-----------------------------------
Swen
13 Mai 2009 12:58

Ce parere aveti despre Acest Dobson cu Auto-traking??
Abia asteptam sa apara si ceva pt. posesorii de Dobson-uri care sunt mai "lenesi" sau nu au timp pt a construii o platforma ecuatoriala. Cei de la Skywatcher vad ca au scos la inaintare acest dobson Skyliner Flex-tube... cu auto-tracking.
Ce parere aveti?.....pot fi facute astrofotografii de scurta durata (de buna calitate) cu acest sistem avand in vedere ca este totusi o montura alt/azi destul de stabila. Ce parere aveti despre raportul calitate/pret? stiind ca o platforma ecuatoriala costa cam 1000 de euro pt. un newton de 250 mm.
Cateva datede la skywatcher despre acest sistem:
# Choice of 1x, 4x or 8x Sidereal rate speeds in &#8220;Tracking-On&#8221; mode
# Choice of 32x Slow, 64x Medium or 800x High.
Pretul unui dobson 250 mm flex-tube cu sistem auto-tracking si cu posibilitatea upgrade-arii cu go-to. este de 799 de lire sterline.
 :D 
Si un link unde este descris mai mult: 
http://www.telescopeplanet.co.uk/ViewProdDetails.asp?name=Skywatcher%20Skyliner-250P%20FlexTube%20AUTO%20Telescope&prod_code=PON09C000005

Catalin Paduraru
13 Mai 2009 13:08


Salut, nu poti sa faci poze cu timpi de expunere mai mari de 1-2 min fiindca o sa apara efectul de rotire a campului. Si in niciun caz nu poti sa le stacuiesti fiindca apare acelasi efect.
Numai bine!

valy
13 Mai 2009 13:21


Daca inclini tubul la 45' nu se obtine montura EQ? Sa inteleg ca trackingul e doar pe o axa?

Blakut
13 Mai 2009 13:29


La 799 de lire cred ca intoarce si ocularul dupa camp cumva...nu?

Catalin Paduraru
13 Mai 2009 13:30


Nu se obtine nicio EQ indiferent de pozitia tubului. Si montura asta este motorizata in ambele axe. Iar in functie de inclinatia tubului si latitudinea locului de observatii calculeaza singur viteza motoarelor.
Si eu am motorizat cateva dobsonuri doar ca eu trebuia sa bag manual viteza la fiecare motor iar acum se face automat.
Numai bine!

dragos.n
13 Mai 2009 13:40


Exista sisteme separate, numite field-derotator, care rotesc camera foto odata cu rotirea campului, dar sunt destul de scumpe, iar fabricanti de asa ceva foarte putini. Eu imi amintesc acum de unul, Van Slyke Instruments www.observatory.org/

Stiu ca mai exista un alt fabricant dar nu imi aduc aminte care e.

Swen
13 Mai 2009 14:18


La 799 de lire cred ca intoarce si ocularul dupa camp cumva...nu?

Nu cred sa aibe asa ceva.... oricum este un pas inainte...

dragos.n
13 Mai 2009 14:31


In mod cert nu are un field derotator pe el, si nici nu e mai capabil de astrofoto  decat un dobson normal, dar, cred ca posibilitatea pe care o ofera, de a nu mai impinge telescopul cu mana, ci de a face miscari fine, controlate din motoare, reprezinta un pas inainte important.

 Dupa opinia mea, stiind si cam cat costa sistemele de motorizare pentru dobson, care se vand separat, acest telescop merita banii. 

Sa speram ca si comerciantii nostri vor aduce aceste telescoape la noi, si ca, eventual, vor face o prezentare mai detaliata decat o fac englezii.

valy
13 Mai 2009 15:02


Nu se obtine nicio EQ indiferent de pozitia tubului. 
Daca inclini baza la 45 de grade si o rotesti in jurul axei ei, tubul nu descrie un arc de cerc? Nu e similar cu EQ? Sau am eu probleme la capitolul geometrie in spatiu... :cry:

dragos.n
13 Mai 2009 15:13


Nu ai probleme la capitolul geometrie in spatiu. Problema e ca baza unui dobson nu e facuta sa suporte sarcini in alta pozitie decat asezata orizontal. Ar trebui sa inlocuiesti panourile laterale cu o furca mult mai solida pentru a nu se deforma sub greutatea tubului cand telescopul este inclinat. In plus, ar trebui si axa azimutala, care ar deveni axa orara, sa fie total reconstruita, pentru a putea tine tot ansamblul la 40 si ceva de grade.

valy
13 Mai 2009 15:33


Nu ai probleme la capitolul geometrie in spatiu. Problema e ca baza unui dobson nu e facuta sa suporte sarcini in alta pozitie decat asezata orizontal. Ar trebui sa inlocuiesti panourile laterale cu o furca mult mai solida pentru a nu se deforma sub greutatea tubului cand telescopul este inclinat. In plus, ar trebui si axa azimutala, care ar deveni axa orara, sa fie total reconstruita, pentru a putea tine tot ansamblul la 40 si ceva de grade.
Deci se obtine EQ doar ca nu e stabila. OK...aici am observat si eu o chestie cu placajul ala subtire al monturi..cat de teapan este pt greutatea tubului? Placile par fixate doar in cateva suruburi...dar probabil in pozitie verticala nu-i bai. Probabil un enhancement ar fi o montura mai solida...
Parerea mea.

Catalin Paduraru
13 Mai 2009 16:24


Daca inclini tubul la 45' nu se obtine montura EQ?

Valy, vezi ca nu ai zis aici nimic de inclinarea monturii. Si ti-am raspuns cat de poate de obiectiv. 
Daca se poate tranforma o montura alt-azimutala in una EQ ti-a raspuns Dragos si era cu totul alta intrebare. 
Numai bine!

valy
13 Mai 2009 16:59


Daca inclini tubul la 45' nu se obtine montura EQ?

Valy, vezi ca nu ai zis aici nimic de inclinarea monturii. Si ti-am raspuns cat de poate de obiectiv. 
Daca se poate tranforma o montura alt-azimutala in una EQ ti-a raspuns Dragos si era cu totul alta intrebare. 
Numai bine!
Am gandit-o dar n-am zis-o bine...ok..am inteles. :roll: 

Acum vin cu o alta intrebare: un EQ mai stabil (deci mai scump) sau un dobson ieftin si bun transformat intr-un fel in EQ, motorizat ca in exemplul de mai sus? Din cate am vazut, un tub pus pe un EQ are un singur punct de priza si vibreaza de zor iar la dobson sunt doua deci ar trebui sa fie (mult) mai stabil la atingeri, vibratii. Ma gandesc sa-mi cioplesc o montura dobson ca sa fac o comparatie cu EQ5-ul de-l am.

Catalin Paduraru
13 Mai 2009 17:18


Daca problema nu sunt banii o montura EQ este mai buna decat orice alta montura. In primul rand fiindca nu ai probleme cu rotirea campului si fiindca o sa ocupe mai putin spatiu. 
In schimb daca ai problema baniilor trebuie sa vezi ce instrument ai (o sa ai) si in functie de asta te hotarasti. 
Pentru o luneta mica sau un telescop mic merge un EQ. Daca ai un dobson mare eu as merge pe o montura normala + platforma ecuatoriala sau pe o montura in furca inclinata sau pe o montura potcoava de cal.
Numai bine!

dragos.n
13 Mai 2009 20:08


Pentru un dobson. cea mai buna, dupa mine, dar si cea mai masiva ar fi una in potcoava. Una mai micuta, asa un pic, dar care cere materiale mai rigide, si o structura mult mai profund gandita este cea in furca. Pentru telescoape de amatori, pana la o dimensiune de 300mm sau un pic peste, asa cum spune si Catalin, un EQ e mai bun. Exista si monturi EQ mai mari, dar se folosesc doar pentru observatoare fixe. Problema vibratiilor apare si la monturile in furca. 

Am atasat doua fotografii, una cu o montura in furca, cealalta cu o montura in potcoava.

florincosta
14 Mai 2009 09:40


dar separat doar montura cu auto-tracking se poate achizitiona?eu em un dob de 300 clasic.poate fi atasat doar tubul pe aceasta montura? sau e ceva mai complicat?

Catalin Paduraru
14 Mai 2009 09:46


In mod normal nu se vand monturi altazimutale separat. Iar tie iti trebuie una pentru tubul tau, nu toate monturile sunt la fel de mari. 
Nu prea cred ca o sa gasesti separat.