-----------------------------------
neutral
05 Mar 2009 20:51

Cateva informatii pentru un incepator
As dori sa spun mai intai ca imi place foarte mult acest forum si de aceea dupa ce v'am urmarit 2 saptamani m'am inscris si eu. Sunt incepator si nu stiu multe (adica aproape nicmic) dar sunt pasionat de astronomie. As dori sa intreb cate ceva :

1. Cum pot localiza planetele sau nebuloasele ? Trebuie sa le caut manual ?
2. Vroiam sa va intreb ce e acela un stelarium dar am gasit si mi'am instalat stelarium 1.01 sau ceva de genu.
3. Este mai bine sa imi iau telescopul acesta : http://www.astroshop.ro/Telescoape_Skywatcher-Newton-130--900-EQ2_prd342.html sau un binoclu : http://www.astroshop.ro/Binocluri_Binoclu-Triplet-20x80-TS_prd355.html
 
Daca ar fi sa imi iau telescop as dori sa stiu ce ar fi mai bine sa imi iau (ce recomandati): lentile etc etc.
 Multumesc anticipat...   :D Si v'as ruga sa va dati cu parerea macar.

Ionut Dohotariu
05 Mar 2009 21:17


Bun veni!! Speram sa fii un membru activ!!!!
Ar trebui ca inainte sa iti cumperi ceva sa stii cum faunctioneaza acel ceva pentru ca te va ajuta mult in viitor (eu asa am procedat)!! Singurele lentile de la un telescop sunt in oculare (o grupare de pai multe lentile care actioneaza ca o lupa) si barlow 2x sau 3x ca re imparte lungimea focala a ocularului la 2 respectiv 3.

neutral
05 Mar 2009 21:31


Dar cu planetele ? Am citit undeva pe forum o intrebare de genu: Cum sa gasesti planetele fara nuj ce ?

Blakut
05 Mar 2009 21:32


Planetele de obicei se vad si cu ochiul liber. Trebuie sa stii cam pe unde sunt in perioada respectiva, foloseste niste softuri, sau cauta si pe net ca gasesti. Stellarium, Starry Night etc. astea sunt softuri.

Telescopul ala nu prea e cine stie ce, mai ales ca are oglinda sferica. Sa cauti cu oglinzi parabolice si sa te feresti in general sa iei cu oglinzi sferice.

neutral
05 Mar 2009 21:38


Dar de asta ce ziceti ? Stiu ca nu's cine stie ce si sunt proaste dar nu prea imi permit sa dau mai mult de 200-250 de euro pt un telescop: http://www.astroshop.ro/Telescoape_Skywatcher-Newton-130--650-EQ2_prd338.html

Cristian Monea
05 Mar 2009 21:53


Obiectele cere&#537;ti le po&#539;i localiza folosindu-te de un program care simulează bolta cerească, cum este Stellarium, sau de atlase cu imagini care arată pozi&#539;iile a&#537;trilor la diferite momente ale anului. Cel mai u&#537;or este să le găse&#537;ti folosind prima metodă. De asemenea, cu ochiul liber po&#539;i oricând să le găse&#537;ti dacă le cuno&#537;ti pozi&#539;ia, cu excep&#539;ia planetelor Neptun sau Uranus, care se văd doar prin instrumente astronomice.
La nebuloase procedezi la fel, unele chiar fiind vizibile cu ochiul liber.

Cum pot localiza planetele sau nebuloasele ? Trebuie sa le caut manual ?
Po&#539;i să le cau&#539;i manual, folosind montura &#537;i &#537;tiind coordonatele lor, sau po&#539;i să-&#539;i cumperi un telescop cu montură cu op&#539;iune Go-To, care î&#539;i localizează automat obiectul căutat (însă monturile acestea sunt scumpe). 

Dacă &#539;i-ai instalat programul Stellarium, presupun că &#539;i-ai dat seama ce e :D . 

Sunt &#537;i eu începător ca &#537;i tine, &#537;i î&#539;i pot spune că sunt mul&#539;umit de telescopul pe care îl am - Newton SkyWatcher LUNA-130/900 EQ2 - &#537;i de puterea de mărire care mi-o oferă. Cel mai greu mi-a fost la început, până m-am obi&#537;nuit cu localizarea obiectelor cere&#537;ti după coordonatele lor, folosind montura ecuatorială.

marius78
05 Mar 2009 22:29


Telescopul este mai bun, mareste mai mult dar ai campul mai mic fata de binoclu ,
Daca vrei binoclu ai camp mai mare si o luminozitate mai buna ,dar la binoclu ala de care zici tu iti trebuie neaparat un trepied ,ca nu ai sa poti face observati din mana 

Parerea mea la binocluri maxim pana la 15x60 15x50 etc mai faci observati din mana dar dupa aceste valori ,nu mai merge 

Eu as merge pe telescop ,dar, iti trebuie si un binoclu ca sa te poti orienta mai bine pe cer ,mergi pe un 12x50 sau 10x50

Ca sa gasesti mai repede planetele ,si eu tot stellarium folosesc ,in perioada asta poti sa vezi Saturn si venus ,celelalte sunt mai greu de vazut ,se duc la vest odata cu soarele

neutral
05 Mar 2009 23:28


Stiu ca doar saturn si venus se pot vedea m'am uitat si eu pe stelarium in seara asta. :D Cat de binoclu nu stiuce sa zic. O sa mai vad. :D

Forever_Man
05 Mar 2009 23:55


La 20x80 cu siguranta iti trebuie trepied. Iar un trepied suficient de stabil pentru el, probabil ajunge la 200-300 de lei. La 250 de euro, mai pui inca 30 si iti iei mult recomandatul dobson de 200mm.

Roman Emil
06 Mar 2009 01:26


Salut,
Eu am un newton cu montura ecuatoriala ca si cel din linkul tau:
http://www.astroshop.ro/Telescoape_Skywatc...rd338.html
si sunt foarte multumit de el. Acum depinde foarte mult si de ce vrei sa faci insa daca esti pasionat si de astrofoto in banii astia (ca si mine de altfel) nu reusesti mare lucru din cate am inteles; eventual luna, jupiter, saturn, etc... Daca doresti doar sa faci observatii probabil ca cea mai buna varianta ar fi un Dobson deoarece are un raport foarte bun pret/apertura. Probabil ca iti vor spune cei care au Dobsonuri mai multe deoarece eu nu am folosit alt telescop decat newton-ul meu. 
Ca si accesorii iti vei lua tu cu timpul si alte oculare, filtre, etc, pentru ca nu sunt ieftine nici acestea si daca nu poti investi mai mult de 200 - 250 euro mai bine da-i pe toti pe un telescop cat mai mare decat pe unul mai mic + accesorii.

neutral
06 Mar 2009 08:21


Deci am hotarat sa'mi iau http://www.astroshop.ro/Telescoape_Skywatcher-Newton-130--650-EQ2_prd338.html si acest binoclu http://www.astroshop.ro/Binocluri_HoO-WA-10x50_prd319.html . Nu sunt cine sti ce dar asta e... o sa'mi mai iau si pe parcurs, cat despre dobson o fi bun da e 329 de euro cel mai slab si cu banii astia mi le iau pe amandoua (telescop si binoclu). :) Daca si emil spune ca e multumit de el cred ca fac o alegere cat de cat corecta...

Blakut
06 Mar 2009 08:25


Daca vrei Dobson, sa stii ca gasesti si pe alte site-uri, poate mai ieftine. Nu stiu daca o sa-ti placa montura ecuatoriala din prima, aia de la newton.

Mircea Pteancu
06 Mar 2009 10:10


neutral
Sa cumperi un binoclu 10x50mm este un lucru foarte bun,iti va fi foarte util,daca-ti iei unul de calitate ,iti va oferi bucurii observationale multi,multi ani.Primul meu bino a fost un 10x50mm la care am renuntat in favoarea unuia 7x50mm doar pentru ca ultimul este un Fujinon,deci pentru marca.
Cat despre telescop,cred ca ti s-a dat cel mai bun sfat posibil.Ar trebui cumva,prin vizite la amatori din zona sau la vreun astroclub apropiat,sa vezi ''animalele'' de aproape,sa le manevrezi cu mana ta,sa le verifici gabaritul,greutatea. Si apoi,nu doar functie de euroi ci si functie de unde locuiesti,la bloc sau la casa,unde vei pastra telescopul,unde vei face observatii,apoi deci sa te decizi.
Un telescop ,oricat de bun ,dar prea voluminos,prea greu,care se raceste prea incet,iti va oferi doar frustrari.Mircea

Mircea Pteancu
06 Mar 2009 10:12


neutral
Sa cumperi un binoclu 10x50mm este un lucru foarte bun,iti va fi foarte util,daca-ti iei unul de calitate ,iti va oferi bucurii observationale multi,multi ani.Primul meu bino a fost un 10x50mm la care am renuntat in favoarea unuia 7x50mm doar pentru ca ultimul este un Fujinon,deci pentru marca.
Cat despre telescop,cred ca ti s-a dat cel mai bun sfat posibil.Ar trebui cumva,prin vizite la amatori din zona sau la vreun astroclub apropiat,sa vezi ''animalele'' de aproape,sa le manevrezi cu mana ta,sa le verifici gabaritul,greutatea. Si apoi,nu doar functie de euroi ci si functie de unde locuiesti,la bloc sau la casa,unde vei pastra telescopul,unde vei face observatii,apoi deci sa te decizi.
Un telescop ,oricat de bun ,dar prea voluminos,prea greu,care se raceste prea incet,iti va oferi doar frustrari.Mircea

Forever_Man
06 Mar 2009 12:23


Cum spuneam, mai pui 30 de euro, si cu 280 iti iei un dobson de 200mm:

http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8clasic.htm

neutral
06 Mar 2009 23:06


Sunt curios de ceva. Telescopul are "Greutate  	18 Kg
Greutate ambalat 	30 Kg". deci pana la urma are 18 kg sau 30 ? Si in al doilea rand cam cat este de mare chestia aia prin care te uiti (nu suportu) adica cam cat (1m 1.2m cu aproximatie asa). Eu as dori sa cer cheia administratorului de bloc si sa ma urc pe bloc. Cred ca am cea mai buna perspectiva de acolo.  Si credeti ca o sa pot cara dobsonul pana pe bloc ?

marius78
06 Mar 2009 23:25


Cred ca poti urca cu el pe bloc ,dar nu stiu la ce te referi ''cam cat de mare este prin ce te uiti'' ,daca te referi la telescop este putin mai mare decat distanta focala a oglinzi principale

neutral
06 Mar 2009 23:31


La telescop ma refer dar poate cnv sa imi spuna cam cat de mare este ? Sper sa nu fie mai mare de un metru zic eu cam asa. Oricum m'am gandit ca de pe bloc e mai bine decat de jos ca nu sunt nici copaci nici lumina foarte multa. :D  A da si ar putea sa imi spuna cineva si mie o facultate cu specializare in domeniul astronomiei si cam ce materii imi trebuie (matematica si fizica-optica) dar in fara de asta. Daca cineva imi poate da informatii as fi recunoscator.

marius78
06 Mar 2009 23:53


Pei vezi si tu unde scrie ,Distanta focala ,cat este 1200,1500,1000 mm atat este de mare telescopul plus inca cativa centimetri 

Facultate cu specializare ''astronomie'' nu stiu daca este sau cel putin nu am auzit eu

Cristian Monea
07 Mar 2009 14:22


Nu există facultate de astronomie în România, însă există sec&#539;ia de Astrofizică la Facultatea de Fizică, din cadrul Politehnicii Bucure&#537;ti, sau po&#539;i face un curs op&#539;ional de astronomie la aceea&#537;i facultate (mi se pare că acela&#537;i curs se poate face &#537;i la Facultatea de Matematică-Informatică).

Forever_Man
07 Mar 2009 14:28


Unde exista sectia de Astrofizica ? Pe siteul facultatii nu apare nicaieri o astfel de specializare, nici macar la master.

neutral, telescopul are 18kg, dar impreuna cu cutia in care vine are 30kg.

Blakut
07 Mar 2009 16:09


Nu există facultate de astronomie în România, însă există sec&#539;ia de Astrofizică la Facultatea de Fizică, din cadrul Politehnicii Bucure&#537;ti, sau po&#539;i face un curs op&#539;ional de astronomie la aceea&#537;i facultate (mi se pare că acela&#537;i curs se poate face &#537;i la Facultatea de Matematică-Informatică).

Exista Facultatea de fizica, ea n-are nici o treaba cu Politehnica (de acolo iesi inginer). 
Daca te intereseaza astrofizica du-te la Facultatea de Fizica de la Universitatea Bucuresti. Daca iti place gasesti si studenti care se ocupa cu asa ceva si mai ales profesori care sa te indemne in directia care trebuie. Pentru astro-fizica ai nevoie de fizica, asa ca daca faci fizica si iti iei ce specializari vrei, la master poti sa iti faci ceva pe astronomie-astrofizica, iar daca vrei sa faci master inafara, ai si mai multe variante. Dar se poate.

neutral
07 Mar 2009 17:53


Mutltumesc mult tuturor pentru sfaturi, chiar mi'au fost de mare ajutor. As dori sa dau la astrofizica. Cat despre ce o sa'mi cumpar : http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8clasic.htm si http://www.skywatcher.ro/BinoCel/skymaster.htm (e al doilea binoclu de acolo).  :D  Sper ca am facut o alegere buna. Va multumesc inca o data.

Cristian Monea
07 Mar 2009 18:33


Facultatea de Fizică, din cadrul Politehnicii Bucure&#537;ti
Îmi cer scuze, era din cadrul Universită&#539;ii Bucure&#537;ti.

cassiopeialt
08 Mar 2009 09:31


Sa sti ca ai facut o alegere foarte buna. cu binoclul incepi sa deslusesti petele  cetoase de pe cer, stelele foarte apropiate ce cu ochiul liber nu se vad clar, si vei ramane surprins de cate stele "se aprind pe cer" cand duci binoclul la ochi. Si eu am inceput cu o luneta facuta din lentile gasite pe acasa, tub de hartie si apoi cu un binoclu. 
Oricum e un instrument necesar langa telescop atunci cand iti vei cmpara unul, iar pana atunci datorita portabilitatii te vei bucura de privelisti oriunde il vei lua cu tine.  Cu cat e mai mare telescopul cu atat mai greu va fi de transportat. Cu cat e mai greu de transportat cu atat vei iesi mai rar la observatii(mai ales daca stai in centrul orasului), deci cu atat iti va fi de mai putin folos.Pe parcurs poate intalnesti alti pasionati la tine in oras si vei avea ocazia sa vezi prin mai multe tipuri de telescoape. In general cei pasionati de asa ceva si care au telescoape te vor lasa cu drag sa vezi si tu prin oculare minunatiile cerului.
Numai bine, cer senin.

Mosu'
08 Mar 2009 18:35

Facultatea de fizica
Toate informatiile le gasiti pe net, dar sa stiti ca nu a fost decat specializarea "fizica pamantului"  la Bucuresti care aprofunda astronomia. In schimb mi-a fost dat sa aud ca in cadrul uniCluj la matematica se mai face asa ceva.

Forever_Man
08 Mar 2009 18:48


In Iasi la matematica se face un curs de un semestru de astronomie, iar la fizica se face un curs de astrofizica si cosmologie. Dar parca si la Bucuresti se face astrofizica. La ce va referiti cu Clujul ? Se face mai mult de un curs de astronomie ?

Mosu'
08 Mar 2009 19:03

La Cluj, ca si la Iasi si la Bucuresti
Si cand treceam eu prin Iasi era situatia asta. Matematica avea curs de mecanica cereasca, la fel ca si la Cluj(dl. Ureche, eheee) acum(alti prof pe care ii mai stii de pe la olimpiada), fizica facea mecanica in trei parti, clasica, teoretica si cuantica si ne prindea si pe noi cu aplicatii in astronomie. Partea de spectre, termodinamica, etc le ciuguleam din alte specializari si doar la atmosfera sau fizica pamantului se mai facea ceva in colaborare cu Observatorul, in anul 4. Necaz imi e cand vad ca nu e sectie noua ci doar un curs, dar cine sa decida asta si pentru cine, cerere nu e si planurile de invatamant se subtiaza, mult ....si bine!

neutral
08 Mar 2009 19:21


Ascultati, stiu ca o sa par sucit dar asta este. Mi'am dat seama ca dobsonul nu e pt mine deoarece are 18 kg si voi iesi foarte rar cu el (si nu pe bloc deoarece va fi aproape imposibil de transportat). Stau in centrul orasului si voi iesi foarte rar cu el deoarece are o greutate foarte mare. Acum am ales ceva mai portabil (binoclul ramane acela). Care credeti ca ar fi bine sa il aleg ? Acesta: http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster90.htm sau acesta http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster90eq.htm sau acesta http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm . Chiar am nevoie de o parere deoarece sunt indecis intre aceste modele, dar cred ca ultimul e cel mai bun. Astept pareri...

Ionut Dohotariu
08 Mar 2009 19:47


Nu cred ca astromaster-ul de 130 e o alegere buna!!! Ai observat cati sant pe aici care se plang ca au probleme cu el (dar am auzica dupa ce e colimat functioneaza destul de bine!!)

neutral
08 Mar 2009 20:15


Dar celelealte 2 ?
 :?:

Forever_Man
08 Mar 2009 20:32


Ai masina ? Daca ai, la fel de bine vei transporta dobsonul in afara orasului, ca si o luneta de 90mm.

neutral
08 Mar 2009 20:37


Nu o sa ma duc in afara orasului. Vreau sa ma urc pe bloc cu el. As dori din cele 3. Sunt incepator si asa ca as dori sa iau unul pentru incepator. Care crezi ca e cel mai bun din cele 3 ? Chiar o sa tin cont de parerea voastra. Il iau pt observatii astronomice asa ca site'ul recomanda montura eq. Voi ce ziceti ? Dintre alea trei...

Forever_Man
08 Mar 2009 20:55


Intr-un fel, pentru incepator, ti-ar trebui un telescop cat mai mare, ca sa gasesti cat mai usor obiectele. Primul meu telescop (si singurul pana acum) a fost cel din semnatura. Daca vrei neaparat din cele 3, ia-ti-l pe asta: http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster90.htm

neutral
08 Mar 2009 21:02


Asta mi'a placut si mie cel mai mult. Chiar cel mai mult sincer. :)

marius78
08 Mar 2009 21:13


Eu zic sa mergi pe Dob clasic ,capteaza mai multa lumina decat refractorul.Refractoare astromaster am vazut la vanzare pe forum ,poate iti spune cineva ce poate

aportase
18 Mar 2009 17:03


Dar cu planetele ? Am citit undeva pe forum o intrebare de genu: Cum sa gasesti planetele fara nuj ce ?

Eu folosesc Cartes du Ciel, un soft excelent. Poti sa urmaresti in timp real bolta cereasca, poti scoate la imprimanta hartile de lucru.
Ai toate coordonatele necesare unei bune observatii astronomice.

Se gaseste aici : http://www.stargazing.net/astropc 

Succes !

Cu prietenie,

eddeph
18 Mar 2009 17:58


forever man , telescopul din link are raport pret/calitate bun ? adica , e foarte limitat ? :-s am vazut ca mai era un model cu montura ecuatoriala , care ar fi diferenta dintre asta si altazimutala ?

Cristian Monea
18 Mar 2009 18:57


Montura ecuatorială î&#539;i permite căutarea obiectelor cere&#537;ti în func&#539;ie de coordonatele lor ecuatoriale: Ascensie dreaptă &#537;i Declina&#539;ie, &#537;i urmărirea lor mult mai u&#537;oară. De asemenea, aceasta o po&#539;i motoriza ulterior pentru astrofotografie. Despre coordonatele ecuatoriale po&#539;i citi aici: 

http://www.firmament.ro/ghid/mg5.htm
http://ro.wikipedia.org/wiki/Coordonate_astronomice_ecuatoriale

Montura altazimutală î&#539;i permite căutarea obiectelor cere&#537;ti în func&#539;ie de coordonatele lor orizontale: Altitudine &#537;i Azimut.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Coordonate_astronomice_orizontale

Po&#539;i afla mai multe căutând pe internet.

eddeph
18 Mar 2009 19:01


dar se poate spune de exemplu montura x e mai buna decat y ? pentru ca am vazut acele telescoape , care chiar ma tenteaza , pentru ca ocupa putin spatiu .Si as vrea sa stiu ce sa aleg , pentru ca doar montura difera.
Inca o intrebare , eu daca imi iau telescop n-am unde sa ies cu el , deci il voi folosi la geam ( pobabil suna stupid ) ar fi 2 intrebari : se poate studia in felul acesta ? ( de la geam nu se vad stalpii de iluminare publica deloc deci nu e problema cu poluarea luminoasa) 
2 : pentru studiat |"la geam" este recomandat un anumit tip de montura ? daca da, care ?

Forever_Man
18 Mar 2009 20:06


Cum adica n-ai unde sa iesi cu el ? Langa bloc, in curte, etc. Daca n-ai geam termopan, nici macar nu vei putea face observatii prin geam. Si ce sa vezi prin geam ? O constelatie ? Poluarea luminoasa nu inseamna ca iti bate un bec in telescop, ci e data de lumina tuturor becurilor care sunt in oras si care afecteaza calitatea cerului. Deci, daca stai in casa nu o sa scapi de poluarea luminoasa.

eddeph
18 Mar 2009 20:25


inteleg ce spui , de iesit afara singura solutie ar fi sa merg in strada  deci pica , ca ma calc masinile , nu vreau prin geam , ci pe gean , cu geamu deschis si cu telescopu sa ma uit afara , poluare luminoasa , nu prea este in roman , eu ma uit pe geam si ceru e negru aproape ( pacat ca e noros azi :( ) asa ar fi mai bine ?

dragos.n
18 Mar 2009 23:34


Daca stai cu telescopul in casa si vrei sa te uiti prin geamul deschis, vei avea marea problema a stratului de aer cald care iese din camera afara si iti tulbura imaginea, a altui strat de aer care se prelinge dea lungul peretilor exteriori ai blocului, pe o distanta de circa 30-50cm, si care de asemenea iti va afecta imaginea. Daca primul strat, are influenta mai mare iarna, cel de al doilea este prezent tot anul. 

Exista posibilitatea sa faci o aparatoare in prelungirea tubului optic, din carton roluit, pe o lungime destul de mare cat sa depasesti cele 2 straturi. 

Asta nu iti rezolva insa problema a treia. De la fereastra nu poti sa te uiti cu telescopul la zenit, si nici pe vreo 15 -25 de grade in jur. Asa ca vezi cum faci cu terasa blocului, e o solutie mai buna.

Mihnea
19 Mar 2009 00:03


stiam ca daca faci observatiile iarna cu geamul deschis, de la condens se strica calitatea oglinzilor :)  eu fac toate observatiile afara, apoi duc telescopul intr-o camera cu o temperatura de ~15 grade si apoi in casa :lol:

eddeph
19 Mar 2009 11:32


mersi de informatii in legatura cu studiatul din casa , oricum am vedere foarte buna pe directia E pana undeva in S din casa , afara in fata blocului este plin de copaci , si curtea e mica , nu as putea vedea nimic , si de iesit undeva n-am unde in oras si nici inafara . Deci ce solutie ar fi recomandata ? un binoclu in locul telescopului ? desi as prefera sincer mai degraba un telescop :-s , dar daca nu se poate asta e si as recurge la un binoclu ,dar mai mult in caz de urgenta :))

dragos.n
19 Mar 2009 12:27


Daca astea sunt conditiile, eu iti recomand un refractor cu tub lung, de genul 60/700,  70/700, sau mai bine un 80/900.  Ele au un parasolar in fata lentilelor, iar tu il vei prelungii cum ti-am spus, cu un tub de carton. E bun si un binoclu, iar la el nu ai nevoie de parasolar sau tub.

eddeph
19 Mar 2009 13:21


un link mai precis te rog  :o

dragos.n
19 Mar 2009 14:44


Nu iti dau un link mai precis, pt ca nu vei mai invata nimic daca eu iti spun cumpara telescopul X, cu numarul de produs Y, de la magazinul Z. Poti sa ma injuri, da tot nu iti spun. 

Pe pagina home a site-ului, chiar sus, sunt trei magazine astro. Si cu putina perseverenta, vei afla ca in Romania mai sunt inca 3 magazine.

eddeph
19 Mar 2009 16:49


nu te injur lol , dar oricum cer link pentru ca unele telescoape pot fi defecte prin constructia lor , si de asemenea daca nu ma pricep la specificatii ....


later edit : dupa ce m-am gandit mai mult , am ajuns la concluzia ca intr-adevar , mai bine un benoclu mai bun , decat un telescop bun , dar inutilizabil . Deci iara ajung la vesnica intrebare , ce benoclu imi recomandati ? sa fie ca pret undeva pana in 6-7 milioane :-s desi , chiar si 6 ar fi mult .

dragos.n
19 Mar 2009 19:58


Un binoclu de 10x50, 12x60, maxim 15x70. Prima cifra este factorul de marire, a doua este diametrul lentilelor obiectiv. Gasesti un astfel de binoclu la pret de 300-400 lei. Sa nu iei cu zoom.

eddeph
19 Mar 2009 20:10


iarasi cer link , daca nu , macar sa imi spuna si mie forever_man ( vad ca detine , sau a avut 2 benocluri ) ce si cum , pentru ca nu vreau sa dau cu banii aiurea numa ca sa am benoclu .

Forever_Man
19 Mar 2009 21:23


Cu 15x70 am vazut vreo 60 de obiecte Messier si alte cateva NGC-uri si altele. Cele mai impresionante imagini la cer pe ansamblu, nu le-am avut cu telescopul, ci cu binoclul 15x70. Depinde ce te impresioneaza pe tine mai mult. Daca vrei sa vezi o multime de puncte sclipitoare, mergi mai bine pe un 7x50 in loc de 10x50. Daca vrei obiecte Messier "aproximativ" in detaliu, ia-ti un telescop. Eu binoclul 15x70 l-am luat pentru a avea un instrument portabil pe care sa il plimb peste tot cu mine, si care sa mai si mareasca un pic mai mult decat 10x50-ul.

dragos.n
19 Mar 2009 21:51


Si eu am un binoclu ( cu I ) de 15x70, si sunt de acord cu Forever-Man.

Ai trei link-uri pe pagina de deschidere a site-ului. Astroshop, House of Optics, si Telescop-Expert. Si iti alegi de acolo.

Mihnea
19 Mar 2009 23:09


http://starmax.ro/BinoCel/skymaster.htm

daca ai fi asa pasionat de astronomie si chiar ai vrea ceva, cu un search pe google ai gasi site-uri cu binocluri de vanzare :wink:

Forever_Man
19 Mar 2009 23:29


Inca un lucru care imi place la binoclul 15x70. Cupele de cauciuc de la oculare, se pot da deoparte, si astfel mareste campul si creeaza o fereastra spre spatiu. Separarea dintre ceea ce vezi prin binoclu si lumea din jur va fi foarte mica, si astfel iti creeaza o senzatie deosebita ca stelele ar fi mai aproape, ca ai fi chiar in spatiu.

eddeph
20 Mar 2009 10:33


probabil nu am fost prea clar , nu e vorba ca mi-ar fi lene , dar nu ma pricep deloc la specificatii , inafara de faptul ca stiu ca binoclul trebuie sa fie 15x70 nu stiu nimic. Si din cate am auzit trebuie sa aiba un anumit tip de coating , multicoated e bun ? Oricum am gasit ce voiam mersi pentru link .

neutral
01 Mai 2009 13:55


As dori sa intreb ceva... Adica sa ma asigur ca asa e...... Am un telescop din acesta : http://www.skywatcher.ro/images/Imagini%20telescoape/Celestronmare/astromaster90.jpg . As dori sa va intreb cele 2 rotite de acolo de unde se termina luneta sunt pentru claritate, nu'i asa ? Nu pt zoom.......

octopus
01 Mai 2009 14:14


Da , stai linistit , cele doua rotite( sunt doua ca poate esti stangaci si nu trebuie sa fii discriminat :D ) sunt rotite ale focalizatorului cu ajutorul carora cauti planul focal (planul unde se formeaza imaginea)!

m.i.c.f
20 Mai 2009 20:18


Salutare la toata lumea. M-am pricopsit si eu cu un telescop, un refractor skywatcher de 90mm.
   L-am achizitionat acum vreo 3 luni si ceva in urma. Inainte sa il cumpar am citit pe forum sa vad ce recomandari sunt la achizionarea unui telescop. Nu stiu de ce, dar chiar daca unii ar spune ca mai bun era un dobson ( si incep sa le dau dreptate - are apertura mai mare) eu tot mai mult am fost atras de refractor.
   L-am luat de la bloc si l-am dus la tara. L-am utilizat de atunci de cateva ori si am vazut nebuloasa din Orion, luna, venus, saturnul, andromeda si cam atat. La observatiile planetare vad ca are o imagine buna si sunt multumit. In schimb la deepsky se vede ca nu am facut cea mai buna alegere din cauza aperturii cam mici. Mai am insa batai de cap cu utilizarea monturii Eq, nici acum inca nu m-am invatat cu ea, mi se pare o pacoste mare  :evil: Daca stiam luam pe az era mai simpla pentru mine.

Doru Dragan
21 Mai 2009 08:23


Noi aici nu luam in discutie gusturile omului :) Ai vazut care sunt recomandarile, ai fost in cunostinta de cauza ... Ai ales refractor ... Aia ai vrut, aia ai :D Sa-l utilizezi sanatos si cu folos! Iar in privinta monturii ... asta e ... Trebuie sa te inveti cu ascensie si declinatie. Sus, jos, stanga, dreapta stie toata lumea :roll:

Cristian Monea
21 Mai 2009 18:03


Mi-a fost &#537;i mie greu cu montura ecuatorială până m-am obi&#537;nuit cu ea. Poate mai afli câte ceva dacă cite&#537;ti aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2905 .

m.i.c.f
21 Mai 2009 21:26


O sa incerc sa ma mai documentez si sa vad cum ma descurc. Deocamdata tot in pare rau ca nu am luat pe Az3 , pentru incepatori cred ca este cel mai usor.
 Pe langa cele 2 oculare de 25 si 10 mm odata cu telescopul am mai luat si un barlow ieftin de 40 lei ron. La utilizarea lui observ ca imaginea nu mai are aceiasi claritate ca atunci cand folosesc numai ocularele simple. Poate ca un barlow mai scump facea treaba mai buna. Nu imediat ci poate pe viitor ar fi bine sa imi iau si un ocular de 5mm.

marius78
21 Mai 2009 22:49


Eu zic ca este foarte bine ca ai cumparat o montura EQ ca pana la urma tot la asta ajungeai ,sti ce se intampla, cumparai un AZ si nu dupa foarte mult timp vroiai o EQ ,stai linistit ca pana la urma te vei descurca si cu asta.

MariusP
21 Mai 2009 23:14


Daca montura este EQ2-ul de la Sky-Watcher, poate fi utilizata si ca montura alt-azimutala (varianta cu contragreutate), daca fixezi latitudinea la 90 grade. Astfel, cercul ascensiei se foloseste pentru azimut, iar declinatia pentru altitudine...  :wink:

Cristian Monea
21 Mai 2009 23:23


După ce te vei obi&#537;nui cu montura, o să fii foarte mul&#539;umit de ea &#537;i de posibilită&#539;ile pe care &#539;i le oferă în plus fa&#539;ă de cea alt-azimutală.

Forever_Man
22 Mai 2009 09:14


 Eu zic ca este foarte bine ca ai cumparat o montura EQ ca pana la urma tot la asta ajungeai 

Sau nu.... Poate pana la urma ajungea la un dobson urias.

m.i.c.f
23 Mai 2009 22:28


Oricum, chiar daca nu am luat un dobson, nu renunt la luneta de 90 mm pe care am luat-o, eventual daca ,,  scap de efectele crizei  :(  " poate vreodata achizitionez si dobsonul. Abia atunci am sa vad ce diferente sunt intre ele.
  Dupa ce v-am auzit parerile, raman in continuare la montura Eq. A fost un moment cand ma enervasem pe ea  :twisted: si ii pusesem gand rau: s-o vand, s-o schimb, sa scap de ea intrun fel.
  Trebuie sa ma apuc sa invat sa o utilizez. Sa caut si pe net poate vad si vreun fisier video cu explicatii ca pentru incepatori ,,mura-n gura " cu modul cum se utilizeaza Eq  :idea: . Vad ca nu am fost singurul care a trebuit sa se invete cu asa ceva  :wink: .
  Mai usor a fost cu cautatul pe cer  :shock: . Am instalat Stelarium si nu mi se pare greu sa gasesc ce caut uilizand acest program, e foarte util, fara el nu stiu cum ma descurcam.

Cristian Monea
23 Mai 2009 22:43


&#536;i eu am căutat multe informa&#539;ii pe internet &#537;i pe acest forum despre cum se folose&#537;te montura ecuatorială &#537;i am ajuns la o concluzie: ce o să cite&#537;ti aici sau pe alte pagini de internet nu o să difere de ceea ce este scris în cartea de instruc&#539;iuni a telescopului. Cu alte cuvinte, toate informa&#539;iile de care ai nevoie pentru a utiliza montura le găse&#537;ti în acea carte. Totul este să cite&#537;ti atent &#537;i să încerci să în&#539;elegi.

PS Nu sunt sigur dacă vei găsi informa&#539;ii "mură-n gură". În orice caz, dacă ai nedumeriri poate te ajutăm noi :D.

neutral
29 Iun 2009 18:54


In primu si in primu rand vreau sa va spun ca am fost la tara cu telescopula meu skywatcher astromaster 90 AZ si am ramas cu gura cascata. Nu se compara deloc cu ce este in oras. Cu ochiul liber era cerul plin de stele, pe cand in oras cu ochiul liber se vedeau 4-5. Asa pe langa acest lucru as avea o intrebare. Cand ma uit la o stea cu ocularul de 10mm se vede mult mai aproape decat cu cel de 20mm dar tot nu se vede bine adica se vede tot un punct stralucitor departe. Ce as putea sa fac sa apropie mai mult ? Sa iau un ocular de 5 mm sau de 2 mm ? Si inca ceva atunci cand pun ochiul pe telscop nu mai stiu care e steaua pe care am vrut sa o privesc pt ca deodata se fac de vreo 6 ori mai multe. A da si atunci cand ma uit la luna sunt destul de multumit adica vad craterele destul de aproape.... Multumesc anticipat...

Forever_Man
29 Iun 2009 19:11


Din ce am citit si eu pe aici pe forum, parca se zicea ca doar Betelgeuse se poate observa ca un disc, si asta doar cu cele mai mari telescoape.
Ca sa stii pe ce stea ai pus telescopul, pune pe o stea foarte stralucitoare. Daca ai si cautator optic, vezi mai intai sa fie aliniat cu telescopul, si astfel iti va fi mai usor sa identifici steaua. Iar ca sa te descurci si mai bine, daca nu ai invatat constelatiile, invata-le acum. Apoi vei putea trece si la observatii deep-sky.

neutral
29 Iun 2009 19:18


Sa invat constelatiile ? :shock: Wow pai sunt o groaza........ si in  legatura cu prima mea intrebare trebuie sa iau un ocular mai mic de 10mm sa se vada mai aproape nu ? :?:

Erwin
29 Iun 2009 22:50


citește cu atenție, ți s-a răspuns și la prima întrebare, iar ceea ce numești tu "apropiere" se cheamă de fapt "grosisment" = mărirea dată de instrument cu un anumit ocular. Numai la planetele mari vei putea distinge discul. La 90mm diametru cât are Astromasterul tău vei putea folosi oculare până la cel mult 180x.

Laurentiu
30 Iun 2009 10:40


Daca e sa luam in considerare o traducere a originalului "grossissement" din franceza in romana, echivalentul ar fi "marire".

Insa in foarte multe carti de astronomie in limba romana, scrise cu ani in urma, se recomanda mai degraba utilizarea termenului de "apropiere".

Prin urmare, eu cred ca utilizarea oricareia din cele 3 variante (marire, apropiere, grosisment) este in regula (oricum, cand spunem "marire" sau "apropiere" in legatura cu instrumentele astronomice, vorbim cumva "la figurat": este vorba despre marire - sau apropiere - aparenta : corpurile ceresti nu devin "mai mari" si nici nu "se apropie").