-----------------------------------
Roman Emil
24 Feb 2009 22:19

Intrebari din partea unui incepator
Buna tuturor si in primul rand as vrea sa va multumesc pentru tot ceea ce scrieti pe forum. Pentru mine cel putin acest site este o mina de aur, deoarece am gasit aproape toate informatiile de care am nevoie.   
        Sunt pasionat de mult de astronomie insa doar acum 3 saptamani mi-am cumparat primul telescop si anume un Celestron Astromaster 130EQ. Din pacate vremea nu a tinut cu mine si nu am avut decat 2 nopti cu cer partial senin de cand am achizitionat telescopul.
        Rugamintea mea este daca m-ati putea ajuta cu niste sfaturi si informatii:

             1. Telescopul meu are un dispozitiv de vizare rapida (incercuit in foto atasata) cu care ma descurc destul de greu. Nu prea reusesc sa incadrez in el corpurile ceresti pe care as dori sa le observ deoarece cand aprind ledul rosu care ma ajuta la vizare nu mai vad nimic in afara acestuia :(. Intrebarea mea este: Exista un alt dispozitiv sau o alta modalitate de vizare, care sa fie mai usor de folosit sau ma voi obisnui cu timpul? (scuzati intrebarea, poate e ceva banal, insa eu sunt topograf si daca gresesc se poate sa fie din cauza ca m-am obisnuit cu aparetele pe care le folosesc in topografie)

             2. Pentru nebuloase am nevoie de filtre colorate? va intreb deoarece cred (sper!) ca in aceasta seara am vazut nebuloasa orion, insa in jurul stelelor din nebuloasa parca era o ceata albicioasa. Probabil ca e normal deoarece noi vedem lumina alba nu?, insa nu stiu de ce as avea nevoie pentru a vedea nebuloasele asa cum sunt in fotografiile de la rubrica astro-foto.

Va multumesc frumos!

Cristian Monea
24 Feb 2009 23:22


Acest dispozitiv de vizare îl mai po&#539;i găsi cu denumirea Red Dot Finder, sau în române&#537;te, Căutător cu led ro&#537;u. Mai există &#537;i alt dispozitiv, anume o lunetă căutătoare, care diferă de primul prin faptul că în locul unui punct ro&#537;u are un reticul negru cu ajutorul căruia găse&#537;ti obiectele cere&#537;ti. Aceasta se montează pe telescop asemănător căutătorului cu led ro&#537;u, ca în fotografie: http://www.astroshop.de/images/thb_300/005/013.jpg .

Nu &#537;tiu însă dacă se poate monta la telescopul tău, din câte observ din fotografia din mesaj (sunt începător &#537;i încă mai învă&#539; despre telescoape :D , &#537;i nu î&#539;i pot vorbi decât despre ce am văzut la propriul meu telescop, un Skywatcher Newton 130/900 EQ2, cu lunetă căutătoare). În orice caz, o să te obi&#537;nuie&#537;ti, în timp, să găse&#537;ti obiecte cere&#537;ti folosind orice fel de căutător, nefiind u&#537;or la început.

Desigur că toate tipurile de căutătoare au avantajele si dezavantajele lor. Acestea le po&#539;i găsi la adresa http://www.themcdonalds.net/~themcdo/richard/index.php?title=About_Finders .

Filtrele colorate &#537;tiu că sunt folosite mai ales de către pasiona&#539;ii de astrofotografie, pentru cre&#537;terea contrastelor. Pentru observa&#539;ii simple nu ai nevoie. În cazul nebuloasei din Orion, mai mult decât o "pată ce&#539;oasă" nu o să vezi cu telescopul tău, dar &#537;i pentru că ochiul uman nu poate aduna lumină, precum un sistem optic ca telescopul. 

Fotografiile de la rubrica Astrophoto sunt realizate folosind aparte fotografice cu timp de expunere reglabil. Să te ui&#539;i, din curiozitate, în mesajele din acea rubrică &#537;i ai să găse&#537;ti scrise specifica&#539;ii, precum "3x300sec". Asta înseamnă 3 expuneri totalizând 15 minute, timp în care aparatul fotografic captează lumina de la obiectele cere&#537;ti pentru a realiza fotografii care, de multe ori, mai sunt &#537;i prelucrate, ulterior, pe calculator.

Pentru a vedea nebuloasele a&#537;a cum sunt în fotografiile de la rubrica Astrophoto, ai nevoie de un telescop mai bun, o montură ecuatorială motorizată, un aparat fotografic cu timp de expunere reglabil, &#537;i, desigur, cuno&#537;tin&#539;e despre astrofotografie.

cassiopeialt
25 Feb 2009 10:04


Salutare! Iti inteleg dezamagirea. Eu inainte sa-mi iau talescopul un 150/750 m-am uitat pe net sa inteleg ce voi putea vedea cu. Internetul e plin cu mesaje de genul "incepatorii vor fi profund dezamagiti" datorita pozelor care apar pe net sau in revista si care nu reprezinta ceea ce poate vedea ochiul uman in realitate
Prin telescopul meu nebuloasa din orion se vede la fel, un nor alb in jurul unui punct luminos. In culori asa ca in fotografii nu vei vedea niciodata prin observatii vizuale. Eventual vei vedea ceata aceea mai luminoasa, cu un telescop cu o oglinda de diametrul mai mare. O oglinda mai mare aduna mai multa lumina. Iar pentru astrofoto iti trebuiesc multi multi euro.
Pentru inceput poti ramane placut surprins de modul in care se vede venus in aceasta perioada sau daca poti incearca sa te uiti si la cometa Lulin ce se poate vedea dupa ora 3. Numai bine

Cer senin!

Forever_Man
25 Feb 2009 10:56


Cometa Lulin se poate vedea dupa ora 10. Nebuloasa din Orion nu e chiar un nor alb, mai are si ceva detalii prin ea. Nu e chiar in jurul unui punct luminos, sunt mai multe stele prin ea.

mihail iulian
25 Feb 2009 11:41


Imi cer scuze daca intrebarea nu ar trebui sa fie aici.
Daca fixez cautatorul pe un reper nu acelasi lucru vad si prin telescop.cautatorul meu fiind ca o luneta.Si invers.Cum reglez cautatorul ca sa vad acelasi lucru ? Multumesc.

Laurentiu
25 Feb 2009 13:05


Salutare! Iti inteleg dezamagirea. Eu inainte sa-mi iau talescopul un 150/750 m-am uitat pe net sa inteleg ce voi putea vedea cu. Internetul e plin cu mesaje de genul "incepatorii vor fi profund dezamagiti" datorita pozelor care apar pe net sau in revista si care nu reprezinta ceea ce poate vedea ochiul uman in realitate
Prin telescopul meu nebuloasa din orion se vede la fel, un nor alb in jurul unui punct luminos. In culori asa ca in fotografii nu vei vedea niciodata prin observatii vizuale. Eventual vei vedea ceata aceea mai luminoasa, cu un telescop cu o oglinda de diametrul mai mare. O oglinda mai mare aduna mai multa lumina. Iar pentru astrofoto iti trebuiesc multi multi euro.
Pentru inceput poti ramane placut surprins de modul in care se vede venus in aceasta perioada sau daca poti incearca sa te uiti si la cometa Lulin ce se poate vedea dupa ora 3. Numai bine

Cer senin!

Nu inteleg de ce nu poti vedea mai multe detalii cu telescopul tau de 15 mm. 

Pana si printr-o luneta de 60 mm tot se poate vedea mai mult decat un nor alb si o stea !

Asa ca si prin cel de 130 mm al lui Emil trebuie sa se poata.

Baieti, colimati-va si voi telescoapele  :D 

In al 2-lea rand, trebuie sa fiti siguri ca ati pus telescopul pe nebulasa  :lol:

Laurentiu
25 Feb 2009 13:13


Imi cer scuze daca intrebarea nu ar trebui sa fie aici.
Daca fixez cautatorul pe un reper nu acelasi lucru vad si prin telescop.cautatorul meu fiind ca o luneta.Si invers.Cum reglez cautatorul ca sa vad acelasi lucru ? Multumesc.

Incearca in felul urmator:

Aliniaza cautatorul cu telescopul din ochi, mai intai (adica sa fie cat de cat paralel cu tubul telescopului). 
 
Indreapta telescopul catre steaua Polara (caut-o cu... cautatorul  :D ). 
 
Treci apoi la ocularul telescopului (probabil ca Polara nu va fi in camp dar pe undeva pe aproape). Foloseste ocularul care iti da cea mai mica putere astfel incat sa poti gasi o configuratie de stele, vizibila si in cautator, de unde sa poti ajunge la Polara. 

In momentul in care ai Polara in centrul campului telescopului, fara sa misti telescopul, incearca sa pozitionezi (centrezi) cautatorul tot pe steaua Polara (lucrul asta se face in functie de ce sistem de prindere are cautatorul pe telescop; daca, de exemplu, ai inele cu 3 suruburi, incearca sa strangi/destrangi pe rand cate unul din suruburi - daca vezi ca steaua nu o ia in directia buna, foloseste alt surub din cele 3).

astrodog
25 Feb 2009 13:38


Alinierea finderului este mai usor de facut ziua pe o tinta terestra iar procedura oarecum inversa decat cea de mai sus.
Iata pasii indicati de Vixen pentru aceasta operatie:
1. pune un ocular cu focala mare in portocularul telescopului (ex:25-32 mm).
2. vizeaza cu telescopul un obiect indepartat (>1km) si centreaza-l in campul vizual al ocularului.
3. adu din cele trei suruburi de reglaj al suportului finder obiectul vizat in centrul reticulului.
Alinierea este gata  :)

Forever_Man
25 Feb 2009 18:23


Eu as zice ca aliniera e mai bine de facut noaptea, pentru ca incerci sa pui cat mai exact pe un punct, nu pe un obiect mai mare. Si oricum, cu timpul, din diferite motive, isi va pierde alinierea. Poate chiar de la zi la noapte. Il aliniez ziua si pana bagi telescopul in casa, cine stie cum atingi cautatorul. Asa ca mai bine noaptea. Nu neaparat pe steaua polara, ci pe orice stea mai stralucitoare.

Laurentiu
25 Feb 2009 18:54


Eu ziceam de steaua Polara pentru ca aceasta sta pe loc  :D 

Si metoda prezentata de astrodog este cat se poate de buna (ba cchiar mai simpla).

Evident, cautatorul va trebui sa-l aliniezi de fiecare data cand scoti telescopul "la aer".

Roman Emil
25 Feb 2009 19:57


Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Cred ca o sa ma obisnuiesc cu timpul cu acest cautator red dot finder. Am mai incercat si astazi si parca e putin mai usor ca ieri :) deoarece acum incerc sa focusez mai intai pe stele cu luminozitate mare si in functie de acestea reusesc sa gasesc mai repede ceea ce caut.
      Cu timpul voi incerca sa acumulez cat mai multa experienta si pe urma voi trece si eu la astrofoto ca sa vad nebuloasele colorate, oricum mi se pare un lucru extraordinar si asa ca pot sa vad lucruri atat de frumoase. 
      O noapte buna tuturor si cer senin.

cassiopeialt
26 Feb 2009 21:58


In legatura cu ce pot vedea prin telescop newton de 150/750 cu mentiunea ca asa se vede dint-un loc cu poluare luminoasa destul de mare. Nu e o fotografie a mea dar e ceva ce seamana foarte bine cu ce vad cu ochiul liber prin telescop la o marire de 75x. Daca ar trebui sa vad mai mult de atat inseamna ca intr-adevar ceva nu e in regula.

Laurentiu
26 Feb 2009 22:26


asa se vede dint-un loc cu poluare luminoasa destul de mare. 

Aici e buba.

Incearca sa iesi din oras cu telescopul (undeva la tara, daca se poate in locuri fara iluminat public).

Eu zic ca daca instrumentul tau e bine colimat (si nu ai avut ghinion ca opticianul chinez sa greseasca monumental  :( ) dintr-un loc fara poluare luminoasa vei vedea mai mult.

Nu va faceti iluzii, insa, cu privire la culori in nebuloase, galaxii etc. 

Ochiul adaptat la intuneric nu percepe prea bine culorile. Pentru asta e nevoie de obiecte foarte luminoase (sau telescoape cu aperturi foarte mari) astfel incat sa fie active celulele de pe retina care "se ocupa" cu vederea diurna (de zi) - si care pot distinge culori.

eddeph
17 Mar 2009 18:56


ca sa nu deschid alt topic : care este diferenta intre un telescob newtonian si unul dobson ?

Laurentiu
17 Mar 2009 19:14


Telescopul Dobsonian este, din punct de vedere al configuratiei optice, un Newtonian. 

I se spune Dobsonian din cauza monturii stil "afet de tun" (alt-azimutala) pe care e montat tubul optic. Acest tip de montura fost promovat de astronomul amator american John Dobson datorita simplitatii ei constructive si usurintei cu care poate fi folosita.

eddeph
17 Mar 2009 19:19


deci singura diferenta e montura ?
si apropo, e mai recomandat un dobson la incepatori? daca da , pentru acesta am nevoie de un stativ probabil pentru ca am vazut ca nu au trepied.

Laurentiu
17 Mar 2009 19:21


"Stativul" e chiar montura. Un Dobsonian e foarte recomandat pentru incepatori.

eddeph
17 Mar 2009 19:30


aha , dar am vazut ca sunt foarte mici , ma refer un dobsonian nu se poate pune pe jos presupun , ci trebuie pus pe o masuta , pe ceva , la asta ma refeream mai mult . :-s

Laurentiu
17 Mar 2009 19:38


Foarte mici ?!  :lol: 

Sunt, prin lumea asta larga, si dobsoniene cu diametrul de 1 metru. Astea numai mici nu poti spune ca sunt 

  :P

eddeph
17 Mar 2009 19:39


oh well sincer nu am vazut poze la scara sa zic asa , adica prin comparatie cu alte obiecte  :oops:

aportase
18 Mar 2009 16:44


Eu am centrat cautatorul pe luna, drep este foarte rapid, deoarece se deplaseaza repede. Eu am un Sky-Watcher Newton 150/1200 cu EQ 3-2, momentan fara motorizare.

Ce este important, sa se puna montura pe Nordul geografic, cum se preciza in topic, cel mai bine pe steaua polara.
Am vazut confuzii intre Nordul geografic si cel magnetic.

Laurentiu,

Am si eu o nelamurire.
Am vazut ca exista focusere scurte, la mine este destul de lung, 71mm.
Daca pun unul scurt de 2", normal cu adaptor la 1.25" , o sa am focusare normala cu aceleasi oculare ?

De ce intreb, am incercat sa fac fotografii la luna, dar nu reusesc sa focusez, se mai cere in interior. Am reusit numai cu un Barlow 2x, si ma tenteaza sa pun un focuser scurt.

Cu prietenie,

Laurentiu
18 Mar 2009 18:02


Putem spune ca Polul Nord geografic coincide cu Polul Nord ceresc daca prelungim, imaginar, axa polilor Pamantului spre bolta cereasca: axa polilor "inteapa" bolta cereasca in Polul Nord ceresc (si la 180 grade in Polul Sud ceresc)  :D

Polul Nord magnetic nu prea ajuta foarte mult in cazul nostru decat daca folosim o busola si cunoastem declinatia magnetica specifica locului in care ne aflam. Precizia de orientare dupa busola este insa mult mai redusa decat cea dupa coordonatele ceresti (de aceea marinarii foloseau pentru gasirea cu precizie pozitiei navei, pana la aparitia GPS-ului, mai degraba stelele si soarele decat busola).

Problema cursei focuserului (sau a "plajei" de focalizare cum imi place mie sa-i zic) se poate rezolva in doua feluri:

1. fie muti oglinda principala mai sus, catre focuser (cu distantiere sau ceva de genul acesta - asa am procedat eu) pana cand ai destul "in-focus" - nerecomandat incepatorilor, in opinia mea, pentru ca risti sa strici ceva, pe ici, pe colo... in plus, s-ar putea sa nu mai ai camp iluminat 100% daca ridici oglinda prea sus (te rog nu-mi cere sa explic" de ce" - mi-ar lua mult timp pe care acum nu il am la dispozitie...).  

2. fie, asa cum spuneai, inlocuiesti focuserul cu unul "low profile" - numai ca si acela ar putea sa nu fie destul de scurt - trebuie sa faci cateva calcule inainte sa te apuci de operatiunea asta, sa vezi unde va fi planul focal cu noul focuser inainte de a da bani pe el.