-----------------------------------
Doru Dragan
10 Ian 2009 09:32

Cometa C/2007 N3 (Lulin)
Cine este ea:
http://cometography.com/lcomets/2007n3.html
Unde se va vedea:
http://www.aerith.net/comet/catalog/2007N3/2007N3.html
Unde se vede in momentul asta:
http://www.heavens-above.com/comet.aspx?cid=C%2F2007%20N3&lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=CET
Efemeride:
http://www.cfa.harvard.edu/iau/Ephemerides/Comets/2007N3.html
Cometa Lulin C/2007 N3 se va vedea cel mai bine in jurul datei de 24 februarie cand va fi la cea mai mica distanta de Pamant. Va fi undeva intre Virgo si Leo, vizibila destul de usor din Romania (daca cerul va fi senin). Magnitudinea este estimata intre 6 si 5, uni spera chiar mai mult deoarece se pare ca e prima trecere prin apropierea Soarelui si nu se stie cum se va comporta. Spor la observatii (sau fotografii) si ... haine groase :!:  :)

dragos.n
10 Ian 2009 11:30


Am studiat traseul cometei, si promite sa fie un spectacol frumos. Se va putea vedea pana la inceputul lui Mai, iar in prima parte a lui Martie va urca la peste 60 grade altitudine. Daca ne va face si surpriza unui burst ca ultimile doua, atunci vom avea o primavara astronomica frumoasa. Va trece si la 3 grade de Saturn, in cursul lunii Februarie. Si in plus, incepand din Februarie se va putea vedea seara. Acum rasare spre dimineata.

Doru Dragan
10 Ian 2009 12:00


Peste vreo 5 zile va fi la periheliu, adica cel mai aproape de Soare. Evident ca in zilele alea nu o va vedea decat SOHO :) dar atunci e momentul ... Sa vedem ce face Soarele cu ea ... cum o stimuleaza :wink:

Mircea Pteancu
10 Ian 2009 17:34


Inteleg deci ca se va vedea si in timpul 100hoursofstronomy.La inceputul lui Aprilie,unde va fi ,la ce ore se va vedea,cam ce magnitudine se estimeaza?Mircea

MariusP
10 Ian 2009 19:03


Inteleg deci ca se va vedea si in timpul 100hoursofstronomy.La inceputul lui Aprilie,unde va fi ,la ce ore se va vedea,cam ce magnitudine se estimeaza?Mircea
Va fi in Gemini, va fi vizibila dupa ora 21:30 ora de vara a Romaniei (cam atunci se termina crepusculul astronomic), magnitudinea estimata acum pentru 2 aprilie va fi de 8,3, scazand cam cu o zecime in fiecare zi. Link-ul dat de Doru http://www.aerith.net/comet/catalog/2007N3/2007N3.html este destul de explicit... Sa speram ca va fi mai stralucitoare decat e prevazut.

dragos.n
10 Ian 2009 19:14


Daca va fi mai stralucitoare decat s-a estimat, ar fi a treia dupa McNaught si Holmes, si inseamna ca, 

 - "NASA, We have a problem"

MariusP
07 Feb 2009 15:43


A reusit cineva sa distinga vizual prin vreun instrument coada/cozile cometei?

mcuzic2002
07 Feb 2009 21:49


Da,eu impreuna cu un coleg de astroclub,Catalin Timosca,am reusit sa vedem comeata azi-dimineatza (si s-o pozam)inainte de ora 6...e o priveliste frumoasa...am sesizat anti-coada de praf,foarte diafana,am reusit s-o vad numai la o privire mai atenta si am observat aspectul turtit al nucleului...si Saturn ofera o imagine frumoasa,cu toate ca l-am vazut la numai 55 x putere de marire...instrumentele folosite au fost 2 binocluri,7x40 si 15x70,si un Newton de 110mm f/4.5 pe montura EQ. si pt. astrofoto doua DSLR-uri Nikon D40 x ..atasez si o tentativa de star-trails,stelele au iesit putin miscate...am inteles ca va fi vreme buna pina in weekend-ul viitor,asa ca,in masura timpului liber,o sa iesim din nou la observatzii si asta va indemn si pe voi sa faceti...numai bine :D

Catalin M. T.
07 Feb 2009 22:11


Salut! ..sunt la prima utilizare  a forumului, ma numesc Catalin Timosca si sunt din Turda.Atasez cateva imagini facute in ultimele zile la cometa Lulin( din 5 pana in 7 feb. 2009).Cometa vizual:binoclu 7x40,ca si o stea difuza fara un nucleu evident, fara coada;  telescop Newton 4 1/2", f/4.5, puteri folosite 20x si 55x: nucleu vizibil, mic, aproape  stelar, coama difuza cu o alungire laterala dinspre nucleu catre est (presupun anti-coada, obs. confirmata vizual si de un bun prieten, Mihai Cuzic) mag. ~6, diam. ~15'.
Cer senin!

auriga
08 Feb 2009 10:50


cum sambata 7 feb. a fost prima noapte senina de o vreme, am fugit si eu deasupra Clujului (spre Padureni) si am localizat cometa pe directia alfa2-alfa1 Lib. in stanga unui grup de forma v intors de stele de magnitudine aproximativ 7, langa 5 lib, o stea de magnitudine 6.3, exact ca in poza luata cu aprox. o ora inainte de catalin timosca, doar ca eu vedeam totul in oglinda (am folosit un refractor cu distanta focala 700mm, lentila de 60mm si ocular 25mm, oglinda diagonala 90 grade).

Ionut Dohotariu
09 Feb 2009 15:34


http://www.realitatea.net/o-cometa-otravitoare-se-indreapta-catre-pamant_454026.html ce parere aveti???

Forever_Man
09 Feb 2009 16:15


O sa se vada saptamana asta, cu Luna asa mare ?

Oliver Dragan
09 Feb 2009 16:43


Cum adica "o cometa care arunca in aer gaz otravitor" ?
:)
Niste incompetenti.

MariusP
09 Feb 2009 16:46


O sa se vada saptamana asta, cu Luna asa mare ?
N-o sa se vada deloc, da' nu din cauza Lunii, ci din cauza norilor :(

Ionut Dohotariu
09 Feb 2009 22:42


am remarcat ca-s incompetenti si pe la alte stiri!!! dau mesaje publicului din burta!!!

Ionut Dohotariu
09 Feb 2009 22:47


http://www.realitatea.net/astronomii-elvetieni-sustin-ca-luna-se-micsoreaza_450556.html pe asta o stiati???  :lol:  :P  :P  :D  vai de capul lor

Ionut Dohotariu
09 Feb 2009 22:49


Scuze daca credeti ca am transformat topicul in taclale si barfe  :oops:  :oops: mii de scuze

MariusP
23 Feb 2009 10:18


La noapte (23-24 februarie), cometa va ajunge la distanta minima de Pamant si va trece aparent la numai 2 grade de Saturn. Deja are o viteza aparenta mare, deplasarea fata de stele fiind sesizabila chiar si cu un binoclu 7x50 dupa numai jumatate de ora intre observatii...

Cer senin si... fara ceață!

mak
27 Feb 2009 09:48


Am reusit sa vad si eu cometa aseara, intre 21 si 22.30. In sfarsit o seara fara nori sau ceata. Din cauza poluarii luminoase, a cerului cam paclos (si astigmatismului meu), vedeam cu ochiul liber stele mai luminoase de magnitudinea 4. Pe Ro Leonis n-am reusit sa-l vad cu ochiul liber ( o fi din cauza ca e variabil).
Am gasit cometa cu binoclul 8X42 relativ usor, langa Ro Leonis. Parea ca o stea mai difuza.
Am fost cam dezamagit de ceea ce am vazut prin telescop, pentru ca speram sa vad si o urma de coada. E posibil sa nu fi vazut coada datorita cerului si poluarii luminoase. Daca mai prind ocazia, o sa mai incerc, poate, poate zaresc si o urma de coada.

E cineva care a vazut cometa cu un telescop similar cu al meu (Maksutov de 127) sau de aceeasi apertura? Daca da, sunt curios ce a vazut.

Schita de mai jos arata exact ce am vazut. Sus e Ro Leonis.

MariusP
27 Feb 2009 10:32


Tot aseara, pe la 22:20 TLR am vazut pentru prima data foarte slab, dar totusi evident, coada cometei. Am folosit un Newton 114 mm f/4, cu un ocular UWA 6 mm (75x). Am distins coama de 10', iar din coada maxim 30' cu unghiul de pozitie 110-120 grade.

Inca n-am reusit sa vad culoarea verzuie...  :(

mak
27 Feb 2009 11:39


Erai intr-o zona fara poluare luminoasa cand ai vazut coada? Sau erai in oras?

MariusP
27 Feb 2009 14:52


Din oras, Onești, dar e orasel micut, iar de vreo 2 saptamani nu se mai aprind becurile stradale in zona de unde mai fac observatii. Nu stiu cine le-a aranjat, dar ii multumesc si sa raman asa...  :D 

Am prins si niste momente in care cerul era curat bine in zona sud-estica, iar pe langa cometa am vazut steaua TYC 838-319-1 cu magnitudinea 11,5 cu vederea periferica. Ca o comparatie, la Saturn tot atunci, n-am reusit sa vad Iapetus care avea 11,0.

mak
27 Feb 2009 16:56


Tre' sa caut si eu cablul cu pricina sa-l tai  :lol: 
In Otopeni ai cer curat doar cand se ia lumina, si nici atunci, pentru ca spre nord-nord-est fata de unde stau eu e aeroportul si aia au lumina tot timpul...

Catalin M. T.
27 Feb 2009 21:28


Cateva imagini din zilele trecute cu cometa Lulin :wink:

florin_astro
01 Mar 2009 15:27


Salutare,
Mult asteptatul cer senin a venit pana la urma si la noi la Mures. Ne-a luat cam pe nepregatite asa ca am decis sa ii dam totusi o sansa. M-am deplasat impreuna cu un coleg de breasla (laurean) la locul de observatii (cca 7km de oras) sa observam comeata. Am inceput cu fotografierea lui M42 deoarece cometa era inca jos la orizont si am tras cateva cadre pana mi-am dat seama ca e ceva neregula cu platforma - nu mai functiona corectia pe declinatie. De obicei nu ma chinui sa fac o punere in pol pretentioasa deoarece eventualele corectii le fac din telecomanda. Insa in seara asta nu ma mai puteam baza pe asa ceva. Cum nu mai aveam timp de punere in pol din cauza norilor care amenintau tot mai mult observatiile am decis sa fac corectii doar in ascensie. Din cauza asta majoritatea pozelor au stelele destul de trase. Cu toate astea pana ne-au invadat din nou norii am reusit sa strang 13 cadre la Lulin cu expunerea de 1 min la ISO 1600 printr-o luneta de ED de 70mm f/6. Cu toate ca nu sunt deloc multumit de ea, am zis totusi sa v-o arat si voua. Prelucrarea am facut-o in IRIS, nu am folosit darkuri, flaturi sau alte minuni din cauza frigului (in acel moment nu mai visam decat la un ceai fierbinte in fata caloriferului de acasa).

Doru Dragan
01 Mar 2009 19:21


E foarte buna. Minunata :) Felicitari!

florin_astro
01 Mar 2009 20:26


Multumesc  :)

Mitu Catalin
01 Mar 2009 22:18


Din Bucuresti nu se vede decat nucleul si coama. Tot mai bine decat nimic  :?

florin_astro
02 Mar 2009 08:27


Asa e Catalin. Tot e mai bine decat nimic. Oricum felicitari! Cel putin poza ta are stelele/cometa fara erori de traking.

Catalin M. T.
02 Mar 2009 18:26


O imagine mai recenta cu cometa Lulin.Felicitari celorlalti pt imagini! :wink:

octopus
02 Mar 2009 18:47


Asa e Catalin. Tot e mai bine decat nimic. Oricum felicitari! Cel putin poza ta are stelele/cometa fara erori de traking.

Florin , 
Foarte buna imaginea ta , cu ce aparat foto ai facut poza?

florin_astro
03 Mar 2009 09:59


Florin , 
Foarte buna imaginea ta , cu ce aparat foto ai facut poza?

Am folosit un Canon 350D setat la ISO1600 si timp de expunere de 1 minut, in focarul unei lunete ED 70/420mm F6, si o platforma ecutoriala, care s-a defectat tocmai cand fotografiam cometa :(

Catalin M. T.
05 Mar 2009 14:35


Azi noapte am reusit sa fotografiez cometa Lulin langa roiul stelar M44....am avut ceva noroc ca au predominat norii :roll:

Catalin M. T.
16 Mar 2009 00:37


O poza cu cometa Lulin din aceasta seara!

MariusP
16 Mar 2009 00:58


A slabit mult in stralucire, abia am vazut-o in seara asta cu un binoclu 15x70. Se pare ca nu va impresiona la "100 Ore de Astronomie".  :(