-----------------------------------
octopus
29 Apr 2009 09:33

Soarele
Cateva imagini ale Soarelui in dimineata asta

Laurentiu
29 Apr 2009 09:40


Acum soarele arata destul de plictisitor. Fara pete, parca n-are farmec.

PS

Scrie si tu ce instrumente si camera foto ai folosit (cam asa se procedeaza de obicei  :) )

octopus
29 Apr 2009 09:48


Ai dreptate , fara pete , fara o eruptie acolo e cam plictisitor, dar fiind primele mele poze la Soare mie mi-au placut!
Pozele sunt facute cu un Canon 450D in focarul telescopului ( ED 80 de la Celestron),iar ca soft Digital Photo Professional cu care a venit aparatul.

Laurentiu
29 Apr 2009 09:52


Filtru solar  ?

octopus
29 Apr 2009 10:02


AstroSolar-ul de la Baader "mesterit" pe un manson din PVC de 110mm , care vine "turnat" pe obiectivul telescopului datorita garniturii din dotare!

valy
29 Apr 2009 11:18


Nu prea vad nici un detaliu..nu e in focus sau chiar nu sunt detalii de vazut? Folosesti live view-ul?

Laurentiu
29 Apr 2009 11:20


Imaginea pare sa fie bine focalizata. 

Pur si simplu nu ai ce vedea pe Soare in perioada asta !

octopus
29 Apr 2009 11:24


E capatul cursei focuserului si nu imi dau seama daca e focalizata chiar cum trebuie :( . Astept pareri , mai imi trebuie vre-un adaptor pentru marirea cursei?

Laurentiu
29 Apr 2009 11:27


Numai daca postezi un crop din imaginea 100%

octopus
29 Apr 2009 11:40


Uite un crop din imagine 100%

Laurentiu
29 Apr 2009 11:49


Pare a fi bine focalizata. 

Cam mult zgomot de imagine sau, cine stie, poate ai sub-expus-o si apoi ai "tras" de ea sa o mai luminezi; grija: obiectele foarte luminoase pacalesc usor senzorul - asa ca fie folosesti compensarea de expunere daca esti in mod automat, fie folosesti expunerea manuala. 

Pont: verifica histograma pe LCD-ul camerei. La imagini solare/lunare incearca sa obtii imagini cu "muntele" histogramei spre dreapta graficului (trebuie sa faci mai multe expuneri de test dar asta e usor, de aceea ai camera digitala  :D ).

Edit: oricum, nu strica sa incerci si varianta cu mai multe expuneri si apoi sa faci stacking. In acest caz imaginile separate pot fi si sub-expuse (castigi semnal dupa aceea, prin stacking).

Apoi, e bine sa poti avea mai multa "plaja" la focalizare asa ca ar fi indicata o piesa de prelungire.

octopus
29 Apr 2009 11:59


Stiam ca "muntele" histogramei trebuie sa fie spre stanga, probabil ma insel, am facut peste 90 de cadre timpul de expunere a fost de /250 si nu am modificat decat iso ( de la 200 la 1600 , de test) , am folosit si expunerea manuala cu fotografiere in rafala si automata cu timer!
Mai exersez maine si cu alti timpi de expunere! :(

Laurentiu
29 Apr 2009 12:03


Stiam ca "muntele" histogramei trebuie sa fie spre stanga, probabil ma insel, am facut peste 90 de cadre timpul de expunere a fost de /250 si nu am modificat decat iso ( de la 200 la 1600 , de test) , am folosit si expunerea manuala cu fotografiere in rafala si automata cu timer!
Mai exersez maine si cu alti timpi de expunere! :(

Corect e spre dreapta pentru imagini cu expunere scurta.

La imagini cu expunere lunga (pentru deepsky, de exemplu) virful "muntelui" trebuie sa se situeze in in treimea stanga a imaginii daca vrei sa faci stacking dupa aceea din mai multe cadre.

octopus
29 Apr 2009 12:07


Ok , multumesc Laurentiu! :D

dragos.n
29 Apr 2009 15:23


Bravo domnule. Frumos. Mi se pare mie sau pe ultima apare si un pic de pacla. 

Cat priveste focalizarea, daca ai pus aparatul direct, exista posibilitatea (dar cam mica), sa nu fi ajuns in focar. Incearca sa pui aparatul pe diagonala, desi nu cred ca merge asa.

octopus
29 Apr 2009 16:27


Chiar era pacla , cam asa e dimineata(mai ales primavara :) ),am nevoie de un prelungitor , sau poate mai bine de un adaptor pentru fotografiere prin proiectie afocala!

valy
29 Apr 2009 17:39


Ma gandesc ca histograma ar trebui sa fie cat mai larga (o gama dinamica cat mai buna), sa nu fie arse nici zonele albe dar nici subexpusa. Timpul de expunere cat mai mic, luneta cat mai fixa, mirror loock up, iar ISO cat sa nu ai zgomot vizibil.
Totusi mi se pare putin nefocusata in ideea ca marginile soarelui ar trebui sa fie mai "ferme", poate fi de la atmosfera, de la nori, poate fi si de la focus, sau am eu o pacla pe ochelari... 8)

octopus
29 Apr 2009 17:44


Cred ca oricare din variante e posibila! :D

octopus
30 Apr 2009 09:52


Revin cu niste poze luate astazi , spre deosebire de cele de ieri am micsorat timpul de expunere la1/1250 ,si modificand  iso intre 1600 si 400.Am incercat sa "fortez"cursa focuserului(pana l-am scos dupa cremaliera :D ) dar pozele ieseau mai miscate.

La Soarele, filtrele si priceperea mea de acum asta e tot ce pot scoate, poate la vara cand or fi si ceva pete..., ca nu am de gand nici sa devin un Soho!

Laurentiu
30 Apr 2009 10:48


Incearca cu un timp de expunere mai lung. Asculta-ma, stiu ce zic  :D 

Valy, o dinamica buna a unei imagini e asigurata de expunerea cu histograma "spre dreapta". Fac fotografii de 5 ani si am citit tone de documentatie tehnica. Daca nu ma credeti pe cuvant, experimentati.

octopus
30 Apr 2009 11:37


Ok , maiine, daca va mai fi soare voi incerca un 0,5 si 1, mai mult chiar nu cred ca e cazul sa ma duc!

Laurentiu
30 Apr 2009 11:51


Eu zic ca 1/200 sau chiar 1/100 la ISO 50-100 s-ar putea sa mearga (dar depinde foarte mult de densitatea filtrului - daca e optimizat pentru observatii vizuale, atunci e mai dens decat unul pentru fotografie). Vei vedea ca scapi, in mare parte, si de problema zgomotului de imagine care acum e destul de nasoala la imaginile tale (iar un stacking din mai multe cadre, combinat cu ISO mic - 50-100 - va reduce si mai mult zgomotul).

Bineinteles, nu uita sa tragi RAW nu jpeg !

octopus
30 Apr 2009 12:07


Cele de ieri au fost la 1/250 , dar la un iso asa mic nu il voi mai vede pe LCD si imi va fi mai greu de centrat imaginea.
Pozele au fost facute in RAW , dar le-am convertit in jpeg pentru ca fisierul era prea mare si nu il incaraca pe forum!
Filtrul este de densitate mai mare(m-ati speriat voi pe-aici :D ) ND5.

Laurentiu
30 Apr 2009 12:10


Mai sus spuneai ca le-ai facut la 1/1250. Acum is la 1/1250 ?!

Horaraste-te odata !

 :lol:  :lol:  :lol:

octopus
30 Apr 2009 12:12


Alea de ieri Lurentiu...

octopus
08 Mai 2009 13:34


Si un soare de astazi mai ... colorat!

dragos.n
08 Mai 2009 13:49


Dar de unde iti iese tie cromatismul asta? Luneta ta parca este ED. Ai pus un ocular intre aparat si luneta?

octopus
08 Mai 2009 13:54


Nu , Dragos , softul ...e de vina! :shock:

Daca tot e plictisitor Soarele acum , cum zicea Laurentiu , m-am jucat un pic!