-----------------------------------
horea_florin
02 Mar 2009 01:20

luneta
as dori sa achizitionez o lupa pentru construirea unei lunete:                                                http://www.okazii.ro/catalog/19357270/LUPA-MARE-PENTRU-COLECTIE.html
lupa are diametru de 11 cm....se poate face din asa ceva o luneta cat de cat buna pentru observatii astronomice?daca ati putea posta niste schite despre construierea unei lunete !Stima!

CATA_==
02 Mar 2009 08:51


In general lupele au focala scurta cumpara un obiectiv duplet acromat de 60 70 mm il gasesti pana intr-un milion si cu un ocular bun are sa mearga ,eu am facut o luneta dintr-un duplet de 60 si am reusit sa separ Mizar din Ursa Major (carul mare)

dragos.n
02 Mar 2009 08:53


Dintr-o lupa se poate face ceva care seamana cu o luneta, dar nu merita efortul. Calitatea imaginilor pe care o astfel de luneta le va da va fi foarte slaba, iar cheltuielile materiale se vor apropia de cele ale unei lunete second-hand, cu obiectiv acromat ( deci doua lentile compensate ).

dragos.n
02 Mar 2009 08:57


Acea lupa pe care ai postat-o tu, are raport focal foarte mic, se vede din imagine ca are curbura mare, deci focala scurta. Rezulta ca este total nepotrivita.

horea_florin
02 Mar 2009 09:41


Am inteles.Multumesc de ajutor!Toate cele bune!

horea_florin
02 Mar 2009 09:47


unde sunt de vanzare obiective acromate la mana a doua?

CATA_==
02 Mar 2009 09:50


Nu stiu la sechond-hand ca daca nou costa 60 70 lei noi ,intra pe site la Alcor dai la accesori si ai sa gasesti acolo

horea_florin
02 Mar 2009 13:41


se gasesc obiective de acest fel in anumite aparate?cum ar fi proiectoare?

dragos.n
02 Mar 2009 13:51


Se gasesc lentile si in proiectoare, nu in dublete ci de obicei cete trei sa chiar 5 lentile, dar ele sunt optimizate altfel decat dubletele astro. Le poti insa folosii cu ceva rezultate, oricum, mult mai bune decat la o lupa. Dar mai bine incerci la Alcor, acolo nu sunt second-hand, si poti lua si tub si tot ce iti trebuie.

horea_florin
02 Mar 2009 13:55


http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE934XX asta am gasit .e buna?

predator
03 Mar 2009 14:27


Obiectivele le gasesti aici:   http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=OLDX0X00

In poza de mai jos gasesti ce am facut eu dintr-un obiectiv de 60 o prisma si un ocular de binoclu.

horea_florin
03 Mar 2009 16:00


ms predator!ce ai reusit sa observi cu luneta?

predator
03 Mar 2009 16:12


Luna super, Jupiter ok, se vede ceva la 42 (nebuloasa din Orion), in rest nu prea pentru pentru ca abia acum "invat" si eu cerul. O sa iti trimit niste poze cu luna si Jupiter, daca vrei..

Acum i-am montat o camera web si o folosesc pentru "teste"

horea_florin
03 Mar 2009 17:47


posteaza te rog pradator niste imagini pentru ca vreau sa imi cumpar un obiectiv acromat si nustiu ce sa fac...Stima!

predator
05 Mar 2009 14:22


vezi ca ti-am trimis pe PM

horea_florin
05 Mar 2009 18:04


ms mult predator poza cu luna e superba iar cea cu jupiter ma gandesc ca ar fi iesit si ea ff bine daca ai fi avut un adaptor foto.o sa imi comand si eu  un obiectiv! :D

marius78
05 Mar 2009 18:25


De ce nu pui pozele pe forum ? Sunt curios sa vad ce poate luneta ta

horea_florin
09 Mar 2009 20:56


predator cand ai luat obiectivul l-ai comandat impreuna cu montura ?sau numai"bucata de sticla"?cum ai facut tubul telescopic?daca ai luat fara montura ...in ce suport ai pus obiectivul?Stima!

predator
10 Mar 2009 11:09


Salut,
cand am comandat obiectivul  l-am comandat si cu montura si mi-am luat 2 oculare de 4 si 6. (binetelesc ca a fost o greseala, m-am aruncat la putere de marire).

Initial luneta am facut-o clasic cu un tub de pvc (montura nu mi-a folosit in cele din urma, pentru ca nu se potriveste cu tevile de pvc din comert).

Dupa care am facut luneta din poza trimisa anterior ca in imaginea de mai jos. tai cateva bucati de caton cu gaura la mijloc (ce va de genu ca la aeromodelism), am lipit obiectivul , am pus o prisma in capat, dupa care am imbracat toata "structura", totul din hartie.

Oricum sincer sa-ti spun daca ar fi sa mai fac o data mi-as cumpara o luneta cu totul, pentru ca  obiectiv+montura +oculare+trepied+prisma,etc, luate separat iesi mai scump, decat o luneta gata facuta, cel putin la diametre mici etc 

Bineteles poate ca nu mai e placerea sa fie facut de mana ta.


Bafta,

predator
10 Mar 2009 11:10


Oglinda, pe care te-ai apucat sa o faci nu ai mai terminat-o???

horea_florin
10 Mar 2009 14:33


inca nu.am avut ceva ghinion...in timpul polizarii sa zgariat si a trebuit practic sa  o refinisez .deocamndata incerc sa o finisez cat mai bine posibil ca polizarea sa tina mai putin...binenteles...asta in timp.. nu pot intr-o zi ca mai am si io scoala si alte activitati dar in timp se rezolva!Stima!

horea_florin
14 Mar 2009 22:28


am achizitionat de pe okazii.ro o luneta in valoare de 100 ron!
diametru-60 mm
distanta focala 700mm(f11,7)
am primit pe langa 3 oculare .4 mm;12,5 mm;20 mm
2xBorlow si 1.5x lentile corectoare(nu stiu ce rol are)
pe langa astea am mai primit un filtru verde pentru luna
Luneta este de firma konig photo ....stiu ca nu esteo luneta foarte buna dar sper sa ma ajute la ceva.Inca nu am reusit sa observ nimic din cauza ca ploua de cateva zile incontinu!

horea_florin
14 Mar 2009 22:29


obiectivul telescopului

horea_florin
14 Mar 2009 22:31


telescop refractor

horea_florin
14 Mar 2009 22:34


deci ce parere aveti despre acest telescop refractor?Stima!

Mircea Pteancu
14 Mar 2009 22:52


Pare asemanatoare cu cea pe care am incercat-o eu.Daca-i asa,ocularele nu sunt Huygens ,dupa cum sunt notate,si au si lentilele din plastic/acrilat.Fa rost de oculare adevarate,imaginea va fi mult mai buna,chiar si tu poti sa le  construiesti.Daca cumperi oculare adevarate din metal si sticla,ai grija ca surubul portocularului,din fata oglinzii diagonale, nu tine greutati mai mari si permite rasucirea acesteia.Si te poti trezi cu oculare picate din diagonala,eu am patit-o ,noroc ca eram pe peluza altfel se ''ducea'' un ditamai ocularul nazist din WWII ,un Kellner de 38mm focal.Mircea

Forever_Man
14 Mar 2009 23:21


Sa ne descrii observatiile facute prin ea. Sunt curios ce se poate vedea printr-un astfel de instrument. Ocularele sunt pe 1.25" sau 0.96" ?

horea_florin
15 Mar 2009 00:46


cerul sa m-ai limpezit!am reust sa observ nebuloasa din costelatia orion...am vazut ceva stele din acea nebuloasa care se vad mai bine si un nor de culoare alb la grosiment de 56x. cum carul mare se afla aproximativ desupra mea nu a fost nici o problema sa separ mizar de alcor .atat deocamndata.Stima!

Forever_Man
15 Mar 2009 01:05


Mizar si Alcor se separa si cu ochiul liber. Dar pe Mizar l-ai separat ?

horea_florin
15 Mar 2009 11:26


in seara asta sper sa reusesc sa separ pe mizar...adica sa fie cerul senin.cum se pot face oculare acasa?

Mircea Pteancu
15 Mar 2009 13:49


Cateva surse de informatie si inspiratie pentru ceea ce este jumatatea telescopului tau,ocularul.Mircea

http://www.astronomyboy.com/eyepieces/

http://home.fuse.net/astronomy/eyepieces.html

http://www.scopemaking.net/smallens/smallens.htm

http://www.users.bigpond.com/pjifl/page3.html

http://www.users.bigpond.com/pjifl/

http://www.astro-okulare.de/Okutyp.htm

http://www.zellix.de/okular.htm

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=365

http://www.geocities.com/FashionAvenue/Stage/9051/

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/858356/

http://www.astronomy.net/forums/eyepieces/messages/426.shtml

horea_florin
15 Mar 2009 14:01


multumesc de ajutor Domnule Mircea!am reusit sa construiesc un ocular din 2 obiective acromate  cu diametru de 32 mm.m-am inspirat tot dupa un site prezentat de dumneavoastra dar de pe alt topic:http://www.scopemaking.net/smallens/smallens.htm
nu mareste mult e adevarat....dar calitatea imagini m-a lasat cu o impresie foarte buna... :D ... ocularele pe care le-am primit au lentilele din plastic...pe cand acest ocular selfmade au lentilele din sticla....
mai jos ocularul facut de mine..(e doar un '' prototip'' pentru ca e lipt cu banda izolatoare)  nu conteaza cum arata ....conteaza ce stie!   8)  8)

horea_florin
15 Mar 2009 21:33


in jurul orei 7 am iesit sa arunc o privire pe bolta cereasca .fiind senin nu am   avut nici un fel de problema care sa ma incurce!am reusti sa separ Mizar din Carul Mare si am vazut planeta venus in forma de semiluna  la grosiment de 56x.am reusit sa fac doua poze(pot zice ca au fost un esec :lol: ))dar au fost primele poze facute unui obiect de pe bolta cereasca .am facut cu un telefon mai vechi ca si generatie....si fara montura....

horea_florin
15 Mar 2009 21:34


venus

Blakut
15 Mar 2009 22:19


Era sa zic, ce e punctul ala alb pe planeta aia albastra? 8) 

Vezi ca e supra expusa rau de tot imaginea. Telefonul saracul incearca sa compenseze, pentru el un punct luminos nu inseamna nimic, restul imaginii este foarte intunecat si incearca sa compenseze, fara sa stie ca strica singura parte importanta a imaginii, puncutl acela infim. 

Fa rost de un digital, cat de ieftin, poti sa faci chestii mai ok daca are un oarecare control manual.

horea_florin
15 Mar 2009 22:25


Domnule Blakut am ras in hohote cand ati spus despre planeta albastra...dar daca as pune in fata unui om cara habarnare de asa ceva creca asta ar fi zis primul lucru :lol:  :lol: 
detin un fujifilm S5500 dar e dat imprumut....asa ca maine voi face rost de el si am sa incerc sa fac dinou niste poze la venus!.Stima!

horea_florin
17 Mar 2009 10:30


Vreau sa imi cumpar un ocular Kellner de 6 mm.Luneta mea are distanta focala de 700 mm deci rezulta o marire de 116x.Aces ocular e bun pentru observarea planetelor?daca nu,ce distanta focala trebuie sa aiba un ocular ca sa poti vedea ex jupiter sau saturn?
dar dso? Stima! 8)

Forever_Man
17 Mar 2009 15:17


Le vezi si cu ochiul liber. 116x o sa le ofere o marire suficienta planetelor. Pentru dso, foloseste 40-50x.

horea_florin
17 Mar 2009 15:30


ocularele de firma kellner sunt reusite....lentilele sunt din sticla?

neox
17 Mar 2009 17:37


Kellner nu e o firma  :roll: , e unul dintre multele tipuri de oculare. E unul dintre cele mai vechi ca design si printre cele mai simple. E fomat dintr-un dublet acromat pt lentila de ochi si o lentlila simpla pt cea de camp. I se mai zice si ocular acromat Ramsden.

horea_florin
17 Mar 2009 17:52


Mersi Neox.poi vreau sa imi i-au un ocular kellner 6 mm de la alcor http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=KE125 si cum nu cunosc siteul...nu stiu nici ce calitate are respectivul ocular...daca isi merita banii sau nu...asa ca astept pareri.Stima! :?

marius78
17 Mar 2009 22:22


Luneta pe care o ai nu merita un ocular performant.Ocularul despre care vb este unul dintre cele mai slabe ,dar mai bun decat ce poti face tu acasa.
Vorbesc ca luneta nu merita.Ptr ca nu ajuta foarte mult obiectivul pe care il ai ,orice ocular ai pune, cat de performat ar fi ,imaginea nu ar fi cu mult imbunatatita.
Un ocular respectabil se preteaza la un obiectiv respectabil .Un ocular slab la un obiectiv slab.(fie el oglinda sau lentila).

horea_florin
17 Mar 2009 23:03


poi inteleg...dar ocularele mele au lentilele din plastic...si am reusit sa imi fac un ocular cu lentile din sticla...(nu mereste mult dar tot e ceva)...iar imaginea  este mult mai buna...fata de ocularele cu lentile din plastic....de aia vreau sa imi cumpar.Obiectiv o sa imi iau mai incolo...dar nu pot toate odata..asa pe rand 8) ...aseara am vazut pleiadele cu ocularele cu lentile din plastic....nu zic se veda destul de bine dar cu ocularul de sticla ..chiar daca nu marea la fel de mult imaginea avea o calitate mult mai buna.De aia vreau sa stiu daca respecivul ocular kellner are lentilele din sticla!Stima! :D  :D

Forever_Man
17 Mar 2009 23:21


O fi slaba luneta, dar daca horea_florin nu a mai privit pana acum prin ceva mai bun, imaginile banuiesc ca sunt foarte bune. Kellner nu stiu daca sa iti iei, dar ai putea sa iti iei un Plossl pe care sa il folosesti si in viitor daca iti vei lua un telescop mai bun.
E un astroclub in Oradea. Stii de el ? Du-te pe la ei. Au mai multe telescoape, cel mai mare fiind de 200mm. Se afla la Cetatea Oradea.

marius78
17 Mar 2009 23:22


Are lentile din sticla,stai linistit.Nu mai folosi plastic ,deja ocularele astea sunt destul de proaste,nu mai vb de cele cu lentila de plastic.
Eu am vazut Saturnul cu luneta de 60/800 ,tot cu ocular Kellner si la 15mm si la 4mm ,imaginea a fost buna.

Erwin
18 Mar 2009 01:21


Un ocular respectabil se preteaza la un obiectiv respectabil .Un ocular slab la un obiectiv slab.(fie el oglinda sau lentila).
mă îndoiesc că un ocular bun n-ar da o imagine mult mai bună, cu același obiectiv pe care îl are Horia, față de lentile de plastic. Un plosl am construit din 2 acromate găsite în piață și chiar dacă nu e încă finisat, dă o imagine mult mai clară și mai bună decât celelalte, cu aceleași obiective, fie că sunt acromate sau simple lentile.

marius78
18 Mar 2009 08:51


Mai bine nu mai vb de lentile din plastic.Eu faceam referire la 2 oculare unul de firma iar celalalt ''no-name'',la acelasi raport focal ,dar utilizate cu acelasi obiectiv,imaginea in cel de ''firma'' este putin mai buna decat imaginea vazuta in cel ''no-name'' .
Daca obiectivul este slab.Poti veni cu ce oculare vrei ptr ca imaginea nu se va imbunatati cu mult.
Am un obiectiv acromat ,de fapt a fost o luneta .Orice ocular as pune imaginea este la fel.Trebuie ca ''inima''telescopului sa fie de calitate ca sa dea imagini de calitate.

Erwin
18 Mar 2009 22:25


eu nu vorbesc de lentile din plastic. Să nu-l inducem pe Horia în eroare, el învață. Are un acromat cumpărat de pe site, cred că e bun, nu un eșec. Cu un ocular plosl va obține o imagine mai bună decât cu kelner-ul pe care vroia să-l cumpere. Asta era și recomandarea altora și este și a mea.

marius78
18 Mar 2009 22:35


''Si asa se facu lumina''Horica mergi pe plosl ,dar cumpara si un Kellner.Dupa ce faci cateva observati sa imi spui si mie cat de mare este diferenta.

horea_florin
19 Mar 2009 13:58


multumesc de informatii.atunci am sa imi cumpar un ocular plossl....dar m-ai intai am doua obiective acromate cu diametru de 32 mmfiecare....am cautat pe internet si am gasit schema despre ce lentile contine un ocular plossl mai jos postez o imagine despre ce am gasit!

horea_florin
19 Mar 2009 13:59


mai jos postez o imagine cu cele doua obiective....se poate face un ocular plossl din asa ceva?

Erwin
19 Mar 2009 14:10


sigur că da, vezi mai întâi ce focală are fiecare grup de lentile, pe care parte sunt convexe și pe care parte sunt plane și conform schemei le așezi intr-un tub cu părțile plane la exterior. Distanța dintre cele două grupuri la designul plossl este foarte mică, aproape că se ating, dar poți experimenta cu diferite distanțe până obții o imagine clară, cu aberații cât mai mici, asta din cauză că grupurile provin de la alte aparate și nu sunt construite pentru ocularul pe care vrei să-l faci. Atenție la colimarea lentilelor, să fie cât mai precis poziționate în tub, să fie coaxiale. De asemenea, va trebui să confecționezi cel puțin o diafragmă, dintr-un material negru (de pildă folia de la dischete, vopsită cu negru mat și decupată cu un compas bine ascuțit la care ambele vârfuri sunt metalice).

horea_florin
19 Mar 2009 14:22


am masurat distanta focala . separat are distanta focala de 120 mm.....
am pus ambele lentile intr-un tub ca in schema prezentata....si distanta focala este de 50 mm....nu stiu ce sa zic dar nu este prea mult?
me refer ca daca luneta mea are distanta focala de 700 mm atunci cu acest ocular va mari pe undeva la 14x.Stima!

Erwin
19 Mar 2009 14:26


așa este, nu poți obține o focală cu mult mai scurtă, dar poți încerca să depărtezi cele două grupuri câte puțin, vei obține o focală rezultantă mai scurtă, mărești distanța doar atât până imaginea rămâne clară.

horea_florin
19 Mar 2009 14:28


multumesc de informatii Domnule Erwin...am sa revin dupa ce voi face ceva teste  8)  8) Stima!

horea_florin
19 Mar 2009 18:26


am reusit sa fac ocularul....dar Domnule Erwin am incercat sa maresc distanta dintre cele doua obiective....dar din contra imaginea sa micsora....dar cu cat apropiam cu atat marea mai mult...  e adevarat nu cu mult dar imaginea era marita cu ceva in plus.mai jos postez ce imagini....binenteles acesta este mai mult doar un prototip...ca sa vad cum functioneza! :lol:

horea_florin
19 Mar 2009 18:28


locul prin care ma uit prin ocular....e de 32 mm nu este prea mare?sau ofera un camp mai mare de observatie!Stima!

neox
19 Mar 2009 19:12


La o focala de 40-50 mm e normal ca lentila de ochi sa fie mare. La ocularele "normale" lentila de ochi scade de obicei in diametru odata cu focala. Eu zic ca arata bine. Dupa ce il montezi definitiv o sa ai un ocular cu focala lunga numai bun pt comete sau DSO-uri mai intinse. Sunt si in comert oculare de 50mm asa ca ai inceput bine.

Erwin
19 Mar 2009 22:30


eu am încercat cu dublete inegale, cel de la ochi este mai mic și ca focală și ca diametru, așa am observat efectul menționat.

horea_florin
19 Mar 2009 23:31


am reusit sa mai fac alte doua poze(binenteles esuate)...prima cu un ocular dinplastic(plin de aberatii :( ) si cel cu distanta focala lunga facut de mine....

horea_florin
19 Mar 2009 23:34


mentionez ca am facut pozele cu un fujifilm s5500 dar nu stiu cum sa il setez pentru astrofotografiere!

Forever_Man
19 Mar 2009 23:40


Seamana cu pozele pe care le facusem la eclipsa de soare din 2006 cu web-camul direct.  :D

Erwin
19 Mar 2009 23:42


pentru început, încearcă să fotografiezi cu el direct, fără să interpui luneta, folosind deschidere maximă la diafragmă, sensibilitatea ISO între 80 și 200, timp mediu de expunere (poți încerca de ordinul secundelor) și reglând manual toate astea, cu focus la infinit, zoom maxim. După ce ai obținut imagini satisfăcătoare notezi setările aparatului, diafragma, timp, sensibilitatea ISO folosite și încerci și prin lunetă, cu setări similare apoi le mai ajustezi din aproape în aproape. Până pe la 3-5 secunde rotația Pământului nu afectează foarte tare la rezoluția ta, la timp mai lung îți trebuie montură motorizată.

PS din poze se vede că nu sunt bine colimate obiectivul și ocularele, în afară de aberațiile celelalte. Te mai poți juca încercând să le aliniezi cât mai bine. Ești pe drumul cel bun! :)

Mircea Pteancu
20 Mar 2009 14:30


La rapoarte de F/12 ,iar luneta lui Horea nu-i departe,ocularul Kellner este foarte bun,un ocular Plossl ar fi si mai bun.Dar aici apare o problema,majoritatea ocularelor care circula acum prin lume,si mai ales ocularele de 20-30 Euro care-si zic Plossl ,sunt de fapt oculare simetrice.
Oculare Plossl adevarate au fost si sunt  produse de foarte putine firme,standardul fiind stabilit foarte devreme de catre firma Clave,ceea care,la indemnul lui Texereau ,a si introdus in productia de serie acest tip de ocular.Intr-un ocular Plossl original,lentila de ochi este aproape identica cu cea de camp.Mircea

horea_florin
20 Mar 2009 16:07


deci vreti sa imi spuneti ca acele oculare plossl de la alcor nu sunt chiar cea ce ar trebuii sa fie?....daca da...ar fi mai recomandabil sa imi cumpar un kellner?Stima!

marius78
20 Mar 2009 19:06


Revin la ce spuneam mai inainte.Dar am fost contrazis de altii .
Daca iti iei un ocular Plossl de la ''Alcor'' sau un Kellner ,efectul este acelasi, se vede putin mai bine prin Plossl''.Incearca-le pe amandoua ,dupa mai stam de vb .Eu stiu cum se vede prin cele doua.
Poate se conving si altii.

Mircea Pteancu
29 Mar 2009 14:49


Cu doua ,si numai cu acele doua lentile,cu focal de 120mm,este imposibil sa obtii un ocular de 50mm distanta focala echivalenta.Indepartand lentilele,distanta focala rezultanta va creste.Cu lentilele in contact (aproape), iti rezulta un focal de aprox 60mm,inca utilizabil.Aici insa ai intrat in lumea ocularelor gigant,vei avea probleme cu un ''eye-relief'' foarte mare ,tot de vreo 60mm .Si tre sa montezi o diafragma de camp,cea mai mare posibila permisa de tubul exterior al ocularului,acela cromat la tine,si care va fi la vreo 60mm in fata grupului de lentile.Si pune-i o diafragma si spre ochi ,cu gaura nu mai mare de 10-15mm si montat la 50mm de lentila dinspre ochi .Asadar ocularul tau masoara vreo 150 mm lungime,acuma intelegi ce vrea sa zica denumirea de ocular gigant-nu o fi in diametru dar in rest...Campul vizual aparent n-o sa fie nici acela giagnt,nu am calculat dar, zic eu ,o fi pe la 25 grade in format de 1,25 inch.La o marire de 11x tot ai camp efectiv de 2 grade pe cer,conditia RFT.Fa-i o montura finala,ingrijita,putini din natie vor avea ocular ca al tau.Iar ceea ce ai obtinut se chiama fie ocular acromat simetric ,fie urmand moda,Plossl.Mircea

horea_florin
30 Mar 2009 00:17


multumesc de informatii!ce anume as putea observa cu respectivul ocular....sin inca ceva...un inteleg care e faza cu gradele....adica ati spus ca ocularul meu are in jur de 25 de grade...nu stiu ce reprezinta exact...cum pot afla cate grade de vizualizare are un ocular?Stima si toate cele bune!

horea_florin
30 Mar 2009 00:37


inca ceva....am achizitionat de curand un ocular kellner 4 mm de firma celestron .l-am luat de la o persoana dar este ca nou...trebuie sa astept sa il primesc...ocularul a facut 20ron deci isi merita banii?Stima!

Mircea Pteancu
30 Mar 2009 17:55


Centrezi luneta pe o stea aflata in apropierea ecuatorului ceresc,masori  in secunde timpul necesar unei stele ''sa-ti traveseze ocularul'',inmultesti cu 15 numarul total de secunde astfel obtinut.Si ai campul vizual efectiv  al telescopului tau ,in secunde de arc.Regula:intr-o secunda de timp,deplasarea aparenta a unei stele din regiunea ecuatoriala este de 15 secunde de arc.Apoi transformi secundele de arc in minute,imparti la 60,apoi transformi si in grade-mai imparti odata la 60.
Apoi inmultesti grosismentul cu campul vizual efectiv si iti rezulta campul vizual aparent.
Un sfat:mai da-l incolo de PC,fa niste calcule pe hartie,simuleaza cateva exemple numerice si ai sa intelegi mai bine.
Un Kellner de 4mm merita 20 RON mai ales daca-i Celestron si mai ales daca-i mai vechi.Eu am Kellner Celestron de 18mm...de-ar fi cel putin asa toate ocularele,ce bine ar fi.
Mircea

Mircea Pteancu
30 Mar 2009 18:00


Horica
inca o chestiune.In Oradea exista un astroclub activ,se fac iesiri cu telescoapele in munti,se fac sedinte de observatii,prezentari de lucrari proprii.Daca nu-i secret,de ce nu te alaturi lor?Nu am nici-o legatura cu ei,numa'ntreb si io.Mircea

horea_florin
07 Apr 2009 20:05


as putea sa vad cu telescopul meu- diametru 60mm distanta focala de 700mm- M51?daca da cu ce ocular....cu distanta focala mai mare sau mai mica.....merge si cu 20 mm?Stima!

marius78
07 Apr 2009 20:24


Raspunsul este Nu.Eu am stat aproape 3 ore cu un Refractor de 70mm si nu am vazut nici macar o pata ,mai aveam si un binoclu 12x50 si degeaba ,plus ca aveam un cer cat se poate de curat si negru.In schimb se vedea M31,dar ca o pata.

Catalin M. T.
07 Apr 2009 21:36


as putea sa vad cu telescopul meu- diametru 60mm distanta focala de 700mm- M51?daca da cu ce ocular....cu distanta focala mai mare sau mai mica.....merge si cu 20 mm?Stima!

Poti sa observi M51 cu acea luneta daca ai un cer decent, eu am reusit sa vad M51 cu o luneta de 50mm la 25x si pe un cer curat, de munte cu un binoclu 7x40....cred ca iti va fi suficient acel oc. de 20mm.  :wink:

marius78
07 Apr 2009 22:01


Nu vreau sa derutez pe nimeni .Eu unul spun pur si simplu ca nu se vede .Cei care considera ca au vazut ,cred ca priveau la altceva .Nu contest ca nu stiu de pe ce varf de munte nu se poate vedea dar in conditii medii de observatie cu o luneta de 50,60,nu se vede .Nu uitati are magnitudinea 9.60,o luneta de 60 dar de buna calitate ajunge pana la Mag 11,7.Cred ca luneta ta de 50 ,este la limita maxima .Si cred ca mai mult de Mag 9 ,nu merge.
Haideti baieti sa nu ne imbatam cu apa rece

Forever_Man
07 Apr 2009 23:19


Am vazut M52 cu binoclul din Calarasi. Nu mai stiu insa ce binoclu era (10x50 sau 15x70).

Catalin M. T.
07 Apr 2009 23:19


Nu ne imbatam cu apa...eu iti spun doar ce am vazut, cel putin nucleul, se vede de la periferia orasului, pe un cer decent...si cred ca mag. e 8,5(depinde de atlas) :D   Oricum merita sa incerce o observatie!!

horea_florin
08 Mai 2009 13:26


cu luneta mea de 60/700 as putea sa o folosesc la astrofotografiere daca are si o montura ecuatoriala?daca as face o poza de exemplu la m42 ar aparea ceva culori?...
cum as putea sa micsorez distanta focala a lunetei pentru fotografiere ?daca i-au jos una din lentilele obiectivului....distanta focala se micsoreaza destul de mult ...undeva pe la 350-400 mm....eu as dori sa modofic  acea luneta sa o fac pentru astofotografiere....sau cel putin sa fac din ea mai mult un instrument pentru dso. am luat un ocular de 20mm si am privit doar la o singura lentila.....catre un obiect aflat la o distanta de vreo 400-500 mm si am vazut in ceata....deci mai exact as vrea sa transform aceasta luneta intr-un instrument de camp mare special pentru dso!dace informatiile sunt binevenite.
nu inteleg ce sunt mai exact lunetele apocromate....de ce se numesc asa....dece sunt asa scumpe si mai ales care este schema obietctivului?Stima!

horea_florin
08 Mai 2009 13:27


am gresit...la un obiect aflat la vreo 500 m :lol:  :lol:

Laurentiu
08 Mai 2009 14:10


O luneta de 60/700  poate fi folosita, eventual, la fotografierea Lunii si a Soarelui. In rest, dat fiind diametrul mic si raportul focal de peste 11 nu cred ca are rost sa iti bati capul sa incerci sa fotografiezi altceva (desi, teoretic, cu un reductor de focala ai putea incerca sa faci cate ceva, cred ca nu merita).

horea_florin
08 Mai 2009 15:34


inteleg...dar daca as scoate una din lentilele obiectivului...ajung la o distanta focala de aproximativ 300mm deci f5.....nu m-ar ajuta nici atunci fotografic?

marius78
08 Mai 2009 15:40


Obiectivul este prea mic si slab calitativ deci''capteaza putina lumina'' Nu este indicat la astrofoto.

horea_florin
08 Mai 2009 17:08


stiu ca nu  are diametru mare....dar nu va fi bun nici pentru observatii dso?as putea sa vad de exemplu m13?

Doru Dragan
08 Mai 2009 17:41


M13 este un obiect destul de luminos (magnitudine ~ 6) asa ca daca o sa faci efortul sa te duci intr-un loc cu cer bun o sa-l vezi.

horea_florin
08 Mai 2009 18:28


am inteles....dar eu vrea sa stiu daca are rost sa imi modific luneta pentru dso...adica sa ii scurtez distanta focala.....intreb deoarce am gasit pe 
http://www.astroshop.ro/Lunete_Skywatcher-FH-Refractor-70--500-Autotrack_prd350.html
o luneta de doar 70 mm distanta focala de 500 mm in care spune ca cu respectivul instrument s-ar putea observa multe obiecte deep sky!.....iar diferenta de dieametre dintre al meu si cel de 70 mm e de doar 10 mm!Stima!

Laurentiu
08 Mai 2009 23:05


Vorbeai de fotografii. Acelea nu se fac cu orice fel de instrument. Trebuie unul de calitate. E o intreaga poveste, lunga, complicata.

In schimb, observatii vizuale cu orice instrument, incepand cu ochiul liber. O luneta de 60 mm e buna pentru inceput. de fapt, un binoclu poate fi inca si mai bun. Incepe cu asta si nu-ti va parea rau - lasa fotografia astronomica pe mai tarziu.

Dupa aceea, daca te hotarasti sa te implici mai serios, e bine sa te gandesti la un instrument cu diametru mai mare.

horea_florin
09 Mai 2009 01:11


multumesc de informatii! :D

horea_florin
09 Mai 2009 01:17


de ce refractorul apocromat e asa scump?
obiectivul cu ce difera fata de un obiectiv acromat?

neox
09 Mai 2009 13:29


Un apocromat e format din 3-4 lentile, si se folosesc sortimente de sticla foarte scumpe care combinate pot reduce aberatiile, in special cele cromatice, foarte mult comparativ cu un simplu acromat. In plus la un apocromat cu 3 lentile de exemplu e nevoie sa se slefuiasca precis 6! suprafete, iar tolerantele fata de designul ideal sunt foarte stranse. De asta apocromatele de top ajung la mii de euro.

marius78
09 Mai 2009 14:49


Horica daca reusesti sa cumperi un tel de 200 mm,250mm, o sa fi foarte multumit .Deocamdata ptr mine Apo si ED sunt ptr persoane care mai si publica pozele facute, unde trebuie niste poze de exceptie si foarte clare lipsite de aberatii, sau ptr persoane cu bani multi care au si pretentii.

horea_florin
09 Mai 2009 15:06


stiu ca as super multumit....dar sa inteleg ca refractoarele apocromate sunt mai bune la astrofotografiere decat un telescope cu diametru mare cum ar fi de 200 250 mm?

marius78
09 Mai 2009 15:26


Poti face poze si cu tel dar cu oarecare aberatii, daca o sa faci poze prin tel o sa fi foarte multumit ,daca nu cumva esti prea pretentios.

neox
09 Mai 2009 16:49


Cred ca pana la urma tine mult si de preferinte. Pana la urma si un telescop cu oglinda poate fi practic la fel de bun daca la astrofotografie ( mai ales cu camp larg se folosesc corectoare de coma , field flattener...
Un apocromat in special cu focla scurta e mai compacta si mai usor de transportat si de instalat; in plus utilizatorul nu prea isi face griji cu colimarea, fiind facuta din fabrica si prin constructie e nerecomandat sa umbli la ea fara un specialist.