-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Ian 2009 02:59

Telescopul Dobson-inceputurile
M-am familiarizat cu RTMC prin anii '80-'90 cand traduceam articole din ''Sky&Telescope'' si din ''Telescope Making'',reviste la care era abonat regretatul prieten Gavril Beches din Timisoara,primul slefuitor de oglinzi de inalta calitate.

http://www.rtmcastronomyexpo.org/RDS/RTMC71.html

RTMC este o abreviere de la ''Riverside Telescope Makers Conference''.In linkul atasat va rog sa intrati la anul 1971 pentru a vedea prima iesire in lume a telescopului Dobson,o iesire care avea sa se transforme intr-un mars triumfal si o febra a aperturii nemaivazuta pana atunci.Dublata de goana dupa profit a unei companii obscure pe nume Coulter si de constelatia stralucitoare a ocularelor Nagler abia nascute,aceasta ''febra a aperturii'' nascuta mesianic, la periferia ''low-tech'' a ATM-ului ,din hublouri casate,din cofraje de carton pentru betoane si din deseuri de lemn ,avea sa produca o revolutie in Astronomia de amatori.
Pana atunci reflectoarele se clasificau astfel:
-Reflectoare mici ,de la 2,4 inch pana la 5 inch
-Reflectoare medii ,de la 6 inch la 10 inch
-Reflectoare mari ,de la 12 inch
Vedem ca de la aparitie, Dobsonianul se aseaza in varful lantului trofic in lumea telescoapelor.Pana atunci un reflector de 24 inch F/6,5, ca cel al lui John Dobson, era asociat automat cu un observator,nu dintre cele mai mici.
Acum suntem  la a treia generatie de Dobsoniene si dezvoltarea nu s-a terminat.Mircea

Doru Dragan
01 Ian 2009 10:54


Foarte multe de invatat din miscarea de amatori americana. Am ajuns la anul 1982 unde mi-au atras atentia doua premii: 
- cea mai buna utilizare a materialelor - Byron Melland si David Chandler, telescop de 24" (58,8 cm - peste jumatate de metru :shock: ) la un pret de sub 500 dolari :shock:  :shock:  :shock: 

- utilizare inovatoare a materialelor - Tom Scott and Terry Boone, telescop de 20" (juma' de metru) cu tubul din butoaie sudate :D  8) 
Foarte multe de invatat din miscarea de amatori americana!!!
Un an nou fericit!!!

Mircea Pteancu
05 Iul 2012 23:25


In 1993 am publicat un articol in revista Orion a Astroclubului Bucuresti.
Articolul a vrut sa fie o pledoarie pentru telescopul Dobson.
Cei interesati pot citi mai multe pe blogul meu,la acest link:

http://observoergosum.blogspot.ro/

Lectura placuta,Mircea

Erwin
05 Iul 2012 23:59


Foarte bun articolul, Mircea! L-am citit cu plăcere, ca de altfel toate postările tale privind Istoria Astronomiei.

Doru Dragan
06 Iul 2012 07:25


Iar am citit despre John Dobson si iar m-am minunat cata energie pot sa aiba unii oameni.

ursamajor
06 Iul 2012 08:28


Il Toleascopio e una grande bellezza!
Vă invidiez că stați la curte și vă permiteți construcția (și, mai ales, depozitarea) în regie proprie a instrumentelor.

valy
06 Iul 2012 10:15


..și, mai ales, depozitarea..
Cred ca un truss demontat ocupa cat un costum de haine, fie ca stai la bloc sau la curte. Mai ramane doar sa-l faci :).

ursamajor
06 Iul 2012 10:26


Încă nu mă bag la așa finețuri și, așa cum am specificat mai sus, balconul e insuficient ca atelier. Și nici unelte nu prea sunt.
M-ar încânta să transform 200-le în ceva cum avea amicul BMB (parcă).

Oricum, Toleascopul d-lui Pteancu arată foarte bine.

valy
06 Iul 2012 10:49


M-ar încânta să transform 200-le în ceva cum avea amicul BMB (parcă).
Tine aproape, cu o pensula, o foarfeca si ceva banuti, nu neaparat multi, se rezolva. Rame de vazut daca este si bun. Iese chiar mai mic decat un truss, cam ca al lui BMB. Motivul asta m-a determinat si pe mine: loc putin in balcon, supertransportabil.

UFO
07 Iul 2012 08:23


Foarte frumos articolul scris de domnul Mircea in anii 90', citit acum după 20 de ani, pare la fel de actual. 

 :roll:  Este un mare atu in favoarea dobsonienelor, si a instrumentelor home-made. După lecturarea celor câteva pagini din linkul dedicat topicului, am cautat din sete de cunoastere despre domnul Dobson.Acum se află la o venerabilă vârstă de 96 de ani ! 

Ce ne-am fi făcut fără idea lui ?  - Lumea aceasta ar fi fost mult mai săracă !

Mul&#539;umim Dobson, mul&#539;umim Mircea.

Erwin
07 Iul 2012 14:44


Pe mine m-a inspirat să construiesc montura din piston! :)

Laurentiu
07 Iul 2012 15:57


Un articol scris cu stil deosebit, de un om si astronom amator deosebit, Mircea. Un povestitor innascut.

Jos palaria.

Mircea Pteancu
07 Iul 2012 20:37


Multumesc tuturor pentru aprecieri si pentru incurajari.

Ceea ce m-a impresionat dintotdeauna la John Dobson a fost puterea de a darui.Este vorba de ceva foarte puternic si care vine de dincolo de noi.Stiu ca suna ciudat dar cand ma gandesc la Dobson imi amintesc de versetele din evanghelia lui Matei ''In dar ati luat ,in dar sa dati''.
Alungat din manastirea vedantina din cauza activitatilor ATM si a socializarilor care insotesc star-party-urile,indreptandu-se deja spre varsta a treia dar fara a avea un loc de munca stabil, nici locuinta si nici painea cea de toate zilele,totusi John nu a ridicat nici o pretentie atunci cand firma Coulter a inceput sa produca in serie telescoapele inventate de el.
Cate ceva despre istoria Coulter gasim aici:

https://sites.google.com/site/coulterodyssey/home

Mircea