-----------------------------------
Ionut Dohotariu
10 Feb 2009 22:12

Venus
Acum cateva seri am fotografiat luceafarul cu un powershot a530 fara trepied sau montura si rezultataul a fost excrptional (asa cred eu)!!! Aparatul de fotografiat are zoom optic de 4x.

Ionut Dohotariu
10 Feb 2009 22:18


o imagine profesiomnista!

Andi
10 Feb 2009 22:18


:shock: 
Ăsta nu este Venus (mă refer la prima).
Ai încercat să focalizezi corect imaginea?

Ionut Dohotariu
10 Feb 2009 22:19


care dintre ele?? prima sau a doua

Ionut Dohotariu
10 Feb 2009 22:20


am uitat aparatul are autofocus! :lol:

Ionut Dohotariu
10 Feb 2009 22:21


Scuze ca am intrebat care! N-am citit atent!

Ionut Dohotariu
10 Feb 2009 22:22


Poate asta seamana mai mult!

Andi
10 Feb 2009 22:32


Era vorba de fotografia făcută cu aparatul de fotografiat pe cer!

Doru Dragan
11 Feb 2009 13:33


IonutD mai draga tata :) in astrofotografie nu se lucreaza cu autofocus :(  Autofocus este facut pentru fotografie terestra. Unu la mana: cum poate sa masoare saracu aparat distanta pana la Venus :shock:  :? Doi la mana: Venus e practic la infinit asa ca se pune aparatul pe manual focus si infinit. Imaginile asa zis profesioniste pe care le-ai postat sunt luate din spatiu cosmic de pe orbita (cred). Nici un profesionist cu nici un aparat si instrument oricat de profesioniste nu poate sa faca Venus asa cum apar aici.

Laurentiu
11 Feb 2009 13:48


IonutD mai draga tata :) in astrofotografie nu se lucreaza cu autofocus :(  Autofocus este facut pentru fotografie terestra. 

Indraznesc sa va contrazic.

Autofocus-ul se poate folosi in astrofotografie in doua cazuri:

1. La fotografia afocala, prin telescop, camera cu obiectivul din dotare fiind tinuta sau montata cu ajutorul unui adaptor la ocularul instrumentului (se pot obtine imagini destul de bune la soare si luna, poate si la planete). Se poate folosi in aceasta situatie, cu succes, un aparat foto "point & shoot".

2. La fotografia deep-sky de camp larg, cu obiective foto "normale" (autofocus-ul functioneaza bine pe o stea stralucitoare in cazul anumitor camere DSLR).

Am facut fotografii in ambele situatii descrise mai sus.

La fotografia in focarul telescopului, insa, nici nu se poate pune problema folosirii autofocalizarii (pentru incepatori: in acest caz, camera se monteaza in locul ocularului si focalizarea trebuie facuta manual).

In rest, nici eu nu cred ca imaginea obtinuta de Ionut ar semana cu Venus asa cum "arata" el in fotografiile obtinute de la sol, cu aparate si instrumente obisnuite.

Ionut Dohotariu
11 Feb 2009 15:28


Bun dar ce credeti despre fotografia mea???

Blakut
11 Feb 2009 15:39


Presupun ca e nefocalizata, asa ca blob-ul ala nu reprezinta imaginea clara a lui venus. Venus se vede alb stralucitor, argintiu spre albastrui. Anyway, alb... si nu e full.

Laurentiu
11 Feb 2009 15:41


Asta am zis:



Explicatii:

- fie nu ai fotografiat Venus (de obicei, in imagini luate de la sol in lumina vizibila Venus arata in cel mai bun caz ca un disc de culoare alba datorita stratului impenetrabil de nori care acopera planeta); mai mult, pentru focala rezultanta a camerei tale (excluzand varianta unui crop din imaginea originala) discul planetei este mult prea... mare.

- fie ai fotografiat Venus dar:
 1.camera are un nivel ridicat de zgomot ("noise") care ar explica culoarea neobisnuita; 
 2. ai aberatie cromatica enorma 
 3. Venus a iesit sub forma de disc (ciudat de mare pentru distanta focala a camerei tale - nu ai spus ca ai fi folosit si un telescop !) pentru ca nu ai focalizat bine (imagine extrafocala).

Ionut Dohotariu
11 Feb 2009 19:39


Pai in fotografia originala (cea mare) asta era un punct!!! deci e crop!!!

Blakut
11 Feb 2009 23:14


Un punct nefocaliat. Daca era un punct (adica un pixel) chiar si marit, ramanea punctiform. Nu se facea asa guguloi. Dar nu dispera, mai incearca, ai destule ocazii...

Tavi F.
12 Feb 2009 00:34


Sa presupunem ca ai prins Venusul, bine focalizat. Dar in imaginea ta pare sa fie in faza "plina" (iluminare apropiata de 1), pe cind in perioada asta planeta e la ~0.4, in descrestere de faza. Deci este imposibila prezumtia initiala.

Poti numara citi pixeli are pata respectiva, pe cadrul original. Cunoscind unghiul subintins de Venus ~32", cit si distanta focala a aparatului tau 23.2mm, rezulta ca discul planetei pe senzorul aparatului ar avea 0.0036mm, adica mai putin de 2 pixeli  :!: (excluzind aberatia si o eventuala supraexpunere)
ps.- M-am referit doar la rezolutia senzorului, numai ca unghiul respectiv (32") este si limita puterii de separare a obiectivului folosit. Planeta putea aparea doar sub forma unui disc de difractie.

Ionut Dohotariu
12 Feb 2009 20:50


Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi!!! O sa mai incerc !

Cer senin!!!

auriga
13 Feb 2009 11:22


salut, ca vechi posesor de canon a75 (la care a murit senzorul intre timp...), nu imi imaginez cum ar putea fi venusul in poza aia. un venus pozat cu un aparat de genul asta ar iesi tot timpul un punct alb sau un punct alb defocusat. culoarea aceea nu stiu de unde ai obtinut-o. 
uite cum arata prin canon 400d cu expunere o jumatate de secunda cu trepied, de la conjunctia din decembrie.
http://www.scirocco.ro/eclipsa/lvj1.jpg
http://www.scirocco.ro/eclipsa/lvj3.jpg

Ionut Dohotariu
13 Feb 2009 19:44


Mister! Cu telescopul am vazut si eu cam ca luna pe cer!!! (super-dar fara detalii sfera alba-parte neluminata nu se vedea)

Ionut Dohotariu
13 Feb 2009 19:45


Nu luati cuvantul miser in engleza ci in raman ca taine !!! (scuze ca n-am precizat mai repede!)

Blakut
14 Feb 2009 15:34


 (super-dar fara detalii sfera alba-parte neluminata nu se vedea)

Nici nu cred ca s-ar putea vedea, ca nu are ceva aproape sa lumineze partea aia. Ce vezi acolo e Earthshine, lumina relfectata de la Pamant care ilumineaza Luna (cam asa ne ilumineaza Luna cand e plina, dar mai putin). Cand Luna e noua sau aproape, Pamantul vazut de pe Luna e "plin".

Mircea Pteancu
14 Feb 2009 17:25


Din cate-mi amintesc exista totusi un fenomen numit ''lumina cenusie'' a lui Venus si care poate fi observat uneori.A fost prima data raportata acum 300 de ani de catre Riccioli.Vedeti de pilda articolul de la acest link:
http://www.myastroshop.com.au/ssmassey/ashen-light.pdf

Mircea

Forever_Man
14 Feb 2009 18:50


Eu am vazut aseara partea neluminata a lui Venus, cu binocularul, la puterea mare de marire pe care o atinge, probabil 400x.

Blakut
14 Feb 2009 21:29


Eu am vazut aseara partea neluminata a lui Venus, cu binocularul, la puterea mare de marire pe care o atinge, probabil 400x.

 :shock: Ce binoclu ai?

Ionut Dohotariu
14 Feb 2009 22:36


Nu scrie nici o firma pe el! (dar scrie made in russia). Are d=50mm si cred 7x. aberatia cromatica mica (zic eu)!!

MariusP
14 Feb 2009 23:24


Nu scrie nici o firma pe el! (dar scrie made in russia). Are d=50mm si cred 7x. aberatia cromatica mica (zic eu)!!Sa-l folosesti cu mare placere, 7x50 este cea mai potrivita combinatie diametru-grosisment pentru un incepator si nu numai, dar cred ca Blakut voia sa stie ce are Forever_Man...

Din cate stiu eu, binocularul lui este ceva de genu' asta:
http://www.skywatcher.ro/Baader/bino_maxbright.htm
pe care-l monteaza la telescop.

Ionut Dohotariu
15 Feb 2009 15:27


Multumesc!!!