-----------------------------------
nirolf
30 Mar 2009 09:46

Telescop incepator cu aspiratii
Salutare,

Sunt un absolut incepator intr-ale astronomiei, am mai cautat pe forum dar nu m-am edificat. 
As dori sa imi iau un telescop pentru observatii astronomice, cu buget sa zicem pana in 1000 ron, plus-minus 200 ron. 
As vrea sa vad de exemplu saturnul in toata splendoarea lui. Eventual parti intregi ale galaxiei, ar fi minunat daca le-as vedea. Si tot eventual, as vrea sa vad vartejul de pe jupiter in toata splendoarea lui (cu conditia sa fie cu fata spre pamant).

Merci.

horatius
30 Mar 2009 10:15


Daca vrei sa le vezi "in toata splendoarea lor", adica in interpretarea mea sa ramai puternic impresionat, sa "cazi pe spate", sa vezi detalii pe Saturn si Jupiter, atunci cei 1000 de lei nu fac mare lucru. Iti trebuie un telescop mare si greu pentru aceasta, plus niste oculare bune. De la 30cm diametrul in sus cu niste oculare premium iti garantez ca ramai uimit de ce vezi. In rest, se poate sa vezi planetele cu orice instrument si in orice conditii, deci poti cumpara si ceva la 1000 lei cu care sa explorezi cerul.

Forever_Man
30 Mar 2009 10:24


Ca sa le vezi in toata splendoarea lor, ar trebui sa te duci cu o naveta spatiala deasupra lor. Pentru a vedea parti "intregi" de galaxie, iti trebuie un cer negru si ochiul liber.

Laurentiu
30 Mar 2009 12:40


Sunt convins ca va ramane impresionat si de un Saturn vazut intr-un telescop cu diametru mai mic  :D 

In bugetul de 1200 lei intra cu usurinta un Dobsonian de 20 cm diametru care va da imagini excelente (bineinteles, daca si calitatea opticii este macar acceptabila).

horatius
30 Mar 2009 12:51


Saturn impresioneaza pe oricine care il vede prima data, in orice instrument. Insa dupa o perioada si mai ales dupa ce te uiti si prin telescoape mai mari, incepi sa apreciezi apertura. Lucrurile incep sa arate altfel cand treci de 30cm. Asta nu inseamna ca nu se pot vedea multe lucruri si cu telescoape mai mici. Un telescop de 15cm sau 20cm diametrul e excelent pentru incepatori.

Laurentiu
30 Mar 2009 12:57


M-ai speriat, Horatius. Crezusem ca te-ai profilat exclusiv pe telescoape de 40 cm plus   :lol:  :lol:  :lol:

Omul este incepator.

Cristian Monea
30 Mar 2009 21:02


Ca oricare începător, vei fi mul&#539;umit de orice vei vedea printr-un telescop cumpărat cu banii de care dispui.

Eusebio
29 Apr 2009 21:20


Practic, la un Dobson de 20", cat de mare se vede Saturnul si Jupiterul? Se poate observa mai mare decat vedem noi Luna plina cu ochiul liber?

Forever_Man
29 Apr 2009 22:20


Nu iti trebuie diametru ca sa maresti mult. Luna are diametrul aparent aprox 30'. Jupiter am citit acum, are aprox intre 30" si 50" in functie de perioada anului. Sa luam 30" ca sa fie mai usor. Deci la doar 60x, deja vezi Jupiter cat Luna. Iar cum planetele le observam la cateva sute x, iti dai seama cat de mari se vad. Dar acest lucru nu e chiar asa de evident. Cand te uiti la Jupiter la 60x te intrebi ce e asa de mic, dar el defapt e cat Luna vazuta pe cer cu ochiul liber.
La Saturn vad ca variaza intre 15" si 19" (doar discul). Cu inelele intre 36" si 44".
Nu stiu cat de corecte sunt valorile astea, dar cred ca sunt destul de corecte.

Cristian Monea
30 Apr 2009 15:55


Diametre unghiulare:
Saturn - 14.5" - 20.1" (fără inele)
Luna - 29.3' - 34.1'
Jupiter - 29.8" - 50.1"

Sursa: www.wikipedia.com

valy
30 Apr 2009 16:46


Ca sa iti faci o idee, din experienta mea pot sa zic:
- luna acopera aproape in intregime un ocular de 10mm la o focala de 1000mm (deci 100x)
- cu un ocular de 4 mm si un barlow 2x ( deci 500x) se vede cat de cat Saturn ca un led galbui, vag distingi inelele, asta la un ochi neantrenat
- marte e o puncticel mic caramiziu
- jupiter se vede putin mai mare, se disting ceva culori/benzi
Observatiile le-am facut din bucuresti, cu ceva poluare imprejur si atmosfera instabila (tremura imaginea)

Probabil pentru planete iti trebuie o focala mai mare de 2000-3000mm ca sa vezi ceva mai consistent. Pentru parti din galaxie iti trebuie apertura mare si cat mai luminos. Dar cele doua cerinte se cam bat cap in cap..asa ca trebuie sa te gandesti bine ce vrei. Parerea mea.

Forever_Man
30 Apr 2009 17:06


 - cu un ocular de 4 mm si un barlow 2x ( deci 500x) se vede cat de cat Saturn ca un led galbui, vag distingi inelele, asta la un ochi neantrenat 

Poate vag ii distingi inelele pentru ca e marirea prea mare si nu mai intelegi nimic din imagine. Dar la 100x si chiar mai putin se vad inelele si inca foarte bine. Si ce intelegi prin led ? La 500x e urias.

valy
30 Apr 2009 18:28


La 500x e urias. Ce intelegi prin urias? Din intreg campul vizual, Saturn e undeva mic in centru, ca un disc galbui. Ca sa distingi inelele (despartitura dintre ele) trebuie sa te chinui indelung...si asta ca stiu ca exista diferite inele, ca daca nu stiam poate ca nu le vedeam.

  Si ce intelegi prin led O bulina mica, rotunda, colorata...ca si cum ai tine un led la 1m distanta...
Cel putin asa percep eu...si cred ca nu gresesc vreun calcul ceva...1000mm focala cu ocular de 4mm si barlow 2x da 500x, nu?

Ovidiu M. 
30 Apr 2009 19:35

Re: Telescop incepator cu aspiratii
Salutare,

Sunt un absolut incepator intr-ale astronomiei, am mai cautat pe forum dar nu m-am edificat. 
As dori sa imi iau un telescop pentru observatii astronomice, cu buget sa zicem pana in 1000 ron, plus-minus 200 ron. 
As vrea sa vad de exemplu saturnul in toata splendoarea lui. Eventual parti intregi ale galaxiei, ar fi minunat daca le-as vedea. Si tot eventual, as vrea sa vad vartejul de pe jupiter in toata splendoarea lui (cu conditia sa fie cu fata spre pamant).

Merci.

Dat fiind ca ai asemenea asteptari, te sfatuiesc serios ca inainte de a achizitiona orice, sa faci orice este necesar ca sa vezi cu ochii tai cam cum arata saturnul sau jupiterul sau orice altceva printr-un instrument serios si pe un cer bun. Apoi gandeste-te ca printr-un dob de 20 cm, vei vedea din oras planetele ca pe mici bilute si DSO-uri ca niste pete sterse. Am deja doua persoane dezamagite de ce au vazut prin telescopul meu, tocmai pentru ca se asteptau sa vada imagini gen poze hubble iar o matusa vroia sa se miste real-time IN JURUL SATURNULUI. Deci daca nu stii la ce sa te astepti din partea unui telescop mai ales la suma ta ~1000 lei, vei fi cu siguranta dezamagit si in scurt timp o sa ingrosi randurile celor care le vand. Imagini spectaculoase, gen candy-eye, ai numai cu instrumente extrem de scumpe, de la 1000 de euro in sus plus oculare premium care pleaca si astea de la 1000 de roni bucata, plus cer foarte bun.

Eusebio
30 Apr 2009 21:10


Multumesc baieti pentru explicatii tehnice (forever_man & dxdx347) :) dar fiind incepator sau mai bine zis amator nu prea pot sa-mi dau exact seama cam cum se vede. Multam si tie valy pentru modul tau de explicare (as zice un pic mai pentru imaginea fiecaruia care habar n-are - aviz mie) desi ai avut parte de opozitie ca-n multe alte subiecte insa cred ca ovidiu a spus ceva foarte intelept. Ramane sa caut sa ma uit prin vreun telescop ca sa fiu sigur daca-mi cumpar sau nu fiindca nu as vrea sa fiu nici dezamagit si nici sa dau bani degeaba desi mare majoritate spun ca e foarte bun un dob de 200 x 1200 pentru a vedea cerul instelat. Totusi nu prea inteleg: daca printr-un astfel de telescop se vad Saturn, Jupiter si Marte mici, atunci de ce recomanda multi binoclu pentru inceput? Ce ai putea sa vezi astfel incat sa te atraga sa-ti iei telescop? Cand privesc prin telescop nu cumva se vede exact asa cum i se vede si lui vux aici? http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3396

Forever_Man
30 Apr 2009 21:32

Re: Telescop incepator cu aspiratii
 Imagini spectaculoase, gen candy-eye, ai numai cu instrumente extrem de scumpe, de la 1000 de euro in sus plus oculare premium care pleaca si astea de la 1000 de roni bucata, plus cer foarte bun.

Cel mai mult conteaza cerul foarte bun. Compar cerul din Iasi cu cel din Calarasi. Pai cand vin in vacante in Calarasi, ma simt in pustietate. E un cer super. Nu pare adevarat pentru un cer vazut din oras. 
Lasa instrumentele de mii de euro. Macar sa ai parte de cateva ori pe an de un cer excelent vazut cu ochiul liber.

Cristian Monea
30 Apr 2009 22:42


Mul&#539;i recomandă binoclul pentru că este u&#537;or de folosit &#537;i te ajută la orientare, dar nu-&#539;i va oferi niciodată calitatea imaginii pe care &#539;i-o oferă un telescop. Fiind începător, vei fi mul&#539;umit de ceea ce vei vedea prin orice instrument.

Ovidiu M. 
30 Apr 2009 22:47


Multumesc baieti pentru explicatii tehnice (forever_man & dxdx347) :) dar fiind incepator sau mai bine zis amator nu prea pot sa-mi dau exact seama cam cum se vede. Multam si tie valy pentru modul tau de explicare (as zice un pic mai pentru imaginea fiecaruia care habar n-are - aviz mie) desi ai avut parte de opozitie ca-n multe alte subiecte insa cred ca ovidiu a spus ceva foarte intelept. Ramane sa caut sa ma uit prin vreun telescop ca sa fiu sigur daca-mi cumpar sau nu fiindca nu as vrea sa fiu nici dezamagit si nici sa dau bani degeaba desi mare majoritate spun ca e foarte bun un dob de 200 x 1200 pentru a vedea cerul instelat. Totusi nu prea inteleg: daca printr-un astfel de telescop se vad Saturn, Jupiter si Marte mici, atunci de ce recomanda multi binoclu pentru inceput? Ce ai putea sa vezi astfel incat sa te atraga sa-ti iei telescop? Cand privesc prin telescop nu cumva se vede exact asa cum i se vede si lui vux aici? http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3396

 Cam asa ceva precum in link se vede , insa imaginea este mult mai bine definita si incomparabila senzatia de a vedea tu decat de a privi la o imagine. Cauta neeaparat sa observi printr-un dob de 20 cm, pentru ca de cam atat ai bani si daca esti satisfacut cumpara. 
 Binoclul are si el virtutile lui prin campul vizual larg pe care ti-l ofera si te poate ajuta sa te orientezi pe cer. Are alta functie. Nu poti spune ca dc ai binoclu nu-ti mai trebuie telescop si viceversa. Telescopul si binoclul sunt complementare.

valy
30 Apr 2009 23:49


Dimensiunea relativa la campul vizual dat de 500x pe un Newton de 1000mm este putin mai mica decat in imaginea asta a lui vux:
http://www.astronomy.ro/forum/files/picture_050_395.jpg
insa detaliile sunt ceva mai bune....mult mai bune, pare mai vie, mai ales daca e vremea clara, fara poluare si curenti atmosferici, oglinda este aclimatizata..etc..etc.

Eusebio
01 Mai 2009 17:54


Ovidiu eu doar am intrat (sa zic asa) in completarea intrebarii la nirolf desi pana in pretul unui dob de 8" sunt aproape multumit ca pret (care actual e 1550 lei cu oglinzi din Pirex deci un pic mai mult de 1200 cat detinea el) insa nu as vrea sa ma astept la ceva si sa vad altceva. Cred ca am sa caut pe cineva din Bacau care detine ceva asemanator unui telescop de 20 cm ca sa-mi arate ce poate el observa.

marius78
01 Mai 2009 22:35


Vreau sa aduc cateva argumente sper ca nu deranjez pe nimeni.Astronomia si pasiunea ca Hoby ptr astronomie este perceputa intr-un anumit fel de la pers la pers .Acea pers care este pasionata inca din copilarie de astronomie si a facut prima luneta dintr-o lentila de ochelar dupa care a slefuit o oglinda de telescop si a inceput sa descopere universul putin cate putin prin mijloace propri si cu multa munca ,are alta viziune despre Saturn ,sa spunem, atunci cand se vede ca un led ''este munca lui incununata de succes'' ''uau uite cum se vede saturn cu tel facut de mine''.Pe de alta parte pers care au vazut poze gen ''Hubble''spera ca daca isi cumpara un tel se vede la fel, neavand habar de astronomie isi cumpara un tel se convinge repede ca nu este asa ,se apuca de pescuit si cam atat despre pasiunea lui ptr astronomie.Un prieten ma intreba daca cumpara un tel de 6-7000 mii de lei se va vedea ca in pozele facute de hubble ,dupa multe explicatii sa convins ca nu mai merita sa cumpere telescopul si asa sa terminat pasiunea sa ptr cer.

Eusebio
01 Mai 2009 23:18


Pai asa e: de la rau la bine iti convine sa treci insa de la bine la rau...(in cazul nostru trecerea de la Hubble la un telescop de 20cm). Majoritatea am vazut poze prin Hubble si de aia sunt asteptari asa mari de la alte telescoape.

Forever_Man
01 Mai 2009 23:25


Nu e chiar asa. Una e sa vezi niste poze, alta sa vezi cu ochii tai. Asa ca privitul la niste pete vazute prin telescpul tau, poate sa te captiveze la fel de mult ca privitul unor poze "de la Hubble".

marius78
01 Mai 2009 23:47


Forever-Man ''Astronomia ca pasiune trece prin vene'' multi stiu putin cunosc.Te roade ,vrei sa realizezi ceva ,sa fie facut cu mana ta ,sa te bucuri de acel instrument .Nu contest faptul ca anumite persoane pasionate nu sunt nevoite sa construiasca telescoape avand posibilitatea sa dea mii de euro pe scule.Eu vb de cei care dispun de sume mici de bani.Un baietel de bani gata in varsta de 15 ani zice ''tati tati vreau luneta''avand un prieten pasionat de astronomie si dotat cu o luneta modesta cumparata de parinti,tatal primului baiat avand bani ii cumpara un refractor de 8000 Ron sa arate celuilalt ca fiul sau are luneta mai mare si mai ''grasa'' decat a lui.Acum luneta zace intr-o debara cu oglinda diagonala sparta,obiectivul cautatorului tandari ,nu stiu daca obiectivul lunetei mai este bun ,cam asta este pasiunea unora ptr astronomie.

Doru Dragan
02 Mai 2009 15:49


Majoritatea am vazut poze prin Hubble si de aia sunt asteptari asa mari de la alte telescoape.
Majoritatea au vazut-o pe Angelina Jolie si de aia sunt asteptari asa de mari de la alte ... telescoape. Nu visati la ce nu aveti si nici nu sunt sanse sa aveti vreodata. Ce-i al tau ... :)

CristiB
02 Mai 2009 18:40


Mul&#539;i recomandă binoclul pentru că este u&#537;or de folosit &#537;i te ajută la orientare, dar nu-&#539;i va oferi niciodată calitatea imaginii pe care &#539;i-o oferă un telescop. Fiind începător, vei fi mul&#539;umit de ceea ce vei vedea prin orice instrument.
Chiar si prin asta?  http://www.vitacom.ro/Products/35021/KN-SCOPE40/REFRACTOR-TELESCOPE-.html
Are si un word cu specificatiile.

Cristian Monea
02 Mai 2009 21:59


De ce nu? Ai posibilitatea să utilizezi &#537;i barlow (am văzut că era în fotografii). Nu &#537;tiu însă cum au calculat ei apropierea maximă de 525x.

Eusebio
02 Mai 2009 22:36


Nu e chiar asa. Una e sa vezi niste poze, alta sa vezi cu ochii tai. Asa ca privitul la niste pete vazute prin telescpul tau, poate sa te captiveze la fel de mult ca privitul unor poze "de la Hubble".

Adevar mare spui: cand te uiti "in direct" la o planeta sau galaxie trebuie sa fie alta senzatie fata de momentul in care te uiti la acelasi obiec prin intermediul unei poze (chiar de poza e facuta printr-un telescop de apertura mai mare).

CristiB
03 Mai 2009 11:50


De ce nu? Ai posibilitatea să utilizezi &#537;i barlow (am văzut că era în fotografii). Nu &#537;tiu însă cum au calculat ei apropierea maximă de 525x.
Au inmultit cu un Barlow 3x. Specificatiile mai corecte le-am gasit aici  http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//audio-tv-foto.marktplaats.nl/optische-apparatuur-l-telescopen/235949334-konig-refractor-telescoop-kn-scope40.html%3Fxref%3D1  .
L-am vazut intr-un magazin din Iasi si ma gandeam daca se merita sa-l iau.  La pretul pe care il are pare de jucarie.

Cristian Monea
03 Mai 2009 14:25


E bun pentru început, dar te vei plictisi repede de el, dorind ceva cu putere mai mare de mărire. Eu recomand orice telescop reflector cu oglinda având diametrul de la 130 de mm în sus.

nirolf
27 Ian 2010 16:13


Merci de raspunsuri, am inteles ideea: calitatea costa. 

Inca nu am luat nimic, insa am marit plafonul la 2000 RON. Cu ce pot vedea si eu "din balcon" ceea ce se vede in clipul urmator:

http://www.youtube.com/watch?v=-__HdUGKmSM

?

Inca o  intrebare, cu un telescop prin care se vede ce se vede in acel clip, se pot vedea si ceva galaxii mai apropiate? sau ceva clusteri, nori de praf stelar, etc?

Merci

Forever_Man
27 Ian 2010 17:46


Toate din principalele tipuri de obiecte deep-sky: galaxii, nebuloase, roiuri stelare, pot fi vazute cu ochiul liber. Roiul deschis Melotte 111 din Coma Berenices imi place cel mai mult cum arata cu ochiul liber. La fel si nebuloasa intunecata Le Gentil 3 din Lebada.

bbmlk
03 Mar 2010 17:19



Mare adevar graiesti forever_man ;) Una este sa privesti "live" si alta este sa privesti un album cu imagini captate chiar si de Hubble.

Sebastian P
10 Apr 2010 14:19

Achizitie telescop
Va salut.
Sunt un incepator atat in a scrie pe un forum, de aceea imi cer scuze pentru eventualele greseli, cat si in ale astronomiei. Intotdeauna am fost fascinat de cerul instelat, dar nu am privit pana acum printr-un telescop. Vreau sa achizitionez si eu un asemenea instrument si de aceea va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi si idei. 
Nu am un buget anume dar am pus ochii pe un aparat si anume Astromaster 130 EQ Celestron, cu urmatoarele caracteristici:

Diametru  -130mm, parabolica
Design optic 	-reflector newtonian
Distanta focala 	-650mm
Raport focal 	-f/5
Marire teoretica maxima 	-260X
Magnitudine stelara maxima 	-13,3
Rezolutie (arcsec.) 	-0,9
Cautator 	-punct rosu
Diametrul focalizatorului 	-1,25"
Montura 	-ecuatoriala EQ2
Controlul miscarii    -RA si DEC
Suport pentru accesorii 	-da
Trepied 	-Otel 1,25"
Oculare 	-20mm, 10mm erecting
Alte accesorii 	-software planetariu The Sky Level 1
Dimensiunea tubului 	-65 cm
Greutate 	-9.07 Kg

Astept cu nerabdare un raspuns.
Va salut si multumesc.

Cristian Monea
10 Apr 2010 17:57


Eu detin un Skywatcher Newton 130/900 EQ2, asemanator cu Astromaster 130 EQ, si va pot spune ca este un telescop bun pentru incepatori. Puteti observa planetele (Mercur, Venus, Jupiter, Marte, Saturn) si obiecte de cer profund (deepsky; nebuloase, roiuri de stele).

Faptul ca montura este EQ2 ar putea sa va puna putine probleme de acomodare in ceea ce priveste manevrarea telescopului si gasirea obiectelor ceresti. Insa informatiile pe care le gasiti pe forum si in cartea telescopului sunt suficiente pentru a va descurca. Avantajul monturii este ca o puteti motoriza in viitor si sa o utilizati pentru astrofotografie, in cazul in care doriti sa va dezvoltati pasiunea pentru cerul instelat.

Daca doriti o putere mai mare de marire, va recomand telescoapele Dobson, care sunt cele mai ieftine tinand cont de raportul pret/apertura. Montura acestora, alt-azimutala, este usor de folosit.

Numai bine!

Sebastian P
10 Apr 2010 21:11


Salut Cristian.
Iti multumesc pentru raspuns promt.

Nu ma deranjeaza manevrabilitatea unei monturi EQ2, dar imi convine mai mult sa stau in picioare si sa reglez trepiedul la ce inaltime vreau. Sunt sigur ca nu imi va fi greu sa ma acomodez cu asta. Cred, din cate am vazut, ca la un Dobson, te misti si stai cam cum vrea el pe cand un trepied poate fi reglat in asa fel incat sa-ti fie tie cat mai comod. 
Referitor la puterea de marire, spui ca pot sa vad planetele dar ce inseamna asta? Pot vedea ca exista sau pot sa le vad mai in detaliu? Am vazut ca telescop ala are putere de marire peste 200x dar cel mai puternic ocular al lui mareste cel mult la 65x mai putin de jumatate din capacitatea telescopului.
Dar in fine, cred ca toate puterile aste sunt utile la observatiile planetare, iar ce este mai intersant se afla in profunzimea cerului, unde am inteles ca este nevoie de apertura nu de marire.
Un alt motiv pentru care as opta la acel telescop este faptul ca este usor de transportat, tinand cont ca stau la bloc, o sa vreau sa ies cu el "la aer" din cand in cand.

Te salut.

Cristian Monea
11 Apr 2010 13:32


Cred, din cate am vazut, ca la un Dobson, te misti si stai cam cum vrea el pe cand un trepied poate fi reglat in asa fel incat sa-ti fie tie cat mai comod.
Din acest punct de vedere, un Dobson este mai incomod decat un telescop cu trepied.
Referitor la puterea de marire, spui ca pot sa vad planetele dar ce inseamna asta? Pot vedea ca exista sau pot sa le vad mai in detaliu? 
Cate putin din fiecare :D. Anumite planete, precum Jupiter si Saturn, pot fi observate foarte bine cu acest telescop, fiind vizibile detalii (benzile de nori ale lui Jupiter, inelele lui Saturn). De asemenea, pot fi observati cei 4 sateliti ai lui Jupiter, si chiar satelitul Titan al lui Saturn, insa doar sub aspect de stea (se vor vedea ca puncte luminoase). Eu n-am reusit sa observ bine Marte, deoarece era prea luminoasa. Poate altcineva ne poate spune cum se poate vedea planeta printr-un telescop de 130mm. Venus poate fi observat sub aspect de disc (cred ca se pot vedea si fazele planetei), iar Mercur, Neptun si Uranus, desi sunt mai greu de gasit, arata ca niste stele.
Am vazut ca telescop ala are putere de marire peste 200x dar cel mai puternic ocular al lui mareste cel mult la 65x mai putin de jumatate din capacitatea telescopului.
Telescopul l-am primit impreuna cu doua oculare (25mm, respectiv 10mm) si o lentila Barlow 2x. Folosind ocularul de 10mm cu lentila Barlow, am obtinut marirea maxima de 180x. Daca as vrea sa maresc pana la limita maxima teoretica, trebuie sa cumpar alte oculare.

Va sfatuiesc sa cititi mai multe aici (poate va vor fi de folos informatiile):

http://www.skywatcher.ro/educatie.htm
http://www.astronomic.ro/2009/12/uneltele-astronomului-amator-cum-sa-alegi-un-instrument-astronomic/

Sebastian P
11 Apr 2010 14:19


Salut.

M-ai convins. O sa iau ceva, dar acum stau si ma intreb daca sa-mi iau si eu un aparat ca al tau, sau un Celestron? Skywatcer-ul se vinde cu un barlow de 2x, are distanta focala (parca asa-i spune) mai mare si este mai ieftin.
Ma mai gandesc, dar ceva iau.
Multumesc inca o data pentru tot.

Salutari si cer senin.

Cristian Monea
11 Apr 2010 14:47


Au existat mai multe discutii pe forum despre care telescop ar fi mai bun. Pe de o parte, Skywatcher-ul 130/900 prezinta avantajul ca are distanta focala mai mare, insa oglinda este sferica, ceea ce duce la aberatia de sfericitate. Pe de alta parte, desi Celestron-ul are distanta focala mai mica (650), oglinda sa este parabolica.

Sebastian P
11 Apr 2010 14:57


Ok. Raman la Celestron.
Mersi.

Mircea Pteancu
11 Apr 2010 22:42


Salut
doar pentru completare doresc sa adaug ca printr-un bun telescop de 130mm se pot vedea  multe din ''spectacolele'' Sistemului Solar.Venus este un obiect drag mie,am acumulat numeroase observatii,fazele sale se vad excelent.La Mercur de asemenea se vad fazele fara probleme.Pe Marte se vad formatiunile mari de relief,calotele polare.Despre Jupiter nu vorbesc decat ca la mariri ''mari'', desi nu vezi satelitii galileeni ca discuri dar vezi si ca nu sunt stele.La Saturn am vazut pana acum trei sau patru sateliti plus inelul cu diviziunea Cassini -''floare la ureche'' plus benzi atmosferice.Uranus a prezentat intradevar un disc minuscul,fara detalii,dar clar disc,si ce culoare...Cu Neptun nu m-am intalnit inca iar Pluto nici nu voi avea onoarea decat ,poate,cu Newtonul mai mare de 245mm.Iar Luna,ce rasfat,ce detalii!Soarele a devenit cam zgarcit dar oricum nu-i specialitatea mea.Telescopul care mi-a aratat toate acestea este chiar mai mic,avand 125mm diametru F/7.
Despre monturi,hm,ce sa zic.Montura ecuatoriala,am folosit una pentru scurt timp,cateva luni,dizloca totul in jurul ei.Daca pana acum nu ai avut usi,pereti si mobilier zgariat,cu montura ecuatoriala ai castigat,vei avea de acum incolo.Montura Dobson este un caz particular de montura azimutala,iar montura azimutala, foarte potrivita pentru un telescop de 130mm F/5,poate fi pusa pe trepied reglabil.
Cam pe cand amatorul cu ecuatoriala mobila a reglat montura pe pol ca sa poata observa la mariri de peste 100x, fara sa injure ca birjarii,cel cu montura Dobson sau azimutala face prima pauza de cafea :) 
Mircea

Sebastian P
13 Apr 2010 20:26


Salut Mircea

Spune-mi te rog cu ce putere de marire sau cu ce oculare ai reusit sa vezi tot ce ai descris mai sus. 
Telescopul asta se vinde cu tot cu montura si trepied. Nu pot sa-l iau pe bucati. O sa ma descurc eu intr-un fel sau altul.

Multumesc pentru incurajari.
Numai bine.

bbmlk
15 Apr 2010 11:21


Ok. Raman la Celestron.
Mersi.


  Ai si de la SkyWatcher varianta f/5 adica 150/750 (parabolica) Nu dau sfaturi:D (in general ma abtin de la asa ceva) dar mi se pare ok sa stii si sa faci tu comparatii referitor la raport pret/calitate. Eu am un 150/750 de la SW si pot sa spun ca nu m-a dezamagit in nici-un fel.Raport pret/calitate excelent,constructie buna cat despre ce poti sa vezi prin el ,gaseti o duzina de review-uri pe net.

 Multa bafta,sanatate si...Cer senin!

Mircea Pteancu
17 Apr 2010 22:54


Salut Sebastian
Folosesc pe micul meu dobsonian o varietate de oculare,de la Huygens acromatic LOMO de 42mm (Sheldon Faworski a inceput sa vanda asa ceva recent in USA ) ,la Plossl 31mm si  pana la Orthoscopic Vixen de 5mm.Dar la planete cel mai mult imi place,si folosesc, un Plossl Celestron de 7.5mm care ,fara Barlow, imi ofera 116x.Cand ma ''enervez'' folosesc un Barlow japonez de 2x iar daca-i adaug una din cele doua reductii de 1.25/1.25 toli,amplificarea creste la 3x sau 4x.Un cautator  bun este vital.Mircea

carmilache
17 Apr 2010 23:04


Mesaj sters.

Sebastian P
19 Apr 2010 20:23


Salut Mircea

Pe mine la acest telescop ma incanta pretul, iar dimensiunile mi se par ok. Am vazut ca in acest domeniu intotdeauna vrei mai mult si chiar inteleg de ce. Pentru inceput eu cred ca este ok.
Crezi ca, din cauza cautatorului cu punct rosu (despre care am inteles ca nu prea este de ajutor) si a trepiedului, ar trebui sa ma orientez catre altceva? Nu cunosc calitatea componenteleor si stiu ca ocularele cu care vine telescopul nu sunt de cea mai buna calitate, dar la pretul si apertura asta Celestron 130 EQ cred ca este ceea ce-mi trebuie.

Multumesc pentru raspunsuri.