-----------------------------------
Stanescu Octavian
07 Feb 2009 01:03

Saturn
Uitati-va la Saturn inelul se vede  ca 2 bete, ce continua sa se suptieze atingand minimul la inceputul lunii septembrie.

MariusP
07 Feb 2009 15:39


De cateva saptamani am avut ocazia sa-l vad doar de cateva ori din cauza vremii, dar de fiecare data mi s-a parut straniu cum arata, desi stiam ca asa trebuie sa fie. Cand te gandesti la Saturn, iti imaginezi globul oleaca turtit la poli si inelul inconjurand planeta ca-n fotografii. Acum vezi doar discul si o dunga care-l taie-n doua, luminoasa in afara planetei si mai putin peste disc. Si vreo 3-4 sateliti...

Inclinarea inelului este acum de 1.5 grade, atinge un maxim de 4.2 grade prin mai, pentru ca pe 4 septembrie, cum a mentionat si Octavian, sa devina 0.

Cer senin si spor la observatii!

mak
09 Feb 2009 14:18


Pe la ce grad de marire va uitati la Saturn? Eu l-am vazut in noaptea de vineri spre sambata la 185X, dar "seeing-ul" era foarte nasol si n-am vazut mare lucru.

Laurentiu
11 Feb 2009 12:46


Cand turbulenta este redusa (ceea ce se intampla foarte rar) poti urca puterea si la peste 2x diametrul instrumentului (exprimat in mm). 

Puterile mari reclama, insa, un instrument cu optica de buna calitate si perfect colimat.

Atunci cand turbulenta ("seeing"-ul) este crescuta (foarte adesea), observatiile la putere mare (hai sa zicem peste 200x) sunt mai degraba inutile si dezamagitoare. 

Nu in ultimul rand, atunci cand incepi observatiile trebuie ca telescopul care il folosesti sa fie deja adus la temperatura mediului ambiant pentru a preintampina aparitiei turbulentei instrumentale (curenti de aer in tubul optic - mai adesea intalniti la reflectoare decat la instrumentele cu tub inchis).

mak
12 Feb 2009 10:48


Am pus intrebarea pentru ca eu, la 185X cu un Maksutov de 127mm de la Sky-Watcher, il vad pe Saturn foarte mic, abia se vede ca e vorba de planeta. Stiu ca pozitia actuala a lui Saturn nu ajuta, dar chiar nu vad cum as putea distinge diviziunea Cassini (dupa cum spun unii ca se poate cu acest instrument) atunci cand Saturn va fi intr-o pozitie favorabila fara sa maresc mai mult de atat. Am vazut ce poate face turbulenta din atmosfera, las cel putin o ora afara telescopul inainte de observatii si sunt constient ca nu o sa pot ajunge la de doua ori diametrul oglinzii principale sau mai mult de fiecare data, dar, repet, nu vad cum as putea sa vad ceva fara sa maresc mai mult.
Din acest motiv as fi vrut sa stiu cam ce magnificatie folosesc cei care l-au observat pe Saturn in conditii atmosferice bune, mai ales cei care au un telescop ca al meu.

Forever_Man
12 Feb 2009 11:11


Nu e chiar asa mic la 185x. Din comparatiile pe care le-am facut, la 160x se vedea cam la fel de mare cum vezi Luna cu ochiul liber. Cand te uiti in instrument nu iti dai seama de lucrul asta, dimpotriva, chiar pare micut.
Eu am vazut diviziunea Cassini la 240x, dar daca te uiti atent, cred ca se poate vedea si la puteri mai mici.

Laurentiu
12 Feb 2009 11:22


Nu a zis nimeni ca nu poti incerca sa folosesti puteri mai mari  :D

Cat de mari poti tu (oculare cu focala scurta, barlow, mai multe barlow-uri puse unul peste altul - sunt destule metode). 

Numai ca foarte rar vei reusi sa vezi mai multe detalii (chiar daca iau in calcul doar factorul "turbulenta atmosferica"). Colimarea trebuie sa fie, de asemenea, cat mai bine facuta - de preferat pe o stea - asta e ceva ce poti face.

Cu Mak-ul tau vei putea vedea linistit diviziunea Cassini cand inelele lui Saturn ajung din nou in pozitie favorabila (peste niste ani  :( )

La 180x ar trebui sa se vada frumusel planeta. Cat despre senzatia de "mic" sau "mare", sa stii ca la observatii vizuale depinde foarte mult de perceptia proprie (imi aduc aminte ca atunci cand am vazut prima data Saturn in conditii optime de seeing si, mai ales, la opozitie, adica prin 2003, la 240x eu aveam impresia ca e cat o portocala  :lol: )

Experimenteaza cu puteri diferite, de la mic la mare, pana gasesti una care ti se va parea optima.

Stanescu Octavian
12 Feb 2009 11:22


Eu am vazut Saturn foarte bine cu 200x dar cu telescop 380mm, cu 127mm probabil ca e foarte palida luminozitatea la 185x .
Ca sa vezi binisor Saturn e nevoie de macar Telescop de 200mm diametru
nu stiu daca mai trebuie sa amintesc ca marirea la 2xDiam nu aduce detalii in plus , ci din contra reduce luminozitatea ce duce la pierderea dataliilor in zone mai intunecate.
Grosismetul minim rezolvant ce aduce toate detaliile ce le poate da un instrument este raza obiectivului in mm adica 63.5x pentru 127mm.
deci daca duci Mak-ul la 127 x e deja super rezonabil. 185 x e deja cu pierderi.

mak
12 Feb 2009 11:27


Multumesc pentru raspunsuri. O sa mai incerc, mai ales ca acum pot sa si urc la peste 200X (mi-a sosit ocularul cel nou  :D ). Si sper sa m-ajute si vremea.

Edit: Acum am vazut si celelalte raspunsuri.
Eu vedeam ceva cam cum se vede o stea taiata pe la mijloc de ceva ce parea o elipsa foarte alungita si asta la 185X ( ocular de 13mm cu doua inele optionale ce il duc la 8mm). Din ce imi spuneti, inclin sa cred ca m-am uitat la altceva, cu toate ca am verificat si cu harta si cu Stellarium.

Acum, de ce sa nu spun, la 4 dimineata, dupa ce ti-ai ajutat sotia sa-l schimbe pe cel mic, sa iesi la 0°C afara sa te uiti dupa planete verzi pe pereti, poti sa dai si erori si sa te uiti la iluminatul stradal (care n-are inele si nici diviziuni Cassini)  :lol: .

Cum spuneam, o sa mai incerc (poate inainte sa-l schimbam pe ala micu'  :lol: ). Si multumesc inca o data.

Laurentiu
12 Feb 2009 11:33


Ai grija ca, de regula, atunci cand cumperi o scula noua ploua, ninge sau e furtuna !  :lol:

mak
12 Feb 2009 11:42


Nimic mai adevarat  :lol: !

mak
12 Feb 2009 11:55


Am mai verificat odata cu Stellarium. Chiar nu mai stiu ce oi fi vazut. Si nici nu aveam vreo stea de magnitudine apropiata cu Saturn pe langa el si sa cred ca m-am uitat la ea.

Asta e, daca mi-a placut procesu' tehnologic, tre' sa am grija si de produsu' finit, chiar daca dau erori cand e vorba de astronomie.
 
Or fi fost niste omuleti verzi...  :lol:

Stanescu Octavian
12 Feb 2009 11:56


Vad ca nu asculti nimic din ce ti-am scris  "urc la peste 200x" bine dai inainte si la 400x . Noapte buna :lol:

mak
12 Feb 2009 12:09


Cand am scris mesajul, nu vazusem raspunsul dvs. Din cauza asta am si editat mesaul initial.
Sunt de acord ca pe masura ce creste magnificatia, scade nivelul de detaliu si luminozitatea, mai ales in instrumentele mici. Doar ca, fara sa fi vazut celelalte raspunsuri, ma gandeam ca e nevoie de ceva mai mult ca sa vad ceva, nu neaparat detalii, doar sa fiu sigur ca e intr-adevar Saturn.

Si chiar mi-am facut temele inainte sa ma uit la Saturn, pe unde ar trebui sa fie, la ce ora etc. Din cauza asta sunt cam contrariat de ceea ce am vazut prin telescop.

P.S. Imi place sa mai fac si glume (ma refer la cea cu iluminatul stradal); daca deranjeaza, o sa ma opresc.

Marius Laza
12 Feb 2009 22:01


Draga Mak,

Diferenta intre a vedea Saturn sau o stea la fel de stralucitoare, este evidenta si la o magnificatie de 50x. Nu ai nevoie de magnificatii mai mari pentru a vedea faptul ca Saturn apare sub forma unui disc si Regulus (vecinul lui in aceasta perioada), ramine tot o stea si la 50X.

Dupa ce esti sigur ca ai in ocular pe Saturn, poti incepe sa cresti magnificatia. Daca telescopul tau este de foarte buna calitate si conditiile atmosferice bune, ar trebui sa ai o imagine clara pina la o magnificatie de 250x. 

Daca una din cele doua conditii mentionate mai sus nu este indeplinita , imaginea devine voalata (lipsita de contrast) la magnificatii mai mici.

Toate cele bune.

mak
13 Feb 2009 09:20


Nu cred ca ma uitam la Regulus, era ceva mai in dreapta. La acea ora, Saturn era intre Leu si Fecioara, undeva la 50° deasupra orizontului, chiar la sud (asa zice Stellarium).
L-am "prins" cu un ocular de 32mm (46X), pe urma cu un 21mm (71X), 13mm (115X) si, vazand ca tot nu obtin mare lucru, m-am dus la 185X. Tot ce am vazut, cum am spus mai sus, a fost un disc mic de tot, taiat de o elipsa foarte alungita (nu portocale sau Luni cum zice lumea). N-am stat foarte mult sa-l urmaresc pentru ca am inghetat de frig (nu eram echipat corespunzator).

Acuma stau si ma gandesc ca e posibil sa-l fi vazut printr-un nor putin vizibil. Spun asta pentru ca aseara am iesit la vanatoare de stele duble in Orion. Pe urma, incepusem sa caut Delta Monoceros si in jumatatea de minut cat am aruncat un ochi in atlas, au aparut de nu stiu unde niste nori care m-au facut sa strang tot si sa intru in casa.

Forever_Man
13 Feb 2009 10:16


Ai grija ca iarna se aburesc ocularele. Cateodata cand vad ca se aburesc intr-una, fac observatiile tinandu-mi respiratia.

mak
13 Feb 2009 10:20


Multumesc, o sa incerc si asta.

mak
19 Feb 2009 09:40


Gata, in sfarsit am reusit sa-l vad pe Saturn aseara, intre 22:30 si 23. Seeing-ul nu era foarte bun, abia se inseninase.
Am inceput cu ocularul de 21mm (73X), pe urma am pus ocularul de 13mm (118X). Am incercat si cu cel de 8mm (192X), dar deja se pierdea mult, dupa cum era de asteptat. De proba, am mers si la 358X, sa vad ce mai ramane din Saturn.
Fiind prima oara cand l-am observat, m-a surprins culoarea usor galbuie. La un moment dat, din cand in cand, parca vedeam si niste benzi pe discul planetei care tot apareau si dispareau, dar se poate sa fi fost creierul care imi juca feste.
Am pus mai jos o schita cu ceea ce am vazut. Schita este exact cum am vazut prin ocular (imaginea reala este in oglinda, telescop Maksutov). Punctele cardinale nu sunt conforme, in cazul asta nordul este sus, sudul jos etc. Am folosit un tipar de schita pe care nu am mai modificat punctele cardinale.
In dreapta jos e Titan (singurul satelit pe care l-am putut vedea) si in stanga jos e HP 55750 (dupa cum zice Stellarium).

Doru Dragan
19 Feb 2009 16:16


24 - 02 -2009 din pacate la noi va fi ziua :(

Laurentiu
19 Feb 2009 16:26


Cu ce soft ati generat simularea ? (sau pe ce site o gasim ?)

MariusP
19 Feb 2009 16:36


In perioada cat orbita lui Titan este vazuta pe muchie, asa cum se vede si inelul in perioada asta, sint dese trecerile satelitului prin fata si prin spatele lui Saturn. Dar deoarece perioada orbitala a lui Titan este aproape un numar intreg de zile, aproape 16 zile, s-a nimerit ca anul asta trecerile sa fie numai in timpul zilei la noi  :(

mak
19 Feb 2009 16:58


Pai sunt doua variante: fie calatorim intr-o zona unde treaba asta se vede noaptea, fie mai stam 14 ani  :lol: .

octopus
19 Feb 2009 17:49


E sigura informatia ca nu se vad Romania? Coordonatele geografice sunt undeva in Filipine si cei patru sateliti ar putea fi vazuti aici undeva la ora 14, adica tot ziua ( Filipine  +8h GMT ).

Doru Dragan
19 Feb 2009 19:42


http://science.nasa.gov/headlines/y2009/19feb_quadrupletransit.htm?list39567
http://www.midnightkite.com/dansoftware.html

Ionut Dohotariu
19 Feb 2009 20:17


Foarte interesanta simularea!!

Ionut Dohotariu
25 Feb 2009 21:41


Am iesit aseara cu telescopul 114/900 eq2 sa vad Saturn. La 36x se vedea ca o sfera portocalie, la 72x (ocular 25mm cu barlow 2x) ca o sfera dat mai mare. La 90x se distinge inelul ca o scobitoare trecuta printro maslina (sferica). La 180x (maxima telescopului cu ocularele pe care le posed 10mm si 25mm) se vede acceptabil. Sunt destul de multumit (e prima data cand o vad)!!

MariusP
25 Feb 2009 22:27


Felicitari Ionut! Data viitoare cand te mai uiti la Saturn, incearca sa distingi si niste stelute mici in jurul "maslinei"! Poate numai una, poate 2-3, sint sateliti de-ai lui Saturn. Iar la 180x, daca ai focalizat bine, zic eu c-ar trebui sa sesizezi ca planeta este mai turtita la poli, nu-i un disc perfect.

Ionut Dohotariu
26 Feb 2009 07:44


Asa-i e prima data cand o vad era foarte frig afara asa ca n-am stat mult! O sa ma uit  mai atent data viitoare!!

SDM
08 Apr 2009 20:15


Salut prieteni
Am văzut și eu planeta Saturn. Vreau să pun câteva întrebări pentru cei cu experiență și cunoștințe în domeniu: 
1. cine au fost primii oameni care au observat că Saturn are inele ?
2. ce instrumente au folosit ?
Nu este un concurs ,,Cine știe câștigă" ci doar o curiozitate.
Mulțumesc
SDM

Vlad Lazanu
08 Apr 2009 21:28


Inelele lui Saturn au fost observate pentru prima data de catre Galilei in sec XVII (1610 parca), insa nu a stiut ca ceea ce vede sunt inele. Ii pareau a fi trei corpuri foarte apropiate, cel din mijloc fiind mai mare decat celelalte doua (planeta propriu-zisa). Pentru observatii a folosit un refractor care marea de vreo 30 de ori (din cate stiu eu). Ceva mai tarziu, in acelasi secol XVII, Huygens a venit cu ideea inelelor (de fapt, a unui singur inel), dupa ce a folosit pentru observatii tot un refractor, insa mai bun decat cel al lui Galilei, care avea un grosisment de 50x si care a fost construit de el insusi. Tot Huygens a descoperit primul satelit al lui Saturn, Titan.

Cristian Monea
08 Apr 2009 23:43


În 1610, Galileo Galilei a observat pentru prima dată forma neobi&#537;nuită a planetei Saturn. El a făcut desene ale planetei, care înfă&#539;i&#537;au un corp rotund cu ni&#537;te "mânere" ce ie&#537;eau din lateral: http://er.jsc.nasa.gov/seh/JUL30.GIF . Descrierea exactă a acestui corp neobi&#537;nuit a avut de a&#537;teptat până în 1656, când olandezul Christiaan Huygens (1629-1695), după ce deja descoperise satelitul Titan al planetei, a dedus în mod corect că "Saturn este înconjurat de un inel sub&#539;ire, plat, care nu atinge nicăieri corpul planetei". Aveau să mai treacă 200 de ani până când savantul sco&#539;ian James Clark Maxwell (1831-1879) a demonstrat matematic faptul că inelele lui Saturn sunt formate din particule. Alt om de &#537;tiin&#539;ă, care s-a remarcat în studierea timpurie a planetei Saturn, a fost astronomul Giovanni Cassini. Acesta a observat spa&#539;iul gol dintre inele, care acum îi poartă numele (Diviziunea Cassini), &#537;i a descoperit al&#539;i patru sateli&#539;i saturnieni.

Christiaan Huygens a arătat, în schi&#539;a sa, cum pot fi văzute inelele de pe suprafa&#539;a lui Saturn, indicând că în pozi&#539;iile C, A, D cele mai faimoase elemente ale planetei rămân invizibile: http://www.wwnorton.com/college/english/nael/images/18thc/saturn.jpg .

SDM
09 Apr 2009 06:19


Vlad Lazanu, dxdx347, interesant.
Mulțumesc
SDM

tiberiugabriel
09 Apr 2009 10:51


Am facut si eu in weekend observatii la saturn pt prima data, de langa Surduc, Timis. Cer destul de senin si curat, cu reflectorul meu mic de 130 mm, la 130X cu ocular de 10mm si barlow 2X Omni se vedeau frumos inelele, si un satelit a lui saturn. Observatia a fost clara si limpede, cu toate ca saturn se vedea destul de mic. As incerca o magnitudine putin mai mare.

cer senin.

Laurentiu
09 Apr 2009 10:58


 As incerca o magnitudine putin mai mare.

cer senin.

Magnitudine = stralucirea unui corp ceresc.

Marire ori putere este termenul corect in cazul acesta.

tiberiugabriel
09 Apr 2009 11:55


:oops:  va multumesc pt corectare, a fost constructiva. Probabil ca continuam sa folosesc acest termen acolo unde nu e locul lui. :)

merci

Ovidiu M. 
09 Apr 2009 20:07


 As incerca o magnitudine putin mai mare.

cer senin.

Magnitudine = stralucirea unui corp ceresc.

Marire ori putere este termenul corect in cazul acesta.

 Cred ca a confundat termenul cu magnificatie.

Mircea Pteancu
09 Apr 2009 23:15


Saptamana aceasta am observat planeta Saturn,seara aprox. orele 22 TLR ,de pe balcon etaj 3 al locuintei de servici,cu o luneta terestra TCM 20X60mm,montura azimutala in nod de compas.Observatia a fost interesanta deoarece m-a facut partas al experientei observationale galileene.Cand am vazut aspectul planetei la 20x ,mi-a venit automat in minte citatul ''altissima planeta tricorporum est''.A fost mentionata aici  si denumirea de manere,data jumatatilor de inel vizibile lateral de discul planetar ,denumire care continua sa fie folosita si azi,adica ''anse''.
In timpul saptamanii de lucru ,inafara de luneta mentionata,mai am la dispozitie binoclul Sakura 9x60mm.Chiar si la marirea de 9x deja se vede ''de la prima privire'' ca Saturn nu este o stea ,ca acolo este ''altceva''.
Am pus in ghilimele ''de la prima privire'' deoarece,unul din efectele colaterale ale ''100hours'' a fost acela ca putini dintre observatorii ocazionali au vazut ,fie la 58x fie la 174x steaua Castor ca dubla.Majoritatea celor putini au format-o fetele.Asadar,s-a reconfirmat ca observarea detaliilor fine este o chestiune de dotare naturala dar si o chestiune de educatie a ochiului/a mintii.Nu-i doar o jonglerie de aperturi si grosismente agrementata cu tot feluri de denumiri comerciale de producatori de oculare.
Dupa Matei Alexescu,laureat al ''Societe Astronomique de France'' pentru observatii planetare,urmatorul astronomul roman (amator) care a facut cele mai bune observatii planetare a fost Dan Vidican de la Astroclubul Bucuresti,apreciat si publicat de catre ''British Astronomical Association'',cu un telescop D=125mm F=/12 ,oglinda si montura de constructie proprie ,cu oculare Ramsden tot de constructie proprie.Mircea

Cristian Monea
10 Apr 2009 21:04


Odată ce cre&#537;te experien&#539;a în observa&#539;ii astronomice, &#539;i se "formează" &#537;i ochiul, astfel încât po&#539;i observa detalii insesizabile altora.

theogon
11 Apr 2009 12:54


Pana la Huygens, Saturn (altissima planeta -planeta superioara deoarece dupa ea urma cercul stelelor fixe) a fost o enigma (tricorpum est -cand era tricorp, cand avea anse sau  o data la 14 ani aparea solitar)
Cristian Huygens cu refractorul construit de el cu focala de 8 m a pus in evidenta inelul, iar descoperirea a expus-o ca si Galilei sub forma unei criptograme a carei deslusire este : "inchis cu un inel, subtire si plan, care nu-l atinge nicaieri, inclinat fata de ecliptica" *.
Cassini descopera diviziunea cae-i poarta numele in 1671 si emite ipoteza ca inelele lui Saturn sunt compuse din numeroase particule mici. Pentru acest an Huygens prezisese deja ca inelul se va vedea pe cant si a avut verificarea acestui fapt. 
* Virgil V. Scurtu -In cautarea astrilor)

biloiu
21 Apr 2009 11:52

Trebuia sa spun asta ...
... simbata seara am vazut Saturnul pentru prima oara !!!!!!!!!! URAAAAAAAAAA !!!  :lol:  8)  :D 

EXTRAORDINAR !!!

marius78
21 Apr 2009 16:13


Ce instrumente ai folosit  ? .Dupa reactia ta ,parca ai fost pe orbita.

biloiu
21 Apr 2009 18:58


Ce instrumente ai folosit  ? .Dupa reactia ta ,parca ai fost pe orbita.

:)) de mai bine un an ma chinui sa vad Saturnul dar din diverse motive nu am reusit ... 
am un telescop Quasar 76/900 care nu este ceva f performant !

... si ai dreptate ... parca am fost pe orbita !!!

Ovidiu M. 
21 Apr 2009 19:18


Si eu prima oara cu o luneta de 70 mm l-am vazut. Si am fost la fel de entuziasmat. Pacat ca acum discul nu se vede in plan....

Mircea Pteancu
25 Apr 2009 11:14


Aseara,Vineri 24 Aprilie,de la ora 21.36 TLR,am observat din nou Saturn cu dobsonian 125mm F/7 .Conditii generale proaste,nori subtiri acoperea partial cerul.Am folosit oculare de la Huygens acromatic rusesc 42mm ,Kellner rusesc 20mm, Galilei 24mm si 27mm,Plossl Celestron 7,5mm, asociate toate cu Barlow 2x.Am vazut discul si inelul,cu spatiu negru intre disc si anse doar la G=232X,doua benzi in zona temperata,banda nordica mai pronuntata,un satelit la limita instrumentului la Vest si foarte apropiat de ansa vestica,un alt satelit ,probabil Titan,mult mai stralucitor spre Est cam la patru diametre ale discului planetar.Prin toate ocularele,cu sau fara Barlow, culoarea mi-a aparut mai galbena decat cum imi aminteam eu ca este culoarea lui Saturn.Totusi discul nu este pe muchie,la 232x prezenta suprafata mica dar observabila.Mircea

Cristian Monea
25 Apr 2009 21:44


Adică ai văzut cam a&#537;a ceva :D:

rugy
26 Apr 2009 12:36


salut.am citit de doua ori mesajul tau daca ai vazut atitea cite spui inseamna ca ai un instrument grozav la apertura care o are ,eu la apertura de 305mm nu am reusit sa va si culori si am folosit oculare orion expanse de 9mm si 6mm.sau .....? cu bine,rugy.

Mircea Pteancu
26 Apr 2009 15:13


@dxdx347 
multumesc pentru info.Asa cum banuiam ,satelitul de la Est a fost Titan,celalalt a fost Reea,daca schema este pentru momentul observatiei mele.
@rugy
nu inteleg cum nu vezi culori la planete,mai ales cu un telescop de 305mm.Am mai citit asemenea afirmatii,nu le pot intelege deoarece ,din cauza culorii predominante,din vremuri imemoriale dateaza traditia alchimista a asocierii fiecarei planete cu un metal.In cazul lui Saturn,metalul asociat este plumbul. Si eu m-am mirat de tenta galbuie a imaginilor.
Cat despre telescop,pot sa-ti spun ca are o oglinda Beches,prima la care regretatul Gavril a folosit testul Millie-Lacroix.Nu este o oglinda perfecta,are,conform autorului, bord in relief pe 5mm la lambda/6 dar restul suprafetei are o precizie de la lambda /20 in sus.Ocularele pe care le-am folosit sunt cele mentionate,nu am habar despre cele mentionate de tine,am peste 30 de oculare,le aleg in mod aleator ,dupa cum vor muschii mei si lenea de a cotrobai prin cutii.In viitor ma astept la observatii planetare mai bune deoarece voi trece la  un telescop de 160mm F/9,2 ,raport Strehl 0,985,dotat cu secundara Unioptik.La oculare nu am de gand sa ''umblu'',oricum nu ajuta prea mult daca oglinda principala este slaba,iar daca folosesti si Barlow,la F/14 la 125mm apertura,respectiv F/18 la 160mm ,orice ocular ingrijit construit ,da rezultate bune.Mircea

Mircea Pteancu
02 Mai 2009 01:32


Vineri,1 Mai ,de la 22.30 TLR ,am sarbatorit prin ''munca'' la ocularul micului meu dobsonian de 125mm F/7.Cer senin dar fragmentar  cu nori foarte subtiri ,vant puternic si in rafale,spre Sud-Est ,uneori,cerul era iluminat de fulgere.
Am observat Saturn cu ocular ortoscopic Vixen f=9mm+lentila Barlow 2x,G=193x .Banda temperata sudica mai intensa,se vedea si cea nordica dar mai slab.Uneori se vedea spatiu negru intre limb si anse,inelul fiind mai putin inclinat,deci prezentand o suprafata mai mica,decat la observatia precedenta.Culoarea planetei a fost un gri-argintiu ''moale'',cu o usoara nuanta de galben-pai.
Cu ocularul Galilei F=24mm+lentila Barlow2x,G=72x,spre Vest,cam la de sase ori  diametrul  inelului se vedea un satelit stralucitor,Titan probabil.Tot spre Vest,dar mult mai aproape de inel am vazut alte doua obiecte cu aspect stelar.Cel mai apropiat de inel, si al doilea ca stralucire, se afla la o distanta aproximativ egala cu raza inelului si putin spre Sud de planul acestuia.Un al treilea obiect ,foarte slab ca stralucire ,se zarea,trecand doar  uneori pragul de vizibilitate,chiar in planul inelului si la o distanta aproximativ  egala cu diametrul acestuia.
Dupa aceea am observat Luna ,cu aceleasi doua combinatii de oculare.Am insistat mai ales asupra zonei nordice a terminatorului si a zonei Vaii Alpilor,Alpin Valley.Motivul a fost ca spre Sud-Vest de aceasta vale se vedeau foarte multe formatiuni de mici dimensiuni si de mica inaltime,cu forma rotunda sau ovala.Poate stie vreun specialist in Selenografie daca ceea ce am vazut este o zona bogata in domuri,daca eu am vazut asemenea formatiuni de relief cu acest prilej.
Iar cu un ocular Huygens acromatic f=42mm,rusesc si de o calitate foarte buna,la G=21x cat si la G=62x cu Barlow2x,am observat lumina cenusie a Lunii.
Cu un ocular militar Plossl 31mm +Barlow2x ,G=56X am observat Polaris si companionul ei,ultimul vazandu-se neasteptat de bine.Mircea

Catalin M. T.
02 Mai 2009 09:46


Formatiunile observate la SV de Vallis Alpes apartin de Montes Caucasus si Montes Alpes (fragmete a acestor formatiuni), situate la marginea vestica a Mare Imbrium.Zone de pe suprafata lunara cu concentrai mari de domuri se gasesc in Oceanus Procellarum, Mare Imbrium si alte cateva zone.Atasez si eu fotografia acestei zone facuta ieri cu nomenclatura.

rugy
02 Mai 2009 17:14


salut.  Vallis  Alpes , Montes Caucasus 3650m.referitor la culorile lui saturn, sa stii ca si eu vad saturn colorat in gri galbui si umbra discului in zona ecuatorului dar aceste detalii sunt vizibile la grosisment de 1d peste acest grosisment culorile sunt foarte difuze, nu mai stii ce vezi,ptr asta m-am mirat ca tu distingi culori la 2d .cu bine,rugy.

Mircea Pteancu
02 Mai 2009 20:08


@Catalin M.T.
multumesc pentru clarificari,dar ce imagini la Luna,ce obiect superb!
@rugy
daca ne uitam,vedem ca exista o concordanta in date.Este adevarat ca eu ma ''obraznicesc'' cu jucaria mea pe la 2D ,dar efectiv asta inseamna chiar mai putin de 1D in cazul tau.Plus ca lentilele instantanee de aer formate de turbulenta atmosferica ,dupa revista ''l'Astronomie'' a SAF,sunt in medie,in Europa continentala intre 12cm si 20 cm diametru.Deci conditiile sunt mult mai ingaduitoare pentru micul meu instrument ,pe cand al tau are de infruntat un mediu mult mai advers.

Am o intrebare pentru ambii,si pentru alti observatori ai cerului prin indiferent ce instrumente,oare nu ar trebui sa initiem un topic dedicat acestui splendid obiect ,un topic pe care propun sa-l numim''Lady Luna'' ,dupa o sugestie de pe ''60mm Telescope Club''.Mircea

Catalin M. T.
02 Mai 2009 22:12


Sunt de acord! :D

marius78
03 Mai 2009 22:54


In seara aceasta ,mai bine spus acum o jumatate de ora ,am facut niste observatii la Saturn ,spre surprinderea mea nu am reusit sa vad nici un satelit al planetei ,im mod normal indentificam 2,3 sateliti ,cerul fiind bun.Explicatia ?

MariusP
04 Mai 2009 09:27


O explicatie ar fi luminozitatea mare a Lunii si pozitia ei destul de apropiata de Saturn.

Mircea Pteancu
24 Mai 2009 20:11


Sambata,23 Mai,de la 22.30 TLR,am efectuat niste observatii ''tehnologice'' cu trei oculare arhaice,terminate in aceasta saptamana folosind Dobsonianul 125mm F/7.
Am observat Saturn la 35x,ocular Kepler 25mm;G=aprox.80x,ocular Kepler 10mm;G=aprox.100x ocular Huygens.La toate trei grosismentele am observat doi sateliti ,mai exact doua obiecte cu aspect stelar,la Est de planeta.Unul din presupusii sateliti se afla la o distanta  de aprox. 2x -3x diametrul inelului,era la momentul observatiei chiar in planul inelului si acesta era cel mai slab stralucitor dintre cele doua obiecte.Cel de al doilea satelit,mai stralucitor, se afla spre Sud de planul inelului,la o treime a distantei dintre primul satelit descris si discul saturnian.
Ocularul Kepler de 10 mm are niste abateri dimensionale,l-am folosit cel mai putin,de ajustat.La 100x,cu ocularul Huygens neconventional,am rezolvat  foarte usor companionul lui Polaris.Beta Cygni a fost un spectacol la 35x si 100x,ca de altfel Alcor si Mizar.Nebuloasa ''Ring'' M57 din Lyra s-a vazut imediat in ocularul de 25mm la 35x iar apoi am observat-o la 100x,zarind forma aprox. circulara si zona marginala  mai luminoasa.
Castor,s-a rezolvat doar uneori la G=100x,fiind la mica altitudine si chiar deasupra acoperisului vecin,se vedea prin  curenti termici puternici.Epsilon1-2 Lyrae la 100x a fost rezolvata la limita in toate patru componentele,de obicei doar perechea nordica fiind rezolvata;cealalta aparea de cele mai multe ori ca un segment sau ca un opt.
Cygnus,desi inca la mica inaltime,a promis in ocularul de 25mm imagini bogate pentru la vara,campurile stelare aleatoare ale zonei continand pana la 40 de stele.
Mircea

Cristian Monea
24 Mai 2009 20:55


Înseamnă că ai avut o seară plină... &#537;i cer senin :D. Eu am un telescop Newton Skywatcher 130/900 &#537;i nu am reu&#537;it să văd mai mult de un satelit la Saturn (observa&#539;iile le-am făcut din ora&#537;). Iar M57, cu magnitudinea 9, cred că e destul de greu de observat.

Saturn aseară:

Mircea Pteancu
25 Mai 2009 17:52


dxdx347
iti multumesc pentru amabilitate,m-ai ajutat sa clarific detalii ale observatiilor mele.Inteleg deci ca am vazut satelitii Titan si Reea.Se spune ca sunt ...''multi eroi dupa razboi'' dar nu ma pot abtine sa nu fac totusi un comentariu.Si anume,Sambata am facut primele observatii cu cele doua oculare Kepler si cu un tip de ocular Huygens,inca nu le cunosc bine.De aceea ,atunci cand mi s-a parut ca ceva nu-i in regula cu discul saturnian,am atribuit senzatia vreunei aberatii induse de aceste  oculare arhaice.Ori acuma ma gandesc ca poate ochiul a zarit ,cu privirea indirecta,deoarece eu eram concentrat pe cei doi sateliti,un al treilea satelit in chiar imediata vecinatate a discului.Data viitoare voi fi mai atent!
M57 trebuie sa fie relativ bine vizibil in telescopul tau de 130/900 mm .Eu am vazut aceasta nebuloasa planetara,in conditii de cer senin,de mai multe ori in mini-telescopul meu de 72/810mm cu oglinda Csillag.Ceea ce m-a frapat a fost contrastul bun in jurul axei optice a ocularului Kepler f=25mm,fapt relevat de faptul ca la 35x am identificat M57 din prima privire.Mircea

Cristian Monea
25 Mai 2009 18:23


Atunci, cu prima ocazie o să caut &#537;i eu M57.

Aseară am încercat să observ galaxia M104, dar oricât m-am chinuit nu am reu&#537;it să văd nimic. Știam că mă uitam la ea (datorită stelelor din jur), dar nu o puteam vedea (având magnitudinea 8.3, iar în jur vedeam stele cu magnitudinea 9). Lăsând M104, am încercat să găsesc M4. Aceea&#537;i poveste: vedeam stele pu&#539;in luminoase &#537;i nu reu&#537;eam să văd roiul (care are magnitudinea 5.9). Observa&#539;iile le-am făcut din ora&#537;.

cudjo66
01 Iun 2009 21:07


Aseara 31.05.2009, am facut observatii la Saturn.
Desi in ocular, la 480X imaginea era superba, foarte clara, avand un diametru al discului destul de generos, inelul se vedea f. bine - chiar daca subtiat -  totusi pozele nu au iesit prea bune. Am folosit camera foto Samsung S800 + Adaptor universal Baader Microstage si declansare automata la 10 secunde.
Ce imi scapa? Va rog, daca stiti careva, sa-mi spuneti.
Basca, se mai vedeau si 2 sateliti.

P.S.  
Aceeasi tehnica am folosit-o tot aseara la Luna (poze postate la topicul "Lady Luna" de la 'Observatii Astronomice") si au iesit mai bune.
Mai jos pozele (incercarile mai exact)

Blakut
02 Iun 2009 07:46


Pai pozele sunt miscate. Nu stiu cum ai urmarit planeta pe cer si ce timp de expunere ai folosit, dar e miscata poza.

florin_astro
02 Iun 2009 10:29


Vad ca expunerea a fost de 1 secunda. Asta inseamna ca daca pozele au fost facute fara urmarire, atunci poza e trasa din cauza ca la expunerea de o secunda imaginea in ocular se va misca cu 15 secunde de arc, adica aproximativ diametrul planetei Saturn, asa cum este si cazul pozelor tale. Incearca daca ai posibilitatea sa reduci timpul de expunere, prin marirea ISO. Daca ai urmarire, atunci probabil au fost trepidatii generate de miscarea aparatului la declansare care nu s-au atenuat suficient in timp.

cudjo66
02 Iun 2009 18:36


Deci iata cum am facut:

1. Am focalizat (in ocular imaginea lui Saturn era excelenta)
2. Am fixat camera foto la ocular in asa fel incat la iesirea obiectivului sa am imaginea corecta.
3. Setare pe Macro
4. Setare Flash OFF
5. Setare Autodeclansare la 10 secunde

Deci in momentul declansarii nu m-am atins de aparat. Saturn se vedea in ecranul LCD al camerei (normal, in miscare).

Totusi fata de imaginea din ocular (aproape de nota 10), pozele lasa de dorit. Repet, aceeasi tehnica am folosit-o si la luna, dar e adevarat ca e de 3700X mai aproape, iar detaliile sunt altele.

Blakut
02 Iun 2009 19:56


De ce macro?


Incearca cu expunere de 0.5 secunde saumai putin. Incearca sa filmezi in loc sa fotografiezi.

cudjo66
02 Iun 2009 20:06


Macro am pus pt ca obiectivul e f. aproape de ocular, dar nu asta cred ca e problema pt ca unele poze le-am facut fara aceasta setare si nu am vazut mari diferente.
Chestia cu expunerea te rog sa mi-o explici mai in amanunt, ca nu prea stiu: de unde setez expunerea, cum ti-ai dat seama ca a fost de o secunda?
cum pot sa o micsorez.
Merci anticipat

octopus
02 Iun 2009 20:20


Cred ca baietii au fost derutati de ora care aopare pe fotografiile tale :21h46 ; 21 h 47' ; etc , dar e vorba de minute!

dragos.n
02 Iun 2009 20:28


Iti trebuie urmarire ca sa poti face poze cu expunere de o secunda la marirea aia. Daca ai sa faci un calcul, ai sa vezi cat se misca planeta in raport cu dimensiunea ei unghiulara. Intr-o secunda de timp, planeta se deplaseaza 15 secunde de arc, in timp ce dimensiunea unghiulara a ei este acum de 18 secunde de arc, fara inele.

cudjo66
02 Iun 2009 21:30


Am sa fac poze si la magnificatii mai mici: 48X, 96X, 173X

Vizual este extraordinar la 480X. Totusi la declansare nu cred ca se misca aparatul foto, pentru ca se face destul de fin si nu ating nimic.
Oricum sunt primele poze la Saturn si ma voi stradui sa fac unele de calitate.

florin_astro
02 Iun 2009 22:33


Deci revin si imi sustin punctul de vedere referitor la expunere (1 secunda este prea mult). Asa cum bine a explicat si dl. Dragos N. intr-o secunda de timp planeta se misca 15 secunde de arc. Din pozele tale se observa ca planeta este aproape dedublata. Timpul de expunere il poti afla din exif. Eu l-am aflat cu browserul Opera - click dreapta pe o imagine si apoi selectat image properties. Incearca sa reduci daca poti timpul de expunere al camerei, sau fotografiaza/filmeaza planeta la un grosisment mai mic, in felul acesta va fi mai mica dar mai luminoasa si timpul de expunere va fi mai mic. De obicei la fotografia afocala, daca ocularul este reglat pentru ochi, atunci aparatul se pune pe infinit, si eventual se mai fac mici corectii din focuser. La Luna ti-au iesit pozele mai clare deoarece expunerea a fost mult mai scurta ca la Saturn, Luna fiind mai stralucitoare.

Mircea Pteancu
15 Iun 2009 19:31


Duminica 14 Iunie la ora 23h36m TLR,am obseravat urmatoarea configuratie saturniana prin Dobsonianul 125mm F/7,ocular Zeiss militar 22mm si Barlow 2x ,G=78X;ocular Plossl Celestron f=7,5mm G=116x.
Planeta Saturn prezenta aspectul deja cunoscut cu inelul extraplat.La Est de planeta,la o distanta aproximativ egala cu de doua ori diametrul inelului,am vazut doua obiecte cu aspect stelar .Obiectul mai stralucitor,probabil Titan , era situat spre Nord de planul inelului ,la o distanta de acesta ceva mai mare ca raza discului planetar.Al doilea obiect ,considerabil mai putin stralucitor,probabil Reea,era chiar in planul inelului,deci al ecuatorului saturnian,si putin mai apropiat de planeta decat Titan.
Cu privire indirecta insa,la o distanta egala cu de doua ori raza inelului si in planul acestuia,am zarit un al treilea obiect stelar, aflat asadar cam la jumatatea distantei dintre Reea si centrul discului saturnian.Uneori l-am vazut si cu privire directa ; datorita presupun  curentilor termici din atmosfera noastra,atat la privirea directa cat si indirecta,obiectul fluctua,aparea si disparea,fiind situat, pentru conditiile date, la limita maxima de vizibilitate a instrumentului.Ma ajuta va rog cineva sa identific obiectul cu care am avut onoarea de a intra in contact vizual-precizez ca onoarea este in intregime de partea mea;obiectul,sunt absolut sigur , a ramas ''rece'' la aceasta ''intalnire'' :lol: .Mircea

Doru Dragan
15 Iun 2009 22:19


Mircea - Tethys
Tethys - Mircea
(zice ca e incantata :))

Erwin
15 Iun 2009 22:22


După cum se vede în imaginea după StarCalc, sateliții au fost în ordinea de la stânga la dreapta:

Titan, Rheea, Tethys, (Saturn), Enceladus (chiar lângă inel, în dreapta), Dione, Hyperion și departe sus, Iapetus.

Mircea Pteancu
15 Iun 2009 22:56


Doru,Erwin
va multumesc de ''prezentare'',se confirma intrutotul. In schema trimisa de Erwin recunosc configuratia care aici apare in stanga inelului,in telescop era rotita cu 180 de grade.Deci Tethys,...''enchante madamme''.Ca un vanator de ''zestre astronomica'' ce sunt,mai fac un semn pe raboj.Putem afla cumva si ce magnitudine vizuala avea in acel moment ,va rog $.Mircea

Erwin
16 Iun 2009 00:00


StarCalc zice 10,36. Sper că zice bine! :) Dacă Tethys era la limită, atunci Enceladus, Dione și Hyperion erau invizibili, având magnitudinea mai mare.

Pentru comparație:
Titan: 8,48
Rhea: 9,86