-----------------------------------
Vlad
09 Mar 2009 11:57

M42
Trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, nu am dedicat suficient timp observatiilor vizuale, insa ieri, avand si sotia putin timp, am pus telescopul sa sa uite la luna si la  cateva obiecte mai interesante - a fost prima oara cand m-am uitat la M42 - am ramas traznit! Folosesc un reflector de 200 mm, f5, si cu un Plossl de 20mm se vedea absolut superb . Am putut sa disting chiar patru stele f apropiate, in centru. , in ciuda lunii. Cu filtru LPR/UHC, se vedea un pic mai mult contrast, insa mai putina culoare - apropo, m-a cam mirat ca era verde, in poze de obicei este mai rosie. Nu stiu daca este aberatie cromatica de la ocular, sau pur si simplu nuanta de rosu se poate surprinde doar pe camera.

MariusP
09 Mar 2009 15:17

Re: M42
Am putut sa disting chiar patru stele f apropiate, in centru. , in ciuda lunii.
Cele 4 stele formeaza gruparea foarte bine cunoscuta sub numele de Trapezul (steaua multipla Theta1 Orionis). La grosismente mai mari se mai disting inca doua stelute de magnitudini 10,2-10,3.

http://www.astropix.com/HTML/B_WINTER/TRAPEZ.HTM

Mircea Pteancu
09 Mar 2009 19:27


Vlad
telescopul de 200mm este mult mai performant decat se crede.Couder,Texereau s-au priceput oleaca la telescoape,nu degeaba au zis ei ca telescopul ideal al amatorului este foarte apropiat de ceea ce ai tu.
Eu am avut norocul sa vad culori in M42,zone de nuanta verde sau maroniu-roscat,cu un telescop mult mai mic.Mircea

Vlad
09 Mar 2009 21:30


E clar, la prima pana de curent generala, trebuie montat telescopul si profitat de intuneric....altfel din oras..Filtrele antipoluare sunt bune, dar cel mai bine e sa nu ai nevoie..

tiberiugabriel
13 Apr 2009 12:01


Eu n-am reusit sa vad nici un pic de culoare :( cu reflectorul meu micut de 130 mm. Intr-adevar cerul nu a fost foarte senin, M42 se vedea frumos dar doar un nor alb.

Laurentiu
13 Apr 2009 12:13


Si eu am perceput in M42 tot culori din zona verde-albastru. Am inteles ca astea sunt culorile la care ochiul e cel mai sensibil - poate ca asta e motivul.

M42 apare rosie doar in fotografii. Poate cu un cer foarte bun (negru) si ochiul foarte bine adaptat la intuneric, am putea percepe si nuante ale altor culori.

horea_florin
14 Apr 2009 14:46


vlad daca ai putea sa faci o poza cu m42 ar fi excelent.Stima!