apr 2009 22:54

Roti dintate
Intr-adevar, se inseala cand spune ca rotile dintate se pot face numai pe CNC. Imi cer scuze daca jicnesc dar poate nu poseda cunostinte de mecanica. Se pot face pe strung cu feza modul fara nici o problema. Voi poate nu lucrati cu atelierul la o firma ceva dar eu lucrez si va spun ca se pot realiza.Oricum are partial dreptate ca nu mai sunt specialisti asa buni. Totusi mai sunt catva care isi fac treaba. Poate nu la mine la serviciu, dar sunt.
                            Cu respect, Mihai

Mihai F. Dinu
25 Apr 2009 23:05

Roti dintate
Din pacate nu stiu ce am facut eu cu cartea mea de proiectare de transmisii de ultima data cand am folosit-o. Eu nu am incredere in documentatiile de pe net cu privire la asa ceva. Eu prefer cartile. Oricum, multumes frumos tuturor pentru raspunsuri. Calculez eu rotile, inainte sa ma duc la atelier trebuie sa stiu cu ce ma duc. Eu cam sunt bagat nasol in banci cu ratele, din aceasta cauza nu imi permit sa cumpar. Am vorbit cu cei care se ocupa de turnarea aluminiului, costa 1 mil. un cilindru plin de 230 x 160 mm. Va dau nr de tel daca vreti.

                              Multumesc frumos tuturor.

Mihai F. Dinu
25 Apr 2009 23:08

Montura polara
Curand o sa postez aici desenele tehnice ale elementelor puse de CS Robert aici la Self Made. Am facut modificari radicale la sistem, este facut din otel.
                                cu multumuri, Mihai.

marius78
25 Apr 2009 23:11


''mihai230'' Daca faci modulul si merge poate imi faci mie unul ,ca sa nu mai fac comanda in Germania :? .Robert a facut montura pe strung si freza,crezi ca nu putea sa faca si rotiile si melcul.A preferat sa faca comanda ptr ca trebuie roti de precizie .Eu sunt unu care a incercat sa faca asa ceva ,nu zic ca este imposibil ,poti face dar nu ai certitudinea ca merge.

Doru Dragan
26 Apr 2009 20:13

Re: Montura polara
Curand o sa postez aici desenele tehnice ale elementelor puse de CS Robert aici la Self Made. Am facut modificari radicale la sistem, este facut din otel.
Ma' din cate stiu eu astea se cam fac din alama :?

Mihai F. Dinu
28 Apr 2009 14:59

salut
Nu ma refeream la roti, ci la arbori si la camasi

HoO_Germany
22 Mai 2009 08:49


Montura la 25.ATT

Laurentiu
22 Mai 2009 09:15


Frumos ! Felicitari!

Dar, totusi, ce este 25.ATT ?

Doru Dragan
22 Mai 2009 16:28


Si ce cauta capitanul Picard acolo :?  :shock:  :lol:

neox
22 Mai 2009 17:02


Si eu care credeam ca eram singurul care a remarcat. :lol:  :lol: 

Faina treaba!!

HoO_Germany
23 Mai 2009 11:31


ATT este o expozitie astronomica in orasul Essen in germania, care anul asta a avut o aniversare de 25 ani.
Mai multe informatii despre ATT gastiti aici
http://www.astronomie.de/att-essen/

Robert (alias Capt. Picard)  8)

Mihai F. Dinu
26 Iun 2011 19:16


Salut Robert oricum este solida si asa cred ca un 12" al duce fara vibrati .Oricum si eu am materiale cam asemanatoare,mai trebuie sa te intreb ce lungime au  axsele la diametrul asta ,in plus am si roata de declinatie cu melcu modul 1,dinti 200.La montura asta am reusit sa gasesc un reductor mecanic asemanator ca al tau de la un rotisor la care pot atasa melcu si un motor stepar sa scap de motoarele de curent continu.Sper sa duca 12"si asta fara vibrati tu ce zici in structura ca a ta .Costel.Ps spune-mi ce lungime au axsele,oricum ai lucrat foarte ingrijit :D

Salut Costelus. M-ar intersa și pe mine să îmi spui de la ce tip de rotisor ai luat reductorul melc roată melcată? Ai putea să-mi dai niste referințe?