-----------------------------------
Stanescu Octavian
17 Mar 2009 23:58

Oglinda 500mm
Am ajuns si la marimea de 500 mm ....
acum cativa ani consideram asta limita maxima care o voi face dar acum cine stie? sunt doar la stadiu de curbura generata adica vreo 1,5 kg de sticla mancata de freze diamantate.

mcuzic2002
18 Mar 2009 00:11


Spor la lucru,Domnule Stanescu :D ...cine e beneficiarul?

florin_astro
18 Mar 2009 08:26


Spor la lucru  :). Ce uriasa pare  :D , apropo cate kg are blankul?

marius78
18 Mar 2009 09:08


Este urias !.La experienta dumneavoastra nu cred ca o sa il stricati.

Spor la treaba.

mak
18 Mar 2009 09:44


Multa bafta cu slefuitul si asteptam sa vedem si instrumentul care o va gazdui.

Blakut
18 Mar 2009 15:31


Este cea mai mare oglinda din romania acum, nu? Nici la insitut si nicaieri nu au asa oglinda. Cat ar costa sa faceti pentru cineva o oglinda din asta?

Stanescu Octavian
18 Mar 2009 15:50


Multumesc de urari :D . Are ceva greutate 24kg . 
E poate prima facuta in Romania la asemenea marime. sigur minora in comparatie cu ce au tarile din jur :cry: .
Din pacate nu ramane aici e pentru un amic dintr-o tara mai vestica dar totusi Europeana. 
Daca conving pe cineva din TM sa faca montura fac una de 600mm.  :idea:  :D

Doru Dragan
18 Mar 2009 15:59


Eu sunt unul din cei pe care incearca sa-i convinga :) Nu trebuie sa faca eforturi prea mari ca sunt deja convins :D doar ca mai imi trebuie timp si ... bani :(  :wink:  :roll:

Blakut
18 Mar 2009 18:37


Mi-ar placea sa fac rost de o oglinda mare pentru facultate, ca sa aibe sectia de astrofizica ce face (mai mult decat teorie). De aceea intrebam cat costa.

Mircea Pteancu
20 Mar 2009 14:13


Tavi
iti urez succes din toata inima.De vreo 40-50 de ani oglinda cea mai mare(de fapt oglinzile ,pentru ca au fost doua) slefuita in Romania este  de 450mm,de catre Ioan Zaidel.Stie cineva ce s-a inatamplat cu mostenirea lui Zaidel,cu oglinda aceasta ,cu altele?
Oglinda Zeiss din Bucuresti nu se pune.
Apoi despre oglinda de 500mm F/5  din Cluj nu am mai auzit nimic,oglinda slefuita de marele Couder.
Asa ca pentru ATM-ul romanesc va fi o mare realizare!Inca odata succes!Mircea

mcuzic2002
20 Mar 2009 14:23


Interesant :roll: ...nu stiam ca oglinda din Cluj a fost slefuit&#227; de Couder...domnul Liviu Mircea,de la obs. din Zorilor,mi-a spus c&#227; in momentul de fatz&#227; oglinda de 500mm se afl&#227;  "in conservare" la obs. de pe Feleac,care apartzine de Academia Roman&#227;...in schimb se folosesc de un SCT marca Meade,de 16"...s-ar putea sa le fac o vizit&#227; cit de curind 8)

Stanescu Octavian
20 Mar 2009 14:51


Multumesc , Mircea sper sa avem si aici unul macar dobson ca montura ecuatoriala la asa telescop bate spre 20-30 miare E :(  si cine sa faca pe acasa asa ceva. de putut se poate face dar cine?

theogon
20 Mar 2009 15:56


Intamplator, cunoscandu-l pe d-l Vlad Turcu cercetator la Observatorul astronomic al Academiei Romane de pe Dealul Feleacului, cu ocazia unor masuratori facute acolo, am aflat unele informatii care poate va intereseaza. 
Oglinda mare-cea de 50 de cm- este in acest moment inutilizabila, deoarece in urma anumeroaselor argintari si reargintari unele mai mult sau mai putin reusite, suprafata oglinzii ar trebui repolizata? reslefuita?
Cert este ca cercetatorii folosesc actualmente un instrument Meade de 16' instalat pe vechea montura precum si un Meade de 12' cu montura azimutala.
Vestea cea buna -exista si asa ceva- este ca masuratorile ce s-au facut  la terenul observatorului, sunt menite pentru proiectul de construire al unui nou corp de cladire - proiect care m-a impresionat. Ramane de vazut daca se va mai face ceva cu criza asta.
Dar sa nu ne indepartam de topic si sa-l felicitam pe d-l Stanescu pentru proiectul sau ambitios atat de rar pe aici.

marius78
21 Mar 2009 15:24


Cat costa  Blanck-ul ?.Cred ca este destul de scump!

Blakut
21 Mar 2009 23:44


Vb pe PM... am intrebat si eu asa, ca-n codru si nu e ok. ;)

Stanescu Octavian
22 Mar 2009 10:11


Sunt acum in faza de dusisare am trecut de granulatia 320  acum dau cu 600.

neox
22 Mar 2009 15:01


Super!!!  :shock: De unde ati facut rost de masinaria asta? E tare!!

marius78
22 Mar 2009 20:29


Am vazut ca la masina de slefuit folositi scule subdiametrale!

Scula subdiametrala are suprafata convexa .Cu convexitatea egala cu sageata pe care vreti sa o atingeti la oglinda ?
Si prin miscarile masini se auto-genereaza curbura?

Cu respect.

Stanescu Octavian
23 Mar 2009 00:22


Curbura primarei cat si a subdiametralei de sticla este generata de la inceput la valoarea dorita pe alta masina cu freza diamantata. 
Ce se vede in poza aici e operatia ulterioara de dusisare fina cu abraziv ce aduce sticla la rugozitate de 2-4 microni urmand apoi polisarea cu oxid de ceriu.

marius78
23 Mar 2009 18:38


Nu se poate folosi masina de slefuit de la abrazivul de 80,pana la polisare?.
Adica trecerile de la un abraziv la altul sa se faca pe masina?

Stanescu Octavian
25 Mar 2009 12:43


Se poate incepe cu scula de otel convexa dar timpul in care se generaza curbura este prea lung, sa nu mai vb daca se incepe sticla /sticla plana . og uriasa si grea ar trebui pusa deasupra si miscata.... 2-3 luni de zile ar dura.
am facut cu mutia ani in urma curbura la og de 400mm frecat tot manual cu calota convexa de otel , am frecat peste 1luna. cu freze diamantate pe masina dureaza cateva zile pana generezi curbura + ca suprafata e fina si poti continua dusisarea cu abraziv de ganulatie 300-400.

marius78
05 Apr 2009 10:21


Cum mai merge treaba cu oglinda ?...Am observat ca mesajele pe care le postati sunt scurte si la obiect .Noi suntem putin mai carcotasi si ne place sa scriem ''verzi si uscate''.Dar ar trebuii un pic mediatizat ,ca pana la urma nu mai slefuieste nimeni o asa oglinda in tara asta .Si nu as vrea sa se treaca asa cu vederea macar pana face cineva una de 600.


Dar pana la urma este topicul dumneavoastra si il tratati cum vreti.

Stanescu Octavian
10 Apr 2009 21:55


Oglinda e gata polizata parabolizata . mai jos se vad aspecte de la polizare , masuratori cu interferometru. 
Acum pregatesc aluminizarea , in poza se vede reflexia viei de afara de pe sticla normala.

florin_astro
10 Apr 2009 22:15


Oau, felicitari, asta da timp record de realizare a unei oglinzi. Si cand ma gandesc ca eu inca dau cu praf de 800 la oglinda de 38...

costelus
11 Apr 2009 06:38


Bravo o oglinda deosebita in un tinp record,multe supcese in continuare.Al invidiez pe cel ce o va folosi la Observati :D

Erwin
11 Apr 2009 11:38


Felicitări și din partea mea! 
Am o propunere: înainte de a livra oglinda, să faceți o probă cu ea pe cer, e o ocazie rară, chiar și pusă pe pământ și privind la zenit. :) Sau, următoarea va fi în țară?  :wink:

marius78
11 Apr 2009 12:35


Bravo.Ca sa vezi ce inseamna o masina de slefuit .Daca ati fi lucrat manual la ea ,nu ati fi terminat pana la anu.

La mai mare.

Mircea Pteancu
11 Apr 2009 16:34


Felicitari Tavi,Strehl 0,958,va fi asadar o oglinda vizuala,ca vad o obstructionare de 16%.
(marius78,nu te supara,excelenta remarca ta despre masina de slefuit,al naibii masina...).mircea

horea_florin
11 Apr 2009 18:16


chiar stateam pe ganduri ieri si ma intrebam oare cate poti observa cu o asa oglinda ......

marius78
11 Apr 2009 18:59


Felicitari Tavi,Strehl 0,958,va fi asadar o oglinda vizuala,ca vad o obstructionare de 16%.
(marius78,nu te supara,excelenta remarca ta despre masina de slefuit,al naibii masina...).mircea


Fara suparare .Nu contest experienta domnul Stanescu ,dar daca nu avea masina de slefuit,il apuca ''Craciunul''si nu termina oglinda .De ce nu vreti sa recunoasteti ca ,experienta ,dotarea materiala ,fac lucrurile posibile in scurt timp.

Cristian Monea
11 Apr 2009 21:26


Sper ca viitorul proprietar al oglinzii să facă ni&#537;te astrofotografii folosind această oglindă, &#537;i să le publice pe site să ne bucurăm &#537;i noi de ele :D .

marius78
11 Apr 2009 22:31


O intrebare ptr domnul Stanescu.Interferometru va scuteste de celelalte teste cum ar fii ''Foucault si Ronchi''? .Vreau sa spun ca daca ai un interferometru nu iti mai trebuie alte teste facute pe oglinda si iti dai seama de abateri facand doar testul interferometric.

Cu respect.

Stanescu Octavian
11 Apr 2009 23:49


Multumesc de gandurile bune. Smbata dupamasa am facut si aluminizarea. acum ma gandesc la o improvizatie rapida pt a arunca un  si un ochi pe cer. incerc folosirea lazii de la 380 mm , noroc ca am facut-o larga si solida. 
Scurtarea timpului de lucru a facut in special masina de generat curbura ce scoate abatere doar 3-5 microni cu suprafata similara cu abraziv 600 fara accidente, pori. cu masina de slefuit am adus-o la polizare in 2 zile poate manual dura 1 sapt. polizarea a durat alte 2 zile manual poate 1 sapt. parabolizarea a facut o parte masina apoi la sfarsit 3 zile de manual cu trei scule diferite + multe teste.
ronchii am mai folosit asa sa vad  evoluitia suprafetei din ROC si spre sfarsit si null dar cu Og plana de 300mm  (0 mutam din centru spre margine).
Interferometru vede mult mai bine ca celelalte teste mai ales astigmatismul plus ca iti spune prin soft si conicitatea . 
Se pot face oglinzi bune si folosind Foucault cu ecran Couder  dar ia mult timp fiecare sedinta de teste multiple intoarceri medieri .