-----------------------------------
MariusP
01 Mar 2009 15:23

Asteroidul 2009 DD45 la 73000 km de Pamant
Asteroidul 2009 DD45, nou descoperit, va trece pe langa Pamant la numai 73000 km distanta (0,2 din distanta medie Pamant-Luna). Are un diametru de circa 35 metri, similar cu obiectul Tunguska din 1908.

La apropierea minima de pe 2 martie, aproximativ 1400 UT (16:00 TLR), 2009 DD45 va trece prin constelatia Fecioara (Virgo) cu o magnitudine maxima 11 si o viteza aparenta de circa 0,5 grade pe minut. Din pacate, la noi va fi ziua, iar cand va rasari, deja va avea magnitudinea peste 13.

http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=01&month=03&year=2009
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2009%20DD45;orb=1
http://www.cfa.harvard.edu/iau/Ephemerides/Unusual/K09D45D_1.html

Doru Dragan
01 Mar 2009 19:19


Nu vreau sa induc panica ci doar sa fac niste precizari de natura teoretica, precizari care le-am mai facut cu acest fel de ocazii. Orbitele asteroizilor se determina printr-un soi de triangulatie. Pentru asta sunt necesare cateva observatii (minimum trei) care sa fie cat mai indepartate una de alta. E destul de dificil sa determini cu precizie orbita unui corp care se-ndreapta spre tine deoarece pozitiile observate sunt foarte apropiate. E foarte dificil sa determini cu precizie orbita unui corp intr-un timp scurt (o zi-doua) din aceleasi motive. Acestea fiind zise ... sa vedem :) Sper ca nu prea deaproape :( Mult noroc :!:

Doru Dragan
02 Mar 2009 08:35


Distanta a fost corectata la 63.000 km, pozitia distantei minime undeva deasupra Pacificului (vest de Tahiti), ora 13:44 UT adica 15:44 ora Romaniei.
http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/40504617.html

MariusP
02 Mar 2009 09:37


Un filmulet (GIF animat) facut cu un telescop de 14" la Observatorul Universitatii Narino din Columbia, de catre Alberto Quijano Vodniza, cu 13 ore inainte apropierii maxime de Pamant.

http://www.spaceweather.com/swpod2009/02mar09/vodniza1.gif
http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=02&month=03&year=2009

Doru Dragan
02 Mar 2009 09:50


Dupa cum se observa are o viteza foarte mare ceea ce (daca nu ne loveste :() este bine. Inseamna ca are suficienta energie pentru a scapa de atractia gravitationala a Pamantului.

astrodog
02 Mar 2009 13:54


Am observat ca in GIF-ul prezentat de Marius, apare pe langa evolutia asteroidului DD45 inca un fenomen interesant.
Am extras un cadru din acest GIF si am incercuit zona pe care va invit sa o urmariti cu atentie pe GIF-ul original.
Punctul indicat de sageata evolueaza pe o traiectorie sinusoidala incheiata cu o bucla.
Ce ar putea reprezenta acel obiect ?

dragos.n
02 Mar 2009 14:13


Un fluture spatial care zboara din floare-n floare, pardon, din stea in stea. :lol: 

Ciudat, foarte ciudat, traiectoria e foarte sinuoasa, face vreo 4 schimbari de directie la mai mult de 90 grade, iar viteza pare a fi relativ constanta.

Mitu Catalin
02 Mar 2009 15:43


Cred ca este un satelit geostationar  .

MariusP
02 Mar 2009 16:05


Nu prea cred sa fie un satelit geostationar. Pentru latitudinea observatorului, in apropierea ecuatorului, putin probabil (eu zic ca-i imposibil) ca un satelit geostationar sa bântuie pe la declinatia de 50 grade...

Initial, m-am gandit tot la un satelit, dar e o traiectorie prea curioasa pentru un interval de numai 22 minute...  :shock:

Cristian Monea
02 Mar 2009 16:35


Este un OZN :lol:

dragos.n
02 Mar 2009 16:51


Este un OSN (ob. spatial neindentificat ) :lol:

astrodog
02 Mar 2009 21:18


Va multumesc pentru raspunsuri dar ma asteptam la niste reactii mai serioase.
Poate cei de la sectiunea teoretica sa ne ajute sa aflam traiectoria reala a acestui corp.
Abel daca citesti acest mesaj, ne poti ajuta la dezlegarea acestui mister?

Forever_Man
02 Mar 2009 21:37


Imi povestea un coleg de camera mai demult ca vedea astfel de obiecte cu ochiul liber la tara. Voi ati vazut asa ceva ?

dragos.n
02 Mar 2009 21:45


Acum cativa ani am vazut spre orizont un satelit (?), care parea sa aiba o traiectorie putin saltareatza, dar e posibil sa mi se fi parut. Insa asa ceva nu am vazut. Chiar e foarte ciudat. Si daca nu ma inseala vederea, pare sa scada in magnitudine spre sfarsitul filmarii.

octopus
02 Mar 2009 21:50


Cred ca e un "foton imbatranit" care se misca pe o traiectorie dreapta cu torsiunea diferita de zero! :D

Andi
02 Mar 2009 21:59


Se vede clar că l-a deranjat asteroidu' !

Cristian Monea
02 Mar 2009 22:01


S-ar putea să &#539;i se pară că scade în magnitudine, deorece spre finalul filmării cre&#537;te luminozitatea imaginii.

PS Am găsit pe internet un articol mai vechi, însă destul de interesant:
http://science.nasa.gov/headlines/y2002/20sep_mysteryobject.htm

dragos.n
02 Mar 2009 22:26


Da, intradevar scaderea in magnitudine e probabil o iluzie. 

Am citi articolul. Interesant dar nu cred ca are legatura cu asta.

Eu cred ca nu poate fi un meteor. Nici un asteroid. Fragment de nava...? Traiectoria este total neregulata, in timp prea scurt, deci greu ca suma unor interactiuni gravitationale sa genereze asa ceva.   ??? :shock:

Andi
02 Mar 2009 22:31


Este obligatoriu ca obiectul să fie extraatmosferic?

dragos.n
02 Mar 2009 22:33


Astrodog, cred ca ar trebuii sa semnalezi obiectul forurilor competente. Eu nu mai am adresa unde se pot semnala astfel de observatii, dar poate o are cineva. 

Si nu mai fi asa suparat ca mai facem cate o gluma. Daca intre noi nu mai glumim, in viata asta frumoasa, ...

dragos.n
02 Mar 2009 22:43


Nu e obligatoriu sa fie extraatmosferic, dar in cazul asta ar trebuii sa se afle destul de sus, si de unde sursa de lumina? Filmarea este facuta de pe un munte din cat am inteles eu. Din experienta mea, cu teleul meu de 200/1000, pt a vedea o pasare mica cat un punct, trebuie sa fie la peste 1000 metri. Iar asta e un SC de 355mm, deci inmultim cu cel putin 4 distanta asta. Oricum, se pot face calcule exacte.

Andi
02 Mar 2009 23:27


Uitați-vă pe gif-ul originar, unde sunt mult mai multe "evenimente" decât cel semnalat.

Cristian Monea
02 Mar 2009 23:57


Am observat că la un moment dat, obiectul trece prin fa&#539;a unei stele &#537;i îi cre&#537;te pentru o perioadă foarte scurtă de timp luminozitatea. Trage&#539;i &#537;i voi concluzii dacă pute&#539;i :D . Eu încă nu am nicio idee despre ce ar putea fi, dar nu a&#537; exclude varianta că ar fi vreun pixel "rătăcit", adică să aibă drept cauză aparatura utilizată.
De asemenea, mă intrigă &#537;i viteza cu care se deplasează, în compara&#539;ie cu vitezele celorlaltor obiecte care apar pentru perioade scurte de timp în filmare, traversând cadrul.

Blakut
03 Mar 2009 01:04


Un fir de praf?

Stanescu Octavian
03 Mar 2009 07:23


Am observat si eu ca mai sunt asemenea senzatii ca puncte luminoase miscatoare . Spun ca totul e din cauza turbulentelor atmosferice ., multe stele sunt la limita sensibilitatii camerei CCD , in anumite zone turbulentele cedeza si stelele palide se clarfica si trec de un prag ,iar acolo in zona vizata este o coincidenta, turbulenta a cedat pe rand "aprinzand" stelele dand senzatie de miscare. 
 Se vede si diferenta , asteroidul pare alungit din cauza expuneri miscate , pe cand dincolo este punctiform.

Doru Dragan
03 Mar 2009 08:32


Sunt puncte care apar si dispar, sunt obiecte care au o traiectorie dreapta dar asta din pacate are o traiectorie continua prea evidenta iar schimbarile de directie sunt ... tare ciudate :? Nu stiu ce sa zic. Ar trebui intrebat pe undeva pe unde sunt tipi mai informati. Nu pe sectiunea alternativa :roll:

MariusP
03 Mar 2009 10:55


Până s-o dezlega misterul, daca se va-ntampla vreodata  :? , asteroidul 2009 DD45, a trecut pe langa Pamant la o altitudine de 72000 km, ieri la 1340 UT si s-a adaugat pe lista celor 1033 de asteroizi potential periculosi (PHA, Potentially Hazardous Asteroids) cunoscuti pana acum...

http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=03&month=03&year=2009

Mitu Catalin
03 Mar 2009 11:37


Eu zi ca asta este explicatia :
http://www.ctiinfo.com/SatControl/ComTrack/InclinedOrbitTutorial/satgeom5.htm

Un geostationar pe o orbita inclinata .

Andi
03 Mar 2009 12:01


Nu există geostaționar pe orbită înclinată; îi musai să aibă planul orbitei conținut în planul ecuatorial terestru!!!
Vezi definiția geostaționarului.

MariusP
03 Mar 2009 12:14


Exista sateliti cvasi-geostationari folositi in telecomunicatii plasati pe orbite inclinate la altitudinea celor geostationari propriu-zisi. Ei sint considerati tot geosincroni pentru ca au perioada orbitala tot de 24 ore.

Intr-adevar apar oscilatii aparente pe cele doua axe, dar cu perioade de un ciclu pe o zi siderala pe axa nord-sud, respectiv 2 cicluri pe ziua siderala pe axa est-vest:
"To summarize: if the satellite owner lets the satellite drift free, two things happen:
- The orbit plane becomes inclined; therefore, the satellite appears to oscillate along its north-south axis at a rate of one cycle per sidereal day.
- The orbit assumes a slightly elliptical shape; therefore, the satellite appears to oscillate along its east-west axis at a rate of two cycles per sidereal day."

Dar, "oscilatia" chestiei din filmulet dureaza mult mai putin, sa zicem cu perioada cam de jumatate din durata totala, deci cam 11 minute...

Andi
03 Mar 2009 12:24


Este adevărat că pot fi și sateliți cu orbită polară și perioada de 24 ore, dar numai geostaționarul rămâne practic nemișcat pe cer, efectuând mici oscilații în jurul poziției.
Eu cred că este vorba de mirajul imaginilor consecutive care dau impresia de mișcare ordonată sau inteligentă sau de orice fel..

Mitu Catalin
03 Mar 2009 12:48


Nu am fost deloc atent la perioada de timp ... Intr-adevar un geostationar lasat liber nu prezinta miscari de genul asta intr-o perioada de doar 20 de minute. Nu poate fi nici unul care ar fi executat manevre caci acestea se fac cu viteze mici . Fragmentele nu pot sta aproape 20 de minute intr-un camp de telescop ... e mister total

Andi
03 Mar 2009 12:56


Misterul este al minții umane care caută legături, conexiuni, cauzalitate, etc. în fenomenele observate, chiar și acolo unde ele nu sunt în realitate.

MariusP
04 Mar 2009 20:58


S-ar parea ca ar exista totusi o explicatie care sa implice intr-adevar un obiect, cel mai probabil un satelit aflat pe orbita de tip Molnia, inclinata la vreo 60 grade, cu perigeu jos si apogeul la circa 40000 km. Exista sateliti militari americani cu astfel de orbite care au ca scop spionajul semnalelor electronice (ELINT, Electronic Intelligence). Fiind vorba de Columbia, nu cred ca ar fi exclus, din pacate elementele orbitale ale acestora nu sint publice.

Ieri, zoth (ex-zircon) mi-a dat o idee interesanta: traiectoria din poza este raportata la stelele "fixe", deci la coordonatele ecuatoriale, dar in coordonate orizontale (asa cum ii sta bine unei traiectorii circumterestre sa fie reprezentata) ar arata cu totul altfel...

Cu ajutorul programului StarCalc si al altor informatii, am identificat directiile N-S si E-V, precum si cateva repere unghiulare de pe poze. Pe scurt, traiectoria obiectului in coordonate orizontale (dungile gri sint "urmele" stelelor ce formeaza trapezul acela micut) ar arata ca-n schita facuta de zoth. Scara pe axa N-S este exagerata pentru ca altfel nu s-ar intelege nimic, tinand cont ca-n 22 minute, stelele s-au deplasat vreo 4 grade, iar trapezul are ceva mai putin de 2'. Se vede ca schimbarile reale de directie sint foarte mici.

astrodog
05 Mar 2009 11:01


Vroiam sa va intreb ieri la ce foruri putem pune intrebari in astfel de situatii.
Vad ca nu mai e cazul, explicatia mi se pare logica si credibila.
Multumesc Marius, multumesc tuturor celor care s-au implicat in aceasta dezbatere.

Andi
05 Mar 2009 11:24


Cred că trebuie să luăm alt tip de coordonate pentru a putea explica dansul "obiectului"!

Blakut
05 Mar 2009 16:02


mai degraba in polare, cu originea in steaua din mijloc.