-----------------------------------
zoth
13 Mai 2009 11:36

Oculare - designuri si patente de-a lungul vremii
Va propun in topicul de fata o scurta trecere in revista a evolutiei designurilor de oculare de-a lungul vremii, de data asta pe baza unor patente gasite pe net.
Fara multe vorbe incepem azi cu ocularul Tolles, patent datat 25 septembrie 1855:

zoth
13 Mai 2009 14:27


Facem acum un salt in timp pana in 17 decembrie 1907 cand Albert Konig propune variante imbunatatite pentru ocularul Ramsden:

zoth
13 Mai 2009 20:37


Acelasi an, acelasi autor si o noua varianta pentru ocularul Ramsden:

zoth
14 Mai 2009 12:54


Inca un salt in timp pana in 2 noiembrie 1915 cand acelasi autor, adica Albert Konig prezinta primul ocular care ii va purta numele si cateva variante ale acestuia:

MariusP
14 Mai 2009 15:51


Sper ca nu sint in afara subiectului, daca fac observatia ca ocularul UWA 6 mm de la Sky-Watcher, cel cu 66 grade camp vizual aparent - http://www.skywatcher.ro/SK/SKUWA.htm - pare a fi modelul Konig din fig. 3. In plus are un grup Barlow montat in barrel.

Mircea Pteancu
15 Mai 2009 15:33


Eu am construit in formatul 2 inch,dupa o schema din Optica lui Dodoc,ceva doar putin asemanator cu Fig.3,ocular pe care-l numesc Konig.Diferentele fata de Fig.3 constau in faptul ca la mine elementul divergent al dubletului de camp este concav iar lentila de ochi este o lentila simpla biconvexa de aberatie sferica minima.Aceasta schema este denumita Konig in cartea lui Dodoc.Mircea

zoth
15 Mai 2009 18:39


Designul din figura 1 de mai sus este in general cunoscut sub numele de Konig I iar cele din figurile 2 si 3 ca variante/derivate ale sale.

zoth
15 Mai 2009 21:55


Anul 1923 vine cu un design de exceptie propus de Heinrich Erfle, design ce va avea un cuvant greu de spus in domeniul astronomiei de-a lungul timpului.
Cunoscut sub denumirea de Erfle II, este folosit si azi pe scara larga si imbratisat de firme cu renume in domeniu: Takahashi, Baader, Vixen, Celestron si altele.

Mircea Pteancu
16 Mai 2009 18:23


zoth,multumesc pentru veste!
Exista pe Internet tutoriale, si in limba romana,al caror scop ar fi informarea amatorilor,in speta a incepatorilor.Ei bine,acolo ocularul Erfle,este, pur si simplu, desfiintat ca fiind un design depasit.Ma bucur sa aflu ca ,de fapt,creatiile lui Erfle continua sa traiasca.Si inca bine!Mircea

Doru Dragan
16 Mai 2009 20:29


La indicatia capitanului matelot de cursa lunga :wink:  :roll:  :lol:

zoth
16 Mai 2009 22:11


Sper ca este o gluma, Mircea   :) 
Nascut initial pentru uz militar, ocularul Erfle a fost adoptat repede in astronomie fiind primul ocular de camp mare si nivel bun de corectie al acestuia.
Variante ale sale ajung pana la 70 grade.
Tot designurile Erfle au servit de-a lungul timpului ca sursa de inspiratie pentru nasterea ocularelor Kapella, Kaspereit, Zeiss Astroplanar, Wide Scan, Platyscopic si probabil si altele.
In zilele noastre ocularele Takahashi LE care sunt o referinta pentru performantele lor au design Erfle si exemplele ar putea continua...
Sunt bucuros sa va spun cu aceasta ocazie ca ocularul meu preferat este un Erfle de 60 grade in reincarnare Vixen, ocular care ma surprinde placut de fiecare data cand il folosesc.

zoth
17 Mai 2009 10:05


Chiar daca a aparut mai devreme ca si conceptie, designul Erfle I a primit autentificarea prin patent american ceva mai tarziu decat varianta II, mai exact pe 1 ianuarie 1924.

Mircea Pteancu
17 Mai 2009 13:46


Din pacate nu-i o gluma,cand gasesc ''opera'' am sa o citez.
Oare mai foloseste cineva de pe forum oculare Erfle (intrebare).
Ocularul de la binoclul IOR 7x40mm,care mie imi place foarte mult, mi-a fost prezentat drept ocular Erfle dar nu se incadreaza in tipurile de mai sus.
In tutorialul lui Emil Neata de pe astroclubul.org ,ocularul Erfle este prezentat ca fiind format din sase elemente.Chris Lord spune insa ca un  ocular Erfle autentic este format intotdeauna din cinci elemente.Ocularul IOR are cinci elemente in formula 3-1-1.Mircea

zoth
18 Mai 2009 09:20


Eu cred ca mai sunt posesori si utilizatori de oculare Erfle, doar ca nu toti stiu acest lucru.
Unii nu sunt interesati de constructia optica interioara a ocularelor lor, iar altii pot fi indusi in eroare de fabricanti/comercianti care de multe ori dau informatii insuficiente si chiar eronate despre produsele lor.

Ocularul binoclului IOR 7x40 nu seamana cu niciuna dintre cele trei variante de baza ale designului Erfle si nu stiu sa existe nici derivate ale acestui design care sa contina triplete.
Ocularul cu 6 elemente in formula 2-2-2 este insa un derivat apropiat din Erfle si a fost dezvoltat de Kaspereit caruia ii poarta si numele.
Altii insa il mai numesc Erfle modificat.

Si pentru ca tot am trecut prin perioada Erfle si am adus in discutie binoclurile, pun mai jos proiectul binoclului DF 8x30 posesor de oculare Erfle II neaose:

Laurentiu
18 Mai 2009 11:09


In dorinta de a obtine un camp cat mai mare cu telescopul meu de 200 mm f/6 am achizitionat acum 2 saptamani un ocular de 40 mm pe 2 inch cu 60 grade camp aparent (2 grade camp real cu "instalatia" de mai sus). 

Ocularul l-am cumparat de aici:
http://telescop-expert.ro/ 

Pe site-ul de mai sus nu am gasit referinte despre tipul ocularului (cu exceptia faptului ca e "super wide angle"  :lol: )

Ocularul pare a fi un Erfle - un indiciu e acela ca are 5 elemente si seamana cu alte oculare de gen de pe site-ul producatorului (Teleskop Service).

Un prim test facut de mine arata promitator - nu am vazut semne de astigmatism, curbura de camp, etc. (dar la puterea de 30x cred ca ar fi destul de greu de sesizat; in plus testul l-am facut din oras, in conditii de cer poluat luminos, contrast destul de scazut al imaginii).

zoth
18 Mai 2009 13:27


Da Laurentiu, situl Teleskop-express specifica despre acel ocular ca ar avea design Erfle.

Continuandu-ne drumul printre designurile optice ale ocularelor ajungem in anul 1929 cand Ludwig Bertele breveteaza ocularul ce-i poarta numele.
Din pacate folosit din ce in ce mai rar in ziua de azi.

zoth
19 Mai 2009 14:25


Anul 1930 si un ocular de exceptie propus in doua variante de Christian von Hofe.
Designul are calitati ortoscopice si camp larg.
Din pacate nu stiu sa se mai foloseasca in ziua de azi.

neox
19 Mai 2009 15:04


Nu-mi dau seama cam ce camp are versiunea von Hafe!?
Ma intreb de ce nu e utilizat in prezent?

zoth
19 Mai 2009 17:28


Prima varianta ajunge la 60 grade   :D 
Inchipuie-ti un ortoscopic de 60 grade, ce poti sa-ti doresti mai mult??
(eventual un orto de 70 grade   :P   )
Banuiesc ca nu mai e folosit pentru ca e dificil de construit.
Tripletele lipite au in general un grad mai ridicat de dificultate in ce priveste constructia lor si exemplul cel mai concludent care imi vine acum este monocentricul.
TMB s-a incumetat sa construiasca acest ocular cu mana nemtilor, care nici ei nu mai sunt ce au fost odata.
Rezultatul a constat intr-o rata mare de esec si in final renuntarea TMB-ului de a mai construi acest ocular.

zoth
20 Mai 2009 16:30


Si pentru ca am amintit de monocentric, mi-am adus aminte ca am in colectia mea, o sectiune cu parfum de istorie printr-un astfel de ocular.
Propus pe la 1880 de catre Steinheil si cu un camp de aproximativ 28 grade, monocentricul este un planetar imbatabil si in ziua de azi   :wink:

zoth
21 Mai 2009 12:19


Continuam calatoria nostra imaginara printre patentele vremii si ajungem in 14 iunie 1933 cand Robert Richter propune (daca nu ma insel) primul design asferic al unui ocular de camp larg.

zoth
22 Mai 2009 10:06


Mai facem un pas inainte si ajungem in iulie 1940 cand apare patentul unui ocular special conceput pentru telescop, cunoscut azi sub denumirea de Konig II.
Propus cu cativa ani inainte, impreuna cu variantele sale, este unul din ocularele care a facut o cariera frumoasa in uzul astronomic, fiind intalnit si apreciat si in prezent de cunoscatori.

zoth
23 Mai 2009 18:18


Acelasi an si acelasi autor: 1940, Albert Konig ... care propune de data asta variante personale pentru ocularele Orthoscopic si Plossl.

zoth
26 Mai 2009 08:53


Patentul care apare in 1947 si ii apartine lui John Miles se refera la un ocular inspirat/dezvoltat din designul Erfle.
Ocularul poate sa ajunga pana la 75 grade si un nivel ridicat al corectiei aberatiilor optice.
Inca o dovada (si vor mai fi) ca designul de baza ce a servit acestei dezvoltari este de mare valoare.

zoth
27 Mai 2009 09:10


Un alt ocular inspirat din designul Erfle propus de Fred Altman tot in anul 1947:

zoth
29 Mai 2009 08:30


Un pas important catre epoca moderna a ocularelor este si designul propus de Wright Scidmore si patentat in iulie 1968, un ocular in formula 2-1-1-2 cu un camp de 80 grade si un nivel bun de corectie al aberatiilor optice.
Chiar daca autorul nu citeaza surse de referinta, nu putini sunt cei care spun ca acest design este derivat/dezvoltat din schema Erfle.
Oricum ar fi, important este insa alt lucru, designul patentat in 1968 este parintele multora din ocularele folosite in ziua de azi in astronomie cum ar fi: Wide Field-ul, Panopticul, LVW-ul, ocularele Hyperion, Stratus si probabil multe altele.

zoth
01 Iun 2009 10:47


Un alt design al epocii moderne este si ocularul propus de Fleishman si patentat in 1977 avand ca baza de inspiratie ocularul Bertele.
Se pare ca este prima sau printre primele scheme optice optimizate pe computer:

zoth
02 Iun 2009 08:10


In 1981 apare in scena Albert Nagler si incepe odiseea ocularelor de camp foarte mare si nivel de corectie pe masura.
Primul design propus in doua variante este cunoscut azi sub denumirea de Nagler I :

zoth
03 Iun 2009 17:16


Anul 1984 vine cu varianta personala propusa de Albert Nagler pentru ocularul Plossl.
Este patentul ce sta la baza faimoaselor Plossl TeleVue, foarte apreciate de astronomii amatori in ziua de azi:

zoth
04 Iun 2009 08:28


Un derivat direct din designul Scidmore prezentat ceva mai sus este propus in iunie 1985 de acelasi Albert Nagler.
Ocularul cunoscut sub denumirea de Wide-field s-a bucurat de aprecierea cuvenita din partea astronomilor amatori pana in momentul in care a aparut o varianta recalculata (dar care pastreaza acelasi design optic) a acestuia cunoscuta in ziua de azi sub denumirea de Panoptic.

Doru Dragan
04 Iun 2009 13:34


Ce se-ntampla? :?  Ai dat o spargere la arhiva Biroului de Patente American? :shock:  Vrei neaparat sa ajungi intr-o inchisoare federala americana? :roll:  :lol:

Stanescu Octavian
04 Iun 2009 13:54


Crezi ca ajungem la racoare in America :)  :?: 
uite am si eu patente de astea prin programasul  Lens View.
as mai bune parca decat lentila divergenta ...

Doru Dragan
04 Iun 2009 14:33


http://www.lambdares.com/software_products/oslo/lensview/

Doru Dragan
04 Iun 2009 14:34


http://www.lambdares.com/software_products/oslo/lensview/

zoth
04 Iun 2009 17:22


Multumesc pentru interventii.
Octavian, proiectul prezentat de tine se refera exact la acelasi ocular (acelasi numar de patent), adica la wide field, tatal Panopticului.
Sigur are multe atu-uri in fata negativului  :) 

Doru, mersi de grija, patentele mai vechi de 20 de ani care nu au regim special pot fi consultate la liber.
Am precizat un lucru in primul post al acestui topic, si anume ca patentele ce vor fi prezentate au fost gasite la liber pe net   :) 
S-auzim numai de bine!

Doru Dragan
04 Iun 2009 18:13


Proiectul prezentat de Tavi e de fapt unul din multele proiecte inglobate in LensView, programul la care facea aluzie Tavi si la care am dat eu trimitere. Programul poate fi dat jos de la adresa pe care am pus-o impreuna cu 162 de proiecte. Platind o anumita suma :( se mai adauga 16000-32000 alte proiecte. Asta ... pentru cine e curios :)

Stanescu Octavian
04 Iun 2009 19:59


Nu doream sa prezint un proiect ci doar sa arat Programasul cu proiecte.
 La acel ocular 4,525,035, si poate si la altele mi se pare interesanta folosirea unor sticle oarecum ieftine. 
In cazul de fata doar doua sorturi SF1 si SK16. 
SF1 e doar de 4x mai scump ca BK7 (este etalonul)
SK16 doar de 3x  pretul BK7.
fata de multe alte sorturi necesare la obiective APO unde sunt sorturi la 13-16-27x BK7.

Totusi un proiect patentat m-a impresionat facut din 28 de lentile (56 de suprafete) .
Se pare ca e obiectiv de proiectie folosit la impresionarea, expunerea mastii pentru microprocesoare.Cata optica lentiloasa ca sa obtina trasee fine fara distorsiuni.

neox
04 Iun 2009 23:12


WOW!!
Stau si ma intreb cat le-o fi luat sa optimizeze asa o grozavie!
Oare de la ce design o fi plecat?

marius78
04 Iun 2009 23:25


Curios faptul ca asa ceva mai si functioneaza ?

Doru Dragan
05 Iun 2009 08:01


Astea sunt proiectele care sunt publicate si poate sa le vada oricine. Eu banuiesc ca mai exista si niscai proiecte TOP  SECRET :)

zoth
05 Iun 2009 10:28


Nu vreau sa ne indepartam prea mult de subiectul topicului; brevete de oculare.
Cred ca majoritatea programelor de proiectare optica vin cu o baza de date solida, am vazut la Zemax ca e insotit de un adevarat ceaslov de cateva sute de pagini plin cu diverse proiecte: oculare, obiective de tot felul si alte minunatii... dar nu e locul sa le discutam aici.
Ca sa ramanem in subiect, vreau sa inchei aceasta scurta trecere in revista tot cu un patent apartinand lui Albert Nagler care se refera la ocularul Nagler II si variante ale acestuia.
Ne-am apropiat cu acest brevet datat 1988 la un ecart de 21 de ani fata de ziua de azi si din pacate mai mult de atat nu se poate  :P