-----------------------------------
marius78
30 Mar 2009 19:47

Constructie Masina de slefuit
Cu ceva timp in urma am inceput sa construiesc o masina de slefuit.Sunt in etapa de stilizare,vopsit etc....Totusi ma confrunt cu o problema,la sistemul ''biela manivela'',oricum as monta axul care penduleaza cursa pe care o face este undeva departe de platan .Nu pot sa il centrez sa lucreze de la centru spre margine si invers .Poate imi spuneti unde gresesc.

Erwin
30 Mar 2009 20:17


Ajustezi poziția din lungimea bielei, ai încercat?

marius78
30 Mar 2009 20:24


Am incercat nu merge.Daca vrei sa vezi sistemul pe care l-am facut dai pe'' Large Grinding Machine '' pe google,pagina 2.

Stanescu Octavian
30 Mar 2009 20:52


Daca pui o poza cu ce ai facut e mai bine.
ai doua variante : misti excentricul cu motor reductor cu tot sau reglezi din lungimea unui brat .
Dar e bine sa stapanesti mai intai manual miscarile cu platanul rotativ.,mai ales pentru parabolizare.

marius78
30 Mar 2009 21:00


Poza nu pot sa pun acum ,dar aruncati o privire la ''Large Grinding Machine '' pe google,pagina 2 si spuneti-mi de unde ajusteaza baieti pozitia.Acolo este o masina ptr oglinzi de 32 inch ,eu am imprumutat doar sistemul.

Cu respect.

Stanescu Octavian
30 Mar 2009 21:13


acolo in poza nu se vede ca se poate regla , decat capatul ce va atinge scula ( cu gaura pt un ax cu cap sferic) .
dar e simplu, bratul legat de excentric se strange unde vrei daca faci o piesa cu  gaura si surub de blocare.

marius78
30 Mar 2009 21:19


Tocmai asta am facut ,exact ca in poza si biela nu se regleaza .Dupa ce am montat ,cursa este scurta cat ar trebui sa fie din centru pana in margine si invers,dar ca nu o face deasupra platanului, o face undeva mai departe.

Doru Dragan
31 Mar 2009 08:04


A picture is a thousand words :)

marius78
01 Apr 2009 09:16


Daca nu dupa poze si schite ''Atunci dupa ce ne luam'' /?.Stiu ca o imagine poate spune multe dar....... ?.Ca doar nu o sa dau o fuga la TM sa vad masina de slefuit a domnului Stanescu.
Multumesc ptr raspunsuri,sunt convins ca o sa mearga si la altii ,nu numai la voi. :shock:

marius78
01 Apr 2009 10:03


Puneam si ceva poze dar nu imi merge camera la tel si alta camera nu am.Masina mai este prevazuta cu 2 ''Convertoare de Frecventa'',eu unul am ramas surprins de ce poate face modificarea turatiiei ,intrati pe ''You Tube''...''Zeiss grinding and polishing mirror machine''.La noi sunt foarte scumpe convertoarele cam 950 Ron bucata si deaceeia masina am facut-o sa incape pana la 32 inch,nu ca as face oglinzi de 80 de cm .Dar daca tot investesc ceva bani ,nu strica .
Turatiile se modifica de la 0 pana la 3000 cat au motoarele ,cel mai bine merge pe la 38 de rotatii pe minut.

marius78
02 Apr 2009 14:40


Poate ma ajuta cineva ! .Daca blanck-ul are curbura pregenerata si se incepe lucrul pe masina de slefuit cu scula subdiametrala convexa.Cursele cum ar trebuie sa fie ?...De la centru spre margine ?.Sau de la margine spre margine pe toata suprafata ?.
Tin sa precizez ca sunt la nivelul de a experimenta pe masina de slefuit .Vreau sa vad ce iese.

Va multumesc.

Stanescu Octavian
03 Apr 2009 08:17


Problema e ca tu sari direct la masina fara sa fi slefuit manual, nu e bine. 
masina nu poate finaliza oglinda trebuie sa faci si manual.
daca ai blank si scula pregenerata cu scula subdiametrala numai deasupra cursele se fac descentrat un timp apoi C/C,iar descentrat cu amplitudine 1/3 din diametrul sculei. cu 6-15 ture/min la platanul pe care sta oglinda. sunt multe de invatat, miscarile la manual clasic fara motorizare  difera de cele cand ai platan rotitor unde trebuie sa ti cont de viteza periferica unde actiunea e mai pronuntata decat in centru . apoi factorul de acoperire .Trecerile de la abrazivi, trebuie sa inveti sa privesti rugozitatea sticlei prin lupa -micoscop 10-20x cu iluminare foarte intensa variabila.la polizare  apasarea care la turatie simti ca nu mai adera si se apasa cu vreo 5-10kg. E necesar sa ai sferometru, apoi testele optice ,Foucault , Ronchi sa inveti sa interpretezi umbrele , formele liniilor Ronchi.

marius78
03 Apr 2009 09:14


Va multumesc domnule Stanescu .O sa invat in paralel si miscarile manuale .Stiu ca sunt multe de invatat .Pun sticla ieftina deocamdata pe masina .Dar am observat ,ca marginile oglinzi se sparg ,nu mult dar ......cred ca masina adera mai mult pe margine.

marius78
19 Mai 2009 17:13


Am inceput din nou sa lucrez la masina de slefuit (sa o refac) trebuie sa imi vina piesele necesare in imagini vedeti ce am reusit sa fac eu acasa fara strung si freza ,dar dupa cum spuneam cursa pe care o facea masina nu era tocmai buna in plus avea si jocuri.Dupa ce am sa montez piesele noi revin cu imagini.

marius78
19 Mai 2009 17:15


Asa

marius78
19 Mai 2009 17:17


......

SDM
19 Mai 2009 23:14


Sa fiu iertat dacă prin intervenția mea dezamăgesc pe cineva. Nu am șlefuit nici o oglindă în viața mea și cel puțin pentru acest motiv nu mă voi referi la oglinzi, tehnici, etc, dar am fost atent pe aici și am constatat că nu este ceva simplu. Vreau să mă refer la structura mașinii de șlefuit și doar atât. Am observat că trebuie să fie solidă de tot.
Atașez o poză găsită pe net. Observați ce profile au folosit acei oameni, apreciz undeva la U60 - U80, dacă nu chiar mai mari. Cred că prin utilizarea profilelor amintite mai sus, ei au eliminat vibrațiile care sunt un dezastru la prelucrarea oglinzilor.
SDM

SDM
19 Mai 2009 23:37


marius 78, am intrat pe link-ul indicat de tine și am constat că m-am referit la aceiași mașină de prelucrat oglinzi. 
O propunere: trage aer în piept și începe de la capăt, adică să cumperi profile serioase și dacă se poate să fie noi, sau recuperate dar în stare bună. 
Încă ceva: dacă ești atent vei observa că ,,ei" au puține îmbinări prin sudură, (,,...prietenii știu de ce..."), și ne arată o mulțime de șuruburi. Cred că au ales acest tip de structură pentru cel puțin două motive:
1. îmbinările prin sudură produc deformații serioase care se vor răsfrânge în paralelismul axelor componentelor ce se vor afla în mișcare de rotație; 2. probabil că au dorit să amplasaze mașina undeva la subsol și datorită accesului au fost obligați să folosească îmbinări prin șuruburi.
Rămân la cele afirmate mai sus: atenție la secțiunea profilelor utilizate de ei.
Execută ceva solid de la început și într-o zi fi mulțumit.
Succes
SDM

SDM
19 Mai 2009 23:47


revin...privește la cei din imagini. părul lor alb spune ceva: 
1. experiență, pentru ei,
2. competență, pentru ei,
3. autoritate, tot pentru ei.

4. ucenicie...pentru noi.
În concluzie: să ne deschidem și ochii și urechile și să facem ceea ce au făcut ei, dându-le respectul meritat.
SDM

marius78
20 Mai 2009 09:01


Masina pe care o prezint a stat foarte mult timp in ploaie ,nu este completa ,au fost scosi suporti ptr motoare care aveau si ei picioare si nu erau prinsi de ansamblu ca sa nu ingreuneze structura ,masina vine prinsa in ciment intr-un loc fix ,scheletul poti sa il faci cum vrei (cu suruburi sau nu) poti folosi sudura ,nu are importanta ,numai ca piesele care se misca sa fie bine centrate si facute pe strung sau freza. 
Am incercat sa slefuiesc cu ea dar dupa cum spuneam in alte mesaje cursele nu sunt cum trebuie tocmai din cauza excentricului ,stiu ca ce se vede in poze arata rau dar dupa ce am sa  termin si am sa pun piesele care trebuie pe ea va garantez ca o sa se schimbe problema.

Stanescu Octavian
20 Mai 2009 12:51


Ai lasat-o in ploaie sa creasca  :wink: .
Lasand gluma , intradevar profilele sunt foarte  foarte suptiri, bratul ce antreneaza scula e de paie la fel si balamaua bratului .
Motoarele cu reductor antreneaza prin curele ce trebuiesc intinse , la cat de suptire e totul nu se realizeaza intinderea necesara.
o masina de slefuit pt oglinzi mari trebuie sa aibe sasiu regid , poate turnat masiv 1-2 tone.

marius78
20 Mai 2009 13:23


Multumesc. Stiu ce spuneti ,din acest motiv totul o sa fie refacut cu piese strunjite frezate etc, picioare solide .Am pus imaginile acum ptr ca la momentul cand am deschis subiectul nu aveam cu ce sa fac poze. Ce vedeti in imagine cel mai probabil o sa fie transformat intr-o masa de lucru.

marius78
20 Mai 2009 15:28


Revin.Bratul care antreneaza scula este din otel plin si asa o sa ramana ptr ca este bun (nu din paie) ,cat despre balama ,o sa fie schimbata cu alta mai buna .